login |

Utopia – 1×05: Janus

2013. 02. 19. 21:10 - Írta: CyClotroniC

27 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Do you know the person who had the greatest positive impact on the environment of this planet? Genghis Khan, because he massacred 40 million people.

5 remek epizód után, ma este zárul a brit Utopia, ami talán a legkülönlegesebb és legemlékezetesebb pontja volt a mostani tévés szezonnak. A rendezést, az operatőri munkát, a színkezelést és a zenét is agyondicsértük már, de az okosan és türelmesen kibontott összeesküvés elméletes sztorira se lehet panaszunk.

Az 1×05 elhozta a választ egy olyan kérdésre, ami a The Fellowship of the Manuscript csapatot is rendesen megosztotta, és már a kibeszélőben is olvashattunk olyan véleményt, ami szerint egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy kiknek kéne drukkolni, ez pedig mindenképpen a sorozat egyik erőssége, hogy nem rajzol fel élesen fehér és fekete oldalt.

Ha kezdetben voltak is jók és gonoszak, az mostanra már teljesen eltörlődött, szinte minden karakter más állásponton van, más a helyzetük, így teljesen eltérően is vélekednek a Janus-tervről. Ez a pártatlanság pedig ismét egy olyan elem, ami a The Shadow Line-t idézte fel nálam. Tudom, már említettem korábban is, de szerintem sok Utopia-nézőnek tetszene, érdemes felírni darára.

Talán eddig ez tetszett a legjobban, főleg az elfogulatlan moralizálásnak köszönhetően, így 8.5/10-et ért az utolsó előtti epizód. Külön öröm, hogy nem látszik egyértelműen, hogy kik lesznek a nyertesei és az áldozatai a finálénak, illetve kíváncsian várom, hogy Mr. Rabbit kapcsán meghúznak-e egy Keyser Soze-t az írók, vagy egyáltalán kiderül-e a személye. Egyik se állna távol a sorozattól.

27 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 02. 19. 21:32

Egy WTF-ot?

Ingorion - 2013. 02. 19. 21:45

Remélem Mr. Rabbit eljátszására – már ha bemutatják – legalább olyan jó és hiteles színészt találnak, aki olyan formabontó főgonoszt képes majd letenni az asztalra, mint a Sherlockban Moriarty.
Amúgy részemről is kb. 8,5/10 volt az epizód, meg eddig az évad is. Kíváncsi leszek a fináléra.

sarkanyolo2 - 2013. 02. 19. 21:52

Nagyon jó sorozat, csak dicsérni tudnám, de nem fogom. Csak ajánlani tudom!

kecsop - 2013. 02. 19. 21:54

Szerintem is egy remek sorozat. Remélem, hogy már láthattuk Mr. Rabbitet és amikor kiderül, hogy ki az az állam a földet fogja súrolni. (én személy szerint nem örülnék egy Keyser Sozének)

paranoid android - 2013. 02. 19. 21:54

Történet szempontjából tényleg ez volt a legerősebb rész, mert igazán elgondolkoztatta és elbizonytalanította az embert. Érdekes és mindenképpen aktuális a kérdés. Plusz az előző négy rész erőszakossága végül egy teljesen anti-katartikus megoldásba torkollott a menekülő hőseink szemszögéből. Még az a vigaszuk sincs már, hogy a “jó ügy” védelmében kell cselekedniük, mert ez tényleg nem egyszerű szituáció. A karakterek reagálása is tetszett. Becky a csakazértis mentalitással ment volna tovább, Ian elbizonytalanodva követve őt. Wilson döntésénél meg mintha az is közrejátszott volna, hogy értelmet adjon az apja halálának.

paranoid android - 2013. 02. 19. 21:58

“Remélem, hogy már láthattuk Mr. Rabbitet és amikor kiderül, hogy ki az az állam a földet fogja súrolni. (én személy szerint nem örülnék egy Keyser Sozének)”

Ez így szerintem ellentmondás.

LaCRossE - 2013. 02. 19. 22:00

A rész ütős volt, a végén lévő fordulatra azért számítani lehetett, ami nálam egy nagyon kicsit levont a végső értékelésből, de így is egy erős 8/10-es epizódot szállított.
Arra pedig nem számítottam, hogy a történet két legfurcsább szereplője testvérek, remélem, erről még lesz egy kis szó, mert nem teljesen értem még.
Ami pedig durva, hogy a sterilizálós üggyel nem tudok teljes mértékben nem egyetérteni. Szóval, egy nagyon nehéz témát feszeget a Utopia, és ez a csodálatos ebben a sorozatban, hogy bátran feltesz egy olyan kérdést, ami amúgy eléggé óvatos megközelítést igényelne.

És a végére engedtessék meg egy kis OFF, CyClotroniC, de ha még nem ismered a Black Mirror című brit remekművet, akkor nyugodt szívvel ajánlom, hogy pótold. :) Illetve mindenki másnak is ajánlom.

kecsop - 2013. 02. 19. 22:10

paranoid android

Igen most már rájöttem, hogy hülyeséget írtam. Régen láttam a filmet.

jky - 2013. 02. 19. 22:12

Jó volt, várom a finálét. A történet illetve a feszegetett téma valóban érdekes, de én úgy gondolom, hogy nem pár ember (vagy 1 cég) joga eldönteni, hogy mi legyen az emberiség sorsa, nem játszhatnak Istent. Ezeket a problémákat nem lehet így egy csapásra megoldani, annál ez jóval nehezebb téma, aminek csak hosszabb távon alakulhat ki valamiféle megoldása.

Szóval a cél ésszerű, mondhatni talán nemes is, de az eszköz nagyon nem az, ettől még nagyon nem lesznek szentek vagy jótevők.

lappa - 2013. 02. 19. 22:15

OFF

@Cyclo, elég sok brit sorozatról írtál már a junkie-n, a My Mad Fat Diaryt nem nézed esetleg? Szívesen olvasnék tőled egy kritikát az év eddigi legjobb sorozatáról. :)

paranoid android - 2013. 02. 19. 22:29

@jky
“nem pár ember (vagy 1 cég) joga eldönteni, hogy mi legyen az emberiség sorsa”

Elméletben ez így helyes. A baj, hogy amióta létezik társadalom, mindig is a kevesek döntöttek a többség sorsáról. Most is, velünk is ez van. Egészen addig, amíg meg nem valósul mondjuk a (meglehetősen lehetetlen) rousseau-i demokrácia, addig ez így lesz.

pytta - 2013. 02. 19. 22:37

Nekem pont az nem tetszett benne, hogy kicsit túlságosan “szétszedték” a csapatot. Mármint tudom, ez már nem ebben a részben kezdődött el, és nem is azzal van bajom, hogy nem tudom ki kivel van, hanem, hogy a történetben sajnos a szereplők sem tudják, hogy kivel vannak – és egyáltalán, lassan minden motivációját is elveszti a történet ezzel.
De ettől még jó, szerintem is üdítően jó sorozat (mondanám én is, hogy idei legjobb, de épp most pótoltam hat rész Banshee-t, és azt hiszem az övé lesz a cím), várom a befejezést!

jky - 2013. 02. 19. 22:42

@paranoid android

Igen, ez így van, viszont azt írták többen is, hogy nem annyira egyértelmű, hogy kik a “jók” és a “rosszak”. Ezért is írtam, még ha a cél jó is lenne, az eszköz nem az, így ezzel a módszerrel semmiképp sem nevezhetők jóknak a gyógyszeres pacákok :) Szerintem.

@pytta

A szétszakadozás nekem sem annyira tetszett, nekem még mindig az első 2 rész jött be a legjobban, együtt menekülés, WTF izgalmak, de hát ez van :)

PandacsökiBoborján - 2013. 02. 19. 23:09

:O most megnéztem az első részt, ez nagyon fasza kis sorozat. Ebből lesz 2. évad, vagy csak hatrészesre van tervezve?

jky - 2013. 02. 19. 23:11

Egyelőre 6, aztán majd kiderül :)

paranoid android - 2013. 02. 19. 23:12

@jky
Egyértelmű, hogy az eszköz meglehetősen negatív. Teljes mértékben egyet értek. De ez szerintem csak még jobban bonyolítja a helyzetet. Az eszme mozgásba lendülve mutálódott, de egyénekre lebontva az eddig negatívnak hitt oldal embereit pozitív ideológia mozgatja. Mint egy arctalan erő persze könnyebben tűnhetnek rossznak.
És nem hiszem, hogy sok alternatíva lett volna eszközök terén. Nem úgy volt, hogy “békésen is megcsinálhatnánk, de inkább ne”.

Krisa - 2013. 02. 20. 05:37

Ezzel párhuzamosan induló Banshee-t néző emberek mind tudják, hogy kicsoda mr Rabbit :P

yeeeyha - 2013. 02. 20. 08:53

Ez nekem pont az a sorozat, amiről tudom, hogy újra meg kell néznem, mert egyszerűen muszáj :)
Pont egy hete álltam neki, tűkön ülve várom az évadzárót, nem tudom, mire számítsak tőle, de biztos fura lesz, hogy vége, főleg, ha marad (és szerintem marad) kérdés.

Persze nekem is bejön a zene-szín-rendezés combó, már csak a képi világ miatt megérné végignézni újra.
Becky talán a kedvencem a szereplők közül, valahogy vele tudok azonosulni legjobban, jessicát meg utálom. Arby a frászt hozza rám, főleg azért, mert suhognak a ruhái… magamnak se tudom pontosan megmagyarázni, de ahogy nyikordul a dzsekije, már dőlök hátra a székemben, hogy minél távolabbról nézzem a jelenetet. Amúgy veszettül sajnálom, nagyon tetszett, hogy a szellőzőnyílásba dugta a kéziratot, így próbálva megvédeni magát a gonosztól (hiszen az arcokat is azért rajzolta a nyílás köré, hogy távol tartsa a rosszat).

jky - 2013. 02. 20. 10:24

Én Arby szuszogásától vagyok ki, ha meghallom, érzem, hogy én is nehezebben kapok levegőt :D

LaCRossE - 2013. 02. 20. 11:48

Na igen, a szuszogása néha engem is kiakaszt. Creepy. :D

iminshortsupply - 2013. 02. 20. 22:07

Ááá, most néztem meg a finálét!

Annyira joo volt! Nem tudom, hogy fogom kibírni, hogy most egy darabig nem lesz új rész.

Ez a sorozat jelenleg a kedvenc új sorozatom.

csernakakos - 2013. 02. 21. 00:39

Van már hír az esetleges 2. évadról? Nézettség alapján számíthatunk rá egyáltalán?

winnie - 2013. 02. 21. 00:49

nincs. az angol nézettségi riportokban nem is volt szó róla, de most a wikin már van egy forrás, ami 1.7M-s indulásról szól, s a 4. rész 1,5M volt. most lusta vagyok megnézni, hogy a csatornán ez milyen, de ha az 1.7M jó kezdás volt, akkor nem esett nagyot és ez biztató

PandacsökiBoborján - 2013. 02. 21. 12:44

iminshortsupply: akkor, ha te már láttad a 6. részt, légy szíves, mondd már el, hogy van-e folytatásra okot adó cselekmény, vagy csak úgy le van zárva???
már láttam az első öt epizódot és kurva fasza volt.

jky - 2013. 02. 21. 12:53

@PandacsökiBoborján

Van ok a folytatásra, igen, úgy zárták le, hogy lehet folytatni.

liberatore - 2013. 02. 21. 15:39

Spoileres is lehet, aki nem látta még az utolsó részt !!!

Ez durva évadzáró volt! Főleg az utolsó jelenet. Szerettem volna, ha befejezik, mert akkor el lehetett volna mondani, hogy majdnem tökéletes a sorozat. Mondjuk filmbe való fordulatok történtek utolsó részbe is. Én számítok egy második évadra, de nem tudom lehet e hozni ezt a magas szintet újra. Meg, hogy Becky is lelépett… Bár lehet visszatér.

gromit - 2015. 01. 31. 13:43

Stephen Rea és összeesküvés – nekem is hamar eszembe jutott erről a Shadow Line :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz