login |

The Following – 1×04: Mad Love

2013. 02. 13. 17:00 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Ja, ha előre tudom, hogy ez a címe… Oké, elértük a mélypontot, de marha nagy szerencséje van a The Following-nak. Azt terveztem, hogy ezt a kritikát azzal indítom útjára, hogy az ilyen sorozat a legveszélyesebb fajta. Amikor jelen van részenként 2-3 wow-faktor, de egyébként langyosvíz. Mert az ember hajlamos a wow! miatt nézni, holott egyébként nem leli akkora élvezetét benne, mint arra az elvárások alapján számítani lehetne. Ronda mézesmadzag?

Az első 3 rész számomra ilyen volt. Nagyon erős pillanatokkal (de komolyan, afféle “ezt látni kell!”-momentumokkal), mellette pedig felesleges és unalmas visszaemlékezésekkel, meg olyan karakterek építésével, akikről tudjuk, hogy pár rész múlva vagy évad végén egy kivétellel meghalnak vagy eltűnnek. Ez igaz némelyik főbb szereplőre, mint ahogy az 1-2-3 részes szektatagokra is.

Nem tudom, de tényleg úgy éreztem, mintha túlságosan beleszerettek volna az írók némelyik figurájukba és ahelyett, hogy azokat a szálakat nyomnák, amik igazán erősek (lehetnének), inkább ész nélkül karakterizálnak. Nyilván röhej, hogy az alapossággal szemben éppen felületességet kérek tőlük (abszurdum, általában fordítva szokott lenni), de nem tehetek róla, így érzem. Főleg, hogy jellemépítés ide vagy oda, Emma kivételével a többiek még mindig érdektelenek.

Az 1×04-nek egy szerencséje volt, hogy közben nem zavart az üressége. Ugyanis végig vártam, hogy majd történni fog valami, mert tudtam, hogy lesz valami. Nem szeretem, amikor egy konkrét csúcspontra van felfűzve egy sztori és az addig vezető út nagyon renyhe, de itt azzal vigasztaltam magam, hogy mivel 3 szál futott párhuzamosan, a gyilkosé, a szektásoké és a flashback, egy tripla gyomros mégis hatásos lehet.

Hát, ha úgy nézem, akkor valóban gyomros volt a zárás, hogy sikerül majdnem mindet a szeretet és szerelem témakörére kifuttatni, én meg csak pislogtam, hogy ugye ezt az egészet nem gondolták komoly és csak 33 percnél tartunk, nem 43-nál Szóval mi volt ez? A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az 1×04 bebizonyította, hogy a főszál csontján mennyire nincs hús. Most kérdezzem, hogy mikor indul be a sztori? Döbbenet volt az A-sztori. Szabadon lévő gyilkos, telefonál, hogy gyere, odamegy, elkapja, sokáig beszél és lelövik. Komoly? Milyen történet ez? Feszült, mondhatnánk. Nyilván mindenki lerágta a körmeit, hogy Ryan túl fogja-e élni a találkát.

Oké, lehet, hogy ez volt a terv, hogy Ryan nyer, direkt vetette be a sokat beszélő klisét a gyilkos, de komolyan fájdalmas volt nézni ahogy a rész közepéről Ryan lekötözve fekszik (te jó ég, végig dumálni fog a csaj?) és csak az a kérdés, hogy a társa mikor megy be és lövi le a pszichopatát. De több sztorira nincs idő, hiszen foglalkozni kell a trióval, az asszonykának is kell pár mondat, a hülye visszaemlékezések is viszik az időt, s máris ott vagyunk, hogy 20 percben kell sztorit mesélni. De még akkor sem egy “odamegyek, elkapnak, lelövik”-történetet kéne…

De persze ezzel nem lett volna gond. Becsúszik az ilyen. De attól már igencsak falra másztam, hogy megint ez a “10 másodperc jelen – 10 másodperc flashback – 10 másodperc jelen”-stílus volt, ööö, jelen olykor. Ez az összevissza ugrálás annyira felesleges – hát még akkor, ha olyasmire vezetik ki, mint most, Ryan összetört szívére és szívszaggató döntésére.

És persze, ha már szívküldi kérdések, akkor a szektatrió komolytalankodása triplán nevetséges volt. Nem biztos, hogy az édeshármas és ez a tényleg szerelmi háromszög rossz ötlet, de unalmas és gáz, ha csak ennyit látnak bele az írók a sztoriba. Viszont a fene nagy vívódás akörül, hogy most ölni kell, vagy Emma “mégsem gyilkos a pasim, jaj, mi lesz velem?” dilemmája, több mint röhejes.

Persze maradok, mert még ott tart a wow-faktor, ami most nem nagyon volt. De ez, ha így megy tovább, akkor egy marha nagy MISS-feliratot fog kapni. Nem akkorát, mint tavaly az Alcatraz vagy a Touch, de azért nem kicsit.

27 hozzászólás Ne habozz!

zehy - 2013. 02. 13. 17:37

De, akkorát.

todie - 2013. 02. 13. 18:09

annyira orultem ennek a resznek, tokeletes ok volt arra, hogy abbahagyjam a sorozatot.

Niki - 2013. 02. 13. 18:30

Szintén ezzel a résszel befejeztem, ezt is csak pörgetve néztem végig. Rendes sebességgel biztos lerágtam volna minden körmöm, hogy Ryan túléi-e. Nagyon unalmas az “A” szál is, meg úgy az egész nem érdekel tovább.

w - 2013. 02. 13. 18:34

Én csak azért maradok, mert nekem annyira nincs mit nézni mostanában. Utopia, Californication és hosszú szünet. Úgyhogy még maradok és reménykedem, hogy lesz még wow !

paranoid android - 2013. 02. 13. 18:36

A legidegesítőbb az ide-oda flashbackben a hangeffekt. Mondanak egy mondatot a jelenben, átvezető zaj, egy mondat a múltban, zaj, még egy mondat a jelentben, zaj… hát ebbe bele lehet őrülni!

Obahmeyer - 2013. 02. 13. 18:47

Ezzel a résszel suhintottam is a kaszát.

fan8 - 2013. 02. 13. 18:51

Ez a rész belőlem is kiváltotta a kaszát.

FZolee - 2013. 02. 13. 18:55

Én már az első rész után kaszáltam, ezek szerint megtakarítottam 3×40 percet.

Khes - 2013. 02. 13. 19:04

Az 1*03 után már nem bírtam magam rávenni erre a részre, ahogy elnézem nem vesztettem semmit.

Lengabor - 2013. 02. 13. 19:13

És ez jön az RTL-re? Te jó ég.

szerintem - 2013. 02. 13. 19:14

ezt meg nem lattam, de en ugy vagyok kabe, mint winnie. mar az elso resz elott rajongo voltam, szoval eleg sok kell ahhoz, hogy egyaltalan belassam, hogy rossz, nem hogy kaszaljam. egyelore minden pont annyira oke, hogy azzal altassam magam, jo lesz ez, csak be kell indulnia.
nekem az alcatraz helyett (amirol az elso reszben kiderult, hogy nagyon nem nekem talaltak ki) inkabb a persons unknown jut eszembe: oriasi otlet es nagyjabol az evad vegeig nem lehetett szaz szazalekosan kijelenteni, hogy bunrossz, mert mindig ott volt a “hatha”-faktor. hogy hatha ez most azert tortent, mert….de nem. remelem, a the following nem erre a sorsra jut.

superr0x - 2013. 02. 13. 19:16

Lengabor: gondolom valami ilyesmivel, hogy “Amerika legnézettebb sorozata már nálunk az RTL-en is”.
:D:D
Én most akartam rávenni magam, de elment a kedvem, na majd bepróbálom. :)

winnie - 2013. 02. 13. 19:32

” inkabb a persons unknown jut eszembe: oriasi otlet es nagyjabol az evad vegeig nem lehetett szaz szazalekosan kijelenteni, hogy bunrossz, mert mindig ott volt a “hatha”-faktor. ”

uhh, telitalálat. perfekt példa.

napocskin - 2013. 02. 13. 19:38

Booooooooring. Én a következő résznél kaszálok, ha nem történik változás, és legfeljebb majd megnézem később, ha valami fantasztikus javulás következik be.

leila - 2013. 02. 13. 22:04

Kellett nekem idejönni pont akkor, amikor betettem a lejátszóba? :)

Pedig szorgalmasan néztem, egyre nagyobb fenntartásokkal.

Majd követem itt, és ha van értelme, egyben megnézem.

Ruby - 2013. 02. 13. 22:56

Nekem csak az tűnt fel, hogy lopkodják PoI-ből a csajokat.

NPeete - 2013. 02. 13. 23:29

Ez a sztori-alakítás nem is botrányosan, de egyenesen Hacktionösen rossz volt…

winnie - 2013. 02. 13. 23:45

a készítők interjúkban egyébként nagyon odavannak a szektás trió dinamikájáért és az édeshármasért, mondván rettentő bonyolult és összetett a kapcsolatrendszer, amit a későbbiekben tovább fognak boncolgatni.

Casey Novak - 2013. 02. 14. 00:12

Nem érezni az egészben az összetartó erőt, ha tészta lenne, kellene még bele tojás, már hogy valami hülye, de szemléletes hasonlatot mondjak. Az alapötletet bekajáltam rögtön, az első résznek ezért még meg is bocsátottam a bénulásokat, de mostanra már ki kellet volna alakulnia valaminek, nem pedig egyre lejjebb süllyednie a színvonalnak.
Kapkodás az egész, és emellett majdnem paradox módon lassú és unalmas. Azt hittem, hogy a “követők” többen lesznek, nem ragadnak le ugyan azoknál. Nem akarok egy hét-egy gyilkosság formát, de valahova haladhatnának, mert az előző három részt akár 50 perc alatt is meg lehetett volna oldani.

Anthony - 2013. 02. 14. 19:42

Én csak azt nem értem, hogy mi a terv. Mert egy évadot mondjuk ki lehet húzni, de a többire nem látom az anyagot. Persze lehet nekem gyenge a fantáziám.
De mondjuk az lenne a normális, ha a következő részben elkapnák a triót, és akkor onnantól meg kisebb tétje van a dolognak. Persze nem így lesz, de kicsit unalmas lesz 10 rész múlva is azt nézni, hogy szegény Claire ül a házba, és várja, hogy mikor kerítik elő a gyerkőcöt.

LaCRossE - 2013. 02. 14. 20:15

Én csalódtam, ahogy Casey, úgy én is sokkal, de SOKKAL több követőt vártam. Ez így elég unalmas. Egy rész esélyt még kap, mert ezt a sorozatot úgy vártam, mint a friss vizet, de ez így egyelőre csalódást. Az első két-három résznél még reménykedtem, és bebeszéltem magammal, hogy jó ez, izgalmas ez, de nem az.

Arthuro_Adam - 2013. 02. 16. 01:34

Nekem a Lost volt ilyen, a wow faktor tartott egy idő után a tévé előtt.

szerintem - 2013. 02. 16. 23:16

na, megneztem vegre, annyira nem volt rossz, mint amennyire elkepzeltem a kommentek alapjan. a szektasok engem rohadtul nem erdekelnek, alig tortenik veluk valami, ami megis tortenik, az meg nekem nagyon nyakatekert. csak attol, hogy nem a klasszikus no-ferfi felallas van, meg nem lesz jobb a szerelmi haromszog, szerintem. a lehetosegek vegesek, es egy sorozatgyilkolos sorozatban, ahol a mesteri sakkjatszmara varok joe es ryan kozott, nem akarom percekig nezni, hogy ki zuhanyzik kivel. de tenyleg.
az izgalom amugy sem volt tul jo ebben a reszben, a heti gonosz igen gyenge volt, es joe is szerepelt vagy ket percet. nagyon erdekes ez a dolog a flashback-ekkel, mert valoban megtori azt a minimalis tempot es feszkot, ami van, foleg, hogy tizmasodperces szakaszokban jon, olykor percenkent ket-harom. ugyanakkor hatterinfokra valahogy szukseg van, es szerintem ez megiscsak egy fokkal jobb annal a megoldasnal, amikor kimondatjak a szereplokkel a tudnivalokat kerdezz-felelek stilusban. most nem tudom, hogy kovethetoen fejeztem-e ki magam, de sokszor van, hogy ugy vezetnek be uj informaciot, hogy elmondjak egymasnak a szereplok, holott mindketten tudjak (kulonosen a helyszinelokben szoktak igy nyomozni es az oruletbe kerget). szoval annal egy fokkal jobb ez a megoldas.
kevin bacon iszonyat jol hozza ezt a megtort, megfasult, szenvedo karaktert, nalam tuti eyecandy jelolt a jovo evi szavazason (hol van az meg…)

clark - 2013. 02. 17. 17:53

ez a rész nagyon nem volt jó.rohadt idegesítő az időbeli ugrándozás,értelmetlen.nem haladunk előre ,csak úgy van mindenki,a szekta trió gáz,de nem gyengén.nálam kasza.
majd még elovasgatom,hogy törtönik e benne vmi érdekes,de kételm,számomra ugynakkora csalódás mint a touch vagy az alcatraz,szerintem ez a sorsukra fog jutni,ilyen részekkel.

toxi - 2013. 02. 18. 09:23

Épp mostanában gondolkodtam hogy túl sok sorit nézek így hogy elindult a mindseason és jó lenne párat kaszálni hogy jusson idő a többire. Na az első meg is van ezen rész után.Ennek több oka is van, heti gyilkosok nem annyira érdekesek,a főszál szinte semmit se halad, Purefoy szinte alig kap játékidőt helyette ilyen szerelmi szálak meg unalmas flashbeckek vannak és ez így nagyon nem tetszik.Talán majd ha azt olvasom hogy nagy változások voltak akkor évad végén ledarálom de addig nem igen tud érdekelni.

Komolyan mondom mikor 4 percnél Claire megkérdi hogy ti vagytok az FBI ha ti nem akkor ki fogja megtalálni az már nekem fajt, mert mintha az írók maguknak szóltak volna be mintha ők is tudnák hogy szinte semmi haladás nincs a történetbe és ezt ők is tudnák.És akkor a legviccesebb Bacon megy a gyilkoshoz aki tudhatja hogy hol van az elrabolt gyerek erre magával visz egy olyan személyt akinek a társát pár napja az a nő ölte meg akihez igyekszik. Most komolyan egy profi ennyire nem gondol bele hogy mi lesz a szitunak a vége.

Brynden Rivers - 2013. 02. 18. 09:46

Nagyon vártom ezt a sorozatot a a 3 főszereplő színész miatt akiket nagyon kedvelek, de most már az várom hogy kaszálják el a sorozatot.

No offense, de mindenkinek jobb lenne:

– Natalie Zea visszamehetne a Justified-ba állandónak
– James Purefoy sértődés helyett elvállalhatna az a szerepet, amit az istenek is neki szántak a GOT 4. évadban.
– Kevin Bacon kereshetne valami normális filmszerepet, amivel megkapná a megérdemelt Oscar-jelölését, amit a Titokzatos folyóért nem kapott meg.

Cara - 2013. 02. 22. 22:49

Akik elkaszálták a 4. rész után, azok sajnálhatják, hogy nem látták most az 5. részt, mert ez nagyon jó volt. :)
Persze akadt benne egy-két kivetni való (pl miért csak két FBI-os keresi a gyereket, mikor ez a legfontosabb ügy az egész országban), de ettől függetlenül izgalmasra sikeredett, szóval nekem tetszett!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz