login |

Utopia – 1×03: Lots of Lines, Lots of Cuts

2013. 02. 01. 21:30 - Írta: CyClotroniC

30 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

There’s a really good chance that I can make your life wonderful. But if you work against me just one more time, I will make your life over.

Ahogy halad előre a Utopia, oszlanak a vélemények is rendesen. Van aki kicsit másra számított, van akinek túl elvont, van aki a válaszokat, van aki a kérdéseket kevesli. Kétségtelenül unikum, régóta a legjobb dolog, amit a szigetországban összehoztak, az már más kérdés, hogy a sajátos hangvételét ki mennyire találja megnyerőnek és szórakoztatónak.

A dicséretek már az előző két epizódnál is megvoltak, spoilerezni a főoldalon nem akarok, így marad az elmélkedés. Szokatlan írói húzás a tévében, hogy a rejtélyeket nem bonyolítják, nem nyújtják ész nélkül a rétes tésztát, míg ki nem szakad a közepe (igen, így készül a plot hole), hanem A-ból B pontba, majd onnan C-be görgetik az eseményeket, és a megszerzett válaszok generálják az újabb kérdéseket. Számomra ez inkább erény, mint csalódás, de persze ízlés kérdése.

Ott van még az erőszak. Nem túlzó, nem ijesztő, de pontosan az egyszerűségétől és természetességétől érezni szokatlanul reálisnak. A mostani cold open őszinte és gépies kegyetlensége egyszerűen tökéletes volt. Nem is azért, ami történt benne, hanem ahogyan azt tálalták.

A Utopia szerkezete egyébként elég furcsa, már-már képregényesnek is nevezhetném. Nincsenek nagyon töltelék jelenetek, mindig csak releváns dolog kerül a néző elé, de valahogy ezekre rászánják a kellő időt. Még azt is megkockáztatom, hogy ha nem lenne ilyen mesteri az atmoszféra-teremtésben a sorozat, akkor lehet, hogy túlságosan tördeltnek hatna a narratívája, de szerencsére nem így van, így a részemről jár a harmadik 8/10 is zsinórban.

30 hozzászólás Ne habozz!

Ingorion - 2013. 02. 01. 21:45

Brutálisan jó, ha az évad maradéka tartja ezt a szintet, talán még “elszórom” majd a mestermű jelzőt is. Ennyire régen szippantott be új sorozat (hazudok, nem is olyan régen történt, de ennyit utoljára egy-egy Lost epizód után agyaltam, az biztos).

.LnB - 2013. 02. 01. 21:56

Jajj gyerekek még egy Angol remekmű?
CyClotroniC jól “kicseszel” te velem (természetesen köszönjük a kritikát), most muszáj leszek ennek is nekiállni. Ripper Street, és Dr. Who dara mellé ez már sok lesz :D Sebaj falom az Angol sorozatokat manapság. Sokkal kötetlenebbek mint a tengerentúliak.

szini - 2013. 02. 01. 22:12

Még nem volt rá sajnos időm, kedden utolsó vizsga után jön a dara! :)

Cartman023 - 2013. 02. 01. 22:48

A bérgyilkos csávó valami kegyetlen nagy karakter.

Az a kérdésem lenne, hogy a csajszi benne vajon kinek telefonált, az a csaj, aki a fekete csávóval összegabalyodott?

m76 - 2013. 02. 01. 23:08

Azt hittem Jessica Hyde-nak vége lesz.

Az viszont biztos, hogy a járvány ezennel átterjedt a mainland-re.

Tényleg nincs benne egyetlen töltelékjelenet sem, talán éppen ez adja az emelt feszültséget. Mert tudod, hogy minden jelenet fontos, egy pillanatra sem lankad a figyelmed.

blablú - 2013. 02. 01. 23:17

:) meglepően erős!
a zenéje zseniális, soundcloudon mar van :)

jky - 2013. 02. 01. 23:31

Kibeszélőnél már leírtam a véleményemet, így csak röviden annyit, hogy a harmadik nálam picit gyengébb volt, de összességében eddig fantasztikus az egész. Tényleg kevés az ilyen sorozat, aminek ennyire erős atmoszférája van, és ehhez meg is van a zseniális zene és hanghatások, a szürreális (túlszaturált) képi világ, és persze a jó történet.

Aki egy kicsit is érdeklődik a téma iránt, mindenképpen próbálja be, mert eszméletlen jó (és egyedi) hangulata van. Rég nem vártam hétről hétre ennyire az új részeket, és már csak 3 van hátra, de így már csak azért imádkozok, hogy el ne csesszék (és persze, hogy legyen 2. évad :))

Szajko - 2013. 02. 01. 23:37

Én leszek úgy tűnik az első fanyalgó, mert ebben a részben több olyan erős logikátlanság is felbukkant, amit nehéz volt megbocsátanom…
1.Ami már az előző részben is bökte a csőrömet: jessicahyde honnan tudja, hogy bajban vannak a képregényrajongó szereplőink? Ennyi év után (hiszen négy éves kora óta bujkál) miért most lendül bele a keresésbe és miért segít nekik egyáltalán (hiszen tudjuk, csak az érdekli, aki nem akadályozza).
2.Ha csak az érdekli, aki nem akadályozza, akkor miért segít a gyerek(ek)nek elszökni, ahelyett, hogy maga menekülne? Meglágyult a szíve?
3.Az empátianélküli bérgyilkosunknál (Arby) ugyanez: most komolyan, azért vacillált a gyilkosság előtt, mert a gyerek, akit lelőtt hasonlóan jelly-belly rajongó, mint ő, valamint jessichyde ugyanúgy nem emlékszik a szüleire? Ennyi szívlágyulás egy részre nekem kicsit sok volt…
4.jessicahyde lelép Granttel otthagyva a többieket, akik mellett eddig kitartott. Értem én, hogy dramaturgiailag szét kellett őket robbantani, de ez így eléggé hiteltelen volt (mindkettőnknek nehéz (volt) a gyerekkorra, a többiek ezt nem érthetünk, menjünk, mint kiindulópont?!).
5.Becky és Ian szexjeleneténél hiteltelenebbet nehezen lehetne találni…
Bocsi a fanyalgásért, miután hat részes csak az évad, ezért a végéig biztos kitartok, kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki belőle.

CyClotroniC - 2013. 02. 01. 23:58

Tippre:

1. Most reppent fel először a 2. kötet híre, gyakorlatilag ő mesélte el a történetét, hogy honnan hova vándorolt, gondolom ő maga is követte az útját, plusz tőle sem áll távol a netes tájékozódás.

2. A kissráccal szerintem szintén a 2. kötetért ment, pont azért hagyta ott a többieket, hogy ne hátráltassák, ne moralizáljanak, hanem maga irányíthassa a dolgokat.

3. Szerintem Jessica Hyde sorsával való azonosulás nem annyira fura. Persze nagy ugrás, de hát egy zavart elme esetében pláne belefér talán.

4. Ugyanaz mint a 2-es pontnál, a gyerek tudta hol a képregény, ment vele, a többiek feltehetőleg másra használták volna, ugye telefonáltak is.

5. Evvel nem tudok vitatkozni, ízlés kérdése :D

minase - 2013. 02. 02. 00:10

Nem annyira tetszik maga a történet, de vizuálisan és kegyetlenkedés szempontjából eléggé ott van. Ja és a fő zenei téma is milyen beszippantós. Nem volt szerencsém HD változathoz, pedig úgy lenne az igazi.

tdavid88 - 2013. 02. 02. 01:01

Where is Jessica Hyde? : )

nortai - 2013. 02. 02. 01:32
paranoid android - 2013. 02. 02. 03:41

Eszméletlen jó a fényképezése. Kameramozgás, beállítások, képkompozíciók tökéletesen meg vannak tervezve. És persze a színvilága gyönyörű. Talán a pilot kritikájánál említette valaki, hogy Kubrick jutott eszébe róla. Én most éreztem ezt a Kubrick színes filmjeire jellemző képi megkomponáltságot, főleg a lassú kocsizás és a szimmetrikus kompozíciók. Teljesen levettek ezzel a lábamról, esztétikailag mindenképpen fantasztikus élmény.

Persze a történetre sem lehet panasz. A bérgyilkos “szívlágyulása” szerintem nem szívlágyulás volt. Nem empátia kiváltotta tett volt. Én inkább azt látom, hogy teljesen légüres térben mozog ez a karakter, teszi amit mondanak neki, de számára nem változna semmi ha nem tenné. De ebbe egészen mostanáig, a gyerek lelövéséig bele sem gondolt. Jessica Hyde nagy szerencséjére. Szerintem ott Arby nem megsajnálta Jessicát, hanem életében először reflektált a cselekedeteire, önmagára. Ezért is mondja magának “Where is Jessica Hyde?”, amely kérdést gondolom fél életében ismételgetett megkínzott embereknek, mint valami robot, úgy hogy bele sem gondolt eddig, hogy miért.
Jessica Hyde szintén nem lágyult el, végig csak a képregény megszerzése érdekelte, egyedül akkor cselekedett, amikor már muszáj volt, mert Grant leleplezte, hogy a fürdőszobában rejtőznek.

jky - 2013. 02. 02. 10:28

“Talán a pilot kritikájánál említette valaki, hogy Kubrick jutott eszébe róla.”

Jelen! :) A kocsizós illetve nekem a “folyosós” illetve “termes” képek, amik nagyon emlékeztetnek rá. :)

@minase

Ha van sorozat, amit kötelező HD-ben nézni, akkor az az Utopia. Mindenkinek javaslom, hogy így nézze, mert ez a képi világ megérdemli a nagy felbontást.

CyClotroniC - 2013. 02. 02. 10:37

És még tegyük hozzá widescreen. Bár mostanában jó pár brit sorinál láttam, hogy így forgatják, de azért még mindig ritka.

kulup - 2013. 02. 02. 12:09

Nekem nem tetszik, hogy widescreen. TV-re készült, annak a szabványa a 16:9, miért szórakoznak ? Nem kellene az a fekete csík alul-fölül.

Cs.Andras - 2013. 02. 02. 12:34

Sajnos nekem végem van a bérgyilkos palitól… Annyira béna, esetlen. (szarul játszik)

CyClotroniC - 2013. 02. 02. 12:47

Béna és esetlen? Szerintem pont az dob rengeteget a feszültségen, hogy külsőre ennyire civil és szuszogva gyilkol végig mindenkit. Meg bizonyos szögből más színűek a szemei, úgy beszél, mint akinek a fél arca le van bénulva. Tényleg nem az ellentmondás miatt, de a legjobb alakítás a sorozatban nálam. Ha egy bőrdzsekis, napszemüveges profit néznénk, az könnyen unalmas lehetne.

the_daver - 2013. 02. 02. 13:28

A bérgyilkos karaktere pont ettől lesz üdítő, és nem szarul játszik a színész, hanem így van felépítve a szerep: szuszog, csoszog, béna öltözködés, nagy pocak, fura beszéd, lefelé görbülő száj, stb.

Szerintem amúgy ő vagy robot (nem túl valószínű), vagy inkább egy mesterségesen előállított ember: Stephen Rae mondja is neki, hogy nincsenek szülei, és hogy “különleges”.

CyClotroniC - 2013. 02. 02. 13:39

Igen, arra én is gondoltam, bár talán valószínűbb, ilyen csecsemőként Bulgáriából kilopott kölyök lehet, akin kísérleteztek mondjuk, vagy szisztematikusan így nevelték fel, fene se tudja, lehet, hogy ez amúgy ki fog derülni.

jky - 2013. 02. 02. 14:01

Szerintem is jó a dagi gyilkos :) Kb. olyasmi, mint a terminátor, érzelmek nélkül gyilkol. Bár most ugye ebben a harmadik részben már megvolt a törés, felszínre jöttek az érzelmek, vagy legalábbis gondolatok, szóval ez a “gépies” karakter összeomlani látszik.

Amúgy ebben a részben már volt róla szó, hogy érzelmek nélküli gyilkosokat neveltek, szóval tuti, hogy ő is egy kísérlet alanya volt, azért lett ilyen. Kár, hogy a társát az első részben kinyírták, mert ő viszont nem ilyennek tűnt. Jó lett volna arról a karakterről is többet megtudni.

minase - 2013. 02. 02. 14:13

@nortai köszi!

benkitteh - 2013. 02. 02. 18:07

@nortai nagyon szépen köszi már sokat kerestem!

Paladin - 2013. 02. 02. 18:37

Csatlakozom. A bérgyilkos hihetetlenül nagyot játszik, egyik legjobb színész a sorozatban. Egy pocakos, esetlen, szuszogó figura, mégis belédfagy a szar tőle :)

NikoXXX - 2013. 02. 02. 19:34

Nagyon tetszik,talan a Lost ota nem talalkoztam ilyen mestermuvel es a zenei pont az en zenei izlesemnek valok,brutalisan jok a zenei mixek :D osszedolgozva a kepi vilaggal :D
Aki keszitette ezeket a zeneket siman meghalgatnam eloben es sokat is fizetnek neki,eleg sok alkohol utan meg filozofiaiva is valik.
A tortenet is nagyon jo,a gyilkos elethu nem egy Person of Interest szeru akciohos… valodi :D
Minden tetszik,Jessica Hyde es a gyilkos ok viszik a palmat,talan aki zavar egy kicsit az a miniszter csicskaja :D
A zene neha olyan mintha valami vigjatek “Masnaposok”zenei vilaga akarna lenni,de kozben dramai vagy tragikus dolog tortenik a kepernyon.
En HD-ben neztem es ujra is fogom nezni :D

NikoXXX - 2013. 02. 02. 19:36

Kosz a zene linket a fentebbi hozzaszolonak a 4ik tetszik nagyon,csinalok valamelyikbol egy csengohangot :D hogy fraszt kapjak ha megszolal a telo :D

stn - 2013. 02. 02. 19:53

A bérgyilkos viselkedése érthető. Valószínűleg elmeprogramozott emberkéről van szó (mk ultra programhoz hasonlóan). A cukorkát is használhatták valamire programozói, ezért akadhatott meg a futó program. Ezek az emberek általában skizofrének és egy pillanatra bevillant a másik személyisége. Ez a hibás működés szerintem sűrűsödni fog.

andus - 2013. 02. 05. 15:18

A zene néhány helyen engem a régi videójátékok zenéire emlékeztet, de lehet hogy csak én vagyok így vele :D
A fényképezésével nem tudok betelni, a beállítások, a világítás, a színek, fantasztikus. A “Where is Jessica Hyde?” pasitól szabályszerűen kirázott a hideg ebben a részben. Annyira szerencsétlennek látszik, mégis félelmetes.
Mostanság egyébként ráálltam az angol sorozatokra, nekem valahogy szabadabbnak hatnak az amerikaiaknál, és ez nagyon bejön.

Elar - 2013. 02. 05. 18:17

Hűűű szerintem ez egy nagyon ütős sorozat.
Meg tudom érteni, hogy vannak akiknek nagyon nem jön be, elég megosztó film, de engem nagyon eltalált

Alfdam - 2013. 02. 05. 20:35

Rég volt olyan sorozat, amiről nem tudtam mi fog kisülni belőle. Talán vírusos világvége? Talán zombis? Talán semmi? Talán a gonoszak jók lesznek a jók rosszak? “Nincsenek oldalak.”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz