login |

666 Park Avenue: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2013. 03. 26. 15:11 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Jé, egy újabb lezárt hamar-kasza sorozat. Idén ez kezd trenddé válni, hiszen erről, a The Mob Doctor-ról és a Last Resort-ról is nagyon hamar kiderült a premierjük után, hogy a 13 epizódon túl nem kaphatnak több részt, így a készítőknek volt idejük valami lezárásfélét a végükre illeszteni. Más kérdés, hogy mivel a premierek idején az 5-6. részeket forgatták és a 10-11. részeket írták, s a kaszák híre csak hetekkel később érkezett, ezért mindössze pár jelenetet lehetett csak megváltoztatni. Döntse el mindenki, hogy ez mennyire jó.

Ettől még a 666 Park Avenue le lett zárva, az utolsó részben még időugrást is kapunk. Más kérdés, hogy a sorozat a biztató kezdést (pilotkritika, 9 rész utáni vélemény) követően csúnyán elindult a lejtőn.

Pedig valójában csak annyi történt, hogy az elegáns, már-már szinte epizodikus történetek az 1×07-től átmentek valami egészen másba, elkanyarodott a történet, erősebb lett a természetfölötti. Ki tudja, ez az irányváltás lehet, hogy azoknak bejött, akik az elején kaszálták a sorozatot és nyilván a maradó nézők közül is tetszett sokaknak, én viszont egyre kisebb lelkesedéssel néztem a 666 Park Avenue-t.

Nem tudom, de valahogy tipikussá vált, odaveszett a könnyedsége, erősebbé vált a szappanoperás szál, némely húzásnak pedig nem volt se füle, se farka. Azt aláírom, hogy pár gáznak induló szál érdekesen futotta ki magát idővel, de az az igazság, hogy egy 1 perces payoff-ért 20 percet szenvedni sehol sem éri meg. (Nekem ráadásul még a vallásos vonal behozása sem nyerte el a tetszésemet, azzal is csak a klisékre erősítettek rá.)

A szereplők némelyike teljesen hülye lett (gondolom, a színészek sem örültek a kapkodásnak), nem egy szál értelemszerűen a semmibe futott ki, s bár a potenciál mindvégig ott lebegett a sorozatban, azzal, hogy egy új karakterrel Gavin figurája sokkal jobban az előtérbe került, elvesztette a titokzatosságát és érinthetetlenségét. Oké, kevés volt az idő, de ilyesminek tényleg csak 2-3 évadot követően lett volna szabad bekövetkeznie.

Fura, hogy ez a kapkodás, már-már nevetségessé válás (titkos társaság? ó…) elvileg nem a kasza fenyegető közelsége miatt történt, hanem eredetileg is ezek lehettek a tervek, de a végső válaszokra valószínűleg addig kell várnunk, míg Amerikában le nem adják az utolsó részeket, addig nem is terveztem készítői interjúkat keresni.

Amikor befejeződött az 1×10, akkor kaszáltam is volna a sorozatot, hiszen elég világosan kirajzolódott az irány, de mivel olyan közel volt a vég, erőt vettem magamon. Az utolsó három rész sem okozott csalódást, maradt az irány és a színvonal, így adva volt, hogy pár jóféle pillanattól eltekintve keserű szájízzel fejezzem be a sorozatot. Azért az első iksz epizód megmarad kellemes emlékként, de a totális (és megmagyarázhatatlan) sikertelenség miatt azt hiszem, hogy egy ideig ilyen műfajú sorozat nem lesz a képernyőn.

A kezdés 6-7/10 volt, a 7-8-9. rész közepes, a vége pedig 3-4/10 körül váltakozott nálam, ha a fentieket számok nyelvére akarom lefordítani. De nem akarom.

24 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2013. 03. 26. 15:32

RIP 666 PA.

Érezhető volt az összevisszaság a végén, de egyben nézve még így is nagyon tetszett az egész évad, mert nagyon különleges hangulata és témája volt. Örültem volna még egy pár évadnak, de hát… Tényleg megmagyarázhatatlan a bukás, még ha nem is milliókat vonzó kultusz sorozat, de a kasza kiderülte előtt még bőven volt benne potenciál, manapság meg úgy is divatosak a csapból is folyó természetfölötti sorozatok. És ez egy volt a jobbak közül. Kár érte.

Dav3883 - 2013. 03. 26. 15:48

katasztrófa volt az utolsó 3-4 rész.. nagyon érződött, hogy kapkodnak.. ez a titkos társaságot is behozták 1 rész erejéig, hogy lezárják a rendőr csávós storyt is valahogy. nekem az emlékezetemben a halloweenes epizód fog maradni, az volt a legjobb rész. :)

vbalazs91 - 2013. 03. 26. 15:52

Én az utolsó két résznél éreztem, hogy a készítőknek valahogy le kell zárniuk a sorozatot, pedig nem ez volt a terv. Ennek ellenére nekem az egész sorozat 10/6-7 között mozog, de mindenképpen tetszett, hangulatos volt, a szereplők is jók voltak, kár hogy nincs folytatás.

Sann - 2013. 03. 26. 16:59

Valaki leírná röviden, h mi lett a vége? (ide gondolom lehet)

Csigusz - 2013. 03. 26. 17:49

Ezek szerint egyben sem nagyon ajánlott a dara, inkább egy kövér shift+del a mappára?

winnie - 2013. 03. 26. 18:03

hááát… az a baj, hogy simán lehet, hogy neked bejönne az a bizonyos váltás. szóval nem tudom biztosra mondani.

Mate815 - 2013. 03. 26. 18:14

Csak Terry miatt néztem végig. Ezen a gyenge sztorin még ő sem tudott segíteni, kevés volt az anyag amiből dolgozhatott. Ez nem volt méltó hozzá egy LOST után sajnos. Nekem amúgy is végig az volt az érzésem, hogy season 6 Locke rohangál öltönyben egy épületben a dzsungel helyett.

HB - 2013. 03. 26. 19:08

Nekem tetszett az eleje, közepe, bár volt olyan részlet ami : ez most mi volt/akart lenni?
A végén viszont nagyon meglepődtem, hogy így zárták le, az volt az érzésem mintha x vett volna egy 180 fokos fordulatot. Vagy csak így tudták, hogy az időugrásos rész kevés kérdéssel záruljon le?! /költői kérdés/

Bronco - 2013. 03. 26. 19:36

NA végre hogy kasza lett. Ritka szar sorozat volt. Az 1-2 rész még nézhetö volt de a többi kuka ilyenre pénzt kiadni vicc.

dragon1986 - 2013. 03. 26. 19:44

én a piros csiga rész után kaszáltam, utoljára azt a részt láttam amiben a csaj kijutott a felszínre, de kipusztult volt a város egy lélek sem volt ott, majd később a kórházban összefutott egy pasival aki hasonló dolgokon ment keresztül. :) talán 9. rész

ezek után mik történtek nyugodtan lehet spoileresen, már úgysem nézem meg :D

LaCRossE - 2013. 03. 26. 20:08

Bronco: végre? Már hónapok teltek el a kasza óta, le sem adták az ABC-n a maradék részeket. :D

LaCRossE - 2013. 03. 26. 20:11

Bronco: amúgy meg sosem értettem az ilyen kritizálást, hogy valami ritka szar, meg ilyesmi. :D Nem kell, hogy tetsszen, nekem sem tetszett, de azért kitartottam, mert kíváncsi voltam a lezárásra.
Az meg külön vicces, hogy szerinted ilyenekre kiadni pénzt vicc. Más meg máshogy gondolja.

Nikki - 2013. 03. 26. 20:20

Sajnáltam, hogy elkaszálták, egy kicsit még néztem volna tovább; nekem tetszett :)

winnie - 2013. 03. 26. 20:21

sann: remélem, majd valaki kisegít SPOILER jane-ről kiderült, hogy gavin az apja, a végén terhes lett természetesen, “átment gonoszba” (vagy csak fodrászt váltott). és a végén bejött a képbe az apja (aki felnevelte és akit apjának hitt), ki akarta nyírni gavint, de ő kvázi lelövette vele henry-t (akaraterővel meghúzta a ravaszát), brian és louise pedig befalazódtak az alagsorba, de előtte louise még kinyírta alexist, akiről kiderült, hogy alkut kötött gavinnel, mert egy gázolás után tolószékbe kényszerült (louise gázolta el)

SPOILER vége.

Shannen - 2013. 03. 26. 21:50

Az utolsó 4 részt legszívesebben elfelejteném, és akkor lenne egy jó 9 részes, le nem zárt, emlékezetes sorozat. Így viszont bármennyire is próbálnék a jó dolgokra emlékezni, ha valaki megkérdezne, hogy milyen volt a 666, akkor képtelen lennék nem azzal kezdeni, hogy mennyire keserű szájízzel fejeztem be.

Persze ez szerintem nagyrészt a kaszának volt köszönhető, tuti,ha lett volna legalább 22 epizódjuk (vagy még 1-2 évad), sokkal pozitívabb élményt tudott volna nyújtani, lett volna idő kibontani a sztorit, nem pedig össze-vissza pakolni mindent, ami az eszükbe jutott.

Kár érte. Az utóbbi néhány év egyik legnagyobb potenciállal rendelkező sorozata volt,amit az utóbbi néhány év egyik legrosszabb befejezése koronázott meg.

paranoid android - 2013. 03. 27. 02:26

Eleve nem emelkedett ki számomra a sorozat, de az eleje még szórakoztató volt legalább. Az évad második felében viszont sokkal több volt a negatívum, mint a pozitívum.
A legrosszabb húzás szerintem az volt, hogy szimpatikussá akarták tenni Gavint és Oliviát, ami hamvába holt ötlet volt. Bár lehet, hogy nem volt ilyen szándék, de akkor meg még feleslegesebb volt az ő problémájukkal foglalkozó történetszál, ami komolytalanná tette ezt a két karaktert.
Akkor ott volt még Henry politikai szála, és a Brian-Louise páros; mindkettő halál unalmas volt. Az utóbbi kettős még szörnyű karakterek is voltak: megvetendők és unalmasak – a legrosszabb párosítás.
A vége felé egyedül Jane sorsa érdekelt az állandó karakterek közül, ami eléggé leszűkítette az élvezhetőséget. De az ő szála is szétesett idővel. A rejtély csak egyre terebélyesedett, és ezzel együtt érdektelenedett is el. Mindig kiderült valami bugyutaság, de a megoldáshoz nem kerültünk közelebb. Sőt, most a lezárás tudatában, össze sem tudnám foglalni az évad során megszerzett információkat, ill. a nagy rejtély megoldását. Ugyanannyit tudunk most is, mint a sorozat kezdetén, vagyis az egész premisszáját. Hogy a ház gonosz, amit Terry O’Quinn irányít, aki valami démon vagy mi, és lelkeket gyűjt. Tudtunk meg bármit is, ami ehhez érdemben hozzáadott valamit? Persze a legutolsó leleplezésen kívül, ami egyébként nagy poén. Látszik, hogy ezt utólag találták ki, mert az egész évad aköré összpontosult, hogy Gavin Jane-t felhasználva akarja megkaparintani magának Henry-t. Erre a végső csavar pont ezt rúgja fel, megfordítva a két fő karakter szerepét az egyenletben.

Ginevra - 2013. 03. 27. 11:13

Én végig szerettem, annak ellenére is, hogy valóban be gyorsan kellett befejezni…
Én még szívesen elnéztem volna egy darabig:)
(Igen, nekem bejött a váltás:))

dragon1986 - 2013. 03. 27. 19:03

winnie köszi, tényleg Alexis majdnem megfeledkeztem róla, remélem láthatjuk a színésznőt még valahol ;)

Gondoltam hogy az apja, elég klisés :D

Thomas - 2013. 03. 27. 21:40

Szerintem nem volt rossz, én nem bántam meg, hogy megnéztem, bár az tény, hogy a rejtélyekről tényleg semmit nem tudtunk meg (a házról, Gavinről, meg hogy mi történt a múltban), a fő szálak meg sehova sem futottak ki. Felvetették már, hogy Gavin-nek Henry-vel voltak tervei, vélhetően valami bábként akarta használni a politikai színtéren, vagy nem tudom, végignéztük az elég unalmas útját, ahogy végül megválasztották nemistudomminek, aztán kiderült hogy mégse ő a fontos, mert Jane a lány, ez elég fura volt. De a legrosszabb a 13 részen át szövődő szerelmi háromszög volt, ott sem tudtuk meg, mi volt a célja velük Gavinnek, miért kellett Alexisnek manipulálni, szétválasztani őket, aztán lerendezték azzal, hogy ő rendelkezik az életükkel (mert egyszer a srác mondott valami olyasmit, hogy bármit megtenni, ha újra sikeres lehetne, vagy mi:) és befalazta őket, ezt akár az 1. részben is megtehette volna.
Persze emellett még rengeteg pozitívum volt, ami tetszett (csak utólag mégis az ilyen értelmetlen dolgok bosszantanak), a rejtélyes, helyenként izgalmas hangulat, jó karakterek, maga a ház, nagyrészt élveztem azért:) Csak persze tudom, hogy ezek a rejtélyek több évad alatt derültek volna ki lassacskán, vagyis ez nem is igazi lezárás volt, csak valamit odavetettek a végére, amiből ugyanúgy nem tudtunk meg semmit, mintha nem tették volna.

GoloM - 2013. 03. 30. 19:08

Már a kibeszélőben is leírtam, hogy nekem nagyon bejött a sorozat. Annak ellenére is, hogy a vége tényleg egy nagy katyvasz lett a rohanás miatt.

Az eleje viszont szerintem nagyon jó volt. Lehet, hogy nekem tér el nagyon az ízlésem az átlagtól, de számomra ez a sorozat fényévekkel jobb, mint pl. a Revolution. Számomra(!) az tűnik teljesen klisésnek, amatőrnek, rosszul megvalósítottnak, stb.

Szóval nagyon sajnálom a 666 PA-t. Szerintem simán benne lett volna 3-4 évad.

Winry Rockbell - 2013. 03. 31. 13:27

Végig néztem reméltem hogy le lesz zárva ha már tudták a kaszát,ezért is folytattam.De a lezárás nekem nagy csalódás volt,ahogy winnie is írta ““átment gonoszba” (vagy csak fodrászt váltott)” és még utána megszüli a világot uraló nagy gonoszt is.Nem akartam happy endet,de ha felborul a világ rendje és mindenki meghal annak is jobban örültem volna.

Amúgy meg nem hiszem el,hogy annyira szerette pasit,hogy gonosszá váljon miatta.Túlságosan sokat “kacsingatott” a zsaru irányába.

blin - 2013. 04. 08. 22:58

ledaráltam gyorsan, kár érte, nekem tetszett. mondjuk ezt a klisés lezárást nem érdemelte (apuka meg a terhes vagyok). azzal nagyot lehetett volna húzni, ha Gavinék _tényleg_ jók, vagy legalább Olivia, ha már Gavinről az elejétől láttuk, hogy a velejéig romlott, sőt, még azon is túl. na mindegy, majd egy másik sorozatban :)

clark - 2013. 05. 17. 18:15

na most a végére értem ennek is.a vége nagyon elnagyolt lett és összevisszaség.az első 9-10 rész egészen jó volt,érdekes volt,de mint írtam a végére egyszerűen rossz lett.nem bánom a kaszát,bár kíváncsi lettem volna ha több évadot is készítettek volna a soriból.
egy 7vége alatt bőven darálható és kb egy 6/10es átlagot tartja.

Markusz - 2013. 12. 12. 01:18

nos én kicsit lemaradva,most néztem meg a sorozatot,és őszintén szólva tetszett,a színészek jól játszották a szerepüket,és összességében jó volt az alapötlet.Ennek ellenére nagyon meglátszik,hogy az utolsó pár részben összecsapták az egészet,és ez nagyon nem tetszett,nyugodtan csinálhattak volna belőle még egy évadot,vagy esetleg nem csak 13 részt hanem mondjuk 20-at,és így a lezárás nem lett volna ilyen hirtelen,és kérdéseket maga után hagyó… nem sok mindent magyaráztak meg,mint például én nem jöttem rá mi a haláltól bír ilyen hatalommal Gevin,valahogy erre nem jöttem rá. valahogy levezethették volna ezt jobban… ez a Sárkány Lovagrend is… benne vannak,öldökölnek,de hogy pontosan mit csináltak,amivel elszabadították a gonoszt,vagy amitől gonosz lett az épület… mi a franc szerepe van a csigalépcsős lejáratnak,ezt se fejtették ki. ezért azt mondom,hogy még egy évadot,vagy jó pár részt érdemelt volna a dolog,mert nagyon jó lehetőségek és ötletek voltak benne:/ :( kár érte

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz