login |

Pilot-mustra: Shetland – 1×01

2013. 04. 03. 20:56 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

You know your problem? You think it’s perfect here and you want to protect it at all costs. And a wee bit more sunshine and you’d turn it into Benidorm?

Szinte minden posztban felsoroltam, hogy mostanság mennyi kisvárosi, egy gyilkossági ügyben nyomozós sorozatok indultak, a legtöbbről írtunk is, de mikor egyszer nem lett említve a Mayday, a Broadchurch vagy a Top of The Lake, akkor jött a kérdés, hogy melyek ezek. Ezek. Többek között. Meg a Shetland. (Meg más is nyilván: Például a Hellfjord is kisvárosos, de nem szaladnék előre, majd arról is írok)

SHETLAND – 1×01 – 6/10

Azonban a Shetland mégsem illik annyira ezek közé. Például azért nem, mert nem tűnik annyira átívelő szálas nyomozósnak. Sőt, valójában sorozatnak sem. A Shetland ugyanis papíron csak 2 epizód, azaz kvázi egy dupla pilot, egy tévéfilm, ami alapján lehet, hogy berendelik a sorozatot, illetve a 2. szezont, mely lehet, hogy három vagy négy 90 perces epizódból fog állni. Tippre 90 percesből, hiszen az alapot Ann Cleeves regényei jelentek, azaz kell a hossz, de az epizodikusság is adott.

Szóval kisvárosi gyilkosság ide vagy oda, a Shetland inkább tipikus krimisorozat, melynek mondanám, hogy Jimmy Perez a főhőse, a tapasztalt nyomozó (mellette pedig egy fotós csaj, illetve egy-két járőr a kapitányságról, valamint a főhős lánya), aki első blikkre nem kiégett és nem is iszik, de a sorozatnak van egy még fontosabb szereplője is a sorozatnak: maga a helyszín, a Shetland-szigetek.

A miliő teljesen kész. Nekem mindig is vágyam volt eljutni Észak-Skóciába (a sorozatot is a BBC Scotland gyártja), szóval elfogult vagyok és azt hiszem, hogy a készítők is azok voltak, hiszen remek kis snittekkel és totálképekkel próbálják átadni a táj szépségeit, miközben (talán) nem viszik túlzásba a sorozat képeslap-jellegét.

A Shetland alapfelállása valamennyire tipikus, hiszen adott egy nyomozó, egy áldozat és egy kisváros, vagyis egy kis közösség, melyet nyilván igencsak feldúl a gyilkosság, ami a pilotban egy öregasszony megölése. Innentől inkább procedural jelleget ölt a sorozat, a hangsúly inkább a nyomozáson van, a nyomkeresésen, a kikérdezésen, kevesebbet karakterizálnak, mint az első bekezdésekben említett sorozatokban és sokkal nagyobb figyelmet kap a bűntény, illetve annak kidolgozása.

A főbb karakterek nem igazán kiemelkedőek, de kedvelhetők, Perez nyomozó (fura név ez Skóciában a laikus számára) elég szedált állapotban nyomja végig a játékidőt. Nem laza, hanem teljesen nyugodt, fontolva halad, eleinte nem sok érzelmet mutat, az első 60 percben folyton a laid-back kifejezés jutott róla eszembe. Mint ahogy a hangulatot is ezzel tudnám jellemezni. A Shetland még véletlenül sem sötét vagy borongós (bár az eső lába folyamatosan lóg), így nyilván nem kell The Killing-szintű konstans depresszióra számítania a nézőnek.

A végeredmény tisztességes lett, olyan, amihez visszatérek, ha folytatódik, de biztos, hogy nem ezt ajánlanám elsőként kisvárosi krimik iránt érdeklődőknek. De persze a tájra kíváncsiaknak és a krimirajongóknak még így is kötelező. Sőt, talán épp így kötelező.

A sorozat premierje 6,4M nézőt hozott, a második rész pedig 5,0M-t – a premier napján a Broadchurch – 1×02 5,8M-t (majd felment 7M körülre), a Mayday pedig 6,2M-s premierről a fináléra 4,6M-ig esett. Még egyik sorozat további sorsáról sincs döntés. Bármelyik is folytatódik, részemről jöhet.

UPDATE: Így kell időzíteni? Mai hír, pont a poszt élesítése után pár perccel olvastam, hogy a BBC berendelte a Shetland 2. szezonját, 6 epizódot.

12 hozzászólás Ne habozz!

lappa - 2013. 04. 03. 21:21

A második évados berendelésen meglepődtem, én úgy hittem, hogy eleve két részletben vetített tévéfilmnek szánták, és nem sorozatnak, mint pl az Appropriate Adultot vagy a Mother’s Sont.

winnie - 2013. 04. 03. 21:24

a könyvalap miatt szerintem adta magát, de én is utánatúrtam és egy korábbi douglas henshall-interjúban volt arról szó, hogy folytathatják.

Lemoni - 2013. 04. 03. 21:59

Nagyon helyes, hogy berendelték, még történet nélkül is élvezném csak a tájat nézni, viszont némi izgalommal feldúsítva meg egyenesen kötelező :)

gromit - 2013. 04. 03. 23:39

maga a nyomozás nem volt annyira erős (meg biztos túl sokat láttam-olvastam már, h könnyen rájövök dolgokra), de megvan benne az a plusz, hogy mindenképp ott legyek legközelebb is, úgyhogy ez remek hír :)

a Perez név nekem is nagyon furcsa volt, még mindig nem tudom hova tenni, bár nem is mentem utána. első hallásra kívülállónak hathatna, de maga a figura nem tűnt annak.

szerencsére volt hozzá feliratom, mert kicsit erősebb volt az akcentus, mint mondjuk a Monarch of the Glen-ben volt (és volt ismerős onnan is a Shetland pilotban (“Golly”))

turosz - 2013. 04. 04. 00:30

Egy elsősorban a hangulati elemek miatt erős tévéfilm. Ebben leginkább a Wallanderre hasonlít, de a karakterábrázolás valóban gyengébb – bár a 2. részben azért rágyúrnak erre is -, talán az én “hibám” de kb. negyedóra kellett a mi történt, miért kibogozására és az érintettek köre sem volt sokkal meglepőbb. Szóval nem volt éppen túlbonyolítva… Egyben is 6/10 körül van, de csak a környezet miatt.

szerintem - 2013. 04. 04. 00:35

a leiras alapjan rogton a wallander jutott eszembe – bar ott azert nagyon depressziv hangulat uralkodik. egyszerre nem is tudok megnezni belole egynel tobbet.

de ezek a kepek fantasztikusak. ha a sorozatig nem is jutok el, skociaba mindenkepp el kellene….

_Peter - 2013. 04. 04. 10:20

Első rész alapján érdekes. A nyomasztó szürkeségről a tetovált lány hangulata ugrott be, és itt is, ott is volt háborúig visszanyúló rejtély. Biztos ami biztos, ma megnézem felirattal is, mert annyira nem értek skótul.

Gyengetolcser - 2013. 04. 04. 10:25

En olvastam az egyik konyvet, abban, ha jol emlekszem, az a magyarazat a Perez nevre, hogy evtizedekkel/szazadokkal (?) korbban jart arra valami hajo, es Idosebb Perez otthagyta a magvait.:)
En eltem Shetlandon, nagyon szep, csak rohadt szeles, az emberek nagyon kedvesek es valamilyen oknal fogva rengeteg magyar el ott.

emeric - 2013. 04. 04. 19:40

Nem rossz sorozat, a legkiemelkedőbb Tosh karaktere és a belőle “áradó” fanyar humor. Jó volt mosolyogni a beszólásain. Főleg a telefonos volt nagy. :)

John Doe - 2013. 04. 04. 21:21

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy pilotot félbe hagyok, ez mindössze kétszer esett meg, hát most itt a harmadik alkalom. Az első 4-5 perc még lekötött, de utána végig untam magam közben, a 32. percig bírtam, ott elvágtam.
Attól függetlenül, nem rossz, de nem nekem való. Ha nagyon unom magam, lehet befejezem.

Dor Ka - 2013. 04. 05. 08:40

ebbe biztos belenézek, jó h. írtok róla.:) nálam most a Top of the Lake az abszolút kedvenc, – megmagyarázni se tudom -, annyira várom a következő részeket. kár, h. nem sokára vége (?) hangulatában valami hasonlóval jó lenne pótolni…

yeeeyha - 2013. 04. 10. 16:00

Köszi Winnie az ajánlót, ma meg is néztem a két részt, és imádtam.
Pedig nem vagyok kriminéző, hosszútávon semmiképp se tud lekötni (a grimmet nézem, azt is nagyobb blokkokban), de úgy éreztem, hogy ez kell nekem :)
“biztos, hogy nem ezt ajánlanám elsőként kisvárosi krimik iránt érdeklődőknek” – talán mégis lehet, mert én pont a kategóriába tartoztam, és nagyon jó, hogy ezzel kezdtem (és folytatni is szándékozom ezt a kisvárosos krimis témát).
Skócia gyönyörű, alföldi csajként annyira gyönyörűnek, hívogatónak találom ezt a vadregényes tájat, a borongós eget, a hegyeket és völgyeket. Örülök, hogy az írásban is ki lett emelve, a Shetland-sziget talán a legfontosabb szereplő a nyomozó után. Nagyon jól mutatták meg ezt a tájat, teljesen oda tudtam képzelni magam. Az a tüzes fesztivál is barmijó lehet.
A helyszín mellett még a karakterek miatt tetszett leginkább a sorozat – nekem fontos, hogy valakivel nagyjából azonosulni tudjak, legyen egy kedvencem. Itt most Tosh volt ez a szereplő, a fényképész csaj :) Mellette teljesen profi volt Perez annyira gyönyörűen formálta a szavakat, olyan higgadt volt, hogy öröm volt nézni. A mellékkarakterek is max átlagosak voltak szerintem, rossznak egyiket sem mondanám.
Tetszett az eset is, amin azért megkönnyebbültem, mert azért van oka annak, hogy nem vagyok krimimániás. Itt csak az idegesített, hogy mennyit vacakolnak a koponya vizsgálatával, de tetszettek a múltas dolgok, és én is csak a legvége előtt jöttem rá a gyilkos kilétére.

Örülök nagyon a 2. évadnak :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz