login |

The Carrie Diaries: 8 rész után – írta Kajuska

2013. 03. 09. 14:52 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Mint a pilotkritikából és a kommentekből is kiderül, a The Carrie Diaries olyan sorozat, amely esetében meglehetősen különböző elvárásai voltak a közönségnek. Volt aki, jó kis retrósorozatot várt, ami elrepíthet a 80-as évekbe, mások a nagy előd, a Sex and The City hangulatának kisebb mértékű felélesztését várták. És persze akadtak olyanok is, akik csak sima marketinges fogásnak tartották, hogy Carrie Bradshaw életéről újabb sorozat készül és épp ezért jó pár embert teljesen hidegen hagyott a téma.

A gyengécske pilothoz képest mostanra kevesebb lett a dráma, oldódott a mélabús hangulat. Igaz, továbbra is érinti a komolyabb témákat és a tökéletesnek hitt New York árnyoldalát is bemutatja, de igazából az átlagos tiniproblémákra fókuszál. A két élet közti választás kérdése még felmerül, de már nincs annyira elkülönítve a két világ és inkább Carrie otthona a hangsúlyos.

Ami a szereplőket illeti, továbbra is Carrie kapja a legtöbb teret és az ő karaktere a leginkább kidolgozott. A többiek igaz kapnak kisebb  történetszálakat, amelyek több-kevesebb sikerrel érdekesen hatnak, de még nem elég egyediek az egyes mellékszereplők ahhoz, hogy ne legyenek felejthetőek. Példaul Walt a hetedik részben fel sem tűnt és mégsem volt hiányérzetem azzal kapcsolatban, hogy nem szerepelt, Donna LaDonna pedig kifejezetten gyenge a nemezis szerepében.

A The Carrie Diaries a retróhangulatot nem képes visszaadni egy az egyben, de találhatunk benne mosolyt előcsalogató utalásokat az adott korra, a jelenetek zenei aláfestése is a múltat idézi és üdítően hat, hogy sokkal  ártatlanabb, mint a jelenben játszódó sorozatok.

Nincsenek olcsó benyomást keltő extrémen kivágott és túlságosan rövid ruhák, kevesebb az ármány és cselszövés, mint a Gossip Girl vagy a 90210 első évadjaiban – szereplők pedig többet kommunikálnak szemtől szemben, hála annak, hogy nincs mindenkinek mobilja és nem ül a Facebook előtt. Ezáltal az egész sorozat aranyosabbá válik, a cuki faktorhoz pedig vastagon hozzájárul Anna Sophia Robb alakítása is, nagyon szerethetően hozza a karakterét.

Előzménysorozathoz híven persze akadnak utalások a Szex és New Yorkra. Vegyük csak a narrálást, a C-betűs nyakláncot, a cipőmániát, a híres Cosmopolitant vagy a részeket záró naplóba írást. Mégis nem árt ha teljesen elkülönítjük a két sorozatot. Míg a HBO sorozata új  szemszögből világított rá egyes dolgokra a The Carrie Diaries egy kellemes tinilimonádé, amely tökéletes guilty pleasure lehet, ha valaki heti 40 perc kikapcsolódásra vágyik.

Részemről mindenképp maradok az utolsó 5 részre és kíváncsian várom, mivel készülnek az írók a fináléra.

22 hozzászólás Ne habozz!

cyborgwings - 2013. 03. 09. 15:17

nagyon megszerettem, kifejezetten várom az új részeket. tényleg guilty pleasure meg limonádé és satc jelleget még előzmény szinten is inkább csak nyomokban tartalmaz, de számomra sokat hozzátesz az inkább hangulatában mint látványban eltalált 80-as évekbeli életérzés, az ártatlanabbnak tűnő tinilét.
de azt hiszem, engem alapvetően a somebody’s watching me feldolgozással vettek meg végül kilóra, ezt linkeltem már a kibeszélőbe is, de elfér itt is, gondolom:

http://youtu.be/cJDkBXsDdAg

m - 2013. 03. 09. 15:31

A kritika tökéletes leírása a sorozatnak.
Tényleg erősen gultiy pleasure. Engem teljes mértékben kikapcsol, nyilván ehhez úgy kell leülni hozzá, hogy nincsenek nagy elvárásaink. Amúgy nagyon aranyos, kedves sorozat. Mindenkinek ajánlom legalább belenézés szinten, hátha megfog valakit.
Legerősebb pontja szerintem is a zene, mivel nagyon jó feldolgozások vannak benne és rengetegszer feldobja az adott jelenetet. Eddig ezek fogtak meg legjobban:
http://www.youtube.com/watch?v=Iy0QwMwPMME
http://www.youtube.com/watch?v=DMQbzLrvwlE

cyborgwings - 2013. 03. 09. 17:48

jaj, a greg laswell-féle girls just wanna have fun is nagyon szuper lett. tőle egyébként ez a kedvencem:

http://youtu.be/PkS2b-yRwUo

a the smithstől pedig az unhappy birthday:

http://youtu.be/-VjbuM4i–A

már bocs az offért, de nem bírtam megállni. :)

a zenék tényleg sokat dobnak a sorozaton.

Cápi - 2013. 03. 09. 19:10

Anna Sophia Robb egyszerűen tündéri, a sorozat meg nagyon szórakoztató kikapcsolódás. Annyira nem hiányoznak a hátközépig kivágott ruhák amiből minden kilóg, ájfónok meg a sok fúrkálás-ármánykodás, ami a mostani tinisoroaztkban megy. Szerethető!! Remélem kap folytatást.

Zsu - 2013. 03. 09. 19:57

Szerintem aranyos kis sorozat. Olvastam a könyvet is ami alapján készült és szerintem jól eltalálták a hangulatát. Aki csak a szex és new york miatt nézi és azt szeretné viszont látni, annak meg nem csoda, hogy nem jön be a stílusa.

krisztikee - 2013. 03. 09. 22:01

Csak csatlakozni tudok az elottem szolokhoz, valoban nagyon kedves, kis cuki sorozat. Nem izgulom halalra magam alatta, de azert megiscsak nezem, mert szorakoztato, aranyos, es kikapcsol :) Mondjuk en teljesen fuggetlenitettem mar a szex es new yorktol, de neha azert eszembe jut, lasd manolo blahnik, es cosmo :) A foszereplo pedig tunderi, nem lehet nem szeretni! Nagyon eltalaltak.

m - 2013. 03. 09. 22:50

Amúgy mennyire biztos a berendelés? Azt olvastam hogy a Nikita, HoD, Beauty&B és ugye a TCD (ami elég gyengén teljesít hétfőnként) közül egy biztos kasza..
Remélem azért a 2. évadot megkapja.

winnie - 2013. 03. 09. 23:37

semennyire, de bőven van rá esély.

alessa - 2013. 03. 10. 11:07

szerintem is elég aranyos sorozat lett belőle :) igazából a sex és new york miatt próbáltam meg és persze elsőre nekem se jött be, de nem szeretek feladni egy sorozatot sem annyira könnyen, úgyhogy maradtam és jól tettem. örülnék ha berendelnék.

Dor Ka - 2013. 03. 10. 15:44

egyszerűen sz*r, még SJP is lefikázta.

Cápi - 2013. 03. 10. 17:14

Ha te a lovak véleményre adsz… De no offense.

symor - 2013. 03. 10. 20:01

Eltűnt a kommentem!
És ez annyira jellemző momentum erre a sorozatra nézve is :)

Kezdve az elején:
Írtam egy kommentet, amellett, hogy miért langyos, hamis előképe ez az eredeti sorozatnak. Ezt alátámasztandó pedig vulgáris és vicces idézeteket használtam fel az egykor volt Szex és New York-ból.

Nem véletlen, hogy már nincs a kritika alatt ez a hozzászólás, gondolom :P

Ezt a sorozatot már kislányok olvassák, míg az eredeti széria felnőtteknek szólt :)

Kajuska - 2013. 03. 10. 20:56

Kedves symor
volt szerencsém olvasni az eredeti kommented és nem lep meg, hogy eltűnt. A kritikában is írtam, hogy a TCD teljesen más tészta, mint a Szex és New York. Ha a régi sorozat hangulatára vágysz, akkor a The Carrie Diariestől tuti nem kapod meg. Akkor sem ha pl. 5 évadnál tartana a sorozat és Carrie már 21 éves lenne. Azért írtam a sorozatról, hogy mindenkinek világos legyen mit várhat. Alapvetően nem várható el a sorozattól a vulgaritás, mivel országos és nem kábeles csatorna készíti.

Személy szerint teljesen elkülönítem a két sorozatot és mindkettőt másért szeretem. Az eredetiben Carriet csíptem legkevésbé, úgyhogy könnyedén kitalálható, hogy nem azért nézem a mostani szériát, mert akkora Carrie rajongó lennék. Max. mosolygok ha szóba kerül Manolo Blahnik. Azért nézem mert egy aranyos tiniről szóló szerethető sorozat, ami teljesen kikapcsolja az agyam.

symor - 2013. 03. 10. 21:22

Kajuska:

Nem csodálkoztam az eltűnésén utólag én sem :)
Ebben az esetben inkább mulatságos ez a szemérmeskedés, mintsem bosszantó.

A vulgaritást egyébként én sem várnám ettől a sorozattól, a bátor témaválasztást ellenben annál inkább.

Ebben a felállásban viszont szerintem pofátlanság előzménysorozatként bemutatni ezt a szimpla limonádét. Nem mintha ne számítottam volna arra, hogy ilyen gyávák lesznek az alkotók, de ettől még kínosnak érzem.

Azt hiszem ez a csalódás tükröződik egyébként a nézettségben is. Ha maguk a készítők nem akartak volna azzal az előnnyel indulni, hogy egy témáját tekintve népszerű szériához kapcsolják ezt a hígvelejű tinisorozatot most talán nem is ott tartanának ahol.

Kicsit dühítőnek találom, hogy mennyi lehetőséget pazaroltak el végül emiatt a sorozattal.

Hiszen a ’80-as évek miliőjét kihasználatlanul hagyva még csak meg sem kísérlik a kor világszemléletét felidézni, vagy egyfajta szexuális kérdéseket is érintő közeghez igazítani a történetüket. Pedig ezek az akkori kamaszokat ugyanúgy foglalkoztathatták, arról nem beszélve, hogy az emancipáció, a másság, a nőként érvényesülés mennyire új megítélést nyert az adott korban.

Az egyetlen amit átvettek és azt sem maradéktalanul az némi divat és frizurakoncepció és ennyi.

Elszúrták a sorozatot, sajnos épp amiatt mert könnyű népszerűségre vágytak, kicsit merészebb figyelemfelkeltés helyett.

Cápi - 2013. 03. 10. 21:41

@symor: olvasd el talán a könyvet, amiből készült. Nagyon sokban hasonlít rá a sorozat. Nem tudom te mit vártál, hogy ez a Carrie is végighentereg gyors 13 rész alatt a fél várossal vagy mi?
De ezesetben írj nyugodtan panaszlevelet az írónak, akinek a könyvéből készült a TCD és a SATC egyaránt mellesleg, hogy hogy merészel ilyen “limonádét” kiadni a kezei közül.

symor - 2013. 03. 10. 22:24

Cápi:

Például a Friday Night Light sem csak fociról, vagy hentergésről szólt, pedig fiatalokat és egy futballcsapatot állított középpontba. Bár ezzel talán túl magasra tetem a lécet :P

Carrie-től csak annyit vártam, hogy valami más lesz mint azok a tucatcsitrik, akik a hasonszőrű sorozatokban szerepelnek. Egy jelenséget vártam, mint amilyen mondjuk Veronica Mars volt, egy aranyos próbababa helyett. Hentergés helyett pedig mint írtam a kor viszonyai jóval több teret nyújthattak volna egy kamaszsorozat esetében.

Candace Bushnell-nek egyébként már az eredeti sorozathoz sem volt sok köze. Az az első 200 oldalas könyv, amit ő írt legfeljebb nagy vonalakban adta a Szex és New York alapjait. Ezt az előzménykötetet pedig pont azért hozta össze, hogy meglovagolja azt a népszerűséget, amit lényegében nem a saját írói tehetségével ért el.

Ráadásul ő is csak azért irt ilyen limonádét eredeti könyvéhez képest is, mert ezzel sokkal több és fiatalabb olvasóhoz juttathatta el Carrie alakját, aki mint írtam lényegében nem is neki köszönheti, hogy szimbolikus szinglifigurává vált.

Bushnell tehát a remélt jogdíjakon kívül nem sok ambícióval fogalmazta meg új történetét. Azt pedig már ne is firtassuk amúgy mennyi írói tehetség szorult ebbe az írónőbe :P

Kajuska - 2013. 03. 10. 22:32

Szerintem azért reklámozták előzménysorozatként, mert a SATC előzményeit leíró könyv alapján készült. Igaz, nem olvastam a könyvet, de a tartalma alapján a sorozat eléggé tükrözi Candace Bushnell történetét.

A másság és nőként érvényesülés kérdéseit az írók már felvetették és szerintem ha lesz 2. évad, akkor annak keretein belül akakrnak foglalkozni ezekkel a kérdésekkel(már nem támaszkodnak olyan szorosan az alapul szolgáló könyvre).

Ami a nézettséget illeti,először is azoknak nagy részét akik 20-35 évesen nézték a sorozatot hidegen hagyta a tiniadó próbálkozása. Valahogy valószínűtlennek tartom, hogy egy 40 év körüli nő olyan CWs sorozatot akarna nézni, ahol 16 éves a fõszereplõ. A csatorna biztos az eredeti célközönségét akarta szórakoztatni. Másodszor pedig a CW összes kizárólag emberekkel foglalkozó tinisorozatának alacsony a nézettsége az utóbbi években(pl. Gossip Girl, 90210).

symor - 2013. 03. 10. 23:37

Kajuska:

Egyértelmű, hogy az írónő és a készítők is a eredeti sikerét akarták meglovagolni ezzel az úgynevezett előzménnyel. Ha nem olvastad a könyvet elég érdekes véleményt fogalmaznod a vélhető tartalmáról :)

Én olvastam, így elhiszed vagy sem, de nem sok köze van a később belőle készült sorozathoz. Utólag persze az írónő igyekszik ahhoz igazítani magát.

Candace Bushnell inkább az Observerbe írt cikksorozata miatt köthető jobban a sorozathoz (inkább mint témaadó), mintsem azzal a meglehetősen gyenge könyvvel amit az alapján írt.

A sorozat nála sokkal többet köszönhet olyan tehetségeknek, mint Cindy Chupack (Modern Family), vagy a nagy rutinú Darren Star. Ez persze maximum az első három évadra vonatkozik, hogy aztán mivé torzította el a siker a Szex és New York-ot is az más kérdés :/

Egyébként amit írt a nézői korcsoportról az önmagában ellentmondás. Hiszen az új sorozat berendelésében vastagon közrejátszott, hogy számítottak a nézők előismereteire az eredeti szériát illetően, pont a CW-nél, az úgynevezett “tinicsatornánál”. Carrie figuráját és az eredeti sorozatot egyébként sem csak a 40 éves nők ismerik (Éljen az internetkutúra!). Így joggal feltételezhető, hogy egyfajta nézői elvárásnak talán mégsem felelt meg a sorozat.

Az általad említett Gossip Girl vagy 90210 sem amiatt volt rossz nézettségű, mert a “CW összes kizárólag emberekkel foglalkozó tinisorozatának” részét képezték, valószínűbb, hogy inkább amiatt, mert egyszerűen színvonaltalanul voltak elkészítve. Ezt még a némi kultuszt elért GG rajongók is megerősítik az utolsó évadokra tekintettel.

A CW már jó régóta csak ott ér el igazi sikert ahol divathullámot tud meglovagolni. Így a Supernatural a Vampire Diaries, vagy az Arrow esetében, de még ezeket is egyre inkább saját rajongóik azok akik idővel kikezdik.

Ebből a körből pedig feltűnően hiába próbálkozik a csatorna olyan aránytévesztésekkel kitörni, mint az Emily Owens volt, vagy a Cult éppen most.

A The Carrie Diaries persze ettől még lehet egy tündéri sorozat, én is inkább azt siratom mit hozhattak volna ki belőle, mintsem azt milyen lett. Egy minden bizonnyal gyorsan eltűnő tucatsorozat a CW-től :/

winnie - 2013. 03. 11. 01:37

“egyszerűen sz*r, még SJP is lefikázta.”

hol? valahol azt mondja, hogy fura látni, de mást egyelőre nem találtam.

Cápi - 2013. 03. 11. 19:22

Biztos neki mondta személyesen a telefonba…

Kajuska - 2013. 03. 15. 23:00

Részletesebb tartalomleírást olvastam és az alapján, még mindig több köze van a The Carrie Diariesnek a könyvhöz, mint a Vámpírnaplóknak L.J Smith történetéhez, amit mellesleg olvastam is.

Mivel a 2. évadban a CW már teljesen hanyagolni szokta a könyvet vagy a sorozatot, amiből feldolgozást készít tudok reménykedni, hogy színvonalasabb lesz az esetleges folytatás. Ha növelni akarják a nézettséget változtaniuk kell. Persze ebben az esetben sem várok eget rengető mélységet a sorozattól. Az nem lenne reális elvárás.

Az megint más dolog, hogy annak ellenére, hogy tetszik a TCD jobban örültem volna ha az Emily Owens, MD. kap második évadot, mert jobb sorozatnak tartom. A véleményem azonban nem számít.

Csak azt írtam, hogy mindkét sorozat Candice Bushnellnek köszönheti az alapötletét és nem azt, hogy az alapötlet miatt lett akkora siker a Szex és New York. Nyilvánvaló, hogy a megvalósításban rejlik a siker titka. Ha félreérthető voltam akkor bocsánat.

Az tény, hogy a Szex és New Yorkot nem csak a 40 évesek ismerik (én is távol állok a 40-től és a baráti köröm is, mégis valamennyien láttuk a sorozatot), de pont ennek a korosztálynak a képviselői miatt lett közönségkedvenc, mert az eredeti sugárzás idejében követték(ezért írtam róluk a hozzászólásomban).

Aki többet várt egy sima gimis guilty pleasure-nél, annak tényleg csalódás lehet az egész. Nekem nem voltak magas elvárásaim a CW profilját ismerve. Számomra azt nyújtja, amit elvárok tőle – bőven van hova fejlődnie.

Arról, hogy a CW melyik sorozata mennyire színvonalas pedig nincs jogom itélkezni, mert fogalamam sincs, hogy melyikre mennyi pénz jut és arró sem, hogy mennyire korlátozza az írók kreativitását a csatorna.

Gina - 2013. 04. 05. 23:27

vicces, mert úgy veszem észre, hogy akik ide kommentelnek, azoknak a nagy többsége nézte a Szex és New Yorkot. Hát, én úgy nézem a The Carrie Diariest, hogy fogalmam sincs, miről szól az “eredeti sorozat”. Írtátok,hogy vannak benne utalások a Szex és New Yorkra: nyilván ugye, én ezeket sem veszem észre, mert azt sem tudom, mik azok az utalások. Nem is tudom, mi a történet vége, vagy hogy megmaradnak-e ezek a barátok, akik most Carrie-t körül veszik. De nem is bánom. Így én teljesen külön tudom kezelni a Carrie naplóját, egy önálló sorozatnak tudom tekintetni, nem csak valami ‘előzménynek’. Így igazából nem is csalódtam a sorozatban, mert úgymond nem voltak elvárásaim: ezt úgy értem,hogy nem mondhatom azt,hogy ezt meg ezt kihagyták belőle, meg hogy valamit máshogy kellett volna csinálni… de őszintén örülök annak, hogy ez így van. Lehet,hogy jó sorozat a Szex és New York, de akkor majd max ennek a sorozatnak a befejezése után kezdem el nézni.
Én most amit látok a sorozatból, az az, hogy egy kedves, aranyos, tipikus tinisorozat, ami 30 évvel ezelőtt játszódik. Igazából én nagyon szeretem a retro dolgokat, a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek Amerikájáért kifejezetten odavagyok :) Szerintem a karakterek is szerethetőek, befogadhatóak, különösen Carrie, amilyen energikus, vidám, kis locsi-fecsi, lökött lány… :) olyan “kis kedves” az egész sorozatnak a hangulata. tényleg pihentető, és bár jóval 1984 után születtem, mégis azt mondom, hogy jó érzés nosztalgiázni. Ez a sorozat csak még jobban kelti bennem a vágyát, hogy visszamenjek a múltba :D
Szóval, én egyértelműen kedvelem a sorozatot, eddig 9 részt láttam, holnap bepótolom a többit is. Nagyon remélem, hogy nem kap kaszát, hogy legalább egy 2. évadot megkap. Kell valami méltó befejezés, és úgy érzem, most még nem tudnék elbúcsúzni a sorozattól. TCD <3

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz