login |

Touch: kezdett a 2. évad

2013. 02. 18. 14:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Igazából felkészültem arra, hogy esélye sem lesz nálam a Touch 2. évadnak – ezt jelezte előre a tendencia, látni, hogy mi volt a véleményem a pilotról és az évadzáróról. Tudtuk, hogy a 2. évad afféle reboot lesz (hahó, új nézők és Kiefer-rajongók!), a sorozat átment a sok különálló történet mozaikszerű összekapcsolgatásából egy összeesküvéses, abszolút átívelő szálas misztikus thrillerbe. Ennek valaki örült (vége az érzelgősségnek, giccsnek), más annyira nem (a sorozat lényegét kinyírták) – én utóbbiak közé tartozom, de úgy voltam vele, hogy felőlem, ha jó az összeesküvéses sztori, akkor jöhet. Miért is ne, azt is szeretem.

A lényeg: bár Jake a részek elején kreál egy számot, de a Touch 2. évadra a 2×01-02 alapján eltűntek a mozaikos sztorik. Oké, elvileg eltűntek, mert a készítők valamennyire meghagyták a DNS-t. Mégpedig úgy, hogy egyrészt a Touch-ban most 3 párhuzamos történet fut, másrészt pedig úgy, hogy a 2×02-ben volt egy olyan szál, ami teljesen különállónak tűnt a főszálaktól, ismeretlen karakterekkel zajlott, s az epizód végére bekapcsolódott a fő sztoriba. De tehát itt sem arról van szó, hogy ismeretlen emberek hatnak egymásra, csak mellékvágányt ismertünk meg.

A 3 fő szálba esetleg bele lehet magyarázni, hogy hatnak egymásra, de ez is csak annyiból áll, hogy a szereplők már összefutottak egymással, csak nem tudták, hogy ott van az orruk előtt a “megoldás”. A fő-fő sztori ugyebár Kiefer Sutherland és az újonnan érkezett Maria Bello rohangálásáról szól, nyomoznak a Titokzatos Cég után (hány sorozatban van ilyen most…?), keresik Amelia-t. Mellettük nyílt két új szál, egy, a Céget szolgáló zseni próbálja önállósítani magát, s láthatóan teljesen különálló sztoriban egy latin vallási fanatikus sorozatgyilkos (látszólag) random emberek torkát vagdossa el.

Mint mondtam, felkészültem arra, hogy számomra ennyi volt a Touch. És lehet, hogy ennyi is volt, mert ez az összeesküvéses maszlag nem túl érdekes, főleg, hogy a fő karakterek továbbra is egy helyben járnak. Mégis valahogy az első két rész után úgy éreztem, hogy nem lett szörnyű az egész az összképet tekintve (4/10) – és bőven lehet még jobb is. Voltak unalmasabb és kiszámítható részek, sok volt a sztoriban a random dolog, de simán megvan annak az esélye, hogy a végére a 2. évad összeáll valami szép egésszé. (Az új karakterekben is lehet potenciál, de eddig nem győztek meg.)

Más kérdés, hogy ez csak utólag fog kiderülni, szóval az a nagy kérdés, hogy ki képes az áldozatra, ki fektet bele a második évadba, ki bízik az írókban ennyire? Én valahogy azt érzem, hogy ebből az alapszituból nem lehet sok mindent kihozni, de az írók arra vannak, hogy rám cáfoljanak. (Szegény Maria Bello is csak dekoráció, hisztizik és vigyáz Jake-re, hogy ne kelljen őt is magával vinnie mindenhova Martin-nak, aki továbbra is játssza a botcsinálta nyomozót.)

ui: Múltkor valaki kommentben felháborodott azon, hogy a Touch-ot bántják a népek, meg nem nézik, mert nincs benne gyilkosság és erőszak. Ez az 1. évad utolsó epizódjainak fényében is vicces volt, most pedig főleg, hiszen már volt pár premierplánban átvágott torok, leütött ember és gyilkossággal való fenyegetőzés.

15 hozzászólás Ne habozz!

nospam - 2013. 02. 18. 14:41

Az első évadot végignéztem ami a vége felé közeledve egyre csak laposabb lett, nem kötött le, nem érdekelt. Úgy voltam vele, hogy folytatom a második évaddal de aztán amikor elkezdődött a második évad úgy döntöttem, hogy inkább kiszállok, nem szenvedek feleslegesen, na meg úgyis kasza lesz.

zdawg - 2013. 02. 18. 14:42

én nagyon örültem neki anno, aztán nagyon ellaposodott és kínszenvedés volt néhány rész. a második évad viszont egy fokkal most megint jobb. mindegy, valószínű úgysem éli túl.

LuPuS - 2013. 02. 18. 14:47

a 3 részt egyben néztem így elviselhető volt a maradék részeket szerintem összevárom…..

a fanatikus gyilkos kontra 36 fő , lehetne belőle egy külön titkos társaság is akik évszázadok óta őrzik a nagy titkot ,hogy…. és persze ezért gyilkolni is képesek, de nem fog fájni,hogy ha nem lesz semmi belőle

Lencsilány - 2013. 02. 18. 14:57

Én most fejeztem be az Alias-t (első két évad zseniális, utána meg inkább csak loyalty,de kitartó voltam:)) és a Touch új iránya valahogy azt az érzést hozza, amit az első két évad során éreztem, szóval bizakodó vagyok a koncepcióváltást illetően, biztosan maradok egy kicsit. Úgy látszik, a gyilkolászós filmek mellett a misztikus összeesküvős is bejön nekem:). Ha tudtok mondani hasonló sorit, ide vele:)!!!

danialves - 2013. 02. 18. 15:00

Az s02e01-et láttam még csak, de ez erősen kaszagyanús, főleg ha igaz, amit írsz, hogy kivették belőle a többi szálat. Pont azt írtam első évad végén, hogy ha elfelejtik ezt a gagyi összeesküvést, és inkább olyan szerkezetű sztorikat erőltetnek, mint a Magnolia v a Crash volt filmen, akkor ez egész jó lehet. Erre pont meghúzták az ellenkezőjét…

mkfad - 2013. 02. 18. 15:00

Nekem is jobban tetszett az első évad koncepciója. Ott működött ahogy sok kissebb történetet kötött össze egy megmagyarázhatatlan “természetfeletti” erő. Így viszont hogy a teljes játékidőt az átivelő szál veszi el ahol az események között a fő logikai kapocs ugyanez, túlságosan random az egész. Kár érte.

Evana - 2013. 02. 18. 15:01

Hát igen, egyetértek.
Meglepő módon, nekem így egy kicsit könnyebben csúszik le a sorozat, még akkor is ha szerettem ezeket a mutogatunk random embereket és történéseket, és a végén kiderül, hogy valahogy mindenkinek van köze mindenkihez dolgot.
Azért én nem adom fel, már csak Kiefer miatt sem… :D Jólvanna’, nagy kedvencem ő. :D
De a kis srác jobb ha elkezd most már beszélni, mert bele fogok unni, hogy “mennyi ideje nem szólt meg, de mindjárt meg fog szólalni” dologba. :D

“(Szegény Maria Bello is csak dekoráció, hisztizik és vigyáz Jake-re, hogy ne kelljen őt is magával vinnie mindenhova Frank-nek, aki továbbra is játssza a botcsinálta nyomozót.)” Ki az a Frank? :D Itt most Martin-ra gondoltál? :D Mert most vagy nagyon felületesen nézem a sorit, hogy nem tudom ki az a Frank, vagy elírtad. :D

stargatelost - 2013. 02. 18. 15:08

Én is azok közé tartozom, akik nem örülnek ennek a rebootnak. Oké, gyenge volt az első évad, oké, volt hogy szar volt egy-egy külön világsztori, de mégis valami egyediséget adott a sorozatnak. Erre ezt kell kiölni belőle? És ilyen összeesküvéses valamit csinálni belőle? Tisztára, mint amit a PB húzott a későbbiekben.
Még azért kitartok, de (nem szép ilyet mondani), remélem kasza lesz. Találják meg a csajt, rántsák le a leplet a cégről, aztán felejtsük is el a sorozatot örökre, ha már így telibe szarták a lényegét.

Amúgy jól olvastam régebben, hogy Bello kiszállt még évad közben? Úgy, hogy nem volt betervezve?

Ja és Jake-nek miért kell olyan eszméletlen fogyatékosan futnia? :D Röhögnöm kell olyankor :D

szerintem - 2013. 02. 18. 15:13

nekem egyertelmuen jobban bejon a koncepciovaltas. az elozo evad elso reszeit nagyon varakozassal neztem, majd atment az egesz szinte kotelessegbe. gyakorlatilag oromtelenul neztem vegig az elso evadot, semmilyen masik sorozatot nem unatkoztam ennyit, szintelen, szagtalan, vagy ha megis valamilyen, akkor a bosszanto volt ra a legjobb jelszo. az epizodok vegtelen hosszusagunak tuntek, es kabe harom resz utan tudtam, hogy semmi extrat nem varhatok. kicsit a gyalogkakukk jut rola eszembe, variaciok ugyanarra a temara: jake, buddy, ne fuss el, varjal mar, maradj itt, hova mesz……
az uj evaddal viszont ujra alapvonalrol indulunk, ez meg lehet jo is. nekem tetszik, hogy hangsulyos a foszal, szerintem erdekesek az uj karakterek, mondjuk maria bello a legkevesbe, egyelore nem tul szimpi.
irtam mar mashol is, ide is beirom, kiefer sutherland szerintem ehhez a szerephez ert a legjobban, nagyon nem allt neki jol az erzelgos apukaszerep. egyszeruen nincsenek is hozza mimikai rancai:))
szoval nalam nyero, ha az elso evad volt mondjuk 5/10, akkor ez siman 6/10 eddig.

winnie - 2013. 02. 18. 15:18

“Amúgy jól olvastam régebben, hogy Bello kiszállt még évad közben? Úgy, hogy nem volt betervezve?”

aham. ez beszédes. sajnos.

“Ja és Jake-nek miért kell olyan eszméletlen fogyatékosan futnia? :D Röhögnöm kell olyankor :D”

annyira idegesíttő az a test melllett tart kéz, de biztos így hiteles:)

wondorog - 2013. 02. 18. 15:43

Nekem nagyon tetszik a reboot, bár az 1. évaddal sem voltak gondjaim. A 36-okat gyilkoló csávó is érdekesnek tűnik, valamint a tudós csávó Amelia-val. Sajnos valószínűleg nem éri meg a 3. évadot, úgyhogy remélem kap egy jó lezárást.
Érdekes módon engem Jake nem idegesít, mivel semmi olyat nem csinál, aminek ne lenne értelme.

Bush84 - 2013. 02. 18. 17:37

Aki latta az elso evadot vegig: erdemes belekezdenem a masodik evadba, ha az elso negy resz utan anno kaszaltam a sorozatot? Eloismeretek, hm? Az osszeeskuveses resz erdekelne, de az elso evados giccsre cseppet sem vagyom.

wondorog - 2013. 02. 18. 20:18

Szerintem az “előző részek tartalmából” nagyjából összefoglalja az eseményeket, az 1. évadban a főszál nem haladt túl sokat.

Stockes - 2013. 03. 13. 22:38

Én rendszeresen nézem, de csak azért, mert nincs jobb. A mai gyenge felhozatal mellett egy ilyen sorozatnak is örülni kell. Nem a legjobb, meg nem annyira vagyok oda a misztikumokért sem, de ez a sorozat legalább még leköt valamennyire. Semmi extra, nem kiemelkedő, a részek is laposak néha, de még nézhető. Annyira azért nem rossz, hogy 4/10-et kapjon, van egyfajta hangulata.

winnie - 2013. 03. 14. 13:30

“A mai gyenge felhozatal”

hmm. én már ott tartok, hogy az “elég jó” sorozatokat sem tudom nézni, mert nincs időm csak a jókra és nagyon jókra, meg a zseniélisakra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz