login |

The Following – 1×05: The Siege

2013. 02. 25. 19:33 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, hogy még most kell döntenem a The Following sorsáról, mert nemsokára elérhetünk arra a pontra, hogy megszokássá válik a nézése – azt még véletlenül sem írom, hogy megszeretem a karaktereket és nem tudom majd elengedni őket, mert mégis kit lehetne itt megszeretni?

Kevin Bacon, még ha keveset is szerepel, jó arc, akkor is, ha hülyeségeket csinál – őt már nem kell. A haverzsaru srác is okés, mert kezelni kell a gépet és vezetni a kocsit, de a többiek? Pillanatokra feltűnő rendőrök, agymosott pszichopaták, akiknek úgyis annyi lesz idővel (remélhetőleg), a feleség, illetve a “zseni” és a sorozatot gyilkoló sorozatgyilkos, aki az egész sorozatban ül egy széken és csörgeti láncait? Nem hinném.

Nem volt rossz az 1×05, de jó sem. Eddig a The Following mindenképpen az ígéretek sorozata marad, és hangsúlyozom még egyszer, nem azért, mert rossz lenne. Egész egyszerűen a készítők el vannak tévedve, rossz helyre rakják a hangsúlyokat. Most komolyan, az 5. rész első tíz percében szinte csak a szektás triót láttuk tenni-venni Anyuval kiegészülve. Nem mondom, hogy lassú lenne a sorozat, hiszen náluk történt ez-az, de sajnos engem nem az a szál érdekelne.

Kár, hogy Kevin Williamson-ék szerint ez a legérdekesebb része a sorozatnak, és a többieket csak egyik helyszínről a másikra viszik a maradék játékidőben. A mostani epizódban is csak annyi volt igazán érdekes, hogy megjelent Carroll ügyvédje és tudtuk hogy valami történt vele. Kár, hogy megint csak mézesmadzagként vetették be: az elején kapott egy figyelemfelkeltő flashback-et, a végére pedig jött a második visszaemlékezés a megoldással. Kicsit pukkant, de elég volt ahhoz, hogy az epizód közben várjam, hogy mi történik.

Szóval ez van. Vagy volt. Vártam, hogy történjen valami, változott is a status quo, de egyelőre nem túl érdekfeszítő a sorozat. Lehetne jó is, de valami hihetetlenül hiányzik belőle, s nem tudom körülírni, hogy micsoda. Mondom, talán az arányok. De persze, ha a zsarukon lenne a hangsúly, akkor miről szólna? Sok hamis nyomról és zsákutcáról? Szerializáltság ide vagy oda, újra kéne gondolni a koncepciót, mert túlságosan statikus az egész. 5/10.

Azért a zene jó.

23 hozzászólás Ne habozz!

Fere - 2013. 02. 25. 19:41

Vannak furcsaságok az tény. Az egyik rész végénél például amikor a csávó felgyújtja a másikat mindenki ott áll és csak úgy eltud sétálni a gyilkos. Ilyen és ehhez hasonlók miatt szoktam a hajamat tépni.
A kezdeti lelkesedésem is alábbhagyott, még kap két részt és ha nincs valami fordulat akkor szerintem nekem kuka lesz a műsor.

Desmond Wallace - 2013. 02. 25. 19:49

Az előző részt eléggé untam, de ez újra felkúszott nálam 7/10-es szintre. Várom a holnapi részt.

winnie - 2013. 02. 25. 20:01

fere: ez miért lenne furcsa? egyrészt erre nincs “biztos megoldás”, emberektől függő, hogy ki hogy reagál, de ha valaki megöl valakit, akkor azt egy random átlagember nem fogja megállítani, inkább nem néz oda és tovább megy vagy elmenekül, nem? és a sok ember is csak sok egyén, nem fognak összenézni, hogy nosza, többen vagyunk, egységben az erő, kapjuk el.

lehet, hogy valahol ráugranának, de kizárt, hogy mindenhol ugyanazt tennék.

Shrike - 2013. 02. 25. 20:07

Ja, ezt akartam én is írni, a többség biztos nem lépne közbe, nem fogja kockáztatni az életét, szóval ez pont életszerű volt.
Na nem mintha védeni akarnám a sorozatot, mert az amúgy nem vmi jó…

Elliot_scrubs - 2013. 02. 25. 20:17

Nem rossz a sorozat, de a hármas triónál én áttekerem, egyszerűen nem érdekel mi történik velük.
Ebben a részben nekem az volt az érthetetlen, hogy elmentek Ryanék kiszabadítani a fiút és egy olyan veszélyes helyre ketten mennek, ráadásul golyóálló mellény nélkül. Miért nem mentek többen? Valószínű odaér majd a segítség, de már az induláskor vihettek volna magukkal több embert. Na meg a mellény…

Elliot_scrubs - 2013. 02. 25. 20:25

Ja, és még annyit, hogy ha a sorozatgyilkos aki börtönben van(nem emlékszem a nevére. :) ) irányítja a szálakat bentről, akkor miért engedik, hogy kapcsolatba lépjen bárkivel? Dugják be egy cellába és ne beszélhessen vele senki.

winnie - 2013. 02. 25. 20:37

desmond wallace: ha továbbviszed, akkor lehet, hogy lepasszolom neked a sorozatot – ha van kedved majd a fináléról írni, vagy más részről:)

itsuki - 2013. 02. 25. 20:39

Elliot,mert a törvény engedi,bár akkor miért nem szerelnek fel kamerákat a terembe ez megint más kérdés. nem tudom olyan kevés sorozat van tavasszal ami tetszik,üde szinfolt nekem a following,lehetne jobb is de így is mindenképp nézős.

Desmond Wallace - 2013. 02. 25. 20:40

winnie: oké.

Lajoska67 - 2013. 02. 25. 20:56

Szerintem is a gyenge pont az, hogy a gyilkos (aki frissoen szökött a börtönből, és szanaszét gyilkolta az őröket), csak úgy üzenget a külvilágba. Ezt biztos nem engednék így neki, kizárt.

winnie - 2013. 02. 25. 21:01

én is arra lyukadtam ki, bár fogalmam sincs róla, hogy a törvény tiltja, hogy lehallgassák a beszélgetését. más kérdés, hogy az ember azt gondolná, hogy a cél szentesíti az eszközt. (megint más, hogy az ügyvédnek, ha jól rémlik, nem mondott akkora nagy dolgokat, ld. idézet meg üzenet)

napocskin - 2013. 02. 25. 21:10

Kíváncsi lettem volna, mit szól egy FBI ügynök, ha megnézte, ahogy levezették az “akciót” (tudom, egy sorozat ritkán szól a valóságról), ami az emberrablók elkapására irányult (volna?). Én nem vagyok ügynök, de teljesen elképedtem. Az egy dolog, hogy az ügynökök és a rendőrök hülyén viselkedtek, de dramaturgiailag is rémes volt az egész. De igazad van, winnie, mert minden hibája ellenére is nehéz otthagyni a sorozatot, és én sem tudok dönteni, mi legyen. Fogalmam nincs mégis mi tart még itt, de hogy nem a színvonal, az biztos. :-)

Pocok - 2013. 02. 25. 21:10

BOR ZAL MAS.
A rendőrők hagyják… tudják, hogy ki fog adni üzenetet, de nem csinálnak semmit.
EBBEN A SOROZATBAN MINDENKI RETARDÁLT! NEM TUDOM KI ÍRTA, DE FEL KÉNE POFOZNI.

kuktin - 2013. 02. 25. 21:16

pedig nagyon varos volt nalam a sorozat
sajna nekemi is infantilis , de hat van Legit,Banshee es Utopia

tonyrulez - 2013. 02. 25. 21:27

Remélem, hogy a gyereket visszaszerzik, az anyját meg elrabolják, és meg is ölik. Nagyon idegesítő tud lenni.

Trolljaegeren - 2013. 02. 25. 21:39

Azt hittem a második képen egy zsiráf van :D

adamb - 2013. 02. 25. 22:24

a probléma ott van, hogy klisékből építkezik az egész sorozat, jól bevált alkoholista exnyomozó, sorozatgyilkos aki a börtönből irányít (ilyet is ellőttek már pár filmben) egyszerűen egy sokmindenből összegyurmázott dolog az egész, fordulatok hébehóba voltak eddig, de egyiktől sem álltam fejre, ami hiányzik, az az ötlet és az eredetiség. szerintem.

szerintem - 2013. 02. 25. 23:04

igen, tenyleg nem rossz, de nem is jo a sorozat eddig. nekem az jut rola eszembe most eppen (mert minden heten mas jut rola eszembe), hogy olyan, mintha az irok megneztek volna a the killinget (esetleg mas, klasszikus skandinav krimit, peldaul a wallandert, bar az epizodikus) es rajottek volna, hogy a lassan epitkezo, komotos, raeros, karakterizalos krimi a nyero. igenam, csakhogy fogalmuk sem volt rola, mitol lesz egy tortenet lassan epitkezo, es nem csak lassu. mert ez a sorozat nem lassan, elmelyulten epitkezik, hanem csak siman vontatott, tele uresjaratokkal es semmibe meredo tekintetekkel. ha nincs, ami kitoltse az urt, akkor ez lesz belole. (kicsit off, de ez olyan, mint amikor tarr belat probaljak utanozni, ami abban merul ki, hogy ot percig korfahrtban latjuk a semmit. igen, a technika megvan, de a lenyeg elveszett.)
a karakterizalassal ugyanez a baj. lattak mas sorozatokban, hogy ez bejon a nepnek. akkor legyen. csakhogy attol, hogy egy epizodban van negyven harom masodperces flashback, meg nem tudok tobbet a karakterrol, sot, a szaggatottsag miatt nincs ido kiepiteni egyetlen jelenetet sem rendesen, igy aztan vegkepp homalyos a kep mindenkirol. a legnevetsegesebb szamomra mostanra a foellenseg lett, amolyan malcolm dietrich, akinek a neve egyet jelent az antikrisztussal a sorozatban es meg a zene is egeszen mas, ha szinen van, csak eppen azt nem latjuk/tudjuk, hogy miert is, en nekem innentol kezdve hiteltelenne valik az egesz.
attol felek, hogy kevin bacon jegkek szeme nem lesz eleg az egesz evadhoz.
a szektas trio kifejezetten irrital, ha az o szalukon van/lesz tobb hangsuly, az nalam rosszpont.
az evadot mar siman vegignezem, de nem hiszem, hogy ebbol lesz masodik evad, el sem tudom kepzelni, hogy van otletuk, hiszen jol lathatoan mar erre az ot reszre sem volt eleg a municio.

Brynden Rivers - 2013. 02. 26. 09:02

szerintem: +1

Igen, ez egy érdekesen elrontott sorozat.

Nekem ez a fő motivációm arra hogy nézzem, azon kívül, hogy Bacon vagy Purefoy hátha villan valamit a tehetségéből.

wisteria - 2013. 02. 26. 19:02

Megjelenik a SWAT, FBI, de az utakat nem zárják le, simán megpattannak autóval. Ez nagyon fájt, sajnos egyre gagyibb a sorozat, pedig az elején tetszett.

fm! - 2013. 02. 28. 21:36

Engem teljesen szórakoztat, országos sorozat nem is tudom mikor volt így… 7/10

protozoa - 2013. 03. 01. 19:14

Most láttam a 6.rész, és annyira felhúztam magam, hogy nem vagyok hajlandó tovább nézni. Egy swattal körbevett házból ki lehet slisszolni észrevétlenül, a rendőrcsaj beépített, autózgatunk a lezárt utakon aha… Öncélú fantasy az egész, nálam kasza.

Lopcsi - 2013. 03. 03. 03:17

Az a baj, hogy nekem tetszik.
Rengeteg elvárásom volt, de ez egyrészt James Purefoynak köszönhető, a Rome óta bármiben játszik, engem tonnára vesz meg, még a siralmas Solomon Kane-t is végig tudtam szenvedni. A másik Kevin Bacon, gyerekkorom fő gonosza, rémálmaim állandó visszatérője, Sleepers: Pokoli lecke miatt napokig nem tudtam aludni. Valószínűleg rendesen utána kellet volna olvasni, mert nálam az alap felállás pont a fordítottja volt: Bacon a csúf sorozatgyilkos és Marcus Anto mármint Purefoy a zsaru. De nem.

Bacon játékával nincs semmi baj, az alkoholista, szívproblémás, megkeseredett majd megszállott nyomozót elhisszük neki. Az más kérdés, hogy annyi ilyen karaktert ismerünk, hogy hajnali háromig ültem itt, hogy összeszámoljam, de végül feladtam – ez az írók hibája.
Az arch enemy, Anti-Krisztus, Poe-fan számomra az ideális gyilkos, mondom, engem alapból megvett. Ami számomra sokkal izgalmasabb, és adja meg a sorozat fő keresni valóját, az ő indítéka, ami sokkal jobban megfog, mint mondjuk a Mentalistás Red John-é. Mindig megpróbáltam könyvet írni, ő egy kicsit érdekes módon merít ihletet, de van kinek a pap.. Van egy értékrendje, egy eltorzult, velejéig romlott és beteg értékrendje, ami szerint él, cselekszik, gyilkol. Megismerni, hogyan jutott el idáig, mik lesznek a következő lépései sokkal nagyobb izgalmat jelentenek, mint várni, hogy az 5. évad végére megtudjuk, ki az, aki smiley-kat rajzol vérből. Számomra ez az a sötétség, amit egy gyilkoselkapós sorozatnak produkálnia kellene, minimum. És azért a Luther-hez képest van hova fejlődni.

Sokan írtátok, hogy nem életszerű, nem ésszerű. Könyörgöm, egy olyan társadalomtól, ahol a nő beteszi a mikróba a macskát, az állat meghal, majd a gazdi beperli és szarrá keresi magát a mikrógyártón, mégis mit várunk el? Igen, lehetnek ilyen buták az emberek, sőt! Az ügyvédek sajnos titoktartási kötelezettségekkel élnek (vagy nem sajnos, ld.: Breaking bad), és megtehetik azt, még egy ilyen gyilkos esetében is, hogy négyszemközt, lehallgatás nélkül beszéljenek. Igen, ez ‘Murica. Néha úgy érzem, hogy egy társadalomkritikát is kapunk a Poe-idézetek mellé, de aztán csak nevetek magamon, ennyire nem mély a sztori. Már ha mély.

A flashback, kibontatlan szereplők problémája: A Hobbit. Hány törpre emlékeztek a filmből? Hány törpnek volt szövege? Egyszerűen nincs az az idő, ami rendelkezésre áll, hogy kibontsuk a karaktereket, főleg, hogy egyszerre két történetet kell mesélni; mikor először elkapta, és a második nyomozást. És ezek nélkül a visszatekintgetések nélkül nem nagyon értenénk meg a történetet, mit ki hogyan és miért. Való igaz, hogy lekapta az ügyvéd nő két ujját a faszi, annak semmi értelme nem volt.

Való igaz, vannak hibái a sorozatnak, nem is egy, de engem egy-egy rész még mindig jobban leköt, mint a régi nyomozós sorozatok, vegyük akár nyugodtan a The Mentalist-ot. És ez a kultuszos, szemkivágós, szalonnás 45 perc egy kis vérfrissítést hoz az eddigiekhez képest. Nálam mindenképp 7-8/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz