login |

The Good Wife: vége a 4. évadnak – írta Ancsa

2013. 05. 04. 21:49 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Azt hiszem, hogy a The Good Wife, azaz A férjem védelmében ott van azon sorozatok között, amikről legtöbben írják, hogy leírás alapján nem érdekelte őket, s csak bepróbálva döbbentek rá, hogy mennyire jó. Tény, hogy első pillantásra sima jogi sorozatnak tűnhet, de hamar kiderül, hogy sokkal többről, komplexebbről van szó – lenne mit tanulnia a többi országos sorozatnak a The Good Wife-tól. Minden tekintetben, de főleg a karakterizálás és történetmesélés kapcsán.

Igen, véget ért a The Good Wife, negyedik évadja, mi pedig annak biztos tudatában nézhettük végig az záróepizódot, hogy biztosan lesz ötödik szezon is. Az évad kezdetén a készítők behoztak néhány olyan új/régi, többnyire magánéleti történetszálat, amit aztán a későbbiekben lehetett részletesebben kibontani.

Ezek többsége jól sikerült, volt olyan, aminek kifejezetten vártam a folytatását, hogy merre viszik. De persze azért akadt kivétel is. Bővebben és spoileresen a tovább után.

Kezdjük először a kevésbé jól sikerülttel. Az évad kezdetén visszatért Kalindához a férje, aki korábban olyan volt, mint Columbo felesége: szó volt róla, nem is egyszer, de sohasem láthattuk. Sajnos azt kell mondanom, hogy talán jobb volt úgy, mert az írók egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a szituációval.

A férj hol aljas, hol esendő volt, hol akarta a feleségét, hol nem – kínlódtak az egész történetszállal részeken át, nekem pedig a hajam hullott, és azt gyanítom nem voltam ezzel egyedül. Végül egy huszárvágással eltüntették őt, elhagyta a várost, jobb is így. Kalinda karaktere azonban nélküle is él, virágzik, sőt azzal, hogy új nyomozó (Robyn) érkezett az irodába, még erőre is kapott. Mert Robyn után lehet nyomozni, lehet vele vitatkozni, sőt kiválóan együtt dolgozni is.

A másik történetszál, amivel a magam részéről nem tudtam teljesen megbarátkozni, az a csődeljárás, illetve a csődgondnok személye Clark Hayden volt. Az eljárás lényege nyilván mindenhol ugyanaz: védeni a hitelezők érdekeit, és a lehető legtöbbet kihozni egy vesztesnek látszó helyzetből, remélhetőleg az adott cég megmentésével.

Ugyanakkor Mr. Hayden mindennapos jelenléte az irodában, időnként ellenszenves döntései, ami kicsinyességét hozták a felszínre, nehezen volt elfogadható, de talán csak azért, mert láttam már közelről csődeljárást, és munkában csődgondnokot. Az eljárás végül az irodának kedvezően zárult, mindenki fellélegezhetett, nem kell tovább embereket elbocsátani, lehet újra terjeszkedni, előre lépni, persze megfontoltan, hogy ilyen szituáció még egyszer ne következzen be.

A főbb szereplők életében is rengeteg változás történt, izgalmas, új lehetőséget kapott Diane azzal, hogy a kormányzói posztért induló Peter – nyerés esetére – felmutatta neki egy legfelsőbb bírósági szék elfoglalásának esélyét. Hatalmas lehetőség, melyet Diane nem tudott, sőt nem is akart elmulasztani, még akkor sem, ha ez Will-lel társulásuk végét jelentené. Persze az út a legfelsőbb bíróság felé nem egyszerű, hiszen csontvázak mindenki szekrényében vannak, a kérdés csak az, hogy mekkorák.

Diane esetében ez a párkapcsolat, hiszen újra előtérbe került a fegyverszakértő, akivel korábban viszonyt folytatott, de elszakadtak egymáshoz, és akinek politikai nézetei nem mindig szalonképesek. Diane azonban most áll a kihívás elé – ha kell legfelsőbb bírónak, hát kelljen a leendő férjével(!) együtt is.

Cary az évad folyamán kétszer került jobban előtérbe, először, amikor Kalinda férje úgy vélte, hogy a feleségének viszonya van vele, és ezért jól helyben hagyta, másodszor azonban ennél sokkal jelentősebb ügyben. Cary ugyanis úgy döntött, hogy néhány negyedéves kollégával együtt kiválik az irodából, és újat alapít. Persze nem arccal előre vitte véghez mindezt, hiszen akkor idő előtt repülne a cégtől, hanem lépésenként megszervezve. Először Alicia is az elégedetlenkedők közé tartozott, de aztán belőle partner lett az irodában, így már nincs miért távoznia. Vagy mégis?

Will karaktere az egyik kedvencem a sorozatban, mert annyira félelmetesen valódi a főnök, akit megtestesít, hogy néha a hideg ráz tőle (bár nőben Diane figurája hasonlóan zseniális). Az évad során kapcsolatuk Aliciával visszatérni látszott a főnök-beosztott viszonyhoz, hiszen viszonyuk véget ért, sőt, még barátnőt is kapott egy ügyészségi ügyvédnő személyében, az utolsó részekben azonban újra előtérbe kerültek az érzelmek – ő és Alicia még mindig szeretik egymást, bár együtt mégsem lehetnek. Alicia pedig döntött, (vajon végleg?) férjével marad.

És hogy miért nem lehetnek ők együtt? Hát mert Alicia egy kormányzójelölt felesége, aki a győzelemért küzd, és ahhoz makulátlan(nak látszó) magánélet kell: két szerető gyerek mellé feltétlenül szükséges egy szerető feleség, aki megbocsájtotta félrelépését, és egyéb botlásait, melyekkel ugye az első évadot kezdtük. Alicia pedig kitart, férje mellett áll (a botrány senkinek sem hiányzik), így érzelmek ide vagy oda, a választásokat megnyerő férje társa marad.

Nehéz döntés, aminek a következményeit még csak sejtjük, de megismerni a következő évadban fogjuk. Mint ahogy az egyik legjobban várt döntését is, mely szerint Alicia végül Cary mellé állt, és úgy döntött, elhagyja az irodát a kilépőkkel együtt.

A választások bemutatása egy szintén jól eltalált történetszál, Eli színfalak mögötti küzdelme a Peter által választott új kampánymenedzserrel; az ellenfelek lépésről-lépésre történő küzdelmes legyőzésével, egészen az évadzáróban látott végső küzdelemig – ez mindvégig izgalmas pillanatokat hozott.

Itt sajnáltam egy kicsit, hogy Matthew Perry egyéb elfoglaltságai miatt (ld. Go On) viszonylag hamar kiszállt a sorozatból, és csupán epizódszerepre tért vissza az évad vége felé, hiszen Mike Kresteva ellenszenves karakterében zseniális lehetőségek voltak, amit sajnos így nem lehetett kihasználni.

Végül pedig a sorozat egyik nagy erősségét emelném ki, ami a vendégszereplőkben rejlik, végtére is ez egy ügyvédes sorozat tárgyalótermi küzdelmekkel. Izgalmasak az ügyek, szerethető, olykor esendő, néha pedig rendkívül ellenszenves ügyfelekkel és persze ellenfelekkel. Részemről a kedvenc a Carrie Preston által alakított Elsbeth Tascioni, aki már önmagában is nagyon szerethető karakter, de Kyle MacLachlan által néhány epizód erejéig megformált Josh Perottival egyszerűen zseniális jeleneteket láthattunk.

De említhetném még a Mamie Gummer alakította ellenszenves ügyvédnőt Nancy-t (mennyire más, mint saját sorozatában, az Emily Owens, MD-ben), ugyanígy Martha Plimptont Mrs. Nyholmként, vagy az időnként idegesítő, időnként szerethetően esendő, Amanda Peet prezentálásában megismert Ms. Hellingert, és a a hasonlóan eltalált Louis Channinget (Michael J. Fox) – de még sokáig sorolhatnám.

Összességében egy kiváló évadot láthattunk, olyan magas színvonalon, ahogy azt megszokhattuk, néha hullámvölgyekkel (melyik sorozatnál nincs?), de inkább hullámhegyekkel, izgalmas esetekkel és magánéleti szálakkal, remek évadzáróval, ami után én alig várom a folytatást, amiben rengeteg új irány lehetősége van benne. Részemről 8/10.

20 hozzászólás Ne habozz!

Vindon - 2013. 05. 04. 22:16

Tudnom kellett volna, mert feszulten huztak azt percet.. de vegul megis behuztak a csobe :) azt hittem Will-t hivta at a lakasahoz… es en le is dobbentem rendesen. Nagyon jo kis evad volt, sot valamiert az 1.evad utan ez tetszett eddig a legjobban. Nagyon jo ez a kritika es teljesenen egyetertek veled

Pudli - 2013. 05. 04. 22:18

Zseniális sorozat, én most daráltam le mind a négy évadot, mert én is azok közé tartozom, akik azon gondolkoztak, hogy miért is nem néztem idáig. Ez az évad nagyon tetszett, talán a legjobban, sok minden mellet számomra elképesztő, hogy nem tudok Peter-re “haragudni”, annyira jól fel van építve a karaktere és persze kellet hozzá Chris Noth.
Ja és mellékszereplők egytől egyig elképesztőek.

symor - 2013. 05. 04. 22:39

Még mindig az egyik legjobb sorozat és egyértelműen a legjobb network csatornán!

Olyannyira értékelem a sorozatot, hogy epizódról-epizódra ki is tárgyaljuk a benne történteket Hunsubbyme-vel, a sorozat egyik fordítójával :)
Itt: http://hunsubbyme.wordpress.com/

Encsi - 2013. 05. 04. 22:42

Ahogy én láttam, az évad két fontos morális krízist tartogatott Alicia szempontjából:

* Az egyik az, amikor a negyedévesekkel szervezkedett, majd hagyva, hogy ő legyen a szalámi-taktika megtestesült eszköze, elfogadta a partneri pozíciót. Majd most ugye visszacsinálná.

* A másik ugye a Peter-Will tengely. Nekem egyáltalán nem az jött le, hogy Petert választaná… Hiszen épp a cégből kiválása egyúttal jelentheti a főnök-beosztott viszony megszűnését is (ami ebben a döntésben szerintem Aliciának ugyanannyira akadályozó tényező, mint a házassága).

Egyik sem egy egyszerű szituáció, de az írók nem hagytak cserben bennünket, és nagyon színvonalasan alakították az eseményeket és benne Alicia karakterét is.

sherlock20 - 2013. 05. 04. 23:19

Kezdem magam egyedül érezni azzal, hogy az első (pilot) rész után kaszáltam a sorozatot… Én untam az első részt és semmi se fogott meg benne… neki kéne kezdeni a nyáron még egyszer több rész eséllyel?

Bár én a The Killinget se voltam képes nézni 15 percnél tovább, pedig az is fanfavorit, holott a Broadchurch nálam most nagy kedvenc lett…

Vindon - 2013. 05. 04. 23:51

sherlock20
Biztos nem vagy egyedul ezekkel. Vannak olyanok, akik felmondtak a TV elofizetest vagy kikotottek az internetet :)

Sassy - 2013. 05. 05. 00:22

Encsi: szerintem meg azért vált ki, hogy ne legyen meg az állandó kísértés Will személyében. Persze most hogy mondod a tiéd is jó elmélet :)

zagloba - 2013. 05. 05. 00:29

sherlock20
Nem vagy egyedül.
Az első két évad kiváló volt, a harmadik szörnyű, úgyhogy kasza lett.
A kritikák és hozzászólások alapján azt hiszem jól tettem.
Ahogy látom a negyedik ugyanazokról a körökről, és a semerre sem haladó történetről “szól”.
Köszönöm a hosszú elemző írást, elolvastam, hátha mégis kihagytam valamit, de nem.

Van ilyen. Ennyi volt ebben a sorozatban.
Persze lehet húzni, áltörténésekkel, üres moralizálással stb. bármeddig.

Mandala - 2013. 05. 05. 06:30

Zagloba, a Will-Alicia szálat leszámítva,.amit én is halálosan unok (hasonló okok miatt kapott nálam kaszát a Scandal) szerintem halad a történet. Nálam is nagy kedvenc, 9.5/10. A Will szál miatt nem 10.

Wol - 2013. 05. 05. 21:27

Alan Cumming (Eli Gold) zseniális, In my opinion! Chris Noth szintén, Carrie Preston-nak nagyon örültem :)
Nagyon szeretem, alig várom a folytatást!!!

narrow - 2013. 05. 06. 07:48

Én örülök, hogy jön egy kis változás és vége a Lockhart/Gardnernek. Remélem a következő évad ugrik egy kicsit az időben és onnan kezd, hogy Alicia már Florrick&Agos-ban dolgozik, Diane legfelsőbb bíró, Will pedig David Lee-vel áll össze mint Gardner&Lee.

yeeeyha - 2013. 05. 08. 19:26

Alig pár hete kezdtem el nézni, a 2. évadtól (az első évadot ismertem annyira, hogy tudjam miről szól, plusz pont a 2×01-et kaptam el a tévében, ami meggyőzőtt, hogy ez nekem kell), folyamatosan néztem a részeket, hogy aztán azon kapjam magam, hogy még két napot várni kell a 4×20-ra :D Durva, mert én ezt a sorozatot a szorgalmi időszak végétől a teljes vizsgaidőszakra terveztem, hogy majd tanulás közben, lazításként megnézek egy-egy részt, erre tessék, itt ülök még a szorgalmi időszakban, és alig várom az őszt :D

Nagyon tetszenek a szereplők (alicia, cary, robyn, will, diane, eli nagy-nagy kedvencek) és az ügyek is teljesen lekötöttek (eddig nem nagyon néztem jogi drámákat, egy-kettőt bepróbáltam, de untam őket). Valóban nagyon jók a mellékszereplők is, a fináléban is megjelent a két kedvenc bíróm :D

Mivel imádom azt a szálat, hogy caryék új irodát alapítanak, így már csak ezért is tűkön ülve várom a következő évadot.
A finálé utolsó pillanata meg nagy WTF volt, szerintem mindenki willre számított :D

Wolwerine - 2013. 05. 08. 20:36

Vajon kivel tart Robyn, s kivel Kalinda? Szerintem utóbbi marad Will-ékkel, előbbi megy a rebellisekkel.

Violka - 2013. 05. 09. 10:50

Remélem Robyn Cary-vel tart. Kalindánál visszanyalt a fagyi.

Violka - 2013. 05. 09. 10:53

Tetszett az évadzáró.
Én örülök, h Alicia kilép, annak is, h éppen Sweeney provokálta ki belőle. Nagy játékos S. tudja jól mivel manipulálja az embert, és látja, h jó móka lesz egy új cég.

Bár számomra érdekes, h Cary többi negyedéves partner jelöltje hogy fogja Aliciát fogadni. Hisz eddig csak Cary akarta, hogy csatlakozzon, a többiek véleményét nem ismerjük. Kiváncsi leszek,h lesz-e belőle névadó partner.

Will szál érdekes lehet, remélem nem töketlenkedik el.Ha igen, akkor könyörgöm hozzanak már egy normális tökös pasit Alicia-nak.

Diane pedig legyen bíró, megérdemli!

Jackie érdekes volt nekem, mintha nyoma se lett volna a betegségének. Ő nem szívem csücske, de ez jó húzás volt a részéről. Peter pedig csak kormányozzon Eli segítségével.

Kár, h E. Tascioni nem lesz állandó szereplő.

Kalinda egész évados szereplése elég nagy kérdőjel számomra. Imádtam eddig karakterét, mostanra viszont egy unalmas karaktere lett. A férje felbukkanásától is többet vártam, nem is értem, hogy lett olyan semmilyen sztori belőle.

Stanlee - 2013. 05. 22. 20:05

Kissé elsietettnek tartom, hogy a Carry alkotta új irodához már az elején csatlakozott Alicia. Jobban tetszett volna, ha lett volna egy évad és pár ügy, amiben Carry vs. Alicia meccs van. Habár látszott az is az egyik próbaperben, hogy Carry és Alicia jobbak voltak, mint Will + Diane, ami előrevetítette a jövőbeli közös munka lehetőségét.

Az egész évadban a Kalinda körüli dolgok voltak a legunalmasabbak, ezt követte Peter anyja, és a néha nagyon idegesítő gyerekek.

Összességében egy 7,8/10-et kap, mivel nagyon vártam minden részét, de voltak nagyon unalmas percei a sorozatnak, és nem tudom megemészteni, hogy nincs lezárva a Will + Alicia szál, hanem nyújtják, mint a rétestésztát.

cripio - 2013. 06. 09. 15:36

Egyszer már abbahagytam a sorozatot, mikor Willel összejött, mert már nagyon a romantikus irányba ment el az egész. (És valamilyen érthetetlen okból neki sokkal jobban szeretem a szinkron hangját, mint az eredetit :D )

Valahogy a Peterrel való kapcsolatát meg nem tekintem romantikának. Inkább amolyan “hétköznapi problémaként” jön le.

Eli meg hátrébb lépett nálam a rangsorban (túl sebezhetőnek ábrázolták), pedig imádtam a karakterét.

Carry rendesen felkavarta az állóvizet, szóval neki köszönhetően egy 7/10-et simán megérdemelnek.

harmony30 - 2013. 07. 04. 03:49

Én valamiért sokáig nem tudtam rávenni magam erre a sorozatra, kb 5 percet láttam a tvben az első évad egyik epizódjából és valahogy ellenszenves volt az egész. Aztán pár hete mégis úgy döntöttem,hogy adok neki egy esélyt. Az első részek nem győztek meg,de túl sok volt a szabad időm és végül nem bántam meg,hogy esélyt adtam a sorozatnak mert tényleg nagyon jó.

Számomra is Kalinda vált a leggyengébb láncszemmé, teljesen ellaposodott a karaktere és a felbukkanó férj vonal is katasztrofális volt. Nem tudom mihez akarnak kezdeni a karakterrel, de jó lenne ha valami történne vele. Pl ha kiderülne,hogy a férjét nem “meggyőzte” a távozásról hanem megölte, vagy legalább gyanúba keveredne…csak egy ötlet :)

olcsojanos92 - 2013. 07. 18. 12:21

Nekem az első két évad nagy favorit, a 3. tényleg elég gyengus lett, leszámítva azt a pár részt, amikor Will-re rászálltak, de ez a 4. megint kimondottan jó volt. Az évadzáró a legjobb volt az eddigi 4-ből, végre tényleg nyitva hagytak pár kérdést, és nem ilyen alibi cliffel próbálkoztak, mint pl. az első évadban a telefoncsörgéses dolog.
Az Alicia-Will szál körüli bonyodalom kicsit már valóban idegesítő, remélem nem járnak úgy, mint a Smallville-ben Clark és Lana esetében, ott is rányomta a sorozatra a bélyegét egy elbaltázott szerelmi szál. Két megoldást tudok elképzelni, az egyik az, hogy Alicia azért hagyja ott az irodát, hogy kevesebbet legyen Will közelében, ezáltal kevésbé vágyjon rá, így rendben mehet tovább a házassága Peterrel. A másik lehetőség, amit valószínűbbnek tartok, hogy a munkahelyi problémát így próbálja meg feloldani, így elhárul az akadály a kapcsolatuk elől, továbbá Peter kormányzósága miatt úgyis sokat lesz Washingtonban, így könnyebben tudnak sumákolni az együttlétekről.
Annak nagyon örülök, hogy David Lee főszereplő lesz az 5. évadban, nagyon sokan utálják, de nekem az egyik kedvencem, névadó partnerként nagyon jó ellenpólusa lesz Willnek, jobb, mint Diane. Utóbbi kapcsán kíváncsi leszek mit fognak csinálni, szerintem nem sokáig lehet majd bíró, különben ki kellene írják a sorozatból, vagy legalábbis max pár részes vendégszereplővé redukálódna, azt pedig nem hiszem, hogy meglépik.

Sityu8411 - 2013. 08. 17. 19:11

Na meg néztem a finálét és nekem tetszet .
A végén meglepődtem mert végig az volt bennem na ne mos ellövik megint a felhívós fordulatot a végén Will-lel
De nem helyette cég váltás WTF :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz