login |

Pilot: Top of the Lake

2013. 03. 17. 21:23 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Megjött a The Killing utódja, vagy pótléka, amíg az nem folytatódik. Az utóbbi hetekben nem semmi mennyiségű “egyetlen nyomozás egy évadban” sorozat ömlött ránk, de úgy tűnik, hogy a Jane Campion-féle Top of the Lake fog leginkább kiemelkedni közülük. Már csak így a kritikai visszhangja alapján, és nem véletlenül.

A történet ezúttal nem egy gyilkossággal indul. Komolyan, ez első hulla a rész végén tűnik fel, ehelyett egy a jéghideg tóba gyalogoló tini lányt kapunk, akit megmentenek, és kiderül róla, hogy terhes. Így kerül a képbe egy efféle ügyekkel foglalkozó nyomozónő, de ennél bonyolultabb összefonódások is lesznek, hiszen a lány apja a környék drogbárója, akinek a zsebében van pár zsaru is. Ezen kívül egy női szekta is feltűnik, nekik szintén szerepük lesz.

Szóval egy több szálas bonyolult ügyet kapunk, aminek a középpontjában egy terhes tini lány van és a kemény múltú nyomozónő, s mindezt olyan képekkel, hogy betojsz. Ezúttal nem a folyamatos esővel operáló noir hangulat van, hanem a jéghideg Új-Zéland és a nem túl nagy népsűrűség köszön be. Nyilván nem csak ez a sorozat erőssége, de akkor sem tudok elmenni amellett, hogy milyen gyönyörű és hideg.

A jó forgatókönyv és a fantasztikus kinézet mellé már csak jó színészek kellenek, és itt sem spóroltak a készítők semmivel. Amikor feltűnik Elisabeth Moss még csak jó ízűen bólintasz, eddig rendben, de a női szekta vezetőjeként Holly Hunter “engedte el magát”, a gonosz szerepét pedig Peter Mullan kaparintotta meg magának – ez a trió nagyon erős lett.

Összesen 7 részt kapunk a Top of The Lake-ből, s nekem úgy tűnt, hogy minisorozatnak készült, de lehet nincs igazam. Az biztos, hogy az első rész teljesen filmszerű, és míg ez a stílus kihalt a mozikból, addig ilyen formában és minőségben nyugodtan érkezhet a tévéből bőven. Részemről a második rész tutira nézős, 8/10.

29 hozzászólás Ne habozz!

szerintem - 2013. 03. 17. 23:29

meg egy josagnak tuno sorozat.
nincs ennyi idom. de tenyleg.
nem fer mar bele tobb ujonc.

jo lenne egyszer egy het kerdese arrol, hogy masok mennyi idot toltenek mondjuk naponta/hetente sorozatokkal. kivancsi lennek, hogy masok hogyan oldjak meg, hogy szinten tartsak magukat a kedvenceikkel es ujakat is elkezdjenek.

Lemoni - 2013. 03. 17. 23:52

Remek atmoszféra, izgalmasnak ígérkező történet, jó karakterek és színészek, gyönyörű helyszínek. Nem is kell több, engem már beszippantott :)

liberatore - 2013. 03. 18. 00:52

Sounds good. Killing fan lettem nemrég, szóval bepróbálom. Mondjuk ezek a sample képek már megvettek :D

Reeku - 2013. 03. 18. 08:33

Nagyon kíváncsi vagyok rá!!! Bár most kezdtem el a Broadchurch-ot, az is szuper, tervben van a Mayday is, de ezt se hagyhatom ki! :)

Reeku - 2013. 03. 18. 08:35

Szerintem: jó a kérés/kérdés :) én is kíváncsi lennék, ki mennyi sorozatot néz és mennyi időt tölt el vele!
Jöhetne egy ilyen körkérdés! :)

Xtian - 2013. 03. 18. 11:39

Az utóbbi hetekben nem semmi mennyiségű “egyetlen nyomozás egy évadban” sorozat ömlött ránk,

Egy gyors felsorolást tudna valaki írni, hogy melyek is ezek?

winnie - 2013. 03. 18. 11:51
Dor Ka - 2013. 03. 18. 19:34

jaj, már egy hete lesem, mikor jön a folytatás… nekem nagyon tetszik az egész úgy ahogy van.:)

Dor Ka - 2013. 03. 18. 19:40

és a BB-s színésztől (Jay Ryan) dobtam egy hátast, pedig nem volt túl sok szövege.:D rá se ismertem először, na meg ez lehet az, mikor rendesen beszél? azt olvastam, Új-Zélandi. mondjuk, látványosan nem olyan izmos, mint a BB-ben.

Gedeon74 - 2013. 03. 19. 00:18

Mindenképp bepróbálós, de lehet, hogy darára fogom tartogatni ezt is. Majd óvatosan figyelem a további véleményeket.

zedtheant - 2013. 03. 20. 04:24

wow, most néztem meg a második részt és ez is nagyon bejött, kicsit még talán jobb is volt, mint az első. 8,5/10. gyönyörű képek, semmi sallang, kisvárosi hangulat meg karakterek, nyers az egész.

darwinka - 2013. 03. 20. 12:30

Na levadásztam a második részt…és már alig várom a harmadikat. Szépen építik/árnyalják a karaktereket. A történetszálak is alakulnak, bár nekem olyan érzésem van, hogy a nyomozás csak a kezdő lökést adja a sokkal komplexebb témák bemutatásához. (Ez csak a felszín). Tényleg gyönyörűek a képek, plusz nekem még különösen bejön a domináns kék-zöld-szürke színvilág.

paranoid android - 2013. 03. 25. 20:41

Megnéztem a két részt tegnap, és tetszett. A környezet eszméletlen gyönyörű, szóval nem is tudom, hogy a fényképezés vagy szimplán a táj szépsége nyűgözött le, de az biztos, hogy élvezet nézni. A képi világhoz tökéletesen passzol a lassú tempó is. És a hangulata kifogástalan. A történetről sok mindent nem lehet még mondani, de eddig bejön.

Kevés negatívum azért van. Először is, egyáltalán nem sorozatszerű a felépítése. Mintha egy hosszú filmet vágtak volna szét részekre. Persze nem feltétlenül rossz, hogy nincsen körzővel, vonalzóval megszerkesztve, de pl. mindkét rész vége teljesen véletlenszerűnek hatott. Szép lassan folydogál a cselekmény, aztán hirtelen vége a résznek, mert letelt az időlimit.
A másik negatívum a férfi karakterek egyszínűsége/egyszerűsége. Nem láttam minden Jane Campion filmet, szóval a tévedés lehetősége fennáll, de az én tapasztalatom a campioni férfi karakterekről nem igazán pozitív. Nála a férfi egy egyszerű, testi- és ösztönlény, erőteljes szexualitással és a női karaktereknél alacsonyabb intellektussal. Ennek egyik formája a csábító, akihez a főhősnő akarata ellenére vonzódik (szemben a szellemi értékeket képviselő, de unalmas “jó fiúval”). Ezeket sajnos szépen le is fektette az első két részben, szóval remélem azért mélyítenek a férfi karaktereken is.

Lemoni - 2013. 04. 04. 00:34

Nagyon megy fel az idei ranglétrámon a sorozat. A Banshee-t még nem érte el, de már Mayday magasságban van :)

Dor Ka - 2013. 04. 05. 08:53

én is csak pár Jane Campion filmet láttam, de az alapján, egyértelműen nagyon erősek a női karakterei, akik persze a felszín alatt éppolyan sebezhetőek, mint mindenki más és ez általában szép lassan bontakozik ki a filmjeiben… a Top of the Lake-ben így a 3.-ik, 4.-ik részre elértek erre a szintre; mármint a nyomozónőt illetően.

tulipán - 2013. 04. 05. 14:16

paranoid android: sztem nem annyira egysíkúak a ffi karakterek, sőt. nekem pl. egyáltalán nem egyértelmű, h. ki a jófiú.

paranoid android - 2013. 04. 07. 01:38

@tulipán
A negyedik részre már jobban kezdenek körvonalazódni a különbségek, de a komplex és változatos női karakterekhez képest látványos a férfi karakterek diverzitásának szűkössége. A legtöbb ugyanabból az alapból lett felépítve. Tehát nem egyes karakter mélységét, hanem azok sokszínűséget hiányolom. Sarge és az összes Mitcham jellemzően campioni férfi. Persze lehet csak én látom így. Most Al, a rendőr fickó tűnik a legérdekesebbnek férfi fronton.
A jófiúnál Robin – számunkra nem-látott – (már ex-)vőlegényére utaltam, akivel szemben ott van Johnno.

zedtheant - 2013. 04. 12. 13:22

ez az, megérkezett lucy lawless is! nah nem mintha olyan nagy szerepe lenne, de mégis nagyon örültem neki.

továbbra is nagyon jó a sorozat, én leginkább az éteri szót tudnám rá használni. valami nagyon különleges.

nem nagyon értem a férfi szereplők egyszínűségén való pörgést, nálam ez egyáltalán nem tűnt fel és nem zavaró. legalább vannak mély karakterei. sok író ezt sem mondhatja el a figuráiról.

d - 2013. 04. 17. 11:02

hat, nem volt rossz a vege, meg hogy vegul ki volt az eroszaktevo(k), de hogy a Holly Hunter-fele brigadnak – es legfokeppen GJ-nek – mi koze volt az egeszhez..
hat nemtom..

Lemoni - 2013. 04. 17. 18:54

Valami ilyesmi végkimenetre számítottam, mégis eléggé megdöbbentő volt a bizonyosság. Ahogy olvasgattam külföldi fórumokon, ott is állandóan a Killinggel hasonlítják, szerencsére nekem nincs ilyen gondom, mivel nem láttam a Killinget (csak az első 2 részét, de azóta sem érzek késztetést a folytatására), így önmagában áll előttem a TOTL. Azt hiszem, kevés helyen működött volna ez a történet, de az új-zélandi táj tökéletes helyszín volt a nyers, komor, ugyanakkor lenyűgöző vadságával. A karakterek és a színészek nagyon jók voltak, Elizabeth Moss, Peter Mullan és “Faramir” kiemelkedő alakítást nyújtottak. Helen Huntnak is erős kisugárzása volt abban a pár jelenetben, ahol szerepelt. A tragédiák és lelki nyomorúságok közül nekem a legmegrázóbb Jamie értelmetlen halála volt, ezt sokkal együttérzőbben is mutatták a filmben, míg a brutális Matté kapott egy részvétlen másodpercet. Maradtak nyitott kérdések, nem varrtak el minden szálat (most akkor testvérek vagy nem, életben marad Al, mi lesz a kisbabával?) de jobb is így, lehet egy kicsit agyalni rajta. Én nagyon szerettem ezt a minisorozatot, annyira erős atmoszférája volt, nagyon tudott hatni rám. Folytatása a történetnek gondolom nem lesz, de remélem, Jane Campion folytatja a sorozatok készítését, van hozzá jó érzéke és legközelebb talán Harvey Keitelt is beteszi szereplőnek:)

Lemoni - 2013. 04. 18. 14:56

Úuh, de ciki, honnan a bánatból szedtem Helen Huntot, még csak nem is kedvelem……. természetesen Holly Hunterre gondoltam a fenti írásomban :S

Kispee - 2013. 04. 18. 16:05

Nagyon jó (mini)sorozat volt!
Minőségi színészgárda, gyönyörű táj, minimalista zene.
Befejezés is illett hozzá. Eddig nálam az év pozitívuma.

paranoid android - 2013. 04. 18. 20:56

Érdekes élmény volt ez a sorozat. A helyszín hatalmas pluszt adott. A lélegzetelállító tájak a fényképezéssel karöltve szinte meditatív hangulatot teremtettek. Amire a kellemesen lassú tempó és a történetvezetés “pásztázó” jellege még jobban ráerősített. Egyszerűen jó volt nézni a képeket, és hagyni, hogy bekebelezzen a hangulat.
Viszont ezek a tulajdonságai óhatatlanul magukkal vontak pár nehézséget. Amit az előbb “pásztázó” narratívaként próbáltam leírni, egyrészt erősítette a hangulatot, másrészt nem tett jót a karaktereknek. Egyedül Robin története lett kerek egész (a nyitva hagyott kérdésekkel együtt), ami persze nem meglepő, hisz ő volt a főhős. Meg mondjuk Tui-é. De GJ furcsán nem kapott helyet a történetben végül. Ahogy az egész GJ-csapat ábrázolása egy érzés, egy hangulat megteremtése lett, mintsem karaktereké. Több nő kapott egy-két saját jelenetet elszórva az évadban, hogy aztán csak a háttérben tűnjenek fel később. A Mitcham testvéreknek is hasonló sors jutott. Ezeket nem feltétlenül negatívumként írtam, inkább csak megjegyeztem, hogy egy sajátságos befogadást kíván meg a Top of the Lake. Ahogy már a hullámzó szerkesztését sem látom hibának, mint az első két rész után. A cliffhanger és hasonlók hiánya (noha két rész végén szerintem különösen zavaróan jött ki) szándékos volt, mert a történet másodrendű volt a kép és a hangulat után.

Dor Ka - 2013. 04. 20. 12:21

maga a mini-sorozat nagyon tetszett, bár a végét kicsit összecsapottnak érzem. a nyomozónő ránéz a baristák dicsőségfalára és bumm… összeáll neki a kép… közben kapunk egy-két utalást, eddig egyik részben sem tűnt fel egyszerre ennyi tini, de most igen (mikor meglátogatták Tui-t), meg mikor Al odaszól Elizabeth-nek, h. tényleg nem történt vele semmi azon a bizonyos eszméletvesztős éjszakán és ő úriemberként viselkedett. aham! azért Jamie mélybe zuhanása, majd halála nagyot ütött, ez jó kis csavar volt. a hangulatát semmi sem übereli, én is remélem h. látunk még Jane Campion-tól hasonlókat.:) (nem tudom, mi ez a sokat emlegetett Killing, de ha csak nyomokban is hasonlít erre, pláne ha hosszabb, akkor biztos bele fogok nézni egyszer).

RexpecT - 2013. 06. 06. 23:57

Egy közepes sorozatként értékelem, feszültség szinte alig volt benne, összességében nem győzött meg….

Shannen - 2013. 06. 11. 22:05

Most fejeztem, az elmúlt pár napban néztem emg ezt a 7 részes csodát. Hihetetlen hangulata van, iszonyatosan nyomasztó, nem véletlen a The Killing párhuzam, bár néha olyan érzésem volt, hogy a ToTL egy-egy pillanata még azt is überelte.
Csodás volt a fényképezés, rengeteget adott hozzá a táj az élményhez.
Örültem is,hogy hagytak elvarratlan szálakat,ez is szerintem hozzá tartozott az egész hangulathoz.
A szereplőgárda meg valami zseniális volt.
Mondanám, hogy mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, de ez nem mindenki sorozata. Viszont egy próbát megér, főleg annak aki szereti a kicsit elvontabb, lassúbb vonalat.

zagloba - 2013. 12. 20. 13:17

Iiigen, ez tipikusan az a sorozat, ahol a hangulat, a tájképek viszik a hátukon az egész történetet.
Ezt sokan intellektuális / ún. “művészi” / fogásként értékelik, pedig általában a cselekményvezetés, és/vagy a karakterek hiánynak az elfedésére szolgál.
De “művészi”, “nehezen befogadható”, pedig csak szimplán unalmas.
Szerintem.
Én max 3/10-et tudok adni erre.
Köszönőviszonyban sincs mondjuk a Broadchurch-csel.

falconer - 2015. 01. 10. 23:48

Na, most későn érkezőként én is bekapcsolódom ide bő egy év után. :)

Azt olvastam, hogy van a Sundance-féle, 7 epizódos verzió meg a BBC-s, 6 epizódos, és míg az előbbi 7×45 perc, addig az utóbbi 6×60 perc – ha jól értelmeztem. Ettől függetlenül mindkét változat tökugyanaz, csak másképp darabolták, vagy vannak olyan jelenetek, amelyek csak az egyikben találhatóak? Nekem a 6 részes van meg, azért kérdem, hogy menjek rá a 7 részesre, vagy felesleges, mert semmi difi nincs a kettő közt?

Köszönöm az eligazítást!

winnie - 2015. 01. 11. 07:50

hmm, ez jó kérdés…, megkérdezem reggel a hírekben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz