login |

Flashpoint: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta darkspell

2013. 01. 22. 16:21 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, méltatlanul hanyagolt,

Az a bajom leginkább a Flashpoint-tal, hogy nagyon nehéz róla úgy írni, hogy megfelelően átjöjjön a “túsztárgyalós” sorozat lényege – korábban azért próbálkoztunk: pilot, 2. évad, 3. évad, 4. évad. De mivel néhány héttel ezelőtt véglegesen befejeződött, azt hiszem, ildomos lenne legalább néhány embert rávezetnem, hogy ezt bizony azért megéri bepróbálni.

Ezért most nekifutok egy olyannak, amit normális körülmények között soha nem tennék: ellövök egy epizódnyit az utolsó évadból. Nyugodtan lehet utálni érte, de ha csak pár embert megnyerek vele ennek a méltánytalanul hanyagolt sorozatnak, akkor már megérte.

Na, szóval. Adott egy család: apuci-anyuci-kislány, évek óta nincsenek együtt a férfi brutalitása miatt. A kiscsaj 18. szülinapján apunak sikerül megtalálnia a feleségét, fegyverrel egy hotel tetejéig űzi, lányát követelve. Minden szereplő a tetőn – teljes család, teljes rendőri egység – patthelyzet, dulakodás, fegyver már a kislánynál. Vége – legalábbis ezt hinnéd. De nem, mert elege van az űzöttségből, a rettegésből, a költözésekből. Bár vége lehetne. Vége lehet, csak a problémát kell megoldani. Csak a ravaszt kellene meghúzni. És eldördül a lövés…

A kislány a szülei karjaiba zuhan, holtan. Aztán nézel ki a fejedből, hogy úristen.

Na, valahogy ezzel lehetne a legjobban bemutatni Kanada egyik legjobb sorozatát. Nem azt mondom, hogy a The Killing vagy a The Shadow Line szintjén borús, depressziós vagy realista, de azért néha bele tudnak úgy nyúlni, hogy a végén csak nézel ki a fejedből.

És ez a legnagyobb erőssége az egésznek: pont annyira hihető mindig, hogy az esetleges kliséket simán meg lehet bocsátani – ráadásul a “rosszfiúk” nagy része inkább csak a körülmények szerencsétlen alakulása miatt tart ott, ahol. Persze itt is vannak maffiózók, kábszeresek meg terroristák, de nagyon sok esetben csak egy kétségbeesett apa, egy elkeseredett testvér vagy egy pszichotikus beteg jut el oda, hogy már úgy érzi: nincs más lehetősége.

És itt már egyből nem annyira fekete-fehér a történet, mint egy akármelyik másik rendőrös-nyomozós sorozatban. Mert ezekkel az emberekkel azért valamilyen szinten együtt lehet érezni: még ha tudod is, hogy nem helyes, amit csinál, valahol meg lehet érteni őket, a helyébe tudjuk képzelni magunkat. Ehhez pedig még hozzájön, hogy a rendőri oldal sincsenek a Gibbs-féle sziklák, akiken senki és semmi nem hagy nyomot. Nem, itt igenis kihat az emberre, hogy le kellett lőnie egy kislányt. Még akkor is, ha ez volt a kötelessége. Vagy pont azért, mert ez volt a kötelessége.

Ehhez ráadásul a sorozatfináléban még sikerült egy kellően pörgős és izgalmas terrorista történetet keríteni (nem gyenge 9/11-áthallásokkal) – ha nemrég a Fringe zárásra azt írtam, hogy teljesen logikátlan és unalmas jelenetek egymás mögöttisége, akkor erre nagyjából ennek a teljes ellentéte volt igaz. Sikerült kellően belekeverni a családi drámát, a terrorizmustól való félelmet, az időzavart…, hogy a hibái ellenére egy baromira izgalmas utolsó része legyen a sorozatnak.

A másik nagyon jól eltalált dolog az utolsó évadban, hogy elkezdték boncolgatni: mit is tesz ez a hivatás az emberrel. Munkahelyi stressz mindenhol van, de ilyen? Hogy dolgozza ezt fel az ember hosszabb távon? Fel lehet egyáltalán dolgozni ilyesmit? Vagy a múlt folyamatosan visszatér, és kísért? Bár itt sincs egyértelmű válasz, a célt ismét sikerül elérniük: nekiállsz gondolkozni, hogy te vajon hogyan is kezelnéd a helyzetet. Vagy hogy tudnád-e egyáltalán kezelni. Tudja-e bárki…? Talán igen, talán nem.

Maradjunk annyiban, hogy megnézitek, aztán egy sör mellett beszélünk majd róla. Ja igen, az évadra meg simán tolom a 8/10-et.

28 hozzászólás Ne habozz!

Gergely - 2013. 01. 22. 16:35

Az az igazság hogy kedvenc sorozatom. Mindig az is marad! Ha drámára volt szükségem, itt mindig megkaptam. És ennél a sorozatnál esett le legtöbbször az állam. Ezt semmi nem übereli! Azt hiszem elkezdem újra elölről. Megéri!

endel - 2013. 01. 22. 16:38

en a sorozatra 10/10-et adtam, annyi emlekezetes pillanat volt az 5 evad alatt, a finale pedig pontosan azt hozta, amit elvartam tole.
sajnalom, hogy ennyire limitalt azok szama, akik kovetik a sorozatot, foleg, hogy abban a hitben elnek, hogy csak egy ujabb rendoros cucc, valami atlagos.

akinek pedig nem volt eleg a finale, annak:
Flashpoint.S05.Special.The.Final.Salute.720p.HDTV.x264-2HD

” I’ll miss it… miss it like hell. ”
Team One

derelye vágó - 2013. 01. 22. 16:44

Elias :D

payskin - 2013. 01. 22. 16:46

Heh, tökéletes időzítés, most vasárnap daráltam le az utolsó 7 részt, teljesen a hatása alatt vagyok az utolsó két résznek, és nyilván megkönnyeztem a Team One-tól vett búcsút.

Voltak a Flashpointban durva mélypontok (még az 1-2. évadban), amikor annyira lapos és kiszámítható volt a történet, hogy kaszáltam is majdnem, de az utolsó kettő eléggé helyrerakott mindent, bár — szerintem — pont a ez a családos, kislányos tetőjelenet, amit a nagy összekötőkapocsnak szántak az egész évadhoz, rettentő gyengén volt megírva/megoldva. Na de ennek boncolgatása tényleg sört kíván. :-)

Rohadtul fog hiányozni.

Brynden Rivers - 2013. 01. 22. 16:48

Azt hiszem megvan a nyári darám :)

payskin - 2013. 01. 22. 16:49

Ja, és köszi, hogy írtál róla, darkspell; évad indulásakor még winnie-vel beszéltük, hogy akár én is írhatnék, aztán ez elmaradt, de azóta is lelkiismeret-furdalásom volt emiatt. :-/

winnie - 2013. 01. 22. 16:53

nopara:)

Tyberius - 2013. 01. 22. 17:07

Nagyon köszi az írást! Az elejétől követem a sorozatot és bár az utolsó pár rész még hátra van az egyik legnagyobb kedvencem és pont azok miatt a dolgok miatt, amik itt fel lettek sorolva. 5×01 mindent vitt azzal a tetőn játszódó jelenettel…

Paladin - 2013. 01. 22. 17:11

Amikor indult, az első részei alatt nem tetszett, hanyagoltam is jó darabig.
Aztán amikor már tudtam, mit várhatok tőle, újra nekikezdtem – és a legjobb.
Vannak apró hibái, de annyira jó az egész úgy ahogy van… Kedvenc volt, kár hogy vége, de talán jobb is, hogy nem hagyták kifáradni.

GK - 2013. 01. 22. 17:11

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a rendőrös drámákat. Jó színészek, jó történetek, korrekt megvalósítás. Mi kell még? Még 5 évad… :)

Talán még azt lehetne megemlíteni, hogy néhány részre ismertebb vendégszereplők is érkeznek, pl. Lauren Holly vagy Victor Garber.

A másik dolog, ami tetszik, hogy a csapat is fogy, változik, hiszen a rendőrök oldalán is akadnak veszteségek vagy éppen csak a (fiktív) élet szól közbe, és el kell hagynia a csapatot. Ezek legtöbbször jól felépített mellékszálak az évadokon belül, és kellő mélységet adnak a karaktereknek egy ilyen, alapvetően
epizódikus sorozatban.

Készült egy utolsó nagyinterjú is azokkal a színészekkel, akik végig benne voltak a sorozatban. Sok érdekességet lehetett megtudni belőle, pl. egyikük majdnem elvesztette a látását egy forgatási balesetben, egy másik illető meg egy kamerát tört össze … :)

Üdv,
GK

GK - 2013. 01. 22. 17:13

Még egy dolog, ha esetleg ha magyar filmes / sorozatos ember olvassa:

Mielőtt ismét Hacktion meg Tűzvonalban szintű sorozatot gyártanának a témában, nézzék meg a Flashpointot, és tekintsék olyan etalonnak, aminél csak jobbat szabad csinálni … :)

Red Fox - 2013. 01. 22. 17:41

Nagyon jó sorozat volt, hiányozni fog.
A sorozat indulásakor olyan erős közepes volt.
Az a megnézem és törlöm kategória, de nagyon sokat erősödött a végére.
A csapat is nagyon jól lett összeválogatva. Minden karakter hiteles és jól van megírva.

Nora77 - 2013. 01. 22. 17:44

Köszi a kritikát, :))) végre végre olvasok róla:))
Ajánlom mindenkinek, az 5×1 hatása, kb. a most mi történt, a fene és bámulsz ki a fejedből és azt szeretnéd, hogy ezt most had beszéljed
már ki valakivel:)

Nekem ez volt a tavalyi év legjobb sorozatrésze, nem azért mert hibátlan, hanem mert minden kockára emlékszem belőle és egy csomót gondolkodtam azon, hol kellett volna máshogy csinálni, hogy ne ez történjen.

Nagyon nagyon sajnálom, hogy vége lett.

dragon1986 - 2013. 01. 22. 18:00

erről most hallok először, megy is a nézendők listájába :D

PapaLaci - 2013. 01. 22. 19:18

nagyon jo sorozat
csak ajanlani tudom

1 problemam volt vele a szineszi alkotasok neha nagyon gagyik es van egy par olyan akcio jelenet ami logikatlan.. de ha ezt leszamitsuk akkor egy 8,5/10 siman

PapaLaci - 2013. 01. 22. 19:19

alkotasok? talan alakitasok :D

Junkieka - 2013. 01. 22. 21:11

Oké, rádumáltatok :)
Én még csak nem is hallottam eddig a soriról, én is felkapirgálom a nézőslistára. Most nemrég amúgy is mészárszéket rendeztem a sorozataim között és szinte alig nézek valamit.

Szendzsön Hemdáj - 2013. 01. 22. 21:33

Köszi az írást, darkspell, minőségi. A sori bevizsgálás tárgyát fogja képezni. Köszi a tippet!

mary - 2013. 01. 22. 23:24

Köszi, hogy eszembe juttattátok! :) Korábban szinkronnal láttam néhány részt és nagyon megfogott, csak még időm nem volt rá. Tényleg az az egyik legdurvább szinte állandó momentum benne, hogy gyakran teljesen átlagos emberekből lesznek azok, akik.

Neoprimitiv - 2013. 01. 23. 08:49

Bele kellene nézni, de annyi sorozat van már így is a várólistámon :((

Lila75 - 2013. 01. 23. 13:57

Én nem mellőztem, sőt :) még valamelyik első írásotok indíttatására kezdtem el nézni és aztán szinte a legnagyobb kedvencem lett. Sajnálom, hogy vége lesz. Még szerencsére van pár részem hátra.

djangyu - 2013. 01. 23. 16:43

érdekes, nekem pont az utolsó nem tetszett, pont, persze, azért emlékezetes volt az utolsó pár képkocka. (mint majdnem minden epizódban)

De… a sorozat egyik legnagyobb erősségének azt érzem, hogy embereket próbált bemutatni, hibákkal, gyengeségekkel, egy olyan munkakörben, ahová mindenki gépeket képzel. Sokszor volt katartikus az utolsó pár frame, az meg néha vitte a bónuszt, hogy a szereplők közül páran énekelték el néha az utolsó score-t.

amúgy egyedül Amy Jo Johnsont nem éreztem soha a sorozatba illőnek, egyetlen egy részben sem, de hát Istenem, aki kanadaiak közé keveredik, az így jár :D

nekem ezzel együtt 9/10 volt az 5. évad, és a teljes sorozat is. Egy mozifilmet még megnéznék belőle :D

T.Tomi - 2013. 01. 25. 21:04

Tisztelettel jelzem a spoiler figyelmeztetés hiányát.

Magnolia - 2013. 03. 13. 11:37

Régóta terveztem már, de a sok sorozat mellett csak most jutottam el odáig, hogy ledaráljam egyben az öt évadot :) Pár rész kivételével, szinte mind nagyon izgalmas volt. Megszerettem a szereplőket, és most lesem ki hol tűnik majd fel… hiányozni fog. Beszerezem majd dvd-n is, mert ennek ott lenne a helye Az elnök emberei mellett :D

Zora - 2014. 07. 19. 15:44

Most kezdtem a sorozat daráját, 1×07-nél vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy hány részes az első évad? Feliratot 1×13-ig találtam, de se imdb-n, se sehol máshol nincs szó 1×09 utáni részekről. Tudna ebben valaki segíteni?
(Tudom, nagyon régi a poszt, esetleg valamelyik moderátor megszánna? Köszönöm!)

winnie - 2014. 07. 20. 04:32

“Tisztelettel jelzem a spoiler figyelmeztetés hiányát.”

ez finálékibeszélő, nem kell semmilyen jelzés.

winnie - 2014. 07. 20. 04:34

zora: elvileg 13, bár az, hogy kanadában és amerikában máshogy mentek a részek, bezavarhat.

• Season 1

1 1-01 101 11/Jul/08 Scorpio [Trailer]
2 1-02 102 18/Jul/08 First In Line
3 1-03 106 24/Jul/08 The Element of Surprise
4 1-04 108 31/Jul/08 Asking for Flowers
5 1-05 107 07/Aug/08 Who’s George
6 1-06 103 14/Aug/08 Attention Shoppers
7 1-07 105 21/Aug/08 He Knows His Brother
8 1-08 109 11/Sep/08 Never Kissed a Girl
9 1-09 110 18/Sep/08 Planets Aligned
10 1-10 104 09/Jan/09 Eagle Two
11 1-11 112 16/Jan/09 Backwards Day
12 1-12 111 23/Jan/09 Haunting the Barn
13 1-13 113 13/Feb/09 Between Heartbeats

• Season 2

14 2-01 201 27/Feb/09 Business as Usual
15 2-02 202 06/Mar/09 The Fortress
16 2-03 203 13/Mar/09 Clean Hands
17 2-04 204 03/Apr/09 Aisle 13
18 2-05 205 10/Apr/09 The Perfect Family
19 2-06 206 24/Apr/09 Remote Control
20 2-07 207 01/May/09 Perfect Storm
21 2-08 208 08/May/09 Last Dance
22 2-09 209 15/May/09 Exit Wounds
23 2-10 210 25/Sep/09 One Wrong Move
24 2-11 211 02/Oct/09 Never Let You Down
25 2-12 212 09/Oct/09 Just a Man
26 2-13 213 16/Oct/09 Custody
27 2-14 214 23/Oct/09 Coming to You Live
28 2-15 215 30/Oct/09 The Farm
29 2-16 216 06/Nov/09 You Think You Know Someone
30 2-17 217 13/Nov/09 The Good Citizen
31 2-18 218 20/Nov/09 Behind the Blue Line

• Season 3

32 3-01 301 16/Jul/10 Unconditional Love
33 3-02 302 06/Aug/10 Severed Ties
34 3-03 303 13/Aug/10 Follow The Leader
35 3-04 304 20/Aug/10 Whatever It Takes
36 3-05 306 03/Sep/10 The Other Lane
37 3-06 308 10/Sep/10 Jumping at Shadows
38 3-07 309 17/Sep/10 Acceptable Risk
39 3-08 305 04/Jan/11 Collateral Damage
40 3-09 307 11/Jan/11 Thicker Than Blood
41 3-10 311 18/Jan/11 Terror
42 3-11 310 25/Jan/11 No Promises
43 3-12 312 01/Feb/11 I’d Do Anything
44 3-13 313 06/Feb/11 Fault Lines

• Season 4

45 4-01 401 08/Jul/11 Personal Effects
46 4-02 402 15/Jul/11 Good Cop
47 4-03 403 22/Jul/11 Run, Jamie, Run
48 4-04 404 29/Jul/11 Through A Glass Darkly
49 4-05 405 05/Aug/11 The Better Man
50 4-06 406 12/Aug/11 A Day In The Life
51 4-07 407 19/Aug/11 Shockwave [Recap]
52 4-08 412 19/Sep/11 Grounded
53 4-09 408 27/Sep/11 The War Within
54 4-10 409 04/Oct/11 The Cost of Doing Business
55 4-11 410 11/Oct/11 Wild Card
56 4-12 411 01/Nov/11 A New Life
57 4-13 413 08/Nov/11 A Call To Arms
58 4-14 415 15/Nov/11 Day Game
59 4-15 416 22/Nov/11 Blue on Blue
60 4-16 414 29/Nov/11 Team Player
61 4-17 417 06/Dec/11 Priority of Life
62 4-18 418 13/Dec/11 Slow Burn

• Season 5

63 5-01 501 20/Sep/12 Broken Peace [Trailer]
64 5-02 502 27/Sep/12 No Kind of Life
65 5-03 503 04/Oct/12 Run To Me
66 5-04 504 11/Oct/12 Eyes In
67 5-05 505 18/Oct/12 Sons of the Father
68 5-06 506 25/Oct/12 Below the Surface
69 5-07 507 01/Nov/12 Forget Oblivion
70 5-08 508 08/Nov/12 We Take Care of Our Own
71 5-09 509 15/Nov/12 Lawmen
72 5-10 22/Nov/12 A World of Their Own
73 5-11 29/Nov/12 Fit for Duty
74 5-12 06/Dec/12 Keep the Peace (Part 1)
75 5-13 13/Dec/12 Keep the Peace (Part 2)

Zora - 2014. 09. 28. 14:43

Köszönöm winnie, nagyon alapos voltál!
És, ma végére értem a sorozatnak. Kicsit örülök is, hogy nem találtam rá előbb, így nyáron majd’ minden napra jutott valami.
A színészekkel készült utolsó interjút is sikerült megnéznem.
Fantasztikus ez a sorozat; én pontosan ilyennek képzelek el egy elit egységet, ahol látni, 200 emberből a legjobb 5-6 van beválogatva. Nem nyavalyognak, meg ellentmondanak a parancsnak, meg ok nélkül lődöznek, meg direkt hullákat gyártanak (lsd: NCIS:LA). Meg az emberi élet kioltásának súlya és következménye van.
Szóval, nagyon sajnálom, hogy nincs tovább…
E. Colantoni – akit jelenleg Eliasként ismerünk – majdnem sírt abban az utolsó interjúban. 2 sorozat van, amik etalonok lehetnek ebben a műfajban. Ez, és a Drót.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz