login |

Pilot-mustra: NCIS: Red – 1×00 (= NCIS: Los Angeles – 4×18-4×19)

2013. 03. 31. 16:57 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Jó, nyilván nem én vagyok a legalkalmasabb személy a kritika írására, hiszen elfogult vagyok, így…. Vagy várjunk csak. Hisz mindenki elfogult, aki bepróbálta az NCIS-t vagy az NCIS: Los Angeles-t, nem? Van, aki azért, mert nézi a sorozatokat, más pedig azért, mert kaszálta őket. Akkor nincs itt gond. Én azok közé tartozom, aki mindkét NCIS-t kaszálta 3 rész után. Egyszerűen azért, mert unalmasak voltak és az ügyek nem túl érdekesek.

(Ez persze nem csoda, hiszen karakterizálós nyomozósokról van szó, így ha nem jönnek be a karakterek, akkor megfőtt a dolog. Aki viszont szereti a központi figurákat, annak nem baj, ha az ügy nem érdekes, hiszen a nyomozók interakciói, poénjai simán előregördítik a sztorit.)

NCIS: RED – 1×00 – 3/10

Az NCIS: Los Angeles-ben G és Sam karizmája számomra a nullához konvergált, Daniela Ruah pedig hiába istentelenül jó csaj, csak miatta nem maradtam a sorozat mellett. (Az elején még Yoda Hetty is erőltetett volt.) De ahogy nézem anno én írtam az NCIS – 6×22-6×23-ról, ami az NCIS: Los Angeles-t vezette fel – érdekes volt most elolvasni az akkori gondolataimat, és most is tartom, hogy még bármi lehet az NCIS: Red-ből – akár az is, hogy nem rendelik be, vagy más lesz a címe, vagy pedig valamelyik karaktert kihajítják, mint anno Louise Lombard-ot a “pilot” után, vagy szerencsétlen geeket az 1. évadban.

Az NCIS: Red karaktereit elnézve megint a geek lehet a legneccesebb pont, hiszen a két fő arc, főleg a közös múlt miatt maradni fog, a maradék csaj és srác halványabb, de önmagukban és közösen is voltak jobb pillanataik – szegény fekete kockára ez már nem mondható el, csak a végén kapott valami unalmas párbeszéded. De elég a karakterekről, inkább az alapfelállásról kell szólni.

Az NCIS: Red fő vonzereje az lehet, hogy egy utazó csapatról van szó, akiket Amerika-szerte hívogatnak tengerészekkel történt bűncselekményekhez. Olyannyira mobil az egység, hogy két kamionnal utaznak és Deeks fantáziáját beindító módon nem csak együtt élnek, de még együtt alszanak is. (Értsd: amikor kiérnek helyszínre, egymás mellé állnak a kamionokkal, egybe nyitják a két kocsit és kész is az iroda, plusz konyha, pár hálószoba, mosdó, ami kell.)

Ez az alapfelállás már jelzi, hogy az NCIS: Red is kőkeményen karakterizálni fog akar, hiszen ezerféle konfliktust vagy “vicces” szituációt lehet az együttélésből levezetni (itt is volt téma a vacsora, az alvás, a fürdés – kit érdekel?). Nálam már itt bukik a sorozat – és persze azon is, hogy közel sem voltak annyira érdekesek a karakterek, hogy megtartsanak. Oké, nyilván idő kell a kidolgozásukhoz, amíg a skiccek megtelnek élettel, de esküszöm a G-Paris kapcsolatban sokkal több volt, mint Kim Raver és John Corbett duójában.

Mondjuk a geek kivételével mind a négy karakter még így, kidolgozatlanul is jobban bejött, mint az NCIS: Los Angeles csapata összességében, engem már a Red-tím színre lépése előtt heveny unalom kerülgetett akkor, amikor a dobozos kínos párbeszédekre került sor. (Ami az NCIS: LA-rajongóknak a karakterek ismeretében nyilván viccesek voltak – itt jött be a képbe, hogy nem vagyok néző, hogy nem vagyok oda az “eredetiért”.)

Oké, sok a duma, és a sztoriról még nem is írtam. Azért nem írtam, mert a történet is gyenge volt. Illetve… Szóval Moszkvában (Idaho államban!), havazás közepette kezdődik a rész, megölnek egy tengerészt, nyomoznak és a 2. rész végén elkapják a tettest. Ennyi. Egy részes történet volt, amit kitöltöttek a már említett karakterizálással, de az csak a bűncselekményre koncentráltak volna, akkor sem nyernek meg, mert maga az eset unalmas volt és nyílegyenesnek tűnt – nem arról szólt, hogy ki a tettes, hanem arról, hogy miképp üldözik és kapják el. Márpedig ez egy krimi esetében nálam kardinális bűn.

Oké, aláírom, hogy az ügy, mint kiderült a végére, közel sem ennyire egyszerű, van benne csavar, de azzal rohadtul nem megyek semmire, ha 70 percig unom a sztorit (volt benne 2-3 random lövöldözés, pisztolypárbaj, de ezek fura módon csak még unalmasabbá tették az egészet) és a végére kiderül, hogy az dupla fedelű. Szó sem volt persze WTF-ról, de az ötlet jó volt, viszont nem tehette meg nem történtté a nagy nehezen átszenvedett másfél epizódot – így vétek részt szerkeszteni.

Szóval az NCIS: Red összességében lehet, hogy semmilyen és közepes volt, de ez főleg azért volt feltűnő számomra, mert az NCIS: Los Angeles-es körítés erősen lehúzta. És az is, hogy a Red-csapattagoknak nem nagyon kellett tanúbizonyságot tenni rátermettségükről, random nyomozók is boldogultak volna mindennel.

29 hozzászólás Ne habozz!

Zirowe - 2013. 03. 31. 17:06

Én eddig egy ncis részt láttam összesen, a hawaii five-o crossover második részét, de már az is bőven több volt a soknál, bugyutaságban verhetetlen, legalább is az LA verzió.

rotinaJ - 2013. 03. 31. 17:45

NCIS-t nagyon szeretem, jók a karakterek, és jó részeket is kapunk általában. Az LA-vel az a bajom, hogy folyton csak a terroristákról szól. Van, hogy köze nincs a tengerészethez. A Red alapsztorija nem nagyon fogott meg, bár amikor olvastam a karakterek leírását, felcsillant a remény. Ezt szépen el is rontották azzal, hogy Kim Ravert választották a főszerepre. Egyszerűen nem passzol hozzá a szerep. De azért bepróbálom, hátha javul…

Paladin - 2013. 03. 31. 18:12

Speciel az LA-t pont azért bírom, mert kicsit távolodik a tengerészettől. Jó kis kémes akciós cucc, persze nem legjobb a műfajban, ellenben – a ‘franchise’ hagyományait követve – jó karakterekkel.
Az tény, hogy a kezdő banda nem volt annyira jó, de a szereplőváltások nagyon jót tettek neki szerintem.

Redet is nézni fogom, aztán majd meglátjuk. Valószínű, hogy tetszeni fog, végül is öregszem ;)

LaCRossE - 2013. 03. 31. 18:23

Még a pilotot, ha berendelik, bepróbálom, magam sem értem, miért adok ennyi esélyt ennek, hiszen kb. 99% az esélye, hogy nem fogom nézni.
A kritikával egyetértek, az egész dögunalmas volt, a karakterek nem izgattak (fel) egyáltalán, de legalább Kim Raver nem volt elviselhetetlen. Ezért jár neki a kockacukor.

dragon1986 - 2013. 03. 31. 18:35

az anya sorozatot néztem az utolsó évad második felét félretettem egy időre de majd bepótlom a crossoverek miatt megvan az LA is, ha tetszenek majd annak is adok esélyt. :)

RED-t is megnézem, de leírás alapján nem hiszem hogy maradok

amúgy a geekek a sima NCIS nagyon jók :D

Venusz - 2013. 03. 31. 18:36

Az NCIS-t szeretem, az LA-t kaszáltam, ezt már meg sem próbálom.

winnie - 2013. 03. 31. 18:53

(én egyébként azon fura lények közé tartozom, akinek kim raverrel és leslie hope-pal sincs semmi baja:)

Llew - 2013. 03. 31. 18:53

Az eredetit szeretem, de már legtöbbször azt is csak háttértévének nézem. Az LA-ben meg egyedül Kensi és Deeks civódása, meg az IT-s kis csaj ér valamit. Sam és G, mint főszereplők harmatgyengék.

dragon1986 - 2013. 03. 31. 19:06

winnie: csatlakozom hozzád, miért lenne is bajunk velük?
talán Kimet a 24-ben utálhatták meg a junkiek, de Leslie Hope eddig mindenhol okés volt szerintem bár the river-t nem láttam :D

nemo - 2013. 03. 31. 19:07

az NCIS-t a második évad után kaszáltam (Sasha Alexander távozása miatt), NCIS LA-t nézem ha nem is egy remekmű de nézhető, és a RED-nek is adok egy esélyt

Haky - 2013. 03. 31. 19:09

Llew-el értek egyet. Sam és G nekem annyira nem jönnek be főszereplőnek, viszont úgy érzem, hogy ez a rész vagyis 2 rész, gyenge NCIS: LA volt. Sokkal jobb szokott lenni. A pilotot megnézem, ha berendelik, utána döntök majd a sorozatról. Az NCIS meg már nem olyan mint régen volt, de azért még szeressem nézni. :D

RichardDiNozzo - 2013. 03. 31. 19:20

@nemo Te szegény, azóta csak jobb lett a helyett behozott szereplővel… :D
Esélye kevés van, hogy nézzem Kim-et heti szinten, sőt… Kicsit abszurd volt ahogy a pisztollyal a kezében keményen nézett, fekete srác semmi. Tony Baltimore-i partnere volt nekem egész jó, de hát kinek mi.

Fere - 2013. 03. 31. 19:37

Szerintem ez olyan mint a CSI. Egyszerre 3 mar sok belole es van egy olyan erzesem hogy a RED nen lesz hosszu eletu. Pont az a jo a ket NCIS-ben hogy kulonbozo de ez a 3-ik nem hiszem hogy sokat hozzatesz majd. Nem is birtam egyszerre a ket reszt megnezni a masodik felenel felbehagytam a nezest mert nem tetszett. Majd valamikor ha lesz idom neki fekszem ujra de ahogy olvastam masnak sem hozta meg a kedvet.

winnie - 2013. 03. 31. 19:38

nincs olyan, hogy 3 csi vagy 3 ncis sok lenne, hiszen van 50 krimisorozat, így egy 51. elfér. az, hogy ncis, az csak a címe. ha más lenne a címe, akkor senki nem tudná, hogy ncis. (nem mintha nem ment volna sok évig egymás mellett 3 csi vagy 10 évig egymás mellett 3 law & order)

kuktin - 2013. 03. 31. 19:43

ertem es nem is amikor latom hogy mennyire nezik ezeket a sorozatokat , de oszinten en meg egy NCIS-t reszt se neztem vegig (12 percet rabolt max. az eletembol).

(ezert aki jo nyomozos sorozatra vagyik akkor ott a Motive)

torjack - 2013. 03. 31. 19:44

Eddig elég gyenge a cucc… Ha berendelik, azért bepróbálom, de ezzel a felállással kasza lesz baromi gyorsan. Anno az LA-nek is jót tett a változtatás a stábban. Hetty, majd Deeks behozása mentette meg nálam annak idején. Meg hogy Daniela Ruah jó csaj :D
A Red viszont a pilotban nem volt vicces, a szöszkék sem jönnek be…

A Raver-Corbett duóból mondjuk ki lehet majd ezt-azt hozni, Grimes lehet a humorfelelős, de a többi így elsőre kuka.

LaCRossE - 2013. 03. 31. 19:47

“(ezert aki jo nyomozos sorozatra vagyik akkor ott a Motive)”

Milyen jól beszélsz! Öröm ilyet olvasni. :)

Zyta - 2013. 03. 31. 21:14

Már csak azért muszáj hozzászólnom, mert nagyon sok az LA lehúzó hsz, pedig egyáltalán nem olyan rossz az, sőt, a részek többségén jól lehet szórakozni.:) Na ez mondjuk erre a dupla részre nem volt igaz, meg úgy általában sem túl izgalmasak az ügyek, viszont a karakterek nagyon jók. Főleg Kensi-Deeks, minden részben van vmi jó kis párbeszédük, de Eric és Nell sem sokkal maradnak el mögöttük. Néha a Hetty-Granger párosnak is vannak jó pillanatai, és Sam meg Callen valóban a leggyengébb láncszemek, de nekik is akadnak szórakoztató szálaik, pl. mikor Sam gyászolta a kocsiját. :)
Az eredeti NCIS-t asszem a 7. évad környékén kaszáltam, lehet annyi idő után ezt is megunom, de egyelőre szívesen nézem.

A Redet is be fogom próbálni, ha berendelik, nekem tetszik az utazó ügynökös alaptörténet, bár a karakterek még nem győztek meg. Mondjuk meglepő módon Raver elviselhető volt, pedig utálom, a csaj-srác páros is működőképes, a néger srác nem nagyon tudta magát megmutatni, Corbett viszont borzalmas volt, sztem nálam a potenciális jövőbeli kasza első számú oka lehet.

AJ - 2013. 03. 31. 21:56

“(ezert aki jo nyomozos sorozatra vagyik akkor ott a Motive)”

Ez hozzászólás és csak egyetérteni tudok.

Az NCIS-szel nekem az a bajom, hogy Gibb-s már-már Horatio-szintű karakter, klisés és unalmas. A fiatalok, DiNozzio és Ziva jók, csak nem nagyon fejlesztik őket az írók, ugyanazokat a történetköröket futják. A humora viszont jó, az ügyek pedig, hát unalmasak.

Az NCIS: Los Angeles engem a szereplőivel üldözött el. Az NCIS-NCIS: Los Angeles cross-over sem tetszett.

Az NCIS: Red pedig nem váltja meg Shane Brennan univerzumát. Nem néztem meg ezt a két részt, de amit winnie írt el tudom képzelni, milyen lehet.

icefox - 2013. 03. 31. 23:36

Talán adok egy esélyt az első résznek, de a pilot harmatgyenge volt. Se a karakterek, se az utazó-ügynökösdi nem fogott meg.

A sima ncis-t már csak megszokásból nézem, (évadok óta először sikerült a s10e06-07-ben egy igazán jó történetet összehozni), az LA szórakoztatóbb.

Sue - 2013. 04. 01. 02:14

Zyta,megint hasonlóan látjuk :) Én is kifejezetten jókat szoktam szórakozni az NCIS:LA-n, de nem az ügyek, hanem a karakterek miatt. Kensi-Deeks, Eric-Nell, Hetty – feldobják a napomat.

Ezen dupla rész megtekintése után azonban csak azt tudtam kérdezni: ez mi volt? Egy egyepizódnyi ügyet elnyújtottak két részre, ez helyből nem tetszett (de lega volt csattanója). És komolyan majdnem unatkoztam rajta, pedig ahhoz nálam nagyon alul kell teljesíteniük. Aztán az új karakterek: kettőnél a fejemt fogtam, a másik kettő oké volt, és még kettőt alig láttunk. Vagyis: Kim Raverrel alapból semmi bajom, de ide nekem nagyon nem passzolt. John Corbett hasonlóképpen. Csak mivel ők a főszereplők, nem valószínű, hogy bármelyiktől megszabaduljanak őszre. Grimes esetében kicsit még mindig zavart, hogy ő Tony halott expartnere, de így is messze vitte nálam a pálmát az új csapatból. Gillian Alexy eddig rendben volt, a duójuk Grimes-szal nekem bejött, az IT-s srác nem tett különösebb benyomást rám, még bármi lehet. És még volt a kórházba került csapattag is.
Cserébe a Red Team koncepciója nagyon bejövős, mert a karakterek közti dinamikát nagyon meg tudja dobni az, hogy együtt élnek – ebből sok minden kihozható. A kamion maga meg nálam piros pontot ért. :)

Ha berendelik, bepróbálom, és egyértelműen a koncepció miatt. (Arra pl. kíváncsi leszek, hogy a most lesérült srácot visszahozzák-e? Én sepciel örülnék neki, de ennek az az oka, hogy inkább őt nézném, mint Corbettet:) )

Szendzsön Hemdáj - 2013. 04. 01. 09:27

+1 Sue
Minden szavaddal egyetértek, csak annyi, hogy Kimet a 24 óta nemigazán kedvelem, de ott nekem a szerep miatt, amit ráírtak az nem jött be és ez már hozzátapad a búrájához. John pedig nekem nem nyomozó, hanem inkább hippi skatulya, szintén a korábbi szerepek miatt, de itt se győzött meg, több kell a kitöréshez.
Berendelés esetén bepróbálom, és maradok egy darabig, mert a Los Angeles is Deeks humorával (pompomsrác) győzött meg, meg Nell mosolyával.

nemo - 2013. 04. 01. 09:54

“@nemo Te szegény, azóta csak jobb lett a helyett behozott szereplővel… :D”

hát szerintem meg nem

Anthony - 2013. 04. 01. 10:08

Hát nekem is kicsit gagyi volt a cucc,de ezt betudom még a úgymond első pár rész dolognak.Éppen ezért még várni kell vele,hogy a szinészek összekopjanak kicsit és majd úgy igazi véleményt mondani a Red-ről.
Majd kiderül!Adni kell nekik is egy esélyt.

Zyta - 2013. 04. 01. 13:35

Sue :)

És tényleg, a lesérült csapattag. Róla el is felejtkeztem, pedig miután megnéztem a részt, pont azt mondtam magamban, h sokkal inkább ő maradna, mint Corbett, de sztem őt nem akarják visszahozni, hiszen akkor Corbett karaktere feleslegessé válna. De ne legyen igazam.

Sue - 2013. 04. 01. 14:02

Zyta: igen, nyilván Corbett és a sérült srác közül az egyik elvileg felesleges, a reménykedés azonban nem tilos . :) Bár ha az írók ügyesek lennének, akkor akár még őt is jól vissza lehetne építeni – de ennyire ne merjek nagyot álmodni.

Közben ahogy nézem a kinti fogadtatást, hát Kim Raver nem aratott osztatlan sikert ebben a szerepben…

Zyta - 2013. 04. 01. 16:09

Sztem Kim Raver semmilyen szerepben nem arat osztatlan sikert. :D De érdekes, mert én rühellem, de itt mégis el tudnám fogadni. Aztán ki tudja, lehet helyette is kapunk egy Hettyt. :)

payskin - 2013. 04. 02. 20:44

Már elmondták előttem is néhányan, csak megerősíteni szeretném, hogy ez (még csak a 18-ason szenvedtem át magam) egy botrányosan rossz NCIS LA rész volt. Nem mondom, hogy ez a sorozat a minőségi szórakoztatás legjobbjai közül való, de azért minden héten le lehet elé ülni, és végig lehet nézni. Hát ezt a bő lére eresztett, szappanoperaszerű izét alig bírtam végignézni. Iszonyú gyenge párbeszédek, az új szereplők múltjából felvillanó, tökéletesen érthetetlen, ennél fogva teljesen súlytalan részletek, nagy nézések, dög unalmas jelenetek bármiféle dinamika nélkül, rétestészta effektus. Remek példa lesz majd forgatókönyvíró iskolákban a hogyan ne írjunk pilotot és crossovert egyszerre fejezethez.

payskin - 2013. 04. 02. 21:28

A 19-es nem volt annyira gáz, kivéve a vége nagyjelenetet, ami több sebből vérzett, mint az áldozatok, akik meghaltak benne. Nem fogom nézni a Redet, ez teljesen egyértelmű.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz