login |

Bates Motel: vége az 1. évadnak

2013. 05. 22. 15:11 - Írta: winnie

59 hozzászólás | kategória: kritika,

Norman. You know what you have to do.

Érdekes élmény, igazi hullámvasút volt a Bates Motel első szezonja. Ha valaki azt kérdezné tőlem, hogy ajánlom-e a sorozatot, akkor mindenképp ajánlanám. Egyrészt azért, mert valahol egyéni hangvételű volt (főleg a titokzatos kisvárosok és talán a Dexter rajngóinak jöhet be), másrészt pedig azért is, mert tudom, hogy sokan oda vannak az átívelő szálas szériákért, márpedig a Bates Motel abszolút átívelős.

Az már csak hab a tortán, hogy mindez még csak a kezdet volt, hiszen nagy a siker, érkezik a 2. évad és ki tudja, mikor állunk meg.

Viszont, ha arra irányulna a kérdés, hogy szerintem jó volt-e a sorozat, akkor már nagyobb gondban lennék. “Jó volt, de…”, nagyjából ezt a kategóriát tudnám kiutalni neki. A szezon elején nagyon jónak találtam, de utána valahogy túl triviális lett és elindult a lejtőn. Lehet, hogy ez darálva ez jobban érzékelhető, de szerintem hetiben is igencsak feltűnő volt.

Ami még érdekes kérdés, sőt, talán a legérdekesebb, hogy mennyire más élményt kap az, aki ismeri a Psycho című Hitchcock-filmet és az, akinek fogalma sincs róla. (Aki utóbbiak közé tartozik, óvatosan olvasson kommenten, mert Psycho-spoiler ott előfordulhat, hiszen túl régi a film, ráadásul nem kell, hogy abba az irányba tartson a történet.) Nem arról van szó, hogy jobb vagy rosszabb az élménye a két csoportnak, hanem pusztán arról, hogy teljesen különböző.

Más úgy nézni a sorozatot, hogy az ember tudni véli, hogy merre tart, és megint más, hogy csak találgat. Mindkettő izgalmas, hiszen utóbbi út az ismeretlenbe, míg előbbi esetében a sok kikacsintás okoz élményt.  A készítők, annak ellenére, hogy Norman Bates a főszereplő, hogy a sorozat egy motel körül forog és az anya-fia kapcsolat áll a középpontban, próbálták távol tartani magukat attól, hogy direktbe idézzék meg a Hitchcock-filmet, de közvetve nem egy célzást elejtettek rá.

Némelyik aranyos volt, máskor kissé erőltetettnek tűnt a párhuzam, változó volt, de azt ki lehet jelenteni, hogy a Bates Motel-nek van önálló egyénisége, nem kell máshoz, a nagy elődhöz hasonlítgatni. Márpedig ez nagy erény. Persze a központi kapcsolat kifacsart különlegessége adott volt, nagyon érdekes volt felfedezni.

Ebben az önálló egyéniségben ott volt azonban egy zavaró tényező is: rengeteg random, vagy véletlenszerűnek ható dolog volt az 1. szezonban. Már-már megalapozatlan. Gondolok itt történésekre és a karakterek tetteire is. Eleve a pilot zárósnittje csak oda hullott elénk a semmiből, de ugyanúgy látszólag a semmiből jött az, amit Dylan tett a kocsival, amit azt megelőzően történt a haverjával, Bradley telefonja Norman-nek, vagy akár a kutya feltűnése (tényleg csak egy kacsintás miatt kellett?). Fura volt, de… működött.

Valahogy az egész Bates Motel szokatlan volt, ritmikailag másképp működött, mint ahogy ahhoz hozzászokhattunk más sorozatok esetében, ami még a béna történetszálakat is teljesen hihetővé, lenyelhetővé tette. Lehet, hogy így is kell nézni a sorozatot, hagynunk kell magunkat, hogy meglepjenek, sokkoljanak és mindeközben sodorjanak az események-

A finálé nekem nem nagyon jött be, jó szívvel is csak 5/10-et tudok adni rá. Voltak jó pillanatai (a seriff!, Emma!), de vagy mondvacsináltak voltak egyes történések, vagy pedig olyan útra vittek, amit már az első részben sejtett az ember (a tanár!). Visszatekintve a szezonra ki lehet jelenteni, hogy eléggé bevezető jellege volt és egyes események totál vázlatosak voltak, több részen át, de pár jelenet alatt lerendezésre kerültek, mert annyira csak Norma-ra és Norman-re koncentráltak.

Valahogy úgy érzem, hogy a sorozat akkor működött legjobban, amikor homályos volt, amikor két- vagy még több értelmű dolgok történtek. A végére valahogy minden kiegyenesedett, triviálissá vált, amire a legjobb példa minden idők egyik legfeleslegesebb évadzáró snittje. Miért volt rá szükség? Nem vagyunk mi hülyék. (Oké, az a snitt tartalmazott egy elemet, ami plusz infót hordozott magában (a betű!), de azt az infót “És akkor…?”-reagálás kíséretében a hajunkra kenhetjük. Lehet, hogy mégsem az történt, amire mindenki gondol?)

Persze még mindig bőven van titokzatosság, ami körül lengi a Bates Motel-t, White Pine Bay városkáját és az egyes karaktereket. De utóbbiak esetében hatalmas a hiányérzetem, hiszen ha visszagondolok, akkor nagyon kevés figurát ismerhettünk meg. Így persze őket ki tudták fejteni és az egész nem nézett ki cirkusznak, de azért pár fura és/vagy rejtélyes fazon lehet, hogy elfért volna.

Egy percig nem bántam meg, hogy megnéztem a Bates Motel-t, mondom, jó volt, csak kár, hogy így alakult. A folytatásnál pedig ott leszek. És kíváncsian várom a nyár elejét, amikor kihirdetik az Emmy-jelöléseket, mert bár egy A&E-sorozatot nem nagyon szokás bármire is jelölni, de a Bates Motel nagyon nagy erőssége Vera Farmiga és Freddie Highmore volt – nem lenne sokk, ha jelölést kapnának.

Ők ketten, a kettejük játéka közösen és külön-külön is rettenetesen sokat hozzátett az összképhez. Már-már azt is mondhatnám, hogy csak miattuk is érdemes lenne nézni a sorozatot. Szerencsére azért rajtuk kívül is volt mit néznünk a Bates Motel-ben.

59 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2013. 05. 22. 15:29
Benjy - 2013. 05. 22. 15:34

Én már írtam kibeszélőben, hogy nálam két hatalmas negatívum volt évadzáróban. Egyrészt Jere Burns karakterét rettentő mód elfuserálták, másrészt ez nem lezárás volt, hanem felvezetés. Bármilyen jelzőt rá lehet aggatni erre a részre, de hogy finálé azt semmiképp. Tehát egyetértek 5/10-el, évadot inkább valahova 7/10 környékére lőném be.

Nem mellesleg én is remélem hogy minimum Farmiga kap egy jelölést Emmyn.

stargatelost - 2013. 05. 22. 15:39

Azt a hatodik részes Shelbys szállezárást nagyon megsínylette a sorozat, nem igazán tudtak érdekes dolgokat írni utána. Persze ettől még nem volt rossz.

A legvége meg oké, hogy Norman Bates és Psycho, de áhh, minden gimis srác álma a szexi tanárnő meghúzása, tudtam, hogy gyilok lesz, de akkor is felidegesített :D

P009 - 2013. 05. 22. 15:47

Én észre sem vettem a “B” betűt :)
Egyébként egyet értek a kritikával, a 6. rész után változott az atmoszféra, de így is erős 8/10. Talán az Utopia volt idén az a sorozat, ami jobban tetszett.

Arnyek89 - 2013. 05. 22. 15:51

akkor csak én nem vágom mi ez a B betű a nyakában? :D

Rerecros - 2013. 05. 22. 15:51

Nekem fel se tünt, hogy ez évadzáró volt :D
Biztosan maradok a következő évadra, de nem bánnék egy kis minőségi javulást, mert a vége felé, már sóhajtozás közepette indítottam el a részeket…

Shannen - 2013. 05. 22. 15:54

Teljesen egyetértek a fenti kritikával. Nagyon ütősen indult az évad, aztán ahogy lezárták a Shelby-szálat, több lett az üresjárat, lelassult az egész, kevésbé voltak feszültséggel-telik a részek, legalábbis számomra.

A finálé meg konkrétan semennyire sem mozgatott meg. Jó, Nestor Carbonell azért igen. Eléggé ripsz-ropsz lezárták az Abernathy-szálat is, mondhatjuk kissé amatőr módon is.

Az utolsó snitten pedig konkrétan kiakadtam. Annyira szép zárás lett volna, ahogy Bates-ék sétálnak fel a házba. Erre még megmutatják a tanárnőt. Most komolyan, ki nem találta ki, hogy mi történt?
A betűt pedig én őszintén észre sem vettem, csak most, hogy winnie belinkelte. Mondjuk csak azért nem sajnálom a tancinénit,mert nagyon unszimpatikus volt a színésznő.

Ellenben Farmiga és Highmore valami veszett jól játszanak. Annyira természetesen hozzák a figurájukat, mintha ők maguk lennének. Főleg Farmiga és a kiborulásai. Imdáom őket.

Szóval összességében azért az évadra adnék egy 8/10-et, de az évadzáróra csak 6/10. Bár ha úgy nézzük, hogy a finálé nem lezárás volt, sokkal inkább a következő évad felvezetése,akkor már nem is húznám annyira le…

winnie - 2013. 05. 22. 15:54

“akkor csak én nem vágom mi ez a B betű a nyakában? :D”

az előző részben derült ki, hogy bradley apjának volt egy szeretője, aki b-ként írta alá a levelet.

de ezért írom, hogy hol érdekel ez engem. mit jelent? számít valamit, hogy az ő szeretője volt? mivel mindketten meghaltak, így mit számíthat? nem tudom, hirtelen egy valami jut eszembe, amiért számíthatna, ha ne adj isten bradley megtudta, hogy ki az és ölte meg a nőt, de az teljesen abszurd lenne.

Shannen - 2013. 05. 22. 15:55

“Arnyek89: akkor csak én nem vágom mi ez a B betű a nyakában? :D”

Bradley talált az apja irodájában egy levelet,aminek az aláírása egy B volt, de nem tudtuk, hogy az kit is takar. Ha minden igaz, akkor viszont így már kiderült.

Shannen - 2013. 05. 22. 16:00

OFF:
winnie, ha már itt úgyis szóba került, küldök a Critics’ Choice jelöltekről is egy írást, amúgy is terveztem, bár csak holnapra vártam a listát.

Vale - 2013. 05. 22. 16:23

Nekem is 8/10-es az évad. Az idei újocok közül csak a Hannibalt találtam jobbnak. Nagyon tetszett, kb 2 nap alatt ledaráltam az egészet.

Egyértelműen a 6. rész volt a csúcspont, és én is azért éreztem kicsit gyengébbnek a hátralévőket.
A végén sejtettem, hogy a tanárnőnek annyi lesz, de mégis valamiért WTF érzésem volt a rész után.
A seriff volt a legjobb karakter a zseniális főszereplők mellett, bár a végén elég gyorsan, egyszerűen és izgalommentesen zárták le a Jake elleni nagy csatát.

paranoid android - 2013. 05. 22. 16:53

A finálé előtt én még óvatosan bántam ezzel az “elindult a lejtőn” dologgal. És noha még most is túlzásnak érzem ezt a kijelentést, de a finálénak nem sikerült hoznia a szintet, hogy a 6. rész utáni lelassulást egy ismételt tempóváltással érdemlegessé tegye, így az összkép valóban az, hogy az évad második fele az elsőhöz képest gyenge lett.
Az utolsó snitt feleslegességével teljesen egyet értek. A betűt korábban is megmutathatták volna nekünk. Vagy ha felfedik Norman tettének végeredményét szinte azonnal, akkor már meg is mutathatták volna magát a tettet is.
A karakterek viszont nagyon érdekesek. Valóban viszonylag keveset ismerhettünk meg ezalatt a 10 rész alatt, és azokból is meghaltak páran. De a Norman-Norma kapcsolatra így maradhatott idő, aminek minden pillanata remek lett. Ahogy az is, hogy Dylan hogyan illik be ebbe a családba. Sőt, még Norman és a lányok dolgot is jól csinálták meg. Az elején kicsit furcsa volt ez, de Bradley és Emma is a helyére került. A következő évadra én leginkább Sheriff Romero erőteljesebb jelenlétét várom.
Én nagy rajongója vagyok Hitchcock Psycho-jának, és annak ismerete mindenképpen plusz réteget adott a sorozat élvezetéhez.
Az évad mondjuk 7,5/10 nálam. Végig 7 és 8 pont között hullámzott az összkép, az évad közepén pár nagyon erős, és most a végén egy-két gyengébb résszel. Szigorúbb is lehetnék, de volt benne valami különleges, valami egyedien Bates Moteles az elbeszélés terén, amit díjazok.

Cseho - 2013. 05. 22. 17:35

Nekem csalódás volt a finálé. Baromira unatkoztam közben. Pedig az elmúlt 9 részt meg élveztem. Sebaj, ez nem tántorított ez a 2. évadtól.

audrey - 2013. 05. 22. 18:00

Vera Farmiga nagyon nem semmi színésznő. És most akkor várjunk januárig? hogyaza

mildi - 2013. 05. 22. 18:09

a B nekem is gondot okozott, vhogy elsiklottam felette… köszi! :)

Wolwerine - 2013. 05. 22. 18:16

Nem volt rossz, bár a 6. epizód után valóban esett a színvonal. Kár volt Shelby-ért, s nagyon ukmukfukk lett vége a Jere Burns-féle vonalnak is.
Összességében nekem a Banshees, és (eddig) a Black Orphan és a Hannibal is jobban tetszik.
Vajon miért dobta be Romero a pénzzel teli táskát a vízbe? Ez kissé furcsa és nem életszerű volt – legalábbis nekem.

nfsu17 - 2013. 05. 22. 18:58

HD-ban néztem a részt, de eskü nem tűnt fel a “B” nyaklánc.
És emiatt azt hittem, hogy a tanárnő öngyilkos lett. Nagy noob vagyok?
Még szerintem meg is tudom magyarázni miért ölte (volna) meg magát. Nyitott ajtó, szép ruhák, simogatások, mégsem nyomult rá Norman. Inkább elfutott. És mivel amúgy is labilis volt az idegi állapota (nem kell senkinek), hát öngyilkos lett.
De persze, most hogy írtátok, tényleg ő lehetett a titkos szerető.

Nem nagyon nyűgözött le az évadzáró (sem), bár mindenki szép volt, meg csinos. Bradley, Emma, tanárnő, jól néztek ki. A seriff szövege meg szerintem mehetne a heti aranyköpések rovatba.
“You can go home now, Norma.”

10 részt simán megért a sorozat, de ha a 6-tól 10-ig lévő részek színvonala tartott volna mondjuk 22 részig, na akkor szerintem már az sok lett volna, pontosabban kevés lett volna minőségileg.
Így meg mondhatjuk, hogy az évad fele nagyon erős volt, a másik fele meg csak simán jó.

Bates - 2013. 05. 22. 22:25

Sziasztok!

Nekem a tanárnő meggyilkolása, pontosabban annak ténye, hogy vajon mely személy áll, állhat mögötte, korántsem olyan egyértelmű. Persze, Norman megint “odaképzelte” az anyját, aki a szokásos “tudod, mit kell tenned” mondattal hozakodott elő. Vagy lehetne-e ez Bradley bosszúja? Alapjából véve nem tudnám kinézni belőle, meg az is lehet, hogy nem is látta a nyakláncot a tanárnő nyakában.

Viszont van itt még valami: csak én emlékszem arra, hogy a tanárnő a tanteremben egy Eric nevű fickóval telefonált, meglehetősen feldúlt állapotban, és arra kérte, hagyja békén őt végre és ne fenyegesse, ne beszéljen így vele folyton. A régi Psycho film ismeretében persze tudom, hogy Norman-ből sorozatgyilkos válik, de talán ez még várat magára. Talán csak tényleg az történt, hogy elfutott. De vajon ki lehet ez az (egyelőre) rejtélyes Eric. Nyilván, vagy legalábbis gondolom, hogy a következő évadban erre is fény fog derülni.

Bocsánat a hosszú posztért, csak bennem az évadzárót, pontosabban annak utolsó snittjét látva ezek a dilemmák fogalmazódtak meg bennem.

winnie - 2013. 05. 22. 22:36

igen, jogos, még ez az eric is bejöhet a képbe esetleges gyilkosként. maga a beszélgetés fura volt, mert nem lehetett tudni, hogy ki akarják-e fejteni, vagy csak azt a pillanatot akarták-e előidézni a tanár és norman között.

jim455 - 2013. 05. 22. 23:29

A végére valóban kicsit leült, fináléra is nagyobb durranást vártam, de nagyon jól szórakoztam és a Banshee mellett a kedvenc újoncom lett.

Jó a kritika, több rejtély kellett volna, a forma pedig tényleg szokatlan. Sok felesleges jelenet volt, az utolsó részekben is pl. a füvezős banda hülyülése, vagy a csaj megismerkedése a füves sráccal.
Egyébként ha már nem tudtak mit kezdeni az idővel, jobban kifejthették volna Norman és Bradley kapcsolatát, mert ezzel a villámgyors ismerkedéssel majd szakítással összecsapott lett.
A színészekről csak jót lehet mondani, említsük meg Dylant is, aki személy szerint a kedvenc karakterem. Nagyon kell ő ide, kb. az egyetlen normális karakter, olyan pedig legalább egy azért kell. A végére Romerot is megkedveltem, Carbonell kitűtően hozza ezt a hidgvérű zsarut.
Második évadra nézve, hát én sem vagyok benne biztos, hogy Norman ölte meg a csajt. A nyakláncot én is kiszúrtam.

Soldierdsgn - 2013. 05. 22. 23:55

nfsu17: A nők többsége nem így vet véget az életének, általában tisztán, és ritka öngyilkos pillanat, hogy elvágják a saját torkukat. :)

Jó évad volt, szerintem is lehet, hogy a tanárnő megölésénél más is szóba jöhet, továbbá Abernathynál is lehetséges, hogy nem halt meg, én kinézem belőle a biztonságot, és felkészülve ment a találkozóra(kevlár, stb)

Benjy - 2013. 05. 23. 00:04

Amúgy mindenki Normanre gondol mint elkövetőre, mert adja magát, DE most így belegondolva Norman ruhája nem volt véres, és ugyebár nem cserélte le/mosta ki. Adódik a kérdésem, hogy akkor hogy a csudába nem lett véres. Nem vagyok egy Dexter, azt viszont lehetett látni, hogy a nyaki ütőeret elvágták, így Normanre is kellett volna kerülnie valamennyi vérnek.

Benjy - 2013. 05. 23. 00:07

Vagyis javítom magam nem mindenki, csak a többség. Benne Bates kommentjének olvasása közben indult el a vezérhangya.

jim455 - 2013. 05. 23. 00:39

lehet csak baki, de az is érdekes, hogy látjuk amint a tanár leveti a felsője pántját, na most a végén rajta van. Norman visszarakta, vagy felöltözött miután Norman elment aztán jött valaki más? Egyébként a vér a leggyanúsabb.

superpityu - 2013. 05. 23. 00:46

igazából az utolsó 4 rész inkább csalódás volt, de az előtte lévők nagyon bejöttek. Shelby korai halála után nem nagyon tudtak mit kezdeni a dolgokkal. Jere Burns jó lett volna, de a végére elbaltázták a karakterét ezzel a gyors leszámolással. jó legalább tudjuk, hogy romero sokkal keményebb, mint gondoltuk.
Bradley – Dylan kapcsolat eléggé látszott szerintem az első látszott az első találkozáskor. Emma pedig lehetne többet is, Olivia Cooke nálam nagy felfedezés idén. egyébként sem látni sok normális tiniként viselkedő és annak is kinéző karaktert. Igazából nem kívánom neki, hogy összejöjjön később Normannal, mert abból sok jó nem származna.
Vera Farmiga kb ellopta az összes jelenetet amiben szerepelt. remélem egy emmy jelölést minimum kap az alakításáért.
és a tanár halála kb a legkiszámíthatóbb fordulat volt. na jó a b betű gondolom nem véletlenül volt kiemelve, mondjuk én sem vettem észre. de így, hogy direktbe mutatták már nem olyan biztos, hogy norman gyilkolászott ott. ha bradley lett volna az, azért elég súlyos fordulat lenne. de tippre a másik esélyes a telefonos csávó lehet még hunyó. remélem a 2. évad azért nem fog féltávon besülni, és unalmasabbá válni. bár ez az unalmasság is olyan volt, hogy sok sorozat még jobb részekben sem produkál ilyet. főleg nem alakítások terén. dylan munkájával még sokat tudnának foglalkozni, aztán norma múltjának felhozása sem lehet véletlen. Bradley, Emma és a seriff olyan karakterek akiket szívesen látnék még többet. az ő történeteiket még szépen ki lehetne színezni.
a 2. évad simán váró így is. szerintem sok jóságot ki tudnak facsarni a történetből.
ja ma láttam, hogy milyen fasza kis karakterek portrékat csináltak még az elején a sorozathoz. tényleg ritkán tetszek az ilyenek, de itt bejött.
a másik pedig, úgy olvastam, hogy az a&e nagyon is tolni akarja az emmynek a két főszereplőt. valami buszos dolgot láttam, hogy azon lesz reklámozva a dolog.

julcsi - 2013. 05. 23. 07:35

teljesen osztom a kritikában leírtakat; a felétől érdektelenné vált számomra a sorozat, helyenként unalmassá de inkább semlegessé. kiszámítható lett az egész, szinte sehol egy nem várt fordulat. kár érte, nem biztos, hogy ezek után maradok.

nfsu17 - 2013. 05. 23. 09:59

Egyet szerintem nem vettetek számításba.

Norman nem tud B-ről, ő nem tud a levélről, sem Dyl, sem Brad nem mondta neki.
Ha ő is ölte meg, nem ezzel a levél indokkal, hanem akkor már inkább az anyja “szelleme” miatt.

nfsu17 - 2013. 05. 23. 10:06

Azt hiszem előtört belőlem a skizo, hiszen senki nem írta, hogy azért ölte meg “B”-t, mert tudott a levélről, ezt nem tudom honnan vettem. Sorry. Lehet az aspirin beszél belőlem. De amúgy jó fordulat lett volna. :)
Elmegy Bradley-hez, hogy hé, megöltem apád szeretőjét, most már szeress belém. :)

Parallax - 2013. 05. 23. 12:47

Bár a finálét még nem láttam, nekem is tetszett az első évad.
Egy kicsivel sötétebb tónust és több utalást vártam volna Norman betegségére. Nekem túl “normális” maradt a sorozat. Bár az anya-fia kapcsolat beteges mivolta jól átjött.

adhie - 2013. 05. 23. 14:00

Engem pont ez a random faktor tartott a képernyő előtt az egész évad alatt, és örültem neki, hogy az utolsó rész is ilyen kiszámíthatatlan lett. Az, hogy nem volt teljesen closure hangulata, abszolút nem váltott ki bennem a “naés?” típusú érzelmen kívül semmi különöset. Az a bizonyos betű, (amit tényleg jobban kiemelhettek volna, ) eléggé megváltoztatja az utolsó jelenetet, lehet h nem azért lett az utolsó jelenet, mert annyira az évad lezárása, hanem annyira fontos lesz, hogy kiemelt helyet kapott? Sztem ezt még be lehet hozni kb 10 féleképpen a következő évadban, de most kb olyan, mint a Lost jegesmedvéje, vagy a drogcsempész repülőgépe, vagy a négyujjú szobor. A jövőben ezekből az eleinte randomnak tűnő dolgokból majd elég jól lehet építkezni… szerintem…

Kristof83 - 2013. 05. 23. 18:39

Én egyértelműen arra gondoltam a lezárásnál, hogy Norman ölte meg a tanárnőt, és csettintettem is magamban hogy végre beindul a sorozat és a Psycho közötti szorosabb kötődés a második évadban.
Fel sem merült bennem hogy estleg más végzett a tanárnővel.

Viszont nekem is van egy elméletem arra, hogy miért hagyhatták ilyen nyitottan a kérdést!
Arra gondolok, hogy valahogy ki kell mosni Normant a gyilkosságból, és így hogy több gyanúsított is van rá lehet majd kenni valakire a dolgot…persze az anyja rá fog jönni és segíteni fog neki ebben.
Norman miután látja, hogy megint megúsztak egy gyilkosságot egyre nagyobb kedvet kap a gyilkoláshoz, és felpörög a sorozatgyilkolós szál, ami a Psycho-hoz vezet.

Psycho Spoiler!!!
Nekem a sorozat nagy kérdése, hogy mikor és hogy fog meghalni Norman anyja, mert ugye a Psycho-ban már nem él mégis Ő irányítja a fia tetteit. Szerintem amúgy ez lesz a teljes sorozat zárójelenete.

pearl - 2013. 05. 23. 20:06

Nekem bejött a sorozat. 8/10. A legjobb rész tényleg a 6. volt, de izgalmas volt a többi is. A finálétól többet vártam. Most úgy érzem kibírom a következő évadig. Annyi lehetőség van benne, hogy nem izgat különösebben. Az utolsó jelenetnél arra gondoltam ‘na minek mutatod? úgyis tudjuk.’ de lehet, hogy meglepődünk, mert mégse Norman volt. Nyilván a betü miatt mutatták. Vannak még gyanúsithatók, én Ericre gondolnék inkább, a kiscsaj nem elég tökös hozzá. A szereplők nagyon jók. A szemcerkás :) Romero, Norma, Norman. A kikötői jelenetnél olyan érzésem volt, mint az Indiana J-ban, mikor Indy lelövi a karddal hadonászó arabot :)
A “Mostmár haza mehetsz Norma” abszolut a hét mondata. Szóval szerethető sorozat és biztos nézni fogom.
Ja, néhány rész óta én úgy érzem Norman fog végezni a kedves mamával. De lehet, hogy tévedek. Majd meglátjuk.

kanka - 2013. 05. 23. 21:36

szerintem nagyon izgalmas kis sorozat ez.a 6.részig legalábbis meglehetősen hangulatos votl onanntól egy kicsit lanygmatagabb lett.az évadzáró pedig kicsit felemásra sikeredett.engem az zavart leginkább hogy nemtudtam hovatenni azt az idősikot ahol a sorozat játszodik tekintve a Psycho filmet.zavart hogy megvan a régi hangukat erre előpattan egy iphone.ez néha még most is zavar..láttam a psycho 2,3,4-et és a psycho szines “remake” változatát is..de okvetlen megnézem A psycho-t is.
vera farmigát az egek ura óta ismerem és kedvelem szinésznőként freddie srác pedig meglehetősen jó választás volt norman szerepére.kiváncsain várom mi lesz a sorozatból

Hunnenkoenig - 2013. 05. 23. 22:47

“mivel mindketten meghaltak, így mit számíthat? nem tudom, hirtelen egy valami jut eszembe, amiért számíthatna, ha ne adj isten bradley megtudta, hogy ki az és ölte meg a nőt, de az teljesen abszurd lenne.”

Nem arrol van szo, hogy Bradley ölte meg.

Norman valoszinüleg latta a B-t vegig. Azt hittem a mellet stiröli vegig a kamera de valszeg a lancot mutogattak. Ha nem, akkor borul a teoria, de a lenyeg, hogy Norman összerakta a dolgot a fejeben es mivel meg mindig Bradley utan epekedik ezert ugy gondolta, hogy jot tesz neki.

Bar az is lehet, hogy csak az anyja miatt ölte meg, mert ugye büdös k***-kat ki kell nyirni.

Hunnenkoenig - 2013. 05. 23. 22:58

Mondjuk amikor futott Norman az esöben, en azt hittem, hogy csak elszaladt az anyja miatt es mert jo gyerek akar lenni es nem akarja elvagdalni szexy tanarnök torkat csak ugy.

Nekem meglepetes volt az utolso kep es igy belegondolva, akkor is ha szep lezaras lett volna a seta a haz fele, az utolso kep kellett ahhoz, hogy most agyalni tudjunk, valoban Norman volt e a gyilkos.

Nem hülyek ezek az irok, csak az a baj, hogy tenyleg tulsagosan random huznak elö törteneseket, hogy arra epitsenek ra egy jelenetet.

Ha a tanarnö a sorozat egesz ideje alatt telefonalgatott volna Erickel vagy kivel, akkor most jobban elhinnem, hogy ö is lehet a gyilkos.

Igy igazabol ez fel se merült bennem, mert a resz vegere azt a veszekedest amr el is felejtettem.

Ha pedig csak egy trigger volt hogy a Norman jelenet letrejöhessen, akkor meg még szarabb…

Szoval itt lesz meg mit tanulniuk dramaturgiabol.

paranoid android - 2013. 05. 23. 23:28

Én nem is gondoltam arra a lehetőségre, hogy nem Norman gyilkolta meg a tanárnőt, részben mert nagyon erőltetettnek érezném ezt most. Ha ez a helyzet, akkor még inkább jobban jártak volna, ha nem mutatják az utolsó snittet, hanem a következő évadban szép lassan tudjuk meg pontosan mi történt, a lehetséges gyanúsítottakkal együtt.

@Hunnenkoenig
Viszont ha mégis Norman ölte meg, akkor biztos nem a betű miatt. Egyrészről nem is tud róla, másrészről meg Norman nem haszonból öl, hanem elmebeteg. Ha gyilkol, azért teszi, mert az “anyja” rábeszéli, hogy meg kell büntetnie az áldozatát.

Hunnenkoenig - 2013. 05. 24. 00:51

Az igaz, hogy nem tud a betüröl. Akkor ez kiesik. Hacsak nem az irok majd elöhuznak egy ujabb legbölkapott magyarazatot ra öt perccel elötte egy hajanal elörangatott dramaturgiai fordulattal.

Azert ne feledjük el, hogy 17 eves, akkor is ha nagyon felnöttesre irtak a szerepet.

17 evesen siman benne van, hogy imponalni akar Bradley-nek. Meg nem teljesen kifejlett pszichopata. Meg keresi az enjet. Te 17 evesen azt se tudtad, hogy melyik együttes enekeset utanozd öltözködesben, nemhogy azt, hogy most akkor miert is akarsz/kell ölni.

Hunnenkoenig - 2013. 05. 24. 00:52

*imponalni akar Bradley-nek = felteve, ha a B betüröl tud(ott volna)

paranoid android - 2013. 05. 24. 01:34

De Norman nem pszichopata, hanem valószínűleg skizofrén. Fontos különbség. Az az “Énje”, amelyik gyilkol nem akar imponálni Bradley-nek (hanem az anyjának, illetve az anyja egy kifordult fiktív változatának), amelyik meg imponálni akar, az nem is tud ezekről az erőszakos kitöréseiről.

Hunnenkoenig - 2013. 05. 24. 10:37

Jo, ezt elfogadom.
Bar egyikünk sem vegezte el a felsöfoku Freud kepzest, de logikusnak hangzik.

karit - 2013. 05. 24. 12:38

Amint kitudódik a “B” betűs nyaklánc, Dylan Bradley-re fog gyanakodni, a lány pedig őrá, így tuti összejönnek.
És nem lepődnék meg, ha látnánk majd az iskolában Emma vérfoltos oxigénpalackját, csak a hecc kedvéért.

Vera Farmiga hajszálnyira volt attól, hogy túljátszottnak tűnjenek erősen sarkított érzelmi kitörései, így azonban imádtam minden percét. Egymaga elvitte volna a hátán az egészet, de szerencsére nem volt erre szükség: remek karakterek, remek sorozat, 8/10.
A -2 pont a vízbe dobott táskáért. :S

rol001 - 2013. 05. 24. 13:46

Nagyon szuper ez a sorozat. Egy ilyen hiányzott már nekem régóta. A karakterek nagyon jók, Vera Farmiga új kedvenc lett. Az évad második fele tényleg kicsit visszaesett , de az évadzáró jól sikeredett, a Norma – Norman párbeszédek fantasztikusak. Jöhet a második évad.

Maca - 2013. 05. 25. 16:53

Vera Farmiga tényleg nagyon jól játszik, szinte csak ezért nézem.
Ki sem néztem belőle :)

winnie - 2013. 05. 26. 00:17

hogyhogy?:) mégiscsak egy oscar-jelölt színészről van szó. engem kábé onnan kezdett érdekelni a sorozat, amikor jött a hír, hogy ilyen színészt szereztek a szerepre. a másik döfés az volt, hogy egy highmore-t szereztek a másik főszerepre.

Cléda - 2013. 05. 26. 12:04

“Norman valoszinüleg latta a B-t vegig. Azt hittem a mellet stiröli vegig a kamera de valszeg a lancot mutogattak.”

Akkor a lánc medálja nem látszott, mert épp a ruha eltakarta.

r.zsofi - 2013. 05. 26. 14:51

Imádtam minden részét…a történet kb. másodlagos a karakterek miatt. :-) Mekkora arcokat szedtek már össze egy sorozatban?! Még a mellékszereplők is marha nagyot alakítanak. Ahogy szegény Dylan folyamatosan meg akar felelni, a két N-t felesleges is magyarázni, Emma is csúcs, Romero-t is csíptem végig.
Szóval jó, ütős és egyáltalán nem egyértelmű hogy a tanárnénit Norman ölte meg. Sőt, én még apucinál is tartok egy csavarra, elvégre azért Norma sem százas, nagyon nem és a sztorit eddig csak tőle hallottuk. :-)

Hunnenkoenig - 2013. 05. 26. 17:23

“Akkor a lánc medálja nem látszott, mert épp a ruha eltakarta.”

MI nem lattuk.

Sajnos az utobbi evek altalanos felfogasa szerint ugy a nezök, mind a keszitök oldalarol azt a tendenciat latom, hogy a film egyik elsö szamu szabalya, miszerint “amit nem latsz vagy hallasz az nem törtent meg” teljes mertekben ignoralva van es ezt mindenki normalisnak tartja.

A legtöbb sorozatnal es filmnel az agyalas, a fikazas es az azokkal szembeni vedelem mindig arra alapszik, hogy “de biztos azert mert…”.

Ennek nem szabadna elöfordulnia.

Motivaciokon lehet agyalni addig, amig azok nem tisztazodnak, de törteneseket olyan nezök altal kitalalt es feltetelezett ESEMENYEKKEL megmagyarazni, amiket nem lattunk, az igazabol a film hatulrol törtenö megeröszakolasa.

Es meg az sem erv, hogy arra talaltak ki a Flashbackeket.

Hunnenkoenig - 2013. 05. 26. 17:25

Szoval a mai helyzet alapjan siman elöfordulhat, hogy Norman latta a B betüt es mi ezt majd 3 resz mulva tudjuk meg… vagy nem… max hihetünk Joe23-nak a TV com foruman aki elküld az anyankba miatta, mert szerinte teljesen logikus, hogy akkor is ha nem mutattak, csakis ugy lehetett :-P

Dor Ka - 2013. 05. 27. 10:36

biztos folytatom… szerintem is kilóg a többi sorozat közül. történet vezetésben még mindig csapong ide-oda, nekem inkább a 2 szereplő közötti szituációs helyzetek jönnek be, ergo a karakterek (szerencsére) nem egysíkúak. tetszett az évadzáró is, főleg ahogy Romero (szuper pókerarccal játszik az a pasi:)) elsimítja a dolgokat, miközben Norma reszket a dokkon.:D (és kb. mutatja, h. mennyire figyelek a részletekre; rohadtul nem tűnt fel a végén a ‘betű’:))

Dor Ka - 2013. 05. 27. 10:48

…és szerintem ennyire nem is néznek hülyének minket!:D mivel “szájba lett rágva”, h. valószínűleg Norman ölte meg a tanárnőt… tuti biztos, h. nem ő tette.

clark - 2013. 05. 27. 12:34

engem a 3.rész győzőtt meg a folytatásra és nem bántam meg ,hogy megnéztem.láttam mind a 4 Perkinses psycho filmet, és engem nem zavar hogy eltérnek.de itt ott azért elveszik a klasszikust,pl a kitömések stb.várom a kövi évadot,kíváncsi leszek mivel rukkolak elő!
az évad kb 7/10 összességében ,bátran ajánlom nyári sorinak is.

hulk - 2013. 05. 27. 16:49

lehet,hogy még a bálban meglátta valaki a B betűs nyakláncot a tanárnőn,de az valószínűbb,hogy az ölte meg akivel még előtte telefonon beszélt.

Csigusz - 2013. 06. 04. 19:19

Megnéztem tetszett, nem vagyok kifejezetten kisváros rejtély-fan, de megvett az egész, és itt nem is a sztorik, inkább a karakterek viszik el az egészet az hátukon.
És öröm olvasni, így az évad végére, hogy ennyire sok nézője lett (kinek mi ugye, de megy a buzz és az a lényeg)
Jövőre találkozunk, a JAws-on meg nem elfelejteni, mint legjobb újonc!

erzsébet - 2013. 06. 09. 21:37

Sziasztok!Tudja esetleg valaki,hogy mikor lesz 2.évad?
Köszi.Üdv.

winnie - 2013. 06. 09. 21:40

jövő tavasszal.

ntasi - 2013. 06. 10. 10:48

Nekem eszembe sem jutott, h nem Norman nyírta ki a tanárnőt, hisz mégiscsak ő Norman Bates, de itt olvasva a kommenteket, egyre valószínűbbnek tartom, h tényleg nem ő volt.

Tetszett az évadzáró, elsimítottak pár kérdést, de van, ami még nyitva maradt, szépen egyensúlyoztak.

Sehlby meggyilkolását nem tudom megbocsátani, olyan szép volt… (mondjuk az is fáj, h lánykereskedő, szexrabszolgatartó volt) :D

Jere Burns hiányozni fog, ha tényleg meghalt, a hideg is kirázott tőle, kellett ez a sorozatba.

A vége viszont nem tetszett, sokkal nagyobbat ütött volna az évadzáró, és sokkal jobban várnám a 2. évadot, ha a
Norman. You know what you have to do
mondat után elsötétül kép, vége főcím, hello…

Ezen vagy fél órán keresztül puffogtam utána, elrontotta az egészet. Persze sztem. :)

lappa - 2013. 06. 21. 09:44

Na, még csak most sikerült megnézni a finálét.

Oké, hogy sokan Normanre gyanakodtok, hogy ő ölte meg a tanárnőt, mert úgyis gyilkos lesz belőle, de mi a garancia arra, hogy tényleg az lesz? Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a sorozat végére egy olyan Normant kapunk, mint amit a filmekben láthattunk, lazán benne van a pakliban, hogy nem fog ő gyilkolászni és arról fognak szólni a későbbi évadok, hogy a benne lévő szörnyet hogy győzi le sikerrel.

(Tudom, tudom, az apját is megölte, de hát ezt mi is csak őrült anyucitól tudjuk, aki persze hazudhatott is Dylannek, hogy ne költöztesse magához Normant.)

A. - 2013. 06. 25. 08:24

most daráltam le, rég izgultam már egy karakterért sorozatban, mint ebben Dylanért. A sok kattant, fura karakter között ő az üdítő ellenpont. Ha Norman bántani fogja én nem is tudom mit csinálok. Csak az a hülye Bradley-szál ne lenne nála. (ui: a két színész -Bradley és Dylan- testvérek is lehetnének IRL, annyira hasonlítanak)

freestyle - 2014. 03. 23. 14:42

Üdv.,

Végére értem az első évadnak, szinkronosan néztem, napi egy rész leosztásban.

Nagyon tetszett végig, bár tényleg a 6. rész után kicsit visszavettek, de csak az évad első feléhez viszonyítva.
Nekem nem laposodott el, végig jól szórakoztam.
A részek végén lévő cliffek egytől-egyig bejöttek, ahogy az évadzáró is.
Egyetlen negatívumként Norma Bates kiborulásit éreztem, tényleg a legtöbb nagy-percekig tartó- kiborulásai valóban komikusnak tűntek inkább.(pl a kerítés rázása, a motel előtti autós kiborulás stb..)
Bár a színésznő hatalmasat játszott tényleg.

Nagyon várós nálam a második évad!Azon töprengek ,hogy várjam-e meg a magyar premiert.
Mikor lesz, nem lehet még tudni?Megint a viasat fogja adni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz