login |

Utopia – 1×02: Adjust or Die

2013. 01. 23. 19:35 - Írta: CyClotroniC

24 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I pulled up the ladder.

A pilot hozzászólásai többnyire dicsérték a sorozatot, vagy éppen azt jegyezték meg, hogy furcsamód, nem az ő világuk, de valamiért mégis leragadtak előtte. A második epizód pontosan annyi kérdést válaszol meg és annyi újat vet fel, hogy döntésre kényszerítse a bizonytalanokat, innen ugyanis már nehéz lenne hátat fordítani ennek a történetnek, ami számomra – sokak véleményével ellentétben – inkább meglepően átgondoltnak és logikusnak hat, mintsem mindfucknak.

Hol is kezdjem… Megérkezett a Utopia eddigi legkirályabb karaktere, Jessica Hyde, akit a jóformán teljesen ismeretlen Fiona O’Shaughnessy alakít, nem is akármilyen határozottságot keverve a karakter látszólagos rezignáltságához, megadva azt a titokzatos és kiismerhetetlen vezérszellemű mentort a csapatnak, amire kicsit a nézőnek is szüksége volt.

A fényképezés, a helyenként használt minimalista zenei aláfestés továbbra is telitalálat, remek gerincet szolgáltatva ezzel az élénk, meleg színekkel felskiccelt, lassan hömpölygő krimi/thriller/film noir koktélhoz, ami egyre inkább a The Shadow Line-t idézi a velőtrázó, sötét kimértségével és precíz mértéktartásával egyaránt. Persze teljesen más síkon, néhol némi humort is megengedve magának.

A Utopia-ban egyelőre a sorozatmesterség minden eleme a helyén van, és pontosan annyit adagoltak belőlük, hogy egyik se nyomja el a másikat. Végtelenül egyszerű eszközökkel festenek egy nagyon is szövevényes képet, anélkül, hogy hatásvadász red herring-eket kéne kerülgetnünk. Találgatni pedig van mit bőven: The Network, The Tramp, Mr Rabbit, Corvadt, Janus. Soroljam még?

Eddig 8/10-es az összkép, és talán még jobb epizódot is kaptunk a héten, mint amilyen a pilot volt, még ha az helyenként erősebb csúcspontokat is szállított.

24 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 01. 23. 20:04

Álljunk meg egy szóra. Én a mindfuckot nem a történetre értettem, hanem a képi világra és arra ahogy berántott az első rész.

CyClotroniC - 2013. 01. 23. 20:12

Nem neked lett címezve, több helyen olvastam ugyanezt a szóhasználatot, meg volt több fura jelző is, pl egyik legutóbbi kommentben a prófécia, jövőjóslás. Még akár az is lehet, hogy nekik lesz igazuk, de ez egyelőre számomra nem látszik, így még csak véletlenül sem az alternatív vélemények lenézésének szántam, csupán ki akartam emelni, hogy nem olyan egyértelműen elvont.

VDani - 2013. 01. 23. 20:23

The Tramp el lett intézve, nem értem, hogyan vet fel kérdést. Az egész részen azt éreztem, hogy sok választ kaptunk, és kevesebb kérdést. *spoiler következik* Minden csetelő együtt van, Jessica Hyde megkerült, tudják hol a comic, és hogy ki is üldözi őket. Szerintem akár az eü-s szál is leegyszerűsödött, a felsőbb hatalom teljesen markában tart mindent, a két szál egybefonódik a biológiai hadviselésen keresztül, jelezve, hogy ez a fő mozgatórugója mindennek.

Jobban lekötött, mint az előző, de talán nem volt annyira wtf.
Bennem rengeteg dolgot tisztázott a rész, félek is a folytatástól, hogy nem lesz ennyire ‘érdekfeszítő’ (nem tudok jobb szót :D).

CyClotroniC - 2013. 01. 23. 20:34

Igen, ezeket mind megtudtuk, viszont a cliffhangert leszámítva is kaptunk egy-két új kérdést és csavarást. Én jobban szeretem, ha nem húzzák a kérdéseket évadokon keresztül, hogy fenntartsák az érdeklődést. A Tramp meg azért került fel a listára, mert mikor még a kikérdezés zajlott, azért mindenkit érdekelt, hogy na az meg mégis ki lehet, szóval a rész kérdéseinek egyike volt :P

Az azért jó előjel, hogy azt mondták, hogy a pilot 10-es skálán csak 2-es volt darkosságra, talán lesz még a sztoriban meglepetés.

seed - 2013. 01. 23. 20:38

Most akarok neki ugrani az első résznek, de már maga a képi világa nem bejövős… :D

VDani - 2013. 01. 23. 20:45

@seed: pedig megéri, az alaphangulat miatt először én is úgy voltam vele, hogy nem az én világom, de nagyon bejött! :)

@CyClotroniC: remélem, igazad lesz :)

Hopp, most látom, a pilotban is van utalás Rabbitra.

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/01/17/pilot-utopia/
első kép

Vagy beszéltek is róla? Valamiért nem lepett meg amikor említették, mintha már lett volna róla szó, de nem emlékszem… :/

m76 - 2013. 01. 23. 21:03

Remek rész volt ez is, de azért én mégis 1 osztással alacsonyabbra rangsorolnám mint az első részt. Remélem nem hazudtak, mert ha az első rész 2/10 volt ,akkor ez 1/10. Ami a cliffhangert illeti meg nekem kicsit klisének tűnik, ez az első olyan húzás ami nem tetszik a történetben.

Pontszámra ettől még jogos a 8/10. Jessica Hyde-ot meg biztos vagyok benne, hogy láttam már valahol :)

CyClotroniC - 2013. 01. 23. 21:08

Mondjuk valóban nem volt olyan sokkoló része, mint a tollas vagy a kínzójelenet az előzőben, szóval én is az ígéretet várom.

És amit nem írtam le. A “twat”-girl kurva aranyos kiscsaj volt :D

m76 - 2013. 01. 23. 21:13

Na például majd ha őt kapja el zsákos frodó az tényleg dark lesz.

Ingorion - 2013. 01. 23. 21:48

der, der, der. eszelősen jó, bár rohadt fáradtan néztem meg épp most, mégis végig képes voltam figyelni, annyira profi és érdekes az egész. nálam már közelít a 9/10-hez is, hihetetlen mennyire más hangulata van, mint egy amerikai sorozatnak.

Coimbra - 2013. 01. 23. 22:40

CyClotroniC: mi volt a cliffhanger?Hogy Becky telefonált valakinek?

CyClotroniC - 2013. 01. 23. 22:42

Igen, az hogy kivel van, milyen ügynök, egyáltalán ügynök-e, az még kérdés. Legalábbis ez engem érdekel.

darwinka - 2013. 01. 24. 00:09

Ez nem az én műfajom, de azért bepróbáltam. A látvány tényleg nagyon jó, de ez a rész nekem unalmas volt, bele is tekertem. Az első rész az bejött pedig.
Off: A Banshee-ben is mr. Rabbit a titokzatos főgonosz.

zdawg - 2013. 01. 24. 00:21

na, ez továbbra is az egyik (ha nem A) legjobb tv-s próbálkozás az új szezonban, elképesztő hangulata van, volt csavar is, meglátjuk mi lesz a következő részekben, de ez eddig több, mint bíztató!

paranoid android - 2013. 01. 24. 00:53

Remek rész volt, Jessica Hyde jó karakter. Nekem tetszik, hogy hamar összehozták a csapatot, és sok kérdésre választ kaptunk. Látszik, hogy át van gondolva az egész, és magabiztosan válaszolnak meg kérdéseket, nem kell túlhúzniuk őket, mert van még sok minden a tarsolyukban.
Az egyetlen dolog, ami nem igazán tetszett az nekem is a cliffhanger, bár mivel sok mindent nem tudunk erről, akár jól is elsülhet.

m76 - 2013. 01. 24. 08:09

Én is abban reménykedem, hogy nem lesz az olyan nyilvánvaló, vagy esetleg egy eddig ismeretlen 3. fakcióról van szó.

jky - 2013. 01. 24. 13:31

Továbbra is nagyon jó, a fényképezés és a zene mesteri, a hangulata pedig magával ragadó.

Ez a rész kicsit gyengébb volt, tényleg sok volt már a magyarázat, de szerintem ehhez képest kevés az új kérdés illetve talány. Remélem nem pörgetik ki gyorsan a történetet, mert az a jó, ha folyamatosan fennmarad a WTF érzés :)

A részből a twat-kiscsaj nem jött be, biztos meglesz a szerepe, elvégre nála van most a könyv, de akkor sem jött be, elég lenne ez az egy kölyök. Remélem hogy nem lesz belőle nyáladzós, gyerekszerelmes téma. Illetve a rész végi csavar sem tetszett: most akkor Becky áruló? :( Beépített ember? Mert telefonon elköpte az információkat.

Nagyon remélem, hogy a továbbiakban sem csökken a színvonal, mert a The Killing óta nem éreztem ilyen különleges hangulatot egy sorozatnál. Nagyon tetszik.

iminshortsupply - 2013. 01. 24. 13:36

Annyira zseniális ez a sorozat.
Nagyon örülök, hogy ráakadtam nálatok. Engem egyből beszipantott, és most szenvedek, hogy várnom kell egy hetet a következő részig.
A képi világa egyszerűen gyönyörű, a történet érdekes, a karakterek kellően betegek. Hatalmas pacsi érte a készítőknek!

bruti - 2013. 01. 26. 01:24

Nagyon tetszik, de azért zseniálisnak (@iminshortsupply) még nem mondanám. Inkább érdekes. Vagy inkább beteg :)
Ja és a zene, na az is eltalált valami.

kacsamm - 2013. 01. 29. 11:27

@m76, bocs, véletlenül nyomtam egy entert! :)
Szóval Jessica Hyde szerintem a Vexed második évad valamelyik részében volt a nő, aki kinyírta az iskolaigazgatót, és meg akarta mérgezni Jacket! :)

Tomisz - 2013. 01. 31. 15:11

Szerintem annyira beteg hogy már jó… :D
Már csak azért is nézi az ember hogy milyen bizarr dolgokat mutatnak még???

dionysos - 2013. 01. 31. 17:21

Én már kezdem nem bírni, hogy ennyi gyereket megölnek benne.

nonecka - 2013. 02. 04. 16:05

dionysos-al teljesen egyet értek semmivel nem hatásosabb az hogy gyereket ölnek. Az a szerencse, hogy egyiket se mutatták.

jky - 2013. 02. 04. 16:35

@nonecka

Ha semmivel nem lenne hatásosabb, akkor most te sem említetted meg, nem “botránkoznál” meg rajta. De látszólag érzékenyen érint, szóval a hatását akkor mégiscsak elérte, nem? :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz