login |

Parks and Recreation: vége az 5. évadnak

2013. 05. 10. 15:30 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Normally, if given a choice between doing something and nothing, I’d choose to do nothing. But I will do something if it helps someone else do nothing. I’d work all night if it meant nothing got done.

De durva csalódás volt ez az évadzáró… Neeem, nem kell megijedni, csak a cold open-t, vagyis a főcím előtti részt látva megörültem, hogy kapunk végre egy olyan részt, ahol mindenki együtt van (ráadásul nem munkahelyi környezetben – az általában jól sül el), nem a szokásos random módon összepárosított szereplős minisztorikat nézhetjük, de nem. Az intró után visszamentünk a hivatalba és kaptunk egy tipikus részt. Ami jó volt. És az évad is remek volt. A Parks and Recreation még mindig talán a legjobb országos szitkom, olyan, amin muszáj helyenként hangosan röhögni.

Érdekes évad volt. Érdekesen hullámzó. Mintha két külön szezont láttunk volna, amit az is bizonyíthatna, hogy az 5×14 kvázi sorozatzárónak is elment volna. Naná, hiszen mint később kiderült, az a rész sorozatzárónak volt tervezve. Kissé fura volt, hogy nem az 5×13-as, de mint kiderült, a később készített szemétszállítós részt betolták elé. (Az NBC első körben csak 13 részt kért be a Pyrex S5-ből, ezért a készítők a biztonság kedvéért megírták a zárórészt, majd a következő 9 kvázi új lapot nyitott.)

I’m gonna get 12 eggs and part of a dead animal. Dealer’s choice. Please and thank you.

Szóval nekem fura volt ez a kettősség, mert az 5. évad első felében csodálkoztam, hogy mennyire átment idiótába a sorozat. Imádtam persze akkor is, hiszen ezeket a figurákat jó volt hülyülni látni, de kissé elütött a hangvétel a korábbiaktól, s mint kiderült, a későbbiektől is. A folytatásban ismét “komolyabb” lett egy fokkal a szitkom, vagyis még mindig veszettül vicces.

Még akkor is vicces volt, ha most először tűnt fel komolyabban a manapság oly divatos, “Modern Family-s”-módszer (nevezzük így, nyilván már előtte is jelen volt), miszerint a részek elsősorban nem a történetek, hanem a karakterek random párosítása köré épültek. Az egyik részben így, a másikban úgy, a harmadikban amúgy szedték három részre a csapatot és a pároknak, trióknak adtak egy-egy saját, 6-8 perces minisztorit, hol érzelmesebbet, hol elborultat.

This is why we don’t hang out.

Persze a készítők is láthatták, hogy valamilyen szinten kilóg a lóláb, hiszen a fenti mondat az 5×19-ben hangzott el, amikor Ben és Ann került össze (tipikusan olyan párosítás, ami még nem volt – szoktak beszélni ők egymással?), de mondom, annyira nem volt zavaró, hiszen csak most tűnt fel, így érdekes volt látni az újabb és újabb dinamikákat. Majd a 8. évadban (adná isten…!) elkezdek hisztizni emiatt.

Rengeteg pozitív dolog volt a mostani szezonban. Amellett, hogy mindenféle őrült hivatali dolgot találtak ki nekünk, a legtöbb karakter kapott teljesen jóféle saját sztorit is, mely például Ron esetében elsikkadt egy kicsit, de sebaj. Nagy pacsi jár, hogy a többiek közül végre Ann ismét megöltődött élettel, már nem is tudom, hogy a 2. és a 3. vagy a 3. és a 4. évadban nagyon csak “ott van”-szerepe volt.

April nagy kedvenc volt anno, de idővel elkezdett egyszólamúvá válni, évad elején sem volt túl érdekes, de a második felében nem tudom, hogy mi történt, elkezdett ismét működni a karaktere. Színesebb lett? Vagy rejtélyesebb? Vagy egy fokkal kevésbé cinikusabb? Nem tudom, de öröm volt ez a fejlődés.

A többiek hozták, amit kell, zseniális színészek, zseniális gesztusok (már Ben folytonos kamerába sandításain is elkezdtem röhögni), és nem nyújtott, sztorik – ha belegondolunk, akkor 5 évad alatt már 2-2 karakter is összeházasodott. Szóval halad a történet. (A fő gárda mellett párhuzamosan haladó két állandó karakter közül Jerry lett kiemelve kicsit, és még mindig eszméletlen jó. Donna viszont hiába üt sokszor, amikor megszólal, most nem kapott semmi plusz anyagot.)

Ja, és voltak mellékszereplők is. Az évad (második fele) leginkább Jamm-et emelte ki, de ott volt a nem túl érdekes karaktert játszó Lucy Lawless Ron barátnőjeként, vagy a sokkal viccesebb Shauna Chris csajaként, (sőt, ott van Mona Lisa is Tom-nak), még Sittes Joe is visszanézett. De ami igazán zseniális volt, hogy behoztak vagy 3-4 olyan arcot, akik talán 5-8 részben is szerepeltek, alig jutottak szóhoz és mégis sok pluszt hozzátettek a sorozathoz.

Szóval, mint mondtam, a finálé jó volt. A mikroméretű klipsó jellegért nem voltam oda, de poén volt látni pár visszatérő karaktert. Még rejtély és nyomozás is volt benne. Csavarral. Legalábbis jól elhitették a nézővel azt, hogy csavarra kell gondolnunk, így többeknek valószínűleg nem jutott eszébe, hogy dupla csavar lesz.

És a megoldás, vagyis a cliffhanger érdekes dolgokat szülhet. Bár…, nem tudom, hogy mennyire lennék kíváncsi a folyományra. Érdekes lehet, de szerintem csak ideig-óráig, évadonként pár részre elővéve.

Két dolog a 6. évad elé: a FOX berendelte Mike Schur és Dan Goor új szitkom pilotját, így Dan Goor, aki eddig Schur távollétében vitte az írószobát, távozik a Pyrex-től. Chris Pratt (Andy) pedig az új szezon egy részében nem lesz jelen, mert forgatja a Guardians of The Galaxy-t.

20 hozzászólás Ne habozz!

Matteo - 2013. 05. 10. 16:31

chris pratt! (=andy)

paranoid android - 2013. 05. 10. 16:36

A Parks and Recreation sokáig olyan sorozat volt, amit évek óta mondogattam magamnak, hogy be kéne már pótolni, de eddig nem tettem. Láttam részeket itt-ott, és élveztem is őket, de valahogy mindig elmaradt, hogy nekiüljek. De kábé két hónapja végre abbahagytam a halogatást, és milyen jól tettem. Hatalmas kedvenc lett.
Mivel négy és fél évadot egyben nyomtam le, így nem is nagyon tudom megállapítani, hogy ez az évad mennyire és miben más az előzőektől. Ezeket a részeket is ugyanúgy élveztem, mint a többit. Illetve egy minőségbeli ugrást érzékeltem a harmadik évadtól, pontosabban Ben és Chris csatlakozásától. És az 5. évad első részei nekem nem annyira működtek, hogy Ben és April Washingtonban voltak. Ők akkor a legjobbak, mikor együtt vannak Leslie-vel, ill. Andy-vel. Azzal egyetértek, hogy Ann karaktere újra erőre kapott, viszont most nekem Tom lett kicsit unalmas. Ron pedig konstans zseniális.

naughtyL - 2013. 05. 10. 17:31

@paranoid android + 1

“A Parks and Recreation sokáig olyan sorozat volt, amit évek óta mondogattam magamnak, hogy be kéne már pótolni, de eddig nem tettem. Láttam részeket itt-ott, és élveztem is őket, de valahogy mindig elmaradt, hogy nekiüljek. De kábé két hónapja végre abbahagytam a halogatást, és milyen jól tettem. Hatalmas kedvenc lett.”

Dettó:)

Elképesztően jó az egész. mindig olvastam itt, hogy Ron Swanson így meg úgy zseniális, és tényleg Kegyetlen a karakter:D
Pont előtte daráltam 30 Rock-ot, mert valamiért az is kimaradt, és arra gondoltam, hogy senki nem tudja pótolni Jack Donaghy-t. Hát Ron Swanson ugyanolyan zseniális, csak teljesen másképp!

Szóval boldogan mondhatom, hogy immáron én is beálltam a sorozat rajongói közé:)

Az évad 15.részétől nézem hetente, és gyilkos. Egyszerűen nem lehet megunni, de tényleg. És lehet a dara miatt, de én sem éreztem, hogy ez ne lett volna ugyanolyan jó. Ann dolgoban viszont egyetértünk.

m - 2013. 05. 10. 17:42

@paranoid android +2 :D

Februárban kezdtem el és milyen jól is tettem. Modern Familyt is megelőzte nálam. Eszméletlenül vicces és főleg a karakterek miatt :)

mkfad - 2013. 05. 10. 17:46

Minőségbeli hullámzás ide vagy oda, a jó poénokat valahogy sosem sikerül kifelejteniük belőle :)

Dorc - 2013. 05. 10. 18:01

én is most daráltam az utóbbi hetekben, egybe a 5 évadot….fantasztikus nem is értem hogy maradhatott ki, de tényleg a 2.évad végétől amikor Adam Scott és Rob Lowe csatlakozott akkor ugrott nagyot a színvonal…
pacsi a készítőknek, íróknak, a színészeknek, mert összehozták az egyik legjobb sorozatot!!! :)

Zirowe - 2013. 05. 10. 18:05

Anzari volt furcsa, hogy otthagyta a melót, hogy megnyissa az üzletet, majd mégis mindennap ott volt és dolgozott is.

Bár mintha a végén mondtak volna vmi olyat, hogy félidőben dolgozik.

Meg Ben is azért még ott téblábolt a hivatalnál.

Nem értem Jerryt miért kellett elküldeni.

winnie - 2013. 05. 10. 18:10

nem emlékszem, hogy otthagyta volna. mármint a rent a swagért biztosan nem, max előtte akart elmenni, nem?

jerry szerintem csak sztorielem volt, nem hiszem, hogy felmerülne a távozása.

Henry - 2013. 05. 10. 18:19

Nekem a kedvenc “Ben-fejem” amikor mások Lil’Sebastian-ról áradoznak és belenéz a kamerába… :) Azon szakadni szoktam! :)
Egyébként nekem tetszett az évad, valahogy az elején nem akart talán beindulni számomra, 4-5 rész erejéig ki is hagytam, aztán gyorsan ledaráltam és onnantól megint nagyon vártam az újabb részeket! Lehet, hogy nyáron meg is nézem ezt az évadot mégegyszer! :)

pody - 2013. 05. 10. 18:42

Ron Swanson nalam orok kedvenc karakter lett, ment egyenesen Al Bundy melle (ami nalam elkepesztoen sokat jelent). Mar evek ota a kedvencem es irigykedve olvasom, hogy sokan meg csak most kezdtek el nezni, barcsak en is most fedezhetnem fel eme remeket. Persze igy se esik nehezemre ujra nezni sokadszorra is(Arrested development, Curb your enthusiams es a mostaniak kozul a Veep ilyen meg).

Zirowe - 2013. 05. 10. 18:54

winnie: én vmi olyasmire emlékszem, hogy felmondott a park osztálynál, hogy a rent a swaggel törődjön teljes időben, ezért is csodálkoztam, hogy melót adnak neki.

Kendi - 2013. 05. 10. 19:11

Én úgy emlékszem, hogy akkor lépett ki, amikor az Entertainment 720-at alapították Jean Ralphioval, aztán miután az csődbe ment, Ron meggyőzte, hogy menjen vissza a Városfejlesztéshez. A Rent a Swag-nél nem hiszem hogy kilépett, valami olyasmi rémlik, hogy megbeszélték, hogy csak félállásban lesz ott, vagy valami ilyesmi.

Lajosék a másodikról - 2013. 05. 10. 19:43

Jó volt az évad, szépen szedték elő a régebbi karaktereket, helyszíneket (a Pawnee Community Radio cold openje verhetetlen).

Érdekesség, hogy talán a legfiatalabb sorozat, 3-3,5M nézőből hozott stabil 1,5-1,7-es demót, felvezetés nélkül, csütörtökön). Ez NBC-szinten akár biztató is lehetne. Jövőre meglesz a 100 rész, kegyelemkenyér nem várható, ha szinten marad, akkor esélyes lehet egy záró 7. évad.

winnie - 2013. 05. 10. 19:47

ha a konkurencia ilyen gyenge (mármint a többi nbc-sorozat), akkor lehet több is:)

Ass - 2013. 05. 10. 19:47

Perd Hapleynak sokkal több jelenet kéne, elképesztően bírom az ő karakterét. :D

Dregnarr1 - 2013. 05. 10. 22:57

A Rent-a-swag-nél ő az elnök, ötletgazda, nincs szükség arra, hogy ott legyen állandóan. Munka után benéz, aztán kész.

Valacky - 2013. 05. 10. 23:16

“már Ben folytonos kamerába sandításain is elkezdtem röhögni”

Ez a kedvencem az egész sorozatból, pedig ezen kívül is még a legjobb sitcom lenne (számomra).

Safin - 2013. 05. 11. 06:44

A Rent a swag csak délutántól van nyitva, délelőtt nincs ügyfél. mystery solved :)

Nema - 2013. 05. 11. 22:18

Én is csak december-januárban daráltam le az első 4 évadot. Nagyon megérte. Ennyit sorozaton rég nevettem.
Sokszor volt, hogy meg kellett állítanom, mert hangosan szakadtam a poénokon :D
Mint anno a TBBT 1-2. évadánál.

Egyszerűen zseniális a sorozat. Ron F*cking Swansonra pedig nincsenek szavak, annyira jó karakter. :D

Remélem még sok évadot megér, és a minőség sem csökken.

Pettya - 2013. 05. 11. 23:20

őszintén remélem életem végéig menni fog ez a sorozat, annyira vicces :D Ron for president

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz