login |

Community: a 4. évad felénél – írta Ingorion

2013. 03. 24. 17:24 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit csaltam, hiszen már 7 rész lement a tizenháromból, de hat és feledik epizód híján azt hiszem, elfogadható a címben szereplő állítás. És ez jó apropó arra, hogy beszéljünk a Community idei szezonjáról, hátha felpörög az évad kibeszélője is, mert úgy a harmadik rész óta nagyon nagy csend van, amit nem egészen tudok hova tenni.

Két dolgot elismerek. Egy. Az évadpremiert látva akadtak kétségeim – az új készítők minden próbálkozása ellenére nem volt igazán Community-s, bár még így is megért 6-7 pontot. Kettő. Féltem, hogy bejön human feltételezése miszerint: “Egyelőre úgy tűnik, hogy a Community 3 évad és egy bastard lesz”. Igaz, vele ellentétben én például szerettem a második részt, de bátorkodom kijelenteni: szerencsére nem lett igaza.

Bár olyan zseniális részekre már nem számíthatunk mint eddig, de a karakterekkel kifejezetten jól bánnak és (kapaszkodjatok meg): a színvonal is jóval kiegyensúlyozottabb mint tavaly. Míg ott tökéletes részeket váltottak közepesek, sőt gyengék, addig idén a harmatos premiert leszámítva tartanak egy stabil szintet, ami néhol nagyon emlékeztet az első évados mentalitásra, helyenként pedig a második és harmadik évad jellegzetesebb momentumai előtt tiszteleg.

Amit mindenképp a készítők számlájára kell még írni pozitívumként, hogy jól kezelték azokat a dolgokat/eseményeket/történetszálakat, amiket Harmon hagyott rájuk örökül: Britta és Troy (számomra még mindig kissé abszurd) kapcsolatából a lehető legtöbbet hozták ki, Jeff apjával való találkozása kellően emlékezetesre sikeredett, azt is mondhatnám meghatóra. A harmadik és legtöbb potenciált rejtő eseménylánc pedig Chang…, pardon, Kevinhez kötődik, amit a legtökéletesebb módon hoztak be a történetbe, és majd tetőznek be a fináléban.

Bár azokkal az állításokkal nem értek egyet miszerint Harmon nem adott kellő fókuszt a tényleges történetnek (emberek, a 3. évad tulajdonképpen egy nagyon és egy kevésbé hangsúlyos főszálra lett fölfűzve, amelyek a végén összeértek), de tény hogy idén egy-egy epizód történéseit tényleg össze lehet valahogy foglalni, anélkül hogy az egyszerűbb nézők belezavarodnának a párhuzamos idősíkokba.

A legjobb példa erre a 4., történelmileg zseniálisan inkorrekt rész, amiben a történelemtanárt megszemélyesítő Malcolm McDowell is bemutatkozott.

I don’t get history. If I wanted to know what happened in Europe a long time ago, I’d watch Game of Thrones.

Tehát mindent összevetve a Community minden – főleg a készítők hatáskörén kívül eső – probléma ellenére még mindig az egyik, ha nem “A” legminőségibb sitcom a tévében. És mint ahogy azt már egy ideje tudjuk: kicsit több is, mint csak egy sitcom.

31 hozzászólás Ne habozz!

knorti - 2013. 03. 24. 17:35

Ha ez a legminőségibb sitcom a TV-ben, akkor biztos bennem van a hiba, de én a 4/3-nál kaszáltam, pedig a 4. rész is le volt töltve, de egyszerűen nem volt erőm megnézni.
A 3. évad is már igencsak felejtős volt, sajnos a 4. csak rosszabb lett.

winnie - 2013. 03. 24. 17:43

mindenkinek más a legminőségibb, erre nem most kell rájönni:)

LaCRossE - 2013. 03. 24. 17:45

Tavaly még a legminőségibb sitcom helyét ténylegesen elfoglalta a Community – mára azonban a New Girl kiütéssel győzött. Ennek ellenére nekem még mindig tetszik, és sajnálni fogom, hogy a 4. évaddal véget fog érni – még ha a kaszát nem is jelentették be, szerintem nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb meg fog történni.

matt - 2013. 03. 24. 17:54

szerintem nagyon rossz. marmint az elso harom evadhoz kepest mindenkeppen, a tobbi szitkomhoz kepest szerencsere meg siman nezheto.
a karakterek fura dolgokat csinalnak, kiszamithatoak a tortenetek, a popkult utalasok rosszak, eroltetettek, es szinte mindig onceluak, mintha valaki kenyszeritene oket hogy beletegyek, raadasul sokkal lassabb ritmusa lett az egesznek. megan finalejaban meg azert remenykedek picit, de ujranezesekkor szinte biztos vagyok benne hogy nem fogom elovenni a negyedik evadot.

Question - 2013. 03. 24. 18:03

Sajnos azt hiszem, matt-el kell egyetértsek.
Egyáltalán nem rossz ez így, szó sincs róla (bár a 4×02-t tudnám feledni), de ami igazán zseniálissá tette a sorozatot, az jórészt kiveszett belőle. Gondolok itt például a karakterkezelésre (Jeff-et kivéve a többieknek alig van jó pillanatuk, csak önmaguk árnyékai szerintem), a Britta-Troy szál tök felesleges, Troy-Abed jelenetek pedig nincsenek, és a popkult utalások sem olyan jók.
De ettől még nem rossz ez, például a 4×07 is kifejezetten tetszett (7,5/10), de csak néha villan fel a régi zsenialitás. Remélem, lesz még jobb is, hátha visszatér a sorozat régi fénye.

Casey Novak - 2013. 03. 24. 18:05

Sajnos én nem leszek a kibeszélőt felpörgetők között, mert annyira nincs véleményem a Community-ről, hogy csak na. Mármint van, annyi, hogy még mindig nézem, de se dicsérni, sem szidni nem tudom, az előző évad óta valahogy langyos víz, nem feltétlenül rosszabb, csak nem tudom hova tenni.
Aminek kimondottan nem örülök, az Chang karakterének visszaerőltetése – fele királyságomat egy Chang-mentes Community-ért – de egyébként végül is jó, csak kicsit elfáradt az egész, meg kicsit én is belefáradtam.

ldavid - 2013. 03. 24. 18:12

kicsit lehet hogy gyengébb, de a karaktereket még mindig imádom, szóval nincs gondom :)

paranoid android - 2013. 03. 24. 18:32

Élvezem ezt az évadot is, habár több másik sitcom is beelőzte már nálam. Azzal egyetértek, hogy kiegyensúlyozottabb a színvonal a 3. évadhoz képest, de ez persze nem csak azt jelenti, hogy nincsenek gyenge részek, hanem azt is hogy nincsenek zseniálisak. A Changnesiás rész volt az egyetlen, ami 7/10 fölé tudott menni, igaz (az évadkezdést leszámítva) ezt a 7/10-et viszont részről részre egyre magabiztosabban hozza a sorozat. Ez a kiegyensúlyozott, de “csak” korrekt szint leginkább amiatt van szerintem, hogy sokkal kommerszebb lett a részek felépítése. Kevesebb a kísérletezés, helyette tisztán elkülönülő A, B és C történetszálak vannak. Sok jó dolog van még mindig a Community-ben, és nagyon szeretem a karaktereket, szóval kötelező program, de… már mindig itt lesz ez a de.

stargatelost - 2013. 03. 24. 18:34

Question: teljesen egyetértek minden szavaddal, és megfogalmaztad a fő problémát is: kiveszett a zsenialitás belőle.
Human állítása még mindig áll szvsz, “a Community 3 évad és egy bastard lesz”

JcGross - 2013. 03. 24. 18:49

Engem 2 rész után elvesztettek. Semmi késztetést nem éreztem, hogy folytassam. Főleg, hogy kb egy hete rátaláltam a Flight of the Conchordsra (ami sajna csak 2 évad amit már ki is végeztem) nem hiszem, hogy valaha visszatérek.

the_daver - 2013. 03. 24. 19:15

Alapvetően jó ez az évad, de.

A Community 4×07 valami borzalmas volt A főszál nézhetetlenre sikerült, a másik kettőben meg volt fantázia (főleg a P.E.E.-ben), de azokat is sikerült elbarmolni: mind a kettő egy ezerszer lerágott sablonra épült, kilométerekről figyelő fordulatokkal. Troyék rész végi montázsa meg… azt hinnéd, vicc, de nem az.

jjncaa - 2013. 03. 24. 20:14

Ha nem lenne vége, én akkor is abbahagynám a 4. évad utolsó része után… Nincs már lelke a sorozatnak

Kocsolas - 2013. 03. 24. 21:40

neeeeeeeee ilyen rövid lesz az évad?:( azthittem rendes 20 rész körül kapunk :( amúgy van esély folytatásra?

tobias88 - 2013. 03. 24. 21:57

Kíváncsi vagyok mint hoznak ki a changnesia-ból mert a csoportból Winger kitúrását elérhette volna most, lehet meg akarja őket ölni? :D (megint) Lehet csak magával beszélget a telefonon :D

Valacky - 2013. 03. 24. 22:01

Nekem is nagy kedvencem volt az első 2 évad, az egyik legjobb sitcomnak tartottam, utóbbi kettő sem volt rossz, de már szerintem köze sincs a legjobbhoz.
Helyette nekem is New Girl az új kedvencem.

Vazul - 2013. 03. 24. 23:41

Egyedül az első rész nem tetszett, a többi hozta az általam elvárt színvonalat, szóval nézem továbbra is – ha esetleg lenne ötödik évad, azt is lazán.

Chang a harmadik évad végén a rivális City (?) College dékánjának a tetején volt, gondolom szövetkeztek, és a cél továbbra is Greendale elpusztítása.
Ami engem jobban izgat, az az, hogy hogyan fogják Chase távozását megoldani. Ha jól tudom, évad közben hagyta ott a show-t, szóval, ha csak nem cserélik le a 4×01-ben látott színészre – amit nagyon remélek, hogy nem -, akkor gondolom meghal valahogy.

Ja, és mielőtt még elfelejtem, több Garrettet! Minden megszólalásán sírok a röhögéstől.

itsuki - 2013. 03. 25. 06:36

Nekem jobban tetszik a 4. évad mint a 3.. :)

winnie - 2013. 03. 25. 07:42

kocsolas: nem sok, de remény mindig van.

powermonster - 2013. 03. 25. 08:24

Sajnos annak ellenére, hogy van egy-két jobb pillanat az új évadban, szerintem áll, hogy “a Community 3 évad és egy bastard” lesz. És nagyon csodálkoznék, ha lenne folytatás.

Az pedig, hogy: “tény hogy idén egy-egy epizód történéseit tényleg össze lehet valahogy foglalni, anélkül hogy az egyszerűbb nézők belezavarodnának a párhuzamos idősíkokba.”, szerintem egyáltalán nem pozitívum. A szív, a lélek, meg a zsenialitás is hiányzik az évadból, de nagyon.

Brynden Rivers - 2013. 03. 25. 09:17

A legkreatívabb országos adós sit-com, sőt sorozat. Volt.

A 4. évadra kiveszett belőle a lélek, olyan részeket mint a káoszelmáletes vagy a videójátékos már nem produkál.

Dexter Morgan - 2013. 03. 25. 10:11

Az összhatás valóban kopott, gyengült, tényleg elveszett, vagy inkább kiveszett belőle valami (illetve valaki, Dan Harmon…).

Függetlenül ettől, amíg megy, nézni fogom, mert még így is van benne jócskán “kakaó”… ami javarészt a karakterek / színészek érdeme. Kár érte, elég valószínűtlennek érzem a további folytatást. És, sajnos, ebben a formában nem sok értelme lenne.

Ingorion - 2013. 03. 25. 14:06

@powermonster

Én sem pozitívumként mondtam hogy könnyebben követhető, hanem tényként kezeltem.
A negatív hangokat is megértem, miszerint valami kiveszett a valamikori zsenialitásból, mikor minden kis mimika és megmozdulás rejtett magában poént,
DE!
az szerintem erős túlzás hogy kiveszett a lélek a sorozatból. Az új készítők szerintem megpróbálják a maximumot nyújtani, és ha ezzel nem is mindenki van megelégedve, azt el kell ismerni hogy a színészek még mindig odateszik magukat részről részre, és amíg ez így van az a bizonyos lélek bizony megmarad.

Brynden Rivers - 2013. 03. 25. 15:26

Ingorion:

Jó színészek a New Girl-ben is vannak.
A Community-t pont a forgatókönyv emelte a többi sit-com fölé:
– szokatlan történetmesélési módok
– jó popkult utalások
– stílusparódiák
– metapoénok
– 4. fal felé kikacsintások
– ügyes játék a klisékkel

Csak ismételni tudom Question-t:
“Britta-Troy szál tök felesleges, Troy-Abed jelenetek pedig nincsenek, és a popkult utalások sem olyan jók.”

Brynden Rivers - 2013. 03. 25. 15:30

Emlékszik valaki arra hogy zseniális részben volt, amikor Abed segített egy gyerekszülésél , de ezt a történetet úgy mesélték el, hogy végig a háttérben volt és csak utólag raktad össze?

Ingorion - 2013. 03. 25. 16:14

Elmegyünk egymás mellett mondanivalóban:)
Én nem tagadtam hogy más sitcomok/dramedy-k (egyezzünk meg 30 perces sorozatokban) zsúfolva vannak jobbnál jobb színészekkel – Raisin Hope, Wilfred, az Archer szinkronhagjai példának okáért. Csak azt mondom hogy ez a tényező még most is játszik a Community-ben és amíg jelen van, a sorozat sosem lesz teljesen lelketlen, ahogy sokan mondják. Mert aki pl. a 4×05 apás jelenete után azt mondja minden kiveszett a sorozatból amit a karakterek/színészek jelképeztek és hozzáadtak az (szerintem!) hazudik.

A forgatókönyv bravúrjaihoz meg: igen, nem olyan intelligens mint volt, de még mindig a tucat sitcomok felé emelkedik.

brk - 2013. 03. 26. 12:11

kiegyensúlyozottabb, de sajnos ez azt jelenteti, hogy középszerűségbe süllyedt. nagyon erőltetettnek érzem.
a 4×07-ben a PEE tök jól jellemzi az egészet. jó ötlet, de kihagyott ziccer. ez elég rossz, mert a kedvenc szitkomom volt.

Brynden Rivers - 2013. 03. 27. 15:21

Ingorion: Szerintem csak nem értünk egyet.

Attól még hogy ugyanazok a színészek vannak, miért ne lehetne középszerű a sorozat?
Egyébként nem gondolom, hogy a Community-t a zseniális színészi alakítások emelték volna a többi sit-com fölé, kivéve talán Abed-et.

(Zseniális színészi alakítás sit-com-ban -> Scrubs)

Vazul - 2013. 04. 16. 18:14

Elég gyenge rész volt a 4×09, valahogy nem Community-s. Pierce kiírását úgy ahogy jól oldották meg, de kíváncsi vagyok, hogy ezután hogy fog viselkedni a csapat.

Vazul - 2013. 05. 11. 14:44

Na, ezt szépen benéztem, Pierce maradt. A 4×13 nem volt rossz, azonban a fő problémám az, hogy nem nagyon volt főszál az évadban, így az évadzáró sem nagyon tudott mire építkezni. Egész évadban lebegtették a Chang szálat, majd egy fél perc alatt lezárták, és végül elővették a párhuzamos univerzumot, ami jó poén volt, de annyira azért mégsem. Az évadra adok egy 6/10-et, amiben voltak nagyon jó, de borzasztó részek is. Nem volt rossz összességében, de nem is annyira jó, mint az első három évad.

winnie - 2013. 05. 11. 15:10

más sorrendben forgatták a részeket, így furán veheti ki magát pierce.

clark - 2013. 05. 27. 12:39

nekem nagyon bejött a 4.évad is,továbbra is az egyik kedvencem és külön öröm hogy folytatják!
Tory and Abbed:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz