login |

Rizzoli & Isles: vége a 3. évadnak – írta Sue

2013. 01. 24. 17:00 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

December 25-én, karácsonykor zárt a Rizzoli & Isles 3. szezonja. Ez tipikusan az a sorozat, amivel sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük és nézzük, mert a két főszereplő közti kapcsolat egyszerűen zseniálisan működik, jól van megírva, ez adja tulajdonképpen a történések sava-borsát, s nem a nyomozás.

Ha kategorizálni kéne, akkor azt kell mondjam, hogy a Rizzoli & Isles amolyan könnyed csajos-nyomozós sorozat – nem csak csajoknak. Sosem akart igazán több lenni ennél, de ebben elég jó ahhoz, hogy kitartsunk mellette. A lényegi jellemzőket winnie is megénekelte már (legutóbb a 2. évad nyári fináléja kapcsán), azóta semmi sem változott igazából.

A 3. évadban nyomozás szempontjából nem volt átívelő szál, szemben a főszereplők magánéletével, ahol több is: Maura és a vér szerinti édesanyja kapcsolata, Lydia és kisbabája, valamint Jane és Casey kapcsolata szolgáltatták a hátteret az ügyekhez. A 3. évad lényegét körülbelül ennyiben össze is lehetne foglalni.  Ennek ellenére a tovább mögött kicsit részletezem, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy elkezdje, vagy folytassa, ha valahol elakadt vele az elmúlt évek során.

A 2. évad végén kaptunk egy béna, nem túl jó cliffhangert, majd ezt a 3. évad 2. részében gyorsan fel is oldották, nehogy kétségeink legyenek: egy erős barátság mindent kibír. Pedig kíváncsi lettem volna, hogy mennyire működik a nyomozás, ha Jane és Maura kicsit tovább tartja a haragszomrádot.

Gondolom, többen is vártuk, hogy a 15 rész alatt kapunk valamit Hoyttal kapcsolatban is, de ebben sem volt szerencsénk. Ami viszont pozitívum: bár Frankie mégsem lett a csapat tagja (helyette úgy egy részre egy nyomozónőt kaptak negyediknek, de ő gyorsan el is tűnt a színről), a Frost-Korsak-Rizzoli trió egyre jobban működik együtt, egyenrangú partnerekként, és sok esetben Frankie a jobb kezük.

Az ügyek valóban nem túl acélosak, meglepőek, de ez nem is az a sorozat, ahol ezt várjuk. Azért az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy ebben az évadban mindkét főszereplőnő megkapta a maga sorozatgyilkosát, akinek ő volt az ideálja, ami azért szép teljesítmény az íróktól.

És akkor azokról a már emlegetett magánéleti szálakról: Maura megtalálta a biológiai anyját – ha már a biológiai apja meghalt –, s végre találkozott is vele. Ami biztos: a találkozó nem sikerült olyan zökkenőmentesre, mint azt hőseink szerették volna, de hát a való élet sem fenékig tejfel. Az évadzáróban ugyanakkor egy sajátos status quo jön létre kettejük közt, amelynek keretében Maura még a féltestvérén is segíteni fog.

A Rizzoli család életét fenekestül felforgatja Lydia megjelenése, amikor kiderül, hogy az állapotos lány nem csak egy szerencsétlen idegen, aki véletlenül botlott Mrs. Rizzoliba (mindenki anyukájába), hanem apuka ex-menyasszonya, aki nem tudja, hogy apukától, vagy annak legidősebb fiától, Tommy-tól terhes-e. Minden esetre Rizzoliék a maguk sajátos módján felsorakoznak mögötte, és segítik a lányt, amennyire csak tudják, főként Angela, aminek eredményeképpen Lydia a szülés után 3 hónapra átmenetileg a családra hagyja a babát – akiről azért kiderül, hogy Tommy fia, hála a genetikai vizsgálatok korának.

A végére hagytam Jane életének régóta húzódó szerelmi szálát, Casey-t. A férfi anélkül tér vissza a frontról, hogy Jane erről tudna, de ennek okára is hamar fény derül: súlyos gerincsérülést szenvedett, ennek következtében gyakorlatilag lebénult deréktól lefelé. Így pedig nem szeretett volna Jane szeme elé kerülni, mert nem akarta összetörni nyomozónőnk szívét. “Természetesen” hatalmasat tévedett, és így még inkább sikerült megbántania Jane-t, s bár szerette volna, ha mindketten továbblépnek, ez természetesen nem történik meg. Sőt.

Az évad végére Casey komoly döntést hoz: önként veti magát alá egy olyan műtétnek, aminek kimenete kétféle lehet: vagy lebénul nyaktól lefelé teljesen, vagy netán esetleg újra járni fog – s ha ez így sikerül, akkor kapcsolatuk Jane-nel újrakezdődhet.

It’s just another day at the office, huh?

Aki ismeri a sorozat főbb jellemzőit, az gondolatban már kombinálhatja is az időponttal, és már körülbelül képben is lehet, hogy milyen volt az évadzáró rész. Megvolt a nagy dráma is (összeomló épület, a legalsó alagsori szinten ragadt Frosttal, Tommy-val és a pici baba T.J.-vel, akiket – mondanom sem kell, – sikerül kimenteni), valamint az egymásra találások-kibékülések sem maradhattak el (Maura és Hope, a biológiai anyukája; Jane és Casey).

Nem kaptunk semmilyen komoly cliffhangert, amit én személy szerint nem is bánok, bár azért annyi “csemege” volt, hogy míg Casey könnyes szerelmi vallomást tett Jane-nek, addig Frost is vége kimondta Tommy-nak a romok alatt fekve, hogy szerelmes kolléganőjébe – személy szerint nem vágyom egy szerelmi háromszögre, úgyhogy remélem, mindebből nem is lesz ilyesmi.  Majd meglátjuk. Mindenesetre tényleg olyan évadzárót láttunk, ami illet a sorozathoz is, meg a karácsonyi hangulathoz is.

Összességében a 3. évad nem okozott csalódást, hozta nagyjából azt a szintet, amire a 2. évad során beállt. Kellemesen elszórakoztat, kikapcsol 40 percre, még ha vannak is kevésbé sikerült epizódok. Egy biztos: lesz folytatás, hiszen már bő fél éve berendelték a 4. évadot.

12 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2013. 01. 24. 17:52

Basszus nem láttam a legutolsó részt. Na, akkor meg is nézem gyorsan.

tschaby - 2013. 01. 24. 18:53

Én is utólag pótoltam, mert teljesen lemaradtam róla.

pieterzoon - 2013. 01. 24. 19:00

A Viasat3 mikor folytatja a félbehagyott 2. évadot?

GodBadka - 2013. 01. 24. 19:56

Nagyon imadom a sorozatot, termeszetesen a ket csaj miatt. Sasha Alexander meg amugy is az egyik “nagy szerelmem”. Jo hogy ujra lehet latni a kepernyon valamiben.

Sue - 2013. 01. 24. 20:14

Be kell valljam, én is teljesen véletlenül eszméltem rá még karácsony előtt, hogy dec 25-én évadzáró (teljesen más miatt ránéztem a hivatalos honlapra, és nem lehetett nem észrevenni a feliratot), úgyhogy csak ezért nem maradt ki a bejglihegyek és a töltött káposzta közt. :) Nem igazán szokás sorozatból új részt leadni az ünnepek alatt, pláne nem évadzárót, de ez így tényleg jól esett, helyén volt.

spamdog - 2013. 01. 24. 23:20

Ezek szerint öten néztük?
Sajnos kezd laposodni az átívelő történet Hoyt nélkül. Elképzeléseim szerint még felbukkanhat egy-két tanítványa, de az már nem lesz az igazi. Aki viszont a nyomozások miatt aggódna, annak üzenem hogy ez nem a CSI!

Pretender - 2013. 01. 25. 08:26

Egyértelmű, hogy Angie Harmon és Sasha Alexander közötti “kémia” viszi a hátán a sorozatot. Utoljára talán a Gilmore Girls-ben voltak ennyire jó, humoros, intelligens verbális monológok :). A magyar szinkronhangok jók, de a fordítás borzalmas volt (amíg adták…).
Maura apja nem halt meg – vagy lemaradtam valamiről? Szerintem “csak” börtönben van :)

dragon1986 - 2013. 01. 26. 03:09

Jaja szerintem is túlélte a dolgot, nekem nem rémlik hogy elhunyt volna :)

Sanna - 2013. 01. 26. 07:39

szerintem is hozta azt a sorozat, amit a korábbiakban, könnyed hétvégi program nálam többnyire, jól szórakozok a beszólásokon, jók a szereplők, az ügyek olyanok, amilyenek, de itt nem is ez a lényeg

viszont egy fő szál nagyon jó lenne, Hoyt-ot akár húzhatták is volna kicsivel tovább, bár lehet ebben benne volt, hogy nem biztos a több évad a sorozatnak, és nem akartak elvarratlan szálakat? nem tudom, de egy erősebb főszál jó lenne a következő évadra

én mindenképp maradok :D

Sue - 2013. 01. 26. 14:39

@Pretender, @dragon1986: csekkoltam, igazatok van, tényleg nem halt meg, csak börtönbe került jó hosszú időre, ráadásul úgy, hogy Maura nem volt túl boldog attól, hogy mi is történt a születésekor. Nem tudom, miért emlékeztem így… Sorry.

Llew - 2013. 01. 26. 20:46

Jó kis könnyed kikapcsolódás, néha némi drámával. Az összhang, ami meg a két főszereplő nő között van az valami hihetetlenül jó.
Tetszett az évad, egyedül a szomszédba kerülő, majd szó nélkül eltűnő kollegina sztorija lógott ki. Cliffhanger pedig nem hiányzott a végéről. Ahogy a jövőre nézve a Frost féle sztori folytatása sem hiányozna. Maradjanak csak társak.
Én fő szál, illetve inkább visszatérő ellenfél nélkül is elvagyok. A családi vonal pont elég főszálnak.

Aliasanna - 2013. 01. 29. 11:21

A szomszédba kerülő, majd hirtelen eltűnő csajnak egyszerű magyarázata van… A színésznő szerepet kapott egy másik sorozatban, és máshogy nem tudták megoldani a dolgot vele.
Főszálnak visszahozhatják Doyle-t, Hope Martint, vagy igazából bárkire eshet a választásuk a regénysorozatból, ahogy azt is tudjuk, hogy Janet Tamarot sem ejtették a fejére, így Ő is simán kitalálhat egy olyan “ellen”-t, aki ha nem is lesz akkorra durranás, mint Hoyt azért emlegetni fogjuk.
Hoyt “halála” (még mindig nem nyeltem ezt le) meg szerintem egy kreatív döntés volt. Az első évad még javában futott, amikor a TNT a 4. epizód után bejelentette, hogy rögtön 2 évadot rendelt be a sorozatból, így a 2. évad 10. részének forgatásakor nagyon is tudták a készítők, hogy minimum 1 teljes évaduk még van arra, hogy Hoyttal foglalkozzanak. Illetve, lett volna.
A TNT meg szerintem nem hülye, (szerintem!) a Rizzoli & Isles az egyik zászlóshajójuk perpillanat, így amíg a nézettség stabil, és a két színésznő között megmarad ez az összhang a sorozatot évente megújítják majd egy következő évadra!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz