login |

Pilot-mustra: Red Widow – 1×01

2013. 03. 06. 14:44 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az ABC bedobta utolsó idei nagyágyúját is a mélyvízbe, hogy milyen eredménnyel, arról már értesültetek. A Red Widow egy holland sorozat alapján készült, igazi bűnközpontú dráma, ami pont olyan, mint azt elképzelnénk országos tévén. Semmi kábeles karc, némi szappan és totális biztonsági játék. Kár érte. (Egyszerre két részt adtak le belőle, a másodikról az utolsó bekezdésben ejtek pár szót.)

RED WIDOW – 1×01 – 5/10

Hehe, kiszúrtam a rendszerrel, mert az ilyen sorozatokra szoktam tipikus 6/10-et adni, mondván, hogy semmi extra nem volt, de mivel újdonságról van szó, ezért a felfedezés élménye jelen volt, ami ér általában plusz egy pontot adni. Nos, a Red Widow-ra mindez igaz, csak éppen annyira nem volt érdekes a felfedezés, a történet semmi újdonságot nem hozott, a karakterek pedig valami durván nem voltak emlékezetesek, szóval… (Oké, egy karakter rendben volt, a tinifiú meg potenciállal teli, végre szakíthat a tiniklisékkel.)

A Red Widow alaptörténete azoknak lesz igazán érdekes, akik nem tudnak angolul (milyen hülye a cím…) – legyen elég annyi, hogy egy családi bűnszövetkezet van a középpontban, ami kissé nagyzolós meghatározás, hiszen mindössze arról van szó, hogy Marta Walraven, született Petrova apja valami orosz gengszter, s ebbe a családba házasodott Evan Walraven, aki szép lassan belesodródott a drogkereskedelembe. A sztori azzal kezdődik, hogy Marta tesója lenyúlja egy konkurens drogbáró (Mr. Schiller – Goran Visnjic) kábítószerét, aki naná, hogy berág.

Családi drámáról van szó, sok lelki vívódással, hogy a tiszta út vagy a bűnös út-e az üdvözítőbb, illetve van egy központi rejtély is, egy gyilkosság, amit a készítők persze megoldanak a rövidített szezon, vagyis a 8. rész végére, de túl egyértelműnek tűnik minden, hogy ez bármilyen relevanciát kapjon a szemünkben, a fő hangsúly úgyis a főhősön van, aki esetlenül próbál lavírozni  a bűn világában, hogy a talán soha meg nem valósuló 3-4. évadra igazi nagymenővé váljon.

Kíváncsiak vagyunk erre? Arra, ahogy a főhős elsüllyed a mocsárban és vélhetően magával rántja a családját is? Mondom, ahhoz karakterek is kellenének, de egyelőre velük nem állunk túl jól. (A holland sorozat 3 rész alatt jutott el addig, amíg a Red Widow 20 perc alatt. Nem mindegy, de érthető.) És a Red Widow többi aspektusa sem kielégít: erőltetett drámaiság, melankólia, miegymás. Tudom, hogy durva dolog történt, de a megvalósítás annyira közhelyes volt (a zene!), hogy nem érte el a kellő hatást.

Az 1×02-ről legyen elég annyi, hogy rossz volt és unalmas, jó indulattal 3/10. Nem volt túl érdekes az epizód és egész egyszerűen zavart engem, mert nagyon kínos volt nézni a főhőst ahogy próbálkozik “bűnözni”. Ennek a szálnak a megoldása frappáns volt, de ettől még a jelenetek nézése közben szenvedtem. (A hiba persze bennem van, hiszen ezt így kellett csinálni, de ettől még nem volt jó nézni.) És azok a telefonos jelenetek… Tudom, hogy drámaiak akartak lenni, de a Sikolyban féltek így utoljára egy telefon-készüléktől. Azért ennyire nem kellene túlmisztifikálni Mr. Schiller-t, mert átesnek a ló túloldalára.

8 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 03. 06. 14:58

Nálam ott lett vége ennek a sorozatnak, amikor a pilotban az egyetlen valamirevaló szereplőt kinyírták. Ráadásul már megint egy keménynek látszani akaró, de nagyon világfájdalmas arcú nőt tettek a főszerepbe, ez a típus meg már ránézésre irritál, szóval nekem ennyi volt.

winnie - 2013. 03. 06. 15:17

nem akartam spoilerezni, még akkor sem, ha szerintem mindenki tudja, hogy mi az alapkonfliktus, de igen, én is őt említem, mint a karakter, aki rendben volt. ez így elég szerencsétlen dolog:)

.tnm - 2013. 03. 06. 17:53

majd flashback-ekben. szerintem nem volt rossz, csak 100%-ig kimért és épp ezért semmi nem késztet arra, hogy folytassam.

Casey Novak - 2013. 03. 06. 18:40

Nagyon unalmas és fárasztó, a második részig már el sem jutottam. A szerencsétlen-nő-belekeveredik-családi gengszterügyekbe-aspektus miatt picit Mob Doctoros, csak az toronymagasan e fölött volt, minden szempontból, pedig az sem az évtized sorozata. Kár, mert szeretem a maffiás dolgokat. Lehet, hogy majd a 8. rész után ledarálom, hátha közben magára talál.
Az egészségügy meg ilyen rosszul fizet, hogy Kovács doktor úr mellékes drogbizniszre szorul? :)

winnie - 2013. 03. 06. 18:43

tnm: nem valoszinu, ez a szivas, hiszen anson mountnak van sajat sorozata, a hell on wheels, szerintem csak a pilotot tudta vallalni.

Leadfoot - 2013. 03. 06. 20:52

Kb. 3 perc után tudtam, hogy ez a sorozat totál unalom lesz.

fm! - 2013. 03. 07. 08:05

Én is így vagyok, bőven elég egy sorozatból 3-5 perc, hogy tudjam tetszik-e. Sőt, itt már a kép (és a kritika) alapján tuti biztos, hogy bele se kezdek.

sarkanyolo2 - 2013. 03. 07. 22:20

Hirtelen megláttam Anson Mountot, aki egyébként nagyon jól szerepel a Hell on Wheels-ben, de a kommented Winnie, egy kicsit eltántorított, mivel a történet engem nem rántott be, inkább ő lett volna a húzónév… :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz