login |

Bunheads: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak? – írta wilson

2013. 03. 01. 18:11 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Vannak olyan sikersorozatok, amiket meglehetősen könnyű lemásolni, és kicserélt karakterekkel, kissé átrajzolt helyszínnel a csúcsra járatni – elég csak a Helyszínelők-famíliára, vagy a Charlie Sheen-féle Anger Management-re gondolni. Aztán ott vannak a keményebb diók, mint a Cheers utódjának szánt Frasier, aminek kellett egy erős seggberúgás és némi átépítés, hogy működjön: másként, mint aminek szánták, de talán jobban.

Amennyiben a Bunheads megkapja a második esélyt az ABC Family-től, talán ő is ezt az utat választja, jelenleg ugyanis a sorozat még nem egészen tudja, hogyan is törjön ki a Gilmore Girls árnyékából, főleg nem egy ilyen szezonzárást követően.

Kincs, illetve szezonzáró, ami nincs: az alig tizennyolc részes, két nagyobb szakaszra bontott Bunheads utolsó epizódja még csak nyomokban sem tartalmazott évadzáró-elemeket. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy tavaly nyáron kvázi már véget elérték a csúcspontot a táncos lányok viszontagságai, és a kiérdemelt pihenőből kellett visszarángatni őket, meg az írókat is. Sajnos felébredni csak a szereplők tudtak, a stáb megrekedt valahol az évad első pár részénél, mikor a Bunheads még csak éppen hogy szórakoztató volt. És ez sajnos semmilyen szempontból nem bók.

A ráhúzás, az utólag berendelt részek ugyanis messze nem voltak olyan jók, mint az előtte lévő epizódok. Hiányzott belőlük a szikra és a lendület, annak ellenére is, hogy volt pár felejthetetlen jelenet: a városban kialakult krízishelyzet, a “Cap-cap”, a világ legunalmasabb könyvelője, vagy a Michelle mellé berendelt titokzatos testvér, aki elsősorban azért kellett, hogy valamennyire felhíguljon a szinte nőkből álló stáb. Voltak ugyan jó pillanatai, kettejük civódása kifejezetten szerethetőre sikeredett, de második visszahozása annyira jellegtelen és súlytalan volt, mint néha a négy lány tépelődése.

Egy valami viszont vitathatatlan: Palladinóék még mindig valami észveszejtően jó párbeszédeket tudnak írni. Megvan bennük a Gilmore Girls szélsebes tempója és lendületessége, a rengeteg kisebb-nagyobb poén, melynek zömét csak a sokadszori újranézés / újrahallgatás során lehet igazán értékelni. Az ide-oda cikázás a legjobban Michelle és Fanny között működik, a két színésznő mostanra csiszolódott össze annyira, hogy teljesen természetesen viselkedjenek a kamerák előtt.

Utóbbi sajnos a négy lányról még messze nem mondható el. Ahogy human is remekül leírta, gyakorlatilag kizárt, hogy valaha is annyira szerethetőek legyenek, mint Rory és a Gilmore Girls stábjának többi, utánozhatatlanul különc figurája. Persze ennek a városkának is megvannak a furcsa lényei (mit ad isten, mindegyiket Gilmore-színész játssza), de túlságosan a háttérbe vannak szorítva. Rengeteg a szereplő, kevés a helyszín, és ennek a klausztrofóbiának a feloldására nem biztos, hogy elég egy testvér, vagy egy héba-hóba belógatott barátnő.

A Bunheads kiváló, rettenetesen humoros, hihetetlenül intelligens, habkönnyű komédia, de ennél sokkal több is lehetne. Az évad első fele megmutatta, hogy kiugróan jó jelenetek előadására is képes, de valahogy még nem egészen találja a helyét a Gilmore utáni világban. Túlságosan sok szállal kötődik hozzá, és még nem tette meg azt a nagy lépést, ami után végre nem kell folyton-folyvást ehhez a klasszikushoz hasonlítani, hanem rá lehet bökni bármelyik részére, jelenetére azzal, hogy ez “annyira Bunheads-es”.

27 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2013. 03. 01. 18:54

Feelgood. Imádom. A karakterek zseniálisak, a szövegek is- konkrétan egyáltalán nem érdekel, mennyire GG-s mennyire nem… hiányozna, ha kasza lenne. Szépen ki lehetne bontani ezt a sorozatot és kilépne a GG árnyékából.

2SY - 2013. 03. 01. 19:00

Nekem pont az ellentetje a velemenyem. Szerintem ha inkabb a lanyokra koncentraltak volna akkor tehettek volna jobba a sorozatot de ehelyett tovabbra is Michelle karakterere koncentraltak pedig ez kilenc resz utan kiderulhetett volna, hogy keves o elvinni ezt a sorozatot barmennyire is jo. Bar en inkabb a veresebb sorozatokat szeretem es kb egy guilty pleasure volt nekem a bun heads
balerina lanyainak mindennapos eletenek a nyomonkovetese a kisvarosban.

scarlet - 2013. 03. 01. 19:09

Nagyon megszerettem ezt a sorozatot. A párbeszédek iszonyat jók, a karakterek is jól ki vannak dolgozva. Örültem, hogy nem erőltetnek bele mindenkit az összes részbe, bár néhány vendégszereplés tényleg céltalannak tűnt. Ha elkaszálják, azt nagyon fogom sajnálni. Nekem ez a sorozat heti 40 perc felhőtlen kikapcsolódást jelentett, minden részt mosollyal az arcomon néztem végig :)

Gabe - 2013. 03. 01. 19:13

A kritika egy részével egyetértek, egy másikkal meg nem, az tény, hogy évadzárónak ez lightos volt, jobban mondva jó rész volt, csak nem érződött benne, hogy lezárult valami, míg a félévadzárónál már azt hittem, hogy annyi volt az első évad.
Hangulatában nagyon idézi a GG-t, de nem mondanám, hogy másolja, a párbeszédek hihetetlen pörgősek, és a lányok közül Ginnyt és Boo-t emelném ki, mert ők az igazán jó karakterek, illetve Sasha is ki van legalább dolgozva, bár őt nem kedvelem. Egyedül Melanie lóg ki, na ő kb. csak úgy lóg a levegőben, illetve nem tett jót a sorozatnak, hogy Fanny most hiányzott pár részből, ennek ellenére szerintem simán volt olyan jó az évad 2. fele, mint az első. És azt lehet tudni, hogy mikor derül ki, hogy lesz-e 2. évad?

tschaby - 2013. 03. 01. 19:20

Én bírom ahogy van. Komolyan venni nyilván nem lehet, de a készítőknek sem volt ez célja. Abszolút szórakoztató heti adagokban.

winnie - 2013. 03. 01. 19:26

“És azt lehet tudni, hogy mikor derül ki, hogy lesz-e 2. évad?”

nem tudni, nincs időhöz kötve, bár nyilván a színészeknek egy időpontig választ kell adni. mindenesetre ahogy telik az idő, annál később folytatódhat.

Gabe - 2013. 03. 01. 19:37

winnie: köszi a választ. Nézettségileg amúgy hogy állt a sorozat, vagy min csúszhat még el a dolog?

scarlet - 2013. 03. 01. 19:41

“Egyedül Melanie lóg ki, na ő kb. csak úgy lóg a levegőben”

Nála észrevettem, hogy a táncoknál is erősen háttérbe szorult, talán az utolsó részekben picit többet használták.

Casey Novak - 2013. 03. 01. 21:14

Ha nem lesz második évad, nagyon szomorú leszek, mert oda meg vissza vagyok érte. A lezárás tényleg nem lett lezárásszerű, de annyi baj legyen. Az utolsó jelenettel megint megvettek, az a nóta régi nagy kedvencem, csak Doris Day előadásában. De az egész rész tetszett, nem csak a zene :)
A GG-t annyira nem szerettem, sőt, inkább semennyire, még Lorelai karaktere elment, de a kiscsajtól mindig viszketett a tenyerem, (sorry, de engem Rory marhára idegesített), úgyhogy most kész felüdülés ez a négy lány, pedig eleinte nem gondoltam, hogy megszeretem őket. Főleg Boo és Sasha karaktere tetszik, meg persze az összes felnőtt szereplő is fantasztikus. Michelle bátyján meglepődtem, hogy mennyire hasonlít rá, aztán rájöttem, hogy Sutton és Hunter Foster tényleg testvérek.

cefetke - 2013. 03. 01. 22:21

Én is bízom a folytatásban… és nekem megvolt az évadzáró feeling is, amennyiben ki tudunk egyezni a túlságosan szájbarágós érzelgősség hiányával. Ahogy rákészültek a szexre a lányok, az valami őrülten cuki volt, és nagyon tetszett Truly-ék szála is. Próbálkoznak, próbálkoznak, de sosem lesznek álomtesók:)
Nem sok sorozat mondhatja el magáról, hogy 18 rész alatt ki tudott termelni legalább 8-10 emlékezetes szereplőt, itt meg ez az alsó hang. Remélem, hogy a második évadban – pozitivitás amúgy Trulysan, tudjátok – sikerül a sok remek lány-nő mellé találni egy hasonlóan karakteres férfi szereplőt is, és ezzel kiiktatják Michelle mellől az engem egyedül zavaró Godot-t.

cefetke - 2013. 03. 01. 22:26

Bocsánat a duplázásért, de az még kikívánkozik, hogy a kettes számú kívánságom a második évadra az, hogy fosszák meg Romant a fekete szemceruzájától, mindörökre!

enci - 2013. 03. 02. 00:20

Nekem annyira hasonló érzelmeket keltő ez a sorozat a GG-hez, hogy komolyan hiányolok belőle egy Luke jellegű hapsit. Mindenkit össze lehet pároztatni egy GG karakterrel, mert igen, mindegyiknek megvan a maga párja. Ha visszaemlékeztek, ott is négy lány volt (vagy épp öt), hármat végig is vittek az egész sorozaton (Rory, Lane, Paris). És volt alacsony barát is (Doyl), és volt rosszaarc-jóarc srác (Jess), és mindenki más is. De annak ellenére, hogy GG fan vagyok, nekem ez is megtetszett, mert pont hogy felelevenít valamit, amit 2007 óta nem adott meg egyetlen sorozat sem: a hablatyot. Hadarnak a semmiről, és jókat lehet rajta röhögni, és igen, baromi király, hogy van 40-42 perc egy héten, amikor a sok szövegtől tényleg kikapcsolsz. Szerintem ez jó, kár lenne érte. GG másolás? az. De annak nagyon jó, és ha már GG nincs, jó a BH is. Meg amúgy is :) Jöjjön csak a második évad!

Szajko - 2013. 03. 02. 00:21

wilson, mi nem egy Bunheads-et néztünk ezek szerint… Az évad első felének hullámzó minősége és hangkeresése után szerintem éppen most talált magára a sorozat. Az “I’ll be your Meyer Lansky” például egyszerűen zseniális volt, különösen a rész végét lezáró táncos betéttel. A GG-vel való párhuzam természetes, Amy Sherman Palladino nem is tagadta, hogy az ő világa ilyen, bár azt is lehet látni, hogy itt sokkal több karakterrel operál, ahogy Paradise is sokkal nagyobb hely, mint Stars Hollow. Aki vevő a túlzásokkal teli abszurd humorra, annak most sem kellett csalódnia.
Melanie karaktere valóban szinte súlytalan a három többi lányhoz képest, ahogy az is egy kicsit egy kaptafára ment, hogy mind a négy lánynál a “fiúk” voltak a mozgatórugók, bár a (cliffhanger- és lezárásmentes) évadzáró is megmutatta, hogy például Ginnynél ez mennyivel mást jelenthet.
A nézettségről itt vannak adatok: http://tvseriesfinale.com/tv-show/bunheads-ratings-23561/ Sajnos nagyot zuhant az évad elejéhez képest, főleg azért aggasztóak az eredmények, mert az előtte játszott felvezetőt a “Switched at Birth”-öt általában kétszer annyian nézik, mint a Bunheads-t… Ennek ellenére az ABC Family kábeles sorozataival összevetve nem tragikus nézettség. Itt vannak legalábbis a tavaly októberi nézettségek: http://tvseriesfinale.com/tv-show/abc-family-tv-shows-23581/ Kérdés, hogy ez elég lesz-e egy újabb évadhoz? Én nagyon szurkolok neki…

winnie - 2013. 03. 02. 00:44

szajko: a nézettség sajnos tragikus. az adatok nálunk is itt vannak, két klikk és látod, hogy a bunheads a csatorna leggyengébb nézettségű drámája – és elvileg a legöregebb is (a szitkomokat nem szabad belekeverni). ennyi.

ha megmenekül, akkor nem a nézettség menti meg, hanem az, hogy ki akarják tölteni valamivel a helyet, mert idén búcsúzik a secret life is és a lying game is pocsék. márpedig minden nem lehet kasza.

Gabe - 2013. 03. 02. 07:21

Próbálom nem sztereotipikusan megírni, de ez Amerika, az értelmes poénokat sose kedvelték. A Jack és Bobby minden idők legjobb dráma sorozata volt, tele jófajta humorral és azt is elkaszálták.

Pudli - 2013. 03. 02. 09:05

Az évad második fele nem volt valami nagy szám. Voltak zseniális jelenetek de a többi uncsi volt. Az, hogy Michelle-nek nincs érettségije elég gagyi volt. Kíváncsi vagyok mi lesz a sorozattal, de ha kap köv évadot remélem jobb lesz.

winnie - 2013. 03. 02. 09:59

gabe: ez nem ilyen egyszerűen működik, nem is kell túl messzire menni, a gilmore girls siker volt. (ez így csak tipikus cancel-bingó, amikor rajongóként a 20-25 token magyarázat közül kiválasztjuk az egyiket, csak az a baj, hogy mindegyikre jut öt ellenpélda, szóval nem ilyen egyszerű. a jack and bobby egyrészt jóformán sehol sem lett siker (nálunk sem), így nem amerika a vádolandó)

len90 - 2013. 03. 02. 12:59

Jack és Bobby hogy lett volna siker itthon? M1-en ment az akkor világkorát élő Megasztár/Szombat esti láz duó ellen, viszont volt olyan erős, hogy végig kibírja ebben a sávban és nem kellett elpakolni sehová. Olaszországban ha jól tudom például elég jó számokat hozott, ott DVD-n is kiadták, meg talán Hollandiában…

winnie - 2013. 03. 02. 13:22

OFF, de

len90: igen, valószínűleg azért nem lett siker, mert erős ellenfele volt.

azért ennyire ne menjünk át álomvilágban (“a sorozat, ami sehol sem siker, de magyarországon az!” – ez nem a jack és bobbyra lesz igaz), másrészt pedig épp azért lehetett volna, mert reality-k ellen megy és remek counterprogram. miért esik mindenki folyton abba a hibába, hogy ha valami erős ellenfél ellen megy, akkor arra gondol, hogy az nem lehet siker? épp az a lényeg, hogy ha erős az ellenfél, akkor jó az időpont és sikert leginkább jó időpontban lehet elérni. lásd, amerikában volt, hogy a 3 legnézettebb sorozat egymás ellen ment. most is vannak hasonló időpontok.

(amúgy ha jól nézem a sztárok a jégen ellen ment és nem az m1-en, hanem az m2-n (vagy az csak a második sugárzás volt?). ja, és a megasztárnak sosem volt virágkora:)

OFF vége, ez bunheads poszt.

len90 - 2013. 03. 02. 14:43

Utolsó off:

Az M2 második vetítés volt, 2005 nyara-tele volt a magyar premier M1 szombat 20:05 ha jól emlékszem.

Egyébként tisztában vagyok a kiemelt nézőpontok jelentőségével, de ebben az esetben azt be kell látni, hogy az m1 sosem volt 18-49 bajnok, ott csak a sport közvetítéseknek sikerül megközelíteni a kereskedelmi csatornákat ebben a korosztályban, össznézőben meg az említett két műsor a nagy adón akkoriban elvitte a teljes nézettség 75-80%-át, tehát azért nehéz helyzetben volt a sorozat.

És én ezzel nem azt akartam mondani, hogy a J&B itthon siker volt, hanem hogy rossz volt a példa, ami fel lett hozva.

De visszatérve a BUNHEADS-hez, remélem berendelik a folytatást, bár abban egyetértek az előttem szólókkal, hogy gyengébb volt a második fele az évadnak. Bár helyesbítenék: a táncos részek az utolsó 3 részben mindent vittek, történetileg viszont nem tetszett az utolsó 8 rész, szerintem Cosette és Franky irritáló karakterek voltak, akármennyire szerettem Parist a GG-ben, az itteni karaktere nem jött be, és Michelle öccsét sem sikerült megkedvelni…

cyborgwings - 2013. 03. 02. 14:48

vissza kellett néznem, mit írtam a “kezdésről”, mert rémlett ugyan, hogy nem annyira fogott meg, de nem emlékeztem, miért, merthogy utána már jó lett ismét, hozta megint a heti kellemes kikapcsolódás faktort a szórakoztató szövegekkel és kedves karakterekkel meg a jó zenékkel.
az utolsó részben pedig a legzseniálisabb jelenet volt az a bizonyos cukizenés, dumamentes montázs, ahogy tudományos jelleggel fölkészültek a szexre. :)) a zárótáncot pedig újfent nagyon eltalálták.
azt meg valahogy kifejezetten üdítőnek éreztem, hogy nem volt finálé jellege az epizódnak, illetve nagyon remélem, hogy folytathatják a 2. évaddal.

(a jack és bobbyt annyit emlegetitek mostanában a blogon, hogy muszáj lesz valamikor újranéznem, túl rég láttam utoljára. top 5 kedvencem egyike.)

len90 - 2013. 03. 02. 14:50

Nézettségről még annyit, hogy 18-49-ben ugye bár sosem volt túl erős (0.6 volt a legmagasabb, amit hozni tudott), de onnan nem esett vészesen sokat (0.4 alá nem ment), értem, hogy most jobb volt a felvezetés, de a Switched at Birth sem túl acélos mostanság, stabilan 0.7-et hoz, így a Bunheads nézettség megtartása sokkal jobb, mint a Lying Game-é, ami a Pretty Little Liars 1.2 körüli értékeiből tud 0.5-0.7-et megtartani. Bár tudom, hogy nem ilyen fekete-fehér ez a kép, hogy vagy ez marad, vagy az, de remélem az ABC Family azért ezt figyelembe veszi majd.

Valamint ők is tudják, hogy működik ez a gilmore girls – bunheads vonal, és belátják, hogy habár nem túl széles az a rajongói tábor, amelyik hétről hétre követi a sorozatot, de ez a tábor nem új keletű, hanem körülbelül 10 éve rajong azért a bájos hangulatért, amit ez a 2 sorozat közvetít, s remélem belátják, hogy érdemes még egy utolsó esélyt adni a sorozatnak, hogy jobban kinője kezdeti gyerekbetegségeit, elvégre ha visszaemlékszünk, az első évadban a GG is csak egy erős közepes nézettséget hozott a WB-nek, aztán a második évadtól az egyik zászlóhajós lett…

Kate - 2013. 03. 02. 21:04

pár résszel le vagyok maradva sajnos, de annyira megszerettem a sorozatot hogy nagyon bánnám ha ezzel véget érne. annyira jól meg vannak írva a párbeszédek (ebből a szempontból a Veronica Marsra emlékeztet, ami nálam az abszolút favorit sorozat). engem nem zavar különösebben a GG párhuzam (főleg hogy annyira nem is néztem anno). szurkolok hogy legyen 2dik évad, nagyon hiányozna!

alessa - 2013. 03. 03. 01:44

óó de kár lenne érte, nagyon megszerettem.
egyébként én nem is tudtam volna h ez volt az évadzárás ha itt nem olvasom. úgyanúgy vártam a köv részt :S:S

Dor Ka - 2013. 03. 05. 21:32

nagyon szétesett az egész, de pont ettől jó.:) nehogy leszedjék! üde színfolt, hiányozna.

Lora - 2013. 04. 02. 17:30

Van valami hír róla? Mikor lehet tudni, hogy berendelik-e?

yeeeyha - 2013. 04. 03. 12:32

Nagyon sajnálnám, ha kaszát kapna, mert egyszerűen tökéletes feelgood-ot ad, jó nézni, akármennyi hülyeség is kerül bele…
Elég sok minden idegesít, Fannyért nem rajongok túlzottan, és Sasha amióta elszakadt a szüleitől, valami elképesztően idiótán viselkedik. A két nővért se bírom (Paris a GG-ből, meg az exruhaboltos). Ez a kisváros nem Stars Hollow, és talán direkt nem is akarták lemásolni, de annyira nem is próbálkoznak, hogy megteremtsék azt a jóféle atmoszférát.
Vannak szerethető karakterek, én bírom Melaniet, kár hogy ő van a legkevesebbet. Michelle tesója is nagyon jó.

Az évadzáró: szerintem a nyitás teljesen Bunheadses volt, jót nevettem rajta. Maga a rész is jól sikerült, Michelle meghallgatása, Ginny vallomása. Szörnyű volt a szex téma, ahogy az egészet tálalták. Sasha amúgy is ritka rossz tinédzser, a köténykéitől kezdve a szex-megbeszélés lefixálásáig. Boo is fura volt, mikor hirtelen csakúgy beállt táncolni a meghallgatásra, aztán még ő volt kiakadva.

A legjobb táncos jelenetet pedig a Cap-Cap részben volt, a sisakokkal :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz