login |

Pilot-mustra: Mayday – 1×01

2013. 04. 10. 15:20 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy indokolatlanul és feltétlen nélkül beleesek minden kisvárosi gyilkosságos, rejtélyes drámába, gyorsan eloszlatnám ezt a tévhitet. Oké, a Banshee csak kisvárosi, de zseniális, a Broadchurch gyilkosságos is és nagyon jó, viszont a Shetland már “csak” korrekt, a human által dicsért Top of the Lake kezdése viszont nálam csak közepest kapott – és a közönséget meglehetősen megosztó Mayday-t is csak a témája húzta fel közepesre, valamint az, hogy a pilot azért nem volt unalmas, mert végig azt vártam, hogy mikor történik valami. Persze végül nem történt benne semmi, de a várakozás “izgalmai” miatt egy 5 pont azért megadható rá.

MAYDAY – 1×01 – 5/10

Pedig várós volt az 5 részes minisorozatként kezelhető Mayday, biztatóan is indul (remek a baicajos kezdő jelenet), de egy idő után rájöttem, hogy nem fogunk összeilleni. A középpontban egy kisvárosi ünnepély van (mint a Shetland-ben), ekkor tűnik el egy fiatal lány (mint a Top of the Lake-ben), aki ezen az ünnepélyen lett volna a “királynő”. Pár órával az eset után megindul a keresés utána, mi pedig megismerünk pár igencsak furcsa karaktert.

A Mayday középpontjában nem a nyomozás áll, illetve nem a rendőrségi nyomozás, hanem a karakterek. Oké, a kisváros férfijai összegyűlnek és nagy keresgélésben kezdenek, hogy megtalálják Hattie Sutton-t, idővel a helyi rendőrség is aktivizálja magát, kikérdez ezt-azt, de a nyomozói funkciókat egy GYED (vagy GYES-en?) lévő anyuka (mint a Broadchurch-ben) látja el talán leginkább, benne is buzogni kezd a tenni akarás és elkezdi keresni a lányt.

Azt a lányt, akit elég sokáig csak keresnek, még a 2. rész végén sem találják meg, így még akkor sem tudni, hogy szimpla eltűnéssel vagy gyilkossággal van-e dolgunk – az egész sajnos idővel át is ment parodisztikusba, hiszen majd minden jelenet közben felhangoztak a háttérben a kósza “Hattie…! Hattie…!”-kiáltások. Ez valahogy fura volt, hogy 2 órán át (58 percesek az epizódok) nem jutunk el odáig, hogy legalább az kiderüljön, hogy blöff-e az egész vagy tényleg történt valami komoly Hattie-vel.

Az a két óra a Hattie…!-zésen kívül pár igen fura karakter és kapcsolat bemutatására megy el – ez az, ami a sorozat erőssége lehet. Azonban a fura karakterek nem mindig jelentenek érdekes karaktereket – és a Mayday nálam ezen bukott meg. Hiába volt rejtélyes a fiát ököllel verő, fura csomagot dugdosó, egész nap XBox-ozó apa vagy a makettvárosrészt építő mufurc öregember, az “áldozat” ikertestvére, esetleg a keresés vezetőjének teljesen kattant tesója, annyira nem hatottak meg, hogy több időt invesztáljak a történetükbe.

Sok fura és unszimpatikus figura, valamint egy rejtély, melynek megoldásához alig jutunk közelebb – sajnáltam, hogy nem dobtak oda pár csontot menet közben a nézőknek, amin el lehetett volna csámcsogni. Még az 1×01 cliffhanger-je is inkább röhejes volt, mint érdekes. Nem mondom, hogy nincs hangulata a Mayday-nek, de valahogy az összkép inkább lett modoros és hűvös, távolságtartó, s épp ezért nem tudtunk összemelegedni. Nem arról van szó, hogy rossz a sorozat, inkább csak megosztó – valakit biztosan el fog kapni, másokat meg hidegen hagy.

Ez hülyén hangzik, de büszke vagyok magamra, hogy miután a 2. rész sem jött be annyira (4/10), nem erőltettem magamra a maradék 3-at azzal, hogy “úgyis kevés rész van hátra” vagy “hátha jobb lesz”, hanem inkább kaszáltam – az persze nem állt semmiből, hogy megnézzem, hogy mi a befejezés. Elég erőteljes, bár nem annyira meglepő, s még inkább ráerősít arra, hogy a Mayday karakterek szintjén működik leginkább. Vagy működött volna, esetemben. (Mondjuk pár kérdés megválaszolatlan marad, de a fő rejtély, valamint pár dolog karakterszinten érthetővé válik.)

22 hozzászólás Ne habozz!

Daru Madar - 2013. 04. 10. 15:42

Csak nem Petyr “Kisujj” Baelish-t látni az egyik képen???
Jajj, de fura így szakáll nélkül…

nyílméregbéka - 2013. 04. 10. 15:51

Az első rész vége felé dühösen kaszáltam az egészet. Unalmas, unszimpatikus karakterek, sehova nem vezető sztori. Erre nekem nincs időm…

Justice - 2013. 04. 10. 15:54

Tommy Carcetti és nem Kisujj ! :D

zedtheant - 2013. 04. 10. 16:05

nekem sem jött be, első rész közepe felé kasza volt. untam, karakterek túl furák meg a hangulata sem fogott meg vhogy. kicsit megnyugodtam, h winnie-nek sem jött be, mert általában egyezik a verdiktünk.

RolloJuve - 2013. 04. 10. 16:06

Hátde tényleg, nem tudtam honnan olyan ismerős :D :D

Emblőczky Jenő - 2013. 04. 10. 16:30

A Mayday a mostaniak közül (Broadc., Top of..) a leggyengébb. Már amiket láttam. Bár a Broadchurch is fokozatosan gyengült.

Hellhound - 2013. 04. 10. 16:30

Én viszont teljesen odáig voltam érte! Simán 10*****/10 :) Az elején kicsit még kételkedtem, de amikor megláttam a biciklis kezdőjelenetet, akkor rögtön és véglegesen beleszerettem. Alapvetően nem élvezem annyira a karakterközpontú sorozatokat meg a sok nyáladzást. Még szerencse, hogy túl sok romantika nem volt benne(ide nekem inkább egy-két hullát! xD). De ebben a sorozatban szerintem tökéletesen mutatták be őket, és semmi idegesítő nem volt benne. A britekre jellemző lassúság is megvolt, szép zene, imádnivaló városka, minden amit szeretek az angolokban. A gyilkolászást sem vitték túlzásba. Az olyan hihetetlen amikor a kis faluban minden héten új sorozatgyilkos garázdálkodik (mondjuk azért olyat is nézek). Az egyik kedvenc részem a hamvak elhelyezésének igencsak kreatív megoldása volt xD Illetve amikor a gazdag kutyás nőci rájött, hogy még mindig van akire számíthat. Az olyan sztorik unalmasak ahol mindenki vagy 100% tökéletes vagy 100% gonosz és akkor a tökéletes elintézi a gonoszt és sálálá vége. Itt az emberek hihetőek voltak és valóságosak minden túlzás nélkül. Még az igazi kibírhatatlan hárpiának is vannak érzései és szenved stb… A rendőr sem tökéletes szent, meg a világ legsz*rabb apájában is van egy kis szeretet a fia iránt.
A befejezés meg… Hát arra nincsenek is szavak. :D Én (gondolatban) örömkönnyekben törtem ki olyan tökéletes volt. Hát na, nem tehetek róla, az ilyen drámai és titokzatos befejezések a gyengéim.

Lemoni - 2013. 04. 10. 18:00

Nálam a sorrend Top of the Lake, Mayday, Broadchurch, Shetland tetszés szempontjából a hasonló témájú filmek közül. Mind a négyet nagyon szeretem, az első kettő a nagyon erős atmoszférával előzi a hétköznapibb feldolgozású utóbbiakat. De lehet, ez a sorrend is változni fog, mert a Village már 2 rész után nagyon jön fel nálam, bár az “csak” dráma, nem krimi, és a Lightfields is azonnal megvett. És még mindig csak április van :)
Nem szoktam még rövidebb sorozatokat sem úgy darálni, hogy együltében az egészet, hanem általában 1-2 részre elosztom naponként. Legutóbb 2 sorozat is annyira beszippantott, hogy borított napi programot, mindent, egyszerűen nem tudtam várni, azonnal látnom kellett végig, a Mayday volt az egyik, a másik a The Prisoner. Lehet, mivel egyben láttam az egészet, ezért erőseben is hatottak rám vagy épp jókor voltam pont ilyen befogadó hangulatban, de libabőröztem, ahogy kellett. A döbbenetes piknikezős végen kívül a Maydayből nem tudok mondani más wtf-t, de egyben az egész film nagy hatással volt rám :)

Vérnarancs - 2013. 04. 10. 18:06

Nekem bejött végig, a brit aura, a karakterek. Jól fel volt építve az 5 rész belőle és ugye valamiben mindenki sáros volt, de ugye csak a végén derült ki az igazság. Viszont már egy másik posztban említettem, én pont, hogy befejezetlennek éreztem a végkifejletet.

pod - 2013. 04. 10. 18:13

De jó nektek, akik első résznél kaszáltátok…

Engem a damages óta sorozat fináléval nem köpött úgy pofán, mint ez. Nagyon kínos lett

winnie - 2013. 04. 10. 18:33

(gyorsan megírom a damages kritikát akkor, hogy rákérdezhessek, mert itt no spoiler arról:)

ngear - 2013. 04. 10. 18:37

“Hattie” ivójáték? :)

holloway - 2013. 04. 10. 18:41

az első négy rész rendben volt. a vége az tragédia. csak az american horror story vége volt ennyire gagyi-béna.

Imi82 - 2013. 04. 10. 19:00

Nagyon gyenge sorozat, idegesítő karakterekkel és borzasztó befejezéssel.

szerintem - 2013. 04. 10. 19:15

“Csak nem Petyr “Kisujj” Baelish-t látni az egyik képen???”

nem, azon a kepen Thomas Carcetti lathato.
Baltimore, Murdaland polgarmestere
:)

búbánatos aszottmajom - 2013. 04. 10. 21:06

és az megvolt hogy a néger nő az ace venturában játszott anno?
egyébként nagyon tetszett, már az első jelenettel megvett kilóra és nekem a végével sem volt különösebb gondom.
azóta már broadchurch dara folyik, aztán majd jöhet a top of the lake (bár messze annak a pilotja tetszett a legkevésbé)meg minden hasonló, remélem lesz még belőlük bőven.

beforesunset - 2013. 04. 11. 21:48

Gyenge (volt) ez a minisorozat, nem érte meg végignézni.
A Broadchurch és a Top of the Lake kategóriákkal jobbak.

LK - 2013. 04. 18. 19:22

jo ez, nekem bejött.

mivanmar - 2013. 10. 15. 19:01

Szerintem borzasztó volt.

innentől SPOILERes leszek
Ha már az elején erőltetik a misztikus szálat, megspórolták volna nekem ezt a pár órát, de mire elkezdtek záporozni a kövek, már tudni akartam, ki a gyilkos (és mi történt Linus anyjával).
Ezúton szeretnék gratulálni a rendőrnek, aki 1. elhitte, hogy megátkozták; 2. több mint egy évet (!) várt azzal, hogy tegyen valamit ellene; 3. ekkor sem a) megkérte a lányt, hogy vegye le a rontást, b) rendőrként fenyegette valahogy, c.) keresett fel egy másik “boszorkányt”.
Gratuláció illeti a rendőr feleségét is, aki megmentette férjét a leleplezéstől, miután az bő egy év impotencia után egy tinilány megfojtásától izgult fel újra. Csak nehogy a saját lánya legyen a következő Viagra-pótlék.
És hát Hattie is nagyon okos, hiszen mikor fojtogatták, nem azt mondta, hogy “ha életben hagysz, leveszem a rontást”, hanem megalázta (“bevetted a kamu átkot és egy éve csak a saját hiszékenységed miatt nem áll fel”), majd megfenyegette, hogy visszajön kísérteni.

c-n - 2013. 11. 10. 14:25

kár volt időt pazarolnom rá.
a vége valami katasztrofális. bűn rossz story.
a karakterek közül nem tudom, hogy lehet e valamelyikkel azonosulni, vagy kedvelni… talán a Linus a legnormálisabb.

2/10 a negyedik részig. az ötödik simán értékelhetetlen.

Snoopyzit30 - 2017. 10. 20. 20:11

Nemrégiben bukkantam itt a blogon egy 2013-as postra, aminek az volt a címe, hogy “Átívelős krimit, de melyiket?”

A Shetlanddal kezdtem le is daráltam szépen a 3 évadot és most ma megvolt darába a Mayday. Ezután majd jöhet persze a Top of the Lake meg a Broadchurch.

A Mayday erőssége nekem a creepy karakterekben volt, el tudták érni a készítők, hogy a hátamon futkosson a hideg még azoktól a szereplőktől is, akiket egy percre sem hittem gyilkosnak. Mondjuk a fiát verő apuka (Everett) gyanúba keverése egy csúnya red herring volt, de azt a szálat nagyon szépen végigvitték.

Óriási pozitívum még Lesley Manville színésznő szerepeltetése, ő játszotta a kutyás nőt (Gail). A ‘Még egy év’ című filmben is zseniálisan játszott, de ebben a szerepben lubickolt szerintem. Öröm volt nézni a játékát.

Írta fent valaki, hogy “Itt az emberek hihetőek voltak és valóságosak minden túlzás nélkül.”
Szerintem iszonyú sok túlzás volt benne. Például nem hinném, hogy ennyire önbíráskodóak lennének az emberek. Oké, hogy a fickónak eltűnt a lánya, de minden egyes információnál már repült is rá az éppen gyanúba kevert személyre, hogy akkor megöli. És a szerencsétlen félkegyelműt sikerült is megölni.
A rendőri munka is nagyon gagyin volt bemutatva. Azért, ha csak a Shetlanddal hasonlítom össze ott kevesebb rendőr dolgozott az eseten, de kb. 100x hatékonyabb volt minden. Ezt még elfogadom egyébként, mert itt tényleg a karakterizálásra mentek rá.

Ami viszont nálam is betette a kaput és ebben egyet értek @mivanmarral, hogy ez a misztikus szál ez nagyon nem kellett volna. Amikor a csajra elkezdtek potyogni a követ, akkor már fogtam a fejem és a végén ez a “helyet cserélünk” baromság ez komolyan fájt. Itt max. akkor lehetett volna egy szép mentés, ha a csaj ténylegesen megöli valahogy a gyilkost és ezzel beteljesít valamiféle bosszút.

Aki még nagyon pozitív karakter tudott maradni végig az Linus volt. Ezt a színész srácot már a Killingben is megszerettem, azonnal felismertem, mert ugyanúgy nézett ki ott is, ami nem is csoda hiszen ugyanazon évben forgatta a két sorozatot. Ott is baromi jó szerepe volt, egyik legerősebb karakter volt a 3.évadban.

Összességében az évadra én egy 6,5/10-et tudok adni. Kár hogy agyoncsapták a hangulatát ezzel a misztikus dologgal a végén.

winnie - 2017. 10. 20. 22:33

á, tök jó olvasni régi kritikáknál kommentet:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz