login |

Pilot-mustra: Monday Mornings – 1×01

2013. 02. 06. 16:16 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Te… jó… ég! Mi történt? Az egy dolog, hogy nézettség alapján a TNT-s Monday Mornings valami kolosszálisat bukott, de mi volt ez, amit láttam? Pedig milyen jó kis szereplőgárda (Ving Rhames, Alfred Molina, Jennifer Finnigan, Jami Bamber, Sarayu Rao) gyűlt össze David E. Kelley új sorozatában. Igen, arról a David E. Kelley-ről van szó, aki alapsorozatok tömegét tette le az asztalra, ld. a jogi blokkot (Ally McBeal, The Practice, Boston Legal), a krimiset (az alulértékelt Snoops, Picket Fences) és persze ott volt a zseniális kórházas Chicago Hope.

MONDAY MORNINGS – 1×01 – 1/10

Most komolyan, ilyen előzményekkel hogy a fenébe ne vártam volna a Monday Mornings-ot? Még akkor is, ha a Harry’s Law szerintem rémes mellényúlás volt tőle, ráadásul a legutóbbi pilotjaiból többet már be sem rendeltek (Wonder Woman, valaki?). Vártam a fura történetek, a hegyibeszédek, a Kelly-féle ideológia megjelenése, és persze a zseniális karakterek miatt. Már szinte azon gondolkodtam, hogy ki lesz az utódja Mandy Patinkin utolérhetetlen Chicago Hope-beli Dr. Geiger-ének.

De nem. A Monday Mornings valami rohadt messze van a Chicago Hope-tól. Először nincs benne semmi furcsaság, semmi íz, a lehető legtipikusabb orvossorozatnak mondanám. Oké, magas a tét, agysebészek munkájáról (is) van szó benne, de ettől még ez sztori szintjén tizenkettő egy tucat. A cím arra utal, hogy hétfő délelőtt a nagyfőnök összehívja a nagykutya orvosokat, hogy egy-egy esetet szétcincáljon, s ha kell, pellengérre (vagy piedesztálra) állítsa a kezelőorvost.

Két ilyen találkozóra s sor kerül a pilotban, de cseppet sem határozzák meg magát a sorozatot, inkább arról szól, hogy van pár beteg, akiket próbálnak meggyógyítani, kit sikerrel, kit sikertelenül. Némi diagnózis, némi műtét, minden más lelkizés. Totálisan felesleges és hiteltelen lelkizés.

Vagy üres párbeszédek érdektelen karakterek között, vagy Ving Rhames fene drámai mondatai (úúú!), vagy rémisztő és pátosszal teli megmondások, amikről el sem hiszem, hogy komolyan gondolják – eskü, mintha valami paródiáról lett volna szó. (Ha az, akkor bizony kifogott rajtam a pilot, mert nem tudtam magasabb szinten értelmezni…)

Tényleg rég láttam ennyire rossz pilotot, már csak azért is érdemes lenne megnéznem a folytatást, mert innen biztos, hogy csak felfele vezethet az út. Mert a helyenként szánalmas zenei betéteket, a totális luft rendezést (ld. egyes beállítások vagy a lassított papírátadás (mert súlyos információt tartalmaz…)) nem nagyon lehet alulmúlni.

Döbbenet volt az első perctől az utolsóig. Döbbenet. Ezt az utolsó két mondatot idézhetné tőlem a sorozatra idővel lecsapó hazai csatorna. ha tényezők lennénk.

Tényleg nem hiszem el, hogy egy pasi/barát durcás lesz, mert az orvos barátnője sokáig dolgozik (SHOCKER!), hogy a nagyfőnök orvos képes ennyire triviális tanulságokat megfogalmazni, vagy, hogy a nagymenő orvos miután elszúr valamit és meghal a betege. annyira összeomlik belül, hogy menten flashbackelni kezd a gyerekkorára, és tudatosul benne, hogy nem szabad arrogánsnak lenni, igenis oda kell figyelni a betegre.

25 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2013. 02. 06. 16:19

El is felejtettem, hogy ennek a sorozatnak lement a pilotja, pedig meg akartam nézni.
Csak AKARTAM. Ez a kritika nagyon elvette tőle a kedvemet, plusz, így is tele vagyok néznivalóval (a Chosenbe, House of Cards-ba és The Americansba még bele sem néztem, pedig mindhárom abszolút várós volt nálam).

OFF

Motive kritika mikor jön?

winnie - 2013. 02. 06. 16:20

OFF: lehet, hogy holnap lesz belőle. vagy ma este. már kész.

trema - 2013. 02. 06. 16:29

Jami Bamber-nek nem érik még a sorozatpestis?

barátfüle - 2013. 02. 06. 16:30

“…aki alapsorozatok tömegét tette le az asztalra, ld. a jogi blokkot (Ally McBeal, Private Practice, Boston Legal)”

Nem simán Practice (vagy The Practice)? A Private Practice a Doktor Addison.

winnie - 2013. 02. 06. 16:30

f**k. köszi

barátfüle - 2013. 02. 06. 16:34

Amúgy tetszik a kritika. Nagyon átjön a döbbenet és “rököny”. Másrészt meg kár.

superpityu - 2013. 02. 06. 16:40

na ennek a sorozatnak még a promója is eltántorított, a kritika pedig adott még egy lökést, hogy meg se forduljon a fejemben, hogy megnézzem :D

liberatore - 2013. 02. 06. 17:07

must.see.

napocskin - 2013. 02. 06. 18:51

Hah. Na ilyen negatív írást se igen olvastam még tőled, winnie. :-) De szórakoztató volt. Viszont a sorozatba egész biztosan nem nézek bele.

Ruby - 2013. 02. 06. 19:28

A zenéken én is elborzadtam néhol, plusz vagy a harmadik-negyedik sorozatban hallom a Gimme sheltert (ami persze nem borzalmas zene), olcsón osztogatják, vagy mi van?
Ving karaktere szerintem érdekesebb lett volna nagyfőnökként. “Damn chopsticks.”
Nagyon meh.

Molinával meg már tele a hócipőm, hogy mindig ilyen szar sorozatokba nyúl bele (kivétel a Roger & Val have just got in, de azt meg a kutya sem ismeri).

Jackbauer - 2013. 02. 06. 20:28

Akkor ez biztos a Tv2-re jön majd :D

status idem - 2013. 02. 06. 22:08

Szakmai szemmel is hihetetlen baromságok voltak benne, a fejem fogtam több résznél. Úgy látszik a költségvetésből már nem jutott orvosszakértőre.

Nyilván nem egyetemi oktatófilmnek kell lennie, de ekkora szakmaiatlanságok ne legyenek már benne.

Pl. a Vészhelyzet ilyen szempontból remek, mert kiskoromban is szerettem, de most amikor már értem is, hogy mi történik benne, mégsem áll tőle a hajam az égnek.

mogsta - 2013. 02. 06. 22:27

Nekem direkt tetszett a zene, pl a Pink Floyd a műtét végén.
Még nem tudom, hogy fogom-e követni, talán ha nagyon üres lesz az a nap amikor adják.

winnie - 2013. 02. 06. 23:27

(még mielőtt félreértés történne, természetesen nem a zene minőségével volt gondom, hanem a használatával.)

Thomas - 2013. 02. 06. 23:34

Én mindig olyan kíváncsi leszek azután, ha valamiről ennyire rosszakat írtok:) Amúgy is szeretem a kórházas sorozatokat, és ez a kritika most nagyon meghozta a kedvemet hozzá:)

winnie - 2013. 02. 07. 00:09

a szélsőséges vélemények legnagyobb részében egyébként abszolút az van benne, hogy ha valakinek ennyire nem tetszik, akkor biztosan vannak bőven, akiknek iszonyatosan bejön. szóval kíváncsian várom a visszajelzéeseket.

egy 2-3-as osztályzat nem ennyire megosztó, de ennek tényleg majd minden percét utáltam. szívből. meg volt döbbenve.

Thomas - 2013. 02. 07. 00:30

Nekem onnan indult ez az egész, amikor az Are You There, Chelsea?-t es az I Hate My Teenage Daughter-t úgy lehúztad (vagy Human?), nekem meg kb. a két kedvenc sitcomom lett:) Azóta mindig felfigyelek az ilyen alacsony osztályzatokra, mint pl. a Partners-nél, amit ugyan sajnos (felirat híján) azóta sem kezdtem el. Mindenesetre jó előjel nálam, ha sokan szapulnak valamit, talán szeretem az igénytelen sorozatokat:)

winnie - 2013. 02. 07. 00:44

a szitkom az más, az humor kérdése – meg aztán a monday morningsnál még véletlenlül sem igénytelenségről van szó.

Thomas - 2013. 02. 07. 02:07

Oké, én erre következtettem abból, hogy rossz a zene, rossz a rendezés, érdektelenek a karakterek, átlagos a sztori, üres párbeszédek, nevetséges lassítások, meg hiteltelen drámai jelenetek vannak benne:) Aztán lehet, hogy drámában nem jön be ez az elv. De filmek terén is tipikusan ilyen vagyok, végignézem az 5000. egyforma slashert is, és élvezem, meg lazán megnézem az imdb-n 2 pont körüli filmeket (mondjuk általában azoknak már megvan az oka, hogy miért állnak ott:), még ha tudom is, hogy nem fog tetszeni nagy valószínűséggel, kíváncsi vagyok rá:)

Dexter Morgan - 2013. 02. 07. 08:45

Az égvilágon semmi baj nem volt ezzel. Nyilván nem sorolnám a valaha látott legerősebb első részek közé, de
teljesen egyben volt, működött, élvezhető volt. Talán az elvárások voltak túl magasak? Ahhoz képest, hogy micsoda
elképesztő, nézhetetlen, igénytelen trágya munkák kapnak néha itt 5-6, néha 7 pontot a tízből, végképp igazságtalannak,
és (igen, leírom) hülyeségnek érzem az 1-est erre. Sajnálom, hogy pofára esett a dolog, mert végre készült egy kórházas izé a “House, M.D.”-n kívül, amit
szívesen néznék (Az “ER” óta nem volt ilyen).

winnie - 2013. 02. 07. 08:52

thomas: ez koncepció kérdése. hiába jók a szakemberek, ha rosszul gondolkodnak, akkor ilyen botrányos végeredmény születik. bár van egy olyan érzésem, hogy itt a színészek sem gondolták, hogy ezt az egészet komolyan gondolják. mintha egy pilotba belesűrítették volna mindazt, ami rossz lehet a sorozatgyártásban.

Thomas - 2013. 02. 07. 11:39

Érdekes mindenesetre:) Ha lesz felirat, és meg tudom nézni, akkor mindenképp megírom, hogy hogy tetszett:)

Smash - 2013. 02. 08. 00:41

Még a kritika előtt megnéztem, csak mert David E. Aztán csak pislogtam, hogy mi történt. Megnézek szinte minden pilotot, de ennyire rosszat még életemben nem láttam. Semmi nem működött benne. Néhány “drámai” párbeszéden hangosan felröhögtem, annyira mű volt. Nem értem… Lehet hatásosabb lenne aláröhögéssel, mint paródia. Miközben a szereplők szenvednek meg bőgnek, nyomjanak alá egy laghtracket. Akkor talán lehetne benne találni valami lényeget/értelmet. Így viszont egy orvosi random dráma scriptgenerátor is jobbat ki tudna kötni magából 2 perc alatt.

recovering junkie - 2013. 02. 08. 14:01

Picket Fences mint alap krimi? Objection, Your Honor!

winnie - 2013. 02. 08. 14:49

rettentően aranyos volt, igaz nagyon régen láttam, még amikor ment a tv3-on, és akkor ilyen furcsaságokkal teli sorozatok nem teremtek minden fán. (de inkább a snoops lehetne objection, hiszen az még sikeres sem volt:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz