login |

Finálé előtt: The Americans

2013. 05. 01. 16:40 - Írta: winnie

28 hozzászólás | kategória: kritika, video,

Oké, van kibeszélő, de ennek ellenére nagyon bosszant, hogy nem sikerült évad közben véleményeznem a The Americans-t, mert egyrészt bőven lett volna róla mondanivalóm, másrészt meg érdekelt volna, hogy más is gondolkozik-e hasonlóan, mint én, vagy sokkal jobb véleménnyel van róla? (Á, ezt a témát jobb lett volna hétről-hétre kidumálni. Na, majd jövőre.)

A lényeg valójában az lett volna, amit már máshol fejtegettem, hogy a sorozatot csúnyán benézte az FX. Mondom ezt úgy, hogy kedvelem és simán nézős maradt, a kasza fel sem merülne, de a The Americans nem illik a Justified, a Sons of Anarchy, sőt, még az American Horror Story mellé sem.

Nem csak a gyenge nézettség lehet bizonyíték erre (mázli, hogy berendelték gyorsan a folytatást), hanem a kritikusi istenítések eltünedezése is. Szerintem így díjakra sincs nagyon esélye, pedig az FX-es drámáknál az mindig alapvetés. Nem mintha a díj vagy a nézettség bármit is jelentene a minőségre nézve, ráadásul Noah Emmerich baromi jó, de azért egyfajta indikátor.

Hiába szeretem nézni ( az orosz tematika a gyengém), mintha azt éreznem, hogy ez nagyon messze van az elit kategóriától, a készítők olyan dolgokat vélnek nagy húzásnak, amik mellett úgymond már eljárt az idő – szinte guilty pleasure-ként tekintek rá. A többit majd a finálékritikánál. Most jön a zárás, a tovább mögött a szezonfinálé promója.

28 hozzászólás Ne habozz!

csare.app - 2013. 05. 01. 17:03

Én az 5. rész után kaszáltam, tök érdektelenné vált, egyszerűen nem kötött le…

tomberek56 - 2013. 05. 01. 17:18

Nagyon akartam szeretni, de nem sikerült :(

Shannen - 2013. 05. 01. 17:30

Nekem semmi bajom nincs a sorozattal. Már az első rész után megvett és ez azóta sem változott. Szépen építkezett hétről-hétre, voltak benne nagyon jó pillanatok, a színészek szerintem remekelnek. A hangulat is remek, egy szóval nekem az egyik kedvenc újoncom idén.
Az, hogy mennyire fér el a FX többi sorozata mellett, azon kár elmélkedni hosszan, tekintve, hogy minden sorozat önmagában értékes, nem máshoz viszonyítva.
Ilyen szempontból csak annyira érdekel, hogy az FX-en megy, hogy tőlük függ,hogy meddig marad még műsoron. Csak tudjon majd a küvetkező évadban is elég nézőt produkálni.
Én már most a következő évadot várom, remélem ezen a finálé sem fog változtatni.

secret - 2013. 05. 01. 17:47

a szovjet dolgokat én is imádom, de ez így nem az igazi. feelgood, meg minden, csak valóban nem elit kategória. és már most eljutottam arra a pontra, hogyha nem a hidegháborúban játszódna, nem nézném.

secret - 2013. 05. 01. 17:48

ja, amúgy puszi annak, aki ezt kitalálta, de a finálé pont ma jön ugye, a munka ünnepén. :D

winnie - 2013. 05. 01. 18:01

shannen: ettol meg ez jutott eszembe, hogy ez nem illik az fx-brandbe, amit vagy tucat sorozat megalapozott.

Leadfoot - 2013. 05. 01. 18:26

Én is így vagyok. Mindent megtettem, hogy megkedveljem, de nem ment. Még kitartok, de a második évadra nem hinném, hogy maradok.

Ebből a témából, ezekkel a színészekkel ennél sokkal de sokkal többet lehetett volna kihozni.

A legnagyobb baj, hogy ha így kémkednek a szovjetek anno, kb. fél óra alatt bukott volna le a komplett hálózatuk. Rém gagyi, ahogy amerikai földön akcióznak. És ez nem lenne baj, elvégre pl. a Breaking Bad-ban is vannak ilyen csacskaságok, csakhogy ott annyira a többire koncentrálunk, hogy észre se vesszük. Ha pedig mégis, akkor nem zavar. Viszont ahol gyenge a sztori, ott nagyon ordítanak az ilyen dolgok.

blogen - 2013. 05. 01. 18:44

A nyolcvanas évek első felében vagyunk. Minden rém gagyi volt Leadfoot! Pont ezzel alapozzák meg a hitelességet. Ugyanakkor az igaz, hogy nem egy precíz sorozat, inkább hangulata van, mint feszes története. Nem egy angol kémfilm az már biztos.

Leadfoot - 2013. 05. 01. 18:58

Persze, a kémkedés alapból rohadtul unalmas dolog. Az igazi kémek nem zsarolnak meg minden nap istenfélő takarítónőket, nem lövöldözik halomra az embereket az utcán, nem verik szarrá a tartójukat, stb.

De meg lehetett volna találni az arany középutat. Ettől nyilván kevésbé lenne pörgős a sorozat, de az nem mindenképp baj.

symor - 2013. 05. 01. 19:12

Én szeretem ezt a sorozatot!

Tetszenek a szereplők Emmerich szerintem még sohasem volt ilyen jó, Keri Russel fogalmam sincs miért nem került ilyen teljesítménnyel még az élvonalba, Matthew Rysh pedig az anti-sztáralkata ellenére meggyőző és nagyon fájing álcái vannak :)

A gond a sztori természetesen, minden jobb momentumot valami nagyon erőltetett történetszálba ágyaznak. A sorozat eddigi két legszarabb epizódja szerintem a Reagen merénylet alatt látottak és az elrablás-kínzás-beugratás volt. Az elsőben nagy potenciál volt és nagyon el lett baszva, egyedül Russel kíméletlen hatékonysága jött be a járőrrel kapcsolatban, minden más rohadtul erőltetett volt a részben. A másodikban, amiben a tartótisztjük próbálta beugratni őket az egy beteg baromság volt az elejétől a végéig, a “megcsalsz” konfliktussal együtt, amikor dolguk végezve mindketten félrekúrnak rendesen, ha az érdek úgy kívánja.

Szóval az évad inkább vált jobb és tényleg emlékezetes pillanatok gyűjteményévé, mint egy koherensen kiváló szériává. A hiányérzetem viszont fájóan meglenne, ha nem folytatódna a dolog még pár évadon keresztül!

Bízom benne, hogy megint egy SoA effektussal találkozunk, aminek az első évadja nagyon billegett némelyeknél. Sőt, tulajdonképpen a kritika máig le sem szarja a sorozatot, de ennek ellenére képes volt komoly bázist építeni és előnyére változni.

Meglátjuk!

blogen - 2013. 05. 01. 19:14

Ha csak a most olvasható Portik-Laborcra gondolok, akkor de. Zsarolnak, lövöldöznek, robbantanak. Pedig ezek csak egy közepes ország a piszkos munkát maffiózókkal végeztető korrupt kémei. A sorozatban ha jól emlékszem a KGB ügynökei egy direkte e célra kondicionált néger drogbandával játszanak össze ugyanezért. Persze tudom, a KGB az más, a mi kémeinknek meg pláne mi közük a KGB-hez és módszereihez, az amerikai forgatókönyvírók meg nyilván nem olvassák a Wikileaksen az SzBSz és az orosz szervezet bűnözés közti szoros kapcsolatok újabb epizódjáról szóló szövegeket, szal nem is tudom honnan vehették az ilyen képtelen feltételezéseket a kelet európai hírszerzési módszerekről!

Eh, amerikaiak. Jó hogy nem keverték össze Budapestet Bukaresttel! :D

Dor Ka - 2013. 05. 01. 20:16

én először nem szerettem, aztán megszerettem, biztos nézni fogom a folytatást is.

m76 - 2013. 05. 01. 20:23

Ha valami nem illik az FX brandbe az a Justified. Az kb egy walker texasi kopó szintjén van az első pár rész alapján. El is kaszáltam gyorsan.

Tény, hogy ez alulteljesít ahhoz képest ami lehetne, de azért messze nem rossz.

Junkieka - 2013. 05. 01. 22:17

Én rácuppantam, nézem, mint a güzü. :D
Utálom a ruszki dolgokat (ja, nekünk még kötelező volt imádni. :D) mégis.
Engem a színészek, a karakterek egymáshoz való viszonya és ezek változása motivál nézegetésre. A heti kémügyek rutinügyeknek tűnnek, amiknek inkább a szereplőkre gyakorolt hatása az érdekes, nem annyira a sztori. Ennyiből eltér a többi kémkedősditől. Stirlitz baltaarccal tolta végig a második világháborút, ez azért így jobb. :D

zdawg - 2013. 05. 01. 22:35

simán jó az americans, a justified-ot meg elintézni azzal, hogy walker texasi kopó szint, szégyen és gyalázat!

fm! - 2013. 05. 01. 22:41

2 részt bírtam, aztán cancel

Brynden Rivers - 2013. 05. 01. 22:55

@m76:
Csak szólok, hogy a Justified az egyik legjobb kábeles dráma. Nem nyomozós, csak az elején tűnik annak.
Sőt most már jobb, mint a SOA és van olyan jó, mint a Breaking Bad.

Az Americans-nál én több feelgoodot, kultúrális utalást (pl. korabeli zenék) vártam, mint a Life on Mars-ban.

Sima kémtörténetnek egy John Le Carré regényhez képest rém gyenge, hiányzik a profizmus, a kétszínűség, a gyanakvás és a kettős ügynökökre jellemző tudathasadás.

lindello - 2013. 05. 02. 05:39

Kb. 5 rész után kaszáltam, egyszerűen unalmas volt.
(Brynden Rivers – teljes egyetértek veled, Raylan Givensnél jobb a világon nincs!)

Maminti - 2013. 05. 02. 10:05

Nagyon meglep ez a nagy negativitás a sorozattal kapcsolatban. Engem az első perctől kezdve beszippantott az Americans és azóta hamar kb a héten legjobban várt sorozatommá vált. A szereplők szuperek és a legtöbb általam nézett drámával ellentétben itt tényleg izgulok a történeten és nem látok minden fordulatot jó előre (persze lehet, hogy nem elég jól választom ki a néznivalóimat). Mondjuk szerintem a valódi középpont a karakterek közötti kapcsolatok fejlődése és nem a kémsztorik, ez inkább csak háttér. De én a küldetéseket is izgalmasnak találtam.

Maminti - 2013. 05. 02. 10:09

Mondjuk Philiph parókájának strapabírásán jól szórakoztam :)

pingvinfej - 2013. 05. 02. 11:38

Nincs ezzel a sorozattal semmi baj…

meroving - 2013. 05. 02. 13:10

Rég rossz, ha valakinek annyi elég, hogy nincs vele baj. Olyanra minek időt pazarolni?

cyborgwings - 2013. 05. 02. 13:30

én az ötödik részig jutottam, azt is elég hosszasan elnyújtva. tervezem folytatni, de annyira én sem vagyok elájulva tőle. az egyetlen, ami kiemelkedőnek számít részemről, az emmerich mindig mosolygós tekintete – bár a történet szempontjából többnyire nem túl előnyös, de jó nézni.

altezza - 2013. 05. 02. 19:47

Nekem bejön, csalódott lennék, ha nem lenne folytatása.

nemo - 2013. 05. 02. 21:19

azon kevés sorozatok egyike amit ha nézek elrepül az idő és azon veszem magam észre hogy már vége is, szóval kedvenc

winnie - 2013. 05. 03. 01:18

Nekem bejön, csalódott lennék, ha nem lenne folytatása.

lesz folytatása.

LBG - 2013. 06. 02. 23:25

Ez a sorozat nagyon kilóg az összes többi sorozat közül, habár pozitív értelemben. Amikor leültem egy-egy részt megnézni, mintha nem is sorozatot néztem volna, hanem a 80-as évek titkos világába kaptam volna betekintést. És egyesek emiatt érezhetik szerintem unalmasnak (habár ezzel tudnék vitatkozni). Nem éreztem valóságtól elrugaszkodott ötleteket benne, véleményem szerint sikerült végig az “elképzelhető” kategóriában maradniuk, egy hitelesen felépített 80-as évekbeli világban. Emellett a megszokott sémákat sem fedeztem fel. Séma1: 1 rész – 1 történet, közben 1 átívelő szál. Séma2: 1 sorozat = 1 történet, részenként valamiféle erős/erőltetett cliffhanger-rel elválasztva.

Az évad utolsó részét is megtekintve elgondolkodtam (és itt rúgták fel a legáltalánosabb sémát): hogyan lehet az, hogy orosz kémházaspárról szóló, amerikai gyártású sorozat nézése közben az orosz kémek épségéért szorítok??

Nekem ez így összességében egyszerűen zseniális.

montanosz - 2013. 06. 05. 20:46

Legjobb sorozat számomra, már várom a jövő évi januárt))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz