login |

Pilot: The Bible – írta LaCRossE

2013. 03. 10. 16:21 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Amikor elvállaltam, hogy írok erről a “sorozatról” kritikát, már akkor tudtam, hogy nehéz fába vágom a fejszém. A Bibliát szinte mindenki ismeri, vagy legalábbis tudja, hogy mi az. A History Channel pedig úgy döntött, hogy sorozatot csinál a Szentírás legismertebb történeteiből – azonnal tudtam, hogy meg kell néznem, ebben pedig a kritikusok nagyon negatív véleménye és a The Bible kábeles nézettségi rekordja csak tovább erősített.

Valahogy nehezen áll rá a szám most a sorozat szóra, egyrészt mert a The Bible egy minisorozat, tehát több részt nem terveznek belőle (elvileg), másrészt pedig azért, mert mégiscsak egy adaptációról van szó, amire akár “dokumentumfilmként” is tekinthetek, főleg a néha előtűnő narrációnak köszönhető, amire egyébként szükség volt.

Az első részben (ami egyébként dupla volt) többek között Ábrahám és Mózes történetét dolgozták fel. Aki nem ismeri a Bibliát annyira jól, az rendkívül sok információt meg fog tudni ezekről a bibliai történetekről, amit én személy szerint üdvözlök – még ha nem is ért egyet valaki a Biblia tanaival (én nem is szeretnék álláspontot foglalni, mert ennek itt nincs helye), úgy vélem, érdemes tisztában lenni velük.

Ahogy már fentebb is írtam, a kritikusok odakint nagyon lehúzták a The Bible-t, én mégsem csatlakoznék hozzájuk. Többek között, mert a készítők kellő alázattal nyúltak az alapanyaghoz, és bár volt benne erőszak (Ószövetség, ugyebár), nem mentek át öncélúságba. A rész közben többször is elképzeltem, hogyha egy prémiumcsatorna, például a Starz akarta volna adaptálni a Bibliát, mennyi öncélú szex és erőszak kerülhetett volna bele.

Ugyancsak pozitívum, hogy a készítők kellőképpen autentikusak maradtak, nem estek túlzásokba. Nem ismerem pontosan, hogy mekkora büdzsével dolgoztak a készítők, de nem sok gagyi faktor volt ebben a dupla részben, épp elég jól megoldották a dolgokat – elég a ruházkodásra, vagy mondjuk a harcjelenetekre gondolni. Sőt, a látványvilágra sem lehet panasz. Bár volt, amit jobban is meg lehetett volna oldani, de például a “Mózes és a tenger”-jelenet szépen nézett ki.

Pontozni nem fogok, egyszerűen lehetetlen, és nem is tartanám helyénvalónak. Mindenesetre azt elmondom, hogy a The Bible-t ajánlom a Bibliát ismerőknek és nem ismerőknek is, hiszen utóbbiaknak a történet még újdonsággal is fog szolgálni (és persze információt is nyerhetnek belőle). Nem egy világmegváltó sorozatkezdéssel rukkolt elő a History Channel, de élvezhető lett. Azonban van egy olyan érzésem, hogy inkább a kisebbség táborát erősítem.

27 hozzászólás Ne habozz!

montanosz - 2013. 03. 10. 16:31

A Bibliával egyetlen “gond” van, hívőknek szól DD.
Persze ettől függetlenül én is ajánlom mindenkinek, de nyilván a terminátor ujab része megelőzi majd nézettségileg, köszi az ajánlást és a feliratot is a készítőknek!

LaCRossE - 2013. 03. 10. 16:37

Fúú, ez gyorsan kikerült winnie, köszi! :)
montanosz: oké, én magam mondhatni hívő vagyok, de szerintem csak neki, nekünk szól. :) De persze nem erőszak a disznótor. :D

winnie - 2013. 03. 10. 16:41

ritkán mondok ilyet, de maga a sorozat engem nem érdekel (a sztorikat ismerem, itt nincs nagy mozgástér, ezért nem hiszem, hogy tudna-e újat mutatni), ezért is mondtam, hogy mi biztos nem írunk róla, de azon filóztam, hogy random antológiaként lehetnek-e élvezetesek a sztorik, ha valaki nem ismeri a sztorikat és eltekint a vallási töltettől.

tschaby - 2013. 03. 10. 16:43

Én pl. nem vagyok vallásos, de a téma mindig érdekelt, úgyhogy nézem.

nyílméregbéka - 2013. 03. 10. 16:46

“Pontozni nem fogok, egyszerűen lehetetlen, és nem is tartanám helyénvalónak.”

azért ez nem szakrális kérdés, ez egy sorozat, miért ne lenne helyénvaló pontozni. nem a tartalmát kell értékelni, hanem az adaptáció minőségét. nálam egyébként egy 5/10. nem rossz, meg van csinálva rendesen, de semmivel sem ad többet mint egy már többtucatnyi helyen/csatornán/filmen ezerszer látott különféle biblia-filmadaptáció. természetesen a “biblia-mániás” amerikaiaknál ez a téma mindig hatalmas nézettségre számíthat.

jim455 - 2013. 03. 10. 16:47

Hát azért ilyen nézettséggel hülyék lennének nem folytatni. Nyilván esni fog, de ez még ha sokat esik akkor is jó.

Skate - 2013. 03. 10. 16:48

Nem egy Biblia-feldolgozást láttam már. Többet vártam volna tőle. Szét lehetne szedni, milyen hibák vannak benne, de nem érdemes. Annyira nem volt rossz, mint elsőre éreztem.

LaCRossE - 2013. 03. 10. 16:51

nyílméregbéka: azért sem pontoztam, mert nem tudok. Az adaptáció minősége alapján tegyem? Legyen, szerintem jól oldották meg, amit kellett, 8/10. Vagy a sztoriért? 6/10. Nem, ráadásul én amúgy sem szeretek vendégkritikáimban pontozni (ritkán azért megteszem), mert 1. nem írok annyi kritikát, ami alapján bármi támpontot adhatna tőlem egy pontszám 2. néha képes vagyok elszállni pontozásban, és egy véleményt, kritikát alaposan leronthat egy ilyen

winnie: az a baj, hogy én nem mondanám teljesen antológiának. Persze, minden rész más sztori, lehet rá mondani, de én inkább egy folytatásos dolognak látom – néha hatalmas időugrásokkal.

stargatelost - 2013. 03. 10. 16:58

Ha már History Channel, igazán feldolgozhatták volna az Ancient Aliens vonalon a Bibliát :D Mivel én ez utóbbi elmélet nézeteit vallom, így ebbe biztos nem nézek bele :) (Bár egy Starzosra azért lehet befizetnék :D )

nyílméregbéka - 2013. 03. 10. 16:58

LaCRossE: értem én, csak a “nem helyénvalóra” reagáltam inkább. :)

LaCRossE - 2013. 03. 10. 17:12

nyílméregbéka: igen, az lehet, hogy szerencsétlen megfogalmazás volt, de most már mindegy. :D

Waldi - 2013. 03. 10. 17:37

Nem akarom elspoilerezni a veget, de valoszinuleg tul sokat anokhi gombat nyaltak unalmukban az osatyak a sivatagban :D

castro - 2013. 03. 10. 17:56

Az egyik producer Roma Downey (az Angyali érintés főszereplője), akinek élete kb 100%-át már vagy 20 éve Isten és a vallás teszi ki. A férjével (Mark Burnett a Survivor reality-ből) együtt készítették, és minden forgatási nap előtt Isten áldásást kérték a forgatásra és a szereplőkre. Downey egy interjúban azt mondta, hogy szándékuk szerint aki megnézi ezt a sorozatot, az érezni fogja, hogy általa az Úr áldásában részesül. A Facebookon már hónapok óta szivárogtatja Downey a forgatási képeket, jeleneteket stb. Ő maga játsza el Máriát (a plasztikai műtétei fényében igen érdekes eredményt adva a képek alapján).
Szóval ez – az eredeti szándék szerint – valójában egy vallási propaganda-sorozat lenne. Ennek fényében is érdemes megnézni, hogyan sikerült.

serra - 2013. 03. 10. 18:23

Nekem pont egy Starz-Spartacus féle feldolgozás feküdne jobban. De gondolom ez rengeteg hívőt felháborítana, ezért nem nagyon fogják próbálgatni.
Mindenesetre érdekel a sorozat, lehet, hogy egy darát megér majd a végén. Remélem akkor is lesz írás róla.

Piemaker - 2013. 03. 10. 18:28

Nekem is tetszett.
Nem vagyok hívő,csak nagyvonalakban ismerem a történetet.Éppen ezért volt egy két WTF számomra.

tschaby - 2013. 03. 10. 18:49

Mind az Ó-, mind az Újszövetségből lehetne elég brutális (minden téren) filmet/sorozatot forgatni, de az USA-ban ezt valósznűleg nem mutatnák be.
A History Channel műsorait amúgy elég komoly fenntartásokkal érdemes nézni, mert néha olyan fals dolgok hangzanak el a műsoraikban, hogy egy friss éretsségizőnél kiveri a biztosítékot (pl. Bouillon Gottfired hazatért(???) Franciaországba a Grállal (hmmm…) az első hadjárat végén, meg ilyenek).
De azt meg kell hagyni, hogy a Hatfields and McCoys jó volt, a Vikings eddig bejön, ahogy ez is hozza az elvárható szintet.

nonecka - 2013. 03. 10. 19:29

Hívő vagyok, de semmi pénzért nem nézném meg. A sztorikat már betéve tudom nem hiszem hogy újat mutatna. Starz-Spartacus féle feldolgozás pedig lehet adna a sztorinak egy elég egyedi ízt. Én tuti megnézném mert hogy abba az időbe se voltak hűségesek meg bűntelen az emberek, sőt.

jjncaa - 2013. 03. 10. 22:19

castro, kösz a plusz infót, érdekes módon én a pilot nézése közben inkább arra gondoltam, hogy ezzel a Biblia-hívőket akarják kissé elgondolkoztatni a történetek hitelességéről… Mondjuk már az első részt is félbehagytam, pedig érdekel vala a szent könyv, de hívőként szerintem alapvetően feszélyező lehet ezt így nézni, a maga megtestesült valójában (addig “működik” az egész, míg körüllengi valami misztikus pátosz), ahogy megszólal Isten emberi hangon, az egyszerűen kínos, nem lehet ellene mit tenni

jjncaa - 2013. 03. 10. 22:21

Illetve azoknak jöhet be, akiknek meg se fordult még a fejében, hogy elolvassák a Bibliát, csak szeretnék megismerni a vázát

sandor8206 - 2013. 03. 11. 07:48

sztem semmi gond nem lenne egy Starzos Biblia feldolgozással, lsd. M. Gibzonos Passió

Scoo - 2013. 03. 11. 08:56

Nem vagyok hívő, de nekem tetszett, bár sok újdonságot nem hozott számomra. Viszont a megvalósítás egész korrekt lett, tényleg vannak benne látványos jelenetek. Akik nem ismerik a Bibliát azoknak nagyon ajánlott, mivel érdekesen mutatják be a történeteket.

Kicsit sok volt mondjuk így dupla epizódban.

Persze, lehetett volna Spartacus féle baszós kardozós feldolgozás is, de úgy hiszem inkább kellő alázattal dolgozzák fel az ilyen témákat és inkább ne öncélú szórakoztatás legyen az egész.

izellajos - 2013. 03. 11. 12:25

csak az USAban megy, vagy a hazánkban fogható History is leadja?

castro - 2013. 03. 11. 13:48

Közben már a producer Burnett ma már célzott rá, hogy lesz újabb évad.

atg - 2013. 03. 11. 19:27

Nem lett rossz ez a duplarész, tv-s szinten valóban voltak egész látványos jelenetek benne, ugyanakkor voltak számomra is zavaró dolgok. Ilyen volt például a narráció, amire szükség volt a történet megértéséhez, de ezzel kissé dokumentarista stílusba ment át az egész. A forgatókönyv csiszolgatásával meg lehetett volna ezt úgy is oldani, hogy ne legyen ilyen játékfilm-dokumentumfilm hibrid a végeredmény. A másik probléma szerintem is Isten hangja, megszólalása persze elkerülhetetlen volt, de talán egy karakteresebb hang tudott volna javítani a dolgon. Mindenesetre az előzetes végén megjelenő Jézus sokkal inkább sugárzott, nem is tudom, egyfajta felsőbbrendűséget, mint itt Isten.
Ha megvalósításban marad ez a szint, akkor végignézem.

pytta - 2013. 03. 13. 10:57

Hát, nem tudom, hogy lehet jó Biblia-feldolgozást csinálni, szerintem elég nehéz, de ez is még csak épp súrolja a nézhetőség kategóriát (1×01-02 után mondom).
Nagyon dagályos, és nagyon színpadias lett, a hangulatfokozó zene szerintem már-már nevetségesen fennköltté és grandiózussá próbálja tenni, pedig megmaradhattak volna “emberibb” szinten – persze tudom, ez a Biblia, de akkor is :)
Ami kifejezetten undorító volt, az a Jézus-ábrázolás, amit persze még csak előzetes szintjén láttunk, de… Jajj. Annyira sablonos, hogy ijesztő, és a végén, amikor az átlyuggatott kezével mondja, hogy “I am coming soon”, hát én hangosan felröhögtem.
Szóval a giccsfaktor erősen kileng, még a Saul-Dávid-Sámson érdekel valamennyire, de tovább nem hiszem, hogy nézem…

pytta - 2013. 03. 19. 10:00

OK, megnéztem a 3-4. részt is, borzalmasan hatásvadász ez az egész sorozat, kár…

Parallax - 2013. 07. 02. 09:51

SPOILER:
a szakállas fickót kinyírják.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz