login |

Southland: kezdett az 5. évad – írta Wynonna

2013. 02. 19. 19:15 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

We hold cops to a higher standard because we give them a gun and a badge. Only trouble with that is, they’re recruited from the human race.

Nehéz elhinni, hogy a Southland már az 5. évadot kezdi. Hálásak lehetünk a TNT-nek, hogy megmentette az NBC által anno a 2. évad premierje(!) előtt elkaszált sorozatot és azóta is kitart mellette. A jelenlegi legjobb rendőrdráma évadnyitó epizódja a Los Angeles-i rendőrök egy napját meséli el a megszokott formátumban.

Elég nehéz a Southland-et más sorozatokhoz hasonlítani, hiszen soha nem épített bonyolult átívelő szálakra, de nem is az egy rész-egy megoldandó eset formátumot követik az epizódok.  A Southland-et mindig is a remek karakterek és a kitűnően eltalált, realisztikus hangulat adta el elsősorban. Az évadnyitó remekül mutatja be, hogyan hat a rendőrök magánélete a munkájukra, és fordítva, a nap folyamán történt események miként befolyásolják tetteiket a nap végén.

A fő hangsúly persze magán a járőrözésen/nyomozáson van, és a rendőrök élete soha nem unalmas. Ebben az egyetlen epizódban láthatunk engedély nélküli véres horrorfilm-forgatást, utcai zavargásokat, majdnem tragédiába fulladó belső ellenőrzést és gyilkossági helyszínt is. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A történet nem sokkal a 4. évadzáró epizód eseményei után kezdődik. Ben és Sammy kapcsolata még mindig nem a régi. Bennek kissé fejébe szállt a dicsőség, hősként kezelik és kitüntetést kap, pedig valójában gyakorlatilag levadászta Ronnie-t az előző évad végén.

Sammy-nek van bőven oka rosszallóan nézni partnerére, aki telefonon dicsekszik a kitüntetéséről miközben ő a szomszéd szobában a meggyilkolt nővérét sirató idős nénit próbálja nyugtatgatni, felsőbbrendűként viselkedik vele szemben, amikor ő segíteni akar két vérző emberen

Ráadásul az új rendőr haverja Mendoza (Chad Michael Murray) csak további bonyodalmakba sodorja  Bent. Azonban Sammy-nek vannak sokkal nagyobb problémái is annál, minthogy mennyire öntelt és nemtörődöm partnere viselkedése. Sammy exfelesége Tammi semmitől sem riad vissza, hogy megszerezze fiuk, Nate kizárólagos felügyeleti jogát.

John Cooper ismét egy újonc rendőrrel dolgozik. Gary Steele egy fiatal veterán, aki csak a jó fizetés miatt választotta a rendőri hivatást. Steele a háborút megjárva kissé másként tekint a világra, mint Cooper, hidegen hagyják a kiképzőtiszt-újonc közötti szokások, és ebből nem egy nézeteltérésük támad. Cooper magánéletéről nem kaptunk eddig túl sok infót, most megtudjuk, hogy három éve tartó kapcsolatban él. Azonban a rész végére ez a kapcsolat a múlté lesz, mivel Cooper társa komolyabb elkötelezettséget szeretne, amire Cooper képtelen.

Az előző évadban Lydia nem akart tudomást venni terhességéről, és inkább a munkájába menekült. Ez a hozzáállása nem sokat változott azóta. A kisbaba folyton sír, Lydia pedig ismét a munkájába veti magát miközben a kicsi gondozását az anyjára hagyja. Látszik, hogy megbánta, hogy megszülte a gyereket, és semmi örömöt nem talál az anyaságban. A kimerültség és elkeseredés kihat a munkájára is. Lydiától elég szokatlan, hogy hazudjon a célja elérése érdekében, még akkor is, ha ez által sikerül csak elkapni a tettest.

Idén a Dewey-t alakító C. Thomas Howell állandó szereplővé lépett elő. Ideje volt már, hiszen ő az első évad óta a sorozattal van, annak ellenére, hogy eredetileg csak az 1×01-ben láttuk volna. Az évadnyitóban nem szerepelt sokkal többet, mint általában, de nagyon örülnék, ha kicsit nagyobb szerepet kapna ő is az évad során.

Úgy tűnik, remek szezonnak nézünk ismét elébe. Azt viszont remélem, hogy Bent valahogy sikerül majd visszatéríteni a “jó” útra, hiszen a Sammy-Ben páros nagyon jól működhetne, mint ahogy azt már a 4. évad elején láthattuk. Mostanra Ben lett a legellenszenvesebb karakter a sorozatban. Remélem az az írók célja, hogy Ben kapjon egy hatalmas pofont az élettől, ami észhez téríti. De akárhogy is lesz, várom a következő részt, reméljük, hogy idén sem kell csalódnunk ebben a remek sorozatban.

21 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 02. 19. 19:27

Én úgy éreztem, hogy önmagához képest gyengén kezdett a sorozat. Sokakkal ellentétben én nem szeretem, amikor Lydia túl sok screentime-ot kap. De nem ez az oka, hogy gyengébbnek éreztem a szezonnyitót az southland standardnál. Nem örülnék neki, ha ez a kezdet azt jelezné, hogy kiégett a sorozat. Ez sajnos csak egy 6/10-es rész volt.

El-ahrairah - 2013. 02. 19. 19:55

Szerintem meg pont nagyon jól sikerült az évadkezdés.

Először is hatalmas pirospont a Lydia-gyerek szálért, talán az első alkalom, hogy egy tévésorozatban túl mernek lépni az “anyucipicikebabukája, atyalapatyala” szálon, és ebből a kapcsolatból más drámát kihozni, mint hogy a gyereknek valami baja van.(beteg, elrabolják stb…)

A Ben-Sammy szál egyenlőre annyira nem kötött le, kicsit túl tipikusnak tűnik, inkább lennék kíváncsi Sammyre valaki másssal.

Cooper hosszútávú kapcsolata nekem némileg WTF volt, ha ennyi ideje a barátja/élettársa/partnere vagy nemtom hogy hangzik ez normálisan magyarul, akkor hol járt amikor éppen drogfüggés volt? Kíváncsi vagyok lesz-e ezzel még valami kezdve, vagy akkor ez most ennyi volt. Az új újonc jó választás volt, ilyen típusú karakter eddig még nem volt a sorozatban, sok érdekes helyzet adódhat vele.

Dewey meg jöhet minden mennyiségben (najó azért nem de egy kicsivel több mindenképp elfér :))

Lui - 2013. 02. 19. 20:25

egy OTH és egy OC-s színész egy sorozatban. na ne már.. ha mégegyet öszehoznak, bele kell néznem :S :S mert azt már tényleg látni kell :D

khaal - 2013. 02. 19. 21:05

Nem volt kiemelkedő, de hozta a rész a megszokottat, kb minden benne volt amiért szeretjük a Southland-et (és az is amiért nincs mindenki ínyére, de ez pont így jó). Remélem tarják a szintet a továbbiakban is, akkor részemről is marad a kedvencek között.

napocskin - 2013. 02. 19. 21:32

Vegyes érzelmeim vannak a Lydia-gyerek sztorival kapcsolatban, de az biztos, hogy abszolút merész húzás volt bemutatni azt a bizonytalanságot, amit érez. Egyrészt nyilván nem tudta volna elviselni, ha elveteti a gyereket, másrészt nem igazán akar anya lenni, az világos. Kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből.

Átlagos rész volt ez szerintem is, bemelegítésnek. Ha rajtam múlna, “visszaadnám” Bent Coopernek, ő biztos helyretenné hamar. :-)

szerintem - 2013. 02. 19. 23:34

a reszt meg nem lattam, de a Ben-dologhoz mar most szeretnek hozzaszolni. nekem az elso evadban nagyon szimpatikus volt rookie-kent, sokaig azt gondoltam, hogy o esetleg a kiemelt szereplo a sok egyenrangu szereplo kozott. persze nem lett az, de emellett olyan karaktervaltason ment keresztul az elozo evadokban, amik miatt kifejezetten ellenszenvesse valt. persze egy evad nem volt eleg elmelyiteni a karaktert, es lehet, hogy en lattam rosszul, de az elso evados ben nyomokban sem talalhato meg mar a negyedik evadban sem. kar.
az elozo evadban sammy nem kapott tul hangsulyos szerepet, szinte semmi nem tortent vele. remelem, ez most valtozik, bar tammy nem hianyzott (siman indulhatna a legidegesitobb feleseg JaWs-on, ha lesz valaha ilyen). valahogy ugy ereztem, hogy semmi dinamika nincs sammy es ben parosaban.
lydia a kedvencem, ritkan talalnak el egy eros noi karaktert ugy, hogy nem huzom a szamat. az o reszerol talan a maganeleti szal a leggyengebb, bar lehet, hogy nala eppen ez a maganeleti szal, hogy tortenetesen nincs vagy alig van neki.
szoval orulok, hogy ujra itt a southland.

Wynonna - 2013. 02. 19. 23:50

@szerintem:
egyetértek, Ben teljesen más volt már a negyedik évad elején is, mint amilyen Cooper mellett volt addig, de ez még betudható annak, hogy Cooper azért rendesen kordában tartotta. De ez a nagy lezüllés eléggé a semmiből jött később. Nagyon nem tetszik ez az irány. Viszont én Sammy-t a 4. évad elején szerettem meg igazán, amikor először láthattuk járőrözni nyomozás helyett, és hiányoznak az olyan részek, mint amikor például egész nap egymást szívatták.

bruti - 2013. 02. 20. 03:03

Még nem néztem meg, de amint időm lesz. Tényleg a legjobb rendőrdráma manapság, pedig igazából nem a sztori az erős, hanem a karakterek. Szeressem.

zedtheant - 2013. 02. 23. 15:20

wow, az 5×02 utolsó harmada azért nagyot ütött a lydiás szállal meg a cooperes lövöldözéssel.

nagyon jól volt megcsinálva mindkét jelenet és nem lehetett kilométerekről látni egyiket sem.

én leginkább az ilyenek miatt szeretem a southlandet. olyan dolgokat tálalnak hihetően, mégis meglepve az embert, amik tényleg megtörténhetnek.

Wynonna - 2013. 02. 23. 17:31

Az 5×02 rohadt jó rész, ehhez képest az évadnyitó tényleg csak bemelegítés volt.

@zedtheant ezek mellett szerintem az is durva, hogy Mendoza hazugsága mit okozott.

zedtheant - 2013. 03. 01. 01:10

jaja, mendoza is kemény volt, de azt már alapnak vettem a southland sötét világában, így meg sem lepődtem nagyon rajta.

márk - 2013. 03. 01. 17:03

Sziasztok! Elkezdeném, DE kajak az egész sorozaton át, kivan sípolva “censura” van ?? köszi

Wynonna - 2013. 03. 01. 20:28

@márk: szerintem a DVD verzión nincs, próbáld meg azt megkeresni.

Quantumleap - 2013. 03. 06. 09:27

De ezt én se igazán értem. Az első évad még országos csatornán ment, ott érthető a kisípolás, illetve durva vizuális dolgok kitakarása. De utána átkerült a sorozat a TNT-hez, ami ugye kábelcsatorna, miért kell itt is? Vagy valamivel nem vagyok tisztában?

winnie - 2013. 03. 06. 09:34

kábel és kábel között is van különbség. a legtöbb kábel nem jelenti azt, hogy beszélhetnek csúnyán, meg aztán ez hozzáad a dokus stílushoz:)

szóval direkt ilyen, ha nem akarnának sípolásokat, akkor nem így írnák a készítők.

zedtheant - 2013. 03. 23. 04:14

wow, az 5×06 a szezon legjobb része! nagyon sötét volt mindhárom szál (bryant, coop, lydia) és mély érzelmeket váltott ki.

a vége ütött legjobban a résznek a három konklúzióval és az ottani képekkel: coop és az öreg a hajón – a jelen és a jövő? lydia, ahogy nem mer elaludni christopher mellett és bryant, amikor megnézi a felvételt, amiről mindenkinek hazudott.

nagyon eltaláltak valamit, engem keményen megütött.

na meg hát az esetek is elég durvák voltak a busz alá szorult csajjal, az emberevő kutyákkal meg a halott babával.

Wynonna - 2013. 04. 11. 10:37

5×09. Wow. Ez durva volt. Talán a Shield évadzáró megnézése után éreztem magam így utoljára…

zedtheant - 2013. 04. 11. 17:38

wow, wynonna, egyetértek. a sorozat egyik legjobb része volt. hatalmas. néha alig kaptam levegőt, amikor néztem. hihetetlen.

chinaski - 2013. 04. 12. 01:37

ezzel az évaddal végleg shield színvonalra ért a sorozat, ez a rész meg elképesztően jó volt, a végére kb. kiszáradtam. a lost, breaking bad, 24, stb. legdurvább, legfeszültebb, legjobb epizódjainak a szintjét hozta.

SPOILER: az egész rész egy hommage volt az onion field c., megtörtént esetet feldolgozó regény/film felé, ezt jelzik is egy apró említéssel, amit mondjuk én alig vettem észre a 200-as pulzus közben. az meg zseniális, ahogy a két átívelő szállal bűvészkedtek az évad közben: ott volt a shield-ízű ben/sammy kavarás, ami mögül gyönyörűen előrépett hozni a gyomronvágó drámai csúcspontot coop magánélete (látja, mi történt a felügyelőtiszttel, újra egyenesbe jönne, erre jön ez). külön durva volt látni dewey-t, valamint az is pazar volt, ahogy lucero karakterét felépítették.

100/100

zdawg - 2013. 04. 19. 03:49

Az 5×09 után nem gondoltam volna, de megcsinálták: az 5×10 rátett egy lapáttal az előző részre! Fantasztikus finálé volt, a Southland pedig a legnagyobbak egyike lett!

kaktusz - 2013. 04. 21. 22:17

Nagy kedvencem a sorozat.
Az 5×09 hibátlan volt az 5×10-et viszont már túlzásnak éreztem.
Ez a “Cooper megállás nélkül szív” nekem már sok volt, ráadásul ez szinte végig trend volt ebben az évadban.
Akivel csak beszélt megbántotta, vagy rúgott bele egyet, nem csoda, hogy ez lett a vége.
Egyértelműen érződik a forgatókönyvírók akarata, hogy “üssön” (meg persze kell a brutál cliffhanger az évad végére) és ez nekem nem tetszik.

Nem volt rossz, de sajnos az 5×10-el átlépték a hatásvadászat határát :-/
Remélem csak átmeneti és ha lesz új évad, akkor visszatérnek a szokott színvonalra.

Amúgy fura, nem, hogy az utóbbi X évben már azt mondjuk, hogy egy sorozat, vagy film “ütött”, régen meg azt, hogy “megérintett”?
Durván nőtt az ingerküszöb és az erőszak szintje.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz