login |

Touch: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta sziki

2013. 05. 22. 23:00 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: 2012/13 finálék, kritika,

Mégis milyen sorozat is szeretett volna lenni a Touch? A kaszát követően talán ezt a kérdést nézők és készítők egyaránt feltehetik egymásnak, hiszen végig az volt az érzésem, hogy ez még az írók számára sem volt teljesen tiszta.

Vajon az volt a terv, hogy végig olyan lesz, mint az első szezonban? Vagy eleve átívelős, összeesküvős irányba akarták terelni, mint amilyen a 2. évad volt, csak Fringe-szerűen meg akartak a kezdő részekben alapozni ezt-azt? Vagy Tim Kringék kétségbeesésükben (ötlethiányukban?) találták ki az “új irányt”?

A biztató pilotot és első néhány részt követően a korán unalomba, sablonosságba és klisészerűségbe fulladó Touch sokak számára nem jelentett többet, mint egy esélyt Kiefer Sutherlandnek, hogy megmutassa magát egy Jack Bauertől teljesen eltérő karakter bőrében, az aggódó apáéban, aki mindig a megszólalni nem kívánó fia vágyait követi.

A sorozat 2. évadjára kapatunk egy kvázi rebootot, egy szinte teljesen különálló sztorit a 36-okról, sok szállal és végkifejlettel, valamint új szereplők becsempészésével is, s ekképp valamilyen szinte sikerült is életet lehelni az egyébként ellaposodó Touch-ba. Az új karakterek új sztoriszálakat is hoztak magukkal, s azáltal, hogy nem csak Martin Bohm körül zajlottak az események, sikerült is felpörgetni a tempót. (Kár, hogy egyik új figura menetközben “kiszállt”…)

A második szezon egyik érdekessége volt, hogy benne kiemelt szerepet kapott a vallás – egyrészt az első évadból is ismert zsidó Avramnak köszönhetően, másrészt az ellentétes oldalon álló Ortiz miatt is, aki küldetésszerűen irtotta maga körül az embereket. A nézettség fényében pedig nem volt meglepő, hogy a Touch lezárást kapott, a rosszak nyilván megbűnhődtek, az erkölcsi dilemmákat követően rosszul döntők is megkapták a maguk méltó büntetését.

Az élet megy tovább, minden visszaáll a régi kerékvágásba. Esetünkben is, de immáron a Touch nélkül. Egy olyan sorozat nélkül, amely sokkal jobb is lehetett volna, s talán az elején említett írói elképzelések hiánya gátolta meg ebben. Vagy az, hogy egyszerűen csak túl nagyot akartak markolni a készítők az első szezonban, és mindez meghaladta képességeiket.

28 hozzászólás Ne habozz!

vitya - 2013. 05. 22. 23:13

A sorozatnak vége és Jack Bauer pedig visszatér. Helyreállt az egyensúly az univerzumban

energy - 2013. 05. 22. 23:31

Én a második évad első részénél abbahagytam. Jól jönne egy kis spoiler, hogy miről maradtam le.

wondorog - 2013. 05. 22. 23:33

Egyszerű lezárás volt, semmi nagy durranás, az Avram szálat inkább kicsit időkitöltésnek éreztem, valamint a matematikus csávónak (nem jut eszembe a neve), inkább egy redeem halált szántam volna, mint ezt a letartóztatást.

ALDO - 2013. 05. 22. 23:53

A legfelső kép akár a 24-ből is lehetne.

fsanyee - 2013. 05. 23. 00:15

nekem nagyon nem tetszett kiefer ebben a szerepben…

stargatelost - 2013. 05. 23. 00:17

A végére már tiszta 24 lett, ahogy Kiefer üvöltözött, meg lövöldözött :D :D

energy: semmi extráról, Ameliát megtalálták, Ortiz kinyírta magát, a csúnya gonosz céget pedig leleplezték. Ennyi igazából.

Nem volt rossz, de teljesen kihagyható. Én mondjuk jobban örültem volna az első évados szerkezetnek. Bár itt is próbálgattak az elején elsőre randomnak tűnő embereket berakni, de az évad végére már ez sem igazán volt jellemző…

Kissur - 2013. 05. 23. 00:22

http://www.youtube.com/watch?v=LCrJOL8my3c

Ennél a jelenetnél konkrétan azt hittem, hogy a 24-et látom. Ugyanazok a mozdulatok, ugyanazok a mondatok, az ordibálás, és Jack Bauer. Ez mondjuk Kiefer behatárolt színészi képességeire utal, de engem totál nem zavar. (Mielőtt bárki leszólna, csak ezt a videót láttam, meg az 1.évadból pár részt.)

Érdekesség:
Martin(Touch): “Shut it down, now!”
Chloe (24): “Shut it down!”

Hunnenkoenig - 2013. 05. 23. 00:44

Azt hiszem en a 3. resznel szalltam ki az elsö evadban.

Azt tudom, hogy ha Tim Kring nevet a jövöben meglátom, onnan hanyatt-homlok menekülök.

Nem ertem miert sorozatozik a csavo, ha nyilvanvaloan nincs annyi fantaziaja, hogy egy sorozatra telljen. Föleg nem 10 evadosra.

Nikki - 2013. 05. 23. 00:52

+1 én is a 2-ik évad első részénél kaszáltam és nem bántam meg, rossz szájízt hagyott maga után az első évad; utólag időpocsékolásnak érzem :/ A leírtak sem csigáztak fel, nem fogom bepótolni.

szerintem - 2013. 05. 23. 01:10

eleg specialis lett touch szerintem.
az elso evad majdnem csapnivaloan rossz, mind szineszileg, mind tortenetileg, ihazi kuzdelem volt vegignezni. az, hogy berendeltek a masodik evadot, teljesen meglepett. aztan elkezdtem nezni es olyan erzes volt, mintha jack bauert latnam viszont delutani kiadasban. egy kis eroszak itt, egy kis feszko ott. aztan szep lassan kiderult, hogy a delutani kiadas atmegy koraestibe….hm, jack bauer tenyleg visszatert… es vegul az utolso nehany epizodban, mintha szabad kezet engedtek volna kiefer sutherlandnek, csinald, amit jonak latsz alapon, minden volt benne, ami egy atlagos (tehat nem kiemelkedo) 24 epizodba kellhet.

szerintem nahgyon leegyszerusitve ez volt a sorozat. egy probalkozas visszahozni kiefer sutherlandet a sorozatok vilagaba, es aztan a raebredes, hogy o eggye valt jack bauerrel, es semmi nem mentheti meg attol a karaktertol tobbe.

tobb szot a sorozat nem erdemel.
jo volt, szep volt, de csak statisztalt mindenki jack bauernek.

pingvin - 2013. 05. 23. 01:11

Sutherlandet nagyon jó színésznek tartom, azonban ez a sorozat ritka gyenge volt, igaz itt inkább a készítőkkel volt a probléma.

patrik - 2013. 05. 23. 06:27

Avran a legszimpatikusabb zsido a vàsznon szigoruan a blöffös Avi kuzin utàn! :) Nagyon szerettem a karaktert. Vajon tényleg ortodox zsido a szinész? Vagy csak eljàtszotta?
Szerintem jó volt ez a két évad nem bàntam meg, bàr harmadikra nem vàgytam.
Jöhet a 24 egy 12 részes előzmény évaddal visszahozva minden fontos karaktert.

Reeku - 2013. 05. 23. 07:24

Én is nagyon bírtam Avramot :)
Amúgy azért a 2. évad sokkal jobb lett szerintem… Megvolt, egyszer nézhető volt, nem fog hiányozni…

ayren - 2013. 05. 23. 07:46

“…Kiefer Sutherlandnek, hogy megmutassa magát egy Jack Bauertől teljesen eltérő karakter bőrében”
Hát a gond, hogy piszkosul nem volt más. Pontosabban ugyanúgy játszotta. Szerintem K.S.-nek nagyon korlátozottak a színészi eszközei. Még ha a 24-et kedveltem is, mert izgalmas volt.

Serious - 2013. 05. 23. 08:18

Nekem összességében tetszett. Az első évad is jó volt, számomra teljesen nézhető, a második évadot meg különösen kedveltem. Igaz, szerintem is sokkal többet ki lehetett volna hozni a történetből. Az alap ötletet jónak tartom, de talán más irányba kellett volna vinni az eseményeket. Avraam pedig a kedvenc karakterem, az akcentusa meg valami elképesztő :) Hihetetlen a pali.

Lui - 2013. 05. 23. 09:27

Hát nem tudom, de én minden percét imádtam. Akár az első , akár a második évadról volt szó. Hiányozni fog.

bruce - 2013. 05. 23. 10:33

“egy esélyt Kiefer Sutherlandnek, hogy megmutassa magát egy Jack Bauertől teljesen eltérő karakter bőrében”

hát azért a végére a sok “Damn it!” meg a pisztollyal a kezében való rendteremtés egész Jack Baueres volt. Még Walker ügynököt is behozták egy körre mellé. :)

Axemiskolc - 2013. 05. 23. 11:30

Nekem is bejött,bár hemzsegett a hibáktól,pl.:Amelie csak néha látta a lehetséges kimeneteleket vagy pl. a hajóra feljutás(LOL).Hiányoltam azt is,hogy a 36-ok többi tagjával mi lett/van illetve az is megfogalmazódott bennem,hogy ha meghal egyikőjük vajon reinkarnál-e a “tudása/képessége” valakiben?Hisz,ha így van,akkor Ortiz hadjárata teljesen felesleges.Márpedig így kell(ene) lennie,hisz a világ megmentése a 36-ok kezében van,nem a 35-ök,34-ek,stb.
De ha nem gondolkodom túl a dolgot,akkor szórakoztató kis sorozat volt!Sajnálom,hogy vége!
Várjuk Zsakk (a) Paraszt újabb egy kaptafára készült történetét!
Várhatóan ebből is kiderül majd,hogy mindenki bírja a CTU különleges vallatási módszerét(melynél két büdös nagy pofon többet ér),und az is,hogy a C+++ típusú átvilágítás is elégtelen metódus.

Kissur - 2013. 05. 23. 12:31

Korrigálnám az előző írásom. Azért korlátolt Kiefer színészi képessége, mert ő csak Jack Bauert tudja eljátszani. Persze Jacken belül az egész érzelmi palettát fel tudja mutatni. Touchban az első 3 részben még úgy ahogy más ember volt, de aztán jött a pisztoly, a rohangálás, az ordibálás, és Jack visszatért. Tükrökben ugyanez.

bruce - 2013. 05. 23. 13:41

Lehet, hogy Kringnek is hiányzott a 24, azért adott pisztolyt meg mesterlövész képességet Martin kezébe :)

atillaahun - 2013. 05. 23. 17:07

Nálam is bizony ott van a 24 minden idők legjobbjai között, de most ébredtem csak rá, hogy én igazából nem is Kiefer Sutherland-et szerettem annyira, hanem a 24-et összességében, mert akkoriban újat hozott nagyon izgalmas és színvonalas kivitelben.

Már a Touch első perceiben látszott, hogy ezt a szerepet bizony nem Sutherland-re szabták, kifejezetten és feltűnően rosszul játszott benne szerintem. Ő sokkal inkább az erőszakos filmekbe – szerepekbe való, de oda aztán nagyon. A 24 vele együtt vált remekművé, ugyanakkor a Touch-ban hozott alakítása jogosan veti fel a kérdést (utólag), hogy nem tudta-e volna más színész is ilyen jól hozni Jack Bauer-t…

A Touch egyáltalán létrejöttének oka szerintem egyértelműen Sutherland, magam is jó esélyt látok rá, hogy bele se kezdek előzetes alapján, ha ő nincs. Része volt ugyan a kaszában is, de egy jobb színésszel sem élt volna meg 1 évadnál többet a sorozat.

emeric - 2013. 05. 23. 17:19

A sorozatot a 2/2-nél kaszáltam, és csak ennyi maradt meg az egészből: 40 percnyi “Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE! Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE!Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE!Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE!Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE!Jake! Jake! JAKE! Jake… Jake-Jake! JAAAKEEEEEEE!”

Laccy - 2013. 05. 23. 18:53

Igen! Az első kép az Jack Bauer :D

Várjuk vissza… Valóban jól van így. Ennek vége, 24 vissza! :)

patrik - 2013. 05. 23. 19:42

Azért nem kéne Kiefert igy lehuzni. Volt azért egy mozis karirje is sok karaktert eljàtszott. Akinek meg kérdéses a szinészi képessége nézze meg a fűlkét eredeti nyelven. Simàn visszi a filmet pedig csak a hangjàt hallod!

interstate76.hu - 2013. 06. 18. 22:48

Látom, régóta halott a topik, de én csak most fejeztem be a 2. évadot, és azt kell mondjam a zárásról, ill. az utolsó 2-3 részről, hogy BORZASZTÓ volt. Nálam az első évad 5-6, a második pedig 6-7-es osztályzatot érdemelt volna, de olyan logikai bakik és bénázások voltak a végén, hogy most azon gondolkozom, minek néztem végig ezt a szart (bocsánat). Nem tudom, mikor tudták meg a készítők, hogy a sorozatot elkaszálták, de a vége olyan szinten elkapkodott volt, hogy olyat ritkán látni. Az milyen már, hogy Jack Bauer, akarom mondani Martin Bohm úgy jut be egy alváscentrumba, hogy leejt egy tárcát egy kijárat előtt, ahol persze nemsokára kijön valaki, a tárca megtartja a becsapódni készülő ajtót, és a recepcióról éppen elrohan valahová a nővérke, amikor hősünk beront az intézménybe. mindezt nem úgy, hogy Jake számaira hagyatkozott, azaz a fiú előre tudta, hogy az apjának mikor és hol kell bejutnia, hanem puszta véletlen volt. És ez csak egy apró dolog, ennél sokkal súlyosabb, hogy pl. minek erőlteti az Aster Corps Calvin szerepvállalását, amikor mindent Dr. Linus intéz és felügyel, Calvin csak akadékoskodik. De az utolsó részek folyamán 5 percenként törtek fel bennem hasonló kérdések, szóval aki azon gondolkozik, hogy megnézze-e, annak a válaszom az, hogy SOHA!!! Ja, és meglep, hogy csak nálam csapta ki ennyire a biztosítékot a vége, ugyanis korábban is bele lehetett kötni dolgokba, de azt vastagon elbírta a történet. A végét, azt viszont semmiképp, még a fércmunka is hízelgő kifejezés a zárás tekintetében. Egyedül annak örültem, hogy nem derült ki Calvin és az öccse balesetéről, hogy az AC okozta azt is.

Roxi - 2014. 10. 29. 08:16

Mostanra daráltam le,azért leírnám a gondolataimat. Nekem sokkal jobban bejött a 2. évad,mint az első.Az átívelő szál miatt izgalmasabb,pörgösebb lett. Az első évadban ugyan voltak rácsodálkozások(ki,kivel hogyan kapcsolódik) de sokszor unalmas volt. Abban is egyetértek,hogy a végére a karakter teljesen Jack lett. Az első pár részben még próbált átlagos apuka lenni,de aztán egyre több közös pontot,módszert láttam a 24-ből.Nem érzem időpocsékolásnak,hogy megnéztem,de ebben nem volt több évad. Jake meg baromi idegesítő volt már.

idioty - 2015. 04. 19. 22:05

Én most néztem végig, nem láttam a 24-et, de nem győzött meg engem sem KS. Nekem tetszett a második évad, kivéve az utolsó pár részt. Tényleg tele volt buktatókkal az egész.
Pl eleve annyira okos Jake, hogy neki beszélnie sem kell. Aztán mindent elkövet, csak hogy az apjának a tudomására hozzon számokat (mikro felrobbantsa, stb…) a vége felé meg már leírja egy papírra és a kezébe nyomja. Eleinte tényleg jól megoldották a számokat, a végére meg már nem volt egyáltalán jelentősége. Nekem olyan érzésem volt a végen, hogy a második évadban történteket több évadra tervezték, csak a korai kasza miatt tettek bele mindent félkészen.
Egyébként nekem tetszett a sorozat, nem bántam meg, de elég volt belőle ennyi is. :)

Gaby - 2020. 11. 22. 09:50

Újra elővettem a sorozatot, talán mert már nem nagyon emlékeztem a történtekre. Egy valamire viszont igen. A második rész felénél ismét úgy voltam vele, ha még egyszer kimondja KS, hogy “JAKE”, a Dunának megyek. Rettenetesen idegesítő. A sorozat viszont még ennyi év távlatából is jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz