login |

Ripper Street: vége az 1. évadnak

2013. 04. 08. 19:30 - Írta: CyClotroniC

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

I never knew a man who could make cheating so heroic.

A pilotnál és féltávnál is írtam már spoilermentesen a Ripper Street-ről, a BBC viktroniánus korabeli, londoni sorozatáról, mely ékes példája annak, hogy hogyan kell egy látszólag konvencionális, epizodikus, nyomozós szériát feldobni a korképpel és nyelvezettel, izgalmassá és mozgalmassá tenni az egyes részek lezárásait, valamint összekötni a heti adagokat átgondolt karakterizációval.

A Ripper Street egyik nagy előnye, hogy minden rész során kellően foglalkoznak az írók a karaktereikkel, gyakran egyikőjük életével összeszőve a heti esetet, így a párhuzamosságot elkerülve tudják bontogatni hőseink múltját és jelenkori problémáit.

Szintén dicsérendő elem, hogy nem érezni az eseteken a gépiességeket, nem a tettes találgatására hegyezik ki a hangsúlyt, és nincs neki olyan könnyen felismerhető, végletekig ismételgetett sablonja, melyre hamar ráunna a néző, hiszen mindig más szállítja az extra pluszt, legyen az a további veszély, egy morális kérdés vagy akár a személyes érintettség az ügy kapcsán.

Külön örvendetes, hogy minden hétre jut egy-egy emlékezetes vendégszereplő (gyakorta ismerős arcok), akiket mindig alkalmunk nyílik alaposan megismerni, illetve a visszatérő mellékkarakterek is kellően árnyaltak egy nyomozós sorozathoz képest, sőt némelyikük már most több személyiséggel rendelkezik, mint néhány főbb szereplő egy-egy sokadik szezonját futó procedurális társuknál.

A minőség végig 7/10-es volt, így egyértelműen egy olyan darab, amivel a kor szerelmeseinek és a nyomozós sorozatok kedvelőinek is érdemes próbálkoznia. Egyelőre nem kell nagy elkötelezettség hozzá, 8 résszel kell csak kalkulálni a nyári darára, viszont lehet számolni folytatással, hiszen berendelték a 2. szezonját.

16 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 04. 08. 20:00

Remek sorozat. A 3 férfi főszereplő nagyon erős volt és a mellékszereplők is. Némi hiányérzetem a női karakterek terén volt, azok nem sikerültek annyira emlékezetesre, no ők sem voltak azért rosszak, csak kicsit halványabbak a férfiakhoz képest. Jöhet a következő évad :)

yeeeyha - 2013. 04. 08. 20:22

Imádtam az egészet, azóta az újranézés is megvolt :)

korin - 2013. 04. 08. 20:25

HOBBS.
Csak ennyi.

Hellhound - 2013. 04. 08. 20:32

Nagyszerű sorozat! Én személy szerint nem kedvelem a sáros-mocskos utcákat, amiket oly gyakran mutatnak efféle filmekben, de a Ripper street elrabolta a szívem! Olyan megnyugtató nézni. Az ember nyomozós sorozatokon felnőtt lánya a sztori több pontján ösztönből felkiált, hogy vegyék elé a kamera felvételeit, vigyék a laborba a DNS mintát vagy használjanak egyéb hiperszuper módszereket… Aztán rájön, hogy 1889-ben vagyunk :D Hö. Vagy lehet, hogy éppenséggel izgalmasabb? Nehezebbnek tűnik elfogni a tettest ilyen körülmények között. Az egyik kedvenc sorozatom lett, igazi minőségi alkotás.

Lilith - 2013. 04. 08. 20:50

Még nem jutottam oda a pilothoz időhiány miatt,de nagyon piszkálja a csőröm.Tetszik amiket hallottam reóla és eleve az akkori kor is tetszik,a téma is érdekel.Szóval nem lehet rossz :)
Lehet hétvégén ha törik ha szakad megnézem a pilotot :D

koka - 2013. 04. 08. 21:02

És még mindig csak a pilot volt meg, pedig nagyon akarom nézni csak az a fránya időhiány. Mindenesetre elől van a daralistámon.

Benjy - 2013. 04. 08. 21:31

Egyetértek, 7/10, és stabilan tartja.Habár még vissza van 3 rész, de tudom, hogy nem fog csalódást okozni.

vamivan - 2013. 04. 08. 21:57

@Hellhound
ennél sokkal zavaróbb, hogy nincs mobiltelefonjuk se :D

Danny - 2013. 04. 08. 22:30

Nekem egy rész alapján nagyon nem jött be. Nagyon gyenge, unalmas.

CyClotroniC - 2013. 04. 08. 22:39

Amúgy bizonyos szempontból a pilot a legszürkébb talán, mert ott még nem olyan finomkodónak hat az egész. Szerintem olyan sorozat – mint a legtöbb nézhető nyomozós amúgy – ahol idő kell annak, hogy összecsiszolódjanak az alkotórészek. Valamiért azt érzem ennek a kapcsán, hogy most van minden háttértörténet, meg jellem a helyén, és a 2. évad erősebb lehet, mert vége az építkezésnek.

Ettől függetlenül szerintem annak tényleg kár próbálkoznia, akinek a pilot nagyon idegen volt, viszont kétségkívül összeérnek az ízek idővel.

zagloba - 2013. 04. 08. 22:52

Egyetértek, a pilot szerintem is a leggyengébb, de utána!!!
Remek írás, pontosan összefoglalta, amit én is érzek/gondolok.
Talán azt tenném hozzá, hogy remek a színészgárda, nagyon eltaláltak és látványosak /a sokszor CGI/ helyszínek, és a zene!
Az évad közben végig Deadwood-érzésem volt.

Nálam az év eddigi abszolút kedvence, számomra 10-es, /persze ez nyilván szubjektív/.
Újranézős és folytatásos.

turosz - 2013. 04. 09. 00:29

Sokat nem lehet hozzátenni az ismertetőhöz, abszolút bejött nekem is, hangulat remek, kidolgozott karakterek, érdekes ügyek, hol halványabb, hol erősebb átívelő szál, jól egyben volt az egész.
Érdekes volt, hogy a Copper után néztem, hangulat-karakterek ott is nagyon rendben voltak, de a nyomozati rész már kevésbé, de akinek a Ripper bejött, nyugodtan bepróbálhatja azt is.

laza_kivi - 2013. 04. 10. 12:58

Egyszerűen új kedvenc. Ripper Street + Banshee vitte nálam a pálmát.
Történet, karakterek mind bejövősek. Nekem a női szereplőkkel sincs bajom. Drake és Jackson abszolút favorit, néha úgy éreztem, hogy számomra a főszereplő az, akin még kéne dolgozni, mivel a többi szereplő szimpatikusabb. Így az egyik kedvenc részem a Jackson és Susan múltját bemutató rész volt.

szerintem - 2013. 04. 18. 05:48

meg csak aprilis van, de nekem mar megvan az idei eyecandy top 10-em, koztuk adam rothenberggel:)

de a sorozat is nagyon jo, egeszen egyedi hangulata van. nem vilagmegvalto, de kellemes elmeny. erdekes, hogy a latszolagos foszereplo all a legtavolabb a nezotol, nem igazan ertjuk, mi motivalja, mit erez, ellenben a tobbi fobb szereplovel, meg Rose-rol is tobbet megtudtunk.
varom a masodik evadot.

Ginevra - 2013. 04. 21. 17:28

Nagyon igényesen kivitelezett, jól átgondolt sorozat. Öröm nézni. Új kedvenc nálunk is:) Alig várjuk a folytatást.

Dóri - 2013. 11. 30. 14:00

Nagyon igényes sorozat, figyeltek a kor adta hangulatra, az akcentusokra, a kosztümökre, a díszletekre. Hibátlan! Amúgy is nagyon szeretem a 19-20- század II. világháborúval befejeződő korszakot, így ez nekem a hab a tortán. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz