login |

Southland – 5×09: Chaos – írta Wynonna

2013. 04. 13. 14:05 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Már csak egy rész van hátra a Southland 5. évadjából, és eredetileg azt terveztem, hogy az évadnyitóról szóló írásom után majd csak az fináléról, de az 5×09 mindenképp külön említést érdemel.

Többek között azért, mert az egész sorozat egyik legerősebb, és egyben legmegrázóbb epizódját láthattuk. Michael Cudlitz pedig tényleg megérdemelne jó pár díjat. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Rég volt már sorozatrész ilyen hatással rám, remekül építették fel a feszültséget, és végig lélegzetvisszafojtva vártam, hogy mi fog történni.

A rész azzal indult, hogy Cooper megunta partnere Hank Lucero homofób vicceit, és végre bevallotta neki, hogy meleg. Egy röpke pillanatig úgy tűnt, hogy Lucero el tudja fogadni társa másságát, de nagyon hamar felszínre kerültek ellenséges érzései. Ennek köszönhetően a másnapi járőrözés közben még mindig hatalmas volt a feszültség az eddig jóbarátoknak tűnő partnerek között.

Hiába kitűnő rendőrök mindketten, ez az ellentét valamennyire mégis elvonta a figyelmüket a munkáról. És ez a pillanatnyi figyelmetlenség épp elég volt ahhoz, hogy egy rutin letartóztatás kemény drámába forduljon.

A drótlopáson rajtakapott két drogos túszul ejtette rendőreinket, és fegyvereiktől és egyenruhájuktól megfosztva egy elhagyatott házban tartották fogva őket. Miközben Coopernek sikerült valamennyire megőriznie hidegvérét, Lucero pánikolása még paranoiásabbá tette az amúgy is kiszámíthatatlan drogosokat.

Eközben a rendőrség megtalálta Cooperék elhagyott járőrkocsiját, és aki csak tudott részt vett a szervezett keresőakcióban. Nem volt azonban túl sok nyom, amin elindulhattak volna. Hátborzongató jelenet volt, amikor egy nagy csapat rendőr és nyomozó állt tanácstalanul az elhagyatott raktárépületben, és a nagy csendben hirtelen megszólaló rendőrségi rádión valaki éneklését hallották.

Később Lydia és Ruben egy kukában megtalálta Cooper és Lucero egyenruháját és a jelvényeket, ám a közeli épület biztonsági kamerájának felvételén látott autó rendszámát megtalálva ismét zsákutcába került a nyomozás. Egyedül Ben és Sammy sztorija lógott ki nagyon az összképből, nagyon nem illett ez most ide, jobban örültem volna, ha Ben már a rész elején párba áll Dewey-vel, és együtt keresték volna Coopert.

Valamiért mindvégig az volt az érzésem, hogy majd jön a felmentő sereg, és ez az egész dráma megalapozza majd a jövőben Cooper és Lucero barátságát. Nem kicsit sokkolt ezért, amikor Lucero golyót kapott a fejébe. Vissza kellett tekernem a jelenetet, mert először nem hittem el, hogy ez megtörtént. Utána szintén sokkoló jelenet volt, ahogy megásatták Cooperrel a saját és partnere sírját. Amikor az egyik drogos hirtelen bepánikolt és elmenekült, a másik pedig rálőtt Cooperre, egy rövid pillanatig nem voltam biztos benne, hogy Cooper túléli a részt. Szerencsére a golyó célt tévesztett.

Hiába tett meg a rendőrség mindent, hogy megtalálják a két rendőrt, Cooper a vak szerencsének köszönhette csak, hogy nem végezte ő is halott társa mellett egy útszéli gödörben. Sajnálom Lucerót, jó karakter volt, és Cooper partnerei közül talán épp ez a páros működött a legjobban. Az egész évados kételkedés, majd egy ilyen hatalmas trauma után nem igazán tudom elképzelni, hogy Cooper rendőr akarna maradni…

Jövő héten finálé, de nem hinném, hogy ezt a részt túl tudnák szárnyalni feszültségkeltésben.

15 hozzászólás Ne habozz!

zedtheant - 2013. 04. 13. 14:40

tényleg óriási volt, csak meresztettem a szemem a vége felé az általad is említett jeleneteken.

a southland a legalulértékeltebb sorozat itthon, de sztem kinn is, pedig állandóan minőségi részeket hoz, most pedig tényleg kiemelkedő, amit letettek az asztalra.

sajnálnám, ha vége lenne a következő résszel, pedig nagyon úgy tűnik a pilotszerepek alapján, de azért reménykedjünk. legalább legyen egy jó zárás jövő héten, ha már tényleg ez lesz a vége.

ezt a részt külön is ajánlom bárkinek bepróbálásra, hatalmas élvezeti értéket nyújt, amit ritkán lehet manapság sorozatepizódokkal megtapasztalni.

m76 - 2013. 04. 13. 15:01

Én csalódtam a részben. A szokásos southland színvonalat vártam, de ez valami totál más volt.

Engem nem fogott meg a rész, a feszültséget se éreztem úgy, ahogy kellett volna. Lucero karaktere nemrég került be, még nem volt annyira felépítve, hogy megmozgasson a halála. Ehhez képest Nate megölése 100x jobb volt és drámaibb.

napocskin - 2013. 04. 13. 16:13

@m76 – azért ez nem csak Luceróról szólt, hanem Cooperről is. (Ha folytatódik a sorozat, amit gondolom sokan remélünk, az lenne az érdekes, hogy elbírja-e ezt Cooper, mindazok után, ami történt vele, persze nem csak most, hanem az előző évadokban.)
Nate halála is nagyon drámai volt és megrázó, de ott egész más volt az ok. Illetve, itt egyáltalán nem is volt ok, pont az volt a sokkoló, szerintem, hogy a két drogos a semmiből jött.

Én is kicsit többet vártam volna Bentől, de visszagondolva arra, mennyi minden történt a részben, talán nem volt idő kicsit jobban kibontani azt, hogy ő hogy is áll ehhez az egészhez. Gondolom az évadzáróban fog kiteljesedni az a szál, ami róla és Sammyről szól, mert hétszentség, hogy Ben nem úszhatja meg, amit csinált (ha igen, csalódni fogok).
Egyébként szerintem a Cooper-Sherman páros működött legjobban, mert ott nem csak sima interakció volt, hanem Ben tanult is valamit (a szó mélyebb értelmében), Cooper rendőrként és emberként is hatással volt rá. Lucero is érdekes volt (mint ahogy Lucy Liu karaktere is, most nem jut eszembe a sorozatbeli neve), de mindig főleg abból a szempontból, ahogy Cooperre reflektáltak, vagy Cooper őrájuk; nyilván az állandó szereplők a legérdekesebbek, mert őket jobban ismerjük.

khaal - 2013. 04. 13. 16:21

Elég lehúzós, sötét hangulatú rész volt, tény hogy a Southland sosem volt limonádé, de jelenleg szinte az összes főbb szereplő élete a mélyponton van, vagy afelé tart, egyedül Lydiánál látom azt hogy talán kicsit tisztulnak a fellegek.

Luceronak szerintem elég jól megalapoztak az eddigi részekben, nekem igazán ütöttek a rész történései. Ben és Sammy tényleg kicsit kilógott a részből, de Strokeface halála biztosan komoly következményekkel fog járni, arra tippelek hogy itt nagyon durva dolgok jönnek még a fináléban.

Összességben a Southland számomra megint ott van a hétről hétre legjobban várt sorozatok között.

khaal - 2013. 04. 13. 16:28

Bízok benne hogy folytatódni fog a sorozat, én is kissé azt érzem hogy kissé hanyagolva van mindenhol, pedig minőségileg igencsak rendben van.

Cooper nélkül viszont nehezen tudom elképzelni a folytatást, számomra mindig is ő volt aki összetartotta az egészet. Persze az 1×01 óta eltelt öt évad alatt nagyon sok minden megváltozott, és eddig szerencsére mindig úgy érződött hogy sikeresen tudják továbbgöngyölíteni a szálakat az írok.

danger - 2013. 04. 13. 18:06

Egyik legjobb resze volt a sorozatnak, methes arcokat meg senki nem abrazolta ilyen melysegekben, a forrasztopisztolyos jelenet sem volt egyszeru. Nate halalat is nagyon durvan megkomponaltak par eve, ez most ugyanaz a dobbenet szint.
Ben-ek szala Strokeface miatt volt beleteve, tuti, hogy lesz durva bosszu.

m76 - 2013. 04. 13. 18:24

@danger

Ki állna bosszút? Strokeface egy bandavezér volt, emberei szétszélednek csá. Inkább arról lesz szó, hogy a vizsgálatot megújítják ellene és ráfogják, hogy bosszúból, direkt ölte meg nem volt baleset. Bent meg nem engedi majd tanuskodni maga mellett mert kiderül, hogy ő szervezte a betörést.

m76 - 2013. 04. 13. 18:26

@napocskin

Persze emiatt érdekes, de csak emiatt. Nate halálánál azért köpni nyelni nem tudtam amikor kiderült. Itt meg tudomásul vettem és kész, nem fog hiányozni a karaktere.

freestyle - 2013. 04. 13. 18:30

Üdv

Mennyire epizodikus a sorozat?Én nem láttam még egyetlen részt sem, de láttam jópáran írták a “legjobb epizód a héten” kommentjei között az 5X09-t.

Lenne értelme csak ezt az egy részt megnézni?

danger - 2013. 04. 13. 18:39

@m76: ez is lehet siman, jovoheten kiderul.

@freestyle: nem biztos, hogy egy resszel bele tudnad elni magad annyira, hogy ateld teljesen, nyugodtan be lehet daralni az egesz sorozatot :D

Wynonna - 2013. 04. 13. 19:32

@freestyle: Szerintem nézhető önmagában is a rész. De ez a rész nem igazán követte egy átlagos Southland epizód felépítését, ha van időd, próbáld be az 1×1-et is:)

freestyle - 2013. 04. 14. 12:02

Akkor 1X01 és 5X09?:D
Na jó csak vicc, lehet majd a teljes első évadot megnézem inkább.

dávid - 2013. 04. 17. 08:19

Elkezdeném biztosan jó, de ez a censura sípolás ha végig ilyen.. ,hogy lehet azt kibírni?:D

winnie - 2013. 04. 17. 09:01

engem sosem zavart, dokumentarista jelleget kölcsönöz. (ez egyébként nem cenzúra, hanem direkt ilyen.)

Yamakawa - 2013. 04. 18. 17:05

És Ti hol láttátok az 5-ik évadot ? Nekem még a 4-iket sem sikerült, mert hopp vége lett. Egyszerűen nem értem, hogy a VIASAT hogyan adta le. Számomra az volt az utolsó rész amikor Bryan-ték fejre állnak. Ha tudnátok segíteni tisztázni azt megköszönném.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz