login |

Being Human UK: vége az ötödik évadnak. És a sorozatnak is. – írta stargatelost

2013. 03. 13. 15:00 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Are we wasting our time, doing all this, trying to be human?

Aki eddig még nem nézte, nekikezdhet a darának, hiszen az 5. szezonjával véget ért az egyik legjobb brit természetfeletti sorozat, a Being Human, melyben egy vámpír, egy vérfarkas, és egy szellem próbál meg emberi életet élni egy fedél alatt. A szigetország sorozataira jellemzően itt is lecserélődött lassan a szereplőgárda, így a mostani évad már teljes egészében új hármas főszereplésével.

Sokan hihették azt, hogy a régieket úgysem tudják pótolni, de nem panaszkodhattunk, hiszen a remek karakterek köré jóféle  dinamikát sikerült írni, amit öröm volt nézni.

Hal, a sok száz éves vámpír, aki folyamatosan harcolt saját démonaival, miközben a vérről próbált leszokni, Tom, a kissé butácska, de szerethető vérfarkas, és a céltudatos, de egyben pimasz Alex olyan pezsgést adtak a sorozatnak, ami továbbvitte az előző évad szellemét, és újfent bebizonyította, hogy jó irányba halad a sorozat.

Sajnos azonban kaszát kapott a Being Human, így ez az ötödik volt egyben a lezáró évad is, ennek okán pedig érdeklődve vártam, hová vezetik ki a szálakat, lesz-e lezárás.  A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az előző évad végén nem igazán volt hagyományos értelemben vett cliffhanger, csak egy háttérben ügyködő szervezetet lebegtettek meg, valamint Hal vérről való leszoktatásának kezdeti nehézségeit. A nyitásban ezt a két szálat tovább is vitték, valamint behoztak még kettőt: az Ördögöt, és Crumbot.

Bevallom, az Ördög-szál nem igazán jött be az elején, kicsit légből kapottnak és felületesnek éreztem, hogy csak így csapdába lehet csalni őt. Crumb viszont telitalálat lett, még ha kicsit tölteléknek is tűnt az ő szála, de a megformálója, Colin Hoult lubickolt a szerepben, és simán ellopta a show-t, amikor jelen volt.

Az Ördög, és Mr Rook megformálóira sem lehet panasz, előbbi kellő undort váltott ki, főleg ahogy beszélt, utóbbi pedig hozta a kissé karót nyelt, de az ügyért bármire képes szürkeruhás szerepét. A főszereplő triót pedig azt hiszem felesleges kiemelnem, lenyűgözően hozták a rájuk írt szerepet, ezt már láthattuk az előző évadban is.

Ez az ötödik etap az előzőekkel ellentétben nem nyolc, hanem csak hat részes volt, így kevesebb idő jutott a töltelék részekre (egy volt mindössze), a többi rész így, vagy úgy, de építgette apránként a főszálat. Az Ördög próbálkozásai a káosz szítására ilyen olyan módokon, valamint az epizódszereplők feltűnése egyaránt hozott megmosolyogtató és ledöbbentő történetszálakat.

És ez az, ami többek között a leginkább tetszett a Being Human-ben, hogy megfelelően el tudták találni a humort, a horrort, és a drámát. Ennek elérésében pedig nagy szerepet játszottak a remekül megírt karakterek is.

A végére egész jól felépítették a főszálat, és az Ördög elszabadulásával egy sokkoló, de egyben kellemes jelenetekkel operáló finálét kaptunk. Utóbbira természetesen az álomképeket értem, ahol is mindhármukat elvitte az Ördög életük egy-egy fordulópontjához, hogy megkísértse, és ezáltal félreállítsa az útból őket.

We’re human.

És hogy sikerült-e lezárni a sorozatot? Én nagyon reménykedtem benne, hogy a végén, amit látunk, az a valóság, és ha bár kicsit suta módon is, de legyőzték volna az Ördögöt, és emberré válnak, viszont azzal az Inception-ös húzással az utolsó jelenetben elég jól arcon csaptak minket.

Toby Whithouse, a sorozat készítője egy interjúban megemlítette, hogy a DVD-n lesz majd egy extra jelenet, ami egy héttel később fog játszódni, és határozottabb véget ad majd a sorozatnak. Bízom benne, mert ez így minden volt, csak nem kielégítő… Az évad ettől függetlenül, ahogy írtam is, nagyon élvezetesre sikerült, mind a hotel, mint új helyszín, és mind a három főszereplő szempontjából, akik nem akartak mást, csak… emberként élni. 8/10.

14 hozzászólás Ne habozz!

Irodai Patkany - 2013. 03. 13. 16:10

Fasza volt ez az éved, én visszatértem a sorozathoz. Több volt a humor, tudott a sorozat “önmagán” nevetni, a kényszerbeteg Hal és a “misfit” Tom, valamint a mindenből viccet csináló cinikus Alex szerintem sokkal jobban működött mint az előző gárda. Kár a kaszáért. Akinek eddig nem jött be a sorozat, de mondjuk bejön a Misfits, az az ötödik évadot nyugodtan bepróbálhatja. Nem fog csalódni.

yeeeyha - 2013. 03. 13. 16:25

Annyira sajnálom a kaszát, főként, hogy sokkal jobban szeretem a hal-tom-alex hármast az annie-mitchell-george-nál… az első csapattal se volt gond, sőt, imádtam Mitchell és George barátságát (ahogy ott panaszkodtak az egyik részben, hogy megváltoztatták a tévéműsort, mint két bölcsis XD), de Haléket külön is imádtam.
Tom a régimódi neveltetésével és szeretetéhségével (az 5×05-ben, ahogy a plüsssárkányával ül a kanapén és Haléket kérdezi a szexről, hát le kellett állítanom a lejátszót, úgy röhögtem) az egyik kedvenc karakteremmé vált a sorozattörténelemben. Halben tetszett, hogy tényleg próbálták kihasználni, hogy ő egy többszázéves, sokat megélt vámpír (pl a Vámpírnaplókban kifejezetten idegesít, hogy Klaus ezer év alatt kevesebb történetszálat tud felmutatni, mint egy 15 éves fruska), így például teljesen természetesnek hatott, mikor felbukkant Mary, a legidegbetegebb kísértet a középkorból, aki nyilvános vécéken dugó emberek érzéseinek lecsapolásával tölti a szabadidejét.
Crumb valami fantasztikus volt, főleg a színész miatt, valami istenien játszott. A szürke öltönyös szála viszont eléggé idegesített, hiába volt igaza, akkor is nyavalygó mitugrásznak tűnt.
Na, hát a finálé: nagyon féltem, hogy rossz befejezés lesz, de végül jól megoldották az Ördög szálat. Nagyon jó színészt is találtak a szerepre (ő volt a sherlock 1×01-ben a taxis, néha itt sem bántam volna, ha John megjelenik a hotelban és lepuffantja a nyomorultat), és az egész rész csúcspontja az volt, mikor visszavitte alexéket a múltba/alternatív valóságba. Mikor Leo megjelent Halnél, egyszál pizsamában, körülöttük az erdő, meg a kavargó hóesés, teljesen elszorult torokkal figyeltem.
A befejezést imádtam, ahogy Alex Tom kényelmes cuccaiban kajál, aztán leülnek nézni az árveréses műsort; “És Hal, ha olyan tárgyról van szó, ami neked is volt, kimaradsz a körből.” Hát ezen szakadtam XD
A legeslegvége pedig olyan búcsú-ízű volt, ahogy sorra vettük a tárgyakat (csak Annie teamelegítő sapkája hiányzott, minden más ott volt) és végül megálltunk a farkasnál… nem akarok belemagyarázni, meg belemenni, hogy akkor benne maradtak-e az álomvalóságban, vagy nem, úgy döntöttem magamban, hogy az Ördög bekaphatja, Hal origamizik, Alex és Hal VÉGRE összejön, és Tom lesz a keresztapja a gyerekeiknek :)
Köszi Stargatelost a kritikát és (az egyedi nicknév miatt gondolom) a feliratot is :)

winnie - 2013. 03. 13. 16:41

“kinek eddig nem jött be a sorozat, de mondjuk bejön a Misfits, az az ötödik évadot nyugodtan bepróbálhatja. Nem fog csalódni.”

simán nekimehetek nulláról is? nem kell előtudás annyira? (vagy ha nekimegyek, akkor kapok spoiler az előző szezonokból?)

stargatelost - 2013. 03. 13. 16:45

@yeeeyha: igen, én fordítottam, nagyon szívesen! :)

Egyébként, bár nem írtam le egyértelműen a kritikában, de nekem is sokkal jobban tetszett a Hal-Tom-Alex trió az előzőnél.

winnie, az utolsó mondat a pontszámmal direkt maradt le? :)

deadend - 2013. 03. 13. 16:52

Sztetek melyik a jobb az angol vagy az amerikai,mert most az egyiket el akarom kezdeni.

winnie - 2013. 03. 13. 16:57

“winnie, az utolsó mondat a pontszámmal direkt maradt le? :)”

fck me, köszi, hogy szóltál.

winnie - 2013. 03. 13. 16:58

deadend: pilotokat próbáld be és döntsd el, hogy melyik a szimpatikusabb. szerintem az amerikai több emebrnek bejön, de ha mindkettőt nézni akarja idővel az ember, akkor szerintem az angollal érdemes kezdenie.

a sztori úgyis más nagyrészt, tehát lehet párhuzamosan is:)

Dee - 2013. 03. 13. 17:00

Mindkettő :)
Csak másként..

stargatelost - 2013. 03. 13. 17:15

“simán nekimehetek nulláról is? nem kell előtudás annyira? (vagy ha nekimegyek, akkor kapok spoiler az előző szezonokból?)”

Hát, igazából a főszereplők már az előző évadban megjelentek (sőt, Tom még korábban), így az ő hátterük lehet csak zavaros (és spoileres is akár, ha még pótolni akarod valamikor az előzőeket), viszont történet szempontjából végül is elég tiszta lappal kezdenek ebben az évadban.

A kiegészítést köszi :)

“Sztetek melyik a jobb az angol vagy az amerikai,mert most az egyiket el akarom kezdeni.”

Én csak ezt ismerem, de ha a brit sorozatok be szoktak jönni, akkor nyilván ezt :) Az amcsi tudtommal pörgősebb, meg természetesen teljesen más a sztori, a meg karakterek is (nem cserélődnek le idővel, mint itt).

Irodai Patkany - 2013. 03. 13. 17:36

@winnie: szerintem simán. Igazából a negyedik évadtól is el lehet kezdeni, ott kezdenek bejönni az új szereplők.

Lilith Dark - 2013. 03. 13. 20:48

Na, most teljes sokk ért, olvastam ugyan, hogy ez az utolsó évad, de nem figyeltem, hány epizódos; szóval simán vártam a folytatást – eddig…
És bizony most kissé facsarodik a szívem, mert ez így nem az igazi. Ok, megkapták, amit akartak: emberek, és együtt vannak, de ők nem akartak álomvilágban élni! :O
Szóval várom az extra jelenetet, reménykedem, hogy kikerül majd a netre, mert az még kell, és kész. :)

Bosco - 2013. 04. 01. 01:24

Az a csaj a képeken (pl az elsőn jobb szélen) csak szerintem hasonlít Ördög Nórára, “közkedvelt” műsorvezetőasszonyunkra? :D

Dee - 2013. 04. 03. 14:03

Csak szerinted.

Most, hogy végignéztem az amerikai verzió 3. évadát, meg kell állapítsam, hogy az angol mennyivel jobb volt!
Így többszörösen is vérzik érte a szívem :(

nargli - 2016. 11. 28. 22:04

Oké, kevés esélye van, hogy ezt bárki is látja még, de akkor is muszáj írnom. :) Én enyhe lemaradással nyáron kezdtem a sorozatot, és nemrég fejeztem be. A harmadik évad után azt hittem, nem tudom folytatni, mert Mitchell után kit érdekel már…
De milyen jól tettem, hogy folytattam. Hal egyszerűen zseniális karakter, a kedvencem lett. És ahogy többen írták, az “új” trió félelmetesen jól működött együtt, jobb volt mint a régi, pedig ugye miattuk szeretem meg a sorozatot.
Szóval, nagyon édesbúsan állok itt én is, három év lemaradással, de már minden behozva. Ja, és az a csavaros, valóban “Eredetes” befejezés, amit csináltak. Azt inkább felejtsük el.:) Ott akarom őket látni, ahogy ülnek a tévé előtt, békében, emberként. :)
Ha valaki nosztalgiázna, nemrég írtam én is a sorozatról: http://puffcinq.blog.hu/2016/11/23/read_less_more_tv
Csak az a baj, hogy már megint eszembe jutott, hogy vége lett, pedig az új trióval néztem volna még két-három évig.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz