login |

Pilot: Mr. Selfridge

2013. 02. 16. 21:27 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Egy angol sorozat a pozitivátásról? Na, meg a bevásárlás reformeréről. Az ITV új szériája, a Mr. Selfridge 1909-ben játszódik, amikor egy amerikai beveszi az Oxford Streetet.

Bizonyos szempontból érdekes volt a pilot, bár nem tudom, a folytatásra vevő leszek-e. Onnan indítunk, hogy egy pasi kesztyűt akar venni, még a régi módon, Londonban. Ez azt jelentette, hogy nincs igazán kirakat, nem lehet nézelődni. Le is oltja a bolt vezetője, hogy “ez a hely vásárlásra van, nem másra”. Na, az előbbi vaskalapos gondolkodást rúgja fel hősünk, amikor megnyitja az első kirakatos üzletközpontot: ahol már lehet “window shoppingolni”, álmodozni szép dolgokról, venni szép dolgokat, nézni szép nőket.

Ez tetszett amúgy, ahogy az első részben látjuk, mi kellett az épület összehozásához. Azt, hogy milyen sötét deal, hiszen az eredeti befektető kiszállt egy évvel a projekt vége előtt, hogy fogadták fel a dolgozókat, miképp szerezték be a vágyandó árukat. Innen jönnek majd a magánéleti dolgok, azok amikből már meg is villantottak párat.

A másik ami még jó volt, ahogy bemutatták milyen fontos a látszat ilyen világban. Konkrétan Angliában mintha szinte mindenki ellene lenne, a főszereplőt negativitás éri mindenhonnan, ő meg az egésznek a képébe mosolyog, látszólag mindenféle aggodalom nélkül. Tudja, mit akar, s meg is teszi. Mi látjuk, hogy ez mennyire megviseli, de a külvilág nem tudja meg.

Mr. Selfridge-et Jeremy ‘Ari Gold’ Piven alakítja, a nagydumás részeknél pont úgy, mint a legendás karakterét. Mármint a viselkedését tekintve. Vagy csak én nem tudok elvonatkoztatni Aritól? Ezen kívül persze vannak pillanatok, amikor látjuk az aggódást az arcán, ilyenkor lekerül a maszk. Bár eléggé egyszerűek és kiszámítottak ezek a jelenetek, de ott még színészkedik is kicsit a maga módján.

Amúgy ez a pilot legnagyobb baja, és pont ezért nem fogom túlzottan felpontozni. Minden annyira kiszámított, patikamérleges. Nyilván a tényleg jó sorozatoknál is ez a helyzet, csak ott nem érezni ennyire. Legyen 6/10, de úgy érzem, hogy a nekem érdekes részt már láttam is. A sorozat amúgy pár hete indult, és be is rendelték a második évadot.

10 hozzászólás Ne habozz!

szpojleres mókus - 2013. 02. 16. 22:44

Első rész elbűvölt, második rész szintúgy csak úgy habzsoltam minden egyes részét, azt hittem új kedvenc sorozatom lesz. De harmadik résznél mát átváltottak barátok közt stílusra, ki szerelmes kibe blablabla. Negyedik után cancel volt sajnos, de hiányozni fog Agnes Towler, tiszta eyecandy.

Neoprimitiv - 2013. 02. 17. 07:34

Úgy látszik viktoriánus reneszánsz jön a tévében. (Tudom, ez már egy kicsit később játszódik, de az elvek még azok voltak.) Bizonyos fokig érthető, a visszafogott felszín, elfojtott vágyak és érzelmek, a rohamos társadalmi változások mind jó hátteret adhatnak, a kérdés majd az lesz, ki mit tud kihozni belőle. Bele kellene nézzek, legalább a pilotba.

bikkbakk - 2013. 02. 17. 10:26

Charlie Brooker véleménye erről (+Ripper Street és Call the Midwife):

http://www.youtube.com/watch?v=L3-KAaEY7iQ&feature=player_detailpage#t=286s

Brynden Rivers - 2013. 02. 17. 11:48

Tényleg kicsit sok lesz a kicsit egy kaptafás viktoriánus angol soroaztokból. Inkább csináljanak olyan kreatív új sorozatokat, mint a Sherlock, Luther.
(amire mondjuk egyre kevesebb esély van sajnos :( )

u.i.: van olyan szó hogy “pozitivátásról”?

korum - 2013. 02. 17. 16:41

“Úgy látszik viktoriánus reneszánsz jön a tévében.”
Innen már csak egy lépés a steampunk :)

Eltiron - 2013. 03. 04. 21:18

Hát ez egy baromi jó sorozat, kár, hogy a jelek szerint a kutya nem nézi…

cabelito - 2013. 03. 13. 15:03

7.résznél tartok, szerintem is nagyon fasza a sorozat. Aki szerette Pivent a Törtetőkből, már csak miatta megéri nézni. Lehet, hogy néhol előtérbe kerülnek a romantikus/szeretős szálak, de attól még minden pillanat, amikor Piven a képernyőn van, priceless.

zsemlye - 2013. 04. 07. 21:13

Idén a legjobb. (elkezdtem újranézni – annyira)
Egész héten zombi voltam a kőbányában, mert sosem bírtam az “engedélyezett” 2 rész per nap adagnál abbahagyni.

Wolf Gábor (Marketing Commando) - 2013. 05. 05. 00:35

Ritka, hogy egy sorozat bizniszről szól, úgy hogy nagy étvággyal faltuk fel otthon ezt a sorozatot. Sajna persze az emberi oldal a főszereplő (a tömeget az érdekli), de azért sok olyan üzleti bölcsesség jött elő a sorozatban, amiért megéri végignézni. Ritka kincs az ilyen :)

Atlantisz - 2014. 04. 02. 22:37

Láttam az első részt a Story4-en! Tetszett! Olyan film, ami kikapcsol, szórakoztat, kedves, fordulatos! A szinkronról is szólok néhány szót: az a jó szinkron, amikor nem a hangokra figyelek, hanem a filmre! Ettől tökéletes! Remek színészek, remek játéka, ami a rendezést dícséri! Kiemelem Széles Tamás és Posta Victor szerepét, akik egészen más stílusban szólaltak meg. Remek Kiss Virág karaktere, szinte lubickol a szerepben. Várom a következőt! Gratulálok!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz