login |

Átívelős krimit, de melyiket?

2013. 04. 26. 20:00 - Írta: CyClotroniC

52 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, , , ,

Broadchurch – winnie: 7/10 | Mayday – winnie: 5/10
Shetland – winnie: 6/10 | Top of the Lake – human: 8/10

4 újonc, 4 szezon, 4 eset. Az idei évben úgy tűnik, hogy elkényeztette a Twin Peaks vagy a The Killing műfaját megidéző, átívelő történetű, karakterdrámás krimik (a témára vonatkozó hét kérdése itt található) szerelmeseit a brit szigetország, illetve ugye a Top of the Lake-ben még Új-Zéland keze is benne van, csak hogy még borongósabb legyen az összkép.

A spoilerezést és pontozást mellőzve, próbáltam inkább ügy, karakterek, atmoszféra és egyéb aspektusok szerint összehasonlítani vagy éppen szembe állítani egymással a négy sorozatot, kizárólag a pilotjaik alapján. A mezőny egész erős, bár nem tagadom, imádom ezt a fajta krimi stílust, amit képviselnek, így talán egy kis összevetés jó mankó lehet azok számára, akik vacillálnak, hogy melyik is passzolna hozzájuk. (A kommenteknél lehet ajánlgatni, ellentmondani, egyedül a spoilerezéseket kerüljük, ha lehet még az utalás szintjén is.)

Lássuk, hogy mi fán terem a Broadchurch, a Mayday, a Shetland és a Top of the Lake.

Először talán a formátumokról pár szóban. A Top of the Lake 7, míg a Mayday 5 epizódos minisorozat, amiknek vélhetően nem is lesz folytatása, míg a Broadchurch egy kerek egész, 8 részes évadot követően folytatódik majd, ahogyan az Ann Cleeves-regényeket feldolgozó Shetland egy 2×1 órás “próbaévad” után kapta meg a berendelést további 6 epizódra, mely párosával fog három másik történetet bemutatni, és ebből a szempontból kicsit kakukktojása is a felhozatalunknak.

Furcsa, de talán maga az ügy a legkevésbé jelentős dolog egy átívelő krimiben, sokkal inkább az utóéleten szokott lenni a hangsúly, hogy hogyan mozgatja meg a környezetben élők életét, ennek ellenére mégiscsak kulcsmomentum, hiszen könnyen beránthatja a nézőt vagy éppen hogy elengedi annak a kezét már a pilot első perceiben.

A Shetland itt is kivétel, és számomra talán ez a leggyengébb a felhozatalból. Már a könyvadaptáción sejteni lehetett, hogy javarészt egy szálon fut majd, ritkán pillant bele a környezet életébe, többnyire mindent a nyomozó szemén keresztül látunk majd, és mint ilyen, egyértelműen a legszokványosabb és leglineárisabb darabja a négyesnek. Az áldozatot tekintve, egyedül itt kapunk egy idős asszonyt, a többinél mind gyerekek vannak a középpontban.

A Top of the Lake látszólag a legmerészebb, hiszen nincs is haláleset az epizód elején, “csak” egy kislány besétál egy jéghideg tóba, majd később semmit sem mer mondani, még az Elisabeth Moss alakította nyomozónőnek sem. A Mayday esetében a kisváros címadó, májusi ünnepségéről tűnik el a választott királynéjuk, míg a Broadchurch a kis Danny Latimer halálával egyértelműen nyeri a versenyt.

Nem azért emelkedik ki a Broadchurch, mert csak itt hozott egyértelmű halálesetet a pilot (később ugye ez még a többinél is változhat), hanem ez töri össze a legidillisztikusabb képet, külön kiemelve, hogy gyönyörűen üti fel a tragédiát azáltal, ahogy az anyuka végig csak érzi, hogy valami baj van, míg a néző már tudja előre, hogy valóban.

Itt jönnek képbe a karakterek, ahol már erősen ízlés kérdése, hogy kit melyik fog majd meg jobban, de itt is a Shetlandet éreztem a leglaposabbnak. Valahogy az ottani nyomozó a legszemélytelenebb, és a szarkasztikus sidekick lány is kibillenti az embert a sziget zord hangulatából, itt érezni a legkevésbé az eset súlyát.

A Broadchurch-nél kapunk egy keserű, de céltudatos nyomozót (David Tennant), míg a kisváros az imént említett okok miatt működik jól. Egyszerűen az ártatlansága és a hétköznapiassága teszi érdekessé, mert érzi a néző, hogy itt tényleg a felszín alatt szunnyadhatnak a titkok, amik tragédiák sorát okozhatják majd, illetve jóformán mindenki beleesik az annyira-nem-gyanús-hogy-pont-ezért-gyanús kategóriába.

Ennek pontosan az ellenkezője a Mayday, ahol annyira elvont, kifacsart és antipatikus jellemeket kapunk, hogy egyszerűen mindenki gyanússá válik, nagyon elenyésző kivételt leszámítva, mindenkinek megvan a saját titka, sőt mindenkire tudatosan rá is akarják terelni a gyanút az írók már az első egy órában, ellentétben a Broadchurch-csel, ahol látszólag nincs indíték, itt szinte akad mindenkinél.

A Top of the Lake pedig kifejezetten művészfilmes ezen a területen, és néhol már-már zavaró mértékben visszafogott. Úgy érzi a néző, mintha semmiről sem tudna eleget, ami van akinek simán frusztráló vagy érdektelen lehet, más viszont garantáltan imádni fogja. Egyértelműen ez a legnehezebben befogadható darab a felhozatalból. A Mayday-hez hasonlóan fura mindenki, de sokkal kevésbé tolakodóan, és jobban belesimulnak a különcségek a szokatlanabb, nyersebb környezetbe, ahogy talán itt érezni a legritkásabbnak a populációt is, mégis – a finom megoldások ellenére – talán a Mayday jobban megragadott az első félórájával.

Az atmoszférát tekintően ellenben egyértelműen a Top of the Lake a legerősebb és a legtudatosabb, noha mind a négy sorozat nyomasztó  a maga módján, és egyiknek se lehet panasz a képi világára, de Új-Zélanddal tényleg nehéz felvenni a versenyt ezen a téren. A Broadchurch-nél a zenét és a hangmérnöki munkát lehet még méltatni. Ólafur Arnalds szerzeményei telitalálatok, bár én már régóta ismerem, így lehet, hogy elfogult vagyok vele, illetve a tenger robajlása és a szél süvítése mindig a legjobbkor töri meg vészjóslóan a kisvárosi idillt.

A Mayday képsorai helyenként hatásvadásznak hathatnak (továbbnézve a sorozatot, úgy tűnik, hogy okkal),  noha szépek és átgondoltak, de kétségkívül tudatosan túloznak a karakterekkel, a titkokkal és a képi hatásokkal, és mivel a pilotban konkrétan nyomozást se láttunk, csak önszerveződött keresgélést, így leginkább itt hat szikralángként a kiindulópont, mivel a városka lakóira helyezi a hangsúlyt teljes mértékben. A Shetland se csúnya, csupán a másik háromhoz mérten sivár, aminek kevésbé érzem itt a funkcióját, mint a Top of the Lake esetében, és a tájat leszámítva is ez hozza a legkommerszebb kép világot.

Hogy mit érdemes nézni? Ha csak egyet választotok, a Shetlandet semmiképpen nem ajánlanám, nincs meg benne az a plusz, ami a többinél így vagy úgy, ha kell, éppen hogy taszító formában, de ott van, akárcsak ígéretként is. A Top of the Lake a legprofibb, legszebb, legművészibb az összesből, viszont a legnehezebben befogadható is. A pilot sokkal inkább hatott egy 2-3. epizódnak, ami elmélyíti az ismereteket, mintsem érdeklődést keltene. A potenciál persze nagy benne, de beszédes, hogy hiába látni rajta a minőséget, annak a darájára tudom magam rávenni a legkevésbé.

A Mayday nálam működött. Sokan lehúzták, winnie-től is ez kapta a legkevesebb pontot, és jó páran kiemelték, hogy nem lehet a karakterekkel azonosulni, de őszintén szólva, én nem is feltétlenül akarok, ellenben nagyon érdekel, hogy ki miért lett olyan, amilyen, és úgy érzem, hogy ha az ügyhöz nem is kapcsolódik minden szorosan, de a sok feszültség és titok most mindenkiből a felszínre törhet Hattie eltűnése kapcsán. Én azt mondanám, hogy vakon ne írjátok le, a pilot első fele úgyis eldönti, hogy kit fog érdekelni, és kit nem, 30 percet megérdemel.

Ha egyetlenegyet akartok nézni, akkor az a Broadchurch. Igen, a Top of the Lake pilotja jobb “filmes munka”, de szórakoztató értékre, nálam mégis ez a nyertes, és talán ez a rejtély érdekel az összes közül a legjobban. Azt hiszem, pont az adja a báját az egésznek, hogy itt valami (látszólag) nagyon átlagos helyen történt valami nagyon szokatlan, ami kétségtelenül próbára fog tenni nem kevés karaktert.

Mindegyiket van miért ajánlani, és abszolút nézőfüggő, hogy kinek melyik lesz a kedvence, részemről pusztán személyes preferencia, hogy a Broadchurch és a Mayday jobban megfogott. Az pedig mindenképpen üdvözölendő, hogy az átívelős, karakterdrámás krimiket kezdik ismét felkapni, és még az átlagosabbra sikerült darabjaik is simán intelligensebb krimi-élményt nyújtanak bármelyik procedurális, heti esetes nyomozóssal szemben, abba meg ugye külön érdekes belegondolni, hogy ez a 4 sorozat együtt pontosan annyi időt vesz el, mint egy országos nyomozósdi egyetlen szezonja.

A poszt 2-2 képet tartalmazott a sorozatokból, sorrendben: Mayday, Broadchurch, Top of the Lake, Shetland.

52 hozzászólás Ne habozz!

Lilith - 2013. 04. 26. 20:30

Én azt hiszem mindegyiket bepróbálom,mert nem tudtam eldönteni :D
Aztán meg majd kiderül mi volt a “zsákbamacskával”.

sorozat/gyilkos - 2013. 04. 26. 20:33

Grata

Remek összefoglaló! Még akkor is, ha én csak egy pihentetett Broadcurch-el és Top of the Lake vagyok játékban.

Broadchurchel egyetlen bajom van, az olcsó hatásvadász, de funkciótlanul kitartott hangulatképek (nekem ne remegjen makróban fél percig az a kxxva bóbita, anélkül is meg lett volna, sőt!)

winnie - 2013. 04. 26. 20:44

(ezt írtam egyébként az előzőnél is, nem tudom, hogy ki írta, de míg a shetland vagy a totl nagyon képekre is rámegy, a broadchurch-ön ezt nem vettem észre. lehet, hogy van ilyen persze, viszont az biztos, hogy a hatásvadászatot nem az ilyen képekre mondanám, ez inkább az ellenkezője:)

JimmyL - 2013. 04. 26. 20:50

csak a shetlandet lattam, de nagyon szerettem. Megnezem a tobbit is…

sorozat/gyilkos - 2013. 04. 26. 20:52

@vinnie

Ez gondolom nekem jött (betehetnétek már azt a válaszgombot azért).

Egyébként meg de. Minden 10 másodpercnél tovább kitartott hullámzás, bóbita, döglöttmadár olcsó! hatásvadászat. 10 mp-ig csak hatásvadászat :)

yeeeyha - 2013. 04. 26. 20:56

Wow, jó kis írás :D
Eddig a Shetlandet néztem meg, ez volt az első ilyenféle sorozatbepróbálásom (nem vagyok nagy krimi-mániás), és imádtam. Skócia gyönyörű, szerettem a nyomozót és a másik nyomozós csajt, érdekesnek találtam az eset hátterét.
A Mayday és a Top of the Lake rajta van a listámon, márcsak egy kis szabadidő hiányzik (inkább bele se gondolok, hogy miket kell még belezsúfolnom ebbe a szorgalmi időszakba).

CyClotroniC - 2013. 04. 26. 21:02

A Mayday-nél érezni használják úgy az erdőt, mintha karakter lenne, még egy kis misztikumot is tulajdonítva neki ezáltal. Ezt nem is akarom itt firtatni, mert már spoilerveszélyes lenne, de azt már azóta végignéztem, és én szerettem. Nagyon. Szerintem írok is róla, mert van mit.

A Broadchurch-nél én viszonylag kevés olyan képet láttam, ami a tájjal foglalkozott volna, igaz annál még csak 4 részig jutottam az írás óta, de ott ez nem tűnt fel. Visszatérő elem viszont a pados beszélgetések, ahol a városkát is mutatják, és a reklámblokk határon lévő feliratos képkitartások.

A Top of the Lake a tájat sokkal elegánsabban kezeli talán, míg a Shetlandnél éreztem azt, hogy két jelenet között, akkor jöjjön egy kis Travel Channel montázs, mintha útifilm lenne.

A Top of the Lake-et viszont bevallom, feladtam idővel. 3. rész közepéig jutottam. Azt vettem észre, hogy ahol Peter Mullan megjelent, azonnal megtelt erővel és érdekességgel a jelenet, de hiába igényes, hiába szép, hiába jók a többi színészek is, számomra túl lassú volt, pedig nem vagyok elutasító többnyire az elnyújtott drámákkal. Talán majd egyszer kap egy újabb esélyt, hogy befejezzem.

AJ - 2013. 04. 26. 21:11

Én nekem a Broadchurch jobban tetszik, mint a Mayday. Mondjuk az utóbbi nekem zárt. Nem csak az idegenek nem engedi be a kisváros, de úgy tűnik, a nézőket is kirekesztik, nem engedik be elsőre. Ennek ellenére tetszett és érdekes. A szereplőkkel szerintem lehet azonosulni, mondjuk vannak érdekes dolgai a sorozatnak, de koránt sem annyira rossz, mint ahogy itt is emlegetik.

A Broadchurch tény, szerinem is, hogy a legjobb. Egyszerűen tökéletes az, ahogyan a szereplők, a lelki világuk és a táj ellentétben van egymással, ahogyan a két főszereplő is. Színészekben is ez az erős és a zene az tényleg hihetetlenül jó. Nem az a The Killing szerűen nyomasztó, hanem hangulatos krimi.

Lemoni - 2013. 04. 26. 21:24

Nekem a Top Of The Lake és a Mayday az atmoszférájával volt több, extrább, a Broadchurch és a Shetland hétköznapibb volt, illetve a történetek lezárása ütősebb volt az első kettőnél. Az utóbbi kettőnek meg még ott a lehetőség, hogy a következő évadban újra megmutassák. Természetesen mind a 4 sorozat kiemelkedő volt sok egyéb más futó sorozatnál, csak egymáshoz viszonyítva állítottam fel a sorrendjüket. Egyébként ha átívelős dráma, nekem még ideillik a Lightfields is, ami szintén nagyon tetszett. Soha rosszabb felhozatalt egy negyedéven belül :)

Arkadia - 2013. 04. 26. 22:06

Banyeg, mostmár le lehet állni az ilyen ütős ajànlókkal! Mindegyikhez kedvet kaptam, de az eddig megszerzett sorik is halomban àllnak.:-):-):-):-):-):-):-) Max nem alszom. :-):-):-)

kasmat - 2013. 04. 26. 23:13

Nagyon jó ötlet volt, hogy egy ilyen összehasonlítós ajánlót írtok a sorozatokról, jöhet ilyesmi a jövőben is! :)
Egyenlőre a négyesből, időhiány miatt még csak a Shetlandet néztem meg, de a Broadchurch mindenképp sorra fog kerülni hamarosan.

Hellhound - 2013. 04. 26. 23:28

Na végre valakinek tetszett a Mayday. :D
Nekem egyértelműen a Mayday az első ezek közül toronymagasan, de erről már áradoztam máshol.
Második a Top of the lake. Egyértelműen minden profi benne, a színészek, a sztori, a hely, a munka… Hatalmas WTF érzés volt a végén, bár azért igazából előre éreztem… xD Viszont minden nap nem tudnám ezt élvezni, nagyon nehéz a történetvezetés. Én szeretem ha jóóól kifejtenek mindent. Itt meg még jóformán arról is elfelejtettek szólni néha, hogy hé elmúlt pár hónap. De egyértelműen a legprofibb, viszont ettől függetlenül személyesen nem biztos, hogy az érint meg legjobban.
A Shetlandot és Broadchurc-öt próbáltam, de az első résznél nem jutottam tovább. Egyszerűen nem éreztem a szikra leghalványabb jelét sem bennük :/ De ez csak személyes ízlés, szakmailag semmi kivetnivalót nem látok bennük.

liberatore - 2013. 04. 26. 23:35

Hű, tetszetős poszt! Előre is köszi az ellopott percekért! :D

A Top of the Laket bepróbáltam, de ez a lassúság nem a kedvencem. Igaz, a gyönyörű táj és Killing pótlás miatt néztem bele. Ezek közül még a Broadchurch érdekel nagyon és a fináléról írt kritika és most ez meggyőzött, hogy belenkezdjek. Valamiért már látatlanban érzem, hogy kedvelni fogom. Eddig egy angol sorozatban sem csalódtam, amibe belepillantottam. Szóval, köszi az írást!

clegane - 2013. 04. 27. 01:36

hö éppen darálgatom a Broadchurchöt (4. résznél járok), de eddig egyáltalán semmilyen kitartott bóbita vagy hullámzás nem tűnt fel a legkevésbé sem.
wtf man?

beforesunset - 2013. 04. 27. 02:42

A Broadchurch kitűnő volt, a Mayday gyatra.
A Top of the Lake két rész után tetszetős.

LuPuS - 2013. 04. 27. 06:36

Mayday – egyszer megnézhető történet kis misztikum szaggal ellátva

Top of the Lake – elég sokat írtatok itt róla, a Vogue kiemelten foglalkozott vele most kerül majd megtekintésre

Broadchurch – szerintem kimarad

Shetland – szerintem kimarad

…..ami kiegészítés lenne az átívelős krimiknél megemlíteném a HÍD című skandináv 8 részes “remek művet” itt is volt róla szó bár a táj igencsak korlátozódik a HÍDRa

Qmy - 2013. 04. 27. 07:32

Gondolom tiltva vagyok, de azért a megpróbálom. A közösség érdekében.

A Top of the Lake-et kerüljétek. Már 8 éve gyűröm a sorozatokat elég brutális mennyiségben, de ez eddig a mélypont. Ha átmegy a hsz. ,akkor leírom miért.

Vérnarancs - 2013. 04. 27. 07:33

Ebből is látszik, hogy mennyire más véleményeken vagyunk egyes sorozatokkal kapcsolatban. Persze nem is lenne kerek, ha mindenben egyetértenénk. A Shetland csak a táj miatt volt nálam favorit, a krimi szál egysíkú és érdektelen volt, viszont aki kedveli a témát, annak könnyed 1,5 órás kikapcsolódás. A Mayday nagyon jó volt, főként a tudatlanság miatt (meg ugye Kisujj vendégszereplése), de a vége borzalmas lett, még egy 10 percet ráhúzhattak volna. A Híd, nos én nagyjából 20 percig bírtam nézni. A Top of the Lake-nek adtam még egy esélyt, megnéztem a második felvonást, de nem tud magába szippantani. A Broadchurch az, amit a felsoroltak fölé emelek és ezt ajánlom Nektek.

nyílméregbéka - 2013. 04. 27. 08:49

A Maydayt az első rész háromnegyedénél kaszáltam. Nekem nagyon nem jött be a csupa ellenszenves karakter.
A Broadchurch-öt még egyelőre félretettem darára, majd meglátjuk. A többi nem érdekel, ebből a stílusból elég egy egy szezonra.

Gedeon74 - 2013. 04. 27. 10:05

Melyiket? A kérdés inkább az, hogy milyen sorrendben. :) Szóval az biztos, hogy előbb-utóbb mindegyik kap esélyt minimum a bepróbálásra, rajta vannak a listán.

tzs - 2013. 04. 27. 10:15

A Mayday-t és a Broadchurch-öt már láttam, mindkettő nagyon bejött, de főleg a Broadchurch. A másik kettő is rajta van a listámon :)

Qmy - 2013. 04. 27. 10:17

Top of the Lake…

– Ez egy női sorozat. Ehhez nagy női empátia kell, ami nekem nincs. Férfiszemmel élvezhetetlen, egy feminista szörnyeteg az egész, cselekmény/akció/logika alig, érzelmek, dráma, lelkizés viszont a csúcsra járatva. A szokásos két pali közt őrlődés, terhesség/szülési mizéria, a férfiak állatok, kitől van a gyerek, függetlenség stb.
– Lassú, eseménytelen, mindig a rész végére kapunk valami minimális koncot egy csipetnyi red herring fűszerrel, ami épphogy tartja a reményt, hogy ne kaszáljuk. Egészen a 6. részig kell várni, mire “beindul” <- erősen idézőjelben! Összhatásra ez is egy jó könyv vázlatos, felszínes kivonata lehet. Tipikus hiba, hogy a könyvet nem adaptálják tv-hez, hanem csak leforgatják belőle a lényegesnek gondolt jeleneteket, itt is ez történhetett.
– …hmmm, mi az eyecandy ellentéte?… Már a főszereplő is "érdekes arcú és mozgású" + még kapunk egy csapat öregasszonyt akik alulöltözötten/meztelenül kóvályognak a táborban, very disturbing
– Oké, Új-Zéland, táj stb, de most valahogy még ez se adta
– Logikátlan. Egy példa: Belőnek a házad ablakán puskával, mit csinálsz? Takaróba bugyolálod magad és kimész romantikázni a tábortűzhöz az expaliddal, aki egyszer már csúnyán cserbenhagyott?
– A végső megoldást nagyon hirtelen kapjuk meg, az utolsó 5 percre hirtelen beugrik a semmiből, gyakorlatilag kapcsolódási pont nélkül és ráadásul a kőkemény téma nagyon súlytalanul van prezentálva, zéró sokkhatás
– Holly Hunter szerepe kb. 5 percnyi, ráadásul nagyon elcseszett egy figura, valami végletekig lesérült lelkű nő(?… rossz volt ránézni is), aki valami guruféle a sorstársai között. Szerintem Jane Campion beleírta magát a történetbe, külsőre is nagy a hasonlóság.
– Lucy Lawless feltűnik kb. 30 mp-re, nem is értem minek

Egy 10/5-öt tudnék rá adni, mert végignéztem. De csak azért, hogy végig legyen nézve. Időpocsékolás volt, túl sok a jó sorozat. Erős a gyanúm, hogy a három másik sorozat bármelyikével jobban jártam volna. Kellett valami Killing-pótlék, de a kettő ég és föld.

Szerintem meg Bottom of the lake…

búbánatos aszottmajom - 2013. 04. 27. 11:14

Broadchurch a legnagyobb kedvenc a The Killing óta, rég vártam úgy sorozatrészt mint annak az utolsó felvonását.
A Mayday emlékszem már a nyitójelenettel megvett és végig fent tudta tartani az érdeklődésem, bár tény hogy ennyi ellenszenves szereplőt egy filmben ritkán látni.
A Top Of The Lake egyelőre 2 résznél megakadt, folytatni fogom, de messze nem tűnik annyira jónak/érdekesnek mint a fent említettek.
A negyedikről még nem hallottam, de bepróbálom majd.

Egyébként jól összeszedett írás, köszi érte.

bara - 2013. 04. 27. 12:51

@CyClotroniC: De jó, hogy írtál ilyet!!! A Top of the lake-en konkrétan bealudtam, de ezek szerint érdemes még angol együgyes-nyomozóssal próbákoznom. Ha nincs a poszt, biztos nem tettem volna.

Dor Ka - 2013. 04. 27. 13:07

hozzám a Top of the Lake ért el és teljes mértékben be tudtam fogadni.:) abszolút megnyert magának ezzel a misztikus/művészi, lassú víz partot mos atmoszférával. a Broadchurch-ön gondolkodom egy ideje, (pláne mióta a The Killing-el is összetalálkoztam) biztos az lesz a következő. jó lett az ajánló!:)
érdekes, mert a krimi abszolút nem az én műfajom, de ha a pszichológiáját ragadják meg és nem kizárólag a véres jelenetekre összpontosítanak (mint pl. The Following), akkor nagyon be tud szippantani ez a műfaj is.

Peppper - 2013. 04. 27. 14:31

Eddig csak a Mayday-t láttam ezek közül, azóta is bánom hogy végignéztem, egy kimondottan rossz emlék számomra. Az összes szereplő taszító volt nekem, a karakterek teljesen irreálisak. A fekete rendőrnő pedig szerintem botrányosan rosszul játszott, mindig teljesen kizökkentett. A misztikus vonal nekem csak idegesítő volt, a befejezés pedig hatásvadászra sikerült nagyon. Ennél a másik 3 nekem csak jobb lehet :)

safranyn - 2013. 04. 27. 16:38

A Top of The Lake nagyon nem fogott meg, a Mayday már jobban. A Broadchurch az év újonca a Banshee mellett, a Shetlan meg kimaradt.

yepp - 2013. 04. 27. 16:52

Amint vége az érettségi szezonnak, jön a dara. :) Az első mindenképp a Broadchurch lesz.

d - 2013. 04. 27. 21:09

en eddig harmat lattam, a Shetland-et majd nem soka kezdem.

a Mayday volt szamomra a harmas leggyengebbje, 4/10
a Top of the lake nem volt rossz, de nem tobb 6/10nel
a Broadchruch tetszett a legjobban, 9/10

a Mayday-ben az elso resztol tudtam ki tette, a Top of the lake-ben szinten, a Broadchurch-nel viszont csak az utolso elotti resztol.

r.zsofi - 2013. 04. 27. 21:21

Broadchurch nagyon tetszett….végig annyira, hogy csak jókat tudtam mondani…de a vége nem tetszett. Illetve a gyilkosság oka súlytalan, nagyobb csattanást vártam volna, mintha az utolsó nagy rohamra kifáradt volna az író. Nem a színészek, ők végig szuperek, maga a történet nem volt teljes kerek egész…de persze lehet hogy ezzel egyedül maradok. :-) Ettől függetlenül érdemes megnézni, mert remek egy sorozat.
Top of the Lake: két rész után erősen gondolkozom, hogy folytassam-e…..nem mondom hogy rossz, de vannak sokkal jobbak is.
Másik kettő is látom, megosztó, meglátjuk. :-)

flake - 2013. 04. 28. 18:49

Qmy:

Tökéletesen egyetértek!

NikoXXX - 2013. 04. 28. 23:05

Csak a Broadchurchot lattam,de beprobalom ezeket,kosz az ajanlot.

szerintem - 2013. 04. 29. 01:11

ez egy nagyon jo poszt, de nem mertem addig elolvasni, amig nem vegeztem a broadchurch-el. most meg latom, hogy valoszinuleg veletlenul rogton a legjobbat lattam elsore ebbol a negyesbol:(
azert mindnek adok eselyt, hatha, mert latom, hogy a kommentek alapjan a mayday peldaul nagyon megoszto.

egyelore semmi sem er a the killing nyomaba. majd talan a harmadik evad:)

akicsrak - 2013. 04. 29. 09:16

Broadchurch OST megjelent, tökéletes muzsika.

winnie - 2013. 04. 29. 21:24

szenzációs zene. egész nap az megy.

CyClotroniC - 2013. 04. 30. 16:22

Nem teljesen Broadchurch ugye, de ugyanaz a zeneszerző.
Engem anno ezzel a videóval húzott be Ólafur Arnalds: http://www.youtube.com/watch?v=mYIfiQlfaas

Ginevra - 2013. 05. 04. 14:07

Érdekes ez a kijelentés, hogy a Top of the Lake női sorozat volna. Persze lehet benne valami, a férjem sem tudta végignézni:))
Engem viszont az első résztől berántott, 3 nap alatt néztem végig. A csaj főszereplő amúgy a Mad Menből ismert Elisabeth Moss (Peggy Olson a Mad Menben), aki valóban nem egy klasszikus “szépség”, de nem is értem, miért kellene minden sorozatban eyecandynek lenni a főszereplőnek:) (Lásd The Killing, Mireille Enos sem az…) Én ezt a sorit nagyon ajánlom:)

A Broadchurch egy rész után kasza, fontolgattam, adjak-e esélyt a második résznek, de hihetetlenül untam az elsőt.

Dark Energy - 2013. 05. 05. 21:47

4-ből 3 megnézve. (Mayday kihagyva)

A Broadchurch-ről már áradoztam a megfelelő posztokban. Muszáj volt iTunes-on a zenéjét is megvenni, zseniális.
Tuti még legalább egyszer meg fogom nézni, mert annyira megfogott, hogy nem ereszt el.

Top of the Lake
Gyönyörű helyszínek, remek színészek (Peter Mullan valami eszméletlen volt!) de hiába, ha a harmadik résztől már kicsit kínlódva néztem. Nagyon nyers, durva és “beteges” karaktereket kaptunk, furi volt az egész.

Shetland
Tetszett, korrekt volt, talán épp a rövidsége miatt. Ha több részen keresztül nyomoznak, akkor szerintem jó esetben kínlódás, rossz esetben kasza lett volna a vége.

holloway - 2013. 05. 12. 18:33

nyűglődés a broadchurch és a mayday is. nem is értem ezt a hype-ot a broadchurch körül. mindkettő leginkább egy szociodráma nem egy bűnügyi film. maga a bűnügy és annak megoldása teljességgel másodlagos. mindkettőnél a lényeg h a közösség széthullik. remek. a killingben is ez volt de 100x eredetibben, finomabban és főleg jobban megcsinálva. mintha egy forgató könyvet írtak volna és gyorsan kettő filmet csináltak volna belőle. csupa klisé az egész: balfasz vidéki nyomozók, mindenkinek van vmi takargatni valója, valami szennyes, kis piszkos dolog a múltban. tök jó h megint előrángatták ezt a pedofil dolgot, van kukkolónk is, mindenki megcsalja a másikat stb. szerencse h ezúttal kimaradt a bevándorlók kérdése talán a broadchurch 2 és a mayday 2-ben az is feljön. a legszánalmasabb a mitikus szál volt mindkettőben, a látnok és az erdő ereje, az alja volt a két sorozatban. a színészi alakítások is pocsékok voltak.

a top of the lake-t és a shetland-et nem láttam. peggynek adok egy esélyt, a shetlandet hanyagolom, elegem van a brit krimikből egy időre (scully ügynök soriját még megnézem) és ha még a sorozatjunkie is azt írja róla h szar, akkor az kb nézhetetlen.

winnie - 2013. 05. 21. 21:52

“maga a bűnügy és annak megoldása teljességgel másodlagos. ”

ez a lényeg, épp ezért jó. sokaknak. a killing is ilyen volt, nem? (de mivel a killing feldolgozás, ezért annyira eredeti nem lehet:)

Coraline - 2013. 07. 28. 18:15

Ezekből már csak a Top of the lake van hátra, és reménykedem, hogy nálam is meglesz a 8/10.
A Broadchurch abszolút 10/10-es volt, nagyon tetszett, és egy percre sem untam meg a 8 rész során. A színészek nagyon jók és át tudják adni a jól megírt szereplőket, és korrekt cselekményvezetés után korrekt befejezést kapunk. S2 várós!
A Shetland meglehetsen szokatlan volt első látásra, de tetszett. Kicsit kevésbé volt érdekes, mint a fent említett Broadchurch, de fenn tudta tartani az érdeklősést, a színészek sem voltak rosszak – én biztos követni fogom az “évadzáróig”. 7,5/10
A Mayday katasztrofális volt, életemben nem csalódtam így brit krimiben, az egyszer biztos. Semmitmondó cselekmény, sehová nem vezet, a jó színészek ellenére az unalmas karakterek nézhetetlenné teszik, és a finálét rendesen elszúrták, annak ellenére, hogy maga az alaphelyzet – [SPOILER], miszerint a rendőrnő segít megúszni a férjének a gyilkosságot – sok-sok nagyszerű lehetőséget, nagy potenciált tartogatott magában, még egy olyan második évadra is, ami talán kicsit mentett volna a helyzeten. Mindenesetre 3/10, senkinek nem ajánlom.

idioty - 2013. 07. 30. 01:29

Én a Broadchurch-t még néhány hónapja befejeztem. Tetszett nagyon, ahogy visszagondolok rá, kb olyan 8/10.
De most fejeztem be a Top of the Lake-et. Az első néhány részt a Broadchurch-el együtt kezdtem nézni. Akkoriban jobban tetszett a Broadchurch, mert az pörög, történnek az események. Ez a Top of the Lake pedig más. Lassú, vontatott, de!!! mégis nagyon jó. Nagyon jók a szereplők, a történet pedig első osztályú. Szerintem érdemes végignézni. Így utólag már azt mondom, hogy jobb volt, mint a Broadchurch. Jobban szeretem az ilyen elgondolkodtató filmeket/sorozatokat. Broadchurch az szimplán krimi volt. De a Top of the Lake az több annál. Így én neki szintén 8/10-et adnék, így a Broadchurch lecsúszott nálam 7/10-re.

idioty - 2013. 07. 30. 01:38

Ja, és még egy dolog, hogy a Top of the Lake végén derül ki a lényeg (nyilván), és én úgy éreztem, hogy szépen rávezettek minket arra. Folyamatosan kaptuk hozzá az infót, csak olyan elszórtan, hogy nem raktuk össze. Nem úgy, mint a nyomozó… :)

Áron - 2013. 08. 05. 17:30

Sziasztok,

Ezeket már végigtoltuk, tudtok még ajánlani ezekhez hasonló magas színvonalú, átívelős krimiket? (Killing, Bridge, Sherlock megvan, Luthert most próbáljuk ki)

Köszi

mivanmar - 2013. 10. 15. 18:25

A Maydayt fikázókhoz csatlakozom.

A kritikához annyit fűznék hozzá, hogy koránt sem volt mindenkinek indítéka – igazából senkinek se volt Spicert kivéve. Csak mindenki kapott egy-két gyanús nézést lassítva.

Számomra az egyetlen igazi pozitívum az volt ebben a sorozatban, ahogy bemutatták, milyen nyomasztó élet az, ahol megölnek egy tinilányt, és egyből mindenki a saját házastársára / apjára / testvérére gyanakszik.

Reeku - 2013. 10. 21. 12:13

@Áron: Remélem ezeket még nem láttátok: ajánlanám a The Fall-t, nekem nagyon bejött. Egy évad volt eddig, jön majd a második.
Meg a Whitechapel-t, ebből három évad volt, és negyedik már elindult úgy tudom. Ezek hosszabbak, egy évad három rész. Ezt még nem láttam, de tervben van.

Yzerman - 2014. 03. 08. 00:03

No, akár mit mondtok, a Broadchurch nálam mindent visz.
Akár mikor meghallom bármelyik betétdalát ráz a hideg. Az első részben amikor “fater” vonul a faluban, és tulajdonképpen “mindenkit” megismerünk… No, ez így utólag is hab a tortán, de azt hiszem ezzel semmit sem spoilereztem, úgyhogy aki nem látta volna még…HAJRÁ :)

Gedeon74 - 2014. 03. 09. 16:11

A Top of the Lake-nél nem jutottam túl az első részen, nagyon nem az én világom, a többi megnézve.

A Broadchurch lett az abszolút befutó, de a Shetland is nagyon berántott.

A Mayday-t egyszer meg lehet nézni, de tényleg antipatikus benne mindenki, ráadásul a rendőrnőt alakító színésznő (vagy maga a megformált karaktere?) annyira idegesítő, hogy valami rettenet. Viszont az is igaz, hogy ennek lett a legmegdöbbentőbb a befejezése, mondhatni méltó volt a sorozat beteges, elvont hangulatához.

Carlo Blaine - 2015. 05. 20. 03:02

Jó hogy rátaláltam erre a cikkre, mert mindegyik elég jó sorozat.
A Top of The Lake volt szerintem erősen lemaradva a többitől, de szerencsére “csak” 10 részes volt, szóval 1 szer megérte azért megnézni.
A Mayday meg a fele volt, és jóval izgalmasabb is csak ezért volt jó, de a másik kettővel nincs egy súlycsoportban.

Irsai Oliver - 2019. 12. 23. 13:50

En imadom a Shetlandet, annyira emberi, h meg a nyomaszto nyomozasokat is enyhiti. A Broadchruchot
Lattam meg ebbol a negybol, az se volt rossz, plane az elso es a harmadik evad, de a Shetland nekem mindent visz, minden evadban.

pearl - 2019. 12. 23. 14:01

Ez a cikk nagyon tetszik. Úgy szeretem, amikor új vagy régi sorozatokra is rábukkanok a cikkeitek alapján.
Szóval, a Broadchurch nálam mindent vitt. Már áradoztam róla, tán a hidegrázós jeleneteknél. A Top of the Lake-ből egy részt néztem, de kasza lett. A sorozat se jött be, meg a csajt se bírom a Mad Men óta. A Mayday-t és a Shetland-et ezután bepróbálom. Ezek az átívelős krimik néha nagyon bejönnek. A Killing is nagy kedvenc. Megemlíteném még az ABC gyilkosságot is, nekem nagyon tetszett.

pepe úr - 2022. 01. 11. 12:54

Üdv!

Nekünk a Top of the Lake fontos és nagyszerű sorozatélmény volt tavaly. Asszonyka várandós volt éppen és mivel az anyaság, a szülőség, felelősség, szeretet, gyűlölet központi témája a sorozatnak, nagy hatással volt ránk, sok érzelmet váltott ki belőlünk. Amúgy nekem sem szívem csücske Elisabeth Moss, de számomra tökéletes választás volt ehhez a szerephez. Tényleg sok mindent kaptam ettől a két évadtól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz