login |

Top Gear: túl a 19.évad felén – írta Benjy

2013. 02. 27. 18:03 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Top Gear. A sorozat melyet az infantilis, “idétlen” műsorvezetői ha nem is népszerűvé (mindenki emlékszik még a mexikói botrányra?), de mindenképp ismertté tettek. Akik a kezdetek óta követik a szériát tudják, hogy eredetileg alapvetően autós információkat közölt, ám az évek során inkább a szórakoztatás ösvényére léptek, nem egyszer teljesen elvetemült ötleteket megvalósítva.

19 évad rettentő sok, épp ezért mindenki kíváncsian várta, hogy az egy éves kényszerpihenő után milyen újdonságokat tud felmutatni a műsor. Már közel egy hónapja robog az évad, így mostanra már mindenkiben kialakulhatott egy kép az idei szezonról. Én speciel idén kicsit úgy érzem, mintha rövidebb pórázon fognák hőseinket a producerek, több a teszt, és kevesebb a show.

Az évadot a Pagani Huayra tesztelésével indították, melyet többek közt a vadonatúj Bentley, az új Kia Cee’d, valamint a mexikói gyártású Mastretta MXT követte.A sorozat fő DNS-ét alkotó challenge-kről sem feledkezhetünk meg. Láthattuk a Jeremy által alkotott legkisebb autót, visszatért egy régi népszerű kihívás, melyben egy autó vette fel a versenyt közlekedési eszközökkel szemben, valamint a legutóbbi részben megtudtuk milyen is lenne az autórögbi, ahol szokás szerint jó nagy káoszt csináltak.

Itt álljunk is meg egy pillanatra. Tanulságos lehett elgondolkodni és a felszín alá nézni, hogy mibe kerülhetett ez a mulatság a producereknek, és hogy megérte-e. Szórakoztató volt ugyan, de egyben roppant kínos volt nézni, ahogy vadonatúj autók karosszériáját törték össze, továbbá egy pálya is bánta mindezt.

Végül, de nem utolsósorban említsük meg, hogy a sztárok tovább versenyeznek a megfizethető árú autókban. Megmérettette magát a pályán Damian Lewis, Lewis Hamilton, valamint a gyengébb nem képviseletében Amy MacDonald is tiszteletét tette.

És hogy akkor milyen az új évad? A szokásos, kicsit visszafogottabban. Minden autóőrült számára kötelező, hiszen a témájában az amerikai verzión kívül közel, s távol nincs párja. De persze biztos akadnak olyanok is akiket szimplán csak a műsorvezetők személye szórakoztat, a körítés pedig csak hab a tortán. Ha pontozni kéne, akkor talán 8/10-et érdemel eddig a szezon, de mondom, úgy, hogy nincs igazi vetélytársa.

28 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2013. 02. 27. 18:16

Én is úgy éreztem, hogy eléggé visszafogottra sikerült eddig ez az évad, éppen ezért a 8/10-es pontszám szerintem túlzás. Inkább csak 7/10-et adnék neki eddig. De a dupla special még felhúzhatja az évadot.

Egyébként a challenge-ekkel az a baj, hogy korábban elhittem, hogy tényleg próbálkoznak, de utóbbi időben inkább úgy tűnik, mintha direkt arra játszanának, hogy minél nagyobb égés legyen belőle. Nem veszik elég komolyan. Akkor tetszett igazán, amikor kétéltű autókat próbáltak csinálni. Meg az olcsó sportautós challenge. Meg az amerikai 1000 dolláros, de hát ezek már nagyon régen voltak.

Anthony - 2013. 02. 27. 18:23

Én személy szerint imádom ezt a 3 marhát.
Legalább nem féltik az autókat a műsorban,én megadom az eddigi évadra a 8,5/10.
Kár,hogy nálunk nem igazán van lehetőség ilyen fajta műsort csinálni.Mert itt csak azt szajkózzák,hogy ennyi meg annyi a nyomaték,de ez a francot sem érdekel.

nadi007 - 2013. 02. 27. 18:38

Hát nálunk esélytelen, hogy ilyen költségvetésű autós műsor készüljön. De voltak próbálkozások a könnyedebb stílussal. A Totalcar elég sokáig élt és a Kőváry Barnáéknak is volt egy a viasaton, de annak a címére már nem emlékszem. Az már eléggé izzadtságszagú volt.

BDJG - 2013. 02. 27. 18:46

Nem tudom hova tenni ezt a “visszafogott” szót. Az előző 2-3 évad tényleg az volt, a dél-amerikai special óta alig tudok nagyon emlékezetes dolgot feleleveníteni belőlük, ráadásul mosolyogtam általában röhögés helyett, viszont ebben az évadban egyszerűen minden óra elszáll 5 perc alatt és szinte végigröhögöm.

A challenge-eket meg sosem vették komolyan, a teszteknek pedig igazság szerint, mint autób*zi én nagyon örülük, elvileg nekünk készül ez a műsor és a Top Gear jól is csinálja még a komolyabb részeket is.

BDJG - 2013. 02. 27. 18:47

Hopp, és bocs a dupláért, amennyire tudom az évadból már csak a special két részre bontása van hátra, ergó az előző vasárnapi volt a “finálé”.

nfsu17 - 2013. 02. 27. 18:58

Minden Top Gear részt láttam eddig, a mostani évaddal is naprakész vagyok. Nem a legjobb az eddigi évad, de én még várom ezt a 2 nílusi epizódot, eddig minden ilyen “kirándulós” epizód jóra sikeredett. Talán a Middle east special annyira nem volt jó. De bolívia, polar special, india special, szuperek voltak. Én nagyon bírom a tömegközlekedás vs autó versenyeket is, bár tudjuk, hogy kamu az egész…vagy mégsem?
Valóban inkább ez már szórakoztató műsor, amiben vannak autók, mintsem autós műsor. A Kia-s autók összetörésének sem volt sok értelme, inkább küldték ki volna valami terepre, dombra és ugrattak volna vele, vagy sárban elsüllyed, akármi, de ez már túlzás volt és én nem is szórakoztam annyira rajta.

Arányaiban pont az ellenkezője a magyar “új-Totalcar”-nak. Itt inkább az autó a lényeg és mellé ellőnek pár poént. De ez így jó.
http://totalcar.hu/tv/
Szerintem nagyon minőségi lett az új 3 évad. A fényképezés, az autók bemutatása, a fényekkel való játék mind-mind a Top Gear fénykorát juttatja eszünkbe, de Mo-n. Bocs ezért a kis kanyarért, de szerintem ennyit megérdemel eme hazai műsorunk egy magyar blogon, úgysincs róla egy szó sem.

A Top Gear mellett a Fifth Gear-t is nézem. Ez inkább autós műsor. Cserébe nem annyira várós, mert nem annyira élvezetes, de több infót kapunk az autókról. Sokkal tényfeltáróbb. De valamit tudnak a TG-nél, mert a FG sosem lesz annyira népszerű. Tehát az embereknek valószínű kell inkább a show, mint a száraz tények.

Lajosék a másodikról - 2013. 02. 27. 19:03

Az utolsó mondat a lényeg, nincs komolyan vehető vetélytárs, oszt ennyi. A konklúzió másik felével nem értek egyet, sztem pont a petrolheadeknek kevés a műsorban a szakmaiság.

Az autós focit ha jól emlékszem, már harmadszor sütötték el, pedig elsőre is nagyon ciki volt.

Persze a töménytelen zseniális rész után könnyű nekik, azt csinálnak, amit akarnak.

nadi007 - 2013. 02. 27. 19:35

Hát nekem az “új Totalcar” annyira nem tetszik. Valahogy fáradtnak érzem már. Pedig anno imádtam. Lehet, hogy sok volt a szünet a srácoknak, vagy túl sok egyébbel foglalkoznak már, nem tudom. Hozzáteszem, összesen két részt láttam, de valahogy nem fogott meg.
A TG pedig persze, hogy a show részétől zseniális. De nem attól amit csinálnak, hanem Clarkson, Hammond és May karaktere miatt. Több Top Gear fut a világban. Amcsi, ausztrál, koreai és orosz is van. Lényegében ugyan ezeket csinálják, de valahogy mégsem szórakoztató.

Shirin - 2013. 02. 27. 19:36

Azért a 19 “évadot” nem kell ennyire túllihegni, az valójában “csak” 11 év, ami sok, de nem rettentően sok.
Nekem meg 8-9/10 es eddig az évad, én azok közé tartozom akik mindent megnéznének a srácokkal a kamera előtt. Meg én úgy vagyok vele, hogy akármi mással hasonlítom össze ami manapság a tvben megy simán 10/10. Semmi nincs ami ennyire konzisztensen tud szórakoztatni, még a legjobb sorozatnak is vannak közepes epizódjai, a topgear nekem még 7 alá se ment soha.

mmonitor - 2013. 02. 27. 19:49

A rögbinél én is arra gondoltam milyen drága lehetett. Én a műsorvezetőket szeretem meg a sok hülyeséget amit művelnek az autók annyira nem is érdekelnek. Ez az egyetlen műsor amin egyáltalán tudok nevetni annak ellenére, hogy nézek egy-két szitkomot de fapofával.

Benjy - 2013. 02. 27. 20:03

“Azért a 19 “évadot” nem kell ennyire túllihegni, az valójában “csak” 11 év, ami sok, de nem rettentően sok.”

Bocsi, azt hittem egyértelmű, hogy az angolok teljesen máshogy számozzák az évadokat.

Amúgy 150 rész körül járnak, ami egy amcsi sorozatnál kb. 7 évadot jelent, ami azért elég tetemes.Nem sokaknak adatik meg.

“A TG pedig persze, hogy a show részétől zseniális. De nem attól amit csinálnak, hanem Clarkson, Hammond és May karaktere miatt. ”

Naja, tényleg a műsorvezetők teszik szórakoztatóvá az egészet.A show részével sem az a baj hogy van, hanem ahogy.Pölö autórögby is olyan gyerekes húzás volt.Vagy tavaly amikor forgattak egy filmbe autósüldözést.Vicces volt, csak nem éreztem, hogy nélküle kevesebb lennék.

tobias88 - 2013. 02. 27. 20:57

eddig eszméletlen jó, bármelyik vígjáték sorozatnál többet nevetek rajta, betegek mint mindig :P

tobias88 - 2013. 02. 27. 21:24

“Én speciel idén kicsit úgy érzem, mintha rövidebb pórázon fognák hőseinket a producerek, több a teszt, és kevesebb a show.”

véletlen nem most lesz egy 2 részes különkiadás Afrikában? :D

tobias88 - 2013. 02. 27. 21:29

“Egyébként a challenge-ekkel az a baj, hogy korábban elhittem, hogy tényleg próbálkoznak, de utóbbi időben inkább úgy tűnik, mintha direkt arra játszanának, hogy minél nagyobb égés legyen belőle. Nem veszik elég komolyan. Akkor tetszett igazán, amikor kétéltű autókat próbáltak csinálni. Meg az olcsó sportautós challenge. Meg az amerikai 1000 dolláros, de hát ezek már nagyon régen voltak.”

Egyszer sem vették komolyan, kétéltű autónál Jeremy majdnem felgyújtotta a kocsit és 2 akkora motort akart rátenni a kocsira, mint amiből 1 van egy hajón :D
Richard konkrétan bebetonozta a kocsi alját és nem szigetelte le, de azért volt benne tűzhely :D
James meg csinált egy 6 méter magas árbócú borzalmat amivel értelem szerűen nem lehetett közlekedni.

És talán ez volt a legjobban komolyan vett Challenge :D

peet - 2013. 02. 27. 21:43

Mi volt a mexikói balhé? Elég sok évadot láttam, de ez kimaradt, ráadásul épp pár résszel ezelőtt említették a műsorban is.

Benjy - 2013. 02. 27. 22:09

“Mi volt a mexikói balhé? ”

Konkrétan lustának, túlsúlyosnak és fingósnak nevezte Hammond őket.

BDJG - 2013. 02. 27. 22:14

És leszólta a sportautójukat is elsőre.

Norbee - 2013. 02. 27. 22:19

A fenti 3 kép mindent elárúl erről a műsorról :D
Nálam a “hosszú kihagyás után megválásként jöttek az új részek igaz közben voltak dvd-k és válogatások de az nem ugyanaz.
Szerintem mindegy lenne hogy mi a műsor témája ez a 3 fickó mindenből ki tudna hozni egy jó showt.

Az amerikait még nem mertem nézni aki látott belőle, megéri elkezdeni? Hiszen clarksonék már csak 2 hétig lesznek utána is kéne valami.
( BTW azért majd remélem a német és az ausztrál jah meg a fifth geares versenyek után láthatunkmajd egy angol vs. amerikai részt is)

m76 - 2013. 02. 27. 23:15

Ami azt illeti, a totalcar új neten is elérhető szezonja elég jóra sikerült. Bár más stílust képvisel mint a top gear, leginkább a petrolicios (vimeo.com/petroli) videóira emlékeztet. Sajnos a kevés pénz látszik rajta, pedig szerintem nem ügyetlenek, megfelelő anyagi háttérrel nagyon minőségi műsort tudnának összepakolni az omgvisuals segítségével.

Visszatérve Top Gear 19-re, lehet a visszafogottságot nem a költekezés mennyiségére mondom, hanem a challengek és a poénok erősségére.

Ami a céltalan pusztítást illeti, én nagyon ellene vagyok általában, a kia-s részt mégse tartottam túlzónak. Szerintem nagyon komoly reklám ez a kia-nak, és nem lennék meglepve ha nem is kellett volna fizetniük az autókért. Aztán majd 1-2 elemcsere után eladják őket újként :-D

Bhaal - 2013. 02. 28. 02:02

Nekem még mindig elképesztő, hogy milyen jó a “cinematography” (nem tudom pontosan mi magyarul)! A legszebb természetfilmekben, vagy a legmenőbb akciófilmekben nincsenek ilyen képek, beállítások, lassítások, mint a Top Gear bármelyik tesztjében.

Ja és persze még mindig baromi vicces!

tópartiházeladó - 2013. 02. 28. 03:14

számomra a TG a legszórakoztatóbb, amit autósműsorban valaha csináltak, ez nem kérdés. mindegy, hogy egy ford akárminek az új sport változatát tesztelik, vagy éppen emeletes autókkal (egymásra épített két autó… de erre is mindenki emlékszik) versenyeznek a német TG kollégákkal, vagy egy igazi, versenyen használt F1-et próbálnak ki egy pár körre, azt érezzük hogy a producerek semmi pénzt nem sajnálnak a műsorból! és ezt -mint a médiában munkálkodó- abszolút meg tudom érteni, azaz: mindig a mozi irányába törekednek a minőséggel.
és ezeknek az angol úriembereknek (kompletten a stábot értem ez alatt) van stílusuk, ízlésük, meg persze pénzük és kapcsolatuk, hogy akár simán megüssék egy átlagos mozi akciójelenetének szintjét egy-egy tesztjük betétjeinek képi világával, illetve zenei keverésével, vagy néhol akár felül is múlják azt…
egy ekkora büdzséből nem gond mondjuk egy RED-et bérelni, hogy beszéljenek a képek. (nem állítom hogy arra forgatták volna valamelyik komolyabb anyagot, mégiscsak tv-be mennek a képek -azaz minek ide 4K-, de el tudnám képzelni, hogy asztalra csap az egyik producer, hogy vegyenek egyet, mert még tökéletesebb képet szeretne…)

és egy rövidre a mi TotalCar-unkat is említeném: mindig is szerettem a TC-t, a régin rengeteget röhögtem, aztán a tv2 kinyírta (vagy ájdonno), most meg próbálkoznak az újrával. először a DoQ-n ment le egy fél évad talán, most meg a sportklub-on megy előröl az új. néztem, de már… sajnos már túl magasan van a léc a Top Gear-rel bennünk, a humorfaktort már nehezebb karottáéknak hozniuk és a technikájukkal sem tudnak az átlag videolkipkészítő csapatok fölé menniük a büdzséjükből, pedig korrekt anyagokat hoznak össze. egy nagy tévében tudna csak jobban felpörögni újra a TC, de nem ismerem a tv2-s elválás hátterét, nyilván nem véletlen, hogy nem ott mennek megint…(ja, és engem személy szerint nem fogott meg a harmadik, “vidéki” munkatárs)
még egy OFF: hazai viszonylatban megemlíteném még a garázs.tv-t, szerintem az is elég korrekt szokott lenni, de nem a vicces kategóriában, az autósműsorok között viszont kitűnik!

Gibbs - 2013. 02. 28. 08:17

Fél perces Eric Clapton-, illetve Bruce Willis-cameo. Nuff said.

Brynden Rivers - 2013. 02. 28. 08:56

@Bhaal: A fényképezés az tényleg nagyon jó :)

Én úgy a 9. évad óta nem nézem a TG-t, de TOP 10-20 legjobb epizódot szívesen megnézném.
http://www.topgearbox.com/2011/news/the-topgearbox-list-of-top-10-top-gear-episodes/

Benjy - 2013. 02. 28. 14:18

Amúgy az tudni, hogy az idei nyarat megint kihagyják ama bizonyos énekes tehetségkutató műsor miatt?

nadi007 - 2013. 02. 28. 17:20

Norbee

Szerintem próbáld be az amerikait, abszolút nézhető de közel sincs az eredetihez. Nem szórakoztat úgy. Viszont a kocsik miatt érdekes lehet.

dean23 - 2013. 02. 28. 18:07

Hozták a formájukat az idiotizmussal! Nekem ez az évad is tetszik ahogy az összes eddigi! A Kia teszt meg odavert a rögbivel és a sztárokkal! :)

szebe - 2013. 03. 09. 22:12

A szokásos színvonal megvan “idén” is, a sztárokat is jól adagolják szerintem (Amy Macdonald skót akcentusán leesett az állam, zabálnivaló :) )

Ha már annyian érintették a témát, szerintem az új TCTV jó lett, kár hogy a tv2 éjszakára rakta, meg volt az a gymkhanás izzadás is…viszont mióta a átrakták a Doq-ra, egyre jobb. (Az F10-es M5, meg a GT86 tesztet pedig kb hetente megnézem, zseniális) Nyilván nem olyan mint amilyen a régi volt, de még mindig fényévekkel veri a Gyulai “alkamasint” Balázs féle autómániát.

AT - 2013. 03. 21. 21:27

19 évad, de évente 2, az kb. 10 év, persze tudjuk az előzményeket, de ez még mindig egy egyszerű autós műsor. Amit az évadban hiányoltam az, a versenypályákon történő csapatás, a rögbis részt kifejezetten undorítónak tartottam, én már nem tudok röhögni azon, hogy néhány ember pazarolja azokat a javakat, amikért mi itt a keleti blokkban még csak álmodozni sem merünk.
Amy McDonald egy angyal, azt a részt szerettem a legjobban, de az összes rész, mint ahogy azt már megszokhattuk, képben, show-ban, tartalomban autókban a Top kategóriát képviseli. A műsor verhetetlen és az is marad…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz