login |

Pilot-mustra: Jo – 1×01

2013. 02. 20. 15:10 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Ez is elkezdődött egy ideje. A Jo címe eredetileg Le Grand volt és úgy mentem neki, hogy a The Transporter-hez hasonlóan ezt is csak szinkronnal lesz érdemes nézni, mert egy Párizsban forgatott, angol nyelvű krimisorozatról van szó, melyben Jean Reno a főszereplő. Szerencsére(?) azonban inkább csak Reno frangolját kell szokni, a főbb szereplők hallatán nem törik el a fülünk. Maga a projekt ezért is érdekes, hiszen még a fő készítő is amerikai, a több Law & Order-sorozat showrunnerjeként ismert Rene Balcer. De akkor a Jo-ban mi az európai?

JO – 1×01 – 2/10

Passz. A helyszín és a főszereplő, akivel nyilván világszerte elég jól el lehet majd adni a sorozatot – nálunk is jön nemsokára a premierje. De egyébként… Lehet, hogy az én hibám, de elvárásaim voltak. Azt vártam, hogy jön egy nagyon európai ízű krimi, amitől oda meg vissza leszek. A tipikus francia krimisorozatok mondjuk elég középszerűek, de nekik is vannak nem tipikus, kiemelkedő szériáik, plusz, ha krimiről van szó, akkor remek, általában sötét hangulatú mozifilmeket szoktak csinálni.

Na már most. A Jo-nak nem hogy sötét hangulata nincs, de még hangulata sem. Egyszerűen meg voltam döbbenve, hogy mennyire hangulattalan lett az egész. És, ami még rosszabb, olyan volt a pilot, mintha egy Law & Order-epizódot néztem volna a tárgyalótermi részek nélkül. Az elején kap pár jelenetet a halott, akit egy kicsit így megismerünk, majd megtalálják őt, és utána jön az első tanú/gyanúsított. Majd egy durva vágással a második. Akinek a segítségével eljutnak a harmadikig. És így tovább, kikérdezések kikérdezések hátán. Infógyűjtés.

A sztori? Komolyan érdekel valakit? Van egy nyomozó, meg pár beosztottja és főnöke. Találnak egy hullát. És nyomoznak. Ennyi. A lehető legtipikusabb krimifelállás. Oké, a főhős kap némi belső démont (minimálisat) és egy tőle elhidegült lánygyereket, akivel drámázhat és akinek a pasiját orrtöréssel küldheti kórházba, de semmi több. Semmi hangulat – se vidám, se lehúzós. Semmi nagy rejtély. Semmi kegyetlenség. Semmi olyan, amivel kiemelkedhetne a posványból a Jo.

De. És ez egy nagy “de”. Ki mondta, hogy egy krimisorozat csak akkor lehet jó, ha van benne csavar? Ezért sem akarom temetni a Jo-t, hiszen azoknak, akiket tényleg egy lecsupaszított, szikár krimi érdekel mindenféle flikkflakk nélkül, lehet, hogy simán be fog jönni. Nekem viszont abszolút nem jött meg, rém érdektelen és unalmas volt, nulla karakterekkel, szinte nem is tudok pozitív pillanatot felidézni az 1×01-re visszagondolva. Fogalmam sincs, hogy azt a plusz 1 pontot mire adtam, de már nem írom át. (Talán a nem megszokott környezet?)

9 hozzászólás Ne habozz!

Lajoska67 - 2013. 02. 20. 15:47

Ezek szerint tehát nem Jo…:-D

Riminibizlizi - 2013. 02. 20. 15:49

Ha már létezik Európa is és franciák, akkor a Braquo-t kéne ajánlgatni szvsz.

Ez valami hihetetlenül gyenge, Karyn karaktere egymaga az őrületbe kerget sajnos.

winnie - 2013. 02. 20. 15:52

Riminibizlizi: naná. már régi adósság és kötelező. de idén végig akarunk menni a klasszikusokon mindenképp.

(nemsokára törlöm az elején az OFF-ot, hogy mást ne zavarjon.)

Marcipáncica - 2013. 02. 20. 20:51

Tudom hogy ez sorozat szempontból irreleváns, és kicsit off is, de döbbenet ahogy szegény Jean Reno kinéz :(

Lighter33 - 2013. 02. 20. 22:07

Hogy meghízott. Lol

Thomas - 2013. 02. 21. 01:14

Ej-ej Winnie, mostanság de megszaporodtak ezek az 1-2 pontos kritikák:)

Samott - 2013. 02. 21. 09:45

De miert kellene barmifele “nagy rejtely”? Vagy egyaltalan barmifele athuzodo szal? Egy epizod egy ugy, csak a foszereplok allandoak. Ezt hivjak epizodikusnak ha jol tudom. A halalom amikor valami sunyisaggal akarnak ravenni arra, hogy megnezzem a kovetkezo epizodot is. Ezert kaszaltam egy resz utan a Dexter meg a Mentalistat is. Legyen jo a heti epizod, es ha jol szorakoztam rajta megnezem a kovetkezot is. Lasd az jo oreg Columbo vagy Poirot torteneteit.

Bar nyilvan ezesetben a hangulathoz kellettek volna a jo karakterek is, nem csak valamifele “rejtely”.

winnie - 2013. 02. 21. 10:40

samott: nem kell. isten ments. miért kéne?

a kedvenc krimijeimben ilyesminek nyoma sincs – szerencsére, mert nem vagyok nagyon oda azért, hogy részenként 2-3 percig ilyesmivel törődjenek, nagyon kevés krimi tudja ezt okosan megvalósítani.

ha említek ilyesmt, akkor azért teszem, hogy jelezzem, hogy milyen ez a sorozat. van, akinek ez fontos, mert másképp nem néz krimit. ami fura, de megértem.

hangulat kell. esetleg karakterek. ennyi. itt egyik sem volt.

Samott - 2013. 02. 21. 12:31

Na akkor ebben egyetertunk. ;) Hangulatot majd beprobalom, mert ez az egyik olyan sorozat volt a hirek alapjan amire kivancsi vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz