login |

White Collar: folytatódott a 4. évad – írta LaCRossE

2013. 01. 31. 19:20 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Újévi fogadalmam ebben az évben főleg az volt, hogy könnyebben elengedem a sorozatokat, gyorsabban kaszálok. Ennek az volt az oka, hogy van néhány olyan széria, amiket már régóta érzem, hogy kaszálnom kellene, valamiért mégsem vagyok képes rá. Meg is lett szerencsére ennek az eredménye, több sorozatot is sikeresen elkaszáltam – na, de ne kalandozzunk el ennyire, ez úgysem érdekel senkit.

Ahogy például a Castle-nél, úgy a White Collarnél is részről-részre felmerül bennem a kasza gondolata, de valahogy sosem tudom magamat rávenni a dologra. Épp ezért vártam a maradék hat részét a sorozatnak, hiszen reméltem, hogy valami pozitívan változni fog, annak ellenére, hogy a 4×10 végén lévő cliffhanger ultragagyi és kiszámítható volt – persze ez nagyon jellemző a USA sorozataira így nincs min csodálkozni.

A 4×11 végén úgy voltam vele, hogy ha senki nem ír kritikát, akkor várok még egy részt, hátha jobb lesz az összkép. Sajnos nem lett, de hogy miért, az már spoileres. A tovább mögött folytatom.

Sajnos a White Collar már rég nem tud olyan érdekes lenni, mint az első két évadban. Akkor még sok újdonságot hozott, illetve jó ötleteket. Aztán elkezdték előrángatni az egyre rosszabb cselekményszálakat, amik láttán csak kényszeredetten lehetett mosolyogni, mert érezhető volt rajtuk, milyen gyengék. Engem őszintén szólva nem érdekel Neil apja, és nem örülök annak, hogy előrángatták őt, illetve ez az egész korrupt zsarus dolog nekem nem illik a sorozatba.

Szerencsére a 11. rész végén eltakarították (ideiglenesen) az útból a papát, mert a Neil-apu szenvelgés kicsit több is volt már a soknál. Egyébként az epizód maga átlagosra sikeredett, néhány jobb pillanattal, persze így sem voltam elégedett. Igaz, ha látnék a jövőbe, elégedetten tapsikoltam volna.

A 4×12-ben ugyanis olyanokat húztak, amitől csak tényleg csak fogta a fejét az embert. Megint előhozzák (számolja már valaki, hogy hányadszorra?) a Peter és Neil között dúló bizalmatlansági szenvedést. Kicsit már unalmas, hogy az egyikük mindig meg akarja óvni a másikat, erre az meg megint nem bízik benne. Mint egy rossz szappanopera, komolyan.

Az sem tetszett, hogy csak a rész végi “hatalmas” tragédia miatt belekényszerítették Reese-t (a főnök bácsit) az ügybe. Eddig sem foglalkoztak vele nagyon, csak néha volt ott, erre megmutatják, hogy ő is része volt az ügynek, csak hogy aztán mindenki zsebkendőért nyúljon, amikor a végén a csúnya szenátor eltávolítja őt a pozíciójából. Itt maximum kínomban sírtam.

Őszintén szólva, én már nem értem, miért nézem a sorozatot. Ez a két rész együtt is csak egy gyenge 4/10 szintjén mozgott, és mint mondtam, rég rossz az, ha az ember nem tud megszabadulni egy olyan sorozattól, amit rossznak tart. Még négy rész van hátra az évadból, szóval remény mindig van, még ha a tapasztalatok szerint hajszálvékony is.

Azért hiszem, hogy nem mindenki látja ilyen borúsnak a helyzetet. Vagy igen?

27 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 01. 31. 19:46

Én nem látom ilyen tragikusan a helyzetet, nekem tetszenek az új fejlemények. Jobban bejönnek, mint a csak aranyoska, vicceske részek. Neal ismeretlen, bizonytalan családi háttere valahogy mindig is ott volt kezdettől fogva, most elkezdődött a felderítése. A 4. évad úgy lett komolyabb, hogy azért megtartotta a humort is, pont úgy vagyok a történettel, mint a Suits-nál, hogy sokkal jobban megfog, amikor a kedvenc főszereplőim érintettek az ügyekben, nem csak megoldói azoknak. Treat Williamst mindig öröm filmben látni és jó arról is olvasni, mennyire jó hangulatúak a forgatások és az összhang a színészek között :) A 4x12nél meg szakadtam a borbélyos jeleneten, szóval én nem féltem a sorozatot, kaszára még a gyengébbre sikerült 3. évadnál sem gondoltam, kellenek nekem ezek az emberek a jó közérzethez, ha úgy tetszik feelgoodhoz :)

LaCRossE - 2013. 01. 31. 19:53

Lemoni: talán pont a karakterek miatt vagyok képtelen kaszálni a sorozatot. De, amíg a Suits-nál nem bánom, ha bevonnak magánéleti szálakat, nekem egyszerűen ennél a sorozatnál ez nem jön be.
Viszont, annak örülök, hogy te nem látod olyan tragikusan a helyzetet, mint én. :D

JimmyL - 2013. 01. 31. 20:05

Ha kaszát nem is, de a “nem nézem hetente, majd valamikor darálom” gombot azt megnyomtam. Most. Nagyon untam ezeket, pörgettem bele.

Delilah - 2013. 01. 31. 20:10

A kiszámítható cliffhanger miatt nálam nagyon csilingeltek a vészcsengők, mert eddig ilyen nem volt (vagy legalábbis nem volt ennyire nyilván való). Én minden héten lelkesen várom az új részt, aztán mindig csalódok. Mindig felteszem a kérdést: Ennyi? De nálam ez akkor sem lesz soha kasza, mert… nem tudom miért, talán azért mert én továbbra is imádom a karaktereket, még akkor is ha folyton drámáznak. Peter-Neil kapcsolat engem a Supnat Winchesterjeire emlékeztet egy kicsit, de ez csak személyes megállapítás. Én továbbra is reménykedek, hátha… szerintem előbb vagy utóbb úgy is kaszálják (mondjuk 5. évad után), addig meg hűséges maradok. Addig is van Suits, aminek minden percét élvezem:)))

Junkieka - 2013. 01. 31. 20:30

Én 100% egyetértek. Ez az egész 4. év apuval és korrupcióval nagyon lapos és teljesen érdektelen, nem illik a sorozatba. Idegelt is eléggé. Hiányzik a gógyi, az elegancia, a stílus, ami korábban annyira egyedivé tette. Még végignézegetem ezt az évadot és utána valszeg kasza lesz.

Bónusznak a Chicago Fire visszahozta nekünk Treat Williamset – ha mégis hiányozna valakinek – gyakorlatilag ugyanarra a búval bacott apu-szerepre, csak itt az egyik tűzoltó lepattant papája volt. De annyira ugyanaz volt, mintha csak átsétált volna egyik helyről a másikra. :D

Connie - 2013. 01. 31. 20:59

Hát én is sötéten látom a helyzetet, a negyedik évad nem olyan, mint amilyennek lennie kéne. Egy 180 fokos fordulat kéne ahhoz, hogy ezt innét meg lehessen menteni. Mondjuk Peter és Neil átmehetne heisterbe (sanszos, tudom).:D

Junkieka - 2013. 01. 31. 21:49

Ja és Boomerről ügyesen eltávolították a rajta lógó hölgykoszorút. LOL. :D

Lilith - 2013. 02. 01. 00:08

Nem hozza az előző évadok színvonalát tény.De már csak Matt miatt is,de nem fogom elkaszálni az fix.

Lajoska67 - 2013. 02. 01. 00:09

Egyetértek az írással, gagyi lett a sorozat. Pont az az elegáns ötletesség hiányzik, ami az első évadokban megvolt. Azok még tényleg a műkincsekről szóltak, illetve Neil finoman szólva sem volt 100%-ban elkötelezett az FBI mellett. Sosem lehetett tudni, mikor töri valamit a fején titkokban, mikor akar megszökni, részt venni valami akcióban, stb. Mozzie is inkább Neil barátja volt, mint az FBI-é.

Mostanra viszont (úgy kb. a 3. évad végétől) már Neilnek nincs semmi saját szála, hiába hozták be az apját. Engedelmes kiskutyaként hajtja végre Peter utasításait. Tényleg a nők is kikoptak a környezetéből. Mozzie egy vicc lett. Borzalmas, na. Így kár folytatniuk, pedig nagy kedvenc volt. De tönkrement, mint a Fringe.

Brynden Rivers - 2013. 02. 01. 10:20

Én az évad végén fogom szerintem kaszálni, kivéve ha addig történik valami érdekes, vagy ha Hilarie Burton állandó szereplő lenne az 5. évadban.

Tényleg neki a One Tree Hill óta kb. ez volt az egyetlen komoly szerepe (meg egyszer feltűnt a Castle-ben, ami nagyon jó volt), de amúgy szinte teljesen eltűnt képernyőről.

winnie - 2013. 02. 01. 10:24

mindenesetre csalódva olvasom a kommenteket meg a kritikát. vagy megkönnyebbülve? nem tudom. az biztos, hogy az évad eleji kaszámat nem bántam meg:(

m76 - 2013. 02. 01. 13:21

Seriously They pulled this shit?
Ez már a 70-es években amikor divat volt se állt meg. 2013-ban egy ilyen “no brakes” szintű baromságot meghúzni, hihetetlen.

Azonnali kasza.

m76 - 2013. 02. 01. 13:23

Ja és bár bennem nem tudatosult még, de tényleg rég kikoptak a nők, mozzie tényleg evil geniusból átment egy üldözési mániás senkiháziba, aki semmihez sem ért.

Lajoska67 - 2013. 02. 01. 14:21

Mozzie régen rejtélyesebb volt. Vicces, de azért eltűnt, nehéz volt megtalálni, furcsa helyeken lakott, irtózott az állami hivataloktól, pont ezért tetszett. Ma meg már lényegében FBI alkalmazott.

Neoprimitiv - 2013. 02. 01. 17:13

Gyorsan ledaráltam a két mostani részt. Hála az égnek, hogy apucit legalább átmenetileg lapátra tették. Sajnálom, hogy Reese-t kirúgták. (Ez valami titkos zsarucsalád az USA-ban? Vagy csak ennyire gyakori a név?) Baromira nem érdekel, hogy mihez vezeti el őket a kulcs.

Egyébként csak egyet tudok érteni az előzőekkel, sajnos a páros sármján kívül másra nem támaszkodik most már a sorozat, az pedig kevés. Az a sorozat maszek pechje, hogy a Castle-t is nézem, és a “mindenható gonosz szenátor, aki felelős az apám/anyám haláláért” fordulattól azonnal rám tört a hányinger.

LaCRossE - 2013. 02. 01. 18:02

Neoprimitív: azaz! Ezen gondolkodtam végig a kritika írása közben, meg a sorozat alatt, hogy melyik lehet még az a sorozat, amiben eljátszották ugyanezt, de csak nem akart eszembe jutni, szóval köszi!
(kicsit gáz ez a Castle-re nézve, hogy lassan már annyira nem érdekel, mi folyik ott, hogy a főszálat sem tudom, éppen hol jár)

Neoprimitiv - 2013. 02. 01. 22:27

@LaCRossE: na majd hétfőn lesz nekünk nemulass!

Gedeon74 - 2013. 02. 03. 00:03

Régen egyike volt a kevés heti nézős sorozataimnak. Ha hideg fejjel tudtam volna dönteni, akkor már a harmadik évad felénél-végénél kiszálltam volna. De sajnos ritkán tudok huzamosabb ideje nézett sorozatot kaszálni. Így a White Collar is csak a “határozatlan időre felfüggesztve” kategóriába került. A héten valahogy előbukkant, és ledaráltam a negyedik évad eddig elérhető részeit, de halvány emlékeim szerint ennél még a harmadik is jobb volt.

Egyetértek, hiányoznak az elegáns átverések, kijátszások, a kontraszt a nagyvilági Neal és a középosztálybeli Peter ízlése, életstílusa és megoldásai között. Matt Bomer, akinek a sármos-svindlis szerep eléggé feküdt, nyilván, mert sármos, de drámázni nemigen tud, pedig most javában azt kellene neki. Boxmeccsre meg végképp nem neveztem volna be, mert a keménykedés még kevésbé hihető tőle, mint a dráma. Öltönyös Pete önmagában szintén kevés, neki meg kéne egy igazi játszótárs. Treat Williams pedig az ember, aki ott sem volt. Mondhatnám, hogy nem adott bele apait-anyait a szerepbe (pedig az apai is elég lett volna), de nem igazán volt mibe beleadnia valamit is. Eltekintve attól, hogy Mozzie háttere szinte megszűnt létezni, még ő az egyetlen karakter, aki legalább a szórakozás faktort mindig biztosítja arra a rövid időre, míg jelenése van.

Érdekes, de a Castle-lel összehasonlítva nekem inkább a White Collar vesztett többet az első évados hangulatából, pedig az előbb említett is fényévekre van a kezdeteitől.

Én mondjuk nem tettem újévi fogadalmat, de…

LaCRossE - 2013. 02. 06. 12:12

Még nem értem a rész végére, de a 4×13-mal megkaptuk a sorozat eddigi legszánalmasabb heti ügyét. Taxik? Komolyan?

LaCRossE - 2013. 02. 06. 12:39

Hilarie Burton benne lesz a 4×14-be.

És egyébként összességében nem volt rossz a 4×13, egész hangulatos lett. June is szerepelt, és ráadásul énekelt is, én imádom azt a nőt. :)

Ennek ellenére is csak 5/10 volt a rész, de legalább jobb, mint az előző kettő.

Lemoni - 2013. 02. 06. 16:48

4×13 eleje és vége tetszett, a közepe kicsit lapos volt. Meglátszott, hogy Tim DeKay rendezte a részt, jó sok jelenetbe beletette magát. :D June-t nagyon kedvelem, pláne ha énekel is, csak azt sajnálom, most Neal nem állt mellé danolni, mint a 2. évadban egyszer. :)

Junkieka - 2013. 02. 06. 19:35

4 x 13
Wow! Ennek a résznek volt hangulata, stílusa.. visszaloptak valamennyit a korai hangulatból. New York, jazz. Yeahhhh.
A szereplők is magukra találtak picit, ha nem is lubickoltak, de legalább pancsiztak a szerepükben. Egy-két poén is beszivárgott.
Possible maybe? Ááááá, valami végleg elveszett a sorozatból, de hátha.

Lemoni - 2013. 02. 20. 20:25

Modern Bonnie és Clyde kis tingli-tangli rész volt, mielőtt a következő epizódban visszatérnénk Neal apuhoz. Kíváncsi vagyok, a londoni úttal csak Sara-t távolítják el a sorozatból vagy ez lesz az idei cliffhanger, hogy Neal is lelép oda. (Mostanában sokat szerepel Neal/Matt angol lapokban, bár egyelőre az ott most vetíteni kezdett 3. évad kapcsán.)

Lemoni - 2013. 02. 27. 17:52

Finálé előtti részben volt minden, heti nyomozós és átnyúló szál is. Emily Procter feltűnése kellemes meglepetés lett volna, de atyaég, mit csinált az arcával (botox?):O Pablo Schreibert meg már a Gifted Man-ben is kedveltem :) Rájöttem (4 évad kellett hozzá, jeee), hogy El-t, Burke ügynök feleségét bírom, amikor csak kicsit szerepel a történetekben, de amikor sokat (pl. múlt rész), akkor már idegesít. Nealt meg már lassan olyan szuper tehetséggé alakítják, hogy néha fogom a fejem. Persze, pár óra alatt a lakása közepére varázsolnak egy márványtömböt, amiből olyan “eredeti” szobrot ütöget ki, hogy ihaj. Na de sebaj, ilyen esetekben elég csak nézni ezt a lélegzetelállítóan és szemérmetlenül jóképű fickót és kit érdekelnek a logikai hanyattesések :D
Szezon fináléra meg remélem jobban felkészültek, mint Suits-tesó :)

LaCRossE - 2013. 03. 01. 17:22

Lemoni: tekintve az eddigi szezon finálékat, azért ebben kételkednék. :)
Amúgy a rész nekem tetszett, sokkal jobban szeretem, amikor a műalkotásokra fekszenek rá, hamisítás, lopás, stb., mert én alapból azért kezdtem bele a sorozatba, hogy minél több ilyen remekművet ismerhessek meg általa. :)

A trailer alapján ugye a finálé gamechanging lesz, azt tudom elképzelni, hogy Neal esetleg elmegy Londonba Hilarie Burton után, mert mondjuk Peter lelövi a faterját (adná az ég, úgy idegesít az a csávó!), Peter meg besértődik rá, és elszökik a csajával. :D

Lajoska67 - 2013. 03. 06. 17:09

Furcsa egy befejezés. Örülök, hogy nincs happy end, de azért érdekes lesz, ha a szokásos primkó módon 1 részben akarnak majd mindent helyreállítani a következő évad elején, kihozni Petert, stb.

Lemoni - 2013. 03. 06. 20:32

Neal-t visszahozni a szigetről is két részbe került, így szerintem az 5. évad is indul majd. :)

Hát, ezzel a fináléval kilőtték Neal londoni útját. Én egyébként arra számítottam, hogy Peter meglövi/lelövi James-t és ebből lesz majd valami konfliktusos cliffhanger. Emily Proctert nem akarom többet látni, visszataszító a lebénított lárvaarca. A következő évadban újra több Diana-t és Jones-t szeretnék inkább. Meg June-t. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz