login |

Shameless US: vége a 3. évadnak – írta wilson

2013. 04. 09. 15:10 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

A csúcsról a mélybe, majd vissza ugyanoda: újabb évadtól intett búcsút a Shameless, és az ötvenhat perc alatt majdnem sikerült teljes egészében helyrehozni az elmúlt tizenegy epizód összes hibáját, összes keserű momentumát. Véget ért a harmadik szezon, Gallagharék ismét pihenőre vonulnak, és ennyire jó helyzetben még sosem voltak.

“Követnél-e a világ végére is”, énekelte a Lord Huron a fantasztikusan jó Ends of the Earth-ben az epizód végén, és mennyire tökéletes dal ez a lezáráshoz, a hangulathoz, és úgy az egész Shameless-hez, hiszen egy korszak ért véget, nem csak egy, de szinte az összes szereplőnek. Olybá tűnik, hogy a Shameless írói a lapjaik többségét ledobták az asztalra, és a negyedik szezonra újat húznak – rebootolásról persze szó sincs, de több olyan szereplő és helyzet is kikerült a gépből, amely talán visszahúzta ezt az összességében kiábrándítóan gyenge évadot.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Elsőként ott volt ugye a semmiből visszahozott, és emiatt talán teljesen súlytalan Karen-szál is, amely kizárólag egy célt szolgált: Lip és Mindy szétválasztását. Felhőtlennek, álomkapcsolatnak persze sosem volt nevezhető, de ez volt az első lány, akit tényleg érdekelt Lip sorsa. Egészen persze addig a pillanatig, míg a sorozat legirritálóbb, leggerinctelenebb karaktere vissza nem tért, hogy kavarjon egy alaposat, csakhogy a dolog visszafelé sült el – csak remélni lehet, hogy a tolószékbe / agykárosodásba taszított lány most jó darabig nem fog visszatérni.

Nincs is nagyon hova, Lip megcsinálta a lehetetlen, leérettségizett, és nagyon úgy tűnik, hogy az MIT felé veszi az irányt. Hogy eljut, vagy egyáltalán ott marad-e, az persze már egy másik kérdés.

A hatalmas eredmény persze senkit se hagyott hidegen, de még így is kissé megdöbbentő volt látni, hogy Gallagher-apuka, alias “van egy kis piád?” Frank is úgy döntött, egy pár órára felveszi az apa-szerepet, és italozik, mókázik egy jót. Arról pedig talán nem is érdemes szavazást indítani, hogy kit lepett meg a rosszulléte, majd a baljóslatú diagnózis: eléggé nagy az esélye már a pilót óta annak, hogy a sorozat egyik fontos pontja / vége az lesz, mikor Frank elpatkol, vagy olyan helyzetbe kerül, ahol már egyszerűen nem tud “gondoskodni” magáról.

Az iskola súlya Fiona vállát nem nyomta, minden más viszont igen, de a listáról ő is kihúzhat egy pontot: úgy néz ki, végre van valami állása. Mivel kvázi bevásárolta magát, és a személyiségét is ismerjük, azzal nem kell számolni, hogy sokáig itt lesz, de most legalább nem kell attól rettegnie, hogy elviszik a kölyköket, hogy Frank még a tetőt is eladja a feje fölül, szóval minden oké. Rendben, Jimmy kiszállt (mivel nem mutatták ténylegesen, ezért nem vehető száz százalékosan biztosra a halála), de sosem okozott neki gondot új pasit találni.

Érzelmekben, keserédes jelenetekben azért nem volt hiány: az évadzáró két csúcspontja is gyerekhez kötődik. A hiszékeny Carl és Frank kórházas jelenete masszív érzelmi bomba volt, de a legjobban mégis Ian érzelmi búcsúja sikeredett. A buszos / sereges távozása kifejezetten gyatra lett, de Mickey szembesítése az érzelmekkel sokkal pozitívabb kapcsolatot festett le a homoszexualitásról, mint az a hakni, amit Frank nyomott le pár epizóddal ezelőtt. Mickey persze nem tört meg, de a könnyei, és az az egyetlen szó, a “don’t” több érzelmet, megtörést tartalmazott, mint bármi más, amit eddig mondott, vagy valaha is képes lett volna megtenni.

Mit hoz a negyedik évad? Ez az első alkalom, amikor nem lehet biztosra megmondani. Jó, rendben, a szokásos kliséket száz százalék, hogy nem lehet majd megúszni, lesznek bajok, problémák bőven, de azok már új szereplőkkel, új feltételekkel. Mert a sorozat és a Gallagher-család történetében először végre van remény.

17 hozzászólás Ne habozz!

julcsi - 2013. 04. 09. 15:44

összességében nekem tetszett ez az évad is, szórakoztató volt és érzelmes, és bár sokaknak a kibeszélőben “túl sok” volt, túl messzire mentek, szerintem ez még simán belefért.
arra azért baromi kíváncsi lennék, hogy Jimmyvel mi lett(lesz)…

és mivel egy bőgőmasina vagyok, a kórházas jelenet amikor Carl borotválja Frank haját, alatta ezzel a dallal, hát nálam jócskán kiverte a biztosítékot…

Nimand - 2013. 04. 09. 16:28

Bár kevés az esély rá, nagyon bízok benne, hogy JimmySteve a halakkal vacsorázik és nem tér vissza. Teljesen felesleges volt a jelenléte az évadban.

cyborgwings - 2013. 04. 09. 16:39

összességében egyetértek, úgyhogy külön kritikát akkor nem írok. :)

a finálé gyakorlatilag sorozatzárónak is elment volna, szinte mintha úgy készítették volna, hogy nem lesz folytatás.
tetszett, kellőképp érzelmes lett, pláne jó volt, hogy egy kicsit összehozták lipet az apjával. nem volt túl erőltetett az ian-mickey féle búcsú sem, sőt. karenék távozásának nagyon örültem és remélem, ez már így is marad. sheila új vállalkozása meg annyira tipikus lett, hogy ennél jobbat ki se találhattak volna.
noha egész évadon át irritált mandy karaktere, most örültem, hogy lip elment hozzá megköszönni a segítségét.

kíváncsi vagyok, hogy steve-vel mi lett, nagyon elmismásolták a sorsát, de furcsa lenne, ha onnan lenne tovább.
fiona új munkáját úgy tudom elképzelni hosszabb távon, hogy frank kezelésének költségei miatt ugyanúgy szarban lesznek és nem lesz elég az ottani keresete sem a jobb életre. hát majd meglátjuk.

pár résszel korábban még a kaszát kerestem, de a finálé kicsit helyrebillentette a lelkivilágom, úgyhogy maradok a következő szezonra is.
de azért még mindig azt mondom, hogy én ezt a shamelesst szeretem jobban, amikor valóságosabb a nyomoruk, amikor kisebb-nagyobb átverésekkel húzzák ki magukat egy-egy helyzetből, és nem azt, amikor a minél morbidabb szexuális poénokat erőltetik (mielőtt megint jönne valaki a prűdséggel, nem az a bajom).

LoGi - 2013. 04. 09. 20:56

Kevés sorozatok egyike ami mióta elkezdődött, nekem azóta hetiben nézős. (4 évados, vagy annál fiatalabb sorozatok játszanak, de az még így is rengeteg)
Mindig hozza az elvárt szintet.
Ha Frank is tényleg ki fog kerülni a képből, azt viszont eléggé sajnálni fogom, mert egy hatalmas karakter, tökéletesen helyettesíteni biztosan nem lehetne. Ezzel ellentétben Steve annyira nem hiányzik, aztán kitudja, lehet még visszatér pár újjal kevesebbel a kezén.
Örülnék annak (a karaktereknek), ha Lip az egyetemen maradna, illetve Fiona az állásnál, bár erre nem látok sok esélyt, lehet unalmas is lenne.
Pár random gondolat még: Karent én sajnáltam azért, ekkora büntetést nem érdemelt volna, hát még Sheela, az ő kis családjának a sorsa is egész érdekelni kezdett az évad végére (Jody + a baba + Karen). Gallagher kölykök is remekek, kedvencem talán Debby.

Wolf Haley - 2013. 04. 09. 22:04

áhh, nagyon fog hiányozni 2014-ig.. én nagyon remélem hogy jimmy/steve/whatever visszajön valamiképp..
azt is remélem, hogy jody visszatér. nem tud mit szerettem meg benne, de.. valamit nagyon :D lehet azt hogy milyen furcsán néz ki. de bárhogy is, színt visz a sorozatba. csak ne essen vissza megint nimfománná :D

tyler - 2013. 04. 10. 00:10

2014 FUCKKKKKKKKKKKKKKKKKK

paranoid android - 2013. 04. 10. 00:45

Fantasztikus volt ez a finálé. A sorozat egyik, ha nem a legjobb része számomra. A remek humor és dráma váltakozott jelenetről jelenetre, igazi érzelmi hullámvasút volt.
A karakterek tényleg szokatlanul jó helyen vannak most, de könnyen lehet, hogy ütközni fog az érdekük. Ian ugye most Lipként csatlakozott a sereghez. Lip meg menne egyetemre. Nem hiszem, hogy ez így működni fog. Ian buszos jelenete nekem tetszett, mert eszembe juttatta a The Graduate (Diploma előtt) utolsó jelenetét. Legalábbis nekem úgy tűnt, mintha ott esne le neki hirtelen, mibe is vágta a fejszéjét. Ahogy Fionát is visszarántotta a földre a kolléganője kommentje, hogy 22 éve dolgozik ott. Hirtelen lepereghetett előtte ennek az izgi életnek a lehetősége. Tele volt zseniális jelenetekkel az évadzáró. Ian-Mickey dialógus nagyon tetszett; most először találtam Mickey-t szimpatikusnak. Örültem, hogy Lip meglátogatta Mandy-t, akit én kedveltem. És persze a Carl-Frank jelenet gyönyörű volt.
Az évad összességében szerintem verte a másodikat (pedig azt is szerettem), noha nem érte el az első szintjét. A kibeszélőben megbeszéltük már, szóval csak említésképp: szerintem ez az évad sem volt túlzóbb, vagy gusztustalanabb, mint a korábbiak.
Azzal egyetértek, hogy az évad végefelé volt egy kisebb színvonalcsökkenés, köszönhetően Karen visszatérésnek. Minden vele kapcsolatos szál gyengére sikerült. A Mandy-Lip kapcsolatot másképp is felbomlaszthatták volna, hisz már eleve nem volt tökéletes. Ahogy Jody és a baba eltüntetését is ezerféleképpen megcsinálhatták volna. Jobb lett volna Karent és a sorsát a homályban hagyni.
Ahogy remélem Jimmy-vel tervezik. Az ő történetszála eléggé megosztó volt. Nekem sem volt a kedvencem, de nem is zavart, és kifejezetten ütős zárása lett. Fionának jó lenne egy lezárás, de nekem jobban tetszene, ha így maradna. Erőteljesebb így, mintha láttuk volna beteljesülni a sorsát. Persze ha nincs teljes bizonyosság, hogy meghalt, bármikor feltűnhet, de így akár azt is mondhatnánk, hogy Fiona és a nézők valamennyire egy csónakban eveznek.

rileyy - 2013. 04. 10. 01:34

Én karácsonykor ledaráltam az első kettőt, most meg ezt követtem hétről hétre, de nem fedeztem fel minőségbeli változást az évadok között. Nekem ez semmivel nem volt elrugaszkodottabb, mint az előzőek. Jó talán a maffiás szálat tudnám említeni, de nekem ez semmivel nem durvább mint pl. amikor a második évadban Sheela egy párnával segítette a halálba Frank anyját…vagy amikor Frank halálra kefélt egy nőt a vagyonáért. Végiggondolva, talán ez az évad volt számomra eddig a csúcspont. Rengeteg olyan momentuma volt, ami belevésődött a fejembe….apróságok, mint pl. amikor Fiona feje elkékült, amikor rájött hogy Frank dobta fel őket a gyámhatóságnak, vagy a tárgyalótermes rész, amitől a szőr felállt a hátamon, annyira megható volt. Az utolsó részről nem is beszélve. Frank-Carl jelenete hatalmas volt. Kíváncsi leszek kik térnek vissza a 4. szezonra.. Remélem szobanövény-Karent mostmár tényleg végleg eltűntetik, bár nekem speciel tetszett hogy visszahozták és bekavartak Lippéknek, szerintem jól volt megcsinálva. :) Steve-t pedig sajnálom, de az tény hogy kimerült már a karaktere, nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Nem zavarna ha visszatér, de sztm jobb lenne, ha már nem. Iant viszont remélem ezzel nem írják ki végleg, mert benne azért még van potenciál.
Amit viszont egyáltalán nem értek, hogy miért nem kap innen senki sem Emmy jelölést??! Emily Rossumnak egy már elég régóta járna, főleg amit ebben az évadban alkotott (bár én már az 1. évadban is jelöltem volna, miután kiosztotta az anyját a 9. részben) de a többieknek is el tudnám képzelni.

zdawg - 2013. 04. 10. 04:21

Szerintem az évad minden volt, csak gyenge nem. Toronymagasan az egyik legszórakoztatóbb, ugyanakkor legdrámaibb hangvételű sorozat ez számomra, a nyilvánvaló túlzásokkal (Frank hakni), meg a gyengébb szálakkal (Jimmy/Steve funkciótlan jelenléte + Karen visszahozatala) együtt. Persze ízlések és pofonok, de szerintem sok sorozat elfogadna egy ilyet gyenge évadnak.

fm! - 2013. 04. 11. 09:31

Még nem olvastam a teljes kritikát, de hogy gyenge évad? Szerintem nagyon durván tartja a minőséget, nekem min. 9/10.

yeeeyha - 2013. 04. 13. 16:53

Nem mondanám kiábrándítóan gyenge évadnak, sőt. Mindhárom évad tökéletes a szememben, mert úgy mozgatják a karaktereiket, hogy mindig van valami új, mindig lehet kiért sírni, vagy nevetni. Erre nagyon kevés sorozat képes.
Összességében szerettem ezt az évadot is, a legjobb sorozat, a kedvenceim közt van. Szörnyű, hogy milyen kevesen nézik nálunk.
A finálé nálam 10/10, ez egy igazi Shameless epizód volt, shameless hangulat, shameless zenék. Annyira azt akartam, hogy érjen véget a rész, az utolsó perceknél is győzködtem magam, hogy milyen sok még az a három perc, és jövőre úgy is folytatódik :)
Frank az Frank, de jó volt Lippel együtt látni. Lip amúgy is többet fejlődött ebben a részben, mint az eddigi évadokban összesen. Fiona is halad, nagyon örülök, hogy megkapta a munkát (khm, igen Mike miatt nagy részben – ömlengtem már róla a kibeszélőben; legyen állandó szereplő, könyörgöm!), mert ez az első igazán nagy sikerélménye. Az első évadban még alkalmi munkák is nehezen jöttek össze. Debbie kicsit idegesített most (a michigani téma miatt), Carl pedig az egyik legmeghatóbb jelenetet szállította Frankkel. Ian… na, miatta rendesen ki vagyok akadva, mikor mutatták, hogy megy a busz, még akkor is azt vártam, hogy ott terem Mickey. De nem. De mi a büdös francért nem?! Az első évad óta vártam egy vallomás félét tőle, akármit, és meg is kaptam, pedig egyetlen szót nyögött ki, mégis teljesen mellbevágott. Annyira jó jelenet volt az egész, Mandy kimondta, amire én is gondoltam.
Kevék kórházi jelenete nagyon vicces volt, jó hogy azon a fronton volt egy kis röhögés :D
A zene tényleg nagyon jó volt az utolsó részek alatt, mert a Gallagherék összességében a legjobb helyzetben jutottak a finálé végébe. Mert legyen akármennyire sz*r, mindig van miért élni, küzdeni és összetartani. Mert ez a Shameless.

yeeeyha - 2013. 04. 13. 16:54

Huppsz, kimaradt egy “ne”: “Annyira azt akartam, hogy NE érjen véget a rész” :)

yeeeyha - 2013. 04. 13. 16:56

Amúgy Emmy Rossumnak díjesőt kéne kapnia ezért az évadért. Fantasztikus volt.

gevin - 2013. 04. 14. 03:16

Remek évad volt, hozva az előzőek magas színvonalát. Persze a fináléra megint elfogytak, mint az előző szezonban, de számomra ez borítékolható volt.

Jimmy visszajön még, nem hiszem, hogy csak így elengedik. Frank halálát valóban csak a sorozatzáróban tudnám elképzelni.

Hatalmas pillanatok voltak ebben az évadban. Élveztem minden percét, és azt hiszem ki kell jelentenem, hogy a Shameless 3 évad után bekerült a top 10-embe. MINŐSÉGI DRAMEDY. Megingathatatlan színvonallal. Lehet, hogy már nem tud igazán meglepni, nincsenek benne monumentális, hasbavágó fordulatok, de humor és dráma között mesterien egyensúlyozik. Az arányok olykor szinte tökéletesek.

Várom a 4-et.

Dora - 2013. 04. 14. 13:52

Remek évad volt szerintem is. Egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy gyenge volt. Megvolt ugyanaz a színvonal.
Mindenki a helyén volt. Nagyon jó érzés volt számomra is Frank/Lip páros, legalább együtt voltak egy kicsit,volt rendes apa-fia kapcsolat. El nem tudom képzelni, hogy meghal, azt csak végleg lezárásnak. Legfeljebb ápolásra szorul majd és akkor arra úszik el minden pénz. Megható jelenetek voltak az utolsó képsorok, az az zene mikor Calr borotválta Frank haját… És hát Mickey-től az a “Don’t” ebben minden benne volt. Hát Jodyt/Karent végképp kitették a képből. Shaileának az az üzlet tökély.xD
Mivel Ian amúgy Lipként jelentkezett a seregbe,Lip meg megy a MIT-re hát itt ütközés lesz…egy Lip Gllagher seregben másik fősulin,ebből Ian nem jön ki jól. Amúgy Fi tudja,hogy bevonul?Szerintem nem!
Egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen.
(Mellesleg Cameron Monaghan alias Ian nem biztos, hogy tovább játszik a sorozatban,még nem tudja,Iant nem írják ki,csak nem biztos,hogy Ő lesz…ettől mentsenek meg!!) Nekem mindenki úgy tökély ahogy van.
Egyetlen vicces momentumot most is Kev okozta.
Város sorozat. De hol van 2014. :(

Anthonz - 2013. 04. 17. 14:18

Én kinézem a készítőkből, hogy a következő évadban egy rész alatt visszacsinálnak mindent: Ian-ról kiderül, hogy nincs meg 18, kidobják a katonaságtól, Lip nem megy MIT-re, Steve megkerül, Fionát kirúgják, vagy valami költség úgy is felmerül, nehogy jobban álljanak anyagilag, és voilá. Ja igen Karen meggyógyul és Jodival visszajönnek :D
Remélem nem így lesz, kellene mostmár egy kis frissítés.

Itchap - 2013. 05. 05. 15:54

tegnap fejeztem a 3. évadot, és most nagyon nem tudok mit kezdeni magammal. :) Elmondom, hogy jön vissza Jimmy: Dr. Jimmy-ként és majd ő old meg sok anyagi problémát, persze csak a szokásos 3-4 epizódnyi “nemfogadlakvissza” cirkusz után. Jody nekem hiányozni fog, nem sokat beszélt, de nagyon tetszett a jámborsága, és hogy mindenkihez kedves volt, legyen az egy tök bepiált Frank, vagy Lip, aki a nejét döngette. Jody jöjjön vissza! Karen maradhat. Én egy darabig Carl karakterét nem tudtam sehova sem tenni (most sem biztos), remélem neki is kitalálnak valami ütősebb sztorit. V-ék gyerekcsinálása kicsit sok volt már nekem, de a kórházas jelenet a folyosón k.va jó volt! Én Shameless rajongó lettem, sajnos a barátnőmnek túl vulgáris… :) ezt is megértem. William H Macy a Fargo óta nem volt ilyen jó!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz