login |

Pilot: Orphan Black

2013. 04. 04. 17:51 - Írta: human

106 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tovább erősödik a kábeles uralom, mivel az Orphan Black a BBC America-n indult, és elég jó. Nem azt mondom, hogy a legjobb, amit mostanában láttam, de erőteljesen kezdett.

Az átívelő szálak szerelmesei cuppanhatnak rá villámgyorsan. Az elején kezdve: a főszereplő nő tanúja lesz egy öngyilkosságnak, az első reakciója, hogy lenyúlja a halott táskáját. Mindezt azért teszi, mert kísértetiesen hasonlít rá az áldozat. Úgy mellesleg valami drogdíler elől menekül hősünk, így logikus lépés számára, hogy átvegye az öngyilkos személyazonosságát, és a saját múltját hátrahagyja.

Eddig semmi extra gondolom, bár már a hasonlóság is valami mélyebb sztorit sugallt. Mondjuk nem sokat fedtek fel ennek okáról, de amikor még egy rá hasonlító csaj feltűnik és valami tudósokat emleget, akkor már látszott, hogy ez lesz valahol a sci-fi szál. Emellett, mint kiderül, az öngyilkos nő egy rendőrnyomozó, aki vizsgálat alatt állt, így dupla kakiba keveredett a főszereplőnk, sokkal rosszabba, mint amit az előző életében a drogdíler volt pasi és a magára hagyott kislánya jelentett.

Mondom, az Orphan Black pilotja elég érdekes helyzetekkel kezdett, és nem is sokat sugallt a válaszokból, így bizony erőteljesen fel tudja kelteni a nézőben az érdeklődést. A megvalósítás meg kicsit az Alias-t és talán a Fringe-et is idézte. Van benne némi akció, emberekkel játszmázás, és persze egy csipet szív is. És egy bomba jó főszereplő, erről majd egy külön posztban.

A képi világ afféle “bármilyen nagyváros lehetne”-érzetet kelt, bár nem annyira tűnik költségesnek, mégsem látszik feltűnően. Amúgy a pilotban néha egy random női fenékkel eloszlatják a sötét fellegeket – ezt a poén kedvéért emelem ki, mert többször bevetették, akár ívójáték is lehet később belőle, ha tartják. Ez igazából nyilván nem gond. A főszereplő mellett a többiekkel sem volt baj, bár nincs annyira tele ismert arcokkal, ami a tévét nézve kicsit furcsa is, de valahogy be kell futni. Az a két színész akikre alapozott a pilot, az mindenképp korrekt már most is.

Az Orphan Black kezdése messze nem volt tökéletes, mégis el lehetett merülni benne, egyszerűen érdekel mit hoznak ki a felvetett kérdésekből, hogy bontják ki a nő kettős életét. Olyan 7/10, süt belőle a potenciál.

106 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 04. 04. 18:14

Nekem elég felemás volt a pilot. Az alapötlet tetszik és bízom benne, lesz ez még jobb is. Egyelőre ilyenen akadtam fenn, hogy senki nem veszi észre a személyiségcserét azok közül, akik nagyon közelről ismerik a rendőrnőt (sem a pasija, még az intim együttlét után sem, sem pedig a kollégája), de a kocsiba belopózó idegen akcentusos nő elsőre kiszúrja, hogy nem az, aki. A főszereplő karakter (nem a színésznő) nem fogott meg, majd a következő 1-2 rész vízválasztó lesz, marad-e nézős, de bevallom, többet vártam. Ja, és egyébként sem normális a csaj, egy ilyen pasit, pláne amikor az meztelen is, csak úgy lógva hagyni a konyha közepén :D

Vérnarancs - 2013. 04. 04. 18:15

Nálam a pilot után kasza lett, csakúgy, mint a Deception.

fred - 2013. 04. 04. 18:41

jó volt, izgalmas,nézős.”messze nem volt tökéletes, mégis el lehetett merülni benne” ez így van.

Casey Novak - 2013. 04. 04. 18:53

Tetszett, várom a folytatást, amin csodálkozom, mert elég nehezen emésztem a szkifiket.
Viszont- egyéni hülyeség, ne röhögjetek ki -, azt hiszem gondjaim lesznek, ha sok hasonló/egyforma emberke jön még elő, mert valami hihetetlenül rossz vagyok emberi arcokkal. Konkrétan nem láttam, hogy a két nő egy és ugyan az, amíg maga a szereplő ki nem jelentette, hogy nézdmábasszus, de egyformák vagyunk. A harmadikról nem is beszélve. Megpróbálom megtanulni Tatiana Maslany arcát, azért nagyban nehezíti a helyzetemet, hogy eddig nem ismertem (mert mondjuk pl egy Lisa Edelstein-nel nem lenne problémám :)

Hogy valamit érdemben is mondjak a sorozatról, nem világmegváltó alkotás, de sikerült úgy fenntartania az érdeklődésemet, hogy nem nagyon pislogtam közben, és a végén muszáj volt megnéznem a következő rész előzetesét. A karakterek kicsit groteszkek, de jó értelemben, a sztori pláne, bár az első részből még nem sok minden derül ki.
Valahogy sodort magával az egész, mint szerencsétlen Sarah-t a történések, ez egész biztosan nézős marad.

pod - 2013. 04. 04. 18:56

@Lemoni
Mert a német nő tudta, hogy ez egy lehetőség. Vannak hozzájuk hasonlók, naná, hogy rákérdezett. Pasinak-társnak is feltűnt, hogy nem rendes valami, de ilyenkor nem gonosz ikertestvérre/klónra/droidra gondol az ember először, később talán.
Egyébként még én se tudom, mit gondoljak róla.

m76 - 2013. 04. 04. 19:06

Nekem többször is olyan érzésem volt a nézése alatt, hogy sokjelenetet mintha angliában vettek volna fel, és csak valami későbbi döntés eredménye, hogy játszódjon new-york-ban, hogy könnyebben eladható legyen usában. Ha eleve annak készült akkor viszont ez az überkicsi költségvetés eredménye lehet, de ez már az az eset ami engem is zavar.

Egyébként tényleg jó volt a pilot, Vaas meg egy állat itt is :-D

bara - 2013. 04. 04. 19:21

Nem volt ez rossz, sőt… De nem volt elég régen a Ringer, ami (így, hogy ez a klónok szál még nem kap nagy hangsúlyt) konkrétan ugyanez volt. Szerencsére ennek sötétebb a hangulata, jobb a megvalósítás is, de a szappan elemek így se maradtak el – lepattant kiscsaj a jómódba vált személyazonosságot, képbe jön a leváltott karakter tökrendes pasija, aki persze mit sem sejt, hű de klassz, szenvedélyesebb a hangulat… Elszakítva a gyerekétől…
Ezek a sztorielemek kitették a pilot 70%-át, és olyan “láttam ezt már” érzésem lett tőle. Felvezetésnek elmegy, de ha nem térnek le, és tényleg minden a helyzetben már látott klisét benyomnak a storyline-ba, hagyom a francba az egészet.
A cold open és a sci-fi / összeesküvés belebegtetése miatt még egyet megnézek, de ha részenként 5-6 perc új tartalom jut továbbra is, az nekem kevés lesz.

Isteee - 2013. 04. 04. 19:27

Évek óta a legerősebb pilotot láttam, a sztoriból bármi lehet még, nagyon tetszett és remélem a folytatás is jó lesz :)

serra - 2013. 04. 04. 19:28

Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de az hótziher, hogy nem ismerném fel a saját klónomat. Amikor meglátom magam a fényképeken, akkor is ez az első reakcióm: Ki a tö*öm ez? Szóval nálam már itt bukna az ilyen történet.. :)

westhammer - 2013. 04. 04. 19:52

Nekem is nagyon tetszett, van benne potenciál, végre valami izgalmas, kissé sci-fis sorozat. A főszereplő meg wow, micsoda nő!

John Doe - 2013. 04. 04. 19:58

Húh, nekem tetszett. Nálam is kb. 10/7.5
A főszereplő csaj bejön, elég jól nyomta, az igaz, hogy furcsa hogy nem jöttek rá a szerepcserére. Már ha nem jöttek rá… mert van 1 olyan érzésem, hogy a csávó sejt valamit. Na, az biztos hogy nézni fogom tovább, ez jó cucc.

Wolwerine - 2013. 04. 04. 21:19

Nem magyar származású a hölgy (név)?

Jake24 - 2013. 04. 05. 10:48

Wolwerine – Tatiana Maslany névvel nem hiszem, hogy magyar származású lenne ;) Amúgy kanadai.

Andro - 2013. 04. 05. 11:37

Nem volt rossz, én tuti maradok még egy pár részig. Be fog ez indulni, mert az alapötlet érdekes, és a megvalósítás is tetszik. Várom, mit fognak kihozni belőle.

Tommy - 2013. 04. 05. 12:58

“She has Ukrainian, Polish, German, Austrian, and Romanian ancestry”

majdnem:D

Wolwerine - 2013. 04. 05. 22:25

@Jake: “Maszlányi” névvel simán…just my 2 cents. Azt hittem, valami konkrétumot mondasz – hinni a templomban kell. Ennyi erővel kár volt reflektálnod.

Wolwerine - 2013. 04. 05. 22:26

…IMDB-n megnéztem, pontosan tudom, hogy kanadai. Ha figyelmeztél volna, a származás érdekelt. ;)

Wolwerine - 2013. 04. 05. 22:28

Tatiana Maslany. Nos: “She has Ukrainian, Polish, German, Austrian, and Romanian ancestry.” Magyar tényleg nem.

safranyn - 2013. 04. 06. 09:18

Rettenetesen pocsékká tette a környezet amibe beleültették. Nem lehetett volna meleg féltestvér, drogos ex nélküli klónozós sorozatot csinálni? Úgy még érdekes is lenne. Így hiába a jó alapok gyorsan elmegy majd gagyi irányba úgy sejtem.

Kelta67 - 2013. 04. 06. 13:20

ja..jó lesz ez

GoloM - 2013. 04. 06. 18:42

Nekem nagyon bejött a pilot. Hiányoltam már egy ilyen sorozatot!
A főcím eléggé hajaz a Fringe-re, de maga a téma is hasonló :)

Klaus - 2013. 04. 07. 02:41

hát, nem tudom megnézzem-e a köv. részt.. alapötlet jó, de hogy leköt-e a második rész, passz.. szerintem adok neki esélyt.

Lemoni - 2013. 04. 07. 20:45

A második rész után sem lettem okosabb. Ha nem nézem a logikai nonszenszeket, akkor sem biztos, hogy a neurotikus karakterek és a sokszorosított hisztis főszereplő ebben az unalmas feldolgozásban hosszabb távon le tudnának kötni. Következő részt még megnézem, mert az előzetesben mutatták, lesz benne a jó pasi, de a történetet kicsit érdekfeszítőbbé kéne tenni.

Draco44 - 2013. 04. 07. 22:26

Az biztos, hogy rengeteg potenciál van a sorozatban. Kíváncsi vagyok, mennyire tudják ezeket kiaknázni.

figo! - 2013. 04. 08. 01:33

A második résztől nem estem hanyatt, de a köv részre felkeltette az érdeklődésem.

izellajos - 2013. 04. 09. 09:08

két rész után engem csak az zavar, hogy az akcentus full brit, tehát inkább Kanadában kellene játszódnia, semmint egy USA nagyvárosban. sokszor arra vártam, hogy mikor tűnik fel, hogy nem a tengerentúlon forgatták, hanem a Brit-szigeteken. amúgy jó sorozat egyelőre. Ha tudják tartani a szintet, akkor mindenképp az idei év egyik meglepetés győztese lehet

Boky - 2013. 04. 09. 15:22

tuti kanadában játszódik, a bankjegyek tuti nem us dollárok.

hummel - 2013. 04. 09. 17:34

A helyszín Toronto.

hummel - 2013. 04. 09. 18:04

A mutatott személyik és a születési anyakönyvi kivonatok alapján a klónok elhelyezése elég érdekes, legalábbis az eddig felbukkant, vagy megemlített karakterek esetén.
– 5 az öreg kontinensen külön országokban lett elhelyezve: Bryanna – Róma, Janika – Salzburg, Danielle – Reims, Katja – Wurzburg, vagy Berlin (itt a két dokumentum nem egyezik), Sarah pedig Mrs. S. beszámolója szerint London (esetleg környéke)
– 2 pedig Toronto egy-egy elővárosába: Beth – East York, Alison – Scarborough.
– Cosima-ról egyenlőre nem tudunk semmit.

Vajon mi alapján helyeztek el kettőt szinte egymás mellé, míg szórták szét a többieket?

ZX81 - 2013. 04. 09. 20:09

Tudom,hogy ugyanaz játssza mindegyik csajt,de nekem Cosima Nagyon bejött első látásra :)

Zsolt - 2013. 04. 09. 20:40

Valaki nézettséget tudna írni?Egyébként h-h nincs szombati nézettség az oldalon?

Hellhound - 2013. 04. 10. 14:27

Nagyon nézős! Gyakorlatilag az egyetlen ami igazi jó kis titok kiderítősnek igérkezik manapság (már azok közül amik engem érdekelnek)! Régen nekem a Heroes, Sarah Connor chronicles meg talán a Primeval volt ilyen. A főszereplőnek nehéz dolga lesz, ha jól akarja játszani az összes klónt. :D

figo! - 2013. 04. 12. 12:32

Zsolt, a vasárnapi alatt keresd!

winnie - 2013. 04. 12. 12:45

Valaki nézettséget tudna írni?Egyébként h-h nincs szombati nézettség az oldalon?

mert alig van szombaton sorozat és adatot sem nagyon szolgáltatnak.

hummel - 2013. 04. 13. 11:03

Itt egy érdekes interjú a főszereplővel:
http://www.bbcamerica.com/orphan-black/2013/04/08/tatiana-maslany-interview/

Többek között szóba kerül, hogy különböző zeneszámokat kötött az egyes karakterekhez, hogy könnyebben tudjon az egyes szerepekre váltani. A másik érdekesség, amit megemlít, hogy a szerep legnehezebb része, amikor egy időben kell több személyt eljátszania. A külön-külön felvett jeleneteket megpróbálja rögzíteni, visszanézi a korábbi felvételeket, jegyzetel, hogy mikor a következő karaktert játssza, az élethű legyen. Ez azért nem lehet egyszerű, gondoljunk bele mi mindenre kell figyelni: szemkontaktus, testtartás, beszédritmus, érzelmi reakció stb. egy elképzelt személyhez igazodva.

hummel - 2013. 04. 13. 13:34

A rögzíteni ebben a szóösszetételben nem volt szerencsés. Memorizálni próbálja a helyzeteket, majd plusz segítségként megnézi a felvett anyagot és jegyzetel.

Hor1 - 2013. 04. 14. 18:27

“két rész után engem csak az zavar, hogy az akcentus full brit”
Sarah-é és Felix-é, de ők Nagy-Britanniából jöttek, szó szerint azt hiszem nem mondják ki, de össze lehet rakni.
Amúgy Tatiana valami díjat érdemelne, mert marhajó.

Lemoni - 2013. 04. 14. 20:34

A 3. rész után a tartalékok közé száműztem a sorozatot, csak azért nem kaszálom véglegesen, mert BBC America és velük kivételezek, talán valamikor még előveszem darára. Sajnos, a jó alapötletet érdektelen, tök unalmas kidolgozás követte, a főszereplő csaj meg nagyon kevés színészileg a többszörös feladathoz. Lehet, én képzeltem el tévesen, hogy itt valami tudományos-kutatásos-rejtélyes történet lesz, ehhez képest kaptam egy szerencsétlenkedő hisztis libát többszörös kivitelben. Üvölt a kézi vezérlés mindegyik klón karakternél, most mit csináljon, hogy demonstrálják az eltérést, mert a szemüveg vagy rasztafrizura, akárcsak a szőke paróka elég nevetséges egymagában. Szóval, csalódás nekem, mást, többet vártam :(

hummel - 2013. 04. 14. 21:24

“Amúgy Tatiana valami díjat érdemelne, mert marhajó.”
+1

Brynden Rivers - 2013. 04. 15. 09:44

“Amúgy Tatiana valami díjat érdemelne, mert marhajó.”
+1

Ez sorozat nagyon jó, köszönöm human-nek hogy felhívta rá a figyelmet. Én nem vártam Fringe 2.0-t, hanem egy angol drámák, némi sci-fi-vel, mint amilyen a Paradox volt.

Vessük össze mit alkottak mostanában az ócáen két oldalán sci-fi fronton (és mennyi pénzből)
USA: Terra Nova, Revolution, Falling Skies (utóbbi jó)

UK: Utopia, Black Mirror, Orphan Black

Anglia kiütéssel győz. :)

figo! - 2013. 04. 18. 14:41

Lemoni, sztem teljesen hitelesen alakítja…

“Amúgy Tatiana valami díjat érdemelne, mert marhajó.”
+1

hummel - 2013. 04. 18. 19:38

Érdekességként. Részlet a BBC America sorozattal kapcsolatos egyik cikkéből:

“The incredible hair, make-up and wardrobe that creates each clone’s distinctive ‘look’ takes anywhere from thirty minutes to an hour to perfect, depending on the clone.”

Thrasher - 2013. 04. 19. 20:10

“Oi mate, you I’m so bloody english! You daft? I really am!”

valamint minden idők legrosszabb, és szerintem legsértőbb meleg karaktere

Thrasher - 2013. 04. 19. 20:11

-“you”, belezavarodtam, hogy mit akarok

RolloJuve - 2013. 04. 20. 11:32

Ott kaszáltam el, amikor a főszereplő dührohamot kapott, mert elvették a lopott pénzét. Egyszer már írtam, hogy antipatikusak a karakterek (az összes), szóval erről ennyit, pedig jó lehetett volna.

hummel - 2013. 04. 21. 14:58

A vallási vonal felbukkanása az 1.03-ban nem volt meglepő, a lehetséges irányok egyike volt. A mélysége viszont már egy elhúzódó konfliktusra utal. A magányos gyilkos szálat pár rész alatt lezárhatták volna, a csoport viszont lehet, hogy kitart az évad végéig.

Elvileg a rendőrség is hamar képbe kerülhet. Jane Doe (Katja) ujjlenyomatát Sarah csak ideiglenesen oldotta meg, onnan pedig csak egy lépés eljutni a másik halott klónhoz, majd a lehetőséghez, hogy a gyerek nem tévesen adott személyleírást, és egyre több ismerős arc adódik. És ha megteszik azt a lépést, amit Beth is megtett annak idején, lefuttatnak egy arcfelismerő programot, akkor …

Mrs. S. pedig tudhat valamit Sarah származásáról. Nyilván nem véletlen, hogy minden szálat elvágva hagyta ott a gyerekekkel Londont.

Tatiana továbbra is piszok jó. Leszámítva Alisont Sarah bőrében, az túl volt játszva.

GoloM - 2013. 04. 21. 20:42

A 2-3. rész körül volt némi félelmem, hogy ellaposodik a sorozat, de a 4. rész nagyon jó volt. Tele volt feszültséggel, ami miatt egy percig sem unatkoztam!

hummel - 2013. 04. 23. 22:11

DNS, ujjlenyomat és arc rekonstrukció. Art-ék hanyatt fognak esni az eredményektől. Vajon Sarah, hogy keveredik vissza a zsaruk közé?

Hor1 - 2013. 04. 25. 12:10

“valamint minden idők legrosszabb, és szerintem legsértőbb meleg karaktere”

Sértő? Amennyiben?

paranoid android - 2013. 04. 26. 21:13

Lenyomtam ezt a négy részt, és csak dicsérni tudom. Erőteljes hangulat, szép fényképezés, finom és kreatív cselekményszövés, izgalmas karakterek, remek színészi teljesítmény. Minden a helyén van. A zsánereket is ügyesen keverik, legalábbis számomra pont megfelelő az összetétel.
A vallási vonal, egy lehetséges szekta képbe kerülése elsőre nem keltette fel nagyon az érdeklődésemet, de egyelőre várok az ítélettel, hisz eddig mindent jól oldottak meg.
Tatiana Maslany tényleg fantasztikus, könnyedén elviszi a hátán a sorozatot (vagy csak úgy tűnik, hogy könnyedén). És részről részre egyre vonzóbbnak találom.

“valamint minden idők legrosszabb, és szerintem legsértőbb meleg karaktere”

Ezt én sem értem. Csak azért mert meleg a karakter, nem reprezentálja az összes meleget, és épp ezért nem is lehet sértő. Vagy legalábbis alaptalan lenne ilyenen megsértődni. Ahogy Ricky Gervais mondta: “Just because you’re offended, doesn’t mean you’re in the right.”

hummel - 2013. 04. 28. 16:49

Cosima és Sarah jól viseli a nyomást, de Alison robbanásponton van. 6 hónap folyamatos stressz, Beth halála, Helena + a szekta, és a tudat, hogy egy élő kísérlet alanya és a férje titkol valamit. Remekül átjön, ahogy megpróbál uralkodni magán, összeszedett maradni, csakhogy ellentétben az eltelt időszakkal ez most már nem mindig sikerül. Egy plussz pont Tatiananak megint.

Eddig csak gyanítottam, hogy Mrs. S. tudhat valamit, de ez most már biztos. Kérdésre kérdéssel felelni, ez elég tipikus.

Cosima kölcsönkérhetne némi paranoiát Alisontól. A szöszi véletlenül ottfelejt egy lapot az asztalán, amiből kiderül, hogy milyen eminens tanuló, és pont olyan szakirányú, amilyen Cosimának kell a kutatáshoz? Ezt nem találja gyanúsnak?

Tartottam tőle, hogy túlerőltetik a szektás vonalat, de nem. A tudományos vonalon is beindultak végre. Az egész sorozat remekül van összerakva. Nem csoda, hogy odaát két kábelen megy egyszerre.

Hor1 - 2013. 04. 28. 19:58

5. rész nagyon ott volt, azonnal nézném a következőt. Tatiana továbbra is zseniális. Ahogy kiosztotta Vicet az csak simán király volt, de amikor önmagával beszélget telefonon, és akkor, ott meg se fordul a fejemben, hogy basszus hát ez egy ember.. Nagyon adja. :)

pod - 2013. 04. 28. 20:09

Én most, az ötödik rész közben döntöttem el, hányadán is állok ezzel a sorozattal. Tetszik!

pippa - 2013. 04. 29. 12:42

Az utolsó rész nagyon ott volt, egyre jobb és jobb!

sorozat/gyilkos - 2013. 04. 29. 17:44

Nekem bejön. Gyengém a rejtélyes nyomozós, földhözragadt kivitelezésben.

Minden részben képesek egy új szállal továbblendíteni, mélyíteni a történetet. Egy ilyen fater szokatlan dolgokat beszél a telefonban, anya kiborogatja a szerszámosládát jelenetsorban több a feszültség, mint hat földönkívüli invázióban.

asterix - 2013. 04. 29. 22:17

Na, ha ilyen jókat írtok róla akkor folytatom, csak az első kettőt néztem eddig.

kratos73 - 2013. 04. 30. 14:19

Sok híres színész celeb-re ráférne ez az eljátszok 5,6..8 ki tudja mennyi karaktert szinte egyszerre.Nem tudom mennyire menne nekik!Mondjuk nem Steven Segal szintre gondolok….

hummel - 2013. 04. 30. 15:17

Hát igen. Több karaktert eljátszani, nemhogy ugyanabban a sorozatban, de ugyanabban a jelenetben, úgyhogy az teljesen hiteles legyen. Ez a feladat az élmezőnyt is kegyetlenül megrostálná, a többieknek meg esélyük sem lenne.

GoloM - 2013. 05. 01. 14:55

Érdekes, nekem a nagyon jó 4. rész után az 5. gyengébbnek tűnt.
Ami Felix karakterét illeti: kicsit féltem tőle, hogy erőltetett lesz, de szerintem teljesen jó! Pont annyi humort visz a sorozatba, amennyi kell.

Serious - 2013. 05. 02. 08:26

Nekem is nagyon tetszik, csak pozitív dolgokat tudok róla mondani. Szépen kezdik kibontogatni a szálakat, közben újakat nyitnak meg, Tatiana tényleg zseniális színésznő, Fe meg hát Fe.. Érdekes a karaktere, szerencsére nem hagyják jobban kibontakozni, szerintem ennyi bőven elég belőle, nem kell rá perceket pazarolni. Ajánlom mindenkinek! Szórakoztató, izgalmas, komplex. Egy remek mód a szabadidő eltöltésére néhány Orpan black rész :)

Rubber Duck - 2013. 05. 03. 00:55

Tetszik. Tatiana vonzó, dögös. Kapjon díjat és sok pénzt.

MadWolf - 2013. 05. 03. 10:12

Maslany = vajas, lengyelül

Hor1 - 2013. 05. 05. 23:43

Hm, most akkor Donnie megfigyelő vagy sem? :D
Mondjuk az előző rész vége alapján esélyes, hogy igen.
Amúgy a mostani helyenként sitcomnak is elment volna. :D

sorozat/gyilkos - 2013. 05. 06. 16:48

Ezt most egy kicsit tényleg elvicceskedték, nem is találták el az arányokat.

hummel - 2013. 05. 06. 18:42

@Hor1: Donnie csak egy beetetés kísérlet volt az írók részéről. Elég harmatgyengére sikerült.

Jobban érdekel Delphine és Dr. Aldous Leekie (vajon kiről kaphatta a nevét?), és hogy Cosima vajon mennyire tudatosan ugrott a rókalyukba.

A másik érdekes pár a minden lében kanál Aynsley és a férje Chad, aki tekintve, hogy Eric Johnson játssza a karaktert sanszos, hogy nem ragad meg a kirakatszereplő státusnál.

Hor1 - 2013. 05. 07. 09:26

Mármint a beetetés az volt, hogy megfigyelő? De ha nem az, akkor kivel beszélt telefonon, miközben égette az iratokat?

hummel - 2013. 05. 07. 10:19

A szeretőjével.

hummel - 2013. 05. 07. 10:38

Ok. Visszavonom. Nem a szeretőjével beszélt, mivel Alisonnak később azt mondta, hogy már évek óta nem beszélt vele. Passz. Talán valami bukméker, akinek tartozik.Ez megmagyarázná az éjféli krikett szenvedélyét. De ez csak egy halvány ötlet.

Lehet, hogy valami nem stimmel, de már eredetileg sem tudtam társítani a megfigyelő karakterével, valahogy az egész erőltetett volt, ahogy rá akarták terelni a gyanút. Összevetve Paul-lal. Nincs katona múltja, kertvárosi figura, és egy megfigyelőhöz képest elég hanyag – gondolok itt a telefonbeszélgetésre, amit Alison orra előtt bonyolított.

pippa - 2013. 05. 08. 08:29

Hát nemtom, én azért még nem húznám le a listámról Donnie-t, pont az a gyanús benne, hogy ennyire nem gyanús :)
Fura volt, amit a telefonba mondott amikor a doboz tartalmát tüntette el a kertben. Plusz egy ilyen hirig után, amit kapott az asszonytól, este simán melléfekszik az ágyba, még bocsánatot is kér tőle.. Lehet ember ennyire tutyimutyi?

hummel - 2013. 05. 08. 11:13

@pippa, @Hor1: Az biztos, hogy a viszonyán kívül is titkol valamit, és talán igazatok van, hogy gyanakodtok. Lehetséges, hogy a megfigyelő kiválasztásánál az az elsődleges, hogy mennyire passzol az alanyhoz. Ha így van, akkor Alison mellé inkább egy Donie féle figura illik, mint egy Paul féle katona.

Donnie visszakerült a listámra, de egyenlőre nagyobb esélyt látok rá, hogy az Aynsley – Chad páros egyike lesz a befutó.

Hor1 - 2013. 05. 08. 22:17

A telefonbeszélgetésből én azt vettem le, hogy valamiféle feljebbvalójával beszél Donnie. Ez az teszetoszaság szerintem a tökéletes álca. :)

paranoid android - 2013. 05. 09. 17:06

Nem volt rossz red herring Donnie, de szerintem már kihúzhatjuk a lehetséges megfigyelők listájáról. Az a gyanús telefonbeszélgetés meg csak abban a kontextusban volt gyanús, és minden bizonnyal igazat válaszolt, vagyis munkával kapcsolatos dolog volt. Legalábbis én nem látnám értelmét, ha ezek után mégis lenne valami köze az egészhez. Ezzel együtt az tényleg furcsa, ahogy lereagálta a felesége ámokfutását.

Serious - 2013. 05. 10. 22:04

1×6 fergeteges rész. Jól megkavarták :D Rendkívül jól szórakoztam végig!

wisteria - 2013. 05. 11. 19:56

Nagyon bírom ezt a sorozatot! Tatiana szerepe(i) igazi jutalomjáték, a több karakter nyilván minden színész álma, és ráadásul remekül csinálja!
Egyre kiváncsibb vagyok, mit akarnak kezdeni a klón lányokkal nagyon remélem, hogy valami ütős válasz lesz, és nem gagyi, mert azzal elcseszhetik az egészet.
Felix-et imádom, a brit kiejtésétől külön odavagyok.:)

Hor1 - 2013. 05. 12. 21:01

Denagy volt. :D
Azt hittem lecsalják a farkat, de nem. Jövőhetet azonnal. :)

hummel - 2013. 05. 12. 22:51

Élvezet nézni, hogy a zsaruk mennyire nincsenek képben.

FullLotus - 2013. 05. 13. 09:50

Ejj! De szépen épül ez!

hummel - 2013. 05. 14. 16:19

A klubbeli események lecsengése után Sarah elég gondtalanul jelezte Paul-nak és Fe-nek, hogy a saját nevét adta meg. Nyilván kellett adnia egy nevet, de most ennek a következményeit is felmérhetné. Tudja, hogy Helena egyre inkább a megszállottja, járt a rendőrségen is. A kapott név alapján felmérheti Sarah régi életét, ami alapján elég könnyen eljuthat Kira-hoz. Maga a kislány is veszélyben van, de tőle, vagy Vic-től még Alison-ról is tudomást szerezhet.

Art-éknak pedig segítségül egy idézet Sir Arthur Conan Doyle-tól:
„Ha kizártál minden lehetségest, bármennyire valószínűtlen, ami maradt az az igazság.”

pippa - 2013. 05. 15. 09:04

Nem tudjuk egyenlőre, hogy csak egy nevet adott meg Helenának, ami elvezeti őt egy halotthoz vagy azt is hogy ő Sarah. Vagy azt hiheti, hogy a szöszi őt ill. a lányát nem bántja?

Ami engem zavar kicsit, hogy ha a klónok tökegyformák, hogyan lehet Helana szőke bongyor? Nehezen tudom elképzelni ahogy a fodrásznál daueroltat. + Elvileg a klónok terméketlenek (Alison és Beth tutira az volt), akkor Sarah…?

tonyrulez - 2013. 05. 15. 10:35

“Elvileg a klónok terméketlenek (Alison és Beth tutira az volt), akkor Sarah…?”
Talán ő lenne az “eredeti”?

pippa - 2013. 05. 15. 11:12

Nem lehet az eredeti: egyidős a többiekkel. Épp ezért nem lehet a szöszi se az eredeti… mármint szerintem :)

hummel - 2013. 05. 15. 12:02

@pippa: Igazad van, valószínűleg csak bedobta a nevet, azt nem mondta meg, hogy ez ő lenne. De ebből biztos, hogy probléma lesz. Vagy azért mert tudja, hogy ez Sarah neve és megszállottan próbál kideríteni róla mindent, vagy azért mert nem tudja és a halottnak feltételezett célszemély kapcsolatrendszerét deríti fel, egy esetleges másik klónhoz való eljutás reményében.

Helena hajszíne valószínűleg genetikai rendellenesség. Csakúgy, mint Katja betegsége. Lehetséges, hogy Cosima-nak se a sok tanulás miatt rossz a szeme.

@tonyrulez: Mrs. S.-re inkább gyanakszom. Kicsit utánanéztem és többsejtű organizmust két féleképpen hoznak létre
1) nukleáris transzfer. Lényeg, hogy egy már kifejlődött alanyt vesznek alapul. Ezt az eljárást tekintik igazából klónozásnak.
2) embrióosztás. Ezt nem tekintik klónozásnak (nincs eredeti alany), hanem csak „mesterséges ikerkészítésnek”.
Nem igazán szándékoztam részletekbe menni, de akit érdekel itt talál róla egy cikket:
http://www.origo.hu/tudomany/elet/20010321aklonozas.html

Ebben a részben Mrs. S. megint elhintett egy morzsát, de szerintem, amit ő tud Sarah származásáról azért ennél jóval több. Nem lehet véletlen, hogy éppen Torontóba jött a srácokkal. Eddig úgy tudjuk, hogy Európában országonként volt egy klón, itt Torontóban pedig egymás mellett kettő. Ebből kiindulva a klónozás valahol innen kellett, hogy kiinduljon.

hummel - 2013. 05. 15. 15:08

A klónok meddőségével kapcsolatban. Még valahol a 2. részben mondta Mrs. S. Felix-nek, hogy Kira egy ajándék. Sarah-nak pedig fogalma sincs erről.

Most, hogy tudjuk, hogy Beth-nek és Alison-nak nem lehetett saját gyereke, ez a megjegyzés egészen más megvilágításba került.

GoloM - 2013. 05. 15. 19:49

Helena hajszíne: őt én valamilyen “félresikerült kísérletnek”, vagy rosszul sikerült 0. verziónak gondolom. Számomra az egész viselkedése azt tükrözi, hogy valami alacsonyabb fejlettségi szinten van, ami ugyebár klónozásnál nem lenne elképzelhetetlen.

A. - 2013. 05. 18. 14:13

mármint a lehetetlent kell kizárni, nem a lehetségest.

a szőke haj meg festés, látszik a lenövés:) de a kommentelő amúgy is göndörségéről beszélt, nem a színéről:)
szerintem Helena saját kezűleg dauerolja, valami házi katyvasszal, ami minél károsabb, neki annál jobban bejövős:)

hummel - 2013. 05. 18. 15:23

Jogos.
“When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.”

hummel - 2013. 05. 20. 18:32

Érdekes, hogy a rendőrök a DNS egyezést nem tartották elképzelhetőnek, de most az ujjlenyomat egyezést igen.
Normál DNS teszt, amit pár száz bázispárra végeznek el, nem mutat ki különbséget egypetéjű ikrek esetén. Több milliárd bázispárra elvégzett DNS teszt persze már kimutatna, de ennek olyan költsége van, hogy nem alkalmazzák.
Az ujjlenyomat viszont már az egypetéjű ikreknél is különböző. Hiába azonos a gén állomány, az olyan behatások miatt, mint pl. a vérellátás, tápanyagellátás, méhen belüli testhelyzet, stb., az ujjlenyomat rajzolata már a méhen belül elkülönül. Francis Galton (Charles Darwin unokatestvére) foglalkozott először ujjlenyomat elemzéssel, az ő számításai szerint 64 milliárd ember esetén fordulhat elő egyszer, hogy a tíz ujj lenyomata megegyezzen két személynél. Egyébként a Galton-Henry ujjlenyomat osztályozási rendszert máig alkalmazzák.

A rész megint ütős volt. Külön ki kell emelni Alison kertvárosi jelenetét, remekül volt felépítve. “You wanna mess with my life? I’m gonna mess with yours.”
Helena szegény végre eljutott odáig, hogy felülbírálja magát, és ez is rosszul alakult. Remélem nem lesz kiírva, mert vele teljes a karakter paletta.
Az nem meglepetés, hogy Cosima terve visszafelé sült el, csak azt nem értem, ha ennyire siettetni akarta a dolgokat, akkor előtte 6 hónapig hogy tudott nyugton maradni.
Sarah múltjából újabb morzsák kerültek felszínre. Csak remélni lehet, hogy sorozat tudományos konzultánsa Cosima Herter nem abba az irányba viszi a dolgokat, hogy Sarah az eredeti, mivel az a tudományos vonalon nem lenne hiteles (egy korábbi kommentben már kitértem rá, miért).
A Dr. Leekie féle szervezet nagysága igen impozáns: több lépcsős megfigyelési rendszer, orvosokkal kiegészítve, országhatárokon, kontinenseken keresztül. Vajon ő a főnök, vagy mögötte is áll valaki?

yeeeyha - 2013. 05. 21. 11:47

A hosszú hétvégén neki kezdtem, és hirtelen azon kaptam, hogy be is rántott rendesen, főleg a 7. rész után, mikor rájöttem, hogy még nem jött ki újabb rész.

Tatiana Maslany-ra remélem lehet majd szavazni Jawson :)

alessa - 2013. 05. 22. 10:31

a 8. rész vége… nagyon sokkolt :S://

hummel - 2013. 05. 23. 09:54

“Amúgy Tatiana valami díjat érdemelne, mert marhajó.” A jelölés már megvan. A döntés június 10.-én.

2013 Critics’ Choice Television Award for Best Actress in a Drama Series.
– Claire Danes (Homeland) – Showtime
– Vera Farmiga (Bates Motel) – A&E
– Julianna Margulies (The Good Wife) – CBS
– Tatiana Maslany (Orphan Black) – BBC America
– Elisabeth Moss (Mad Men) – AMC
– Keri Russell (The Americans) – FX

hummel - 2013. 05. 23. 19:29

Félreolvastam a nukleáris transzferről szóló cikket. A lényeg, hogy embriókat is klónozhatnak, szóval nincs kizárva, hogy Sarah az eredeti.

Asszem a tudományos részébe nem kontárkodom bele többet. Elnézést srácok.

AT - 2013. 05. 23. 20:40

Kiváló sorozat, mondom ezt még annak ellenére is, hogy heti adagokban és nem darálva nézem, egyszerűen kihagyhatatlan, érdekes, és izgalmas, aki darálva nézi az szégyelje el magát, hogy egy tábla csokit nyom be egyszerre és nem csak egy szeletet “kap” hetente…
Nálam bőven a Bates Motel előtt van, főleg, hogy ott az évadzáróban derült fény arra, hogy valójában egy igen kemény pszihopata sorozatot nézek, és nem egy leányregényt, szóval igen megharagudtam. De ez jó sorozat…

Hor1 - 2013. 05. 24. 10:38

“Félreolvastam a nukleáris transzferről szóló cikket. A lényeg, hogy embriókat is klónozhatnak, szóval nincs kizárva, hogy Sarah az eredeti.

Asszem a tudományos részébe nem kontárkodom bele többet. Elnézést srácok”

Nem kell készpénznek venni, hogy ragaszkodnak a tudományosan elfogadott szabályokhoz.

Isteee - 2013. 05. 26. 11:18

Wow, a 9. részben nagyon sok minden kiderül, és sajnos jövő héten lesz az utolsó. Nem is tudom hogy fogják ezt befejezni 42 percben. Nagyon tetszik, nagyon várom, hogy megint vasárnap legyen :)

Hor1 - 2013. 05. 26. 22:04

Jéézusom, már csak egy rész. Hát tömény az biztos.
Nagyon örülök, hogy lesz második évad, mert itt bizony hegyekben áll a gebasz. :D

hummel - 2013. 05. 27. 08:23

„Hát tömény az biztos.” Nekem is valami ilyesmi jutott az eszembe. Sűrűn pörögnek az események és nem állnak meg részekre lamentálni egy-egy kérdés megválaszolásával. A sorozat elején felmerült klónokkal kapcsolatos főkérdések egy részére is már ismerjük a választ, de valószínűleg az évadfináléban a többire is fény derül: – Ki az eredeti? – Ki hozta létre őket? – Ki gyilkolja őket? – Katja betegsége általános, vagy egyedi?

A mostani résszel kapcsolatban az íróknak jár egy plusz pont a Helena-Sarah közös szülőanya szituációért. Az eddig sem éppen sima kapcsolatuk, még összetettebb lett.

hummel - 2013. 05. 28. 18:09

A Leekie által felhívott nőt szintén Maslany játszotta? A hangja gyanúsan hasonló volt.

Prince007 - 2013. 05. 28. 19:53

hummel: Nekem is úgy hallatszott, lehet a fönöknő az eredeti :) .

Crias - 2013. 05. 28. 23:47

hummel
Szerintem is, vörös haja volt kb olyan mint a németnek (frizuja is nem csak a színe). Lehet csak véletlen egybeesés majd kiderül :)

Hor1 - 2013. 05. 29. 07:18

“A Leekie által felhívott nőt szintén Maslany játszotta? A hangja gyanúsan hasonló volt.”

Igen. De ezen szinte már meg sem lepődtem. :D

hummel - 2013. 05. 29. 12:20

“lehet a főnöknő az eredeti” Igen. Mellesleg ez az egyik főkérdés, ami megmaradt. A másik a betegség. A szezonzáróban mindkettőre választ fogunk kapni.

Egy érdekesség, amit a hivatalos honlap blogjában boncolgatnak. Amennyiben Sarah és Helena természetes klón ikrek, akkor a kettejük DNS-ében valószínűleg ugyanaz a megkülönböztető kódrészlet. Ez alighanem helytálló, mivel egyébként Paul előtt Dr. Leekie a DNS-re hivatkozott volna inkább, mint a megszemélyesítés lehetetlen voltára.

pod - 2013. 06. 02. 13:12

De kár, hogy vége… ebben az évadban még elfért volna 2-3rész szerintem.

hummel - 2013. 06. 02. 14:06

@pippa, @Hor1: Igazatok volt, Donnie a hunyó Alisonnál.

Alison ugyanazon a sötét ösvényen, amin Beth is haladt. Adott egy kontrolmániás személy, aki egy irányíthatatlan szituációban találja magát: szembesült azzal, hogy egy klón, két csoport is célba vette, gyakorlatilag gyilkosságot követett el, és a férje a megfigyelője. Gondolom az utóbbi a második évad elején kiderül számára is. Az egyetlen különbség, hogy neki vannak gyerekei míg Bethnek nem voltak. Szóval az öngyilkosság valószínűtlen, viszont elég durva mentális összeomlás várható. Nem lennék Donnie helyében.

Ahogy sejthető volt Mrs. S. jóval többet tud, mint amit elmondott. A múltban köze volt a programhoz, de valamikor otthagyta őket. Remélhetőleg ő lépett le Kirával, még mielőtt a neolutionisták betoppantak volna. Hamar kiderül.

Art csalódást okozott. Mennyiből állna lefuttatni egy arcfelismerést, vagy most, hogy már tudja, Európa is érintett, megkérdezni az Interpolt. Eddig 4 személyről tud, a kereséssel ennél több is adódna. Közelebb kerülhetne az igazsághoz. Van egy olyan érzésem, hogy Sarah a következő évad elején beavatja és beveszi a csapatba.

Az eredeti személyazonosságát meghagyták a következő évadra. A betegségről sem esett szó. Vajon mindenkinél előbb-utóbb beüt, vagy Sarah kivétel (a gyerek anomália esetleg, erre is kiterjed). A prekoncepciók szerint (http://www.spoilertv.com/2013/05/orphan-black-season-1-finale-speculation.html) a betegség egyébként a cisztás fibrózis, persze ez még változhat. Gondolom a Tomas féle brigád, a proletheanusok is jobban ki lesznek fejtve a következő évadban.

Remek évad volt. Húzós lesz kivárni 2014-et.

Csilla0422 - 2013. 06. 02. 14:48

Időhiány miatt eddig csak három részen vagyok túl. De már az elsővel megvettek kilóra.
Sokkal jobban bejön, mint a Hannibal. Még a Vikingeket is veri, számomra eddig az év legjobb újonca.
Tatiananak sürgősen kiosztani valami díjat. Többszörös alakításán csak ámulok és bámulok, nem semmi színészi munka.

Hor1 - 2013. 06. 02. 20:55

Remek évadzárás volt, csak az utolsó Kiraaaa üvöltés ne lett volna. :D
A végén a proclone Tatiana szerintem Mrs. S-t hívta a “you know what to do”-val.
Meg hogy mindegyikükbe bele van kódolva, hogy Leekie-ék tulajdonai.. ez rendben van, de gondolom ez az egész klónozós dolog illegális. Amit aláírt Alison papírt azzal belemegy az együttműködésbe, vizsgálatokba stb, de akkor mi értelme genetikai kódban lévő szövegnek? Csak a tudósok közötti péniszméregetést szolgálja? :D

Jaime Lannister - 2013. 06. 07. 19:35

Na vége a darának, nagyon tetszett.
A végére egy kicsit összezavarodtam, elfelejtettem egy-két dolgot.

Beth talált rá a klónokra az arcfelismerő programmal, ugye? De miért is futtatta le ő ezt a programot a saját arcával? Biztos említették, de tökre kiment a fejemből.
Ez a program, hogy működik, mi alapján talál/keres? Miért nem találta meg Saraht és a többit?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz