login |

Elementary – 1×14: The Deductionist – írta LaCRossE

2013. 02. 05. 17:00 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, voltak újonc nézők itthon is? Tényleg jó “bemutató” epizód volt?

Minden év februárjában a Super Bowl jóvoltából az éppen azt sugárzó csatorna igyekszik bebetonozni egy-egy sorozatát. A Junkie indulása óta rengeteg sorozat megkapta ezt a kitűnő alkalmat a bizonyításra, és jól látszik, hogy több még mindig sikeres ezek közül – vegyük példának a Grey’s Anatomy-t vagy az Undercover Boss című reality-t. Idén a CBS úgy döntött, hogy az Elementary-t próbálja befuttatni, olyan nézőknek megmutatva, akik egyébként nem néznék a sorozatot.

Hátha nálunk is akadnak kíváncsi nézők, akiknek ez lesz az első Elemetary-epizódjuk, így próbálok spoilermentes maradni. Aki szeretné tudni, hogy miről is szól a sorozat, annak ajánlom figyelmébe winnie és human két ellentétes előjelű pilotkritikáját, én tovább nem húznám az időt az alapok elmesélésével.

Mivel a csatorna szándéka rengeteg új nézőt szerezni, ezért persze a két résszel ezelőtt belengetett főszál folytatásáról szó sem lehetett, így kaptunk egy “átlagos” heti ügyet, ami azért mégis kiemelkedett a maga módján. A sztori középpontjába egy sorozatgyilkos került, ebben pedig mindig ott rejlik a potenciál, amit csak ki kell aknázni. A gyilkos segítségével ráadásul sikerült módot találni arra is, hogy a főszereplő Holmes problémáit is megismertessék az új nézőkkel.

Persze egy sima ügy nem elég arra, hogy a CBS reményeit beteljesítse és több millió új nézőt szerezzen a következő részre, ezért igyekeztek egy kis humorral átszőni a történetet, ami eddig sem volt idegen az Elementary-től. A cold open talán eddig a legütősebb volt, én hangosan nyerítettem, amikor a két majdnem meztelen nő kényeztette Holmes-ot. (A “pajzán” kezdés annak idején a Grey’s Anatomy-nek is bejött, emlékeztek?)

Más kérdés, hogy az már kevésbé tetszett, hogy Watsonnak is igyekeztek egy külön szálat behozni a részre, ami kissé erőltetettnek tűnt, de mégis hozott pár pillanatot, amiért végül megérte betenni.

Úgy érzem, hogy ez a rész hozhat új nézőket az Elementary-nek, és a csatorna el fogja érni a célját, akár több évre megszilárdíthatja helyét a sorozat. Eddig sem voltak vele nagyobb problémák, de a fenti példákból látszik, hogy a Super Bowl nagyot tud lendíteni bármilyen sorozaton – bár az áramszünet keresztbe tehetett neki. Reméljük tehát, hogy az Elementary él a lehetőséggel, és bebizonyítja, hogy kiérdemelheti a plusz nézőket és a sok-sok évadot.

22 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2013. 02. 05. 17:07

update: az utolsó bekezdésnek odatett a több, mint 30 perces áramszünet. :D

xyxy - 2013. 02. 05. 17:52

??

winnie - 2013. 02. 05. 17:53

xyxy: maradjunk a résznél, ha nem gond, hátha még van rá esély. a véleménnyel nincs gond, de a magyar emlékeztetőtnél, a plakátnál, az 1×12-ről szóló posztnál és a pilotkritikánál is végigfutottuk a köröket és elvittük a lényegről a közbeszédet. hátha mostanra mindenki túltette magát azon, hogy nem minden sorozat jön be neki.

OFF vége. a kibeszélő mindig alkalmas lesz ilyesmire szerintem

darkspell - 2013. 02. 05. 17:56

Szerintem egy gyenge és relatíve unalmas epizódot láthattunk.

LaCRossE - 2013. 02. 05. 18:13

darkspell: vicces dolog egyébként ez, hogy a készítők elmondták szándékukat, hogy szerializálttá akarják tenni az Elementaryt, mégis egy heti ügyes résszel próbálnak új nézőket berántani. Persze, értem én, hogy mással nem biztos, hogy lehet, de ez így mindenképpen furcsa.

A nézőknek ebből a részből mindenképpen egy könnyed, humoros nyomozós sorozat jön le, amiben nem sok akció van. És kell ennél több nekik? Nem igazán, elég megnézni a nyomozós sorozatok sikerét.

Persze, kell több (mielőtt valaki megjegyezné), nem arra akarok utalni, hogy a nézők ennyire igénytelenek lennének, csupán rámutatnék az általános nézői magatartásra.

És ennek ellenére nekem tetszett a rész, de nem fogom önismételni magam, fent már olvashattátok, miért.

damnturck - 2013. 02. 05. 18:34

McManus-szal nem jött át annyira ez a sorozatgyilkos karakter

Zirowe - 2013. 02. 05. 19:06

Továbbra is gyenge ez a sorozat.

A testvér, aki direkt halálos beteg lesz a bosszú miatt, meg az őrült pszichopata, közben meg mellette a pornófilm szál.

Sherlock S03, mikor jössz már?!

wondorog - 2013. 02. 05. 19:50

Most néztem meg, szerintem nagyon jó rész lett, nálam a top3-ban van eddig, sőt lehet csak a Moriarty-s verte meg. Ha ilyen részeket hoznak, nagyon fogok örülni.

LaCRossE - 2013. 02. 05. 20:26

Zirowe: szerintem csak valamire bekapcsolt a szűrő a hozzászólásodban. Néha extra érzékeny tud lenni, biztos vagyok benne, hogy hamarosan meg fog jelenni a hozzászólásod.

everest456 - 2013. 02. 05. 20:49

Nem rossz, az apró kikacsintások, itt és az előző részben jó volt, de több kell…
Elkezdhetnének már ráállni a főszálra (mondjuk lehet ezzel elvesztenék a nézők 50%-át), mert most a jó-jó,nézhető, de (szinte) semmi extra kategóriában van.
Mondjuk az is szép húzás volt a CBS-től, hogy a készítők a 12. rész “M.” után tudták meg, hogy megkapták a SB utáni timeslot-ot, ez lett belőle.

kiskiraly - 2013. 02. 05. 20:50

Pilotot láttam, az elment. Ez a rész se jobb, se rosszabb nála.
Nem húzott be. Pedig pont a Superbowl utáni sorozatepizódnak ez lenne a célja. De lehet hogy csak én vagyok ezzel így. Vagy már leszoktam a network sorozatokról? :D

Azt tudom, hogy eredetileg nem ezt a részt akarták volna.

Nálam 6/10 lett a rész.

winnie - 2013. 02. 05. 22:53

kiskiraly: ezt a részt akarták, nem? amikor bejelentették, nem sokkal utána mondták, hogy ki lesz a vendégszereplő – nem csak azt írták (valami rémlik), hogy másik jött volna a sorrend alapján?

winnie - 2013. 02. 05. 22:57

“a készítők a 12. rész “M.” után tudták meg, hogy megkapták a SB utáni timeslot-ot, ez lett belőle.”

mármint a megírása után, de a készítő nyilatkozta ezt? őt nem nagyon olvasgattam a spoilerek miatt, de egyébként akár májusban is mondhatták volna neki, ha nem mondta az ellenkezőjét, no meg a superbowl-részek lényege éppen az lenne elvileg, hogy randomok, önállóak és cliffhangerrel végződnek. szóval bármikor megírhatóak egy “írjatok sb-részt!” ukázra.

winnie - 2013. 02. 05. 23:02

zirowe: ha nem jelenik meg a komment, az nem moderálás, csak spamszűrés. (a pornó szó miatt volt.) visszatettem a kommented.

everest456 - 2013. 02. 05. 23:12

mármint a megírása után, de a készítő nyilatkozta ezt?
Igen, ha Doherty-re gondolsz :
“We found out we were doing a Super Bowl episode when I was breaking ‘M.,'” Doherty recalls.

Itt a teljes cikk, nem spoileres (de vannak benne linkek, amik azok lehetnek)

http://www.tvguide.com/News/Elementary-Super-Bowl-Rob-Doherty-Spoilers-1060254.aspx

everest456 - 2013. 02. 05. 23:22

Mármint nem spoileres, ha már láttad a részt, bocsi.

Spoiler

Ha meg nézőket akartak volna komolyabban szerezni, ekkor kellett volna ellőni Moriarty-t ( nem lett volna bonyolult megoldani egy pár visszautalással, hogy miért is lenne fontos Sherlocknak elkapni M.-et), így meg lett egy random rész, bár az indíték elég jó volt, de ez is inkább azoknak szólt, akik eddig is követték a sorozatot( Sherlock lehetséges jövője, a múltjából kiindulva) , szóval nem igazán értem a logikát a rész mögött.

danNN - 2013. 02. 05. 23:26

Amikor ecsetelte h. a rádiós interferencia alapján találta meg a búvóhelyét a csákónak hangosan felröhögtem, kínos volt na. Kezd űbergáz lenni. Kap még 2 részt és ha kaszálom akkor moriarti feltűnését is megnézem majd hátha visszaránt a karakter.

djangyu - 2013. 02. 06. 04:24

nekem egy dolog miatt volt fura az epizód: McManus. legutóbb New York-i rendőrként láttam a NYC 22-ben, szóval… ok, jó, a színész el tud játszani sorozatgyilkost, de könyörgöm, ugyanazon díszletek között. legalább az lett volna, hogy rendőr volt… az nekem sokkal bejön, hogy a Blue Bloods polgija az Arrow testőrfigurája, vagy hogy a CSi: NY Adamje egy zakkant zongorista volt a Flashpoint egyik azt hiszem 11. részében.

Nekem éppen az ilyenektől tűnik művinek egy sorozat, és emiatt nem tudom beleélni magam az epizódba. Az más kérdés, hogy a forgatókönyvírók mindenféleképpen Holmes zsenialitását próbálják megfogni, de ha a néző csak a karaktert próbálja elhelyezni, 42 percen át, akkor amiatt a zsenialitásra való felfigyelés nem fog működni.

amúgy super bowl epizódnak jó véres volt, azt hiszem ennyi művérben még nem tocsogott Watson – ha ez, akkor kevésbé szofisztikáltabb nézőket ez biztos fog hozni :D

djangyu - 2013. 02. 06. 06:50

milyen McManus… :D Terry Kinney-ról írtam természetesen :)

Dark Energy - 2013. 02. 06. 08:19

Hatásvadász elemekkel tarkított rész volt de jó volt.
Heti várós és nézős.

El-ahrairah - 2013. 02. 06. 10:04

Hozta azt a színvonalat mint az eddigi részek, nem többet nem kevesebbet.
Továbbra is nézős, de Watsonnal kellene kezdeni valamit, mert így eléggé “lóg a levegőben”.

Részemről nem örülnék egy komolyabb átívelős szálnak, szerintem ehhez a formátumhoz sokkal jobban illik az epizódikusság.

kiskiraly - 2013. 02. 06. 15:31

winnie: mintha itt olvastam volna, de lehet hogy tévedek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz