login |

Justified: vége a 4. évadnak

2013. 04. 04. 21:06 - Írta: Neoprimitiv

34 hozzászólás | kategória: kritika,

You will never leave Harlan alive.

Nagyon gyorsan elrepült ez a tizenhárom hét. Pedig az évad elején még inkább csak a kincstári optimizmusom mondatta velem, hogy nem lesz ez rossz évad, még akkor sem, ha nincs Nagy Főgonosz és nagyon külön szálakon futnak az események. Aztán úgy az évad egyharmadától a bányamozdony helyett jött a shinkanzen és – számomra legalább is – a második évaddal összemérhető színvonalat hozott.

Az utolsó előtti epizód cliffhangerje már sejtette, hogy nem fogunk unatkozni, s nem is csalódtam. A hajtás után a szokás szerint spoilerekkel folytatom.

Az ütős évadnyitó után egy kicsit nehézkesen indultak be a dolgok. Kaptunk két red herring-konfliktust (Raylan afférját a bártündérrel és kakasviadalos férjével, illetve Boyd a kígyós prédikátort), amelyekről pár részen át úgy tűnt, hogy ezek mentén halad majd a történet és ez nem volt túl biztató.

Szerencsére Graham Yost-nak nincs szüksége az én tanácsaimra, tudta ezt magától is, gyorsan lezárták mindkét kitérőt, pontosabban Boydnak éppen a lezárás jelentette azt a vermet, amelyikbe az évad végén beleesett. Azt lehetett érezni, hogy Raylannek a Drew Thompson-ügy, Boydnak pedig Ellen May okozza majd a legtöbb fejfájást, de nem nagyon látszott, hogyan akarnak ebből valami összefüggő sztorit csinálni.

Ahogy aztán elkezdtek összekapcsolódni az addig külön-külön tologatott vagonok, úgy gyorsult a tempó és az évad második fele egyértelmű száguldás volt. Az évad elején meglepetéssel olvastam Yost interjújában, hogy a tervezett hét évad összesen kevesebb, mint egy év alatt játszódik. Nos, az utolsó hat rész kábé tíz napot ölelt fel – kíváncsi lennék, valódi ember hogyan élné ezt meg?

Még az olyan kitérő epizódok, mint az Outlaw vagy a Decoy sem lassítottak a tempón, ráadásul ezekben voltak talán a legjobb jelenetek. Az egyetlen apró kritika talán csak Sammy Tonin felbukkanását illetheti. Ügyes húzás volt, nem is lógott ki a sorozatból, tökéletesen elvarrta a szálat, de mégsem volt illendő az utolsó részben előhúzni egy ilyen súlyú valakit a kalapból. Nem akarok sokat írni erről a történetszálról, aki nem látta, az sürgősen pótolja, aki meg látta, annak a sztoriról amúgy sem érdemes mesélni.

Inkább amolyan névsorolvasás szerűen végigfutnék az idei évad fontosabb szereplőin. Kezdjük azokkal, akikkel többé nem találkozunk. A legfájóbb veszteség egyértelműen Arlo – mind kiszámíthatatlan karaktere, mind Raymond J. Barry játéka nagyon fog hiányozni. A fura Raylan-Boyd-Arlo “családi háromszög” sokat adott a sorozat dinamikájához és a konfliktusok kimeríthetetlen forrása volt az írók számára is.

Nick Augustine távozása – aki a fináléra az évad kvázi főgonoszává vált – nem volt meglepő, különösen Winona megtámadása után. Jó arc volt, jó jeleneteket írtak neki, de nagyon meglepő lett volna, ha túléli. Csakúgy mint Colt, aki az évadnyitó érzéketlen gyilkosából egy meglepően jól megírt karakter lett. Mondanám, hogy tragikus hős, de hősnek a legjobb indulattal sem lehetett nevezni, így maradt csak a tragikus.

Meglepőbb volt, hogy milyen könyörületesek voltak a készítők a többiekkel. A legnagyobb meglepetés, hogy Johnny túlélte. Kíváncsi leszek mihez kezdenek majd a mindkét oldalon leszerepelt árulóval a következő évadban? Szintén jó esély volt arra, hogy Duffy is zsákba kerül, de szerencsére vele jövőre is találkozni fogunk. Shelby, Hunter és Ellen May vélhetően megtették dramaturgiai kötelességüket, nem kerülnek többé elő, de legalább egyiküket én biztos hullának tippeltem volna. És persze Constable Bobot is, akiről viszont el tudom képzelni, hogy még viszontlátjuk.

Mi van még? A jófiúknál Art egy kicsit háttérbe szorult az idén, cserébe Rachel és Tim is nagyobb, önálló szerepet kapott – én ki voltam békülve az üzlettel. A Boyd és Ava románca nem lett nyálas, éppen ellenkezőleg, nagyon sokat adott a karakterekhez és gondolom meg fogja majd határozni a következő évadot, hogy Boydnak ki kell őt hoznia a börtönből. Nézőként örültem, hogy Ava végül nem vált tudatos gyilkossá, bár érdekes lett volna látni, hogyan reagált volna erre Boyd.

Az évadzáró végének a dupla párhuzama, ahogy mindketten el kell búcsúzzanak attól, akit szeretnek és ahogy ott állnak/ülnek sikerük csúcsán, magányosan, az tökéletes példája annak, hogy hogyan lehet érzelmi drámát csinálni melodráma nélkül. (Utólag olvastam, hogy pont ennek a jelenetnek a hatására, ha Natalie Zea beosztása engedi lehet, hogy mégis visszatér majd Winona is. Nem bánnám.)

Jeleneteket egyszerűen képtelen vagyok kiemelni, még epizódokat is csak nehezen. Minden fontosabb szereplőnek, a mellékszereplőknek is jutottak olyan pillanatok vagy szövegek, amelyekre jó visszaemlékezni. Változatlanul óriásiak a dialógusok és az évad végén újra meg kell említenem, hogy milyen tökéletesen egyensúlyoznak a humor és a komolyság között a készítők.

A színészeket pedig csak azért nem dicsérem, mert mi újat tudnék mondani ennyi évad után? Legfeljebb annyit, hogy változatlanul Walton Goggins a kedvenc és hogy az idén behozott fontosabb szereplők is mind kiválóak voltak. Ha választanom kellene, akkor talán a 4×11-re, a Decoy-ra szavaznék, mint az évad legjobbjára, de nagyon szoros lenne a “verseny”. Remélem, hogy a következő évadban is ez lesz a legnagyobb gondom – én minden esetre sokkal elégedettebb vagyok, mint Raylan.

34 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2013. 04. 04. 21:22

Kicsit (NAGYON) off lesz, de ha jó a megfigyelőképességem, akkor:

Neoprimitiv, gratulálok a… na, ez nem tudom, hogy mondjátok ti pontosan, de a sorozatjunkie blogírói kinevetésednek! :)

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 21:29

@LaCRoSSe: Köszi, remélem rá fogok szolgálni a “kinevetésre”! (Bocs, bár én csak ennyit ütnék félre a kommentjeimben :))! )

sorozat/gyilkos - 2013. 04. 04. 21:29

Sammy felbukkanása teljesen korrekt volt, no de ahogy kivitelezték…

Relax! You are still in the limo!

LaCRossE - 2013. 04. 04. 21:31

Neoprimitiv: csak azért reagálok, mert remélem, idővel törlitek, mert mégis csak off. :D

Mentségemre legyen szólva, a két betű egymás mellett van. :D De legalább egy jót röhögtem magamon. :D

Llew - 2013. 04. 04. 21:40

Nagyon jó volt. Azért a végére csak lett főszál, és nem is akármilyen. Míg tavaly a sztori a végére inkább vígjáték lett, addig most a megszokott fanyar humorral fűszerezve nagyon is komolyra fordultak a dolgok.

Ennek ellenére Arlo után megúsztuk főszereplő veszteség nélkül pedig pár résszel ezelőtt erre nem nagyon fogadtam volna. Az öreget sosem kedveltem, de tényleg jó konfliktus forrás volt, így annak hiányozni fog. Az nagyon beszédes volt a végén, hogy Raylan visszatért és helyrehozta a házat, ahonnan anno szinte elmenekült és mindig rossz szájízzel tért vissza.
Boyd jövőjére kíváncsi leszek, kissé túlzottan megzuhantnak tűnt nekem Ava letartóztatása után.

Ebben az igazából férfi centrikus sorozatban a nők fordultak nálam nagyot. Avat az elején nagyon bírtam, de mostanra rohadtul nem csípem. Annak mondjuk örülök, hogy nem lett belőle gyilkos, de azon igen csak meglepődtem, hogy a Raylan látogatása jelenetben majdhogynem fegyvert rántott főhősünkre. Ez nekem elég drasztikusnak tűnt. Mégis csak van múltjuk. Meg anélkül is azért ekkora fenyegetés nem érte Boydot ott.

Pl. az ilyen jeleneteknél érződik számomra nagyon hülyeségnek ez a Yost féle egy éven belül játszódik minden nyilatkozat. Ez alapján Raylan és Ava bő fél éve még kavartak, most meg a csaj elgondolkozik a lelövésén igazából ok nélkül, mikor előtte Ellen Mayt komolyabb okkal sem tudta? Na meg ha tényleg ennyire pörög a cselekmény, akkor az azt jelenti, hogy Raylan kb hetente lelő 1-2 embert.

Na, de vissza nőkre. Avával ellentétben az eleinte tenyérbemászóan idegesítő Winona, ezekben a pár részes epizód szerepekben remekül működik. Az epizód eleji leszámolásban meg teljes mértékben felnőtt Raylanhez badass-ségben.

Duffy a korábbi görény karakteréből egy igazi szeretni való gazemberré nőtte ki magát. Nagyon örültem, hogy visszatért a végére.

Az epizód szereplők – az állandóak és az évad beliek is – pedig szintén remekül működnek, igazi hús vér alakok.

Johnny sorsa kiderült és csak én nem figyeltem eléggé?

Llew - 2013. 04. 04. 21:43

Jé tényleg, ez már nem vendég poszt. Hajrá.

tremonti - 2013. 04. 04. 21:44

sorozat/gyilkos: igen, az nem volt igazi, de az “I’m suspended” mondat engem kárpótolt.

CyClotroniC - 2013. 04. 04. 21:52

A sorozattal még le vagyok maradva a 3. szezonnál, de gondoltam beugrok köszönni Neoprimitiv-nek, ha már upgradelődött. Üdv :)

Llew - 2013. 04. 04. 21:58

Az mondjuk poén, hogy Raylan a kiruccanásával gyakorlatilag megmentette Boydot a sittől.

Ha Neo “upgradelődött”, akkor miért fekete a neve továbbra is a kommenteknél?

paranoid android - 2013. 04. 04. 22:04

A kibeszélőben is írtad, hogy Sammy Tonin felbukkanása kissé a semmiből jött, amivel egyet is értettem, de kicsit elgondolkodtam most és azt kell mondjam, hogy végülis jogos húzás volt. Ugye Theo Tonin egészen mostanáig reménykedhetett, hogy sikerül Drew-t megölni. Amint biztossá vált, hogy Drew tanúskodni fog ellene, fogta magát és elhúzott az országból, létrehozva a Sammy-Augustine konfliktust. Szerencsés fordulat Raylan számára, de teljesen logikus.

Hatalmas élmény volt az évad, az elején kicsit döcögött még, de talán az ötödik résztől csaknem tökéletes lett. A szerkezete sokkal okosabb volt, mint az előző évadnak. Míg a 3.-nál szinte minden szál a fináléra érte el a tetőpontját, aminek nem sikerült megfelelnie a várakozásoknak, és az amúgy remek évadot hiányérzettel zárta, addig most folyamatos volt a néző “jutalmazása” a jobb tagoltság miatt. És persze a fantasztikus karakterek, dialógusok, humor, hangulat hibátlan elegyet alkotott megint.

Graham Yost egyik interjújából ez nagyon megragadott, annyira jól tükrözi, hogy mitől olyan a Justified, amilyen: “the mantra of the show is to deliver what people expect in an unexpected way”. Most is sok mindent megjósoltunk (Colt és Augustine halála pl.), de mégis megvolt az a váratlan hatásuk.

Herczi - 2013. 04. 04. 22:11

Nekem az évad 2. fele már-már a SOA minőséget karcolta. Coltot sajnáltam, nagyon tetszett a karaktere, kivergődött volna a függőségéből félelmetes ellenfél lett volna (pl a booby trap-es rész). Arlo nekem speciál egyáltalán nem fog hiányozni, Raylan megszabadulhat így a múlt súlyától, szabadabb lehet egy kicsit, jót fog tenni sztem. Winona pont elég volt ekkora adagban, előző évadokban nagyon nem szerettem, most kifejezetten feldobta a történéseket. Art szintén pont elég volt, most nem ugatott annyit Raylan dolgába. Remélem Duffy többet fog majd szerepelni, az ő stílusát is nagyon komálom.

Egy szó mint száz, az egész évad (főleg a 2. fele) kegyetlen precíz volt, minden a helyén volt, teljesen arany középút, így tovább.

i'm_rick_james - 2013. 04. 04. 22:16

Amikor a gyerekszobában összejött a kis csapat, azt hittem, az lesz az a sztori, amit elhúznak az egész részen át… aztán Raylan hamar lerendezte.
Állat volt.

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 22:18

@Llew: Lehet, hogy én is átsiklottam rajta, de szerintem utoljára akkor láttuk Johnny-t, amikor Raylan a székhez kötözve ott hagyta. Ebből gondolom, hogy él, de ha valamit elnéztem, akkor korrigálom.

A nők. Én azt hiszem, hogy ahhoz az elenyésző kisebbséghez tartozom, akit Winona korábban sem idegesített, de ettől még tény, hogy most sokkal jobban “helye volt” Raylan mellett, mint az első két évadban. Igaz, akkor nem is akart mellette lenni. Olvasva az évad közben adott interjúkat, nem merem azt mondani, hogy az az énje volt idegesítő sokaknak, amelyik nem akarta Raylan-t elfogadni, mert nem biztos, hogy ezt ilyen tudatosan tervezték el.

Szerintem egyszerűen más volt vele a tervük, de nekem már az előző évad végén is nagyon bejött a közös jelenetük. Azt hiszem, eredetileg ez inkább csak egy tipikus félredugós-lelkizős kapcsolat volt Yost-ék terveiben, de tavaly ott valamit nagyon jól elkaptak hangulatban.

Ava-val kapcsolatban igazad van abban, hogy ha az eddigi négy évad kb. fél év alatt történt, akkor ez nagyon drasztikus váltás. A másik oldalról viszont minden szempontból az ő világa változott a legnagyobbat, tehát annyira nem is meglepő. Raylan is, Boyd is maradtak a pályának azon a térfelén, ahonnan indultak. Ava viszont átment egyik oldalról a másikra, elnyomott háztartásbeliből bordéllyal és kábítószerrel üzletelő Helyi Menő Csaj lett.

Nem azért, mert ez annyira vonzza (ő is csak “criminal”, nem “outlaw”), hanem mindenek előtt és főként Boyd miatt. Szerintem még soha senki nem mondta eddig neki azt, hogy az összes, rájuk zuhanó szarból egyedül az ő sorsa aggasztja. Raylan-nek egy kellemes emlék volt – Boydnak ő a minden és ezért neki is Boyd a mindene. Ráadásul ott még az önvád is munkált benne, hogy az ő tétovázása juttatta őket ide. Ezért nem éreztem hiteltelennek, hogy akár fegyverhez is nyúlt volna az érdekében.

Boyd nagyon megzuhant és kivételesen remélem, hogy ha nem is az elején, de még évad közben visszakapja a nőjét. (Pedig én lelkesen ellenzem a nagy dráma-gyors feloldás húzásokat.) Boyd karaktere a nézőknek akkor az igazi, amikor magabiztos, hiszi, hogy neki minden sikerül. Egy depressziós, bepörgő figura nem biztos, hogy jó opció lenne.

SpockCooper - 2013. 04. 04. 22:19

Kedves Neoprimitív!
Érdemes lenne, csinálnod egy twitter profilt. Köszönöm a posztot!

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 22:26

@CyClotroniC: köszi, nekem is megelepetés volt az upgrade :)

@paranoid: Nekem csak az volt zavaró a Sammy-féle megoldásban, hogy én ebben a részben hallottam először egyáltalán arról, hogy létezik. Lehet, hogy már volt rá utalás korábban, akkor minden kritikát visszaszívok. Így elég légből kapott volt a felbukkanása, azzal együtt, hogy nagyon jól passzolt a történetbe.

A Yost idézet valóban nagyon ül.

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 22:32

@SpockCooper: Örülök, hogy tetszett a poszt! Van twitter profilom, de inkább csak a hírek miatt, read only módban.

paranoid android - 2013. 04. 04. 22:39

@Neoprimitiv
Sammy a harmadik évadban már felbukkant. Ha jól emlékszem két részben volt, Quarles-szel volt valami ellentéte.

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 22:51

@paranoid: akkor viszont nem szóltam. Nekem a 3. évad nem maradt meg részleteiben, erre nem emlékeztem.

pluhi - 2013. 04. 04. 23:15

Erre a Goggins gyerekre érdemes lesz odafigyelni. Én kérem vissza Winona-t minden részbe, hiába ilyen a szerelem:-).

Neoprimitiv - 2013. 04. 04. 23:17

Az évad felépítéséhez: a hírcsokorba belinkelt valamelyik interjúban mondta Yost, hogy az előző évadban ők is érezték, hogy a Quarles-Raylan leszámolás szükségszerű elhúzása az évad végéig nem volt szerencsés. A második évadban Raylan csak fokozatosan jön rá, hogy Mags áll a dolgok mögött, ezért nem volt erőltetett az, hogy csak a végére kerültek szemtől szembe. A “ki lehet Drew?” rejtéllyel ugyan ezt a fokozatosságot akarták megvalósítani, szerintem teljes sikerrel.

clegane - 2013. 04. 04. 23:40

szerintem eddig ez volt a legjobb évad; pedig a csalódást okozó előző után nem sok jóra számítottam, aztán erre tessék.
remélem végig tudják vinni a tervezett 7 évadot!

Llew - 2013. 04. 04. 23:45

@Neoprimitiv
Johnny tényleg a székhez kötözve volt utoljára, de Raylan úgy hagyta ott Rachellel, hogy a csajra bízta a sorsát, hogy a segítségért cserébe elengedik-e.

Sammy esetében bár ugyanazt mondtuk, de nem ugyan arra gondoltunk ezek szerint, mert én emlékeztem rá és felismertem, hogy szerepelt tavaly. Akkor Quarles cseszegette folyton a főnök kicsi fiát. Ahhoz képest azért elég jól kikupálódott.

payskin - 2013. 04. 05. 00:20

Mindennel egyetértek. Pont most néztem meg, parádés volt, mint az egész évad. :)

Neoprimitiv, nagyon jó összefoglaló, és gratula az előléptetéshez!

tonyiommi - 2013. 04. 05. 01:13

Ezzel a seasonnel szamomra nem csak a masodikat elozte meg a kedvencek kozott, de lassan a jelenleg futo legjobb sorozat cimet is elviszi. :)

Egeszen elkepesztoen magas szinvonalon futott iden a sorozat.

Christophe - 2013. 04. 05. 03:11

Mi a méltatlanul hanyagolt kategória, ha nem ez? Simán megérdemelné legalább azt a heti egy postot, mert ez az egyik jelenleg futó legjobb sorozat, ha nem a legjobb. Pedig én nem szeretem az ilyen bűnügyi sorozatokat, de ez kegyetlen jó!

winnie - 2013. 04. 05. 06:52

“Simán megérdemelné legalább azt a heti egy postot”

persze, hogy megérdemelné, sok sorozat megérdemelné. tudom, hogy ez most hülyén hangzik, de ez nem rajtunk, hanem rajtatok múlik csak:) ami méltatlanul hanyagolt, az nem nagyon kap posztot. ez azért megkapja az évi két kritikát, mint a kiemelt sorozatok zöme.

Neoprimitiv - 2013. 04. 05. 06:54

@Christophe: tudom, hogy voltak sorozatok, amelyeknél heti harctéri jelentés volt, itt részben a kommentek ritkasága (meg a saját lustaságom) miatt nem éreztem úgy, hogy lenne rá igény.

Viszont az előléptetésem örömére azt nagyon szívesen megígérem, hogy ahogy régen a Castle-nél, a következő évadban minden epizód után itt a kommentekben biztosan írok egy hosszabb összesítőt, amivel lehet vitatkozni. Ez gyorsabb és egyszerűbb, mint egy poszt (nem kell képeket keresgélni hozzá, ha valamit kihagyok, egy újabb kommentben pótolom, stb.), ráadásul így egy helyen áttekinthető az évad, ha valamit vissza akar keresni az ember. Nem azt mondom, hogy nem lehet több poszt is belőle, de ez az, amit biztosan merek vállalni.

A komment box alatti RSS értesítő linkjét el lehet menteni a könyvjelzők közé (ha nem kerül ki a poszt eleve a kibeszélők gyorslistájára, ami a látogatottságtól függ), és akkor nem kell keresgélni. Jobb klikkes frissítés után rögtön lehet látni, volt-e új hozzászólás.

N.D. - 2013. 04. 05. 12:16

@i’m_rick_james: én is pont ezen gondolkodtam, hogy más sorozatban végig húzták volna az egész részen keresztül. De Raylan tényleg hamar lerendezte, Winona is jól tette a dolgát, összeillettek Raylennel. ez így volt tökéletes! :D

rokkantkocsi - 2013. 04. 05. 12:52

duffy és raylan megcsinálták a 4. évet is ugyanabból a lakókocsiból és motelszobából:DDD, hatalmas respekt, csodálatos sorozat!!

Brynden Rivers - 2013. 04. 05. 12:54

Grat Neo!

Ide is véssék föl a neved:
http://www.sorozatjunkie.hu/kapcsolat/

Baromi jó évad volt.

A Raylan-Boyd beszélgetés arról, hogy a mit mondasz magadnak, hogy ne érzed magad a rosszfiúnak nagyon jó volt, főleg annak fényében, hogy

Raylan bűnrészes lett gyilkosságban! :O

Brynden Rivers - 2013. 04. 05. 12:58

@winnie: Biztos lehetne középutat találni a részenként kritika és a 2 kritika/évad között, mondjuk heti-kétheti 1 nagykomment + évadközepén egy külön írás.

Az oldalsávba kirakott link az nagyon komoly marketingtényező, attól még hogy technikailag ugyanaz, mint az RSS felhasználói szemszögből nem.

Azért van kevés komment, mert nincs az oldalsávban, nem fordítva.

Ez az egyik legjobb most futó sorozat.
Ki van rakva az oldalsávba? Nincs.
Tehát méltatlanul hanyagolt.

A POI-nál is nagy izzadás kellett ahhoz, hogy legyen évadközben róla írás (és jó, hogy volt), pedig messze e legjobb forgatókönyvű országos adós sorozat.

Llew - 2013. 04. 05. 16:24

Brynden Rivers
“Raylan bűnrészes lett gyilkosságban!”

Ez nem bűnrészesség szerintem. Továbbá nem hiszem, hogy jobban megrázná, mint a három rész eleji fickó lelövése.

Te látod fordítva a kibeszélőt szerintem. Az új kritikák mindig kikerülnek oldalra, aztán amelyik népszerű az marad. A sorozat minősége és hazai nézettsége nem állnak összefüggésben. Bármilyen jó is, ez a gengszeteres-westernes téma nem biztos, hogy sokaknak bejön.

Brynden Rivers - 2013. 04. 05. 17:40

A 3 rész elejei fickó megölését önvédelem volt.

Szerintem ha nem lenne gáz büntetőjogilag, amit rész végén csinált, akkor nem titkolná Art elől.
Little Tonin-nak ő szólt, hogy hé találkozzunk, azzal a céllal, hogy megölje Nicky-t (ha Nicky nem adja fel magát).

Neoprimitiv - 2013. 04. 05. 17:46

@Llew: jogilag azért nehéz lenne védeni. Ugyan úgy, ahogy nálunk, tettenérés esetén kötelessége szolgálatba helyeznie magát, ez igaz akkor is, ha éppen fel van függesztve. Ha mást nem is, de neki kellett volna értesíteni a zsarukat.

Azzal egyetértek, hogy a lelkét nem nyomasztja – Raylan nem az az ember. De ezért nem mindegy, hogy lelövök valakit, aki éppen engem akar lelőni, vagy teszek róla és hagyom, hogy megöljék azt, aki tervezi, hogy megöl. Sem jogilag, sem morálisan. Főleg úgy nem, hogy ő a felelős azért, hogy mások betartsák a törvényeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz