login |

Pilot: Vicious

2013. 04. 30. 20:22 - Írta: CyClotroniC

28 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Vannak azok a pillanatok – és a Vicious esetében úgy tűnik, hogy komplett pilotok is – amikor az ember értetlenül mered a képernyőre, hogy ennyi nagy név hogyan tudott ennyire bántóan egysíkú, harsány olcsóságot összehozni. Ha lenne egy Anglia nagyon mellécsap-kategória, ez lehetne az egyik zászlóshajója.

Mondjuk a Vicious alapja eleve rizikós, ugyanis klasszikus, többkamerás, aláröhögős stílusban próbál bemutatni egy 50 éve együtt élő meleg párt (Sir Ian McKellen, Sir Derek Jacobi), nyugdíjas éveikben, akik fölé új lakó (Iwan Rheon) költözik, ráadásul mindezt egy tapasztalt színpadi író és a Will & Grace-es Gary Janetti közös irományaként várhattuk.

Vakon azt gondolná az ember, hogy érdekes lehet Ser Ian-t egy olyan szerepben látni, ahol egy színházi karrierjét bőven maga mögött hagyó, zsémbes, meleg öregembert alakít, de nem az. De még mennyire, hogy nem az.

Ha Derek Jacobi karikatúra-szerűen túljátszott karakterét ki is veszem a képből, akkor is szörnyethalna az érdeklődés az első 20 perc után. Például azért, mert 95%-ban egyetlen nappaliban játszódik az egész, annak is egy kanapéján vagy néha megtörve a statikusságot, az ajtajában ácsorogva.

Az elején morognak egymásra, de megközelítőleg se úgy, mint ahogy Jack Lemmon és Walter Matthau tette azt fénykorában, majd csönget az új fiatal srác, és nagyon bénán próbálják kipuhatolni, hogy meleg-e, aki csak kínosan mosolyog az egészen. Ó, és hasonlít Zac Efronra. “Az név ugye? Vagy egy hely?” Ááááh…

A sorozatnyitó második felébe aztán bezsúfolnak még a nappaliba másik két sztereotípia barátot is, egy nyitott szemmel, ülve elalvó, szenilis öregasszonyt, meg egy mindenen zsörtölődő személyt, aki néha beszól valami egysorossal. A sorozatnak viszont nincs semmi íve, dinamikája, még csak alapszituáció se jóformán, pusztán az erőtlen beszólogatásokra és versengésre épít végig.

Pontszámra mondjuk 2-3/10 között lehet, de jobb is, ha ezt a részét hagyjuk, ahogy szerintem a sorozattól is érdemes óvakodni. Hogy mire járt ez a néhány pont? Szerencsétlen Ian McKellen veszettül próbálkozott tenni valamit, Iwan Rheon meg néha olyan volt, mint aki magán a jeleneten, színészként feszengene kínosan, de tényleg ennyi. Talán akad majd valaki, aki a kommenteknél védelmébe veszi ezt a “komédiát”, én biztosan végeztem vele.

28 hozzászólás Ne habozz!

cyborgwings - 2013. 04. 30. 20:45

szomorú vagyok, mert iwan rheon is olyasvalaki számomra, akiért mindenre hajlandó vagyok, de így leírás alapján ez a sorozat is olyan lesz, hogy na jó, erre talán mégsem. sok más színésszel jártam már így és mindig rendesen elkeseredek ilyenkor, mert annyira nézném őket, de nem megy.

Ancsa - 2013. 04. 30. 20:58

Ian McKellen és Derek Jacobi egy sorozatban?? Sőt még az alapszituáció sem annyira rémes, hogy ne lehetne jó az eredmény.
Ha ennek ellenére ennyire rossz, mint írod, kizárt dolog, hogy belenézzek, a készítők meg… hagyjuk.
Köszi az írást!

CyClotroniC - 2013. 04. 30. 21:04

Papíron nagyon megvolt rá az esély, hogy működjön. Előzetesen McKellen is áradozott arról, hogy okos a komédia, meg nem tipikusan meleg-sitcom, csak egyszerűen melegek a karakterei. Ezt amúgy többnyire tartja, bár Jacobi helyenként sok talán.

Ami jó lenne, de valamiért mégsem jó, hogy próbál retro lenni nagyon stílusában, hozni a klasszikus angol humort (Feketevipera, Csengetett Mylord, Waczak Szálló és társai), de egyszerűen nem vicces, ez pedig sitcomnál elengedhetetlen.

Sokat mondjuk nem változtatott volna a kritikán, de belenéztem azért, hogy a briteknél mi volt a visszhang, 2 lehúzás, 1 elmegy és 1 dicséret volt az összkép a 4-ből, amit olvastam.

Igazából 20 perc az egész, de 10-ből is leszűrhető akár a lényege, így nem sok energia bepróbálni, hátha másnak tetszik majd. Én a szereposztás miatt választottam be, de egyetlen egyszer nem mosolyodtam el, pedig akartam szeretni.

yeeeyha - 2013. 04. 30. 21:29

Misfits-Simon a második képen; akármit mond az írás, miatta muszáj meglesnem.

sziamonra - 2013. 04. 30. 21:34

Nem sokszor fordul elő, de most teljes mértékben nem értek egyet a kritikával.
Szerintem a gond az, hogy úgy van kezelve mint egy tipikus többkamerás szitkom. Érdemesebb úgy tekinteni rá mint egy színpadi darabra, amit felvesznek kamerára. Ezt mutatja a hosszú jelenetek is (gyakorlatilag négy jelenet van, de abból kettő rövidebb, szóval a másik kettő adja a játékidő 70%-át). Ezáltal az említett ripacskodás rögtön értelmet nyer, mivel egy színpadi darabban így szoktak játszani. Ian McKellen játékán látszik igazán ez. Hangosabban beszél, megnyomja a poént. Iwan Rheon játéka is ilyen, túljátszott, mint egy színházban (de látszik, hogy kevesebb a rutinja).
A kritika hatására néztem meg, hogy tényleg ilyen rossz-e, de én nagyon pozitívan csalódtam. Még jókat is mosolyogtam rajta (én ilyen egyszerűen megnevettethető vagyok). Érdekes volt nézni.
Nem egy egetrengető sorozat, de engem megnyertek.

Lajosék a másodikról - 2013. 04. 30. 21:47

Egyetértek sziamonrával, nekem is a színház jött le belőle. A “darab” ártalmatlan, nem fogja megváltani a világot, de teljesen szórakoztató annak, aki szereti a színházi komédiát.

Az írás elejéhez: az “Anglia nagyon mellécsap” abszolút létező kategória, továbbmegyek, sokkal több minősíthetetlen “sitcom” megy, mint Amerikában (a Lee Nelson’s Well Funny People-t pl. egyszerűen nem akartam elhinni).

CyClotroniC - 2013. 04. 30. 21:54

A színháziasság nekem is lejött… Eleve az egyik írónak olyan a háttere, a 3 idősebb főszereplő mind színházban edződött, érződik rajta a szándék, hogy ezt a világot akarja idézni. Kifejezetten szeretem a színházi komédiákat, de ez tényleg nem működött, és nem a műfaja miatt. Bár szerintem a színházas nyelvhez a helyzetkomikum és a félreértésekre épülő cselekmény is jobban illik.

De direkt ezért írtam is, hogy akit nagyon érdekel, vakon ne adja fel, olvastam olyan kritikát is a lehúzások mellett, aki dicsérte. Az pedig csak jó, ha akad olyan, akinek tetszett.

Isteee - 2013. 04. 30. 21:58

Én sem értek egyet a kritikával. Kicsit furcsa és kicsit harsány lehet ez egyeseknek, de pontosan így működik a meleg humor. :) Nekem még így is picit pörgős volt, csak kapkodtam a fejem a sok poén között, de így volt jó.
Velem nyertek egy nézőt. :)

kiskiraly - 2013. 04. 30. 23:08

Előbbi kommentem elszállt nofene.
No, megnéztem. Már az első másodpercben lejött hogy színházias lett a szitkom. Sajnos a karakterek is a főszereplőket is beleértve.
2/10

Hunnenkoenig - 2013. 04. 30. 23:42

Annyira nem volt rossz, de nem biztos, hogy maradok.
Igaz voltak benne jo penok, de eleg klisesre sikeredtek a karakterek valoban.

A srac ha nem meleg, mi a francnak probalt mindig indokot talalni arra, hogy visszajöjjön.

Ez a szal kicsit eröltetett volt es a srac inkabb csak egy plot device volt.

CyClotroniC - 2013. 04. 30. 23:49

Rheon marad állandónak. Valszeg majd generation gap poénok lesznek belőle.

Lemoni - 2013. 05. 01. 00:29

Én jól elrötyögtem rajta, marad nézős :)
Valahogy jobban bejön ez a fapados humor, mint az átlag amerikai sitcom poénok, azok nekem túl mesterkéltek, erőltetettek.

Egyszarvu - 2013. 05. 01. 12:04

Ne vegye kedveteket a kritika, nekem speciel nagyon bejött :D
Kb sírtam a röhögéstől Sir Ian arcjátékaitól, Iwan irtó édes benne, kedves, pörgős rész volt ez az első. Kíváncsi leszek a másodikra, de szerintem nem fogok egykönnyen lemondani a folytatásról :)

Egyébként nem vágtam, hogy mi az alapsztori, ezért már azon jót derültem, amikor a két öregúr azon zsémbelődik, hogy 48 év alatt nem volt képes elmondani az anyucinak (na ő szerintem olyan lesz, mint Columbo felesége :D), hogy meleg.

Egyszarvu - 2013. 05. 01. 12:06

@CyClotroniC – egyébként Iwan Rheon is színházban edződött, csak hamar kikerült :D

Piemaker - 2013. 05. 01. 21:24

Ilyen kritika után rögtön be fogom próbálni.
Nekem simán bejöhet az,amit ennyire lehúzol. :)

zako1 - 2013. 05. 02. 06:32

Jó ez, nem kell tőle félni, különösen annak, aki a klasszikus angol humorú sorozatokon nőtt fel. Valóban teátrális, gyakran karikatúraszerű (főleg Jacobi), de számomra akkor is nézhető, sőt, megmosolyogtató néha. Én maradok a folytatásra, 20 perc hetente bele fog férni. Arra azért kíváncsi lennék, hogy az írók mennyit merítettek a két főszereplő valódi életéből… :))

winnie - 2013. 05. 02. 08:17

“Ilyen kritika után rögtön be fogom próbálni.
Nekem simán bejöhet az,amit ennyire lehúzol. :)”

mint ahogy az is simán bejöhet az, amit nagyon dicsér. és az is simán bejöhet, ami közepes. ergó ilyen null logikával nincs értelme kritikát olvasnod (sokkal hasznosabbak az előzetesek), érdemes mindent bepróbálnod. azért ennél tudatosabb olvasókra számítunk:)

(mármint nem arra célzok, hogy nem kell bepróbálni valamit egy negatív kritika után, de az, hogy érdekel-e valakit egy két öregemberről szóló komédia, az előzetes alapján is el lehet dönteni. vagy a szereplők alapján. rég rossz, ha valakinek ehhez negatív kritika kell.)

(az meg a másik, hogy miért van kitüntetett szerepe a posztszerzőnek? a kommentelők egyenrangúak vele. ott van xy pozitív véleménye – az miért nem hat rád? vagy zzs negatív véleménye? az miért nem? stb,)

zako1 - 2013. 05. 02. 10:15

winnie: +1

Én – bár természetesen elolvasom a kritikákat és a kommenteket is egy-egy pilottal kapcsolatban – szeretek a saját szememmel meggyőződni a minőségről. Volt pilot, amit végig sem néztem, bár nagyon jó kritikákat kapott, és voltak mások által lepontozott, lehúzott, gagyinak tartottak, amelyeket máig nézek. Számomra egy kritika – akár negatív, akár pozitív – leginkább kedvcsináló, figyelemfelhívó.

Isteee - 2013. 05. 14. 22:43

Az 1×03-ban van sok utalás Magyarországra és Budapestre :)

Lemoni - 2013. 05. 14. 23:33

A magyar jelenlét mellett a Downton Abbey is kapott egy kis fricskát, egyre jobban bírom az ‘öregek’ hülyülését, Iwan meg remek ifjú partner hozzá. Tegnap még egy kegyetlenkedő bosszúálló a GoT-ban, ma meg kis idióta ebben és mindegyik karakterben tök jó. Idén nálam a Plebs és a Job Lot mellett a Vicious is befutott végig nézős brit sitcomnak. :)

Isteee - 2013. 05. 15. 08:11

És azért Violet se semmi karakter :D

Lemoni - 2013. 05. 15. 13:22

Violetet az ‘öregekhez’ vettem, neki meg azok a legjobb poénjai, amikor Ash-t próbálja befűzni, azokon mindig szakadok a röhögéstől, főleg amilyen fejeket vág hozzá, na meg a srác reakciói is :D

Lemoni - 2013. 05. 22. 10:25

Violet most csak mutatóban volt, de Penelope is jó humorforrás :D A két diszkóbetyártól meg kész voltam :D

Isteee - 2013. 05. 22. 23:06

Zseniális volt ez a rész is. Nagyon jók a szövegek, bár tudnék így beszélni :D

goodjohnwin - 2013. 06. 05. 16:22

a színpadiassággal nincs gondom, a meleg humorral még annyira sem, a brit humorral sem – de a sorozatot valahogy nem tudom megszeretni.
Persze vannak jó pillanatai, és így nyárra éppen jó lesz, de akkor már inkább a Partners megkerült utolsó epizódjain szórakozom, ha erre a témára vágyom :)

cyborgwings - 2013. 06. 06. 15:09

ha már így előkerült rss-ben a téma, jelezném, hogy végül az első részt megnéztem, de sajnos ez tényleg nem az én műfajom.
tkp. nem volt olyan rossz, de valahogy úgy éreztem végig, hogy simán megleszek a folytatás nélkül, sem a humora, sem a szereplők nem fogtak meg. sajnos iwan vonzereje sem bírt akkora hatással lenni rám, hogy legalább miatta kitartsak.

Dominio - 2016. 09. 14. 09:36

Őszintén, én imádtam. A második évadot nézem és fetrengek a padlón a nevetéstől. Én mindenképp ajánlom, és bár valakit megbántok ezzel, de egy rossz kritika miatt, valaki úgy dönt, hogy nem ad neki egy esélyt, számomra hihetetlen.

Zoli - 2016. 10. 08. 10:55

Megnézem mert két nagy sztár, és kurvára nem csalódtam, viccesek, aranyosak.

Discoba lépbe:
Ó, nézd Freddie, vannak nálunk öregebbek is!
Freddie: Az egy tükör!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz