login |

Primeval: New World: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2013. 03. 03. 18:10 - Írta: superpityu

14 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Nem egyszerű írni a Primeval: New World-ről és ajánlani a sorozatot, mert az évad első fele szimpla dögunalom volt, míg az idén leadott részek jól sikerültek. Olyan mintha az első pár rész íróit kihajították volna, és valaki másnak adták volna át a stafétát, olyannak, aki érti a dolgát. Az utolsó pár epizód fő vonala simán jó lett, a záró percek pedig izgalmasra sikerültek – kicsit hiányozni is fog a sorozat, hiszen eljött érte a kaszás.

Lehet, hogy egy ideig nem kéne dinókkal foglalkozni? Mert ugye az eredeti Primeval-ról semmi hír, a Terra Nova is bebukott, most pedig ez is. Megvallom, nem gondoltam volna, hogy az első részek után képes lesz akkorát változni és javulni a sorozat, mint amit láthattunk. És arra sem számítottam, hogy összekötik az angol szériával. Persze összességében így sem lett tökéletes sorozat, de simán jól szórakoztam egészen az utolsó képkockáig, amikor jött az a csúnya, de hatásos cliffhanger

Szó se róla, nem a hatalmas színészi alakítások jellemezték a P: NW-t, igaz a hangsúly végig a két főszereplőn volt, ők pedig szépen megoldották a feladatukat: Sara Canning szerethető volt a szerepben, de Niall Matter sem okozott csalódást. A készítők az évad második felében úgy döntöttek, hogy hagyják a fenébe a heti eseteket, és inkább behozzák a katonaságot és egy tetszetős átívelő szálat. Kár, hogy ezen az oldalon a hadnagyon kívül nem igazán volt kedvelhető figura, még Angie is ütnivaló lett.

A tovább után folytatom kisebb spoilerekkel.

Evan csapata tovább dolgozott a lények hazajuttatásán, míg a hadnagyék kísérletezni kezdtek a befogott őslényeken. Dylan megrögzött állatbarát karaktere iszonyatosan bejött, talán a legjobb jelenete az volt, amikor megtalálta labort és a kísérletek miatt kinyírt dinoszauruszokat. Igazán panaszkodni Toby-Mac párosra sem tudok, mindkettő jelentős szerepet kapott az utolsó pár részben. Ráadásul Mac nagy szerepet játszott a cliffhangerben is.

Örülök, hogy sikerült olyan problémát találniuk, amire tényleg lehetett részeket építeni. Az Evan és Hall közötti ellentétet sikerült jól megcsinálni, valamint megalapozni, ráadásul elgondolkodtató volt, hogy ott az esély, hogy múltban kijavítsák a dolgokat, de ezzel egy időben rengeteg más dolog is változna. Ez volt a katonai oldal legnagyobb hibája, hogy nem akarták felfogni, hogy mennyi mindent lerombolhatnak egy icipici változtatással.

Azt már nem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi is változott meg a múltban, pár tipp azért van, talán Mac „halála” volt, vagy a rengeteg fejfájást okozó albertosaurus kinyírása vezetett az anomália rendszer összeomlásához. Valamint arra sem fog fény derülni, hogy Dylan és Evan elérte-e a haza utat jelentő járatot.

Ki merem jelenteni, hogy a Primeval: New World a végére tényleg kinőtte a gyerekbetegségeit, kár, hogy az első pár részt elrontották – ha hamarabb gondoltak volna erre az átívelésre, talán nem kaszálták volna annyian a sorozatot. Sőt az angolokkal is hamarabb összehozhatták volna találkozást, amiből kihozhattak volna valami jobbat. Az egész sorozat az első fele miatt nem kap jobbat 6/10-nél, de az utolsó részre már jár a 8/10.

Ritkán látni ekkora változást egy évadon belül, és az utolsó percek miatt sajnálom a kaszát is.

14 hozzászólás Ne habozz!

nick - 2013. 03. 03. 18:31

Teljes mértékben egyetértek a leírtakkal.Úgy olvastam,hogy a készítők próbálnak egy másik stúdiót keresni és így talán lehet folytatás attól függetlenül,hogy a Space csatorna elkaszálta.Azonban szerintem lelehetne zárni mind ezt és az eredeti sorozatot ha legalább készítenének egy sorozatzáró 6.évadot,mert 2011 óta semmi hír nincs róla,még arról sem,hogy elkaszálták volna…

Zirowe - 2013. 03. 03. 19:13

Szerintem nagyon bugyuta volt végig, az angol nyomába sem ért.

Egyrészt a “mindent tegyünk vissza, mert jaj, világvége”, másrészt pedig a “megjavítjuk a világot a múltból származó tudással” hozzáállás is gázos volt.
Oké, ha a közelmúltban vezet az anomália, akkor para, de semmi sem változik meg, ha egy dinó nem kerül vissza ahonnan jött.

Meg aztán, hogy mivel lehetett volna megmagyarázni az anomáliák hirtelen bezáródását egyszerre..

Amúgy biztos meg lehetett volna oldani, hogy a feleség is éljen, Mac se haljon meg megint (bár ez nem volt egyértelmű, szerintem életben maradt, mert most csak fellökte a dinó), illetve az egység jövője is megmaradjon.

Kanadai katonák meg viccesek voltak.

DennyKeh - 2013. 03. 03. 19:35

Vártam mikor írod már meg a cikket!
Teljesen egyetértek. Annyira sajnálom, hogy ezt is elkaszálták. Annyira sajnálom azt a dolgot, hogy az emberek nem szeretik a dínós filmeket, pedig ezekbe van szerintem a legtöbb izgalom.

Nagyon reménykedem, hogy egy másik csatorna átveszi a forgatást, mert nagyon sajnálnám, ha többé nem látnánk őket. Egyik legjobb sorozat volt/még mindig az. Az meg plusz pont, hogy az eredeti Primeval-ba a kedvencem Connor Temple volt és ő is látható a feldolgozásban.

Összességben annyi, hogy nálam 10/10-et érdemel. Nagyon reménykedek abban, hogy lesz folytatás és nem csak 1. évad!! Remélem egy másik csatorna szivesen vállalná a folytatást. + az eredetit is befejezhetnék.

Paladin - 2013. 03. 03. 19:44

Nem mondom hogy nem javult, de a végére is harmatos volt.
Hogy az évadzáróra próbáltak kis crossoverrel feldobni, nem volt egy túl eredeti ötlet; bár tény, hogy Connor jelenléte tényleg dobott a hangulaton.
A katonás vonal meg nem lett volna rossz, ha nem a halálunalmas “kőagyú katonák nem fogják fel a frankót” klisével próbálkoznak.
(Azt pedig, aki Ferreira-ra rárakta azt a bajuszt, át kéne irányítani a cirkuszba bohócokat sminkelni).

Azért sajnálom a kaszát, mert jó irányba tartott a sorozat – még ha nem is ért oda az első évadban.

Gabe - 2013. 03. 03. 20:19

Ez a sorozat éretlen volt (az angol is tele volt hülyeségekkel még az 5. évadban is), de nagyon sajnálom, hogy nem folytatják, mert a dinók jobban néztek ki, mint némelyik filmben, a Terra Novat meg simán verte. És nem, nem a dinoszauruszos témával van baj, hanem a béna forgatókönyvekkel.

Isteee - 2013. 03. 03. 20:48

Borzalmas volt ez a sorozat… Nyomába sem ért az angol eredetinek. Az utolsó pár rész jó is lehetett volna…
Az angolról nincsen semmi hír, nem kaszálták, csak abbahagyták, még reménykedem :)

Ghost - 2013. 03. 03. 21:11

Hát én nagyon megszerettem a végére fáj a kasza,én is hallottam olyanról hogy próbálják megmenteni de erre azért elég kicsi az esély.Egybként nekem az eleje is bejött én a közepénél éreztem gyengének aztán a végére pedig nagyon jó lett

wusaa - 2013. 03. 03. 23:38

Multkor ,mikor először jött meg a kaszálás híre azt hittem a sorozat csak 12 részes.Aztán rájöttem van még egy rész hálistennek.A végére elég jó lett,sőt tényleg nagyon jó.AZ események kezdtek végre beindulni.A közepe felé kissé leült dehát nem lehet mindig érdekfeszítően fenomenális egy sorozat.Tényleg jó lenne ha folytatnák,de sajna ugye a nézettség.

ÖÉn - 2013. 03. 04. 00:31

Őszintén szólva, úgy látom néhány hozzászólóval egyetértve, én nem különösebben sajnálom a kaszát, ez talán lehetőség, arra nézve, hogy visszatérjenek az eredetihez, és talán lezárják végre :)

Mint itt is olvasni, többen írják az eredeti sokkal jobb volt. Attól tartottam, ha véletlenül sikeres lenne, az utód, akkor az eredeti elfelejtődik/ 2 mondatban elintézik. Ez úgy látom nem fenyeget.

De a rendes lezárás (eredeti sorozat), esélye talán így megmarad, akár film/akár 6. évad formájában ;)

“A közepe felé kissé leült dehát nem lehet mindig érdekfeszítően fenomenális egy sorozat.”

Nekem pl pont ez volt a nagy újdonság, az állandó változás, hogy nem tudod “mit hoz a holnap” az eredeti szériában. Ekkor kezdtem el “igazán nézni”, na ez pont az a sorozat, aminél nem akarsz heteket várni egy folytatásra.

Lálá - 2013. 03. 04. 09:32

Zirowe

Minél régebben történik a változás, annál nagyobb hatása lesz.

sphera - 2013. 03. 04. 10:45

Teljesen egyetértek a kritikával. A bevezetés kicsit laposra sikeredett, de a vége felé már elég jó lett a sorozat. Én összességében 8/10-et adtam rá, mert később azért már vittek bele saját ötleteket és nem csak az angolt másolták.

Mondjuk azért az angol eredetiben egy évadban összesen 6 részük van elmesélni a történetet, ott nincs idő a töltelék részekre, ott rögtön pörgetni kell a sztorit hogy a következő részre is maradjanak az emberek.

stargatelost - 2013. 03. 05. 13:37

@Zirowe: “Oké, ha a közelmúltban vezet az anomália, akkor para, de semmi sem változik meg, ha egy dinó nem kerül vissza ahonnan jött.”

Nyilván nem láttad (vagy olvastad) az A Sound of Thunder című művet, ott egy pillangó eltaposásával az ősidőkben elképesztő változáson megy keresztül minden a jelenben. A dupla finálé címe is gondolom erre a könyvre/filmre utalt.

Cléda - 2013. 03. 08. 12:40

Az angolt meg sem közelítette. A sorozat első fele/közepe nekem nagyon unalmas volt, kivéve a Mac-es lefagyasztott részt. De ez az utolsó 2-3 rész jobbra sikerült, Connor is feldobta a hangulatot a végén. Itt látszott, hogy lehetett volna jobb is..
Ha fel is javult a végére, a kasza az nem fáj. De folytathatnák inkább az eredeti sorit, az nagyon hiányzik.

hlxuja - 2014. 04. 21. 22:25

Biztos hogy nem lesz folytatása a sorozatnak?
Mert olyat olvastam hogy most dől el a sorsa a sorozatnak és hogy lehet hogy lesz folytatása lehet hogy nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz