login |

Pilot: Da Vinci’s Demons

2013. 04. 15. 22:20 - Írta: human

55 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A reneszánsz ember, aki az egyik pillanatban még női kebleket skiccel, a következőben pedig a segédjét repteti egy különös szerkezettel, ráadásul a kardozást és az ópiumot sem veti meg.

David S. Goyer fogta azt a nevet, amit már mindenki hallott, és a történetelem-fantasy határvonlaára helyezve sorozatot készített belőle. Elvileg hősünk életrajzában tátongó 5 éves lyukban történik a Da Vinci’s Demons, de gyakorlatilag teljesen elszaladt az íróval a ló. A fontosabb kérdés inkább az, ameddig kevés történetelem rajongó fog eljutni, hogy ez baj-e?

Vagy inkább úgy kell hozzáállni, hogy félre a névvel, itt van ez a zseni, ez a művész, aki a szépség mellett a gyakorlathoz is ért és pont így keveredik bajba, kerül szembe a szervezett vallással, aminek a vezetője, nos, izé, fiúkkal hál és gyilkosságokra ad parancsot. Közben Da Vinci pedig valami rend tagja szintén, de ezt gyerekkora óta próbálta elfeledni. Van itt minden, amit az ember elvár egy középkori környezetbe helyezett misztikus sorozattól.

Igazából a pilot főleg az intrikák alapozására megy el. Felvázolja nekünk a szemben álló feleket, titkos társaságokat. Akinek a sok kavarás a kedvence, az szerintem mindenképp nézzen bele. Természetesen próbáltak valami látványosságot is adni, de sajnos látszik a tévésorozatos büdzsé az egészen. Konkrétan a CGI valami katasztrófa, egy Assassin’s Creed jobban néz ki, ami eléggé rányomja a bélyegét a Da Vinci démonjaira.

A színészekkel nem volt különösebb bajom, bár nem annyira az ismert arcokra gyúrtak itt sem. Mondjuk Starz sorozat révén lehet nem is jöttek volna ők, hiszen a nőknek és férfiaknak is eléggé sokat kell villantani, de azért közel sem Spartacus-szintű az erőszak és a szexualitás, a kavarás és hátba szúrás is eléggé jelentős.

Egyelőre nem győztek meg, igazából maga a történet sem hozott meglepetést, amit a látvánnyal sem dobtak fel (a madárreptetős azért korrekt volt). Egy kicsit olyan 5 éves sorozatnak tűnik, nem pedig olyannak, ami manapság készülne. De majd jól rám cáfoltok a kommentekben, és a kiadott 5/10 miatt is kapok a fejemre.

55 hozzászólás Ne habozz!

Jellal - 2013. 04. 15. 22:34

hát 5nél mindenképp több, de 7nél nem több:)

dzsokole - 2013. 04. 15. 22:38

Nekem is egyből ez ugrott be, hogy itt bizony csak a komolyabb sz.rkavarások előkészítése folyik. Engem sem győztek meg igazán, de a pilot ennek ellenére sima 7/10, de eszemben sincs kiszállni. A CGI? Nem is tudom, nekem jobban bejött, mint a Spartacusé.

Az, hogy méltó utóda lesz a Spartacusnak, erősen kétlem, de hát az sem kezdett valami híresen. A legnagyobb baj számomra, hogy a címszereplő nemes egyszerűséggel hiteltelen. Jobban, mint bármi más. De mindenképp jöhet a folytatás.

Lemoni - 2013. 04. 15. 22:39

Semmiképpen sem Spartacus-pótlék, ez már biztos. Kb. arra jó, hogy különösebb elvárások nélkül egy reneszánsz felnőtt szappant nézzek agylazítóként. Leonardo karaktere kicsit s*ggfejre sikeredett, még nem tudtam megbarátkozni vele, meg az alakító színésszel sem. Remélem, azért nem fogják nagyon gyalázni Leonardot. Teljesen korrekt az 5/10 a nyitásra, majd meglátom, hogyan alakulnak tovább a dolgok.

wondorog - 2013. 04. 15. 22:45

Kicsit nekem olyasmi ez a Leonardo, mint Guy Ritchie Sherlock Holmes-a, fel is nevettem, amikor Lara Pulver megjelent, aki meg ugye a brit Sherlockban játssza Irene Adlert.
Másrészről az intrikák meg a Borgiasra emlékeztetnek (meg persze előtte a Tudorsra), ez a vegyítés így nekem bejött, nálam 7,5/10.

Smash - 2013. 04. 15. 22:47

Vannak történelmi sorozatok és “történelmi” sorozatok. Ez az utóbbi kategóriába fog tartozni, az már látszik. Ezzel nincs semmi baj. Nem úgy kell elkezdeni nézni, hogy ez egy realista dokumentumfilm Da Vinci életéről.
Nekem teljesen korrekt volt, mondjuk eléggé sucker vagyok a műfaj iránt (Tudors, The Borgias, stb. jöhet).
Pilotnak 7/10 szerintem is. A folytatásból többet tudunk majd.

bncppp - 2013. 04. 15. 23:05

Gondoljatok bele, hogy az Arrow pilotja után is záporoztak a negatív kommentek és aztán mi lett belőle! Még nem néztem meg ennek a pilotját, de az, hogy megosztó, mindenképpen jó jel ;)

winnie - 2013. 04. 15. 23:06

az arrow után szinte csak pozitív kommentek voltak, 10-ből 9 komment pozitív volt. az évad magasan legjobban fogadott országos pilotja volt. (és mi lett belőle? hadd ne kommentáljam:) http://www.sorozatjunkie.hu/2012/10/22/201213-a-pilotok-toplistaja-szerintunk-es-szerintetek/

(az, hogy megosztó, nem jelent semmi jót, csak hogy sokan fogják utálni. sokkal jobb, ha mindenki szereti, de. de. hogy mondhat valaki olyat 4-5 vélemény után, 4-5 olyan vélemény után, amik között nincs negatív, hogy megosztó? ez minden, csak nem megosztó? az arrow-t gerg berlanti csinálta, ami azért jó pedigré, ezt a flashforward készítője – nem mindegy:)

(nem mellesleg, ha valakinek nem tetszik egy pilot, akkor jó eséllyel nem fogja tovább nézni a sorozatot és máris eltűnik egy csomó negatív vélemény.)

de tök mindegy, a lényeg, hogy ez is lehet rohadt jó és pocsék is, de egyelőre a vélemények nem oszlanak meg, az 5-7-es sávban középre tendálnak.

plushbird - 2013. 04. 15. 23:07

A szakdolgozatom fele róla szólt, most fejeztem be, így az életével kapcsolatban sokat olvastam, a kutatásairól… Mereskovszkij regényéhez is volt szerencsém… de az eddigi hozzászólások alapján az elvárásaim kicsit magasak.

symor - 2013. 04. 15. 23:49

Szerintem ez is van olyan fasza mint az Arrow :)

Úgy értem, ha azt vesszük mekkora ízlésficamra kell ahhoz, hogy ezt a szart is legalább annyira értékeljük mint az említett nagyra nőtt, szétgyúrt íjász koboldról szóló sorozatot, pont összeillik a kettő :P

LaCRossE - 2013. 04. 16. 00:18

Hehh, nekem bejött, ami még érdekesebb, hogy a Spartacust megpróbáltam újra a 3×03-nál nézni (ahol abbahagytam), de a közepén megint kinyomtam. Olyan 6-6.5/10 volt a pilot, innen van még hová fejlődni, de ettől függetlenül tetszett.

Anthonz - 2013. 04. 16. 09:08

Nem tudom, nem nagyon akaródzik megnézni, nem szimpatikus az ilyen, amikor fel akarja használni a készítő egy híres történelmi személy nevét, hogy készítsen valami random adventure sorozatot, aminek kb. semmi köze nincsen az adott személyhez. Mért nem tud kitalálni akkor valami új nevet? Na mindegy, tudom hogy most sokan nem fognak egyet érteni, de nekem ez nem tetszik. Egyelőre nem próbálom be, max. ha nagyon uborkaszezon lesz a nyáron és nem találok semmi jobb nézni valót (tippre de).

mmonitor - 2013. 04. 16. 09:49

2-nél többet nem tudok rá adni. Nagyon komolytalan az egész tényleg olyan mint valami harminc évvel ezelőtti ifjúsági film.

winnie - 2013. 04. 16. 10:10

“Mért nem tud kitalálni akkor valami új nevet?”

mert ő ezt a személyt akarja feltérképezni, kötődni akar hozzá, rőla akar mesélni. nem tudom, de ennek sokkal több értelme van, mint random személlyel, hiszen így egy csomó dologra lehet utalni, egyébként meg minden lógna a levegőbe.

energy - 2013. 04. 16. 11:31

“Mért nem tud kitalálni akkor valami új nevet?”
Mert valamivel el kell adni, mint a Beauty and the Beast sorozatot is, amit a név nélkül, még annyian sem néznének.

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2013. 04. 16. 12:48

Az első fele eléggé gáz volt, de a második felére már egész jól összeszedte magát.

A CGI valami bűnrossz.

Három részt esélyt azért adok…

Csák Ányos - 2013. 04. 16. 12:53

Mondjuk én még nem láttam, de pl. Spartacusban a “világ” fogott meg (meg a csöcsök). Lehet, hogy az nem volt 100%-ban korhű :P, de azért törekedtek, hogy legyen benne egy-két valóság darabka is (pl. címek – domunis, doktoré :D stb., vagy a nyilvános wc-s jelenet :D).
Én örülnék, ha Assassin’s Creed szerű titkos szektás, harcolós, kavarós lenne a dolog.

superpityu - 2013. 04. 16. 13:12

nem volt rossz, de jó se. esélyt még kap azért, hátha jövőhéten belehúznak. a madaras rész jól meg volt csinálva, de egyébként annyira nem adja a látvány. viszont a kavarások eddig érdekesek. lehet ez még nagyon jó, de nagyon rossz is.

idioty - 2013. 04. 16. 14:35

Én még nem láttam, de a kritika és kommentek miatt biztosan meg fogom nézni. Nekem bejönnek a hasonló dolgok.
Egyébként a CGI Spartacusban is viccesre sikeredett: volt amikor Spartacus a kb 20 fős csapatával éppen legyőzte az egyik vezért és örültek mint majom a f.., mialatt a háttérben több ezer katona meg még mindig harcolt egymás ellen, meg rohangáltak…
Annak idején a Spartacust majdnem kaszáltam az első pár rész után. Nagyon nem tetszettek a belassítós és dugós jelenetek. Szerencsére maradtam, és az első évad egy nagyon jól sikerült évad lett (számomra). Tele fordulatokkal, kavarásokkal. Én ezt szeretem, ezért is fogom nézni…
A másik még a Sons of Anarchy volt hasonló. Ott a zene és a jó motorok miatt kezdtem el nézni. Mára az egyik kedvenc sorozatom lett…

Shyllard - 2013. 04. 16. 16:50

Vártam, de csalódtam, igazából 10 perc után rájöttem, hogy én ezt nem akarom majd nézni. A Da Vincis pillanatok jók voltak, de már egyértelművé tették, hogy mennyire fontos lesz az intrikázás, ami őszintén szólva engem itt nem érdekel. Teljesen másra számítottam, kezdhettek volna valami eredetibbet is a karakterrel. De majd megvárom mi a véleménye az első évadról az embereknek, hátha jól sül el.

Isteee - 2013. 04. 16. 19:49

Nekem ez nagyon középszerű kezdés volt, az 5/10-el teljesen egyetértek. Voltak részek, amik tetszettek benne, és van pár színész, aki szerintem jó. Remélem idővel majd beérik a sorozat. :)

JimmyL - 2013. 04. 16. 21:58

El voltam vele. Italomanias vagyok, meg nezem… elso cgi borzalmas votl aztan javult.
Ugyesen beleraktak, hgoy a tortenelem hazudik, rolad is mast fognak majd mondani.. innentol kezdve akarmit csinalhtank a szereplovel :D vicces…

Figil - 2013. 04. 16. 23:40

Nekem az Assassin’s Creed 2 összeesküvése jutott esszembe róla. Abból is jöhetne már egy straz-os sorozat.

energy - 2013. 04. 20. 15:43

A második rész elején a pucér hulla, nálam kiverte a biztosítékot. Nem akarok olyan sorozatot néni, amiben bármikor ilyen hányingerkeltő, nem is tudom mi a megfelelő szó, évekig néztem a helyszínelőket az nem zavart. A beállítás annyira felkavaró és mellbevágó volt.

Lemoni - 2013. 04. 22. 12:07

Hát, felöltözött hullát kicsit körülményes lett volna boncolni :D (hasonlóan full frontal kiterített pasi volt pl. a True Blood 5. évadban is, de őt ették, ha jól emlékszem :D)
Rájöttem, mi a legfőbb bajom a sorozattal….. az még elmegy, hogy egy laza kalandort csináltak Da Vinciből, de a flegmaság már elég erőltetett. Ez a titkos kulcs meg satöbbi lassan Da Vinci-kódot csinál a sorozatból. De a történelmi háttér és a rejtélyek sajnos a gyengéim, így türelmetlenül várom a folytatást :)

Lemoni - 2013. 04. 23. 14:24

Ja, és még annyit, hogy én felcseréltem volna a Leonardot és a Girolamot játszó két színészt a szerepekben, valahogy Blake Ritsonnak intelligensebb arca van, mint Tom Riley-nak :)

djangyu - 2013. 04. 23. 21:09

nem olvastam végig de az eleje kicsit fura volt nekem, hogy már dohányt szívtak… :) ha jól veszem, ki ez még Kolumbusz előtt játszódott. vagy nem? :)

energy - 2013. 04. 24. 21:18

Lemoni: Blake Ritson volt, aki elvágta annak a medencés fickónak a torkát, miután azt mondta sajnálja, még az első részben? Akkor egyetértek veled.

Lemoni - 2013. 04. 25. 01:09

energy: Igen, róla van szó. Megjegyzem, a World Without End-ben is bírtam már :)

http://www.imdb.com/media/rm922332672/nm0728682

clark - 2013. 04. 29. 16:45

nem a legjobbra sikeredett,bár van hová fejlődni ,javulni!az 5/10 bőven elég.a cgi tényleg nagyon gázra sikeredett,kb egy 90es évekbeli B kategóriás scifi.
kicsit untam magam nézése közben.a spartacus nyomába se ér.
azért még kap egy rész esélyt!

NikoXXX - 2013. 04. 29. 21:42

5/10,meg megnezem ahogy lessz hozza felirat.A Cgi meg elmegy,olyan rossz de tetszik.

Lemoni - 2013. 05. 05. 21:53

Annyira szeretném szeretni, de részről részre ergyább lesz. Teljesen felesleges a 60 perc epizódonként, még 40 percesként is sok lenne benne az üresjárat. Sokszor bénák a párbeszédek, random szex és erőszak, a mellétrafált főszereplőt meg már nem akarom többet ragozni. Na, kínlódok még vele egy kicsit, hátha, esetleg, netán megtáltosodna, de ennél sokkal jobb sorozatokat is kaszáltam már :(

rosickyz - 2013. 05. 06. 00:40

szerintem meg a második rész már sokkal jobb volt!

Komorabb és megfontoltabb volt, mint a pilot, megspékelve egy jó kis krimi-szállal, és nem is egy fordulattal. Ó, és a vége igazán felkeltette az érdeklődésemet.

Lemoni - 2013. 05. 06. 10:24

Én a 4. rész után bátorkodtam írni a kesergőmet, sajnos a rejtélyek időnkénti belebegtetése sem menti meg az unalomtól a többi részt. Egyelőre nagyon nagyon messze van ez a sorozat a Spartacustól, mind izgalomban, mind történet kidolgozásban. A képi világ az rendben van, a főszereplőt leszámítva a színészek is, de a Spartacus után mindenképpen csalódás, a DV’D nem tudja kihozni belőlem azt a feszült várakozást az újabb részekre, mint elődje. (Megjegyzés: nem egy Spartacust vártam reneszánsz köntösben, hanem lebilincselő, pörgős történetet, nagyszabású, szerteágazó ármánykodást, szerethető/utálható, de erős karaktereket.)

rosickyz - 2013. 05. 10. 17:06

A 2. rész után a 3. is durván bejött, a negyediknél kisebb visszaesést tapasztaltam, de eddig bejövős a sorozat. Van benne potenciál.

A legjobb, amit elmondhatok róla, hogy egyáltalán nem az a kardos-baszós, eszetlenül komolytalan sorozat lett belőle, mint amit a Pilot sugallt. A további részeket ugyanis megspékelték érdekes nyomozásokkal és politikai ármánykodással.

kenderes - 2013. 05. 13. 06:19

tény, hogy gyengécskén indul, de az 5. rész komolyan mondom:k*rvajó volt!

rosickyz - 2013. 05. 13. 17:16

csak ismételni tudlak: ez az ötödik egyértelműen a sorozat eddigi legjobbja. Basszus, micsoda túlkapásokat láthatunk.. de mégis mennyire “aranyosan” csinálják!

Lemoni - 2013. 05. 14. 00:34

Úgy van, kellett egy kis denevérszar és mindjárt izgalmasabb lett az élet :D Igen, az 5. részre már mondhatom, hogy egész jó volt, pláne, hogy elég sokat volt benne Giuliano Medici :)

timcsike - 2013. 05. 14. 19:30

Az 5. rész nekem is nagyon bejött! A Starzos sorozatoknál az 5. rész a vízválasztó? Giuliano Medici meg annyira de annyira… :))

timcsike - 2013. 05. 14. 19:34

Az igaz hogy 8 részes lesz az évad?

dzsokole - 2013. 05. 15. 02:57

timcsike: igen,8 részes lesz. Amúgy mi van Giulianóval? Ekkora eyecandy lenne? :D

Szerintem a karaktereknek és a történetnek is csak egy kis idő kellett, jó kis sztori van itt kibontakozóban.
Ha ez így fog javulni tovább, bátran ajánlani fogom a pilot után kaszálóknak a visszatérést.

Lemoni - 2013. 05. 15. 13:14

dzsokole: Giuliano Medici eyecandy is, meg jófej is, mondhatni a Da Vinci’s Gannicusa :D

timcsike - 2013. 05. 15. 15:32

Lemoni ez tetszik, a Da Vinci’s Gannicusa. Amúgy igen, számomra hatalmas eyecandy. :)
Kár hogy csak 8 rész lesz. :(

Lemoni - 2013. 05. 20. 00:28

Most nagyon önző leszek, kizárólag esztétikai szempontból: meztelen nőket mindig szép, fiatal, formásat mutatnak a sorozatban, de pucér pasikból a randa, vén, pocakost. Hahó, a nőknek szemük is van, nem csak szájuk!!! :P

rosickyz - 2013. 05. 20. 16:20

Ja, elég komolyan nyomták a néző arcába a farkakat a legutóbbi részben :D…
ami egyébként kicsit kizökkkentett. Örültem a Vlad Tepes sztorinak, de szörnyen nem illett bele az egészbe.

Két féleképp lehet túlozni: megmosolyogtatóan, amikor olyan élvezetesre csinálják a dolgot, hogy a kutyát sem zavarja a túlkapás- lásd a denevéres esetet. És lehet idétlenül túlozni, mint most Drakulával.

timcsike - 2013. 05. 24. 12:56

Párszor én is felszisszentem a farkak láttán, pedig a Spartacusnál már megedződtem, de ott legalább nem ilyen vén trottyokat mutogattak. :D Giuliano Medici nem akar villantani? :)

Lemoni - 2013. 05. 24. 13:23

“Giuliano Medici nem akar villantani? :)”

Hehe, akkor az a farokvillantás lenne nálam a hét idézete :D

Lemoni - 2013. 05. 30. 00:24

Kicsit Relic Hunter-feelingem volt a sok relikvia láttán, már csak a torinói lepel kellett volna oda :o

Jaj, csak egy picike hiányzott, majdnem lett ‘hét idézete’; ehelyett az ep vége lett a ‘hét tragédiája’ :( Tényleg várom a finálét, aztán ott vigyázzanak mit lépnek (különös tekintettel Giuliano-ra), mert ütök…….

dzsokole - 2013. 06. 01. 19:46

Ez a rész egyszerűen fantasztikus volt. Ütős, merész, pörgött végig. Rég láttam ilyen jó sorozatepizódot.

Lemoni - 2013. 06. 08. 17:27

Óhogyaza!!!!! Nem volt elég a héten Robb Stark megölése, Giuliano is kellett? Mindjárt szétvet a méreg, miért nem Lorenzot nyírták ki helyette :/
A finálé 45 percig unalmas volt, a végére felpörögtek az események, de ilyen gagyi cliffet én nem mostanában láttam. Ajánlom, hogy a második évadra találjanak egy (kettő, sok) Tom Bateman-kaliberű eyecandyt, mert ez így nagyon nincs most rendben.

Lemoni - 2013. 06. 08. 18:01

winnie, meggondolatlanul méregből túl spoileres voltam egy másik sorozattal kapcsolatban az előző kommentemben, légy szíves kitörölni, köszönöm……és bocsánat :S

rosickyz - 2013. 06. 09. 00:25

Talán az írók tökösnek akartak tűnni azzal hogy meglépték Giuliano halálát, de ez könnyen lehet, hogy rosszul fog elsülni- szerintem ezzel vesztettek pár nézőt, mert egy igazi (vagy az egyetlen?) közönségkedvencet írták ki a sorozatból.
Hát ez a cliffhanger meg mi a franc akart lenni.. idegesítőbb és bénább volt mint a Sherlock első évadában. Ettől többet vártam, de összességében elégedett vagyok az első évaddal.

Netrat - 2013. 06. 09. 22:10

Elkezdtem nézni a Da Vinci’s Deamons-t, talán nem lesz rossz, csak sajnos nem ügyelnek a részletekre: az elején dohánnyal kínálja az ifjú da Vincit valaki, és ez bosszantó tévedés: a dohányt csak bő száz évvel később kezdik behozni Amerikából. Az 1470-es években, amikor a történet játszódik, még Amerika sincs felfedezve. Vízipipa egyébként már régóta volt, Keleten használták, de kizárólag kendert szívtak benne, és ez beleillett volna a történetbe.

winnie - 2013. 06. 10. 06:46

ez nem hiszem, hogy gondot okozna, fantasy-ről van szó, még szándékos is lehet.

timcsike - 2013. 06. 13. 12:36

Most jutottam odáig hogy megnézzem, magyar felirat nuku, megnéztem angollal,egész jól ment. :D Sajnos én végig rettegtem Giulianoval kapcsolatban, hogy meglépik a halálát, hisz valójában is fiatalon halt meg, úgy ahogy a sorozatban volt. Reménykedtem, hogy ebben sem követik hűen a történelmet. A vége felkeltette annyira az érdeklődésemet, hogy várjam a következő évadot, jó kis sorozat ez, még akkor is ha vannak mélypontjai.
Amúgy Riario is eyecandy nekem, a maga gonosz, seggfej módján :)

Isteee - 2013. 06. 18. 10:05

Nagyon tetszik a sorozat, nemrég voltam DaVinci kiállításon is, és nagyon sok kütyüt felhasználtak a készítők, ez így még egy kis pluszt is adott a sorozathoz nekem.
Ez a befejezés viszont nem nagyon tűnt cliffhanger-nek, egyszerűen csak mintha elvágták volna a cselekmények kellős közepén…
Most meg itt ülök és várom a következő évadot :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz