login |

Pilot-mustra: Mr & Mrs Murder – 1×01

2013. 03. 12. 19:53 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Ó, annyira könnyű eset vagyok, ha krimiről van szó, mégis mostanában egyre kevesebb nyomozós sorozat nyűgöz le. Pedig nekem tényleg elég, ha magánnyomozós a sztori (ld. Elementary), vagy ha van valami csavar a szimpla nyomozásban (ld. az idei Motive, ami 4 rész után kötelezően nézős lett), vagy ha jó a két főszereplő közötti kapcsolat (ld., ööö, az idei Motive, de akkor inkább legyen a Miss Fisher’s Murder Mysteries). Vagy mondjuk, ha a múltban játszódik (ld. Miss Fisher’s Murder Mysteries, ööö, vagyis a Ripper Street, vagy bármi, csak ne a Vegas és a Copper). Sőt, az is elég, ha vicces, mint a tavalyi év egyik fénypontjának számító A Touch of Cloth vagy a korábbi Vexed.

MR & MRS MURDER – 1×01 – 7/10

A Mr & Mrs Murder című ausztrál krimire a fentiek közül nem egy jellemző illik. Nem magánnyomozós, de cserébe amatőr detektíves, vicces és remek a kapcsolat a két főhős között. Oké, ez elvárás is, hiszen egy férj és egy feleség a két főszereplő (Shaun Micallef és az összes ausztrál sorozatban szerepelő Kat Stewart), akik trauma cleaner-ként dolgoznak, azaz bűncselekmények után kezeslábasban és gumicsizmában takarítják fel a helyszínt, sikálják a vérfoltokat. És ütik bele az orrukat a nyomozók munkájában.

Ennél többet igazán nem is lehet elmondani a Mr & Mrs. Murder-ről. Nyilván minden rész (az eddigi 3) gyilkossággal kezd, ami után megjelenik hőseink furgonja, elkezdik takarítani a helyszínt és közben a történtekről dumálnak, s hogyhogy nem, de a 44. perc végére kiderítik, hogy ki volt a gyilkos. Tényleg pofonegyszerű a formula, klasszikus “amatőr segít a rendőrnek”, ahol a rendőr ráadásul haver, minden részben állandó. (Mint ahogy fix szereplő és újabb humorforrás a házaspár segédnek beszervezett, egyébként MBA-re készülő unokahúga.)

Nagyon hamar eldőlt, hogy nézős lesz a sorozat, még az ügy kifejtése előtt, annyira aranyos a humora és olyan jó a kapcsolat a férj és a feleség között. A Mr & Mrs Murder nem csap át idiotizmusban, nem elszállt humorú, nem fergeteges vagy hangosan röhögős, hanem inkább bohókás, a gyilkosság(ok) ellenére tényleg jó hangulatú, élvezetes és olykor még intelligens is.

Nézés közben nem egyszer a “hát, ez marha jó”-érzés járt át, ami a fenti pontszámban tükröződik, szóval összességében nem mondanám kiemelkedőnek az egészet, nézni nagyon jó, de utána elfeledi az ember. Ebből is látszik, hogy elég pár összeillő karakter a szórakozáshoz. (Értsd: ha nem jönnek be a figurák vagy a humor, akkor nem lesz oda az ember érte.)

(Amikor vége lett a pilotnak konstatáltam, hogy az ügy afféle so-so kategória volt, elfért, de viszonylag kötött az alapfelállás, azonban abból kihozták a maximumot. A sztori egy szállodában elkövetett gyilkosságról szólt, s ennek megfelelően nem volt nehéz nyomozni a takarítás ideje alatt, miközben persze a személyzet és a vezetőség nem nézte jó szemmel a botcsinálta duó ténykedését – még szerencse, hiszen ez plusz humorforrás volt.)

1 hozzászólás Ne habozz!

Benjy - 2013. 03. 12. 20:04

Egy jó nyomozós nálam is elférne. Monk óta nem találtam olyan nyomozós sorozatot, amelyben aranyosak a karakterek, van csavar a heti esetekben, és még humoros is. *cry*

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz