login |

Ezel – írta LaCRossE

2013. 01. 22. 21:33 - Írta: vendegblogger

40 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Mivel nemrég olvastam a Junkie-n az El Internado ajánlóját, összeszedtem a bátorságot, hogy egy másik, nem amerikai vagy angol sorozatról írjak, hiszen több is van, ami simán megérdemli, hogy minél szélesebb körhöz eljusson. Ilyennek tartom az Ezel-t, ami, mint néhányan már tudják, Törökország egyik legsikeresebb és legjobb drámájaként van számon tartva.

Nálunk az RTL Klub adta ez Ezel-t, s mivel az amerikai és angol sorozatokkal ellentétben egy rész 90 perc körüli általában, ezért az epizódok ketté bontva két nap alatt mentek le. Így lett 140 rész az egyébként 70-ből.

Az Ezel természetesen Törökországban játszódik, azon belül is Isztambul városában, bár az első néhány rész Cipruson indít. Aki esetleg nem lenne ismerős az alapsztorival, annak a legrövidebben úgy tudnám jellemezni, hogy a török Monte Cristo grófja, modern köntösben (egyébként a Revenge is Monte Cristo-sztori). Akinek viszont nem elég ez a kurta leírás, annak szolgálhatok még plusz információval is. a tovább mögött – spoilermentesen.

A történet főszereplője Ömer Ucar, vagyis Ezel Bayraktar, akit a szerelme és a két legjobb barátja átver, így börtönbe kerül. A többiek vígan élik az életüket tovább, amikor is egy szép napon Ömer, immár Ezelként visszatér, hogy bosszút álljon a szerettein azért, amit vele tettek.

Az Ezel maga nemében teljesen egyedi, nincs még egy olyan sorozat, mint ez. Nagyon lassan peregnek az események, azonban ezek az összes karaktert, s nem csak a főszereplőket építik tudatosan. Nem is lehet eldönteni valakiről, hogy egyértelműen jó vagy rossz, itt nincs olyan, hogy fekete vagy fehér. A figurákat természetesen folyamatosan árnyalják: így válik Ezelből egy bosszúra szomjas ember, aki a cél érdekében az ártatlanokat sem kíméli, vagy éppen az őt átverőkből áldozat, amikor fény derül arra, kinek milyen szerepe is volt mindenben, és hogy mi vezette őket rá arra, hogy részt vegyenek barátjuk elárulásában.

A képi világ is mindenképp szót érdemel. Ha megnézünk egy magyar sorozatot, teszem azt, a Hacktiont, akkor bizony húzni szoktuk a szánkat. Az elején azt gondoltam, hogy az Ezel nem lesz valami szép, hiszen mégis csak török gyártás, de szerencsére a kinézete egyszerűen gyönyörű, felveszi a versenyt a nyugati kollégáival, semmi okunk nem lehet a panaszra.

Ami még vonzóbbá teszi a sorozatot, az a flashback-ek használata, amik nagyon hangulatosak, s rengeteget hozzátesznek az Ezelhez. Nem csoda, hiszen elég sokat vájkálnak a készítők a múltban, ami elősegíti a karakterek megismerését, illetve a már említett árnyalást is.

Ritka a maga nemében ez a török gyöngyszem, hiszen a narrálás még különlegesebbé teszi a hangulatot. A narrátor szerepét általában a főszereplő, Ezel, illetve a mentora, Ramiz Karaeski tölti be. Így nem csak azt nézheti a néző, ahogy folynak az események, hanem a narráláskor feltűnő szebbnél szebb idézetek biztosítják, hogy az ember folyamatosan elgondolkodjon a szituáción, a karaktereken, és az üzeneteken, amik az előbbiek sugároznak.

Már csak az a kérdés, hogy mivel lehet meggyőzni a főként amerikai sorozatokért rajongó sorozatfanatikusokat, hogy adjon esélyt az Ezel-nek.

40 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2013. 01. 22. 21:44

Amikor még az RTL promozta, érdekesnek tűnt, de n elkönyveltem telenovellaként? Kevés benne a szappan, mint gondoltam? Eléggé elkedvtelenített, hogy azt írtad, lassan folynak az események…

Adreee - 2013. 01. 22. 21:48

Fantasztikus sorozat! Hangulatos, izgalmas, elgondolkodtató. Jók a karakterek, tehetséges a szereplőgárda és kiváló a forgatókönyv. Én is csak ajánlani tudom. A narrálás pedig valóban különlegessé teszi.
Az egyik kedvenc, még a sorozat elejéről:

http://www.youtube.com/watch?v=jTfD3H9wfv4

Adreee - 2013. 01. 22. 21:49

Abszolút nem szappanopera jellegű, de még mennyire nem az. Aki ettől fél, próbálja csak be nyugodtan. Nagyon kellemeset fog csalódni.

Hopegirl - 2013. 01. 22. 21:49

Számomra az egyik legkedvesebb sorozat. Olyan 30 rész után kapcsolódtam még be anno, aztán persze pótoltam a korábbiakat menet közbe. Amit igazán imádtam benne, illetve imádok, az a rendkívüli felépítése. Emlékszem, izgultam, dühöngtem, h rossz irányt vettek az események, aztán teljesen ledöbbentem, és hitetlenkedtem, h mégsem. Bámulatos az egész, ahogy építkezik a sorozat :)

Ahogy írtad, a narráció a másik erőssége. Az idézetek amellett, hogy elgondolkodtatók, csodásak, és tökéletesek az adott szituhoz.

Ez volt az a sorozat, aminél szükségét éreztem, h csatlakozzak egy fórumhoz. Muszáj volt valakikkel értelmezni a dolgokat. És mennyi vita volt…

Az RTL-nek még mindig nem bocsátottam meg a kivágott részeket.

Végezetül, ami igazán fontos: Ali a legjobb :D

Nikki - 2013. 01. 22. 21:59

Remekül összefoglaltad minden fontos elemét az Ezel-nek. Emlékszem, nem akartam elkezdeni (francba az előítéletekkel!), mert szappanra gondoltam, előzeteset meg nem láttam. Otthon meg folyamatosan nézték, aztán egyszer csak valahogy én is leültem elé és megfogott. Kb a “2-ik évadtól” kezdtem nézni, de abszolút érthető volt, na meg elmagyarázták, hogy miről is maradtam le :D Igazán jó sorozat volt, sajnálom a részeket, amiket nem láttam, terveztem, hogy pótolom, de sajnos idő hiányában még nem sikerült. Ajánlani tudom én is! :)

solei - 2013. 01. 22. 22:01

és a zene… anélkül nem lenne az egész kerek :) imádtam a zenei aláfestést

Adreee - 2013. 01. 22. 22:03

A második se semmi, de az “első évad” mindent visz!

Ja, és Ali tényleg a legjobb!! :)

m76 - 2013. 01. 22. 22:04

Nekem leginkább a helyszín miatt kelti fel az érdeklődésem a sorozat. Tavaly nyáron volt szerencsém egy hétig Isztambulban dolgozni, elképesztő egy hely, hogy mennyire más a kultúra. De a legviccesebb az volt, hogy a hotelban ahol aludtunk egy magyar lány is dolgozott :) Nyugaton ezen már nem lepődnék meg, de ott igencsak meglepő volt számomra.

LaCRossE - 2013. 01. 22. 22:06

Örülök, hogy végül felkerült a kritikám az oldalra, az Ezel megérdemli a népszerűsítést, mert egy csodálatos és olyan részletes figyelmességgel felépített történetet nézhetünk végig rengeteg órán át, ami nemcsak az európai (és ázsiai) hanem az amerikai sorozatiparban is ritka.

Így utólag már máshogy írnám meg a kritikát, de ezt fogjuk arra, hogy mindig kritikus voltam magammal szemben. :)

Ami viszont a lényeg, hogy aki attól fél, nagyon szappanopera-szerű a sorozat, az adjon neki egy esélyt. Lehet, hogy van benne néhány annak tűnő elem, de az is olyan szépen és hiba nélkül van tálalva, hogy tökéletesen megbocsátható neki.

Ami pedig a lomhaságot, a történet “lassabb” lefolyását illeti, ez inkább válik a sorozat javára, mintsem hátrányára. Így a karakterek, a történések tökéletesen kerültek kibontásra, minden egyes adag érzelmet hihetően és feledhetetlenül tálalva.

Ritka az ilyen sorozat, mint az Ezel.

c - 2013. 01. 22. 22:25

Ez az a sorozat amit bátran merek mindenkinek ajánlani!! Minőségi és egyedi. Olyan érzelmeket tud kiváltani az emberből ami nagyon ritka.

A sorozatban hallható zenék pedig zseniálisak. A mai napig ha meghallom ezeket,a hideg futkos a hátamon :)

http://www.youtube.com/watch?v=VUBwKiB-fsY
http://www.youtube.com/watch?v=A3191YDtECc

Azoknak pedig akik gondolkoznak rajta,hogy érdemes e belekezdeni, annyit javasolnék,hogy nézzék meg az első 2 részt,és nemlesz megállás.Garantálom:)

Casey Novak - 2013. 01. 22. 22:32

Ejj de rég várom ezt az írást :) Az Ezel megérdemli a figyelmet, remek sorozat. Vonakodva kezdtem bele, mert előtte egy török alkotás sem tetszett, és utána sem, (nem mintha olyan sokat néztem volna, de azért törekedtem rá), de ez simán felér bármelyik nyugati sorozat színvonalával.
Aki attól ijed meg, hogy lassú, az ne ijedjen meg :) A pörgős dolgokhoz vagyok szokva én is, azok kötnek le jobban, ahol röpködnek a szellemes párbeszédek és gyors vágások tömkelegével operálnak, de, és itt jön a de. Nehéz elmagyarázni, de az Ezel lassúsága nem egyenlő más, vontatottnak elkönyvelt sorozat lassúságával. Inkább olyan, mint egy hatalmas lavina, ami nem siet, de mindent visz, ami az útjába kerül. Rendkívül alkalmas darára, mert úgysem fogod tudni abbahagyni, ha egyszer elkap :)
Mindent elmondtak már előttem, fantasztikus sztori, karakterek, zene, minden.
És nem bírom ki, le kell írnom a kedvenc idézetemet, ez akkor, mikor először hallottam, nagyon betalált:
“- Egy magas híd tetején állsz … Előtted az ördög, mögötted egy angyal ……Egyikhez sem tudsz odamenni.
– Nincs harmadik lehetőség?
– Van. Leugrasz a hídról.”

fran - 2013. 01. 22. 22:38

Elkezdtem nézni és tetszett is, de nem tudtam követni napiban, ezért elsikkadt a dolog.
Mondjuk azon sokat röhögtem, hogy Vámbéry szegény nem véletlenül indult el a török nyelvrokonság irányába. A magyar kajának tartott dolgok is szépen előjöttek. S bizonyos értelemben nem volt nehéz belátni, hogy a szereplők bármelyik magyar faluban szembejöhetnek. Ramiz, az öreg például semelyik magyar faluban nem okozna feltűnést.

koka - 2013. 01. 22. 22:40

Én az “jóanyám nézte ezért néha belepillantottam” kategória vagyok. Nem tűnt rossznak. Lehetséges, hogy az RTL rááll a sok krimi után a török telenovellákra? Én simán elképzelem mert úgy néz ki, hogy a nép kajolja.

Ambriel - 2013. 01. 22. 22:45

Anyámnak hiába magyaráztam, hogy nem neki való, mert nem szappanopera. Meg akart győzni, hogy az, de aztán nézett nagyokat. :D
Nekem a kedvenc volt. Most újra nézem RTL II-n.

LaCRossE - 2013. 01. 22. 22:56

Sajnos nincs RTL2-őm, de ott ugye már vágatlanul adják?

KG - 2013. 01. 22. 22:57

nagyon élveztem, óriási részeket produkált, de a 2. közepén megakadtam kb 1 éve és azóta se haladtam vele. de vmikor mindenképp be akarom fejezni.

Adreee - 2013. 01. 22. 23:00

Az nagyon durva volt, hogy szanaszét vagdosták. Sokszor érthetetlen lett miatta a történet.
A legkeményebb az volt, hogy kivágták az utolsó rész egyik legfontosabb jelenetét is, úgy ahogy van.

Atter - 2013. 01. 22. 23:13

Kibaszott jó sorozat! Anno hétvégén nyitott “dupla” résszel és mondtam a menyasszonyomnak, hogy belenézek. Berántott. Azért lehet azt mondani, hogy lassú, mert gyönyörűen felépített szerkezete van, mint egy nagy regény. Nem ad hoc alapon történnek az események, hanem a készítők jó előre kitaláltak mindent. Ez az amit hiányolok a sorozatok 95%-ból.
Nagyon féltem a sorozattól, mert török, szappan sávban, az rtl-en, de bődületes hiba lett volna, ha nem adok neki esélyt! Ez lenne hát a tanácsom annak, aki nem látta.
Ja és újranézős!

Nella - 2013. 01. 22. 23:13

MIért vágták ki? Azért mert délután adták? Én sajnos nem láttam, de anya nézte, aztán ő is néha értetlenkedett, hogy akkor mi hogy van. Lehet emiatt volt.

korin - 2013. 01. 22. 23:36

Amin én csak pislogtam, hogy a második évadra eljutottak odáig, hogy azt kivágták, ha valaki megtöltötte a pisztolyt, de káromkodni káromkodtak.
Akkor meg különösen poén volt a vágás, ha ment a zene alattaXD

Angelus - 2013. 01. 22. 23:39

zene++

eClipse - 2013. 01. 22. 23:46

Haha erről én is írni akartam anno, de mivel a mai napig adós vagyok a második évad 3/4ével, ezért nem fogtam hozzá.

Viszont a legtöbb dologban egyetértek LaCRossE-al.
A többieknek, akik ódzkodtak tőle, azt üzenem, hogy tessék félretenni az előítéleteket, és nézzétek meg legalább az első 4 részét. Nagy a valószínűsége, hogy ízleni fog (és sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztható, mint a baclava:D).

jim455 - 2013. 01. 22. 23:50

Hahh, örülök, hogy kapott írást, megérdemli.Én is féltem tőle, de jó volt a promó, goldoltam megnézem a kezdést, nagyon jól tettem, hatalmas sorozat.
Az első évad vége felé jön egy fordulópont, utána elmehetett volna rossz irányba, de nem, a második évadban behozott történetszál is teljesen jó.
Amekkora utat bejárnak be a szereplők, zseniális.
Nem kell félni, nem szappanopera, olyan komoly drámai részek vannak benne, hogy csak na.
Milyen jó lenne ha most ez menne esténként cenzúrázatlanul a Szulejmán helyett…

jim455 - 2013. 01. 23. 00:01

Ja és a sorozat befejezéséről még nem esett szó.Semmi spoiler, de azért leírom, hogy teljesen egyedi és emlékzetes utolsó perceket kaptunk, le a kalappal.

wmartin94 - 2013. 01. 23. 00:49

Megfogott anno a promó, ezért belenéztem az első részbe. Egyből megfogott. Legnagyobb pozitív csalódás volt eddig sorozatok terén… Egy nap még biztosan újra fogom nézni. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

sarkanyolo2 - 2013. 01. 23. 01:06

Nagyon jó sorozat, egy szerintem rossz fináléval.

00alexa00 - 2013. 01. 23. 01:39

Nekem is nagyon tetszett a sorozat, abszolút kedvenc :).
Az előttem írók elmondták nagyjából a lényeget, szóval csak megerősíteni tudom azokat: A zene baromi jó, a történetszál(ak) vezetése mesteri(pl:visszatekintések). Nekem is az tetszett, hogy alapvetően nem csak jó vagy rossz karakterek vannak, hanem sokkal összetettebbek ennél, illetve hogy nem csak Ezel van a központban. Ali nekem is az egyik kedvencem. Meg annyi, hogy szerintem nem lehet sírás nélkül kibírni az évadokat, annyi váratlan, szomorú/drámai rész van benne.

Az Ezelt alakító színésznek, most van egy új sorozata (bajusszal :):P), csak az előzetest láttam, de az is érdekesnek tűnik: https://www.youtube.com/watch?v=GZJ0QHpE0yA

korin - 2013. 01. 23. 07:12

Jó pár rész fenn van a Youtube-on törökül, angol felirattal, de nem tudom, az összes-e.

betty500 - 2013. 01. 23. 08:07

Én imádtam..na jó a végét annyira nem…de nem lehetett nem nézni…

Ancsa - 2013. 01. 23. 09:12

Állítólag anno az RTL-en hülyére promózták, de én valahogy egy előzetest sem láttam. Viszont amikor kezdődött pont oda kapcsoltam, kb. 10 percről maradtam le :) Azonnal berántott. De nagyon.
A második évad azonban nekem iszonyú csalódás volt. Untam, szenvedtem. Sokszor beletekertem a felvételekbe. Az utolsó pár részt már meg sem néztem. Tipikusan az a sorozat lett, amit nem tudtam miért nézek még, talán csak betyárbecsületből. De befejezni már nem bírtam.
A mai napig azt szoktam mondani, hogy amilyen király módon kezdték, olyan fenségesen b.szták el.
Amikor kezdődött, emiatt a sorozat miatt kerestem olyan oldalt, ahonnan le lehet tölteni. Fanatikusan nyaltam lefele, megvan minden rész. De kétlem, hogy valaha befejezném.

M76 - 2013. 01. 23. 09:19

Most ez a vágás dolog elkezdett aggasztani. Akkor ezek szerint nem elérhető a sorozatból vágatlan verzió? Én biztos nem fogok belekezdeni ha jelenetek hiányoznak belőle.

todie - 2013. 01. 23. 10:13

M76: ezt akartam kerdezni en is, illetve annyi meg a kerdes, hogy a letoltheto verzio az a vagatlan, vagy a vagott, marmint rtl leszinkronizalja az egeszet, ezt leadja, majd rtl2-n kerul vagva leadasra, esetleg csak vagva lett szinkronizalva, vagy a teljes?

tovabba: milyen a szinkron? erdemes magyarul, vagy esetleg inkabb eredeti nyelven es felirattal nezni?

Hopegirl - 2013. 01. 23. 10:44

Én amikor még olyan 3 hete rákerestem, még nem találtam vágatlan verziót. Ami fent van az, ahogy az rtl leadta, több, mint a semmi. Minden rész előtt, után fórumoztam még anno, így tudtam, h mit, mikor vágtak ki, és törökben hozzá néztem.

Nagyon-nagyon dühítő volt az, amit az RTL csinált a sorozattal. És igen, a végén, az a vágás, az már felháborító volt, teljesen más értelmet kapott így az a jelenet.

Nekem tetszik a szinkron. Teljesen el van találva, még sosem hallottam, h vki emiatt panaszkodott volna :)

Én azért biztatlak, hogy kezdd el, az elején még nincsen olyan sok lényeges, vágás, ha jól emlékszem. Ezek simán hanyagolhatók sztem :) Később talán majd vki megszán minket, és felteszi az új részeket :)

Adreee - 2013. 01. 23. 10:57

A szinkronja szerintem kifogástalan. Ugyan nem láttam egy részt sem eredeti nyelven, de szerintem a szinkronhangok tökéletesen illenek a karakterekhez.

Hát szerencsésebb az aki vágatlanul nézheti a sorozatot, de én azt vallom, hogyha valaki csak a vágottat tudja megnézni, úgy is érdemes. Lesz egy pár olyan rész ahol úgy elkezd pislogni az ember, hogy mintha onnan hiányozna valami, de a sorozat igazi értékéből semmit nem von le. Én anno azt csináltam, hogy ahol gyanús volt, hogy kivágtak valami jelenetet azt a youtube-ról eredetiben visszanéztem. Egyébként legtöbbször ilyen előrántom a pisztolyt, fejének szegezem a pisztolyt, lövöldözöm jelenetek hiányoznak, néhol tényleg csak pár másodperc, de volt olyanra is példa, hogy egy komplett párbeszédet vágtak ki, csak mert beszéd közben az egyik félnek véres volt a feje, a másik meg pisztolyt tartott a kezében. A legidegesítőbb kivágás az utolsó részben van, tényleg egy a történet és a karakterek szempontjából lényeges momentumot vágtak ki szemrebbenés nélkül. Az nagyon bosszantott.
De ez senkit ne tartson vissza attól, hogy bepróbálja a sorozatot, tényleg érdemes.

Kóczy - 2013. 01. 23. 11:15

Az RTL Klub-on néztem anno. Nagyon jól indult, de a vége felé már úgy éreztem, hogy nagyon el van nyújtva.

Nikki - 2013. 01. 23. 12:14

Spoiler felirattal valaki nem árulná el nekem kérem szépen, hogy milyen utolsó jelenetről maradtam le a vágás miatt?

Adreee - 2013. 01. 23. 15:22

!!!! SPOILER !!!!
Cengiz nem csak úgy átesik a korláton és lezuhan miután összeverekedett Ezellel, hanem átesik a korláton, Ali és Ezel elkapják a kezét, de összenéznek, elgondolkodnak és mindketten egyszerre elengedik. Cengiz így zuhan le valójában.
Szóval nem szimplán baleset volt, ahogy a jelenet a vágott verzió miatt tűnik, hanem a karakterek szempontjából egy hatalmas momentum.

Nikki - 2013. 01. 23. 15:42

Köszönöm szépen Andreee! :)

todie - 2013. 01. 23. 15:46

szoval nincs szinkronos vagatlan verzio, gratula rtl!

engem a vagasnal jobban nem idegesit fel sok minden filmmel kapcsolatban, talan a reklamok, karikak es egyeb villodzo baromsagok a kepernyon, meg az, hogy a szelesvasznu film harmadat latom, mert croppolt, szoval meg kell baratkoznom a torok nyelv szepsegeivel…

Biboldó - 2018. 07. 10. 04:57

Az sorozatok közül az Ezel viszi a pálmát toronymagasan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz