login |

Cult – 1×02: In The Blood

2013. 02. 28. 14:59 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika,

A show’s got to have an edge these days in order to break out.

Á, szóval akkor mégsem bennem volt a hiba, amikor a pilot után nem éreztem, hogy értelmes hasznos kritikát tudnék írni a Cult-ról. Ugyanis azóta lement a második rész, és láss csodát!, továbbra sem tudom, hogy mit mondhatnék a sorozatról. De tényleg nem. Jópofa, de látom, hogy (egyelőre?) nincs benne semmi extra, tiszta langyos víz, sehol a The Following-nál emlegetett wow-faktor, és mégis ezerszer inkább ezt nézem, leköt valamilyen szinten, és várok, hogy mire megy ki a játék.

Aztán ki tudja, hogy mennyit fogok várni, hogy kiderül-e valaha valami, vagy csak az, hogy blöff a sorozat, hiszen a nagy felvezetés után gáz lenne egy apró pukkanás, de mást nem tudok tenni. És az 1×02 után még inkább azt tudom tanácsolni, hogy aki kicsit is érzékeny, aki hajlamos csalódni vagy felhúzni magát sorozaton, az várjon a Cult-tal 1. évad végéig, hogy az akkor születendő vélemények alapján döntsön a megtekintéséről.

Nyilván a többieket érdekelni fogja, én is maradok, mert olyan vagyok, de ez a langyos víz eddig mentes mindenféle payoff-tól, nem jutalmazza meg a nézőket nagy fordulatokkal (nyilván ilyen-olyan klasszikus csavarok vannak azért benne) nagy történésekkel, durvulásokkal, inkább csak “aranyos” szinten mozog a keményebb és körmönfontabb témája ellenére is.

Tényleg nem tudom egekbe magasztalni, miközben látom, hogy nem unatkozom rajta, élvezem a “sorozat a sorozatban”-szerkezetet, ahogy arról beszélnek, hogy mitől lesz sikeres egy sorozat, hogy mi teszi jóvá, még table read is van és a spoilerek kérdése is felmerült. Nyilván nem csak ez az önreflektivitás, a metaság jön be nekem, de sokat hozzátesz, az biztos.

Természetesen az sem hátrány, hogy a fő karakterek/színészek bár semmilyenek, de szimpatikusak (oké, nincs sok, a két főhős és a sorozat két főhőse), s talán ők segítenek abban, hogy elnézzem a Cult-nak azt, hogy hajlamos tök komolyan venni magát. Tényleg az az ember érzése, mintha Rockne S. O’Bannon (vagy Steven Rae) tudatában lenne annak, hogy veszett jó cuccot ír és ezért csal áhítatban hajlandó dolgozni, miközben zsolozsmázik. A végén lehet, hogy veszett jónak fogom tartani, de eddig semmi sem utalt rá. És mondom, mégis tetszik – 5/10? 6/10? Ki érti ezt?

ui: Ki fog vajon derülni a fináléban, hogy az egész nem csak “sorozat a sorozatban”, hanem “sorozat a sorozatban a sorozatban”?

16 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2013. 02. 28. 15:04

Az első rész kiváncsivá tett. A mostani viszont eléggé lelombozott. Szerintem hatalmas bukta lesz a vége…
Imádtam a részt, ahol bementek a gyerekkuckóba és simán, a vezető nélkül ott nézegették a felvételeket.

5 nálam.

LaCRossE - 2013. 02. 28. 15:33

Pontozni egyelőre feleslegesnek vélem a sorozatot. Én is ugyanezt látom, mint te, winnie, azzal a különbséggel, hogy az 1×02-nél sokszor inkább mást csináltam, így sok időmbe telt. Jó, ez így rosszul hangzik, de nincs benne, az a plusz, ami miatt állandóan örülhetnék, de mégis tetszik. A fene se érti ezt.

BDJG - 2013. 02. 28. 15:46

Olyan 20 percnél elvesztette a figyelmemet és be is zártam a lejátszót. Érdekelne az alapfelállás, de a főszereplők irritálóak, Robert Kneepert meg jó, ha 2 percet látjuk, pedig kb. ő az egyetlen színészi tehetségekkel is megáldott ember a teljes stábban ˇ,ˇ

Dan Abnormal - 2013. 02. 28. 17:54

Viszont elég atomjó logo készült hozzá.

Casey Novak - 2013. 02. 28. 18:14

Igen, bennem is az merült fel, ami BDJG-ben, RK hatalmas, abban a három mondatban, meg pár jelentőségteljes nézésben, amit kap, de a többi színész olyan amatőrként viselkedik, hogy rossz nézni. A belső sorozatbeli szőke rendőr nagyon “szőke” néha, a rövid hajú fekete rendőr néni túlzásba viszi a badass-séget, a kiscsaj, aki csapódott a főszereplőhöz (nem, egy nevet sem jegyeztem meg) meg olyan esetlen. A riporter pasas meg nem is tudom, elfelejt néha színészkedni.
De a sztori továbbra is bejön, oltári jókat ki lehet belőle hozni, remélem meg is teszik majd. Még nem ütött nagyot, csak próbálkozik, viszont én maradok, mert kenyérre vagyok kenve a sorozat a sorozatban dologgal.
Ha mégiscsak befutna, és nagy sikere lenne, akkor adott egy belső sorozat, ami a szekta rajongóiról szól, akkor a riporter valóságában ott vannak annak a sorozatnak a rajongói, és itt leszünk mi, akik rajongunk mindkettőért :D Csak nehogy elkezdődjön a gyilkolászás IRL, mert olyanra is volt már példa. (Pölö a Death Note után)

szini - 2013. 02. 28. 18:51

Nagyon untam ezt a részt, pedig alapvetően jó alapötlete van a sorozatnak, de ezen szinte elaludtam.. úgyhogy én ezt hagyom, ha későbbiekben nagyon dicsérnék a sorozatot lehet visszanézek.

almatorta - 2013. 02. 28. 19:44

Robert Kneppert többet kéne mutatni, az ő jelenléte sokat dob a sorozaton. Elég Inception-szerű a sorozat, de nekem bejön eddig.

Cléda - 2013. 02. 28. 23:09

Az első rész nagyon megfogott, és beszippantott. Viszont ezen a második részen többször kalandozott el a figyelmem másfelé.. Hogyan is kerültek a gyerekes helyen egyből a kamera felvételeihez..!?
Azért az alapfelállás továbbra is erős nálam, nézni fogom. Meg hát T-bag.. Meg M.Davis.. :) Szeressük őket.

paranoid android - 2013. 02. 28. 23:23

Sajnos untam ezt a részt. Olyan volt, mintha amatőrök írták volna, akik maximum elolvastak egy kézikönyvet, de a gyakorlatban még nem csináltak volna ilyet. Nem volt semmi “kampó”, ami berántott volna. A részek közbeni mini-cliffhangereket is mintha elfelejtették volna (vagy lehet én nem vettem észre őket, de akkor meg az a beszédes). Ha tévében nézem, én biztos nem várom meg a reklám végét, hogy folytathassam. A nagy “meta szint” meg kifullad abban, hogy Matthew Davis tévézik.
Akármennyire szeretném szeretni, érik a kasza. Annyi esélyt azért kap, mint a Following, de sanszos az azonos végkifejlet. (Egyébként a rész közben az járt a fejemben, hogy ezt az alapötletet kellene Kevin Williamsonnak vinnie. És akkor két rossz szektás, önreflexív sorozat helyett lenne egy jó.)

julcsi - 2013. 03. 02. 09:21

velem meg az van, hogy mivel én mindentől félek, és a legkisebb ijesztgetős filmek/sorozatok is halálra rémisztenek, ezért bejött az első rész, sőt, kifejezetten féltem:) és élveztem, az ilyen borzongatós dolgok bejönnek. olyannyira, hogy a második részt nem is merem egyelőre megnézni. szórakoztatót, ez egy félős lány véleménye :D

ntasi - 2013. 03. 04. 19:26

Nekem tetszik (bár ehhez nagyban hozzájárul Matt Davis, ha csak üldögélne egy széken, akkor is el tudnám nézegetni) :D

De ezen kívül is bejön ez a komor hangulat, ami árad az egész sorozatból, és nagyon várom, h kiderüljön egy csomó minden:
Pl.: h az igazi hívők voltak előbb, vagy ez már a sorozat után jött létre, meg h mért lesz mindenki szinte parancsszóra öngyilkos, ki a real life szektavezér, meg ilyenek. Szóval felmerült bennem egy csomó kérdés, és várom rájuk a választ, ez jó jel :)
Aztán remélem, h meg is válaszolják őket, különben morci leszek :D

szerintem - 2013. 03. 08. 01:01

oke, megneztem az elso ket reszt. erdekesnek tunik, de semmikeppen nem jonak. a szineszek szerintem eleg rosszak benne, vagy a szerepek vannak rosszul megirva, de mindenki nagyon munek tunik nekem.
ami meg a koncepciot illeti, ott sulyos gondjaim vannak. oke, azt meg elfogadom, hogy van egy sorozat, ami egy szektarol szol es rettenetesen ordogi benne a szekta feje. azt meg elfogadom, hogy vannak eszelos rajongoi, talan meg a kozos talalkahelyet is, ahol feszt bamuljak a sorozatot. de azt nem tudom alapvetesnek elfogadni semmilyen vonatkozasban (tehat egy sorozatban sem), hogy valaki, aki 18 eve nyomozo, atrendezze az eletet a sorozatfuggosege miatt. ez nekem tulsagosan elrugaszkodott (egy olyan sorozatban, ami valosagosnak akar latszani), es ha az alapvetessel nem tudok megbaratkozni, akkor felolem csinalhatnak barmit, nem fog tetszeni). a masik dolog, amivel nem tudok kibekulni, az a kultusz, ami korulveszi a sorozatot (a sorozatban). ertem en, hogy tegyukfel, sikeres nagyon a sorozat, de benzinkuton videouzenet billytol minden toltoallason? meg mobiltelefonra millio videouzenet? es meg ki tudja, milyen marketinges fogasok. a lost azert elegge hype-olt sorozat volt, de szerintem ok sem engedhettek volna meg maguknak ezt a fajta reklamozast, mint ami itt alapvetes (kicsit 1984-re hajaz). meg hogy egyetlen ember irja minden sorat, de meg sosem talalkozott senkivel. nem tudom, nem tudom.
meg az hogy van, hogy allandoan megy valahol a sorozat, hany evad mehetett le belole, hogy folyton megy abban a barban a teveben? arrol nem beszelve, hogy altalaban heti egy uj epizod jon ki egy sorozatbol, itt meg ugy tunik, sosincs szunet.

persze akad gondom a sorozattal is, ami a sorozatban megy. azt ertem, hogy van egy szekta meg egy vezer, de ha az emberek amugyis meg vannak bolondulva, hogy kovessek ezt a figurat, akkor miert kell olyanok elrabolni, akik nem akarjak? miert is jo, hogy minel tobben vannak? mit csinal ez a szekta azon kivul, hogy egyre no a letszamuk? mondjuk honnan van penzuk folyton uj embereket befogadni, etetni meg elszallasolni? ezek nem valodi kerdesek, inkabb arra vilagitanak ra, hogy bar tatott szajjal kellene neznem, hogy azta, hudedurva szekta, inkabb csak nem ertem, hogy mitol felelmetes, mitol jo, mik a celjai, mik a tervei.

az meg, hogy nezek egy sorozatot, amiben van egy sorozat, amiben flashback van…..nem felalomban kell nezni, az biztos.

Casey Novak - 2013. 03. 08. 21:04

@szerintem: sok kérdés, amit feltettél, pont megválaszolásra vár, vagyis azokról szól a sorozat.
Az meg, hogy a nyomozó, meg a többi követő csak a sorozat (a belső sorozat) miatt van megkattanva, tényleg gagyi lenne, de pont ez a lényeg, (már ha jól értelmezem), hogy a sorozat is csak egy álca, az egész mögött ott van az igazi szekta, vagy valami, meg a titokzatos alkotó, Rae. Szóval vannak itt titkok, nem csak “egyszerű” őrült sorozatrajongókról van itt szó!

ntasi - 2013. 03. 12. 19:31

A 3. részről még nincs post, így spoilerek nélkül csak annyit állapítok meg, h elkezdtem rákattanni :)

Vannak benne őrjítően gagyi részek, az asszisztens kiscsajtól egész konkréten agyfaszt kapok, roppant idegesítő, de alapvetően kezdünk alakulni, nekem begyere :)

Egyszarvu - 2013. 03. 14. 14:34

Nálam ez olyan feeling, hogy egyből magával ragad.
Bár a főszereplő sráctól eléggé viszolygok, kb 0 a fiú, de az összes többi karakter jöhet :) Robert Kneppert imádom, kis ártatlan fejével a sorozaton kívül, és baromira izgat, hogy mi a bigyó fog ebből kisülni. Örülnék, hogyha valami jó ^^

ntasi - 2013. 03. 15. 10:45

Matt Davistől most én sem vagyok lenyűgözve, pedig a TVD-ben mindenkit lejátszott a képernyőről. Jó, mondjuk a szemmeregetés és a sírás volt a két fő színészi eszköz, ezt nem nehéz túlszárnyalni :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz