login |

Utopia: vége az 1. évadnak

2013. 02. 22. 20:22 - Írta: CyClotroniC

90 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I’ll miss you, twat…

A 6 epizódos Utopia tökéletes és összetéveszthetetlenül egyedi elegyét hozta a művészi igényességnek és az átgondolt, minőségi szórakoztatásnak. Olykor megnevettetett, gyakran izgultunk, és részről részre bőséges találgatnivalóval szolgált a nézők számára, melyeket kivétel nélkül és logikusan megválaszoltak.

Nehéz annál pozitívabbat írni egy sorozatról, hogy gyakorlatilag egyszer sem produkált gyenge részt, a folyamatos magas színvonal ellenére is képes volt arra, hogy a fináléja üssön a legnagyobbat, minden kérdésünkre választ kaptunk, és olyan lezárást adtak nekünk, ami tökéletesen lezárná miniszériaként is, de simán meg is ágyaztak vele egy esetleges folytatásnak.

A Utopia azonban egy nagyon karakteres, sötét, összeesküvés elméletes dráma, néhol némi humorral lazítva a feszültségen, és mint ilyen, nem szól mindenkinek, viszont aki ráharap a hangulatára vagy a történetre, az garantáltan nem fog csalódni, mire a végére ér, hiszen úgy húzzák össze a kezdeti szálakat és úgy adagolják a fordulatokat, hogy egy pillanatig sem érzi magát becsapva a néző.

A finálé mindenképpen 9/10-es, egyetlen áll-leesésre volt a tökéletes pontszámtól, és bár az epizódok átlaga nem adná ki ezt a 9-es osztályzatot, mégis úgy érzem, hogy simán kijár ennek a 6 részes utazásnak.

Ritka csoda az, hogy a rendezés, a fényképezés, a zene, az írás és az alakítások is ennyire jól sikerüljenek. Gyanítom, hogy nem csak engem vett le a lábamról, hiszen a hét epizódja rovatban végig rendszeres versenyző volt, és nem kell sokáig kutakodni az epizódkritikáknál sem, hogy találjunk még hasonlóan vélekedő junkie-kat.

90 hozzászólás Ne habozz!

Zsu - 2013. 02. 22. 20:25

Most, hogy kijött mind a 6 rész, neki is esek a sorozatnak. Borzasztóan kíváncsi vagyok rá :)

BagYu - 2013. 02. 22. 20:32

Zseniális, lenyűgöző igazából nincsenek is szavak rá. Idén nekem a legszebb élményem.

sherlock20 - 2013. 02. 22. 20:35

Fantasztikusan jó kis 6 rész, a képi világa csodálatos, a színészek meg hozzák a kötelezőt, sőt.
Remélem kapunk folytatást hasonlóan magas minőségben. :)

LuPuS - 2013. 02. 22. 20:44

csaka az alap történet ismert most ugrom neki

swallo - 2013. 02. 22. 20:48

Én is csak azt tudom mondani, hogy fantasztikus volt a sorozat. Ezért szeretem ezt az oldalt, itt olvastam róla és örülök, hogy belekezdtem, köszönöm nektek ;)

Nagyon tetszett az utolsó rész, viszont én (talán SPOILER) hiányoltam Arby-t belőle abszolút kedvenc karakter ://

Várom a folytatást, amúgy van még ehhez és a Black Mirrorhoz hasonló sorozat? :$

jky - 2013. 02. 22. 20:48

Fantasztikus volt, tényleg, a tavalyi The Killing óta nem varázsolt el egy sorozat (és film) sem ennyire, de úgy összességében évek óta sem sok ilyen egyedi és hangulatos sorozat volt.

Nem volt hibátlan, néhol kicsit leült, számomra az első 2 rész ütötte a legnagyobbat, de aztán a finálénak sikerült hoznia azt a szintet, viszont így is nagyon nagyon egyben volt az egész, hétről hétre vártam az epizódokat.

Mindenki próbálja be, aki kicsit is filózik rajta! :)

Jöhet a második évad!

VDani - 2013. 02. 22. 20:50

Arbeyt még elnéztem volna benne én is.
Kedvenc 2-3 sorozatom közé ette magát hat hét alatt, és ezt nektek köszönöm, itt olvastam róla, és egyből beleszerettem :) soroztjunkie for president

Zyta - 2013. 02. 22. 21:00

Szerintem is baromi jól megcsinálták ezt a sorozatot, végig nagyon izgalmas volt, és hatalmas elismerés, amiért egy ilyen kvázi aktuális problémához hozzá mertek nyúlni, ráadásul nem is akárhogyan. Elgondolkodtató volt nagyon és igazából én nem is tudtam eldönteni, kinek szurkoljak, mert mindkét oldal érveiben van logika.
Számomra a többi részhez képest a pilot kicsit gyengébb volt, de nagy pozitívum, h minden részben haladt a történet, folyamatosan kaptunk válaszokat, nem csak egyre több kérdés merült fel. És a végén tényleg semmilyen hiányérzetem nem maradt, nem éreztem azt a csalódást, mint mondjuk a Les Revenants-nál, ahol szinte semmire nem kaptunk választ.
Mondjuk azért elég dühös lennék, ha nem lenne folytatás. :)

santi - 2013. 02. 22. 21:00

Nagyon jó volt. Az összes rész tetszett. Ilyen is ritkán fordul elő velem. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

paranoid android - 2013. 02. 22. 22:02

Tőlem is megérdemli a 9/10-et. Fantasztikus élmény volt az elejétől a végéig minden tekintetben. Ritka magas minőséget szállított minden részletében: eszméletlen jó zene, gyönyörű fényképezés, és persze – főleg az utolsó két részben – az elgondolkodtató történet.
Szerencsétlen Jessica Hyde. Mivel a fordulatok megalapozottak voltak, többségük nem volt annyira meglepő, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem működtek volna. Talán az orosz prostin lepődtem meg a legjobban. És nem volt ez rossz lezárásnak sem, de nagyon örülnék a folytatásnak, főleg, hogy van ebben még kakaó.

Az utóbbi napokban sokat töprengtem ezen az utópián, amit létre akarnak hozni. Becky gyógyszerellátója futólag megemlítette, hogy ez milyen következményekkel járna. Először is a társadalom elöregedése gazdaságilag hatalmas csapás lenne. (Plusz a közmorált illetően is; erről a szintén zseniális Children of Men jut eszembe)
De ha ezen az első fázison túllépne az emberiség, vajon hova jutna? Ha – a sterilizáció miatt – a mai populáció 4%-ában kell gondolkodnunk, akkor az egész fogyasztói társadalomra alapult kapitalizmus értelmét vesztené. Gazdaságilag biztos lenne a visszafejlődés. Társadalmilag is egy jóval globalizáció előtti formába lépnénk vissza. Kíváncsi lennék, milyen szintre kerülne az emberiség egy ilyen esemény után.

csernakakos - 2013. 02. 22. 22:19

Nekem is nagyon tetszett ez az évad, örülök, hogy a sorozatjunkie felhívta rá a figyelmemet. :)

Nálam az 1. és a 6. rész volt a legjobb, közte akadt pár üresjárat, az ígéretek (miszerint az 1. rész tízes skálán csak kettes, várjuk ki a végét) nem bizonyultak igaznak, de ennek ellenére is kiemelkedő az élmény.

SPOILER
Sajnos fogtam a fejemet, mikor Mr Rabbit kiszűrésekor automatikusan a férfiakra koncentráltak, hogy lehettek ilyen figyelmetlenek? Ez nem vallott a karakterekre, és onnantól nekem egyértelmű volt, hogy nő lesz, akit keresnek, így a katarzis elmaradt.
SPOILER VÉGE

Újra fogom nézni egyben az egészet, várom a folytatást, addig pedig bőszen hallgatom a soundtrack-et. Én ettől vagyok teljesen kész:
http://youtu.be/zh6OW0oeN1g

pytta - 2013. 02. 22. 22:31

Hát… én részről részre néztem, és bár tetszett, NINCS olyan, hogy valaki “garantáltan nem fog csalódni”. Én csalódtam, az első rész nagyon jó volt, amikor kibontották a dolgokat, az is, de az utolsó három részen komolyan unatkoztam. Az 1×06-on is, pedig én nagyon bírom a lassú történetvezetést, de ez egyszerűen – unalmas volt, nincs rá jobb szavam (még a rész végi csavarral is).
Érdekes, hogy bár csak hat rész, még így is kevés volt benne a happening, és valahogy nekem az első rész nem ezt ígérte.
Ennek ellenére érdemes volt megnézni, szép volt, jó volt, az idei egyik legjobb sorozat kétségkívül, de sajnos nem volt igazán annyira “wow”, mint ahogy először hittem.
Hangulat 10/10, sztori: 6/10 max.
:(
(azért ha lesz 2. évad, kíváncsi leszek rá!)

jky - 2013. 02. 22. 22:32

A zenéje tényleg kegyetlenül zseniális, hatalmasat dobott az egészen.

Ja, az első epizódnál (vagy a másodiknál?) még azt mondtam, hogy kár, hogy nem a másik bérgyilkos csóka maradt meg, mert Arbyt kicsit gáznak éreztem. Így utólag azt mondom, hogy de jó, hogy Arby maradt, mert kegyetlen nagy figura. A szar is belénk fagyna tőle, a szuszogásától meg nekem is légszomjam támad, szinte alig kapok levegőt, ha meghallom :D

m76 - 2013. 02. 22. 22:42

Én is azok között vagyok, akik szerint az első rész mást igért, mint amit a maradék 5 hozott. Persze ez nem jelenti azt, hogy rossznak tartom a sorozatot. Sőt szerintem ez a világ legkiegyensúlyozottabb minőségű hat része. Nincs a világon másik sorozat ami ugyanilyen stabil szintet tudott volna tartani 6 de akárcsak 3 részen át. Még azok sem, amiket összességében jobbnak gondolok Utopiánál.

A csavar meglepett, de logikus volt teljesen. Nagyon ritka az ilyen, egy pillanatig se gondolja az ember, hogy nem hihető.

Amikor kiderült az összesküvés célja rögtön a genophage jutott eszembe. Innentől végig azon röhögtem magamban, hogy vajon mikor lép be Mordin Solus és mondja: “Had to be me. Someone else might have gotten it wrong.”

ndavid42 - 2013. 02. 22. 22:44

Maga a sorozat iszonyatosan bejött a zenékkel, karakterekkel, sztorival, továbbra is <3 brit sorozatok!
A fényképezés része különösen nagyon tetszett a beállításokkal, a sok szimmetrikus képpel, az élénk színekkel. Ha majd buzdítani akarok vkit a sorozat nézésére, belinkelem a részekről készült képgyűjteményeimet :)

Origen - 2013. 02. 22. 22:58

Ahogy látom eme mű nem kételkedik szélsőségekben! Végre valami izgi… :) Neki is esek.

kasmat - 2013. 02. 22. 23:03

Abszolút megérdemelt 9/10-es évad.
A véleményem az esetleges folytatással kapcsolatban pedig az, hogy nincs rá szükség.

paranoid android - 2013. 02. 22. 23:18

Egyébként az első rész alapján, és a promókban lévő “a graphic novel from the past opens the door to a dark future” mondat alapján én is másra számítottam. A valóságtól elrugaszkodottabbra, igazi mindfuck-ra. Végül nem ez lett belőle, de a végeredmény magas minőségén ez nem változtat.

(Ezt elfelejtettem az előbb; egy apró nyelvtani észrevétel: “Nehéz attól pozitívabbat írni…” – Annál! Elnézést ezért, de a -nál, -nél, -tól, -től keverés a vesszőparipám.)

NikoXXX - 2013. 02. 22. 23:24

A legjobb zene amit valaha is hallottam sorozatban,imadom,en csak a zenekert neztem vegig :D
A vege,vagyis az utolso resz nekem amolyan unalmas volt,steril nem volt nagy wtf benne.
A zenebol szeretnek valami csengohangot osszerakni belole :D csak hogy rovid is legyen is meg jo is… :D
8/10 a tortenet,a vegere en nagyobb bummot vartam volna.
Ha valaha is elmegyek farsangra en Arbynek fogok oltozni :D egyszeru es Where is Jessica Hyde-ot fogok mondani mindenkinek :D
Erdemes belekezdeni,az ujdonsag erzet csokken,talan a zene is kicsit egysikuva valik idovel.

v0m1t - 2013. 02. 22. 23:28
CyClotroniC - 2013. 02. 22. 23:31

paranoid: köszi, javítva.

A zenéhez meg annyit, hogy március végén jön ki a fullos hivatalos OST.

cherockee - 2013. 02. 23. 00:11

Az erőszaktól eltekintve profi munka, jó volt nézni és kattogni.

liberatore - 2013. 02. 23. 01:25

Csak osztani tudom a véleményeket.

Be kell vallanom, hogy első rész után nem igazán akartam folytatni, de már maga a fényképezés és a zene rávett arra, hogy nézzem. Nem hiába… Óriási sorozatélmény volt! Egyetértek jkyval! Nemrég fejeztem be a Killinget és gondoltam akkor, hogy “Milyen jó! Nem hiszem, hogy a közeljövőbe lesz még egy ilyen jó élményem, mikor mosollyal az arcomon állok fel az asztal elől.” Hát, de. Meghozták az angolok. Mekkora mázlim van!

PandacsökiBoborján - 2013. 02. 23. 09:58

Életem egyik legjobb sorozatos élménye volt, 9/10-et adok rá. Tetszettek a jól megírt karakterek (sablonokból táplálkoztak, de sikerült egyedieket alkotni), a zene, a csavarások a sztorin. Arby zseniális, főleg az a hangsúly “Where is Jessica Hyde?” mondaton… A fiatal Margaret Thatchernek , Alexandra ‘Becky’ Roachnak az az akcentus :DD Akkorákat vihogtam rajta, az ő beszédén lehet hallani, hogy walesi, Fiona O’Shaughnessyén annyira nem.

Látni, hogy nem öltek a hat részbe nagyon sok pénzt, ám a végeredmény mégis szinte tökéletes. Alig várom a 2. szezont, reméljük, lesz ilyen.

Visszás: tetszett, hogy gyerekeket is be mertek vonni a sztoriba, a kisfiú nem is alakított rosszat, viszont túl erőszakos cselekményekbe vitték őket bele. Felnőtteknek szóló sorozat, én meg hozzászoktam a henteléshez, de azért a brit médiahatóság joggal akadt ki a véres akciókon, s főleg azon, hogy némelyiknek gyilkolászásnak kiskorúak a központi figurái.

———————– SPOILER ———————–
Nem okoztak meglepetést a következő dolgok:
1. Annyira lehetett tudni, hogy Arby azért megy el nagydolgozni a vécére, mert oda rejtette egy fegyvert.
2. Az orosz Qrváról gyanítottam a 2. résztől fogva, hogy beépített ember… Kiszámítható volt, hogy zsarolási alapnak kell az állítólagos terhessége.
3. Nyuszi “uraság” kiléte meg… erősen sejthető volt, hogy ki ő… túl rokonszenvesnek írták meg a kémnőt :)
———————– SPOILER VÉGE ——————

jky - 2013. 02. 23. 10:20

Én nem sejtettem semmit, lehet, hogy csak azért, mert túlságosan belemerültem a hangulatba, látványba stb. :) De nálam szépen ütöttek a csavarok.

nonecka - 2013. 02. 23. 11:01

jky-val értek egyet. Velem van a baj de én egyiket se sejtettem előre.

pytta - 2013. 02. 23. 11:15

@ PandacsökiBoborján: én csak azt nem értem, miért írtad le, hogy neked melyik csavar nem okozott meglepetést?
Veregessük meg a vállad? Ügyes vagy, faszagyerek vagy, csak akkor nem tudom, miért nézted a sorozatot, mert pont ezek miatt lett volna érdemes izgulni a dolgokon, neked szerintem rohadt unalmas lehetett ez az egész, ha mindent tudtál előre… :)

Eddy21 - 2013. 02. 23. 11:29

Idei év legjobbja. Csont nélkül. Hangulat 10/10, story 10/10, karakterek 10/11. Szerintem simán lehetne folytatni. Mondjuk Arby kiszabadítja Jessicát a második évad elején, és már mehet is tovább a történet.

NPeete - 2013. 02. 23. 11:50

Folytatásnak: nézzétek meg a Children of Men-t :)
Végre egy olyan sorozat, amely rejtélyekkel indított, majd azokat sikerült úgy kibontaniuk és megálaszolniuk, hogy ne egy orobitális sületlenség jöjjön ki belőle – rég láttam ilyen jó történetű összeesküvéses dolgot. Erre meg még lapátoltak 6 jó nagyot részenként a hangulattal. A karakterek közül nem mindenkivel voltam kibékülve, de átlagosan mindenki jól hozta a szerepét is.

PandacsökiBoborján - 2013. 02. 23. 11:59

@pytta: nem, nem kell megveregetni a vállamat. Olyan gáz, hogy nem tudnak nekem meglepetést okozni sem a filmek, sem a sorozatok, sem a képregények már. Gyerekkoromban leesett az állam, ha kiderült, hogy ki a gyilkos egy AC-krimi végén, most meg 10 esetből 9x kitalálok mindent előre, leginkább akkor, ha logikusan van felépítve egy történet. Ugyanez van a valóságban is: sokszor megérzem, ha valaki át akar verni, meg akar téveszteni. Ez ösztönös, meg kilogikázom a dolgokat, összeesküvés-elméleteket gyártok. Néha nem működik, de nagyon sokszor igen. 2/3 rész intuíció, 1/3 rész gondolkodás.

Hidd el, nagyon rossz dolog az, ha csak ritkán tudnak átverni. Legutoljára a The Dark Knight Risesban esett le az állam

Amúgy nem, nem volt unalmas az Utopia, élveztem a hangulatát.

index86 - 2013. 02. 23. 12:18

nagyon jó volt ez a sorozat, remélem folytatják!

bél - 2013. 02. 23. 12:39

Köszi a kritikát, megnézem :)

Bbandi90 - 2013. 02. 23. 15:51

SPOILER:

Van egy olyan (nagyon erős) gyanúm, hogy a köv. évad is úgy kezdődik majd mint a mostani:
RB: “Where is Jessica Hyde?”

Simán kinézem, hogy RB megkeresi “hugicát” a mostani évadban megismert módszereivel.

Casey Novak - 2013. 02. 23. 16:41

“mint ilyen, nem szól mindenkinek”

Na igen. Akkora volt a felbuzdulás a Utopia körül, hogy muszáj volt néznem, mert kihagyva éreztem magam. És az volt az érdekes, hogy miközben követtem, még úgy is kihagyva éreztem magam.
Valahogy ide nem illőnek tűnt a “szép” kifejezés a fényképezéssel kapcsolatban, mert élénk, és színes, de nekem nem szépséget sugárzott, inkább fenyegető, nyugtalanító, nem úgy szivárványos, mint egy Disney film. Gondolom senki nem is így értetett, de akkor sem szépnek hívnám.
A sztori kimondottan érdekelt, jó kis csavarok, meg minden, de a megvalósítás iszonyat furcsa, folyamatosan azon gondolkodtam, hogy ha az USA-ban készült volna, mennyire más, mennyire “letisztult” lenne. (Persze, az teljesen más lenne, nem akarom én elvenni a szigeti filmkészítők kenyerét, csak teljesen más rugóra jár az agyam, ezért hasonlítgatom az amcsikkal)
Öncélúnak tűnt sok megoldás (ismétlem, nem a sztoriban, hanem a megvalósításban), kicsit olyan volt, mint az AHS-ban, csak azért volt egy-két jelenet, hogy hátrébb húzódjunk a képernyőtől.
Egy ideig ezeken gondolkoztam, miközben néztem, aztán pár rész után azt vettem észre, hogy csak kussolok, és nézem. Vagy belejöttem, vagy nem tudom miért, bár szerintem még mindig nem látom azt a varázsát, amiért sokan nagyon szeretik, de tény, hogy nem tudtam abbahagyni. Nem lesz soha a kedvenc sorozatom, de örülök, hogy megnéztem, és ha lenne második évad, az sem lenne nagy baj.

emese - 2013. 02. 23. 17:04

oké, meggyőztetek, megnézem! :)

Timi - 2013. 02. 23. 18:17

azt hiszem ideje elkezdenem a sorozatot! :)

yeeeyha - 2013. 02. 23. 20:49

Hú, nekem kegyetlenül odab*szott a vége, de tényleg :D Én valahol az államat kerestem a székem alatt, közben meg dübörög a hangszóróból a zene…
Valaki itt valahol említette, hogy ezt a zenét a zeneszerző vezényletében szívesen meghallgatná egy koncerten, és én is osztom a véleményét.

Maga a sorozat amúgy nem rántott be annyira, akkora erővel, mint számítottam rá, az első 4 rész már kijött, mire belekezdtem, és a 3. rész után tartottam egy kis szünetet, mert úgy éreztem ebből most elég ennyi. Szóval simán le lehetne darálni egy fél nap alatt, de mégsem olyan sorozat, sokat kell gondolkodni, meg kell emészteni, no meg a szemnek is jó, ha pihenhet egy picit :) És furcsa, hogy ezen a véleményen vagyok, mert ha nekikezdek egy darának, akkor azt teljes gőzzel nyomom, 12-13 részt simán megpróbálok lenyomni egy nap (ilyenkor jó ha az embernek nincs társasági élete).
Húsvét környékén tervezem az újranézését (nyuszi-Mr. Rabbit párhuzam, nekem bejönnek az ilyen hibbant dolgok) és szándékozom kigyűjteni a blogomra a legszebb szín és kép kompozíciókat, mert szinte ordít, hogy ezt megosszam másokkal :)
A zárókép előtt még 5 perccel is úgy voltam vele, ne legyen 2. évad, mert egyszerűen már túl komplikált lenne a szitu, más szereplőkkel se tudtam volna igazán elképzelni. Aztán bár sejtettem, hogy kaki lesz, mivel volt még egy csomó perc, szóval valami WTF-nek kellett még lennie… és lett is, borult minden, én csak bambultam bambán, és dobáltam a kezeimet össze-vissza.
Beckyt én veszettül sajnálom, a jó büdös francba, annyiradeannyiradeannyira…. Ááááh, egyszerűen nem igazság. Sok minden nem igazság ebben az egészben, de ez engem különösen megérintett.
Dugdale-nek és a kislánynak örülök, nekik itt kellett befejezniük. Dugdale amúgy hatalmasat alakított Anyánál, valami überidegesítő volt a nő, csak néztem, mikor elhagyta az akcentust.
Winstont sajnálom, nem értem meg, de erre még vissza akarok térni. Grant nagyon jó volt, Ian is, az egész történetben talán ő volt a legtisztább karakter. Jessica Day még mindig nem a szívem csücske, de ahogy rájött a dolgokra, hát én…. Így visszagondolva tényleg rohadt logikus, hiszen ő volt az irányító, ő volt mindig a háttérben. A fehér hajú fickó is, én tényleg hittem hogy ő az, pedig talán gyanúsnak kellett volna lennie, hogy ennyire könnyű a nézőnek kitalálni… Ilyen az emberi agy, mikor azt taglalták, kik voltak azon az ülésen, csak arra figyeltem, hogy hány Mr. van ott, nem arra, hágy Mrs/Miss….
Arby most nekem is hiányzott azért, a kis neszei fura mód hiányoztak a képek és zenék mellől.

És hát az egész etikai kérdés… nehéz ügy. Valós probléma az, hogy túl sokan vagyunk, de van-e jogunk dönteni? Egyáltalán ki találja ki, hogy kinek lesz joga? Ezerféle képpen lehetne bontani csak a kérdést, nemhogy a választ. És innen csak egy lépés a megkülönböztetés, az egyenlőség keresztülköpése. Biztos van, aki szerint ez a helyes, vagy jobb, mintha csak egy bizonyos csoportot (vallás, bőrszín) ítélnének sterilnek, de szerintem ez nem a megoldás. Inkább építenék hatmillió szélturbinát a kezemmel, minthogy rábökjek egy emberre, hogy “no, neked nem engedem, hogy utódod legyen”.

Most már örülnék egy 2. évadnak, bőven van még potenciál, hiszen béna viccel élve: kiugrasztották a nyulat a bokorból, de nem kapták el.
És hát még egy évadhoz jöhet pár új zene is :)

Cay - 2013. 02. 23. 23:25

A vége érdekes volt, és tényleg lehetne második évad, de nekem valami azt súgja nem lesz…

dionysos - 2013. 02. 23. 23:30

Nagyon jó volt. Pont azért tetszett, mert bevállaltak egy csomó dolgot, ami amerikai csatornán esélytelen. Most komolyan, szerintem az “aggódó szülők egyesülete” sokkot kapott volna :D

SPOILER!

A sorozat második részében szereplő csöves elárulta Mr. Rabbit nevét, szóval végig lehetett tudni.

paranoid android - 2013. 02. 24. 00:03

@yeeeyha
Hyde, nem Day. Az a Jessica a New Girl-ből Zooey.

CyClotroniC - 2013. 02. 24. 00:14

dionysos: Legalábbis sejteni. Azért nem volt az egyértelműen odamondva, akkor nem is így szerkesztették volna az egészet, de mondjuk nekem is 2 tippem volt végig, és az egyik be is jött.

A pilotoshoz már írtam, de nálam az orosz kurvás csavar volt a legmeglepőbb, az totál váratlanul ért, viszont Jessica Hyde szerepe abszolút nem. Oké, azt nem részek óta vártam, de a finálé közepén ellőt “greatest achievement” dumát követően 100%-ra vettem, hogy ez lesz.

Még annyi a témához, hogy bár most érzem azt először, hogy lehetne folytatni, nem biztos, hogy szeretném, ha megtörténne. Ha marad ezen a terven a hangsúly és nem akarják felesleges csavarral annullálni az első szezont, akkor csak akciós csiki-csuki lenne belőle.

kietlen - 2013. 02. 24. 01:16

SPOILER

Szerintem, most először kezeli helyén az emberiség ezt a már 7 milliárdan vagyunk problémát, főleg a zeitgeites filmek után. Persze kell vele foglalkozni. Csak már egy kicsit sok van a összeesküvés elméletekből. Én már nagyon vártam egy ilyenre. 10/10 És, azt nehéz elhinnem, hogy nincs rá igény, a mátrixra, vagy a harcosok klubjára is volt azért igény, tudom, hogy teljesen más a kivitelezés, de a fő probléma azért hasonló. Mondjuk régi filmek, de nem hiszem, hogy valaha is lecsengene ez a téma.

paranoid android

Ha komolyan kell venni ezt az utopiát (ami persze Mr. Rabbit szerint sem utopia csak a kisebbik rossz). Akkor én nem tudnék dönteni, mert ha tényleg ők irányítanak szinte minden szálat, ki vagyok én, hogy okosabbnak képzeljem magam náluk. De persze nem segítenék nekik. Bár ha pisztolyt a tartanak a fejemhez…
Mert mi történne, a társadalommal ha pl.: gyorsabban hat a globális fölmelegedés, ha tényleg elkezdődnének a népvándorlások, lázongások, háborúk, mennyi maradna akkor a mai populációból 4%-nál kevesebb vagy több…

SPOILER VÉGE

swallo

Talán a martha marcy may marlene c. film foglalkozik hasonló témával, de az egy ilyen művész thiller féleség.

buzsu4ever - 2013. 02. 24. 03:32

Nem lehet még tudni semmi a 2. évadról?

winnie - 2013. 02. 24. 07:39

nem. ha lesz, meg fogjuk írni.

FullLotus - 2013. 02. 24. 10:41

Zseniális volt!

pixie - 2013. 02. 24. 14:09

SPOILER
Írták páran, hogy egy kövi évad kezdődhetne Arby-val, ahogy Jessica-t keresi, DE Arby nem adta fel az ötödik részben? Az égő házban? Semmit sem tett annak érdekében, hogy megmenekülhessen, persze, lehet Jessica után kicsivel elment, de nem úgy nézett ki, mint aki menni akar.

CyClotroniC - 2013. 02. 24. 14:31

pixie: Mivel nyitva hagyták, nem akartam okoskodni, de nekem is azt sugallta az a jelenet, hogy Arby végzett, és igen, ez a “feladta” is jó szó. Vagy elkapták és megölték vagy bennégett, ki tudja, de számomra is vége lett azzal a jelenettel Arbynak.

yeeeyha - 2013. 02. 24. 15:07

@paranoid android: huppsz tényleg, pedig annyira bennem van, ahogy Arby kérdezi: “Where is Jessica Hyde?” :D

Danee - 2013. 02. 24. 22:25

Ledaráltam az elmúlt két nap alatt. Hihetetlen élmény volt, látszik, hogy nem összedobott forgatókönyv alapján készült. Még ilyet!

winnie - 2013. 02. 24. 23:40
Casey Novak - 2013. 02. 25. 08:17

WoW! Azt hiszem elhajítottam volna a készüléket, nagyon nagyon messzire!
Hát ez kész. Mikre nem gondolnak.

clegane - 2013. 02. 25. 11:27

háát én is bepróbáltam az első részt, de egyáltalán nem jött be sajnos :( idegesítően fontoskodónak tűnt az egész stílusa, hogy minden képkockából az az erőlködés jön át hogy “ide figyelj milyen menő sorozat vagyok” – de mondjuk én már a Sherlocknál is ezt éreztem, nem nekem valóak ezek sajnos. sokkal jobban birom, ha szubtilisan intelligens egy sorozat, mint amikor így in your face próbál az lenni (pláne ha aztán nem is sikerül neki annyira).
na csak hogy ellenvélemény is legyen.

sepuku - 2013. 02. 25. 15:48

Akkor itt a második ellenvélemény.
A sorozatot meg kell nézni, fényképezés, zene, megoldások, remekmű.
Biztos nézem a következő évadot, mindennek ellenére az élmény valahol elveszett benne. Kicsit okoskodóan unalmasnak tűnt számomra. A figyelmem felkeltette, tetszett, de nem szerzell igazi élményt. Ennek ellenére, nem biztos, hogy lesz az idén jobb nála:))

yeeeyha - 2013. 02. 25. 20:39

@Winnie: ez már a nagyon creepy kategória, jézusom o.O

Thrasher - 2013. 02. 26. 19:48

zseniális, 9/10, minimum
O’Shaughnessy játéka nekem néha már sok volt, plusz a recapeket nagyon ostobán vágták össze, és ennyi, ezt a két negatívumot tudom felhozni, amiből a második ráadásul teljesen jelentéktelen, azért ez nem semmi :D

-vizuálisan talán mindent megver, még azzal együtt is, hogy néha (főleg az első részben) túlkreatívkodták magukat.
-a zenében is ott van az az érzés, ami a sorozat alatt végig, ez a kicsit különös, kicsit elborult “valami nem egészen stimmel” feeling.
-a világszintű konspiráció még csak pont annyira volt bonyolult és csavaros, hogy tudjam követni (az ilyesmin mindig elvérzek, be kell valljam)
-Raisin Boy meg sima top 20-as kedvenc TV-karakter, ahogy Maskell az első 3 rész hideg, és feltűnően szociopata, de mégis összeszedett stílusáról az iskolai hentelés után áttér egy egyre szétesettebb, megbánóbb, a kísérleteknek alávetett kiskölyökre hasonlító játékra, az zseniális

na jó, ahogy ezt így összeszedtem ezeket, nehéz nem 10/10-et írnom rá…

Thrasher - 2013. 02. 26. 19:54
Thrasher - 2013. 02. 26. 19:57

ja, és az előbb elfelejtettem megemlíteni, hogy bár futólag láttuk csak, de a képregény is nagyon tetszett, kienném kiskanállal a lelkét mindenkinek, aki így tud rajzolni… :(

@winnie: egy tök jó tumblr-link mintha fentakadt volna a szűrőn, szerintem megéri átengedned, köszi

Casey Novak - 2013. 02. 27. 13:38

@Thrasher: LOL! Nagyon jó! Én megtaláltam!! :)

fofi - 2013. 02. 28. 20:06

nekem csak egy kérdésem lenne

SPOILER

amikor elfogják az öreg embert, aki mesél hogy mit terveznek, és elárulja, hogy UK lesz a tesztállam
azt csak nálam nem mondta az előtte levő részben, amikor kellett volna, mert én ezt a mondatot tőle, csak az “ez történt eddig”-ben hallottam
tehát amit az 5. részben kellett volna mondania, azt csak a 6. rész elején mutatták be

SPOILER VÉGE

S0m30n3 - 2013. 02. 28. 20:54

fofi: pontosan, erre én is felfigyeltem, hogy csak a “visszaemlékezésben” mondta azt a szöveget. :D

Thrasher - 2013. 02. 28. 21:14

ja, azt bizony kivágták abból a jelenetből, láma megoldás volt.
pedig fontos mondat volt már csak azért is, mert enélkül kispályás lett volna az egész terv, hiszen hogy akarják egy, a királyságban kitört “járvány” ellenszere révén sterilizálni az egész világot?

buffybot - 2013. 03. 01. 01:11

Ti nem érzitek kicsit kiszámíthatónak? Igaz eddig csak az első részt láttam, de végig olyan egyértelmű volt, hogy mi fog történni.

A fényképezés egyébként valóban lenyűgöző.

Pascal - 2013. 03. 01. 09:18

buffybot: Sok mindenre rá lehet jönni menet közben, de ez a sorozatok többségénél így van, sőt e téren is kellemes meglepetés ért, mert én a legvégére nem így számítottam.
Én a zenéjére függtem rá, de a képi világ és az ábrázolás miatt is kitűnik ez a sorozat, a történet meg csak simán “rendben” van.

Zora - 2013. 03. 01. 12:22

Számomra úgy derült ki, hogy fantasztikus a sorozat, hogy amikor jött a vége-főcím, akkor csak néztem ki a fejemből, hogy “már megint eltelt egy óra?!?!”
Ez még egyik sorozatnál sem történt velem.

OFF
Tud valaki valamilyen angol sorozatot ajánlani? Kicsit krimis, kicsit fantasy, vagy thriller, vagy dokis… Izgulósat, na! Lehet minisorozat is.

jky - 2013. 03. 01. 12:39

Zora

A Black Mirror című sorozatot keresd ;) Küldtem be róla egy ajánló írást, de nem került ki (még?).

Zora - 2013. 03. 01. 12:40

Ja, amúgy lehet, rosszul emlékszem, de pár éve volt egy amerikai film, ahol minden nő?ember? – meddő volt, kivéve egy nőt, aki valami 8 hónapos terhes volt, és a főhősnek őt kellett megmentenie. Mikor először hallottam a sterilizációról az oltások által, ez a film ugrott be. Nem láttam, csak ismertetőt olvastam. Esetleg tudja valaki a címét?

jky - 2013. 03. 01. 12:50

Children of Men (Az ember gyermeke) a címe.

Zora - 2013. 03. 01. 13:38

Köszi, jky! Mindkettőt!

CyClotroniC - 2013. 03. 01. 15:06

Zora: A Luther-t mindenképpen… Sötét krimis-thrilleres, hihetetlenül jó főszereplőpárossal. 6+4 epizód jött ki eddig belőle (2 szezon). Bőven van róla írásunk:

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/luther

buffybot - 2013. 03. 01. 22:58

Pascal: Igen a zenéje is nagyon különleges, és ráadásul történt egy dolog amire nem számítottam! :D

AT - 2013. 03. 02. 20:12

Nekem nem tetszik, de akit annyira felcsigázott az álljon neki nézze meg, hát nem egy vígjáték. Én nem tudok röhögni azon amikor embereket fegyverrel fenyegetnek, vagy csak úgy meggyilkolnak, ráadásul a sztori érthetetlen baromság, erkölcsromboló, sznob, idegesítő, ja és felesleges haszontalan tartalom. Akinek ez tetszik az menjen vágóhídra dolgozni.

jky - 2013. 03. 02. 22:05

“a sztori érthetetlen baromság”

Hát nem tudom, szerintem eddig mindenki értette, aki eddig ide írt :) Mitől erkölcsromboló? Pláne mitől sznob? Felesleges időhúzás volt benne, de a többit nem értem.

buffybot - 2013. 03. 03. 00:25

AT: Az általad említett momentumok bár mindenkire hatással vannak, de mindenki el tud vonatkoztatni tőlük mert ez csak egy film.

A sztori érdekes, erkölcsrombolónak nevezni álszent és képmutató, hiszen ez vesz minket körül a valóságban is.

(…) hát nem egy vígjáték. Én nem tudok röhögni azon amikor embereket fegyverrel fenyegetnek, vagy csak úgy meggyilkolnak – te mit vársz egy thrillertől, hogy majd röhögsz?

mse - 2013. 03. 03. 00:51

Az Utopia az a típusú sorozat, aminél azt kívánom, hogy bárcsak nekem szólna. Szó se róla, témában, összeesküvésesdiben, stb., simám lehetne az én asztalom. A problémám az, hogy nem éreztem a varázst, a karakterekhez nem tudtam hozzáférni, sehogy sem akartak bennem rezonálni, pedig egy külső aspektusból simán láttam az ő szépségüket is.

Ennek ellenére végignéztem, és abszolúte nem csalódtam, ennél minőségesebb televíziózást ritkán látni – ha egyáltalán lehet látni. De hiába, nincs meg az az érzelmi komponens, amitől személyes kedvencem lehet. A hiba törvényszerűen bennem lehet, a Homelanddel vagyok így néha, hiába a tökéletes írás, a tökéletes játék, a tökéletes minden, ha egy pisztolyt dugnak a fejemhez, akkor előbb fogom a bevallottan tökéletlen Fringe-et választani, mint favoritot.

Mindettől függetlenül várom az esetleges folytatást. :)

Thrasher - 2013. 03. 03. 13:25

@AT
borzlamasan műveletlen lehetsz

zborg - 2013. 03. 04. 16:53

off

Zorának: The Fades

zoo - 2013. 03. 08. 20:50

Így elsőre ez ugrott be a sorozatról…
http://youtu.be/DXGHY5xKa_8

buffybot - 2013. 03. 10. 21:46

Nem tudjátok, hogy a zenéjét honnan lehetne megszerezni?

jky - 2013. 03. 10. 23:36

buffybot

Itt a Youtube videó leírásában van az összes link, ami a szerzőhöz kapcsolódik: hivatalosok oldalak stb.:

http://www.youtube.com/watch?v=zh6OW0oeN1g

Brynden Rivers - 2013. 03. 14. 10:17

OFF, @Zora:
Wallander – nagyon jó skandináv krimi angoloktól, Kenneth Branagh főszereplésével.

Sherlock – Obviously :)
Paradox – sci-fi krimi, 5 rész
Misfits
többi: http://www.sorozatjunkie.hu/category/uk/

ON
Végre megnéztem, remek sorozat egy apróságot leszámítva: nagy durva volt hogy gyerekek ölnek onscreen és gyerekeket ölnek offscreen. Ezt nekem nem vette be a gyomrom.

Mondjuk a Black Mirror-nél kevésbé nyugtalanító, annak az első részét sem bírtam végignézni.

Zora - 2013. 03. 14. 21:49

OFF
Köszönöm mindenkinek az ajánlásokat, Black Mirror-ból 3 részt néztem, Lutherből mindegyiket!!! Minden hétre kéne belőle!, Children of man megvolt.
A többiek is hamarosan jönnek!

Amúgy direkt nem akartam a Junkie oldalán keresni, mert ugye ezek pilot-kritikák, amik ellövik a poént. Inkább egy néhány szavas jellemzést akartam csak… Meg mindenképpen Utopia-stílusút.

winnie - 2013. 03. 14. 21:56

“, amik ellövik a poént”

nem lőnek el a pilotkritikák poénokat, nincs bennük semmi spoiler. olvasd el a utopia pilotkritikáját.

_Peter - 2013. 03. 17. 13:47

Így kell kevés pénzből minőségi cuccot készíteni.
Durva a sok gyilkosság? Az. De pont ez a cél, hogy jól fejbe vágjon a hatás. A fényképezés mellett. Ahogy Kubrick csinálta a Mechanikus Narancsban.

Welt - 2013. 03. 19. 17:13

Én is végignéztem, jó sorozat, de abszolút nem vagyok annyira elájulva tőle mint itt sokan. Ha már európai filmgyártás, akkor a Les Revenants jobban bejött.

4nd1 - 2013. 04. 09. 10:25

Általában egyezik a véleményem a többi “függő”-vel, de én ezt értékelni sem tudom. Csak azért néztem végig, mert nagyon indokolt esetben kaszálok, és tudni akartam ti mit szerettetek benne. Az alaptörténet tetszett, én is tudok hasonló összeesküvés-elméletekben hinni, de nekem a megvalósítás nem jött be.

.LnB - 2013. 04. 14. 01:04

Most fejeztem be, nagyon tetszett. Várom a folytatást. De nekem Doctor Who maradt a no1. :)

Reeku - 2013. 06. 06. 13:19

Ma fejeztem be… nagyon nagyon ütős volt, atyaég!
Fantasztikus a zene, a színek, imádtam az akcentusokat, a csavarokat benne, én nem sejtettem semmit előre. Meg persze Arby-t, hihetetlen fazon. Nekem inkább nagyon nagyon a 2-3. résztől ütött, az első rész után ültem és néztem: ez meg mi volt??? De folytattam, mert kíváncsi voltam, mit hoznak ki belőle… nem bántam meg :)

Stockes - 2013. 11. 15. 19:02

Tegnap fejeztem be részemről. A képi világ nagyon szép, már azért megérte megnézni. A zene is érdekes volt, de nekem túl minimalista, túl soványka volt, annyira azért nem feküdtem tőle hanyatt. A történet szokásos összeesküvős, nekem az alapból nem annyira jön be, főleg ilyen képregényszerű hülyeségekkel, összevissza szaladgáltak, meg elég életszerűtlen volt, hogy a képregényen szenvedtek. Ennek ellenére a történeti szál sem volt nézhetetlen, a maga szintjén jól kidolgozott és konzekvens volt. Az első két rész után kicsit átalakult a sorozat, brutálisnak, sötétebbnek indult, de aztán visszavettek az utolsó 4 részre.

A szereplők szimpatikusak voltak, jól játszottak. A brit akcentus idegesített kissé, nem szeretem az angol produkciókat, de azért könnyen lehetett érteni, meg legalább nem avítt, régifajta BBC akcentust lehetett hallani, hanem modernebbeket. Bár a brit sorozatoknak is van előnye, pl. nem húzzák le a sorozatokról az utolsó bőrt, és nem csinálnak mindenből 569 évadot, meg 324352199 részt, mondjuk pénzük sem lenne rá.

Összességében tetszett, üde színfolt volt a mai felhozatalban, végre nem tucatsorozat, ennek ellenére azért elájulva sem voltam tőle annyira, mint itt többen. Az a Dennis Kelly fazon nagyon tehetséges, ilyen képi világgal nagy jövő áll előtte a szakmában, főleg ha valami értelmesebb történetet is megfilmesít. Nem néztem utána, de biztos, hogy nem ma kezdte a szakmát.

gyerecske - 2013. 12. 31. 15:03

Szerintem pont ez a brit akcentus dob nagyon sokat ezekben a sorozatokban.
A zenéhez hozzászólva , szerintem a fő fütyülős témán kívül felejthető a többi.Az viszont tényleg fülbemászó.

nick név - 2016. 09. 30. 02:44

Nem kötözködésnek szánom, nyilván egy sorozat megítélése legfőképpen szubjektív dolog. Aki szerette, azt is valahol meg tudom érteni. Nem is futnék további felesleges udvariassági köröket, inkább ki is pököm, nekem nem tetszett.
Már nem azért, mert rossz sorozatnak tartom, mert nem volt az, egyszerűen csak érdektelen volt a számomra ez az első évad. a tájak, a beállítások, ezek megjelenítése valóban művészi volt, le a kalappal. De sajnos számomra ez volt a legpozitívabb része az évadnak. Az alapfelállás mostanában eléggé felkapott a sorozatok körében, az összeesküvő és nagy hatalmú kevesek és a talán még kevesebb, beavatott “ellenzék”. Tudom, ez a sorozat egy évvel nagyjából korábbi, mint a Helix, így nem az Utopia nyúlt a Helix-től, de valahogy itt nekem ez az összeesküvő elit szekta dolog mégis kevésbé működött itt. Persze a Helix-ben is voltak hibái ennek az adaléknak.
De túllépve a konspiráló keveseken, az Utopia-ban valahogyan a karakterek sem működtek a számomra, nem tudtam kötődni hozzájuk, érdektelenek maradtak. Az angol sorozatok sajátja, hogy valami más nyelven igyekeznek beszélni a szereplőiken keresztül és most nem az angol nyelvre gondolok. Számomra ez a karakterábrázolási mód, ez a “jelenlevés” nem azonosulható, hiteltelen. Vagy inkább érdektelen?… Is-is. Mikor néztem a sorozatot, az Outcasts karakterei ugrottak be és hogy ott mennyire nem működtek sem önértékükön, sem az interakciók közepette. Nem igazán értem, hogy mi a jó ebben a fajta angolságban, ha a sorozatbéli karakterekről van szó. Persze, legyen csak egyedi és saját, de talán az angol való élet sem egészen ilyen. A szereplők kisebb és nagyobb gesztusaira gondolok, nem a történet természetére. A történetre viszont visszatérve, a fordulatok sem ütöttek számomra semennyire és ebbe talán beleszámít az is, hogy nem igazán tudtam azonosulni senkivel sem a sorozatból. Vagy talán csak a fordulatok voltak halványabbak. Vagy ismét mind a kettő. A jelenetek is sokszor kiszámíthatóak voltak. Nyilván nem állandóan, de azért elég sokszor. Dráma. Nem igazán láttam benne mélységet. Elmondva nyilván lehetséges van neki, nem is erről van szó, de mivel ez egy sorozat, a bemutatása, a tálalása kisiklott nálam. A drámát inkább csak egy amolyan kötelező kitöltő elemnek láttam, nem pedig egy esszenciális, mélyreható és elkerülhetetlenül feltörő jelenségnek. Én szeretem a drámákat ha filmről, vagy sorozatról van szó, de eme sorozat első évadjában nem találtam egyáltalán. Az, hogy “durva” dolgokat mondunk a másiknak, vagy teszünk a másikkal és a másik ettől sír, ez nekem a szó jó/klasszikus értelmében véve nem dráma. Így nincsen igazán mélysége. Olyan volt a sorozat a számomra, mint egy kis izgalmas és durva mozi, amit könnyen befogadhatóvá tettek a dolgos hétköznapok levezetésére. Egy könnyű thriller, egy kis drámával. A vizuális megjelenítés kétségtelenül művészi, az egyszerűen megigéző. Csak számomra az a baj ezzel, hogy ez nem egy galéria, hanem egy sorozat, tehát ez az egy erős pontja még nem teszi feltétlenül jó sorozattá. Ahogyan számomra nem is tette.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz