login |

Motive: 8 rész után

2013. 04. 02. 18:11 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Jelentem, Kanada megcsinálta. Komolyan nem hiszem el, hogy mostanság az amerikai országos csatornás nyomozósok közül csak a korai kaszák jöttek be. Az NCIS-ek, Bones, Criminal Minds, Hawaii Five-0 és társaik pár rész után leköszöntek nálam, a CSI-t 7 évad után tettem le (a NY-t dettó pár rész után), a Castle 6 részig tetszett, azóta pihen, egyedül talán a Person of Interest nézős – no meg a 3. évaddal visszatértem a Body of Proof mellé, amit két éve legrosszabb kriminek kiáltottam ki.

Ebbe a nihilbe (és kábeles uralomba) jött be a Motive. A pilot tetszett, de voltak kifogásaim, viszont 2-3 rész után már tudtam, hogy fixen nézős lesz. Kösz, Kanada.

Eleinte kerestem az okokat, de nem nagyon találtam. Nem baj, nem is kell, hogy legyen oka a tetszésnek, de aztán leesett, hogy azért nem találtam, mert a karakterek nem feltétlenül annyira überérdekesek, a viszonyuk sem hordoz semmi kirívót, de ettől még működnek. Működik Angie, működik az Angie-Vega-duó és működik a csicskáztatott Lucas is. Szóval ez mindenképp sokat segített. (A parancsnok semleges, Lauren Holly halottkémként pedig már érthetetlen kategória, teljesen feleslegesnek tűnik.)

Mivel azonban a karakterek “csak” a tisztességes és kedvelhető kategóriába tartoznak, így más miatt kattantam rá a Motive-ra, s kábé a negyedik rész táján rájöttem, hogy miért. Azért, amiért anno a Cold Case-re és a Without a Trace-re is. A flashback-ek miatt. Általában a legtöbb krimi a nyomozásra koncentrál, ha van is flashback, az csak az elmondottakra erősít rá, azokhoz nyújt vizuális segítséget. Viszont az említett két sorozatban és a Motive-ban is a visszaemlékezéseknek az a szerepe, hogy a néző megismerje az áldozatot.

És ez a “csavar” épp elég ahhoz, hogy nagyon bejöjjön a sorozat. Elég, hiszen azzal, hogy jobban kötődöm az áldozathoz, a halála is sokkal jobban szíven üt, az pedig már csak hab a tortán, hogy a gyilkost is megismerjük a nyomozás előrehaladásával párhuzamosan – jól veszi ki magát, hogy miközben a nyomozók eljutnak a megoldásig, addig a flashback-síkon eljutunk a gyilkos és az áldozat találkozásáig, végig megyünk a gyilkosságig vezető úton, egészen a gyilkosságig, amikor is kiderül az is, hogy mi az indíték. (Erős a dupla katarzis, hisz a két idősík miatt kvázi egyszerre történik az emberölés és a letartóztatás.)

Hiába Motive a sorozat címe, általában nem az indíték vagy egy esetleges csavar adja meg a lényegét a sztoriknak, hanem az, hogy láthatjuk lépésről-lépésre két ember tragédiáját, az útjukat a közös végkifejletig – az egyikük meghal, a másik gyilkossá válik. Oké, az benne van, hogy nem feltétlenül pszichopatákat látunk, általában a gyilkos is normális, nem egyszer szerethető ember – ez lehet, hogy manipulatív, de elég hatásos is.

Mindig poén, ahogy az elején bemutatják a karaktereket, mi pedig találgathatunk, hogy melyikük lesz a gyilkos és melyikük az áldozat – két minigyomros, amikor kiderül. S az sem megszokott, ahogy a holttest felfedezése után láthatjuk a gyilkost, hogy mit csinál.

A fentiek azok az aspektusok, amik számomra nyerővé teszik a Motive-ot – nem tudom, miért, de nálam meglepően sokat nyomnak a latban, sokkal erősebb így a drámai jelleg. Pedig első pillantásra a sorozat tényleg nem tesz le semmi extrát az asztalra. De még egyszer hangsúlyozom: működik. (Az már csak hab a tortán, hogy az elején gáznak tűnő, de idővel jópofává váló idősík-váltások is aranyosak és sokszor ötletesek.)

19 hozzászólás Ne habozz!

Casey Novak - 2013. 04. 02. 18:31

Igen, a Motive aranyat ér, nagyon kellett már egy ilyen, minden sorral egyet értek. (Kivéve talán “az elején gáznak tűnő, de idővel jópofává váló idősík-váltások”, nekem az első résztől azok a kedvenceim, nem tűnt semelyik gáznak :)

LaCRossE - 2013. 04. 02. 18:38

A Motive jelenleg a legjobb nyomozós, amit nézek, a hangulat, a flashbackek sokat hozzáadnak az élvezethez, és én a szereplőket is megszerettem. Egyszerűen csak ajánlani tudom a Motive-ot, nagy felüdülést okoz a már-már unalmassá váló krimi sorozatok között.

AJ - 2013. 04. 02. 18:45

Az idősík váltások, a vágások nekem is tetszenek, ötletesek. Egyébként is bírom a trükkösebb, nem a szokványos, lerakjuk a kamerát és forgatunk megoldások.

A Motive pedig tényleg úgy, hogy nem az a kiemelkedően tökéletes, mégis veri a CSI:, NCIS és társai krimiket.

napocskin - 2013. 04. 02. 18:54

Molly Parker, mint gyilkos. Hm, erre kíváncsi lettem. :-) (Szegény Lauren Hollyt viszont ki nem állhatom.)

Junkieka - 2013. 04. 02. 19:54

Nekem is bejön a hangulata. Olyan nyugis, kicsit visszafogottabb.

sorozat/gyilkos - 2013. 04. 02. 20:23

Izé, jobb mint az első rész? Mert az nekem nem.

dragon1986 - 2013. 04. 02. 20:25

napocskin

oh ne én sem kedvelem mondjuk NCIS nagyon idegesített mondjuk arról a karakter tehet, szóval itt biztos nem lesz bajom vele :D

winnie - 2013. 04. 02. 20:41

“Izé, jobb mint az első rész? Mert az nekem nem.”

részemről 7-8. sor.

emeric - 2013. 04. 02. 20:53

Nagyon tetszik a sorozat. Üdítő, hogy az átlagos nyomozóshoz képest, ahol 2-3 gyanúsított van részenként, és közülük kell kitalálni ki a gyilkos, itt azon lehet agyalni, hogy miért is ölt a gyilkos, mi a kapcsolat. Ez pedig szinte bármi lehet, így tetszik az, hogy ebben extrát nyújt a sorozat. Sokszor rájöttem, hogy mi a motiváció, és jó volt nézni, ahogy a szereplők is agyalnak. Akik szerintem kifejezetten szimpatikusak.

tulipán - 2013. 04. 02. 21:48

sztem is pont ez az erőssége: Kanada maga! :) normális karakterek!
ettől tud megfogni, h. nem vmi psycho-perverz bermuda-háromszögbe csöppensz, hanem normális emberek kerülnek olyan helyzetbe, h. rohadtul nem hoznak meg jó döntéseket. tényleg nem csillivilli, még a coldcase-hez képest sem, de nekem pont ettől üdítő.
köszi, junkie h. fölhívtátok rá a figyelmem :)

Worb - 2013. 04. 02. 23:35

Eddig is rajta volt a “majd bepróbálom” listán, de most nagyon meghoztátok hozzá a kedvem.

GodBadka - 2013. 04. 03. 08:14

Hm, hm. Meglessük.

wildart - 2013. 04. 03. 12:11

Rohadtul nem mérvadó,de Imdb-n miért csak 5.4?!Rettenetesen alul pontozottnak tűnik,ennyire mellément volna a koncepció?Nekem mindenesetre meghoztátok a kedvem,köszi!

winnie - 2013. 04. 03. 12:22

mert nyomozós, amiket nem szeretnek annyira a netezők? mert 400 ember így gondolta?

(az imdb azért nem fontos itt, mert ugye ott a pilotot pontozzák, legalábbis életszerűtlen, hogy valaki minden rész után visszamegy és módosítja a pontszámát afféle átlag alapján – és, ha akarom, akkor a pilotot én 2 bónusz ponttal felhúztam, mert elfogult voltam (talán írom is a kritikában), és máris ott vagyunk, hogy az imdb-n jobb a pontszám, mint nálam.)

most viszont, 8 rész után nem az elfogultság beszél belőlem. de ettől még lehet, hogy nálad 3/10 sem lesz.

wildart - 2013. 04. 03. 12:40

Én is csak azért kérdeztem,mert meglepődtem.Délután ledarálom a nyolc részt,aztán referálok!
:-)

LaCRossE - 2013. 04. 05. 00:03

Nem tudom, ezt láttad-e már:

Március 28-án The Dark Corner címmel spin-off websorozat indult a Motive-hoz. Még nem néztem meg, mert nem akaródzik betölteni a ctv oldalát.

wildart - 2013. 04. 05. 09:59

Hangulatos sorozat,kedvet kaptam tőle a Cold Case-hez – talán a flashback-ek miatt? :-) Az Imdb pontozás semmiképpen sem reális (szerintem),simán 6,5-7!

Neoprimitiv - 2013. 04. 06. 07:36

Hm, az ABC-re május 20-tól jön (a premier után átkerül csütörtök este 9-re). Ráférne a csatornára végre egy túlélő krimi, az eddigiekkel nem sok szerencséje volt. Viszont ha ez kanadai import marad, vagyis az ottani lehetőségek határozzák meg az epizódszámot és a fennmaradását, akkor mindig is nyári sorozat marad majd.

LaCRossE - 2013. 04. 08. 19:57

Nem tudom, engem nem izgat az ABC ebből a szempomntból, szóval remélem végig kanadai import marad, akarná a fene, hogy belepofázzon az ABC a sorozatba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz