login |

House of Lies: kezdett a 2. évad

2013. 01. 20. 21:15 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika,

Still don’t know what it is we do? Hmm, then I guess we’re doing it well.

Teljesen kiestem a House of Lies-ból, ami annak köszönhető, hogy tavaly kábé 3 hetet szántam a sorozatra: human nagyon pozitív pilotkritikája után felhoztam magam, elcsodálkoztam azon, hogy milyen rohadt jó és, hogy lehet, hogy addig nem néztem, s az utolsó 2-3 részt már hetiben kipipálva le is tudtam a szezont. Szóval intenzív élmény volt, de el is feledkeztem róla, ezért elég ütős volt a visszapillantás a 2×01 elején, ahogy az emlékek pislákolni kezdtek, s a rövid szegmens végén felajzottan vártam a folytatást.

A 2. évados start nagyjából ugyanazt hozta, amit a teljes első szezon, pár dolgot kivéve, például az időmegállítást. Most nem nézem vissza, hogy anno miket emeltem ki, de a főhős négyes még mindig nagyon jó együtt, a 2×01-ben ráadásul a bullshitelés csimborasszóját adhatták elő. Plusz az új főnökkel még felvezettek egy új átívelő szálat is, amit nem igazán lehet látni még, hogy milyen lesz, de nem tudom elképzelni, hogy ne legyen, hiszen az előző szezon végén is bevált.

Azonban a House of Lies nem csak a tanácsadásról szól. És ez a legnagyobb előnye és hátránya, negatívuma és pozitívuma, embere válogatja. Az egész epizód 25 perc nettó játékidő, s ebbe bele kell férnie Marty fiának és Marty ex-feleségének egy-egy (vagy több) jelenete is. Ami egyrészt azt jelenti, hogy erős jelenetekről van szó, hiszen ha már nem kapnak sok időt, akkor hangsúlyosnak kell lenniük. Másrészt viszont emiatt a tavaly általam már emlegetett felszínesség is jelen van erősen.

A House of Lies készítői tehát továbbra is bele akarnak markolni mindenbe, s ennek az az eredménye, hogy semmire sem jut elég idő. Az egy dolog, hogy nálam még így is működik, de el tudom képzelni, hogy valakinek nem jön be a magánéleti drámázás. Ráadásul a 2×01-ben még az 1. évados cliffhanger feloldási kísérlete is elég sok időt elvitt – remélem azért ez idővel elhalványul, megoldódik, bár nem mondom, hogy nem volt vicces és tanulságos a szinkronhányás.

7-8/10 simán elfér a kezdésre elfogultan. Nem volt tökéletes, de most olyan stádiumban van nálam a House of Lies, hogy akár előkaphatnák a telefonkönyvet is. Most pedig a nem kevés poénos szituációval és egymás húzásával, a pánikolással bőven szolgált  szórakoztatással az idénynyitó.

Ja, és újonc nézőnek nem ajánlanám, mert a nem ritka röhögéseim közben éreztem, hogy sokszor olyanon nevetek, amin egy, a sorozatot nem ismerő junkie csak nézne, hogy mit ittam. Már most túl bennfentes a sorozat, így nehéz lesz növelni a nézőszámot. Ennek persze ellentmond a heti ügyfél, de még ahhoz a sztorihoz is kulcsfontosságúnak éreztem a karakterek ismeretét.

29 hozzászólás Ne habozz!

Zirowe - 2013. 01. 20. 21:30

Jó ez a sorozat, de engem a csávó kisgyereke leírhatatlan módon idegesít!

kasmat - 2013. 01. 20. 21:43

Nagyon vártam, hozta a színvonalat, Bumble Bee nagyon cuki volt, az viszont remélem, hogy a Jeannie és Marty közti dolog nem fordul komolyra. :)

Kate - 2013. 01. 20. 22:11

remélem hogy nem megy el abba az irányba sorozat hogy marty és jeannie összejön. számomra az teljesen elrontaná a sorozatot. szóval ha ez nem következik be akkor nagyon fogom szeretni ezt az évadot is. és alig várom már hogy lássam a későbbi részekben hogy oldják meg kristen bell terhességét :) állítólag sokat fog nagy táskákat cipelni és séta közben is a többiek mögött lesz stb :D de még jó hogy nem írták bele a terhességét a sztoriba, az is elrontotta volna szerintem az egészet

winnie - 2013. 01. 20. 22:17

“de még jó hogy nem írták bele a terhességét a sztoriba,”

volt az a mondat, amikor azt mondták jeannie-nek, hogy tegye le a vizet és igyon alkoholt, akkor ez jutott eszembe, hogy terhes. de persze baromság, mert nem tudhatná,m nem emlékszik, nemrég volt, de akkor belém hasított a jeges félelem, hogy ne már.

paranoid android - 2013. 01. 20. 22:27

Nagyon jó kis évadkezdés volt ez. Nekem az első évad eleje kicsit döcögött, aztán a végére remekül összeállt, mintha az írók végre ráéreztek volna, hogyan kezeljék ezt a 28 perces játékidőt. Nem töredezett, egységes, jó ritmusú részek jöttek. És szerencsére így is folytatták. Jóllehet a magánéleti rész nem hiányozna nagyon, ha eltűnne, de nem is zavar, főleg, hogy szép lassan Jeannie is előtérbe került, így már Marty nem dominálja túl az epizódokat. Most pl. a baromi jó flashbackek mellett – amik Jeannie-re fókuszáltak – a Marty és fia jelenetek nem lógtak ki, nem érződtek tölteléknek (a méhecske azért baromi aranyos volt). Persze még mindig a tanácsadás aka bullshitelés a legjobb része, pontosabban amikor a négy fő karakter együtt van.

Kate - 2013. 01. 20. 22:31

mondjuk kristen azt nyilatkozta hogy nem írták bele a terhességét, de lehet hogy ez csak elterelés volt, mert ugye nem lőhetne le ilyen poént előre. én őszintén remélem hogy jeannie nem lesz terhes, főleg marty-tól…

lePunk - 2013. 01. 20. 22:33

jo kis resz volt, varom a kovetkezot. valamiert nekem a bullshiteles most nem jott be, viszont az adta, ahogy probaltak osszerakni a reszeg este darabjait.

btw a “bumblebee” csajszi neve Lucy Schwartz. https://twitter.com/i/#!/LucySchwartz

superpityu - 2013. 01. 20. 22:36

szerintem is jó kezdés volt. marty fia engem is irritál, nem bánnám ha kiírnák. és ahogy néztem a gyerek tökéletes mintapéldája annak, hogy miért nem jó gyerekeket alkalmazni a sorozatoknál, olyan mintha 2× olyan magas lenne mint tavaly.
a terhességet szerintem se hozzák be, és ez a marty jeannie dolog is érdekes lehet, ha nem viszik túlzásba. az viszont tény, hogy meg lennék nélküle, és jobb lett volna ha simán csak lefeküdnek, és nem hozzák ezt a szálat.

Neoprimitiv - 2013. 01. 20. 23:00

Nem figyelem KB magánéletét, most rákerestem, november elején jelentették be, hogy terhes. A forgatás valamikor november vége felé kezdődött, ha jól láttam a hírekben és kb. három hónap lehet a 10 részre. Ennek alapján a forgatás végére úgy ötödik hónapos lehet, azt azért még nem akkora kunszt elrejteni, ha más komplikáció nincs.

A magánéleti résznél nekem a két külön szál (a fia és az exe) sok. Valamelyiket hanyagolni kellene, mert így valóban egyik sem igazán érdekes. Vannak, elvileg fontosak lennének (különösen a srác), de nincs idejük rá.

Várom a folytatást és titokban remélem, hogy a drámából visszalavíroznak egy kicsit a könnyedebb stílus irányába. Jól csinálták a drámát is, csak nem sitcom-kategóriájú jókedvből kisebb a kínálat.

winnie - 2013. 01. 20. 23:02

neo: ha úgy nézed, akkor aput hanyagolták.

haliaki - 2013. 01. 20. 23:28

Látom nem csak mi vártunk a feliratra :D

winnie - 2013. 01. 20. 23:29

tovább nem húzhattam, muszáj volt kirakni, mivel már jön az új rész, korábban nem nagyon volt hely. (a girls még így is elmarad, mert elfeledkeztem a spartacus posztról…, ehh.)

egyébként ezt el sem tudom képzelni, hogy milyen lenne felirattal nézni – épp elég a képernyőre írt angol kiírásokat elolvasni:) az ilyen pörgős szövegeket szerintem eleve esélytelen lefordítani teljesen. szerintem a kommentelők többsége nem felirattal nyomja az ilyen sorozatoknál, de a SOA-nál volt, hogy megvártuk a feliratot, hogy minél többen tudjanak megnyilvánulni rögtön.

hmm, viszont arra emlékszem, hogy az első két részt valóban angol felirattal kellett néznem, mert annyira nem voltam képben azzal, hogy mit beszélnek. de idővel rá lehet érezni a dologra, itt azért annyira nem volt speciális üzleti zsargon.

Neoprimitiv - 2013. 01. 20. 23:38

@winnie: stimmel, de annak a konfliktusnak eddig sem volt súlya a számomra. A fiával való viszonya úgy érzem, nehezebben lenne kihagyható, mert az első évadból az jött át, hogy fontos neki a kissrác. A feleségével való jeleneteik viszont vagy a srácról szóltak (vagyis azokban mellékszereplő volt a nő), vagy üzlet/szex volt, abban pedig behelyettesíthető alkalmi szereplőkkel.

Jobban örülnék, ha fordítva lenne, a gyerekszereplő engem is irritál, de az eddigi karakterizáció alapján őt a nehezebb kihagyni. Persze megoldhatják úgy is a dolgot, hogy róla mindig csak beszél apu-anyu két dugás között, én nem bánnám.

Közben találtam decemberi képeket KB-ről – visszaszívom, ezt a pocakot már nem könnyű elrejteni, ha még forgatnak. Most már én is nagyon remélem, hogy nem lesz belőle közös gyerek Marty-val.

naughtyL - 2013. 01. 21. 00:10

amit winnie írt, ivós jelenet, nálam is azt váltotta ki. A Marty ft Jeannie gyerek ötlet, semmilyen körülmények között ne!!

a négyes a legjobb, iszonyat jól működnek együtt.
és nagyon várom, hogy Clyde meg Doug hogyan fogják szivatni egymást a továbbiakban.

engem sem a gyerek, sem a karakter nem idegesít. És az eddig látottak alapján meg egyértelmű, hogy mennyire fontos szerepe van a gyereknek az életében.

a visszaemlékezések meg bájosak voltak:)

jöhet a folytatás!

nyszab - 2013. 01. 21. 00:51

Na, ez tipikusan egy király rész lett, számomra nagyon el lett találva, ha ez marad a színvonal, akkor kijelenthető, hogy kicsit így kiforrta magát szerintem.

Ghostika - 2013. 01. 21. 07:54

Nekem totálisan bejött az első évad és a második is jól startolt, csak így tovább.
Valaki esetleg ismeri a számot, ami a 2. rész végén van, a végefőcím alatt?

Armandai - 2013. 01. 21. 09:03

Egyet kell értenem Winnie-vel… :)
Mielőtt nekiesek a fordításnak, egyszerűen végigdarálom a részt felirat és minden nélkül, mert úgy a legélvezhetőbb…ez egy ilyen sorozat :)
Jó példa volt erre az egyik tavalyi rész, amikor Doug a pultos csajt akarta fűzni. Agyaltam rajta, hogy ha kiírom a feliratokat, túl sok lesz a szöveg a képernyőn, de ugye a 0 angolos embereknek kell, hogy üljön a poén.
De ugyanez igaz a time-freeze jelenetekre is. Mikor Marty folyamatosan magyaráz, közben vonalakkal mutatja a lényeget. Nehéz egyszerre a feliratra is figyelni és a vizuális poénra a képen. :)
Az pedig külön nehezítés, hogy a szakzsargon szlengesítése a sorozatban gyakran feladja nekem a leckét, arról nem is beszélve, hogy itt-ott rövidítenem kell, mert olyan tempóban váltják egymást a dialógok, hogy ha mindent kiírok, akkor olvashatatlan. :)

Ez úton is elnézést mindenkitől, hogy késve jött a felirat…túlóráim vannak ezerrel, meg a gépem is tropa, elvileg a héten érkezik az új, amivel már könnyebb lesz a dolgom és megpróbálom még a hét vége előtt befejezni, mert jelenleg mindössze okostelefonon tudom fordítani… :)

Neoprimitiv - 2013. 01. 21. 09:38

Nekem ennél a sorozatnál legalább az epizódok felében szükséges volt az angol felirat. Az irgalmatlan tempójú szövegelés közben egyszerűen vannak olyan részek, amikor hiába értem meg a szöveget, mire az agyam feldolgozza, már két-három “oldallal” előrébb járnak. Ilyenkor jó megállítani a képet és normálisan elolvasni. (Magyar felirattal semmit sem nézek, legalább a passzív angol tudásomat igyekszem karbantartani.)

Brynden Rivers - 2013. 01. 21. 10:49

A pilot nem jött be, mert:

– Hustle utánérzés, de gyengébb
– TV science hülyeségek – amiért egy pszichógiát végző ismerősöm nem nézte a Lie To Me-t, vagy egy DNS-laborban dolgozó a Helyszínelőket. A science az üzleti tudományok.
– a kisgyerek idegesít

Ennek ellenére érdemes még egyszer megpróbálni?

winnie - 2013. 01. 21. 11:15

Haaat… , nem hiszem. Talan az ativelo szalas machinacio bejohet, de szerintem eluszott a hajo

clark - 2013. 01. 21. 13:46

nagyon jó volt a 2*1 ,hozta a megszokott színvonalat és jók voltak a flashbackek is.ahogy írtad,szinkronhányás-szinkronpisilés:D

symor - 2013. 01. 22. 11:04

Nekem nagyon bejött a folytatás is :D

Az egésznek marha jó hangulata van, a méhecskedal is kellemes volt, pedig az hittem kínos lesz.

JulianPlenti - 2013. 01. 23. 00:03

Én csalódtam a 2. évadban kicsit, de lehet, hogy csak az emlékeimben volt jobb az első :)
Mindenesetre így, 2 rész után megvárom a többit, és dara lesz, mert ez a 28 perc – nekem legalábbis – nagyon kevés belőlük…

dante - 2013. 02. 06. 15:51

na senki nem ír arról, hogy átment céltalan pornóba az egész?
nekem is nagyon tetszett az első évad. aztán elkezdtem nézni a hustle-t. és nem tudom, hogy ennek hatására, vagy pedig tényleg gyengébb lett, de a második évad nem jön be eddig.

cefetke - 2013. 02. 12. 10:42

Szerintem is gyengült… Matt Damon mondjuk nem kicsit dobott az utolsó részen, de a második évadban mintha mindent maguk mögött hagytak volna, amit megszerettem tavaly.

clark - 2013. 02. 18. 12:18

szerintem jó a sori,ez a Matt Damon-os rész nagyon ütős volt.nálam már most feliratkozott az év vendégszínész verseny győztesére.
kicsit stagnál a sori,tavaly jobban pörgött és hiányzik az időmegállítós,magyarázós cucc,de még így is bőven szerethető.

Vikram - 2013. 02. 19. 19:54

Matt Damon egy állat. :) Szeretem, mikor A-listás színészek hajlandóak hülyét csinálni magukból ilyen és hasonló szerepekben. Na és a rész vége? Beszarás volt. Marty nem véletlenül sikeres…tényleg megtesz mindent az üzletért. :)

FAbika - 2013. 02. 28. 00:45

2×6 nagyon tetszett, jól felépített, gördülékeny rész volt. Don Cheadle meg remélem kap egy Emmy-t.

koka - 2013. 03. 03. 00:55

Beértem én is a sorozatot, de mivel daráltam, nem nagyon tűnt fel nagy különbség a két évad között. Ami szembetűnő, hogy a képre írások és a ‘kifagyások’ eltűntek. Ami kár mert szerintem sokat adtak az összképhez.
Ja és Matt Damon tényleg beteg állat :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz