login |

Pilot: The Fall

2013. 05. 17. 17:10 - Írta: CyClotroniC

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A héten nyitott az RTÉ One és a BBC Two ír-brit koprodukciós, 5 részes, krimi-dráma minisorozata, a The Fall, Gillian Anderson és Jamie Dornan főszereplésével, valami egészen különleges, de nem feltétlenül jó első órát szállítva.

Korábban már láthattátok a plakátot és a promókat, fel is keltette az érdeklődésemet rendesen az anyag, főleg, hogy nem kell olyan sok időt beleinvesztálni majd a nézésbe. Hasonlítanám az idei év brit átívelős krimijeihez, de azért mégis csak más a felütése, hiszen a néző pontosan tudja, hogy ki is a rosszfiú a történetben.

Jamie Dornan egy gyásztanácsadóként dolgozó családapát alakít, és nem nagy titok, mert rettentő hamar kiderül, ő a történetünk kattant sorozatgyilkosa is, míg Gillian Anderson egy olyan nyomozónő, akit segítségként hívnak egy megoldatlan esethez, majd a pilotban összerak két gyilkosságot, hogy talán lehet közöttük kapcsolat.

Nagyon vékony a vonal a lassú és nyomasztó hitchcocki feszültségkeltés és az unalom között, és nem mindig sikerült jó oldalra lépnie a The Fall pilotjának. Rettentően kevés a párbeszéd, kevés a kapaszkodó, sokszor csak szándékosan elnyújtott hangulati elemekkel akarják megteremteni az atmoszférát, ami Dornan karaktere kapcsán működik, abszolút meg akarja érteni a néző, hogy mi játszódik a fejében, de a történetet ezek a jelenetek egyáltalán nem lendítik előre.

Rettenetesen kevés dolog történik a pilotban, nagyon keveset tudunk meg bármiről is, de nagyon is tudatosnak érezni ezt a visszahúzott tempót. A furcsa az egészben az, hogy 5/10-nél nem mernék többet adni a nyitásra, annyira nem is csigázott fel a folytatást illetően a felvezetés, mégis úgy érzem, hogy látnom kell a második részt, mert ha beindul a történet, akkor akár valami egészen zseniális is kisülhet belőle, egyelőre ez viszont nem több egy ígéretnél.

21 hozzászólás Ne habozz!

Ruby - 2013. 05. 17. 17:54

A Rectify után nekem ez már-már tempósnak tűnt :) Én azért adnék egy 7-est neki, bizalmam jeléül.

clegane - 2013. 05. 17. 17:58

a Rectify kapcsán épp a minap próbáltam magamban összefoglalni, hogy konkrétan mi is történt a 2.-4. részben, de igazából nem tudtam tovább jutni a “nagy büdös semmi”-nél. de azért továbbnézem, mert amúgy szerethető.

Ruby - 2013. 05. 17. 18:07

Mondasz valamit :D Én azt bírom, mikor Daniel elmélkedik és mond néhány lilábbat. De egyszerűen csak jó az egész.

Lemoni - 2013. 05. 17. 19:26

Nálam pont az ilyenek működnek, ezért jött be annyira pl. a Top of the Lake vagy a Rectify is :) Látszólag nem történik semmi (érdekes), mégis teljesen elmerülök benne. Kattog az agyam, hogy ugyan mi lesz ebből és ezzel elvagyok. Nem unatkozom, mint azoknál a történeteknél, ahol látszólag pörögnek az alibi események csak éppen semmi értelmük vagy nem tudnak lekötni. Gillian Andersonnak nem kell már meggyőznie az X-Akták óta, na meg itt remekel a Hannibalban is. De Jamie Dornan végre nem csak szépfiú, hanem mást is meg tud mutatni magából. Itt most teljesen a karakterekre hárul minden hangulatkeltés, nincs lenyűgöző táj segítségnek vagy kontrasztnak. Nem osztályozom a pilotot, de dicséretben részesítem, ha legalább ilyen szintű lesz a többi rész, már bőven megérte a nézésre fordított időt :)

i'm_rick_james - 2013. 05. 18. 16:31

Gillian Anderson?

Bér a Hannibalban kicsit fura volt, azért összességében szerintem jó áll neki a kor. (Az X-Akták első évadjaiban látott dauerolt haj+mai szemmel már qrva vicces kosztümök után főleg.)

Lehet, hogy bepróbálom majd.

Mármint a sorozatot. :)

batOtaq - 2013. 05. 18. 18:20

Nekem nagy kedvencem lett, vérprofi. ;)

Irodai Patkany - 2013. 05. 20. 01:17

Nekem az a bajom vele, hogy nincs hangulata. A képi világa olyan semmilyen. De maradok.

Buitre - 2013. 05. 20. 23:18

nekem is nagyon bejönnek ezek a lassabb tempójú cuccok, igazából egy hosszú lére (de nem híg) eresztett mozi

Serious - 2013. 05. 27. 12:26

Számomra eddig ez a jackpot. Kicsit néha unalmasnak tűnik, vagy úgy érzem, mintha egy helyben toporognék, de a karakterek nagyon érdekesnek bizonyulnak. Nézem és folyamatosan gondolkodom, találgatok, többre vágyom. Nem tudom, hogy csinálják, de odaragasztanak a képernyő elé. Eddig zseniális. Várom hogy jobban beinduljanak a dolgok.

Dark Energy - 2013. 05. 27. 14:50

Az a hangulata, hogy nincs hangulata. Azért köt le és jön be, mert néhol lassan, unalmasan csordogál. Egyszerűen van benne valami félelmetesen zseniális.

Lemoni - 2013. 05. 28. 10:47

Érdekes a két főszereplő: ránézésre mindkettő nyugodt, visszafogott, érzelemmentes, csak néha venni észre rajtuk a belső feszültséget, de mégis érezni, hogy bármikor kitörhetnek a visszafojtott érzelmek. Egyre több adalékot kapunk Paul megszállottságából és Stella közel sem makulátlan moráljából. És az lesz az izgalmas, ahogy ez a két pólus összeér majd. Így a 3. rész után azt mondom, kitűnő kezdés után tovább erősödött a sorozat :)

Maca - 2013. 05. 28. 16:14

Abszolút kedvenc, várom a 4.-5.részt!!!!

Lemoni - 2013. 06. 01. 01:05

Pont úgy jött ki, hogy egymás után néztem a Hannibal és a Fall legújabb részét (előbbiben most nem volt Gillian Anderson). Milyen fura, hogy a Fallban Gillian/Stella rendőr karaktere a rezzenéstelen arcú Hannibalra emlékeztet, míg Jamie/Paul meg Hugh/Will Grahamre, felcserélődnek a külső jegyek a két sorozat két kulcskarakterében.
Nagyon kíváncsian várom az 5. részt, nem is a ‘mi lesz?’, hanem a ‘hogyan?’ miatt :)

mse - 2013. 06. 06. 14:33

Lassan indult, de egyre jobb. Furcsa mód a főszálon kívüli cselekmények, amik elsőre a főszereplőinkhez még csak nem is kapcsolódnak, sem vesznek el semmit a történetből, inkább azt várom, hogy hol és mikor kapcsolódnak be a többi plothoz. A karakterek megközelítése érdekes, van egyfajta kontraszt, hisz itt a sorozatgyilkos a szerető családapa, míg a nyomozó képviseli a társadalmilag megszokott értékrenddel szembeni életmódot. Ugyanakkor Dornan karaktere így sem esik bele a “szerethető pszichopata” kategóriába igazán, hisz nyilvánvalóan egy beteg állat, de ezzel csak még kíváncsibbá teszi a nézőt. Ahogy Anderson figurája is rendesen megtartja a figyelmet, és nem könnyű behatározni őt sem.

Várom, mi lesz a fináléra, főképp mivel az adhat némi támpontot a hovatovább kapcsán.

mse - 2013. 06. 11. 15:34

Azt kell mondjam, hogy elégedett vagyok a befejezéssel.

SPOILERESEN

Mióta hallottam, hogy berendelték az új évadot, kicsit aggódtam bevallom, hiszen minden bizonnyal mindnyájan azt vártuk, hogy az évad végére elkapják a sorozatgyilkosunkat. Persze simán lehetett volna csinálni egy egy évad/egy sorozatgyilkos formátumot, de számomra valahogy ezzel veszített volna az értékéből az egész. Az, ahogy Pault bemutatták nekünk különösképpen tetszett, egy valamelyest újfajta megközelítést használtak számomra legalábbis, és ennek az ismétlése egy új karakterrel már valahogy slampossá tette volna ezt.

Kicsit zavart azért, hogy a végén csak behozták az egész “borzasztó gyerekkor” klisét, az egyik dolog ami megfogott a Fallban az éppen az, hogy egy látszólag teljesen egészséges, normál pasas éli ki itt a beteges hajlamait. Mindazonáltal a telefonbeszélgetés Paul és Gibson között azért kellően ütött, nyilvánvalóan az évad fénypontjának szánták és szerintem az is volt.

SPOILER VÉGE

Azt azért persze érdemes megemlíteni, hogy a sorozatban továbbra is kevés dolog történik, lassan folynak az események, és bár határozott fejlődés van epizódonként, valószínűleg így sem mindenkinek tudja lekötni a figyelmét a show. Nekem viszont ettől éppen olyan érzésem támadt, hogy nincs kierőltetett fordulat (kivéve talán az, ahogy Gibson Peterre akad rá), minden valahogy olyan organikusan követi egymást, a karakterek pedig kidolgozottak és életszagúak, és a köztük lévő szóváltások és kapcsolatrendszerek is érdekesek, bármennyire is érdektelennek tűnnek. Szóval várom azt a következő évadot, bármennyire is messze van még. :)

Lemoni - 2013. 06. 11. 23:25

Engem is meglepett, hogy nem lezárt eset lett a vége, viszont örülök neki. Egyrészt a sorozat lassú ritmusa, dinamikája sérült volna egy gyors lezárással, másrészt annyira érdekes, ahogy a két fő karakter közeledik egymáshoz, hogy szívesen nézem még több részen át. Nagyon jó volt a telefonos beszélgetésük is, mégis az a pillanat, amikor a folyosón összenéztek, az volt libabőrös. Spector már tudja, egyedül csak Stella lenne képes őt elkapni és ezért még provokálja is, mintha már nagyobb élvezetet, kihívást jelentene neki ez a fogócska, mint a gyilkolás. Van egy érzésem, hogy a folytatásban Stella lakása és fehérneműi (és valószínűleg Stella is) nem lesznek biztonságban Spectortól. Nem győzöm dicsérni a színészi alakításokat, Gillian Anderson lenyűgözően tökéletes most is, de Jamie Dornan az igazi meglepetése, telitalálata a sorozatnak.

CyClotroniC - 2013. 06. 11. 23:54

Nem is nagyon olvasok bele a kommentkbe, mert csak a 3. résznél járok. Határozottan javult a dolog, szóval el fogok jutni a végéig, de lehet, hogy csak a hétvégén lesz belőle írás, majd kiderül, hogy hogyan lesz időm.

fsanyee - 2013. 06. 12. 00:07

adta. most varhatunk egy evet?

pluhi - 2013. 06. 13. 23:54

Vagy másfelet. Amúgy az alapján a fantomkép alapján lazán fel kellett volna ismerjék. Ha más nem, aki kihallgatta. Én nem tudtam, hogy csak félbe lesz hagyva, pupilláztam is rendesen.

T.B. - 2013. 07. 19. 12:04

Még az utolsó rész hátravan, de szerintem nagyon szuper kis sorozat, Gillian meg egy istennő. :) A Katie által énekelt dalok nem ismerősek valakinek esetleg? Nagyon tetszettek. A 4. részben lévő mondjuk saját szerzeménynek tűnik, amit gondolom soha nem hallok újra.

Llew - 2013. 08. 23. 23:06

Végre rászántam magam a pilot megnézésére, és baromi jó volt ez a lassú, nyomasztó légkör ami árad belőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz