login |

Pilot-mustra: Mayday – 1×01

2013. 04. 10. 15:20 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Még mielőtt valaki azt hinné, hogy indokolatlanul és feltétlen nélkül beleesek minden kisvárosi gyilkosságos, rejtélyes drámába, gyorsan eloszlatnám ezt a tévhitet. Oké, a Banshee csak kisvárosi, de zseniális, a Broadchurch gyilkosságos is és nagyon jó, viszont a Shetland már “csak” korrekt, a human által dicsért Top of the Lake kezdése viszont nálam csak közepest kapott – és a közönséget meglehetősen megosztó Mayday-t is csak a témája húzta fel közepesre, valamint az, hogy a pilot azért nem volt unalmas, mert végig azt vártam, hogy mikor történik valami. Persze végül nem történt benne semmi, de a várakozás “izgalmai” miatt egy 5 pont azért megadható rá.

MAYDAY – 1×01 – 5/10

Pedig várós volt az 5 részes minisorozatként kezelhető Mayday, biztatóan is indul (remek a baicajos kezdő jelenet), de egy idő után rájöttem, hogy nem fogunk összeilleni. A középpontban egy kisvárosi ünnepély van (mint a Shetland-ben), ekkor tűnik el egy fiatal lány (mint a Top of the Lake-ben), aki ezen az ünnepélyen lett volna a “királynő”. Pár órával az eset után megindul a keresés utána, mi pedig megismerünk pár igencsak furcsa karaktert.

A Mayday középpontjában nem a nyomozás áll, illetve nem a rendőrségi nyomozás, hanem a karakterek. Oké, a kisváros férfijai összegyűlnek és nagy keresgélésben kezdenek, hogy megtalálják Hattie Sutton-t, idővel a helyi rendőrség is aktivizálja magát, kikérdez ezt-azt, de a nyomozói funkciókat egy GYED (vagy GYES-en?) lévő anyuka (mint a Broadchurch-ben) látja el talán leginkább, benne is buzogni kezd a tenni akarás és elkezdi keresni a lányt.

Azt a lányt, akit elég sokáig csak keresnek, még a 2. rész végén sem találják meg, így még akkor sem tudni, hogy szimpla eltűnéssel vagy gyilkossággal van-e dolgunk – az egész sajnos idővel át is ment parodisztikusba, hiszen majd minden jelenet közben felhangoztak a háttérben a kósza “Hattie…! Hattie…!”-kiáltások. Ez valahogy fura volt, hogy 2 órán át (58 percesek az epizódok) nem jutunk el odáig, hogy legalább az kiderüljön, hogy blöff-e az egész vagy tényleg történt valami komoly Hattie-vel.

Az a két óra a Hattie…!-zésen kívül pár igen fura karakter és kapcsolat bemutatására megy el – ez az, ami a sorozat erőssége lehet. Azonban a fura karakterek nem mindig jelentenek érdekes karaktereket – és a Mayday nálam ezen bukott meg. Hiába volt rejtélyes a fiát ököllel verő, fura csomagot dugdosó, egész nap XBox-ozó apa vagy a makettvárosrészt építő mufurc öregember, az “áldozat” ikertestvére, esetleg a keresés vezetőjének teljesen kattant tesója, annyira nem hatottak meg, hogy több időt invesztáljak a történetükbe.

Sok fura és unszimpatikus figura, valamint egy rejtély, melynek megoldásához alig jutunk közelebb – sajnáltam, hogy nem dobtak oda pár csontot menet közben a nézőknek, amin el lehetett volna csámcsogni. Még az 1×01 cliffhanger-je is inkább röhejes volt, mint érdekes. Nem mondom, hogy nincs hangulata a Mayday-nek, de valahogy az összkép inkább lett modoros és hűvös, távolságtartó, s épp ezért nem tudtunk összemelegedni. Nem arról van szó, hogy rossz a sorozat, inkább csak megosztó – valakit biztosan el fog kapni, másokat meg hidegen hagy.

Ez hülyén hangzik, de büszke vagyok magamra, hogy miután a 2. rész sem jött be annyira (4/10), nem erőltettem magamra a maradék 3-at azzal, hogy “úgyis kevés rész van hátra” vagy “hátha jobb lesz”, hanem inkább kaszáltam – az persze nem állt semmiből, hogy megnézzem, hogy mi a befejezés. Elég erőteljes, bár nem annyira meglepő, s még inkább ráerősít arra, hogy a Mayday karakterek szintjén működik leginkább. Vagy működött volna, esetemben. (Mondjuk pár kérdés megválaszolatlan marad, de a fő rejtély, valamint pár dolog karakterszinten érthetővé válik.)

20 hozzászólás Ne habozz!

Daru Madar - 2013. 04. 10. 15:42

Csak nem Petyr “Kisujj” Baelish-t látni az egyik képen???
Jajj, de fura így szakáll nélkül…

nyílméregbéka - 2013. 04. 10. 15:51

Az első rész vége felé dühösen kaszáltam az egészet. Unalmas, unszimpatikus karakterek, sehova nem vezető sztori. Erre nekem nincs időm…

Justice - 2013. 04. 10. 15:54

Tommy Carcetti és nem Kisujj ! :D

zedtheant - 2013. 04. 10. 16:05

nekem sem jött be, első rész közepe felé kasza volt. untam, karakterek túl furák meg a hangulata sem fogott meg vhogy. kicsit megnyugodtam, h winnie-nek sem jött be, mert általában egyezik a verdiktünk.

RolloJuve - 2013. 04. 10. 16:06

Hátde tényleg, nem tudtam honnan olyan ismerős :D :D

Emblőczky Jenő - 2013. 04. 10. 16:30

A Mayday a mostaniak közül (Broadc., Top of..) a leggyengébb. Már amiket láttam. Bár a Broadchurch is fokozatosan gyengült.

Hellhound - 2013. 04. 10. 16:30

Én viszont teljesen odáig voltam érte! Simán 10*****/10 :) Az elején kicsit még kételkedtem, de amikor megláttam a biciklis kezdőjelenetet, akkor rögtön és véglegesen beleszerettem. Alapvetően nem élvezem annyira a karakterközpontú sorozatokat meg a sok nyáladzást. Még szerencse, hogy túl sok romantika nem volt benne(ide nekem inkább egy-két hullát! xD). De ebben a sorozatban szerintem tökéletesen mutatták be őket, és semmi idegesítő nem volt benne. A britekre jellemző lassúság is megvolt, szép zene, imádnivaló városka, minden amit szeretek az angolokban. A gyilkolászást sem vitték túlzásba. Az olyan hihetetlen amikor a kis faluban minden héten új sorozatgyilkos garázdálkodik (mondjuk azért olyat is nézek). Az egyik kedvenc részem a hamvak elhelyezésének igencsak kreatív megoldása volt xD Illetve amikor a gazdag kutyás nőci rájött, hogy még mindig van akire számíthat. Az olyan sztorik unalmasak ahol mindenki vagy 100% tökéletes vagy 100% gonosz és akkor a tökéletes elintézi a gonoszt és sálálá vége. Itt az emberek hihetőek voltak és valóságosak minden túlzás nélkül. Még az igazi kibírhatatlan hárpiának is vannak érzései és szenved stb… A rendőr sem tökéletes szent, meg a világ legsz*rabb apájában is van egy kis szeretet a fia iránt.
A befejezés meg… Hát arra nincsenek is szavak. :D Én (gondolatban) örömkönnyekben törtem ki olyan tökéletes volt. Hát na, nem tehetek róla, az ilyen drámai és titokzatos befejezések a gyengéim.

Lemoni - 2013. 04. 10. 18:00

Nálam a sorrend Top of the Lake, Mayday, Broadchurch, Shetland tetszés szempontjából a hasonló témájú filmek közül. Mind a négyet nagyon szeretem, az első kettő a nagyon erős atmoszférával előzi a hétköznapibb feldolgozású utóbbiakat. De lehet, ez a sorrend is változni fog, mert a Village már 2 rész után nagyon jön fel nálam, bár az “csak” dráma, nem krimi, és a Lightfields is azonnal megvett. És még mindig csak április van :)
Nem szoktam még rövidebb sorozatokat sem úgy darálni, hogy együltében az egészet, hanem általában 1-2 részre elosztom naponként. Legutóbb 2 sorozat is annyira beszippantott, hogy borított napi programot, mindent, egyszerűen nem tudtam várni, azonnal látnom kellett végig, a Mayday volt az egyik, a másik a The Prisoner. Lehet, mivel egyben láttam az egészet, ezért erőseben is hatottak rám vagy épp jókor voltam pont ilyen befogadó hangulatban, de libabőröztem, ahogy kellett. A döbbenetes piknikezős végen kívül a Maydayből nem tudok mondani más wtf-t, de egyben az egész film nagy hatással volt rám :)

Vérnarancs - 2013. 04. 10. 18:06

Nekem bejött végig, a brit aura, a karakterek. Jól fel volt építve az 5 rész belőle és ugye valamiben mindenki sáros volt, de ugye csak a végén derült ki az igazság. Viszont már egy másik posztban említettem, én pont, hogy befejezetlennek éreztem a végkifejletet.

pod - 2013. 04. 10. 18:13

De jó nektek, akik első résznél kaszáltátok…

Engem a damages óta sorozat fináléval nem köpött úgy pofán, mint ez. Nagyon kínos lett

winnie - 2013. 04. 10. 18:33

(gyorsan megírom a damages kritikát akkor, hogy rákérdezhessek, mert itt no spoiler arról:)

ngear - 2013. 04. 10. 18:37

“Hattie” ivójáték? :)

holloway - 2013. 04. 10. 18:41

az első négy rész rendben volt. a vége az tragédia. csak az american horror story vége volt ennyire gagyi-béna.

Imi82 - 2013. 04. 10. 19:00

Nagyon gyenge sorozat, idegesítő karakterekkel és borzasztó befejezéssel.

szerintem - 2013. 04. 10. 19:15

“Csak nem Petyr “Kisujj” Baelish-t látni az egyik képen???”

nem, azon a kepen Thomas Carcetti lathato.
Baltimore, Murdaland polgarmestere
:)

búbánatos aszottmajom - 2013. 04. 10. 21:06

és az megvolt hogy a néger nő az ace venturában játszott anno?
egyébként nagyon tetszett, már az első jelenettel megvett kilóra és nekem a végével sem volt különösebb gondom.
azóta már broadchurch dara folyik, aztán majd jöhet a top of the lake (bár messze annak a pilotja tetszett a legkevésbé)meg minden hasonló, remélem lesz még belőlük bőven.

beforesunset - 2013. 04. 11. 21:48

Gyenge (volt) ez a minisorozat, nem érte meg végignézni.
A Broadchurch és a Top of the Lake kategóriákkal jobbak.

LK - 2013. 04. 18. 19:22

jo ez, nekem bejött.

mivanmar - 2013. 10. 15. 19:01

Szerintem borzasztó volt.

innentől SPOILERes leszek
Ha már az elején erőltetik a misztikus szálat, megspórolták volna nekem ezt a pár órát, de mire elkezdtek záporozni a kövek, már tudni akartam, ki a gyilkos (és mi történt Linus anyjával).
Ezúton szeretnék gratulálni a rendőrnek, aki 1. elhitte, hogy megátkozták; 2. több mint egy évet (!) várt azzal, hogy tegyen valamit ellene; 3. ekkor sem a) megkérte a lányt, hogy vegye le a rontást, b) rendőrként fenyegette valahogy, c.) keresett fel egy másik “boszorkányt”.
Gratuláció illeti a rendőr feleségét is, aki megmentette férjét a leleplezéstől, miután az bő egy év impotencia után egy tinilány megfojtásától izgult fel újra. Csak nehogy a saját lánya legyen a következő Viagra-pótlék.
És hát Hattie is nagyon okos, hiszen mikor fojtogatták, nem azt mondta, hogy “ha életben hagysz, leveszem a rontást”, hanem megalázta (“bevetted a kamu átkot és egy éve csak a saját hiszékenységed miatt nem áll fel”), majd megfenyegette, hogy visszajön kísérteni.

c-n - 2013. 11. 10. 14:25

kár volt időt pazarolnom rá.
a vége valami katasztrofális. bűn rossz story.
a karakterek közül nem tudom, hogy lehet e valamelyikkel azonosulni, vagy kedvelni… talán a Linus a legnormálisabb.

a néger nőről készített közeli képektől pedig felállt a szőr a hátamon.
http://kepfeltoltes.hu/131110/nigger_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2/10 a negyedik részig. az ötödik simán értékelhetetlen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz