login |

Chosen: 1. évad – írta danialves

2013. 03. 23. 19:01 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, napjaink egyik legérdekesebb és talán egyik legfontosabb kérdése a sorozatok világában, hogy miképp lehet elszakítani a műfajt a tévétől, és például webes terjesztéssel nyilvánosságra hozni és értékesíteni az elkészült műveket. A Netflix már 8 számjegyű összegeket öl ilyen alkotásokba, legfrissebb produkciójukhoz pedig még David Fincher és Kevin Spacey is hozzájárult, azonban még gyerekcipőben jár az egész kezdeményezés.

Most azonban nem a House of Cards-ról lesz szó, hanem egy másik “webes kölcsönző”, a Crackle új minisorozatáról, aminek a címe Chosen, és mindössze hat 22 perces részből áll, így egy esti darálásra tökéletes.

Ian Mitchell (Milo Ventimiglia) nagymenő védőügyvéd, ennek minden tartozékával: öltönnyel, Audival, egy elhidegült ex-feleséggel és egy kislánnyal, akinek mindig lemarad a focimeccseiről. (Milyen eredeti idáig, ugye?) Ian egyik reggel egy dobozt talál a lábtörlőjén, benne egy dátumozott fényképpel és egy névvel+lejárati dátummal. Meg egy pisztollyal.

Abban a pillanatban az első golyó el is süvít a füle mellett, és kiderül, hogy egy játszmának lett résztvevője, amelyben a “szerencsés” kiválasztottak megpróbálják megölni a számukra kijelölt személyt, mielőtt velük végezne valaki. Ráadásul mindezt egy jól irányított és nagy hatalmú összeesküvés felügyeli, így sok kiút nem látszik belőle főszereplőnk számára.

Alapjaiban egy korrekt és minőségi thrillerről beszélhetünk, a történet szórakoztató és kellően leköti a nézőt, a süllyesztőből előhúzott Ventimigliát kifejezetten jó volt újra látni, ráadásul még jól is hozta a főhőst. A fényképezés a maga egyszerűségével valahogy meg tudott fogni, talán azért, mert nekem teljesen az Awake-et idézte.

Mint említettem, a Chosen első szezonja hat rövid epizódból áll (bár végülis lezárt, de a slusszpoén ad lehetőséget a folytatásra), két nap alatt játszódik le, tehát nagy összefüggésekre, karakterfejlődésre és hasonlókra ne m érdemes számítani. Ha a jellegzetesen sorozatos felépítése nem lenne meg a történetnek, még azt is mondanám, hogy filmes formában akár jobban is nézett volna ki. Viszont akkora hátrányt nem jelent ez a szerkezet, mivel a tartalom sem hivatott sokkal többre.

Félreértés ne essék, nehéz lenne konkrét hibákat megneveznem az alkotással kapcsolatban, azonban az összkép egyszerűen semmilyen. Valamennyire a websorozatok jellemző kifejtetlenségét is fel tudnám hozni, de szerintem ezt a lehetőségekhez mérten jól áthidalták.

Azonban fordulatok bár nem blődek és kilométerekkel előre láthatók, egy kis odafigyeléssel meg lehet sejteni őket, és tulajdonképpen az író-rendező Ben Ketai nem is törekedett arra nagyon, hogy valamilyen komplex rejtélyt építsen fel a sztori köré. Feszültség nyomokban lelhető fel, így a sorozat nehezen rántja be a nézőt, és a zenétől a rendezésen át mindent egyfajta visszafogottság, kisszerűség jellemez.

Látszólag a készítők maguk sem hitték el, hogy ebből bármi nagyszabású is kisülhet, és különösebb ambíció nélkül tették a munkájukat, így pont ez a többlet hiányzik ebből a műből, ami miatt emlékezetes maradhatna. Azt fel merem vállalni, hogy 6*22 percet azért megér az életünkből, mert pozitívumokat lehetne sorolni vele kapcsolatban, de szuperlatívuszokról szó sem lehet.

És valahogy így lesz kiváló metaforája a webes kölcsönzők rendszerének, amely létrehozta: egy óvatos próbálkozás, amely egyelőre még nem akar nagyot durrantani.

UPDATE: Jó volt az időzítés, a Crackle két nappal a kritika kirakása után berendelte a 2. évadot.

23 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2013. 03. 23. 19:05

pont éjszaka néztem meg.

“pont ez a többlet hiányzik ebből a műből, ami miatt emlékezetes maradhatna.” – valahogy így éreztem.

korrekt volt. nem bántam meg, ilyen akció-thriller manapság úgysincs sok. milo v. kellemes meglepetés volt (nicky whelan is – és még spartacusos színész is akad benne titkárnőként).

a befejezést, illetve megoldást sajnálom, bár az utolsó rész közben a formátum miatt sajnos lehetett tudni, hogy mi nem fog történni, mert egyszerűen nem lett volna rá idő. cliffre nyilván hasonlóra lehetett számítani, de ez annyira nem jött be.

a formátum miatt nem volt unalmas, hamar rendben voltak karakterek, pörgött az állós részek ellenére is. ami érdekelt, hogy miben más egy 6*20 perces sorozat, mint egy 2 órás film, de tény és való, hogy a szerkezeti megvalósítás teljesen sorozatos volt, filmként másképp működött volna.

6/10?

danialves - 2013. 03. 23. 19:20

Köszi, h kiraktátok, ha a pontszámot kellene mondanom, én 7/10-et adnék rá, nálam ez a jó, de nem különleges kategória
(Amúgy nem szeretek egész évadokat pontozni, mert egészen hullámzó tud lenni egy-egy szezon, pl. Last Resortban voltak 8/10 meg 3/10 részek is, és ilyenkor kicsit erőltetett kihozni egy 5/10-re az egészet – persze a Chosennél azért egységesebb volt a kép)

stargatelost - 2013. 03. 23. 19:30

Ami az első rész legelején van, azért pofán kéne már verni valakit. Senki nem kíváncsi a spoiler jelenetre az utolsó részből, nem ettől fog berántani, hogy tovább nézzem. Áhh…
Szerintem amúgy simán lezárt lett, a slusszpoén épp hogy nem ad lehetőséget a folytatásra, az már nagyon izzadságszagú, nyögvenyelős lenne. Nekem tetszett ez a befejezés egyébként, egy elgondolkodtató lezárás, nem is kéne több.
A 20 perces formátum meg épp elég arra, hogy ne nyújtsák feleslegesen a dolgokat és logikátlanságokat.
Szóval jah, egynek jó volt. :)

winnie - 2013. 03. 23. 19:43

azért itt volt valahol funkciója a flashbackes kezdésnek, hiszen másképpen nézi az ember, ha tudja, hogy el fogja kapni a fickót, más a hatása például annak a beszélgetésnek, amikor mondja, hogy soha többet nem fognak találkozni.

de persze tökéletesen érhető, amit mondasz, hiszen ez negatívum is lehet, de gondolom ez volt a készítői szándék, hiszen itt nem kellett a képernyő előtt tartani a nézőt olcsó húzásokkal,.

danialves - 2013. 03. 23. 19:57

stargatelost: szerintem egyébként sok filmben használják ezt jól, pl. a Limitless-ben is egy hasonló szerkezet van.
Csak ott a történet olyan, hogy ez inkább felkelti az érdeklődést, itt viszont tényleg csak spoileres volt. A legtöbb esetben ilyenkor már teljesen más szemmel kellene, hogy nézd a történetet, itt ez nem egészen sikerült.

stargatelost - 2013. 03. 23. 20:02

danialves: ha jól használják, nem zavar, de pl. a Southlandben minden egyes epizód elején van egy ilyen “spoiler jelenet” az adott részből, totál idegesítő, és semmi értelme nincs ott sem.

Egyébként egy második évadot ebből úgy tudnék elképzelni, hogy más szereplőkkel. Aztán maximum egy cameo valakitől innen. Sőt, így még üthetne is rendesen :) Erről van info amúgy, milyen fogadtatása volt a sorozatnak a Crackle-nél, lehet számítani rá?

winnie - 2013. 03. 23. 20:30

én nem olvastam róla semmit, de nem is kerestem, csak a wikin néztem körbe és megnéztem, hogy fent van-e twitteren a készítő.

András - 2013. 03. 24. 08:32

Nekem tetszett, jöhet a folytatás.

E. - 2013. 03. 24. 08:33

Jó volt, egyszer mindenképp megéri megnézni :)

Kai - 2013. 03. 24. 08:33

Szerintem nagyon jó volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek és remélem, hogy lesz folytatása, mert a finálé végi cliffhanger után érdekes lesz a sztori. :)

Kasmat - 2013. 03. 24. 08:34

Abszolút bejött. Sokkal inkább websorozatként tekintek mondjuk rá, mert dráma/akció műfajban elég kevés a 20 perc. Ennek megfelelően tömény történetszálat kapunk, amit az autózások félpercei törnek csak meg. Ennek ellenére szerintem jól gazdálkodtak az idővel, a főhősnél egy kis karakterfejlődést is sikerült összehozni, és a történetnek is lett egy íve a két óra alatt. Egy filmhez képest szerintem sokkal több történik a sorozatban, azonban ha 40 perces részekkel operáltak volna, akkor már lehet kevés lenne? (nyilván akkor máshogy csinálják)
SPOILER ALERT!
Végig nem ilyen cliffhangert vártam, azt hittem hogy valami misztikus úton felülkerekedik Ian a watchmeneken, ezt sugallta nekem az utolsó rész címe is. Ezzel szemben számomra meglepőt húztak, bár lehet csak én nem gondoltam erre. Szóval ez is plusszpont.
SPOILER ALERT vége.

JulianPlenti - 2013. 03. 24. 12:48

“Ami az első rész legelején van, azért pofán kéne már verni valakit” – egyetértünk, bár én ezt a Milo kávét akar inni – kislány tortát eszik – Milóra rálőnek résznél éreztem nagyon erősen. Ez a fickó vagy rettenetesen szar színész vagy a rendező nem instruálta jól, de ennyire természetellenesnek rég éreztem bármilyen fil/sorozatbeli jelenetet…

danialves - 2013. 03. 24. 13:40

Kasmat: SPOILER!
onnantól kezdve, h a főszereplő kvázi beletörődött a sorsába, már számítani lehetett rá, hogy nem fog tudni kitörni ebből a játszmából, én egyszerűen csak arra számítottam, h másnap jön a következő doboz a következő áldozattal. De amikor összeszervezte a mexikói bandát, még én is arra gondoltam, h a Közellenség végéhez hasonlót húznak.

JulianPlenti - 2013. 03. 24. 15:30

Na végignéztem. Tartom magam, hogy a színészekkel komoly baj van, Ian és Laura megformálója is rettenetes választás. Milo egy percig sem meggyőző, nem tudok vele azonosulni, de még csak sajnálni sem tudom, épp ezért az izgalom miatta nem jön létre. Laurát játszó csaj meg mást sem csinál, mint a haját túrja, ami biztos tök jó, de hat részben ennél többet várnék.
Én a végét tudtam, de nem azért, mert zseni vagyok, hanem rengetegszer elhangzott, hogy egy öléssel nincs vége (Iant meglövő srác nővére is náluk van egy ideje) + ha valaki nem teljesíti a feladatot, valaki más másnap reggel megkapja a fényképet. Szóval összességében: kiszámítható sztori, nulla izgalommal és rossz színészi játékkal. Pedig potenciál lett volna benne, de valahol nagyon félresiklott.

winnie - 2013. 03. 24. 16:14

“kiszámítható sztori”

pedig nem volt az, hiszen az lett volna a kiszámítható, ha utánamegy a szervezetnek és nem öli meg a célpontját és erkölcsi topon száll ki. az ember csupán azért érez ilyesmit kiszámíthatónak, mert véges számú lehetőség van, mindenre gondol, ergó nem fogja meglepetés érni.

“Én a végét tudtam, de nem azért, mert zseni vagyok, hanem rengetegszer elhangzott, hogy egy öléssel nincs vége”

akkor az lett volna a vége, hogy nick kap egy új képet, nem? (bár senki nem mondta, hogy rögtön kapja.) szóval ez a befejezés elég béna. a végén a képpel vagy tízfélét lehetett húzni. kaphatott volna ő valamit, más az ő képét, a felesége mást, többféle “csavar” is elképzelhető lehetett volna. (mondjuk ennek nem sok értelme van, mert vagy nem csinálja meg és eltűnnek, vagy megcsinálja, mert a srác feláldozza magát a lányért (aminek megint nincs sok értelme, ha folytatódik).

paranoid android - 2013. 03. 25. 02:41

Nekem baromira tetszett. 8/10 simán. Persze szigorúan a maga helyén kezelve. Egy akció-thrillernek tökéletes szórakozás.
A színészekkel szerintem nem volt semmi gond. Ahogy a történet is kiváló dinamikájú, és kellően fordulatos volt.
A slusszpoén sem rossz, de ez persze tipikusan az a szituáció, hogy bármelyiket választják is a készítők a lehetséges lezárásokból, valaki mindig unalmasnak/klisésnek fogja tartani. Szerintem a lehető legjobbat választották, feltéve, ha nem folytatják.

“Feszültség nyomokban lelhető fel, így a sorozat nehezen rántja be a nézőt, és a zenétől a rendezésen át mindent egyfajta visszafogottság, kisszerűség jellemez.”

Ennek a mondatnak egyetlen szavával sem értek egyet. Talán a visszafogottság kivételével, de egyértelműen nem a “kisszerűség” szinonimájaként, hanem stílusjegyként, amit tudatos alkotói döntés előzött meg. A fényképezés kifejezettén szép volt. A házakat alulról vevő, kocsizó képek vissza-visszatérése nagyon tetszett. Ezek a beállítások, a (szerintem) remek zenével igazán nyomasztó hangulatot teremtettek.
Nem egy komplex alkotás, mivel nincs is a komplexitásra idő, épp ezért nézői igény sem lehet rá. Amit pedig ígért, azt szerintem maradéktalanul szállította is a sorozat.

danialves - 2013. 03. 25. 18:49

paranoid android: sztem komplettül félreértettél. Tudatosan volt ilyen? Igen. Szép volt, jó volt? Igen. (Nem is állítottam ellenkezőjét.) De mondj egy jelenetet, ahol mondjuk 5 embernél több volt egyszerre a képernyőn (a kislány focimeccsét kivéve). A Nagy Legyőzhetetlen Szervezet kb. két biztonsági őrrel, meg két beöltözött rendőrrel képviseltette magát onscreen. Szóval egyrészről így volt kisszerű, másrészről jellegében semmi kockázatvállalás, semmi különlegesség (és ez igenis vonatkozik a fényképezésre meg a zenére is, akármennyire is jó volt). És ez utóbbi már büdzséfüggetlen dolog, mert azt még megértem, hogy nem futotta a pénzből autós üldözésre meg több színészre, de maga az alapötlet sem valami olyan, ami emlékezetes lenne. (Ezzel szemben mondjuk a hasonló felállásból kiinduló Utopia…)

paranoid android - 2013. 03. 25. 21:35

@danialves
A kevés pénz miatti korlátozottság olyan dolog, amit én nem szeretek negatívumként felhozni, szimplán el kell fogadni, főleg ha ezt a tényt ügyesen el tudják leplezni. Ami a Chosennél többé-kevésbé sikerült.
Azt aláírom, hogy sem a fényképezés, sem a zene nem képvisel egy Utópia szintű művészi értéket. Biztos lehetett volna jobb is, de maga a sorozat minimalista stílusa is gátolta ezt, nem feltétlenül a tehetség hiánya. Az erősen megkülönböztethető stílus nem minden mozgóképnek áll jól. Néha jobb ha észrevétlenül erősíti a hangulatot a zene és a fényképezés.

Szóval én leginkább a “kisszerű” jelző használatát éreztem érdemtelenül negatívnak, lekicsinylőnek. De lehetséges, hogy nem volt ilyen a szándékodban, és nem olyan erőteljesen értetted, mint ahogy én éreztem.
Dehát a nyelv már csak ilyen. Sosem fogjuk megtudni, hogy valójában megértjük-e egymást, vagy csak azt hisszük, hogy megértjük, mert ugyanazokat a szavakat használjuk, de eltérően.

winnie - 2013. 03. 25. 22:12

2. évad berendelve.

JulianPlenti - 2013. 03. 26. 04:03

@ winnie
tényleg nem akarok kötözködni, de ki az a Nick? :)
ha Ian-re gondolsz, simán kaphat még ő is új képet, mondjuk a feleségéét, az lenne csak igazán gagyi megoldás. amúgy tartom, hogy kiszámítható, de nem azért, mert minden variációra gondolok, hanem mert mindig a legtipikusabb/leghatásvadászabbnak szánt irányába megy a forgatókönyv.

“hiszen az lett volna a kiszámítható, ha utánamegy a szervezetnek és nem öli meg a célpontját és erkölcsi topon száll ki.” – akkor miért van benne az első jelenet? végig tudod, hogy bármit mond, a végén úgyis el fogja kapni a célpontját, már ott hazudik, mikor azt mondja a kávézóban, hogy “soha többet nem fogunk találkozni”… szóval irigylem azokat, akik szerint ez a szint jó, sőt, magávak ragadó, én úgy látszik, magasabb ingerkszöbbel lettem megáldva – vagy csak túl sok, ennél jobbat láttam :)

winnie - 2013. 03. 26. 07:20

nem tudom, honnan vettem, a szemem sarkából mintha láttam volna a nevet és odaképzeltem.

“ha Ian-re gondolsz, simán kaphat még ő is új képet”

nem kapHAT, hanem kapni fog. teljesítette a feladatot. kapni fog egy új képet. és mondhatni minden variációra gondoltál, hiszen most írod le a feleséget és nick-et.

“hanem mert mindig a legtipikusabb/leghatásvadászabbnak szánt irányába megy a forgatókönyv.”

nem, hiszen a következő pontban épp ennek az ellenkezőjéről van szó – a chosen is elkerülte a hollywoodinak tartott “erkölcsi TOPon szállok ki és elkapom a rosszfiúkat” megoldást és gyilkost csinál a főszereplőből. (másrészt az sem igaz, hogy tipikusabb vagy hatásvadász irányba mennének a szkriptek, hiszen ezt az írók is tudják, éppen ezért pont ellentétes irányba szoktak menni – ha csak hatásvadász és tipikus filmeket nézel, akkor érezhetsz így, de összességében a fenti állítás inkább téves, mint igaz.)

szóval a feleség kép kapása nem tipikus. és nem is hatásvadász. egész egyszerűen semmilyen, nincs hatása. nem ébreszt sok mindent az emberben, maximum annyit, hogy “na és?”. random dolog. senki nem fogja azt gondolni, hogy “hú, most meg kell ölni a férjét”. nyilván nem fogja, vadászni sem fog rá, hiszen ha a lány élete lenne a tét, akkor ian nem fog menekülni előle, hanem önként áll a pisztoly elé.

“akkor miért van benne az első jelenet? végig tudod, hogy bármit mond, a végén úgyis el fogja kapni a célpontját”

épp ezért, amit mondok. az elején elhitetik a nézővel, hogy megöli és az a csavar, hogy nem öli meg. (mert egyébként más célja nincs a flashbacknek.) ha abból indulunk ki, hogy meglepetést akarnak okozni, akkor ez a logikus: elhitetnek velünk valamit és nem teszik meg. csak azt láttuk, hogy elkapja (azt nem, hogy meg is öli). ezt tudtuk. a nagy meglepetés az lett volna, ha mégsem öli meg. (mondhatni az volt a csavar, hogy nem volt csavar.) bár tény, hogy ilyenkor azt szokták csinálni, ha hatásvadászatra mennek, hogy a flashbackben még egy lövést is hallunk, csak nem látjuk, hogy ki hova mit lőtt.)

itt mindössze arról van szó, hogy te arra számítottál, amit az írók el akartak hitetni veled, míg más arra, hogy nem csak nyílegyenes lesz, hanem hozzátesznek valami pluszt. (nem hiszem, hogy arról van szó, hogy milyen az ingerküszöböd, vagy hogy mit láttál korábban.)

danialves - 2013. 03. 26. 10:24

paranoid android: Nem hoztam fel negatívumként a büdzsét, én csak egyszerűen abból indultam ki, hogy kis pénzből is lehet érdekes dolgokat összehozni (Beasts of The Southern Wild, Alive in Joburg), itt viszont megelégedtek azzal, hogy összeraktak egy jó, de semmi extra alkotást. Ezt le is írtam a végén, hogy egy “most még nézzük meg, ez tetszik-e az embereknek, ne durrantsunk nagyot” jellegű dolog lett.

paranoid android - 2013. 03. 26. 13:37

@danialves
Ezzel a “jó, de semmi extra” kijelentéssel végülis egyet tudok érteni. Az értékelésünkben lévő különbségek valószínűleg inkább az elvárásainkat tükrözik. Legalábbis én a kritikád, és a kommentek elolvasása után ültem le megnézni, és egy szimpla akció-thriller élményen kívül nem számítottam másra, és ezt meg is kaptam.
De abban is biztos vagyok azért, hogy ilyen nem hangzott el: “most még nézzük meg, ez tetszik-e az embereknek, ne durrantsunk nagyot”. Nem hiszem, hogy ilyen gondolat, ilyen hozzáállás valaha is megfordul egy őszinte alkotó fejében.

@JulianPlenti
“szóval irigylem azokat, akik szerint ez a szint jó, sőt, magávak ragadó, én úgy látszik, magasabb ingerkszöbbel lettem megáldva – vagy csak túl sok, ennél jobbat láttam”

Kissé arrogáns? Nem tudom, milyen komplex alkotásra vágytál, de az biztos, hogy rossz helyen (6×22 perces apró sorozatban) kerested. Itt is az elvárások kérdése.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz