login |

Southland: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – Wynnona

2013. 05. 12. 14:58 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért az ötödik évad, és az 5×10 akár a sorozat utolsó részét is jelentheti, hiszen a TNT elkaszálta a Southland-et (egy utolsó tévéfilmben reménykedhetünk azért). Mivel erről már korábban is szó volt, ezért abban a reményben ültem le megnézni az évadzárót, hogy az írók jó szokásukhoz híven elvarrják az évad fő szálait és a rész akár sorozatzárónak is beillik majd.

Az NBC többek között azért passzolta le a sorozatot a rövid első évad után, mert túl sötétnek találták a tónusát. Az ötödik szezon  utolsó két részével a Southland nem hazudtolta meg önmagát, talán az eddigi legnyomasztóbb részeket kaptuk. És egy durva drámai cliffhangert, ami miatt különösen fájna, ha itt véget érne a sorozat.

Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A finálé az előző részben történtek utóhatásairól szólt. A nyomozók egyenruhát öltve besegítettek a Cooper-Lucero párost elrabló férfiak keresésébe. Az irodai munkára beosztott Cooper hiába próbálta meggyőzni felettesét, hogy túltette magát az eseményeken és kész visszaállni őrjáratba, a nap előrehaladtával még további pofonokat kapott az élettől az amúgy is megtört rendőr. Nem elég, hogy  volt kiképzőőrmestere és barátja is megkérdőjelezte tetteit, a volt felesége közölte, hogy mégsem szeretne közös gyereket. Ezzel Cooper utolsó mentsvára is összeomlott.

A Lydia-Ruben páros magánakciói nagyon tetszettek a részben. Jó volt őket járőrözés közben látni a szokásos nyomozás helyett, valahogy több mozgásteret ad a karaktereknek ez a környezet. Lydia végre eljutott arra a pontra, hogy a családja fontosabb, mint a munka, és egy folyamatban lévő akció közben elrohant a kórházba beteg kisfiához.

Meglepődtem, hogy visszahozták Lydia régi társát, Russelt, de bármilyen csúnyán is zárult kettejük munkakapcsolata, ebben az utolsó pár részben kiderült, hogy a magánéletben nagyon jól összeillenek. Az ő egymásra találásuk kicsit ellensúlyozta a többi karakter drámáját.

A Sammy-Ben páros széthullása már esedékes volt egy ideje. Sammy végre rájött, hogy Ben szervezte meg a kisfia életét veszélyeztető betörést, hogy a saját bőrét védje. Ben igazán szánhatott volna pár percnél többet is arra, hogy meggyőzze Sammy-t a kazetta megsemmisítéséről, de a két lánnyal egyszerre randizgatás fontosabb volt neki.

Azt vártam, hogy tettének komolyabb következményei is lesznek, de Sammy sem teljesen ártatlan, ő is hazudott a kazettáról, így nem hinném, hogy feladná (ex)társát. Abban viszont biztos vagyok, hogy soha többé nem fognak együtt járőrözni és a barátságuknak is vége.

Hiába kerültek a fő történetszálak elvarrásra, az utolsó pár perc sokkoló eseményei miatt hatalmas kérdőjellel fejeződött be az évad. Miután egy összeszólalkozás után Cooper félholtra verte szomszédját, a kiérkező rendőrök önvédelemből rálőttek a fegyvert szorongató férfira.

A készítők a nézőkre hagyták annak eldöntését, hogy vajon Cooper elborult aggyal nem fogta fel, hogy mi történik körülötte, és ezért nem dobta el a fegyvert, vagy nagyon is tudta és elkeseredettségében úgy döntött, hogy az öngyilkosságnak ezt a módját választja. A rendőr sorsáról csak egy esetleges hatodik évad ad majd választ. De ha ez a vég Cooper számára, akkor úgy érzem, hogy a karakterhez illett ez a drámai befejezés.

Mint írtam, egy tévéfilmben még reménykedhetünk, amiben elvarrnák a szálakat, de erre nem sok esély van. Nagyon fog hiányozni a Southland, és nincs is hasonló futó sorozat jelenleg, ami betölthetné az űrt amit hagy.

13 hozzászólás Ne habozz!

El-ahrairah - 2013. 05. 12. 17:12

Kár hogy vége lett, és kár hogy így.
Lydia szálát egész jól befejezték, kb. ennél nagyobb happy endet nem is engedhetett meg magának a sorozat. A másik kettő viszont nem az igazi.
A Ben/Sammy szál vége csak lóg a levegőben. Nem vártam hatalmas katarzist, mindig az egyik legéletszerűbb húzásnak tartottam a Southlandben, hogy néha a komolynak induló problémák is hirtelen lefőhetnek – akárcsak az életben, de ennél azért több kellett volna.
Cooper szála épp ellentéte ennek, és itt meg pont kicsit kevesebb jobb lett volna. Erőltetett volt nagyon a befejezés, kész szerencse, hogy még egy meteortalálatot nem kapott pluszban, hogy még szomorúbbak legyünk…

Mindezek ellenére nagyon sajnálom, hogy nem folytatják, kb. bármelyik két jelenleg futó sorozatot becserélném még egy évadra a Southlandből. Azért szép, hogy eljutottak az ötödik évadig, főleg, hogy már az első után majdnem befejeződött anno…

stargatelost - 2013. 05. 12. 17:46

Rettentően erős sorozat, húsbamarkolóan reális dráma. Sose lehetett tudni mi lesz egy-egy riasztásnál, valami gyökér miatt mennek csak ki, vagy elszabadul-e a pokol. Az meg, hogy semmilyen zene nem szólt a részek alatt, csak a mocskos L.A. zaja, egyszerűen zseniális, és csak ráerősít az életszerűségre. Kézikamerás fényképezés szintén. Kár érte, nagyon kár. Remélem, kibulizzák a filmet. Annyit viszont mindig felhozok negatívumként a sorozattal kapcsolatban, hogy a részek elején lévő előretekintés idegesítő, felesleges, és bosszatóan spoilerez. Elhagyhatták volna idővel.

m76 - 2013. 05. 12. 18:15

Számomra folyamatosan csökkent a sorozat minősége. A csúcspont a nagy átszervezések előtt volt, amikor még Sammy is nyomozó volt. És Ben Cooper-el tanulgatott.

Persze még így is remek sorozat volt és hiányozni fog, kár hogy így lett vége.

Eleinte nagyon idegesítő volt a kézikamerás felvétel, de a hangulata a sorozatnak azonnal megvett. Szerencsére később a kézikamerázás kevésbé feltűnő, és nem annyira zavaró már.

kuktin - 2013. 05. 12. 19:00

” Nagyon fog hiányozni a Southland, és nincs is hasonló futó sorozat jelenleg, ami betölthetné az űrt amit hagy.”

IGAZ

hyena3122 - 2013. 05. 12. 19:41

” Nagyon fog hiányozni a Southland, és nincs is hasonló futó sorozat jelenleg, ami betölthetné az űrt amit hagy.”

Ámen…

Brynden Rivers - 2013. 05. 13. 09:33

” Nagyon fog hiányozni a Southland, és nincs is hasonló futó sorozat jelenleg, ami betölthetné az űrt amit hagy.”

Hét idézete!

rastaman - 2013. 05. 14. 03:10

Az utolsó mondatban van benne minden.
Imádtam, és imádni is fogom mindörökké ezt a sorozatot.

Trash - 2013. 09. 03. 08:14

Ma fejeztem be. Nagyon hiányozni fog.

stevo - 2013. 09. 04. 22:55

Kedvencem. Volt. :\

Totya - 2013. 10. 11. 19:48

Én meg ma fejeztem be.Szerintem is szenzációs volt.R.I.P. Southland.

Sunsetjoy - 2013. 10. 12. 18:05

A vége szerintem olyan lett, amilyen a sorozat. Sokkoló dráma, némi keserédes mellékhanggal.

Totya: én meg ma, 5 perce. 1 hete kezdtem el darálni, és bár nem szeretek sok időt ilyenekbe fektetni, simán megérte minden perce.

Emil Zatopek - 2013. 10. 25. 23:47

Ne már! Tényleg vége???

Én meg most fejeztem be.

Az első évad elején abba akartam hagyni, de megtetszett és most már azt mondom, ez volt az egyik legjobb sorozat, amit valaha láttam. Nagyon sajnálom, hogy vége lett.

Nálam folyamatosan fenntartotta a feszültséget a sorozat. Az utolsó két rész valóban nyomasztó volt, de ez illett is a drámához.

Szerintem egyébként Cooper utolsó lépése tudatos volt.

Ehhh…. Marad a Sons Of Anarchy.

Elar - 2014. 10. 25. 17:55

Nekem még hátravan 2 rész.
Szerintem is nagyon jó lett.
Hiányozni fog

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz