login |

Pilot-mustra: Motive – 1×01

2013. 02. 08. 20:30 - Írta: winnie

39 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Ó, alig kezdtem el nézni a Motive-ot, elég hamar éreztem, hogy kész, elvesztem, nem lesz esélyem a sorozattal szemben. Egy újabb széria birkózza le és kebelezi be krimikedvelő énemet. Komolyan, nekem annyi is elég volt, hogy megmutatnak egy szerencsétlen gyereket, majd rányomják a feliratot, hogy “Gyilkos”. Majd egy másikat azzal, hogy “Áldozat”. Hogy mi történt, azt persze nem tudjuk, a nyomozókkal együtt érkezünk a helyszínre az indítékot keresendő.

MOTIVE – 1×01 – 7/10

Persze már a Motive alapfeltevése is hazugság, mert jól bereklámozták azt, hogy itt nem az lesz a kérdés, hogy ki a gyilkos, hanem az, hogy miért történt az, ami, de mindez első nekifutásra elég lufi volt. A pilot szerkezete ugyanis egy az egyben nyomozós volt, a rendőrök nyomokat kerestek, gyanúsítottakat hajkurásztak, és az utolsó percben el is kapták a tettest. S tették mindezt nulla depresszióval, inkább humoros megközelítéssel.

Az egész “indíték” dolog tehát csakis a nézőnek szól, mi vagyunk azok, akik a nyomozás közben kapjuk folyamatosan a visszaemlékezéseket arról, hogy mi történt a gyilkosság éjszakáján, hogy összerakosgassuk a darabkákat. Ez mind szép és jó lenne, azonban a készítők már itt visszaélnek a műfajjal – legalábbis nekem nagyon nem jött be, hogy a gyilkosság felépítése után odahánytak egy totális random dolgot. Nem volt igazán kitalálható (persze ez nem alapfeltétel), csak random.

Ez a nem fair játék nyilván a klasszikusabb krimikhez szokott énemet zavarja csak, más csak röhögve legyint, de már eleve az sem segítette az egész ügyet, hogy nem is motoszkált nagyon az emberben az, hogy “Miért tette…, uramisten, miért???”, mert az egész gyilkosság egy pillanat hevében végrehajtott valaminek tűnt. Megijedt a tettes és kész. Oké, volt némi kérdőjel, de akkor sem éreztem jónak a fő sztorit.

De ugye egy krimiben nem biztos, hogy csak az számít, hogy milyen a gyilkosság – meg aztán a körítés nem volt rossz. Én azonban szerencsémre olyan vagyok, hogy pár húzással be tud szippantani egy-egy gimmick-kel operáló krimi. A Cold Case vagy a Without a Trace például a flashback-es szerkezet miatt voltak kedvencek és a Motive nem annyira tipikus visszaemlékezései is teljesen korrektté tették az egész nyomozást a sötétben tapogatózás idejére.

Nem mondom, hogy zseniális karakterekkel van tele a sorozat, kissé mesterkéltnek hat mindenki elsőre (és sokszor másodikra is), de nincs velük gond, van dinamika, korrekt főhősnő, akinek a családi élete is okés volt. Azonban a készítők valamiért menthetetlenül coolnak akarták beállítani Kristin Lehman karakterét, ahogy az elején kiszáll a kocsiból lassítva és az ég felé nézve a körbeforgó kamera előtt, az tiszta Bad Boys volt.

(Szerencsére még mielőtt nagyon gáz lett volna a dolog, a kutyás jelenetnél kiderült, hogy ők sem gondolják komolyan a dolgot. Aztán később kiderült, hogy talán mégis, de egy idő után immúnissá váltam a béna snittekre és az “ilyen senki nem mondana”-poénokra, amikre nem lett volna szükség.)

A fenti negatívumok bár sok helyet foglalnak írásban, de valójában könnyen túltettem magamat rajtuk, a lényeg az volt, hogy élveztem a pilotot, a fenti pontszám inkább ennek szól, sem mint holmi minőségi tényezőknek. De ha még kétszer vagy háromszor el meri gagyizni a dolgokat, akkor ütni fogok és előkapom a fenőeszközt.

39 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 02. 08. 21:07

Nekem nyögvenyelős volt. A főszereplő nyomozónő és társa sem volt túlzottan szimpatikus, aztán a nő a fia versenyénél végleg kiüvöltötte magát a lehetséges szimpátiámból. Meg olyan csipp-csupp módon kapták el a srácot, aki végig ravaszkodott, hazudozott, a húgát hidegvérrel megfenyegette, aztán amikor lebukott, hát, elég gyenge motivációt sírdogált el, miért ölt. Az a jelent, amikor épp akkor sikerült felmászni a nyomozónőnek a padlásra, ahonnan a srác nagy kínlódva épp kijutott, nagyon gázra sikerült.
Ez a formátum (gyilkost ismerni, a lebukása és elfogása a téma) a Columbo-ban még érdekes volt, most már nem. Még a második részt megvárom, aztán meglátom, marad-e nézős.

RolloJuve - 2013. 02. 08. 21:24

A fenőeszközt? :D

Mindenesetre én is megnézem ma a pilotot.

drzs - 2013. 02. 08. 21:29

tényleg nem rossz, de elég volt belőle a pilot, van mit nézni mostanában

cyborgwings - 2013. 02. 08. 21:51

legelőször is: ki a túró a gyilkos srác? az epizód közben túrtam az imdb-t, de nem volt ott a stáblistán. bár lehet, azóta fölkerült, tán meg kéne nézni újra. tökre idegesített végig, hogy honnan ismerős.
másodszor is: omg, tök nagy élmény volt igen zsenge tinikorom kedvenc együttesének az nkotb-nek az egyik tagját viszontlátni itt, ráadásul nem is játszott rosszul.

a sorozatról pedig. hát… nem ezt vártam. nem volt annyira rossz, de az alapvetésnek a közelében sem volt, márpedig engem azzal fogtak meg a trailernél, hogy itt majd az indíték után fognak kutatni. paripafalloszt. legalább a srác karakterét dolgozták volna ki rendesen, de nem sikerült azt sem megoldani. nagyon súlytalan volt maga az eset is és a szereplők is. az egyetlen ütős jelenet az volt, amikor karaokézott az áldozat. de tényleg, ennél minden csak rosszabbra sikeredett.
sejtettem, hogy sokat várok, amikor azt írtam a múltkori posztnál, hogy jó kis karakterdráma lehet ebből, na de azért ez minden lejjebb csavart várakozásomat alulmúlta.

azért a második részre még én is maradok, hátha összekapják magukat és próbálnak valamit kisajtolni az alapkoncepcióból, de ez így egyelőre harmatgyenge volt számomra.

cyborgwings - 2013. 02. 08. 21:53

jam, azóta tényleg fölkerült a srác stáblistára, és ő is killinges. remélem, ezt nem említetted a trailernél, winnie, mert akkor újfent meg kell állapítanom, hogy teljesen elhülyültem. :)

Thomas - 2013. 02. 08. 22:02

Engem inkább a csaj érdekelne az utolsó képről:) Az ilyen fotók mindig jó kedvcsinálók, pedig nem szeretem a krimiket:)

Casey Novak - 2013. 02. 08. 22:47

Alapvetően tetszett, de nem így képzeltem el én sem a beharangozások alapján, kérem vissza a pénzemet :)
Jobban tetszene, ha csak a nyomozók szemszögét látnánk, meg mondjuk az elején magát a gyilkosságot, de csak tényszerűen bemutatva, és a végén egy flessbekket, mikor végre rájönnek az “indító okra”.
A mostani gyilkos kölyök kellemesen pszichopata volt, de remélem ennél azért csavarosabb ügyekkel állnak majd elő.
Nálam a nyomozónő “cooloskodása” kimondottan jó pont volt, annak ellenére, hogy néha átbillent a túloldalra, és akkor úgy éreztem, mintha egy A.S-Palladino sztoriból nézett volna be ide kicsit nyomozni. (Pl a párbeszéd a fia csajával). Felüdülés egy ilyen karakter ebben a munkakörben, aki nem alkoholista, nem depressziós, nem utálja a világot és/vagy az összes embert. Bár lehet, hogy később még kiderül róla, hogy bipoláris depis, az most úgy is divat. Csak az bökte a csőrömet, hogy a többi kollégája egy fabatkát sem ér, mert az ő női megérzései vezetik a nyomozást. Anyu ott áll talpig a férje vérében, de ő érzi hogy igazat mond. Igen, ott van minden bizonyíték, de nem az a gyerek a gyilkos, mert nem olyan. No jó, igaza lett, de akkor is.
Sebaj, végre megint egy kanadai sorozat, ami tetszik.

winnie - 2013. 02. 08. 23:07

thomas: szerintem Allie Bertram – a so you think you can dance canada 1. évadot majdnem megnyerte.

winnie - 2013. 02. 08. 23:08

“jam, azóta tényleg fölkerült a srác stáblistára, és ő is killinges. remélem, ezt nem említetted a trailernél, winnie, mert akkor újfent meg kell állapítanom, hogy teljesen elhülyültem. :)”

hahh, rá nem jöttem, hogy ő volt alexi. szépen vagyunk.

winnie - 2013. 02. 08. 23:11

Casey Novak: az a barátnős jelent tök jó volt (eleve a fiával a jelenetek abszolút bejöttek, pedig a családi szálakért nem vagyok oda), meg nem a karakter coolságával volt gond (meg nem is volt annyira cool, vagy beképzelt), hanem ahogy beállították őt a lassítással meg az alulról fényképezéssel

egyébként egyetértek, tényleg üdítően friss, nem kellenek ide deficitek. (a másik nyomozó az direkt kötözködni volt ott, hogy a csajnak legyen mindig igaza, de élveztem ahogy lejáratja magát, hiszen mi tudtuk, kinek van igaza.)

liberatore - 2013. 02. 09. 00:01

Hehe, egyből feltűnt a két jómadár szereplő a Killingből. Biztos bepróbálom.

Thomas - 2013. 02. 09. 00:52

Winnie: hűha, pedig azt én még néztem is, de nem emlékszem rá!:) Régen volt:)

JRC - 2013. 02. 09. 09:01

“(meg nem is volt annyira cool, vagy beképzelt), hanem ahogy beállították őt a lassítással meg az alulról fényképezéssel”

Kiderül, hogy ez mennyire lesz állandó elem. Nekem úgy rémlik, hogy csak a helyszínre való megérkezéskor használták. Ez nekem is azonnal bökte a csőrömet, de aztán bement “elintézni” a kutyát, és rögtön megváltozott a hozzáállásom. Az a jelent jó húzás volt.

Cara - 2013. 02. 09. 11:56

megnéztem az első részt, én is másra számítottam :( szerintem unalmas volt, kiszámítható, és semmi olyat nem mutattak, ami miatt ez az alkotás bármivel is kiemelkedne az összes többi közül, sőt.. tudom, hogy kanadai, ott kicsit más a hangulata a sorozatoknak, de ez akkor is gyenge volt. Azért a második résznek még adok egy esélyt..
kicsit off: Erre a sorira 7/10-et adni, a The Followingra meg betonozott 6/10-et? No mindegy, tiszteletben tartom mások véleményét. :) hátha még változik az enyém is..
nálam a Motive eddig 5/10 környékén mozog :/

winnie - 2013. 02. 09. 15:31

cara: több millió ember van, akinek ez jobban tetszene, én csak egy vagyok közülük – nem akkor dolog:) a számok egyábként is tájékoztató jellegűek – mindkettő tetszett, ez a lényeg. azon centizni, hogy egy kicsivel melyik jobban, szerintem lényegtelen. (gondolja arra, hogy a 8-9-10/10-es sorozataid közül minimum egy szerintem 2/10-et sem érne el nálam. és fordítva ugyanez a helyzet. egy 6 vs 7 összevetés minimális.)

de az sokat számított, hogy ezen nem unatkoztam, míg a followingnál még a remek jelenetek (amik nyilván erősebbek, mint a motive bármelyik része) sem tudták feledtetni azt, hogy hol 10 másodpercre, hol 2-3 percre totál érdektelen dolgokat látok. általában nekem az is elég lenne a kaszához, ha 40 percből 10 percet unok, és a followingban egy csomó olyan flashback és nem túl érdekes karakter van, akikre sok időt szánnak.

de nem magyarázkodásból írom, hiszen mindkettőnél kifejtettem a véleményem, hogy mi tetszett és mi nem. de összességében mindkettő bejött. kérdés, hogy melyiket fogom nézni 5 rész után is.

(egyébként mondhatni azonos szinten vagyunk, humannek mindig szoktam mondani, hogy a filmeknél ő mindig +2 pontot ad hozzám képest. itt ha azt nézzük, hogy szeretem a műfajt és a flashbackeket, vagyis elfogult vagyok (ezt direkt szoktam jelezni), akkor akár 3 pontot is ráhúztam a motive pilotjára, szóval az jön ki, hogy neked jobban tetszett:)

Cara - 2013. 02. 09. 17:08

ez így is van, hiszen mindenkinek más az ízlése, más jön be :)

mondjuk imdb-re nem mindig adok, de most reálisnak tartom, hogy 4,7-tel nyitott, és a “nézhető” kritikát kapta.

na, de visszatérve a Motive-ra, hogy ne legyek off:
bevallom eredetileg csak azért néztem meg, mert benne van L. Ferreira, aki a szintén kanadai Durham County sorozatban (1.évad) zseniálisan alakított! szóval gondoltam itt is adnak majd neki valami jó kis szerepet.. de nem. Ő lett a kritikus zsaru, aki így kezdésként lejáratta magát a néző előtt a vérprofinak látszani akaró, kissé túlerőltetett női nyomozóval szemben. Kár, mert jobb lett volna kettejük karakterét kiegyensúlyozni. (Remélem ez még változni fog.) Szóval pl ő érdekes karakter lehetett volna, de egyelőre nem az, és a többiek sem. Az egyetlen jelenet, ami igazán megfogott, az elején a kutyás rész volt. :D Jó hangulatot vetített előre.. aztán mégsem így lett. Számomra a rendőrnő magánélete/fia teljesen érdektelen és felesleges a nyomozás szempontjából, pláne a fia barátnőjének melle. :D
De ahogy írtam is, még adok neki esélyt. :)

Ladi - 2013. 02. 11. 10:52

Nekem eszméletlenül bejött ez a sorozat.

Valahogy nekem kimaradt, hogy lesz ilyen sorozat, megláttam a pilot-kritikában, hogy krimiről van szó és mivel a kedvenc műfajom, gondoltam bepróbálom.

JRC - 2013. 02. 12. 13:03

1×02

A flashbackek nagyon megtörték a sorozat lendületét, tempóját és a nyomozós vonal is kevésbé állt össze, mint a pilotban, még annak ellenére is, hogy most nem vett el időt a rendőr családi mellékszála. Ráadásul a pilothoz képest jóval hamarabb kiderült az indíték. A később finomhangolás már nem volt elég a figyelem fenntartásához. Nagy kár érte. Ettől még maradok a folytatásra, de remélem lesz javulás történetvezetésben.

JRC - 2013. 02. 12. 16:45

Kiegészítés az előzőhöz, tehát 1×02 Spoiler:

ON a második részben már a 17. percnél tudja a néző az indítékot és az ezt követő cselekmények egyszerűen képtelenek fenntartani az érdeklődést. A hogyan bukik le a gyilkos sem egy túl kidolgozott valami.
OFF

Míg az első részben az indíték csak a 39. percben derül ki, tehát számomra volt mit várni és egyáltalán nem volt unalmas a nyomozói rész sem illetve a családi töltelék.

Lemoni - 2013. 02. 12. 17:10

1×02 sem tetszett, nem jön be nekem ez a ‘killer-victim’-es játék, a szereplők pedig még kevésbé.

Cara - 2013. 02. 19. 23:51

1X02

Miért nem ezzel indították a sorozatot? Az előző számomra gyenge és erőltetett részhez képest ez már jobb volt. A rendőrnő végre visszavett a túljátszott stílusából, így kellemesebb lett a karaktere. A társával is voltak jó beszólásaik, az is jobban tetszett, és végre érződött a csapatmunka. Valahogy összeszedettebbnek éreztem a vonalvezetést, és jobbnak a színészi játékot. Örülök, hogy a családi vonal teljesen kimaradt. Még maradok a következő részre is.

Paleee - 2013. 02. 20. 07:46

Nekem alapvetően bejött a sorozat, noha először teljesen más szemszögéből kezdtem el nézni, de végül azt kell mondjam, remek kis 40 perces program lett belőle.

Nem tudom, hogy csak én vettem észre, de kicsit szerintem CSI beütése van, a történet vonalvezetése, a néhol eltúlzott snittek, a zenék. (Szinte látom már a címet az RTL2-őn: “Motive – kanadai helyszínelők”.

Nekem egyébként kifejezetten szimpatikusak a karakterek, mostanra kiderült, hogy a két főnyomozó közt van némi “bizsergés”, vagy ha nem is az, legalább heccelik egymást, ami jó pont a sorozatban. Bár az kifejezetten nem tetszett, mikor a 2. részben a halott lány felett vigyorogtak, az talán kicsit túlzás volt.

Casey Novak - 2013. 02. 20. 14:10

Egyre jobb sztorik vannak, bár most is 10 percen belül rá lehetett jönni az igazságra, mégis érdekes, ahogy a nyomozók is eljutnak odáig.

A helyszín- és időváltásokat egyszerűen imádom, pl. teli bögre-üres bögre, lepedő a hulla fején-még az élő “hulla” függöny mögött, stbi. Ötletesek, van, amelyik sokat ad hozzá egy-egy jelenethez, (pl. a második részben, mikor a lány kinyitja a szemét a “boncasztalon”), nagyon jól használják a párhuzamokat.

LaCRossE - 2013. 03. 04. 22:20

Az 1×04 nagyon jó kis rész volt, végre elértünk oda, hogy tényleg a végén tudtuk meg az indítékot. :) Négy rész alatt totál fanfavorit lett nálam a sorozat, azt hiszem, nálam meglett a Cold Case utódja. Végre.

LaCRossE - 2013. 03. 11. 18:51

Az 1×05 rátett még egy lapáttal, egyre jobb lesz a sorozat minőségileg. :) Ilyen jó női nyomozót a Cold Case óta nem láttam, vagyis ez így talán rossz fogalmazás, de egy csapásra a kedvencem lett. :)

LaCRossE - 2013. 03. 15. 23:32

Mondtam már, hogy teljesen szerelmes lettem ebbe a sorozatba? :D Úgy érzem, hogy a Motive a mostani legjobb nyomozós sorozat, talán az alapfelállás teszi, de úgy érzem, hogy teljesen egyedi ügyeket kapunk részről-részre, és mindig kapunk valami csavart. Azt hiszem, talán ez azért is lehet, mert itt már az elejétől tudjuk ki az elkövető, így nem arra koncentrálunk.
A lényeg a lényeg, az 1×06 qrva jó volt. :D

Úgy látom, mondjuk nem sokan osztják a lelkesedésem – eléggé kihalt a kibeszélő. winnie, nézed még?

tulipán - 2013. 03. 16. 14:34

sztem is egyre jobb, veled vagyok LaCRossE! :)
(ja, és várható magyar-cím-tippem: született kanadaiak)

LaCRossE - 2013. 03. 16. 15:47

tulipán: áááh, neee xD Simán kitelik tőlük, de szerintem simán Indíték lesz, vagy valami ilyesmi.

LaCRossE - 2013. 03. 16. 15:48

Bár kétlem, hogy a Motive-ot bármelyik kertévé behozná, pedig szerintem kitűnő Cold Case pótlék/utód. Ráadásul az 1×06 vége még inkább felidézte a Döglött aktákat, a zenével meg mindennel. :D

Casey Novak - 2013. 03. 17. 21:55

Jó volt a hatodik is. Mind jó :) Csak sosincs időm kibeszélni.
Szépem kidolgozottak a sztorik, a két főszereplő mellett Lucas, a fiatal nyomozó, és Dr. Rogers, a halottkém rettentő jó figurák, és még mindig a legnagyobb kedvencem az egészben a helyszín- és időváltások megvalósítása.
Finoman csepegtetik Angie múltjáról az infókat, örülök, hogy nem tolják a képünkbe a magánéletüket, megvan az egyensúly.

LaCRossE - 2013. 03. 18. 18:31

Finoman csepegtetik Angie múltjáról az infókat, örülök, hogy nem tolják a képünkbe a magánéletüket, megvan az egyensúly.

Tudom, már unjátok, hogy állandóan a Cold Case-hez hasonlítom a Motive-ot, de ebben is megtalálható a két sorozat között a hasonlóság – ott is megbújt a háttérben a szereplő(k) magánélete, ami adott egy kis pluszt, viszont nem ment a sorozat rovására.

LaCRossE - 2013. 03. 29. 20:55

Részről-részre elámulok ezen a sorozaton. Az esetek valamiért teljesen egyedinek tűntek, nem a már unalomig ismételt köröket futják le, a Utopia és a Banshee után a harmadik idei legjobb újoncot kaptuk a kanadaiaktól – azt hiszem, ez az év eddig a meglepetések ideje.

LaCRossE - 2013. 03. 29. 20:59

winnie, elfogadnátok egy kritikát tőlem az eddigi részekről?

winnie - 2013. 03. 29. 21:04

el, de terveztem írni én is, most néztem a finálét.

LaCRossE - 2013. 03. 29. 21:14

??? finálé? Még egy csomó rész van hátra. :D
Ez esetben akkor inkább várjuk meg, hátha írsz te, annak én jobban örülnék, és ha mégsem, akkor én írok, mert szerintem megérdemli a figyelmet a sorozat. Nagyon.

winnie - 2013. 03. 29. 21:19

valóban, korábban én is 13-ról írtam, akkor egyszer egy félszemmel látott wiki infó tévesztett meg, ott van már egy ideje 8

LaCRossE - 2013. 03. 29. 21:22

Ez esetben értesíts, ha nem írsz, és készen állok.

Ritka az, amikor egy nyomozós sorozat ennyire megtetszik, és szinte minden jelenleg nézettem elé ugrik könnyedén, és még ha azt nem mondhatom egyértelműen, hogy a legjobb sorozat, amit jelenleg nézek, de az biztos, hogy nyomozós sorozatból jelenleg nincs jobb.

winnie - 2013. 03. 29. 21:26

írhatsz nyugodtan, mert gondolom, ami kimehet a 8. rész után, az a 9. után is. most kirakom az egyiket, rá egy hétre a másikat és máris két poszt született róla és nem csak egy:)

a lényeg, hogy mindenképp írok egyet még a finálé előtt, lehetőleg a napokban, hogy jelezzem a létezését.

LaCRossE - 2013. 03. 29. 21:27

Rendben, szerintem még ma küldöm.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz